Ydre Frederiksberg

Den ydre del af Frederiksberg grænser op til Valby og er faktisk ikke umiddelbart til at skelne fra denne. Den overvejende del af værtshusene er af samme type som man ser dem alle andre steder i Københavns ydre dele af kommunen. Det vil sige et solidt kundegrundlag udgjort af et tørstigt, lokalt stampublikum. Blot bør man agte på at det her er svært at finde noget der har åbent efter 2. Men så er det jo så heldigt at Nørrebro ligger i gåafstand lidt mod nord.

I weekenden trækker Allégade særligt i det unge klientel.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Alhambra Pub

Godthåbsvej 41
38 19 29 78
7
7
Fadøl (Hof, Carls, Dark, pt. Carls Jul); Underberg
02; 8
-12: alm.: 15; sæt: 25; 12-: 18; Lokalt
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn 10.02.07
Anmeldt første gang 02.02.02
Egentlig kan det jo gøres meget enkelt. Alhambra Pub er ganske simpelt et firkantet lokale med borde og stole og et par glimtende spillemaskiner.
Stedet kan såmænd nok godt have ligget her lang tid, men vi fornemmer en ret nylig revision af konceptet. Når man ser bort fra en smuk samling øltønder over baren, kendetegnes Alhambra af et mere moderne, underspillet udtryk, for eksempel i de cafégule vægge med en malet nonsensfrise som fortæller at "det er her det sner" eller "det er godt at bo på Frederiksberg". Små halogenspots som kaster et smukt lys over jukeboksen, et veritabelt glasmaleri på vinduet og en fløjtespillende indisk guddom vidner om en ambition som måske ikke ganske er gået op for stamgæsterne. Et new age-værtshus? En holistisk druktur? Et mikromakrounivers med hummerhaleshow, flyvefisk og BT? Er det dem eller os der er skøre? Vi ved det ikke, men det problem deler vi formentlig med alle de fremmødte gæster som heldigvis er af den almindelige vrøvlevorne variant.

Alléenberg

Allégade 4
33 25 44 42 www.alleenberg.dk
10
7
ma-lø: 05; sø: lukket; 7
alm.: 26; Fortrinsvis yngre gå-i-byen-publikum
Klaver 30.12.09
Anmeldt første gang 22.01.99
Psykopaten kaldet blandt venner, er en af Københavns gamle, charmerende beværtninger. Udsmykningen er grøn og tyveragtig, og det gælder både lokalet og mange af klienterne her en sen fredag nat.

Med nogen besvær kan man trække vejret, og med en vis velvilje kan man også se gennem det tilrøgede lokale hvor en moderat begavet klaverbokser blandt gæsterne tæsker i tangenterne. Fra væggen kigger Osvald Himself, Liva, Ove Sprogøe og andre billigende til, og det er vel lige præcis en sådan stemning der er her. Fra tiden hvor Ove Sprogøe kørte som vognstyrer, forureningen ikke var opfundet, og sex ikke fortrinsvis var noget man så på fjernsynet og busskurene.

Måske er det derfor at der er en hyggelig, afslappet stemning, og vi føler os godt tilpas i et venligt miljø.

Rygning
Dankort


Bar Dutski

Allégade 24A
33 25 64 45
6
6
Fadøl
ma-on:01; to-lø:02; sø: 00; 7
alm.: 20; Yngre.
18.11.09
Anmeldt første gang 07.02.98
Man kan diskutere om det overhovedet er rimeligt at anmelde caféen Bar Dutski. I lange tider har den haft problemer med bevillingen, og villigheden til at gøre noget særligt for gæsterne er ikke lige til at få øje på. Den har ellers ligget her længe nok, så man skulle jo tro at nogen må holde af den. I hvert fald kommer her en fast lille skok af lokale frederiksbergborgere som ikke lige har haft fantasi til at fortrække ned ad Gammel Kongevej eller hvor man nu kan få et rimeligt udvalg af øl eller kaffe.

Som alle københavnske caféer har Bar Dutski også gule vægge, store vinduer og galvaniserede ventilationsrør i loftet, og så har gulvet den fra Storebæltsfærgen kendte gummibelægning.

Dankort


Bartof Café

Nordre Fasanvej 46
38 86 90 67 www.bartofcafe.dk
9
9
Fadøl (Erdinger, Krusovice, St Feuillien, Urquell, Herslev, Herslev Stout, Huinness, Kilkenny, Hoegaarden, Tuborg, Classic, Leffe Blonde og Brune)
ma-to: 01; fr-lø: 03; sø: 00; 8
Halvhøjt cafeniveau. Fortrinsvis yngre
Fjernsyn, telefon. 10.02.07
Anmeldt første gang 22.01.99
I vores anmeldelser har vi en tendens til at skelne mellem værtshuse og caféer, men det er vanskeligt at sætte ord på forskellen. Bartof er i vores øjne en café, og de fysiske beviser herfor udgøres af de gule vægge, de bittesmå runde borde, Prince-askebægrene og selvfølgelig den galvaniserede udluftningskanal. Cafékunsten er jo i sagens natur også et vægtigt indicium, og den pt. udstillende kunstner der eksperimenterer med de elementære geometriske begreber rette linjer og halve cirkler, ville næppe vinde anerkendelse på et klassisk værtshus. Men før læseren forestiller sig en rædsel i plastic og krom, skal vi forsikre om at Bartof på ret få kvadratmeter indeholder lige så mange næsten-antikviteter som de fleste værtshuse. Her er fx en masse gamle emaljerede reklameskilte, et klaver, et scenefortæppe, nogle projektører fra filmens eller teatrets verden og endelig en af de der kendte standerlamper med tre skærme monteret på fleksible stålarme. Den centrale erkendelse er nok at hvor disse marskandiservarer på værtshuset ville have en historie og en affektionsværdi, er de på caféen indkøbt og udstillet som ren kitsch. Under alle omstændigheder er helhedsindtrykket ganske hyggeligt, og her tirsdag eftermiddag har mange af de tilstedeværende også svært ved at bryde op.

