Ydre Vesterbro

er et område som stadig har en aura af Tove Ditlevsen omkring sig. Her trives det klassiske arbejderværtshus stadigt selv om det økonomiske fundament skrider en smule under det da der til stadighed dukker moderne cafeer op. Men man har vel lov at håbe på at værtshuse som Cafe Erik og Enghave Kro m. fl. vil vise sig levedygtige mange år endnu.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Cafe Amerika

Amerikavej 6
33 31 28 30
7
6
Cigaretter.
00;NB Åbner om morgenen. 6
alm.: 14; Højrøstet lokalt.
Spillemaskine, jukebox, billard. 16.12.02
Anmeldt første gang 19.12.98
Lukket

Lille bitte lokalværtshus i en sidegade til Vesterbrogade. Man skal kort sagt være stedkendt for nogensinde at lægge mærke til Amerika, så vi har at gøre med et rigtigt stampublikum hvor alle snakker med alle og følger med i billardspillet. Det er nu også svært at undgå at bemærke hvad der foregår og snakkes om rundt omkring, for Amerika er et meget kompakt lokale og godt fyldt lørdag aften.

Musikken er ældre kendt pop.


Bang & Jensen

Istedgade 130
33 25 53 18
8
9
Fadøl (Hof, Jacobsen Brown ale, Carls Special, Christoffer, Hoegaarden, Carls Ale)
ma-lø: 02; sø: 00; 7
Pissoircupspil.
stor fad: 39; alm.: 26; Yngre
Flippermaskine, spillemaskine 03.02.07
Anmeldt første gang 12.04.99
Dette udprægede in-sted på ydre Vesterbro kan prale med et indgangsparti der ikke ville gøre et luksushotel til skamme. Indenfor er det højloftede lokale ganske flot, men den øvrige indretning står nu ikke mål med den pompøse facade. Møblementet er mest formicaborde og plasticstole af den type der stod i vor barndoms køkken i de sene tressere, og udmykningen er domineret af radioapparater der allerede dengang var antikviteter. Baglokalet er et stykke socialrealisme over temaet "hvordan jeg indrettede min første lejlighed med møbler fra loppemarkedet". Kort sagt et kitschet koncept der efterhånden ikke er helt ukendt i byen. Selv om publikum selvfølgelig er af cafétypen, er det også meget forskelligt fra den indre bys caféklientel. Habitter og slips ses ikke meget her hvor de unge mænd med tredagesskæg og sort T-shirt sammenligner Filmskolen med Kunstakademiet og deler ud af erfaringerne fra deres seneste dannelsesrejse til den tredje verden. Sådan kunne det i hvert fald godt være.

Musikken kan knapt høres bag al snakken i et meget lydt lokale.
Dankort


Cafe Blomsten

Istedgade 109
33 21 35 02
9
8
02; 7
Alm.: 16; Lokalt
Jukebox, spillemaskine, billard 27.04.06
Anmeldt første gang 16.11.02
Når man sidder her ved et solidt egetræsbord med blomstret dug og kigger ud i porten hvor plakater inviterer til Stengade 30 og socialistisk 1. maj, og når den infantile dansktopmusik spiller, så kan man faktisk godt føle sig sat en tyve års tid tilbage til en fortid hvor Ydre Vesterbro befolkedes af arbejdere og pensionister, og på godt og ondt var et rigtigt lokalområde. Og tak og lov for det. Midt i denne kolde modernitet hvor selveste Carlsbarg er på vej til at lukke og slukke på Valby Bakke, er det livsaligt og trygt at komme ind i sådan en tidslomme hvor man næsten kan genopleve sin tabte ungdom og forestille sig at alt er som det var.

Blomsten er altså et arbejder- og pensionistværtshus, men meget langt fra at være et forfaldent hul. Her er pænt og ordentligt på en gammeldags, sært udefinerligt nuttet måde. Som sagt dug og potteplanter på bordene, mørkt træ og pariserloft. Næsten som bedstemors dagligstue, bare med jukebox i stedet for amagerhylde og spillemaskine i stedet for kakkelbord. De brede vindueskarme er dekoreret med portrætter af forførende kvinder, som godt nok er frække og viser deres bare bryster frem, men som ellers virker som noget af det uskyldigste.

Det kan undre at musikken skal drøne ud af højttalerne sådan en torsdag eftermiddag, men det er næsten også det eneste skår i glæden.