Musikken er passende, så man både kan høre sine medgæster og vælge at lade være. Fredag og lørdag er den for det meste levende, men se i øvrigt hjemmesiden hvor der reklameres for de mange øl og whiskyer samt kommende arrangementer.


Café Borup

Borups Allé 102
38 34 44 50
8
7
Fadøl (Classic, pt. sne)
ma-to: 00; fr-lø: 02; sø: 20; 6
Alm.: 18; Lokalt
Billard, spillemaskine, jukebox 30.12.09
Anmeldt første gang 15.11.97
Borup er stadig her i slutningen af det første årti et helt traditionelt værtshus hvor spæde modernisereringsforsøg er gået i sig selv igen. At stedet fungerer som lokalt samlingssted med omsorg og omtanke, får vi syn for da en af stamgæsterne falder om. Straks bliver der foranstaltet natostilling og ambulanceopkald, og alle opfører sig forbavsende fornuftigt selv om der sikkert er masser af bajere inden for vesten. Kort efter er roen genoprettet, og vi nyder stemningen på et solidt drukværtshus som forhåbentlig overlever næste årti med.

Dankort
Rygning.


Broadbery's

Mørk Hansens Vej 2
38 76 10 40 www.broadberyscafe.dk
7
8
Fadøl (Tuborg, Classic, Classic Gylden, pt. Sne, Leffe Brune, Franziskaner); Pænt udvalg af udenlandske flaskeøl;
11
0,5 l fad: 40; 0,35 l Leffe: 40; Lokalt, yngre
15.01.05
Broadbery's åbnede i december 2004, formentlig som reaktion på et stort, udækket behov for tunmousse, jalapeños og Leffe her i grænselandet mellem Vanløse og Frederiksberg. Den slags kan Københavnsguiden kun bifalde, for vi holder skam meget af alle tre dele, og det er også fint at Broadbery's har fundet sig et kæmpelokale og indrettet det ganske smagfuldt i en slags eksklusiv udestuestil med store vinduer, lysekroner og spejle. Det havde såmænd passet meget godt i Tårbæk eller Gammel Skagen, og måske kommer det også til at passe meget godt på Sønderjyllands Allé, men lige her i aften er her altså sandt at sige lidt dødt. Vi skal faktisk dreje nakken næsten af led for at konstatere at vi ikke er de eneste gæster, så tomt er her.

Når man bevidst vælger et lidt minimalt, moderne design, må teorien vel være at de levende gæster skal levere den kolorit og atmosfære her helst skal være. Når gæsterne så udebliver, ser man hvor sart og udsat et miljø den trendy café i virkeligheden er.

Dankort


Cafe Børma

Nyelandsvej 21 C
38 86 49 53
7
6
01 8
alm.: 15; Lokalt, ikke meget.
Jukebox, spillemaskiner, fjernsyn. 10.02.07
Anmeldt første gang 24.04.99
Bartenderens datter, som var bartender denne aften, havde travlt med at styre gæsterne, ikke mindst bartenderens mor, der jo ellers normalt er bartender her på stedet. Men det lykkes da at få den kærlige mor sendt videre ud i byen. Gad vidst om det var Irma selv der stod for underholdningen. Værtshuset skulle nemlig være opkaldt efter grundlæggerne Børge og Irma, og vi priser os lykkelige over at vi ikke sidder på Cafe Irge. Men når vi vender blikket tilbage mod i aften, lad os så bare fastslå at de tiloversblevne ikke rigtig formår at udfylde lokalet som til dels er solidt indrettet med de traditionelle egetræsborde og sofaer, men hvor resten af møblementet kunne se ud til at komme fra et overskudsudsalg fra en offentlig institution. Den ene anmelder kan i hvert fald genkende både stole og lamper fra sit gamle gymnasium, men vi havde da hverken yatzymaskine eller potteplanter, så et vist fremskridt har vi da oplevet.

Café Den Blå Hund

Godthåbsvej 28
38 87 46 88 www.cafedenblaahund.dk
8
10
Fadøl (Leffe, Hoegaarden, Budvar Pilsner, Spaten, Stella Artois). Cafemad.
ma-on: 00; to-lø: 02; sø: 23; 8
0,5 l fad: 52; Yngre caféagtigt
Klaver 24.09.08
Anmeldt første gang 24.04.99
Den blå Hund har i de senere år slået sin position i bydelen fast. Den typiske ungdomscafe har fået det faste inventar af møbler, mad og øl. Man henvender sig primært til de unge der kommer op og viser deres studiekort og får 10 procent rabat, men det virker ikke altid; nogle gange er rabatten mindre, nogle gange dækker det kun bestemte varer og bestemte personer; det afhænger helt af hvem der bestyrer baren.

Men i dag fik vi da to halvliters Budvar til 70, og det er en rimelig pris. Normalt lægger Hunden ellers niveauet for fadølsprisen over en halvtredser, og det er lidt optrækkeri på denne nydelige men lidt ordinære cafe på en forholdsvis ydmyg adresse.

Om sommeren er der udendørs siddepladser hvis man kan komme over på den anden side af vejen uden at blive kørt ned, men der er ingen servering derovre.

Dankort


Café Den Hvide Bro

Nordre Fasanvej / Solbjerg Station
8
6
ma-on:00; to-lø:02; sø: lukket 7
alm.: 14. Yngre
Billard, pool, jukebox, fjernsyn, dart, flipper. 07.02.98
Lukket

Lejemålet er opsagt.


Det Gamle Posthus

Borups Alle 121
38 10 91 06
10
7
Fadøl (Carls, Hof, Limfjordsporter, pt. sne) Underberg.
ma-fr: 23; lø-sø: 20; 7
Morgen og weekend: Alm. : 15; Stor fad: 26; Aften: Alm. : 18; Stor fad: 27; Lokalt
Spillemaskiner. 30.12.09
Anmeldt første gang 18.09.99
Det var ikke svært at forstå oprindelsen til navnet, for der lå et nyere posthus ved siden af Det Gamle Posthus. Nu er det nye posthus flyttet ind i SuperBest. Men det gamle er under alle omstændigheder væsentligt mere tiltalende end både det gamle nye og det i SuperBest. Det er i bund og grund et almindeligt københavnsk værtshus, men posttemaet er gennemført. På den ene væg har man et sjovt gammelt maleri hvor man ser det pligtopfyldende postbud blæse i hornet inden han skifter til friske heste og gør klar til sin videre færd over 1800-tallets lange landeveje fra købstad til købstad. I den røde postfarve er også alle skiltene holdt, der advarer mod kongelig postkontrol, og om at cykelstativerne kun er til brug for posthusets personale. I loftet hænger der slemt mange vintønder og et gammelt åg der vel er til vandtransport fra brønden.

Her onsdag aften ved indgangen til et nyt årti for Posthuset er stedet stadig velbesøgt, og det er da en cadeau til et egentligt temmelig hyggeligt omend ikke bemærkelsesværdigt værtshus hvor bartenderens grå hår og arbejdsiver giver stedet den rette frederiksbergske atmosfære.

Man hører med besvær lidt radiomusik i baggrunden, men lydindtrykket fås fra gæsternes pludren.

Rygning


Dingo Bodega

Godthåbsvej 30
38 19 59 60
6
8
ma-fr: 00; lø-sø: 23; 8
alm.: 12; Ældre lokalt og andre.
Spillemaskine, fjernsyn 24.04.99
Lukket

"Skal der remou på fritterne?", burde ekspedienten råbe, for sjældent har en bodega lignet et cafeteria så meget. Et stort åbent lokale med gråt gulvtæppe og hvide gardiner foran de store vindueskarme. Og indretningen henvender sig vist også mest til det ældre publikum hvilket blandt andet kan ses på udbuddet af drikkevarer som næsten kun består af bittere. Man kan godt sidde for sig selv og duve til firserhitsene i højttalerne eller læse lekturen i avisholderen hvis man altså kan nøjes med Berlingeren og en tegneserie. Men de fleste sidder to og to roligt for sig selv og snakker stille, men her er så lydt at her faktisk bliver en forvirret larm. I øvrigt vil vi nævne et par pæne sporvognsbilleder og en del fiduskunst samt et maleri fra Regensen udført af Frans Pavarotti!

Dankort


Domdal Bodega

Peter Bangs Vej 99
38 71 15 09
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic, pt. sne)
ma-lø: 00; sø: 20;
0,5 l alm.: 24; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine 15.01.05
Vort første besøg nogensinde på Domdal begyndte med en lille forskrækkelse allerede i døren. Gæsten foran os kunne pludselig ikke styre bæreposer, dørtrin og brandert, og han trimlede ynkeligt omkuld. Han kom på benene igen og førte sig derefter med en vis værdighed. Måske kan vi i grunden overføre dette billede på værtshuset selv. Domdal er helt afgjort et sted hvor der drikkes og ryges ganske væsentligt, og klientellet er efterhånden blevet lidt nusset at se på, men på den anden side fastholder man en slags småborgerlig pænhed med porcelæn og lampetter og bartender i hvid skjorte. Og folk opfører sig pænt, lige fra invalidepensionisterne til de kronragede knægte ved nabobordet. Fra tid til anden bliver her også spillet musik, bl.a. selvfølgelig Next Door to Alice, og det kan næsten overdøve gæsterne, men lydtapetet går for det meste gråt i gråt med tobakstågerne.

Egentlig ikke et dårligt sted at havne.


Cafe Domhuset

Hospitalsvej 5
38 34 82 78
8
7
02; 7
alm.: 18; Lokalt
Billard, dart, fjernsyn, jukebox, spillemaskine, telefon 30.12.09
Anmeldt første gang 22.01.99
Domhuset på Frederiksberg er ikke så imponerende som domhuset i København. Frederiksbergs rigtige domhus ligger nu faktisk lige overfor, men det er næppe det ærværdige juridiske personale herfra der udgør klientellet. Domhuset er et klassisk værtshus i bedste lidt lavsociale stil med præg af dagligstue og gammel kroindretning. Her er slidt og tilrøget, og dekoratøren har ikke lagt vejen forbi for nylig. På væggene hænger forældet husgeråd og gammelt landbrugsudstyr.

Musik er her kun hvis de sikkert uformuende invalide- og andre pensionister ofrer en skilling til jukeboxen.

Rygning.
Ikke Dankort


Café Endestationen

Falkoner Alle 26B
33 22 54 58
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic)
02; 7
0,5 l fad: 30; Lokalt
10.02.07
Anmeldt første gang 22.01.99
På samme måde som natklubben Titanic og Café Kingo på Vesterbro er Endestationen opkaldt efter noget der ikke længere eksisterer. Retfærdigvis nævner vi dog at dette meget hyggelige sted lå her før den gamle Frederiksberg station blev udskiftet med et center til gavn for (dengang) fremtidens metropassagerer. Gamle DSB-skilte og tegninger med jernbanemotiver er et indslag i indretningen, men i almindelighed må stilen karakteriseres som bodega hvor der indgår masser af bindingsværk til at holde øltønder og taget over baren, men ikke i den bærende konstruktion. Her er en behagelig kombination af et stort rum og små intime kroge, så man kan finde den stemning man nu har lyst til. Lørdag aften mødte vi et fåtalligt publikum bestående af stille og fredelige lokale og enkelte turister.

Dankort


Café Falken

Falkoner Allé 102
35 39 00 82
8
6
Fadøl (Hof og Carls)
ma-fr: 21; lø: 18; sø: lukket; 8
alm.: 13 Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine 04.12.99
Her er julefrokosten heldigvis overstået, og en anmelder som nu to gange på denne decemberaften har fået lov til at opleve løjerne og flæskestegsdunsten fra en barstol, må prise sig lykkelig over et værtshus som kan få spisningen overstået og komme til sagen. Men julefrokosten har da haft den ønskede virkning, for humøret er højt, og her er mange gæster.