Cafe Bryggeriet

Vesterfælledvej 73
31 31 21 31
8
7
Fadøl (Tuborg, Classic, Kilkenny)
ma-to: 00; fr-lø: 03; sø: 20; 8
0,5 l alm: 30; 0,5 l Kilkenny: 40; 17-18 og 23-00: happy hour - dobbelt op sprit og tilbud på fadøl; 13-15: happy days - tilbud på snaps, bitter, fadøl Lokalt
TDC Hotspot, jukebox, spillemaskine, billard, flipper. 03.02.07
Anmeldt første gang 12.04.99
Hvis dette sted er opkaldt efter et bestemt bryggeri, falder det svært at tro på at det skulle være det nærliggende ærkekøbenhavnske Carlsberg. Vi har nemlig at gøre med en kro som uden at overraske nogen kunne være nabo til Neptun eller Hancock, præget som den er af den lidt konventionelle pænhed man oftere finder udenbys end i Kongens Enghave. Og ejeren Rudolf lægger da også meget vægt på at være jyde, så vi kan vide at det er noget meget fint, og han kan da også både lave hjemmeside og stave 'elephantport' med ph.

Her er billeder på væggene, solide sofaer i almuestil, og alle bordene er ens og forsynet med en rigtig potteplante, men det gamle Enghaveværtshus Café Als er altså under kraftig påvirkning fra de nye tider med indvandring fra vest og uddøet bryggerieventyr ved Valby Bakke.

Musikken er god og gedigen dansk pop.


Dalles Kro

Vesterbrogade 106A
33 21 23 93
7
5
00 7
alm.: 13; kl. 8-16 alm., snaps, bitter: 10; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn, jukebox 19.12.98
Lukket

Märkbar café åbnet i stedet.


Enghave Kro

Sønder Boulevard 135
33 21 93 85
8
7
Underberg
00; 6
alm.: 20; Lokalt
Billard, spillemaskine, jukebox. 21.01.12
Anmeldt første gang 16.09.00
Her hvor det yderste Vesterbro glider over i Carlsbergbyen, finder vi ved siden af Enghave Station en lille hytte som indeholder Enghave Kro. Og vi er nået så langt vestpå at ingen endnu har tænkt på at udskifte det traditionelle egetræsinventar og det meget messing. Heldigvis, for her er netop den rigtige snalrede, højtvrøvlende stemning som hører sig til når man kommer lidt ud på prærien. Om her nogensinde bliver sagt noget fornuftigt eller relevant, er tvivlsomt, men det er jo heller ikke påkrævet, og vi såvel som de andre gæster har det fortræffeligt med det uforpligtende samvær.

Jukeboxen spiller gjaldende Kim Larsen og Aqua, men kunne man ikke have et enkelt bånd til at udfylde pauserne?


Café Erik

Valdemarsgade 24, st
33 21 81 41
7
6
Underberg
ma-fr: 00; lø-sø: 22; 6
alm.: 12; Underberg: 16 Lokalt
Billard, spillemaskine, fjernsyn 27.04.06
Anmeldt første gang 16.09.00
Ved sidste besøg var den flinke servitrice bekymret over de mange nye caféer som skyder op på Vesterbro. Hermed bekræfter hun jo sådan set at Café Erik ikke er at anse som en café. Den sproglige unøjagtighed desuagtet glæder vi os over endelig at have fundet endnu et godt, gammeldags arbejderværtshus fra før verden gik af lave, og bydelen blev oversvømmet af tilflyttende studerende og pengestærke reklametegnere eller hvad det nu kan være. Vesterbro er heldigvis stadig stedet hvor man kan gå halvtreds meter ned ad en sidegade og finde steder som overlever på at servere tolvkronersøl til en lille flok bargæster som uden de store armbevægelser har siddet her og hygget sig de sidste 20-30 år. En gang imellem har de sikkert rullet lidt med ballerne på verdens mindste billardbord som står midt i det hele lige foran baren som ikke er en bardisk, men nærmere en art skænk der bedre giver plads til at støde.

Vi håber stærkt at ikke-Café Erik og de andre traditionelle steder overlever her i det nye årtusind, men det kræver altså at mange flere fra den unge generation træder ind ad døren og indstiller sig på en tilværelse her.