Falken er et erfarent værtspars behjertede forsøg på at forvandle den hensygnende El-Pub til en kombination af frokostrestaurant og pænere udskænkningssted. Et vigtigt virkemiddel har været at lysne stedet med masser af hvid maling og at få gjort det store vindue mod gaden gennemsigtigt. Man har også afskaffet jukeboxen, for bartenderen skal kunne stå inde for musikken, mener man, på trods af forandringerne lader det til, at man kan tiltrække både segmenter af det tidligere El-Publikum og andre lokale.

Der er frokostbuffet lørdag 13-16, og selskaber arrangeres.

Dankort


Fasan Bodega

Søndre Fasanvej 24
36 46 07 72
6
6
Classic fra fad.
02 6
alm.: 14: 0,5 l fad: 18; Albani: 11. Lokalt
Billard, jukebox, fjernsyn, tobaksautomat (defekt) 22.01.99
Fasan Bodega ligger hyggeligt i en kælder lige over for Frederiksberg Kirkegård. Lige ved indgangen finder vi en lille bar hvor alle fire stamgæster hænger og efter alt at høre morer sig glimrende. I denne afdeling der også lige har plads til et enkelt bord, er der mørkt træ og billeder på væggene, så helt forstemmende er det ikke. Det er til gengæld de frastødende (sic) lokaler hvor man i det ene har et billard- og i det andet fem almindelige borde der skriger til hinanden tværs over et gråt filttæppe. Her er altså ret trøstesløst og bortset fra anmelderne og et par billardspillere også aldeles tomt.

Når der skal være rigtig gang i den, leveres musikken og reklamerne af Info-kanalen fra Tele Danmark Kabel TV.


Fasankroen

Nordre Fasanvej 32
38 34 76 08
7
7
Fadøl (Tuborg, Classic, Rød Tuborg)
ma-fr: 00; lø-sø: 20; 8
Alm. 14; Lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine, fjernsyn. 02.02.02
Anmeldt første gang 07.02.98
Gad vide om stamgæsterne her er særligt grimme. I hvert hænger kobberlamperne i præcis øjenhøjde således at man ikke kan se staklen man snakker med. Men så kan man da se på et par tomme fustager under billardet og i øvrigt løber øjnene alligevel i vand i Prince-tågen.
Men Fasanen er nu lige godt et uptown-værtshus sammenlignet med naboen Solbakken hvor man aldrig kunne forestille sig at man spillede Yatzy eller andre spil hvor det er en fordel at man kan skrive.

Vi har ikke mange andre bemærkninger at gøre udover at man må konstatere at Fasanen også er rykket op i tilværelsen på en anden måde. Efter likvideringen af Fasanvejsbroen er man nu kommet på gadeplan og ligger ikke længere i et hul. Det synes dog ikke indvortes.

Jukeboxmusik med John Mogensen o.a.


Cafe Francke

Falkoner Alle 100
35 36 40 52
10
8
Fadøl (Carls Special, Hof) Underberg
ma-lø: 02; sø: 00; 8
Alm.: 18; Lokalt, meget livligt.
Billard, jukebox, spillemaskine. 30.12.09
Anmeldt første gang 22.01.99
Og vi ankommer til et uanseligt hjørne på Frederiksberg. Og vi går ind til et folkeligt leben af tobaksrøg og støjende adfærd. Og ved billardet står et skilt: 'Pistolerende stød over 45 grader forbudt'. Og på en gul endevæg har man et træskærerarbejde. Og det har Scherfigske kvaliteter. Og vi er blandt folk af folket. Og stamkunden berømmer Francke og gider ikke sine egne røvsyge nordvestværtshuse, Borup og Martini. Og til vores store glæde ser vi at der er en kæmpe farvetegning af J. C. Jacobsen. Og ham skylder vi meget. Og alle er glade og fulde og synger 'Kalinka, Kalinka', dog uden sovjetisk engagement og dygtighed.

Rygning (i den grad)


Frederiksberg Pub

Godthåbsvej 176A
38 19 23 69
8
7
Fadøl (Hof, Carls special, Carls Hvede)
22; 8
Alm.: 18; Lokalt modent
Spillemaskine, fjernsyn 06.05.12
Anmeldt første gang 30.05.03
Det er ikke godt at vide hvorfor Københavnsguiden var så længe om at besøge Frederiksberg Pub. Den er da ellers til at få øje på med sin grønne facade overfor Grøndal Station, og dens stil og stemning kan heller ikke have skræmt os. Vi trænger da tit og ofte til at tilbringe en sommereftermiddag i selskab med voksne frederiksbergere som diskuterer stort og småt til næsten uhørligt popakkompagnement. Det absolut brune indtræk med øltønder og bindingsværk er efter vor smag ganske enkelt smukt; atten kroner for en øl er rimeligt, og så lukker stedet på et sundt og ædrueligt tidspunkt. Kort sagt helt i orden uden at være exceptionelt, så hvis byen ikke lige havde budt på to hundrede lignende steder, så ville vi nok komme her en del.

Ikke Dankort


Café Godthåb

Godthåbsvej 53
38 10 18 40
9
7
Fadøl
ma-on: 00; to-lø: 02; sø: 20; 8
-13: alm.: 12; 0,5 l fad: 20; 13-: alm.: 18; 0,5 l fad: 30; Lokalt
Jukebox, fjernsyn, billard. spillemaskine 18.04.08
Anmeldt første gang 15.11.97
Lad os begynde med at nævne at en stor del af spiritusudbuddet til de tørstige gæster har navne som Menses Mix, Morgenurin og Pik & Patter. Nu har vi ligesom slået stilen fast og dokumenteret at vi er på et klassisk værtshus med en avanceret form for ironi. Og det virkelige tema her er da også intellektualiteten på slap line.