Dansk popmusik.
Ikke Dankort


Flisen

Ingerslevsgade 200
33 25 33 30
8
8
Fadøl (Flisen pils, Flisen Classic fra Brøckhouse)
on: 02; to: 03; fr-lø: 05; sø-ti: lukket; 7
0,5 l Flisen Pils: 40; Ungt mandligt
21.01.12
Vort første besøg på Flisen kan desværre let vise sig også at blive det sidste. Stedet er efter bartenderens oplysninger truet af naboklager over støj samt et kommende sagsanlæg, og hvis der ikke findes en løsning, drejes nøglen om. Således forgår muligvis et af de mere hippe steder på det alleryderste Vesterbro næsten før Københavnsguiden får taget sig sammen til at anmelde det.

Lidt overraskende for os skulle Flisen have ligget her i seks år, og så skulle man da tro de var blevet færdige med indretningen, men måske er det rå garagelook bibeholdt med vilje. Den slags har vi set andre steder i byen, men hvor fx Tjili Pop i Rantzausgade udnyttede stilen til at opnå et nuttet udtryk, forbliver Flisen bare rå. Måske også fordi klientellet næsten udelukkende består af muskuløse unge mænd som sikkert kun sporadisk gouterer den Brøckhouse-fadøl som stedet sælger under eget mærke. Eller måske er det i virkligheden et nichebøsseværtshus, men vi har liv og førlighed for kære til at spørge.

Pt. hård rock fra anlæg, men også opstilling til levende musik.
Rygning.
Dankort


Grusgraven

Enghavevej 11
33 22 26 44
7
6
22; 6
alm. 13; Lokalt
Spillemaskine, jukebox. 03.02.07
Anmeldt første gang 19.12.98
I betragtning af navnet skulle man jo egentlig forvente en slags skurvogn med grus på gulvet, side 9-piger og sikkerhedshjelme, men i så fald bliver man skuffet ved mødet med denne lille dagligstue med egetræsborde, pseudopetroleumslamper, blondegardiner og broderet tapet. Her er i særdeleshed tale om et lokalt sted med et lille stampublikum der trods alt kan overdøve den ret spage folkelige popmusik.

Kort sagt et ydmygt sted med et blødt varmt lys til den ydmyge enghavearbejder.


Hackenbusch

Vesterbrogade 124
33 21 74 74
9
8
Fadøl (Tuborg, Guld og Classic, Hvede, Leffe). Underberg. Cigaretter (rigtig mange mærker). En del single malts.
ma-to: 02; fr-lø: 05; sø: 00; 7
0,5 l alm: 35; Yngre lokalt cafepublikum
Fjernsyn, flipper, bordfodbold 03.11.05
Anmeldt første gang 07.08.99
Lukket

Hackenbusch er et af bydelens efterhånden etablerede in-steder hvor det lidt smarte publikum drikker Latte (man kan sørme også læse Corriere della Sera til hvis man har lyst) om eftermiddagen, spiser om aftenen og drikker om natten. Som regel er der god omsætning i den bageste sektion til det spisende publikum, og det er gennem en tæt mados at vi andre kan skue beundrende ud på en vis stilforvirring.

Baren er bygget af nogle sten som egentlig hører hjemme sammen med potteplanter og staldlamper i et værre provinshul, og ellers er her en flot samling kitsch under et flot udskåret loft. Af originale indslag må nævnes nogle sjove ståltrådssofaer i barstolehøjde og et næsten antikt bordfodboldsspil. At dømme efter en imponerende mængde lysgrej, tangokugle og skorskærmsprojektor må her ind imellem være optræden eller film, men vi kender nu mest Hackenbusch i totalt proppet tilstand fra sene weekendaftener. Og så er uret over baren et kvarter foran, så bare slap af; du har mere tid end du tror.

Udflydende popsang.
Dankort


Hos Robert

Vesterbrogade 161
33 31 51 39
7
7
Fadøl (Tuborg Grøn og Classic)
02 5
alm.: 15; Lokalt
Jukebox, spillemaskiner, fjernsyn 13.12.05
Anmeldt første gang 07.08.99
På Ydre Vesterbro mener man åbenbart at et rigtigt værtshus skal ligne en træbarak, for det er ikke kun Robert der har den ide. Men denne spejderhytteidyl med potteplanter tiltrækker ikke de rene ungersvende med trang til at gøre dagens gode gerning. Faktisk fandt vi på anmeldelsesdagen at mavesure gamle mænd tiltrak sig den største opmærksomhed. Men når denne geskæftige persontype holder sig hjemme, kan Robert sikkert godt være hyggelig at hænge hos.

Hyggekroen

Enghavevej 61
31 21 70 68
6
6
Fadøl (Hof,Tuborg, Classic)
ma-fr: 22; lø-sø: 20; 6
0,5 l fad: 25; Lokalt, let pløret
Billard, fjernsyn, spillemaskine, telefon 03.02.07
Anmeldt første gang 12.04.99
Mit hjerte, hvad vil du mere? Med det navn bør alt jo være sagt.
Men det er en lille smule misvisende. Vi er på et rigtigt gammeldags Enghaveværtshus med et klientel der kan være hentet fra et hvilket som helst årti i forrige århundrede. Den sorte styrthjelm med striber placeret på hovedet af en ualmindelig bøvet stamgæst røber at vi befinder os i den motoriserede tidsalder, og øllet er da også steget i pris fra de 11 kroner og 25 ører vi gav sidst. Men ellers kører vi efter bogen. Alt er brunt i brunt i brunt bortset fra billardklædet og de rødmossede portvinsnæser. Faktisk burde stedet med øjeblikkelig virkning eksproprieres af Københavns Bymuseum.

Hytten

Enghavevej 77
33 31 73 52
8
6
Fadøl (Hof, Tuborg)
01; 7
-14: alm.: 12; 14-: alm.: 15; Lokalt
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn 21.01.12
Anmeldt første gang 19.12.98
Når man på sin vandring ud ad Enghavevej efterhånden er ved at miste håbet og omgivelserne begynder at ligne et industrikvarter, møder man i sidste øjeblik Café Hytten. Når man træder ind, finder man et højloftet lokale hvor den bageste del ligger et halvt plan højere. Det er svært at forstå hvordan denne vesterbrolejekaserne kan komme til at ligne en hytte, men her er da træpaneler og bjælker i loftet, og baren fremviser også så meget tømmer at navnet måske alligevel er forståeligt. For at det ikke skal være løgn, er barstolene også erstattet med cowboysadler. Hyggen på Hytten konstitueres i øvrigt af et kæmpestort sportsfjernsyn, men med lidt held kan man placere sig i et hjørne hvor man ikke bombarderes af flimrende lys.

Musikken er den nyeste folkepop.


Høeg's

Enghavevej 20A
33 31 34 89 www.hoegs.dk
8
9
ma-on: 01; to: 02; fr-lø:05; sø: 00; 9
Cafepublikum
Fjernsyn, trådløst internet. 03.02.07
Anmeldt første gang 07.08.99
Vi medgiver at her er pænt. Og det kan et supermarked jo også være uden at man af den grund har lyst til at tilbringe aftenen der. Vi sad lige ved den flotte store brændeovn der med garanti aldrig kommer ild i - faktisk brugtes den som akvarium for en plysfisk. Og her er vi måske ved sagens kerne. Man har gjort sig umage med at flotte sig, men her er blottet for fantasi. Høeg's er ikke længere et nyt sted, og det har heller ikke fornyet sig, men det er fuldstændig magen til alle andre cafeer der åbnede i sidste halvdel af halvfemserne og som ikke ville andet end at modernisere et værtshus der tidligere lå på stedet. Den samme gule farve, de samme Go-Cards, den samme musik, den samme kunst og de samme livsstilsmagasiner i avisholderen. Men Figaro som tidligere lå på adressen, havde jo også holdt en standhaftig stillinje lige siden 1944, men vi gætter på at Høegs trods alt ikke har samme langtidsholdbarhed. Vi vil da ikke fraråde folk at indtage en latte her, det vil føles hjemligt og trygt hvis man er vant til alle naboerne i fx Istedgade.

Maddelen skal tages seriøst her, synes de selv, og de skriver om det på hjemmesiden, hvorimod øl overhovedet ikke omtales (formentlig en programmeringsfejl). Som en sjov og næppe bevidst detalje, har Høegs indført alternative stavemåder i skilte og på hjemmesiden, og det giver nogle underholdende beskrivelser. Ved vores sidste besøg kunne man fx få kannibalretter, men læseren opfordres til selv at fornøje sig med den specielle form for underholdning på Høegs.