I baglokalet findes et ganske flot sort-hvidt portrætgalleri af kendte mennesker og nogen der engang var det. Når diskussionerne på dette grundlag folder sig ud i fuldt flor, kan Godthåb ovenikøbet levere bibliografisk dokumentation for ethvert tænkeligt væddemål. Så hvis man sidder ved middagsbordet med sin ægtemage og diskuterer, om det var Fred Zinnemann eller Howard Hawks der instruede High Noon, og klovnen tager helt fejl, så er det bare med at få lettet bagen og tage ned på Cafe Godthåb og få afklaret spørgsmålet.

Jukeboxpop fra de gode solide årgange.
Dankort


Cafe Grock

Allegade 7
38 19 90 26
9
8
Fadøl (Tuborg og Classic)
to-lø: 05; sø-on: lukket; 7
alm.: 22; Yngre
22.01.99
Selv om vi er næsten lige ved Storm P-museet på Frederiksberg, er det dog ikke hans hund stedet er opkaldt efter, og det ville den såmænd nok også betakke sig for. Men vi er dog på et interessant sted med et bredt publikum fra det beslipsede selvsikre scorehårsklientel til det mere alternative autonomagtige look. Her er pænt i lys caféorange på væggene og trendy gulvtæppe hvor man danser Michael Jackson. Fredag nat er der en lidt rastløs stemning hvor folk går rundt på må og få og venter på nattens eventyr. Man snakker eller spadserer roligt rundt under den forgyldte parisercafeventilator eller skyder brystet frem for ikke at falde igennem.

Dankort


Guldborghus Bodega

Nordre Fasanvej 52 / Nyelandsvej
38 34 40 83
8
7
Fadøl (Tuborg, Classic)
sø-ti: 20; on-lø: 04; 8
Alm.: 17; on-lø 20-21: alm.: 10; sø 12-14: alm.: 10; Lokalt
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn, billard i baglokalet. 02.02.02
Anmeldt første gang 22.01.99
Lukket

Der har verseret et rygte om at Guldborghus nu skulle til at være spisested eller selskabslokale eller noget tilsvarende sørgeligt. Det kan nu afkræftes. Denne ellers værtshusfattige del af det yderste Frederiksberg vil også i fremtiden kunne prale af noget i retning af et natværtshus, men ganske vist i en ny stil. For Guldborghus har afgjort forandret sig. Selv om Frederiksberg med sin placering mellem bredderne af Damhussøen og Sankt Jørgens Sø vel næppe nogen sinde har haft en prominent søfartstradition, har man i hvert fald her på stedet besluttet sig for at gøre et forsøg i den maritime genre.

Her er nu apteret med mørke finerpaneler, lanterner, skibsrat og koøje. Her er sørme også et par skibsmodeller, og i det hele taget er her blevet meget pænt. Gæsterne er måske også blevet lidt pænere, men måske sidder de stadig og frygter at det lige pludselig vil vælte ind med salt- og peberbøsser, dækkeservietter og kogt torsk med sennepssovs. Stedet installerer faktisk nyt køkken og har ambitioner om at servere mad, men her bliver altså stadig mulighed for en omgang tænkeboks sent på aftenen i det stilige interiør.

Musik fra lokalmusikradio.
Dankort kun på beløbet.


Guldfasanen

Nordre Fasanvej 1
38 34 20 71 www.guldfasanen.dk
8
7
Fadøl (Tuborg, Classic, to slags Erdinger)
ma-lø: 02; sø: 00; 7
0,5 l fad: 28; -17: Maribo pilsner: 17-: Maribo pilsner: Lokalt
Spillemaskine 10.02.07
Anmeldt første gang 22.01.99
Et ikke helt lille huleagtigt sted apteret med træ på vægge og loft og med røvballegardiner mod Fasanvejen. I det forreste lokale er atmosfæren varm med blødt lys og aktivt snakkende gæster. Der er også et lidt mere tilbagetrukket lokale hvor man ikke føler sig særligt ansporet til at gå ind.

Bartenderne er unge og søde og tror ikke på at anmelderne har et studiekort, hvilket selvfølgelig ikke er så sødt, for studerende får ti procent på prisen. Og at dømme efter den drukne larm og antallet af infantile drinks er Guldfasanen faktisk også på sine gamle dage gået i barndom, men det kan vel ske for den bedste.


Hjørnet

Nyelandsvej 40 / Langelandsvej
38 34 85 27
8
7
Fadøl (Classic, Tuborg og Guldtuborg)
ma-lø: 01; sø: 18; 7
Unisex - kloset til venstre, urinal til højre.
alm.: 14; Lokalt
Billard, Ludo, tallotteri mm. 24.04.99
Lukket

Under de røde markiser findes et mellemstort etablissementet der gerne vil ligne en hule, og man kan nemt putte sig længst inde hvor man kan beundre kunsten. Efter sigende forestiller et af billederne selve Otto Gelsted sammen med Tove Ditlevsen, Klaus Rifbjerg og maleren selv.

I virkeligheden er her ret bodegatypisk, men det er nu sjældent man andre steder ser at forskellige bargæster træder til og ekspederer nye kunder mens bartenderen er travlt beskæftiget over billardbordet. En meget vidende stamgæst kunne fortælle at værtshuset stammer fra husets opførelse i 1906, men det ses tydeligt at designet er blevet tænkt igennem siden, og selv om stilen er halvfjerdseragtig, mærker man en ny renovering tro mod dette koncept. Efter sigende stamværtshus for det nærliggende Frederiksberg Seminarium.

Musikken er dansk pop/rock.