Dankort


Ideal Bar

Enghavevej 40
33 25 70 16
7
8
Fadøl (Tuborg, Classic, Tuborg Guld)
on: 04; to-lø: 05;NB Ellers kun åbent i forbindelse med koncerter i Vega. 8
0,5 l fad: 39; Yngre
26.03.08
Anmeldt første gang 16.09.00
Vi ved ikke hvad dette er et ideal for, men det kan måske være for skamløs opførsel. En anden gæst trængte sig i hvert fald frem med sætningen: "Mig først". Her sidder man i gabende kedsomhed blandt sortklædte indsunkne selskaber, og det er da skamløst. Man skulle da tro at man kunne få noget mere interessant ud af folkets vestibule end en parodi af en selvdød halvfjerdserhotelfoyer.

Men denne aften afholdes der Poetry Slam, i øvrigt i lighed med 2. og 4. onsdag i hver måned, og det er altid en stor og sjov fornøjelse. Poeterne dyster i bedste postmodernistiske stil som var de til et væddeløb, og man mærker klart på retorikken at Dan Turéll ikke har levet forgæves. Publikum fungerer som dommere, og i aften vandt den udmærkede Vinter ræset. Så her er der i hvert fald ikke meget halvfjerdserlyrik over stedet, og hverken Højholt eller Gustava Brandt ville have en chance i den forsamling.

Dankort


Cafe Kingo

Kingosgade 4
33 31 33 78
7
6
00 6
alm.: 13 Stort set intet lørdag aften op mod jul, men et par af de lokale kom forbi senere.
Spillemaskine, flippermaskine, fjernsyn. 19.12.98
Lukket

I en lille hule ligger Café Kingo og ser ud præcis som et vesterbroværtshus. Her har man valgt den kendte standardfinér i mørkebrunt der skal illudere hygge. Desværre kunne Kingo ikke rigtig komme til at præsentere sig ordentligt under vort besøg da klientellet tidligere på dagen havde været der til julefrokost og nu var gået. Så vi kan desværre kun konkluderende konstatere at her virker ret ordinært.

Dæmpet popmusik forsøger at udfylde tomheden.


Klubben

Enghavevej 4
33 31 40 15
8
6
Fadøl
23 7
alm.: 18; Lokalt
Spillemaskiner, jukebox 04.12.99
Selv om det kun er den fjerde, er julefrokosten afholdt i dag, og madodøren er gennemtrængende, men værtshusstemningen er dog til at få øje på alligevel. Vi var nu ikke særligt velkomne da alt var satset på stamkunderne som skulle smovse i suppe, steg og kage. Om det er højtiden der gør det, ved vi ikke, men vi finder ikke at etablissementet adskiller sig nævneværdigt fra genboen Grusgraven som også er temmelig bedstemoragtig med en tyk slidt atmosfære. Men det er da en fornøjelse at se at der stadig er noget tilbage til det truede folkefærd på Vesterbro hvis fæller alle blev deporteret til Høje Gladsaxe og Ishøj for årtier siden. De få standhaftigt tilbageblevne holder stædigt fanen højt blandt studerende på gennemrejse og muslimske erhvervsdrivende.

Til overflod har man en "Familiehave" til sommerbrug.

Musikken er ganske givet på omgangshøjde med det øvrige café- og værtshusliv.
Dankort


Café Lange Lone

Vesterbrogade 97A
33 23 43 40
7
7
Fadøl (Grøn, Classic, pt. Sne)
sø-on: 02; to-lø: 05; 8
0,5 l Classic: 28; Lokalt, men ikke meget
Billard, spillemaskiner 04.12.99
Lukket

Her og nu ligner Lone balsalen i et forsamlingshus efter lukketid hvor bartenderen lige ser en engelsk fodboldkamp inden nøglen endeligt drejes om. Vi sidder i en ø af lys i en stor mørk hal hvor vi netop kan skimte borde og stole i en opstilling der hidkalder uhyggelige minder om skriftlig eksamen. Eller er det i virkeligheden et mørkekammer vi har forvildet os ind i? Under de røde lysstofrørarmaturer i loftet kunne vi da sikkert godt fremkalde de billeder vi lige har taget. Men heldigvis ved vi da at der på andre og især senere tidspunkter kommer mere gang i den herinde hos Ældre Sagen i Vestergågade. Fra tidligere besøg har vi da et indtryk af levende musik og massiv druk, men i bedømmelsen må vi jo tage stilling til hvad vi ser her og nu.


Café Lasse

Sundevedsgade 5
33 31 84 09
7
7
Cigaretter.
sø-lø:05-00;NB pt. måske tidligere pga. ombygning. Åbner 05 6
alm.: 15; Yngre
Spillemaskine, Jukebox, Fjernsyn. 07.08.99
Lukket

Som det ses på billedet er Lasse meget populært, og ud på morgenen er yderligere proppet. Faktisk er her vældigt travlt på andre tidspunkter, og den megen gulvplads gør jo Lasse til et ideelt sted hvor man kan kæmpe med sine øjenlåg og skifte til det andet ben mens man koncentrerer sig om ikke at spilde sin øl på hende den langbenede man smugkiggede på, da en af de mange sidemænd væltede ind i en på vej hen til baren for at købe det sprut der snart skal op igen.
Men hvilket publikum henvender man sig egentlig til her, og hvorfor gøres det sådan. Og hvorfor udgør et enkelt hængende båthorn og en farvet glaskugle til en haveterrasse sammen med noget nips der ville få en bilrudeterning til at virke vovet, hele udsmykningen. Men det er okay, for på Vesterbro har man heldigvis lov til alt. Et princip vi værdsætter.

Musikken er ikke den sædvanlige, men kan ikke rigtig bestemmes.
Dankort


Libelle

Vesterbrogade 89
33 31 62 54
8
7
sø-to: 02; fr-lø: 05; 6
alm.: 20; kl 10-16: 10; Lokalt
Spillemaskine, billard, jukebox 30.09.05
Anmeldt første gang 04.12.99
Så er vi kommet til et ægte jysk cafeteria her midt på Vesterbrogade. Det eneste der mangler, er jyderne. En rigtig tyk hjemmestemning med ternet dug og ternet gulvtæppe blandet med den kendte provinsbodegahuleatmosfære. Det eneste indslag vi opfatter som stammende fra den østlige del af riget, er et sært malplaceret billede som vi mener udmaler for os den 1. juli 1677 hvor svenskerne fik de bank på Køge Bugt som de havde fortjent. Malplaceret fordi det ikke står sig iblandt fuppokaler og prisskilte med usirlig håndskrift. Men kunsten forefindes da også på den modsatte væg hvor vi ser en sær gang farvegrat bag den årstidsbetingede julestjerne.

Ludwigsen

Vesterbrogade 113 / Sundevedsgade 2, kl
33 23 77 20 www.ludwigsen.dk
9
9
Fadøl (Tuborg, Classic, Carls Special, Hoegaarden). Cigaretter fra automat.
sø-ti: 02; on: 03; to-lø: 05; 7
stor fad: 35; alm.: 25; Lokalt og senere opsamling fra mange andre steder i byen.
Spillemaskiner, pool (tre borde), fjernsyn, jukebox, bordfodbold. 03.02.07
Anmeldt første gang 07.08.99
Man kunne mistænke at Hackenbusch har parret sig med Café Amerika og avlet Ludwigsen. Det lyder som en umulig alliance, men det er såmænd et ganske levedygtigt barn. Forholdene er store, og atmosfæren er larmende med halvhård rytmisk musik. Derfor er klientellet i cafegenerationen, men med et temmelig varieret og uprætentiøst værtshuspræg. Ud på aftenen vælter det ofte ind, og så bliver her ubehagelig trangt. Ludwigsen er ganske enkelt opsamlingssted for hele områdets cafeer og værtshuse, og det er derfor måske netop her man scorer. Kniber det lidt med at skabe kontakten, kan man pleje imaget med børneøl som Sol eller Budweiser.

Dankort


Mama Lustra

Istedgade 96
33 25 26 11
7
7
Fadøl (Guld Tuborg, Classic, Grøn, Rød)
02 8
Alm.: 19; Lokalt yngre
Star Trek-flippermaskine 16.09.00
Vi kan vel karakterisere stedet som en ægte café, for man er end ikke i nærheden af at kunne finde ud af at servere en øl ved korrekt temperatur. Men de prøvede vesterbroborgere kan stå model til meget, så man har ønsket at synliggøre dette ved at styrke indretningen med afdankede møbler fra en nærliggende container og i øvrigt få etablissementet til at fremstå så faldefærdigt som muligt. Denne luksusforarmning lader til at falde fint i tråd med gæsternes vilje til at betale høje vesterbropriser for bajerne. Mama Lustra har med andre ord et velovervejet image, og vi anbefaler gerne stedet til selvbevidste brokvartersbeboere.