Holmen's Bodega

Finsensvej 18
38 10 22 02
8
8
Fadøl (Hof, Carls) Underberg.
ma-fr: 23; lø: 20; sø: lukket 8
Hele vejen til toilettet kan man beundre mange kobberplatter med Københavnermotiver.
alm.: 15; 0,5 l fad: 25; Lokalt
Spillemaskine, jukebox, fjernsyn. 24.04.99
Lukket

På et klassisk værtshus med skotsk, rødternede duge og rødternet filtgulvtæppe er der lidt mørkt selv midt på dagen. Og man har ikke gjort sig store anstrengelser for at trække hyggetrængende gæster til sig, for her er grundlæggende som på de fleste bydelsværtshuse udenfor brokvartererne.
Den lydlige del af underholdningen kommer ikke så meget fra den knapt hørlige jukebox, men i stedet for fra trafikstøjen på Finsensvej. Baren er ornamenteret med vikingeagtigt mønster. Her er kort sagt pænt, men ikke særligt bemærkelsesværdigt.


Hyggestuen

Bentzonsvej 23
38 33 03 47
6
7
ma-lø: 00; sø: 20; 7
alm.: 10; To ældre lokale.
Billard, pool, fjernsyn, jukebox, spillemaskine. 24.04.99
Er hygge en tilstand som kræver andre tiltalende menneskers nærvær, eller kan hygge tilvejebringes alene ved tekniske hjælpemidler som fx stearinlys og en buket roser som matcher borddugen? Det er et påtrængende spørgsmål og essentielt for en vurdering af om Hyggestuen egentlig lever op til sit navn, for her lørdag først på aftenen befinder vi os i et på sin egen lidt bare måde meget nydeligt lokale med billard og Tuborgs reklamer med nøgen mand og kvinde hvor vi lytter til en ret dæmpet Radio Uptown. Selskabet udgøres af et ældre barhængende par som formentlig har det meget gemytligt med bartenderen, men som ikke ligefrem udstråler hygge. Gad vide om her nogensinde kommer gang i den.

Indskudspubben

Borups Allé 109
38 19 54 20
7
7
ma-fr: 14-22; lø-sø: 14-18; 9
Alm.: 18; Lokalt
Et hav af fjernsyn med heste 30.12.09
Anmeldt første gang 18.09.99
Endelig en konceptbar med et koncept der giver mening, både underholdningsmæssigt og kommercielt. Alliancen mellem Indskudspubben og Dantoto Racing har i hvert fald sat sig for at dementere det fortærskede princip om ikke at blande sport og alkohol. Snarere end en pub er der tale om en "betting station" der som en ekstra service serverer en øl til spillerne som følger slagets gjaldende gang på alle de fjernsyn som ikke er til at overse. Alle borde er forsynet med et righoldigt udvalg af V5-kuponer og den slags, og heldigvis er der også en stor skraldedåse til de kuponer der altså ikke udløste gevinsten og, hvem ved, en omgang til baren. Kunsten på væggene er fotografier af heste og tegninger af duer, og det er jo meget passende, for her elsker man heste og duer mere end noget andet; specielt hvis de kommer først over målstregen. Belysningen kommer fra de flimrende fjernsyn der sender live fra Solvalla, og lyden kommer fra den saglige svenske speaker der ved alt om tråd og toto. Så nu er der kun et minut til start; alle fjernsyn spiller champagnegaloppen, og speakeren siger 15-10-5 sekunder: Boiing og starten er gået. Og sådan går dagene, månederne, året og livet på indskudspubben.

Rygning


Café Intime

Allégade 25A
38 34 19 58
11
8
Fadøl
02 7
alm.: 20 Alle aldre, en del homosexuelle, bohèmeagtigt
Klaver 30.12.09
Anmeldt første gang 07.02.98
Der har vist nok været udskænkning her i huset siden 1913. Så længe har hverken vi eller bartenderen kendt stedet. Han overtog Intime for fem år siden, og han har videreført det med kærlighed til stilen og formen. Her er meget rødt og varmt og en særdeles ægte fin de siècle-indretning der får Intime til virkelig at have en huleagtig intimitet.

Her er fyldt til bristepunktet, for alle er velkomne og føler sig velkomne, og så er det for øvrigt en del af historien at der er en væsentlig overrepræsentation af homosexuelle og transvestitter, der har hulen her som foretrukkent gå-i-byen-sted. Det forstår man ganske glimrende.

Der er til tider levende musik, men i aften består lydtapetet mest af fransk musik (naturligvis) og tysk cabaretmusik (naturligvis).

Rygning (meget).
Dankort


Kafe Kopka

Godthåbsvej 30
38 86 38 42
8
7
Fadøl (Tuborg, Classic)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 8
Alm.: 22; 0,5 l fad: 33; Yngre
Colakasser 02.02.02
Det er vel kun rimeligt at Frederiksberg skal have sin andel af cafeer med små runde stålborde. Og her i Dingos afløser har man haft mere held end normalt.
Publikum kræver jo naturligvis pariserloft og teater- og filmplakatbar samt lidt læder på langsiden, og derfor er Kopka essentielt skræddersyet til de moderne københavnske studerende. De tunge røde farver forlener stedet med noget humant, og derfor har det også modtaget rosende omtale fra unge lokale.
Kopka er som de fleste andre udskænkningssteder i København et etablissement der helt fokuserer på sine egne.

Afdæmpet blød rock.
Dankort


London Pub

Godthåbsvej 4
38 10 06 42
9
9
Fadøl (Tuborg, Classic, Jacobsen Brown Ale)
NB køkken 21.30; 8
stor fad: 38; Fortrinsvis yngre
Fjernsyn, telefon. 10.02.07
Anmeldt første gang 22.01.99
Et spisested der senere på aftenen virker som en blanding mellem cafe og pub. Londonillusionen forsøges bibragt med lidt billige møbler af træ og læder og et diminutivt bibliotek til pynt. Der er masser af gæster i dag lørdag, og her er temmelig lydt, og den bagvedliggende båndoptagerrytme kan knapt høres. Det renskurede look kan måske narre nogen, men vi følte os nu mere på Frederiksberg end i London; måske lidt Vera Lynn ville have hjulpet. Men her er da pænt, og det gælder såmænd også det agtværdige publikum.