Anstrengende amerikansk folkemusiksinspireret syrelarm.
Dankort


Märkbar

Vesterbrogade 106 A
33 21 23 93
5
7
Fadøl (Hof, Carls Special) Udenlandske flaskeøl som fx Erdinger og Budvar
ti-on: 02; to-lø: 05; 6
Men udsmykket med den slags annoncepostkort man finder i engelske telefonbokse. Say no more.
stor fad: 38; alm.: 22; Yngre alternativt cafepublikum
Go-cards og telefon 03.02.07
Anmeldt første gang 04.12.99
Ak ja, på Bymuseets særudstilling om københavnske værtshuse gennem tiderne har vi betragtet det bevarede interiør fra Märkbars forgænger her på adressen, Dalles Kro. Og sådan går det jo på Vesterbro: De gamle arbejderbodegaer ryger ud og i bedste fald på museum, og ind rykker lysegul maling, go-cards og kitsch. Kan man forestille sig at internetgenerationen i dagligdagen bombarderes så massivt med information og udtryk at netop fraværet af visuelle stimuli bliver en kvalitet ved en café? Er en værtshusholders individuelle smag og særpræg for påtrængende til at belaste gæsterne med? Den udsmykning her trods alt ses, er upersonlig graffiti som man højst kan have et abstrakt forhold til. Med færge/vaskeri-gulv, galvaniserede barstole og annoncer for barens "frohe Stunde" kunne Märkbar godt være en lokal variation over berlinsk avantgarde, men kunne man ikke have hentet mere varm og folkelig inspiration fra Sprees bredder?

Den anmelder i hvis lod det er faldet at tage stilling til musikken, har sjældent hørt mere pseudobegavet fims.


Onkel Bobs Hytte

Vesterfælledvej 5
6
7
Fadøl (Tuborg, Carls Ale, Classic)
sø-to: 22; fr-lø: 00; 6
alm.: 17; stor fad: 25; Ældre lokalt.
Spillemaskine, jukebox, fjernsyn 03.02.07
Anmeldt første gang 19.12.98
Her er vi på et rigtig gammeldags spartansk indrettet værtshus, og det ser lige så fattigt ud som det sikkert også gjorde i 30-erne. Gæsterne er formentligt aldrende arbejdere der havde sin gang her for mange år siden. Men det er nok tvivlsomt om dugene har været ligeså beskidte af aske og ølpletter i Tove Ditlevsens barndom.

Og dengang kom beduggede gæster nok heller ikke hen og klagede til bartenderen over at de havde fået pastrami på den pizza hun havde været så venlig at bestille til dem.

Indretningen er ganske rigtigt lidt hytteagtig, og man kan sidde på et par gamle træsofaer med navneskilte på. Vi sad tilsyneladende på den ærefulde Kim Willys plads - Gad vide om nogen i det hele taget husker hvem Kim Willy er? Oppe under loftet har man en bjælke med en kasketudstilling hvor mange autoriteter er repræsenteret, ikke mindst en ølkuskekasket fra Carlsberg. Imponerende samlermani, men hvor køber man et stort gult hellefyr som det der står ved den ene endevæg?

Musikken kommer fortrinsvis fra radioen.


Cafe Snork

Dybbølsgade 70
33 31 53 14
9
9
Fadøl (Leffe, Duckstein, GB, Hof, Carls Special, Kilkenny, Carls Hvedse, Staropramen), Oban
02; 7
0,5 l Fad: 34; Glade timer ml. 18-20. Yngre lokalt
Fjernsyn 03.02.07
Anmeldt første gang 16.11.02
Så besøger vi igen Fru Snork, som stedet kaldes mellem venner, og det er også snart længe siden vi har besøgt denne lille dagligstue med dens sjove blanding af tradition og modernitet. De unge og efterhånden ikke så unge kan med sindsro drikke cappuccino her, og her er både Filmkalender, lille bibliotek med Nudansk Ordbog, kunst og kitsch. Vi andre er velkomne til at nyde en stor fadbamse i stearinlysskær, og heller ikke den øltørstende bodegagænger vil føle sig fremmed her; når man altså lige har mindet bartenderen om at her er happy hour.

På et Vesterbro i hastig forandring er Fru Snork kort sagt et meget godt bud på fremtiden.