Dankort


Mariendal

Nordre Fasanvej 121
38 10 00 89
9
8
Fadøl (Tuborg, Classic)
02; 7
Alm.: 15; Underberg: 18; Lokalt
Spillemaskine, billard 02.02.02
Anmeldt første gang 15.11.97
Lukket

Mariendal ér altså et arbejderværtshus på Frederiksberg med hvad der hører sig til af øldrikkende, cigaretrygende og pågående gæster. Når det er sagt, skal vi også undrende konstatere at der er en mærkelig og ubestemmelig stilfuldhed over det. Her er ganske enkelt pænt selv om møbelpolstringen er slidt op, indretningen er ordinær, og bartenderen er fra Århus (hvor Underberg tilsyneladende ikke indgår i ordforrådet).

Så vi anbefaler gerne et besøg her hvis man ikke har et idiosynkratisk forhold til veteranbilsbilleder, tyskerplatter, engagerede bardiskdebattører og kønne unge Århusianerinder.

Behagelig letvægtspop.
Dankort


Martin's

Peter Bangsvej 108
38 71 54 00
6
7
Fadøl (Hof, Carls Special, Dark, Carls Hvede)
ma-to: 22; fr-lø: 2230; sø: 21; 9
0,5 l fad: 34; Lokalt publikum der keder sig
15.01.05
Klokken er halv otte, lørdag aften i Vanløse, og så går man jo efter sigende på café. Det må være årsagen til at man har lavet en café communalis midt på Peter Bangs Vej. Den er godt nok dødsyg, men de få mennesker som ikke gider se på hinanden hjemme i fjernsynssofaen, og som er for kedelige til at gå på Domdal overfor, kan i stedet sidde og få sig en burger og fadøl i det blege akvarielys til lyden af ventilatorer og køleskabe. Køkkenet lukker halv ti, siger menukortet, men halv otte fik vi et vrænget 'Vi serverer ikke mad nu'.

Da vi altid er påpasselige for ikke at få for mange sagsanlæg, skal vi undlade at kommentere kunsten der passer som hånd i hose med et levende og sprudlende folkeligt liv. Spredt i cafeens hjørner sidder dog få mennesker og hænger; det store rykind udebliver. Gad vide hvorfor?

Dankort


Café Nanis

Finsensvej 18
38 10 22 02
6
7
Fadøl (Hof, Carls, Jacobsen Camomile Dubbel)
00; 7
0,4 l alm.: 25; Intet
Fjernsynsstue 24.06.06
Man skulle egentlig ikke tro der nogensinde skete noget på den kedelige Finsensvej, men helt blande sig uden om byens udvikling har man alligevel ikke været i stand til. Værtshusdøden har manifesteret sig her mellem møntvaskerier og tankstationer, og denne gang er det gået ud over stedet med det mærkelige navn Holmen's Bodega. Bevares, det var ikke det store tab, men på den anden side er afløseren Café Nanis heller ikke den store gevinst. En café af standardtype hvor de små runde borde står opmarcheret på rad og række og venter på de gæster som desværre bare ikke gad komme forbi sådan en lørdag aften. Der er en svag eksotisk bismag ved Nanis. F.eks. serverer man chai i stedet for almindelig fodformet te, og duften af vandpibe hænger i lokalet selv om her ikke er en eneste vandpiberyger eller for den sags skyld nogen anden levende sjæl, bortset fra to anmeldere og en bartender som vist er ved at have fået nok. "Nej, nu gider jeg sgu ikke høre den CD mere," udbryder han og fodrer afspilleren med den værste pornofilmslydside, inklusive stønnende orgasmer.

Når det bliver for meget, kan vi nyde udsigten over V.E. Gamborgs Vej hvor Nani har anbragt en voksen pendant til barndommens hoppeborg, en flot udendørs terrasse med endnu flere runde borde og granatformede askebægre af den slags der stod "Kings" på i gamle dage. Sådan noget havde Holmen's vist ikke, men det kan være aldeles ligegyldigt, for terrassen er også gabende tom. Bartenderen har fået følgeskab af en kollega eller veninde, og de sidder nu og overvejer hvor længe de gider holde åbent. Endnu en gang må man slå fast at gæsterne og kun gæsterne skaber stemning, og hvis stedet her kunne skaffe nogle af dem, kunne her måske være meget hyggeligt på en lun sommeraften, men lige nu spiller det altså overhovedet ikke.


Café Nyland

Nyelandsvej 39
38 10 25 13
6
7
Fadøl (Tuborg, Classic og pt. sne).
02; sø: 20 8
alm.: 12 Lokalt
Billard, spillemaskine, telefon. 22.01.99
Lukket

Nyland, og sådan skrives det faktisk, minder på en måde om jernbanerestauranten i en provinsby i mellemkrigstidens Centraleuropa: Højt til loftet, noble grønne vægge, kugleformede lampetter, gardiner der kunne ligne mørkerødt fløjl, men ikke er det, en bar i enden, en række helt ens borde, og over det hele hersker en sådan tomhed at toget lige må være gået. Illusionen forsvinder lidt når man drejer om hjørnet, går op ad trappen og ser billardet der meget bekvemt er placeret for sig selv i et lokale med god plads til at støde.

Musikken er så afdæmpet at det næsten kan være det samme.


Café Parisien

Falkoner Alle 23
38 19 42 38
8
9
Fadøl (Classic, Tuborg, pt. Kylle). Cigaretter.
ma-to: 00; fr: 02; lø: 00; sø: 22; 8
alm.:16; 0,5 l alm.: 27 Lokalt
Pool 24.04.99
Manden med piben ser meget tænksom ud, og i det hele taget er der en afslappet stemning, næsten selvdød. Der har også her en gang ligget et værtshus, men det har de gode frederiksbergborgere selvfølgeligt følt der skulle rettes op på, så nu ligger der en konceptcafé som på trods af navnet ikke overvættes har tilknytning til Paris, men en halv etage oppe har man da fransk cafékunst hængende. Udsmykningen er tæt, og også med fornyende elementer der er dekorative uden at være originale.