Bluesmusik.
Dankort


Café Sorte Hest

Vesterbrogade 135
33 25 20 08
8
8
Fadøl (Hof og Carls)
ma-to: 00; fr-lø: 01; sø: 19; 8
0,5 l fad: 35; Lokalt
Fjernsyn 13.06.06
Anmeldt første gang 07.08.99
Lukket

Nu hvor den gamle BZ-borg er blevet til et konditori, er udsigten gennem caféens store gulv-til-loft-vindue blevet noget så pæn, og man slipper for brosten og tåregas i sin cappuccino. Ellers har Sorte Hest som altså ligger over for den navnkundige bygning, vist ikke forandret sig nævneværdigt siden den gang i firserne da det gamle lokale med flot stuk og glasloft fik sig en gang gul maling. Sidste år blev etablissementet overtaget af en ny ejer, Adrienne, og ifølge læserne har det givet anledning at det har fået en opblomstring i antallet af stamkunder. Betjeningen er i hvert fald venlig, og cafémaden er fin og hverken i den dyre eller billige ende rent prismæssigt.

Kort sagt er Sorte Hest et meget godt sted for de næsten unge og næsten smarte som ønsker et alternativ til bydelens mange mere traditionelle bodegaer.

Musikalsk stod aftenens underholdning af Jan Johanssons svensk-russiske folkejazztoner fra stereoanlægget, og det er såmænd behageligt fint og afdæmpet til et sted som Hesten.
Dankort


Café Stop

Vesterfælledvej 1B
33 21 34 15
7
7
Hof og (pt.) Carls Jul fra fad.
01; fr-lø: 02 6
Man risikerer at hænge fast i gulvet. Sko med teflonsåler anbefales.
alm.: 13; 0,5 l alm.: 20; 10-15 og hele sø: alm.: 10. Lokalt
Billard, jukebox,spillemaskine 19.12.98
Det mest bemærkelsesværdige ved dette lille, typiske vesterbroværtshus er egentlig det skotskternede gulvtæppe. Gæsterne denne lørdag aften sidder alle sammen i baren og lader til at kende hinanden. To herrer kan dog lige tage sig sammen til at tjatte lidt til billardkuglerne. Bortset fra gulvtæppet er rummet præget af trævægge som man kunne finde i en spejderhytte. Baren som ligner en lille kiosk i mørkt træ, finder man i den ene ende, og billardet optager den anden halvdel. Herudover har man også et baglokale med enkelte borde, men det ser nu lidt kedeligt ud. Sød betjening.

Populær rytmisk musik i passende styrke.


Zach Cafe

Istedgade
8
7
Fadøl (Grøn Tuborg, Rød)
ma-lø: 02; sø: 00; 7
0,4 l fad: 30 Yngre
16.09.00
Lukket

De skyder frem i revnerne mellem brostenene, disse cafeer der til de etablerede værtshuses fortrydelse trækkerne kunderne til stål- og Kingspaladset. Og Zach er en cafe, ingen tvivl om det, og vi vil ikke skænke den megen omtale da den rammer mainstreamkulturen ganske professionelt, men det skal i hvertfald nævnes at der bagi er en lille hyggelig stue.

Musikken var ved vort besøg fortrinsvis jazz af forskellig alder.
Dankort


Zugar Baby

Vesterbrogade 113
33 25 23 22
5
6
Fadøl (Tuborg, Classic)
sø-lø:0030; 7
Ungt
Ventilator, heldigvis. 03.02.07
Anmeldt første gang 07.08.99
Selv en rutineret anmelder kan jo fra tid til anden føle sulten gnave, og sådan går det vel også for andet fordrukkent godtfolk. Konceptet bag Zugar Baby går netop ud på at forene det nyttige med det behagelige ved at krydse en grillbar med et værtshus. Om den fremkomne hybrid er et ædelt krydsningsprodukt, en bastard, horeunge, fugl eller fisk, må den enkelte selvfølgelig gøre op med sig selv. At der dækkes et behov, kan der ikke tvivles om, og et bord fuldt af amerikanere lader til at føle sig hjemme, men vi vil alligevel mane til besindighed. Maden er faktisk glimrende og i burgergenren en størrelsesorden mere spændende end Mac Donalds. Men at indtage sin øl i et skarpt halogenoplyst akvarium hvor udsmykningen består af go-cards og lidt fiduskunst, og hvor grilldunsterne får øjnene til at løbe i vand, kan i bedste fald karakteriseres som en oplevelse man skylder sig selv en gang i livet, men som ikke gerne skulle blive en vane.

Det skal naturligvis anerkendes at der er et stort udbud af mad, men da vi bedømmer cafeen som udskænkningssted, må konklusionen være at vi absolut ikke anbefaler folk at gå herind for at indtage deres drikkevarer. Vi giver således dumpekarakter.

Anstrengende rytmisk musik.
Dankort