Musikken er hård rytmisk, og egner sig bedre til et diskotek end et kaffedrikkersted ved Frederiksbergcentret.
Dankort


Pub 53

Finsensvej 53
38 34 01 37 www.pub53.dk
10
8
Underberg
ma-fr: 21; lø-sø: 19; 8
alm.: 20; Underberg: 30; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 16.01.11
Med skam at melde har vi aldrig besøgt Pub 53 i Københavnsguidens mangeårige historie, hvordan det så ellers kan lade sig gøre. Men heldigvis har de lokale passet godt på den, og derfor kan vi nu fortælle hvordan Pub 53 så ud i 1995. Og i 1985 og sikkert også i 1975. Det er tidligt onsdag aften, og ved baren har stamgæsterne gang i et terningspil som tilsyneladende bare bliver ved og ved. Det hele afvikles i en hjertelig atmosfære som kun sjældent bliver så højrøstet at den forstyrrer os heroppe på reposen, hvor vi har trukket os tilbage for at få overblik og nyde karikaturerne af Pia G, Jørgen Sø og Finn So. De ser alle ud til at have haft held med terningerne, og i det hele taget er stemningen glad og behagelig. Bartenderen har tid til at skifte Københavnsguidens askebæger før det løber over, og fra tid til anden kan man høre barpop i højttaleren. Man kan sikkert gætte sig til at det hele er brunt i brunt, så det nævner vi bare lige i forbifarten sammen med en anbefaling af denne hyggelige klassiker.

Rygning.
Dankort.


Roxy Kro

Holger Danskes Vej 19
38 34 80 34
7
6
ma-fr: 00; lø-sø: 20; 7
alm.: 16; Underberg: 20; Lokalt
Billard, dart, jukebox, fjernsyn, spillemaskine, shuffleboard 10.02.07
Anmeldt første gang 24.04.99
Næsten på hørelsens smertegrænse drøner Radio 2 ud af højttalerne, og resten klares af de primale brøl fra billardkombattanterne. Vi er på et lokalværtshus med bar i den ene ende og et billard i den anden, og siddepladserne må naturligvis placeres i forhold til deres andenrangsprioritet. Men hvis man absolut vil sidde lidt mere i fred, kan man gå ind gennem døren hvorpå skiltet dametoilet står, og så kommer man ind til et mindre dagligstueagtigt dartlokale med blomstret tapet og et stort træbord med kakler og århundred gamle fastgroede ølrande.

Café Sekseren

Nordre Fasanvej 6
38 34 90 13
10
5
00 8
alm. 14. Ældre lokalt
Fjernsyn. 07.01.02
Anmeldt første gang 07.02.98
Hyggelig dagligstue fra vores bedsteforældregeneration med gulvtæppe, nipshylder og potteplanter. Kunsten på væggene er afvekslende og interessant med landlige, maritime og københavnske motiver. Vi sad ved et bord ud for en frysende hest der ventede på sin selskabshungrende ejermand ude i sneen (hesten altså), og en tyk dame der bar to kaffekopper på brysterne. I alt er her kun 6 borde, og over baren bagest i lokaket hænger rigsvåbenet.

Baggrundsmusikken var mest Bjarne Liller.


Smalle Pub

Smallegade 39
38 87 09 47
9
7
02; 8
Alm. 16; Lokalt
Fjernsyn, jukebox 24.06.06
Anmeldt første gang 07.02.98
Hvor er det dog herligt at Ydre Frederiksberg også har et ægte søfartsværtshus med skibsrat, barometer og sejlskibsbilleder blandt lanterner og udstoppede grimme fisk. De tilstedeværende søfolk, hvis maritime kendskab sikkert begrænser sig til at fodre ænderne i Frederiksberg have og vugge frem og tilbage i dønningerne mellem baren og bordet, sidder og nyder en stille pils og en Prince Light. Denne navigationsihærdighed gælder faktisk de fleste skipperkroer, og selv et falsk Københavnsk forsøg kan låne lidt skumsprøjtsstemning og slippe godt fra det. Og det gør man her. Smalle Pub er en rigtig klassiker hvor folk sidder og siger kloge og videnskabelige ting om VM-kampen i fjernsynet, og den indsigtsfulde forstand vil ingen ende tage, sådan som det skal være på et rigtigt værtshus. Musik er her selvfølgelig ikke noget af, men her er da en jukebox til når fodbolden er afsluttet, så mon ikke der er mulighed for en god gang John Mogensen til hverdag. På et punkt bryder Smalle med værtshusdogmet; man kan betale med Dankort, men det er kun på beløbet og med et gebyr på fem kroner. Det er vist ikke helt lovligt.

    Motto:
    Tørst honoreres
    kvikt fra baren serveres
    hver bajer med smil
    din tarv - vores stil?

Sokkelund

Smallegade 36E
38 10 64 00 www.sokkelund.dk/Cafe_Sokkelund.html
8
5
Espresso, cigaretter og en del mad: Sandwiches, salater og et par varme retter.
ma-on: 00; to-lø: 01; sø: 20 10
alm.: 21. Yngre.
07.02.98
Café med stor glasfacade og en masse krom og spejle. Sædvanlig parisisk stil med kuglelamper, ventilatorer og matteret kvadratisk loftglas. Kunst til salg.

Dankort


Cafe Solbakken

Nordre Fasanvej 14A / Howitzvej
38 34 38 25
7
6
Underberg
23 8
alm.: 16; Lokalt
Billard, fjernsyn, spillemaskine, jukebox 02.02.02
Anmeldt første gang 07.02.98
Skulle man som ærkekøbenhavner have fordomme om Frederiksberg som snobbet hjemsted for kunstnere, bohèmer og aldrende kuponklippere, og skulle man af en eller anden grund være utilfreds med disse fordomme, så bør man besøge Solbakken midt i hvad man vel godt kunne kalde velhaverkommunens arbejderkvarter.
Vi garanterer at Solbakken er et levende og tilsyneladende levedygtigt bevis på at den gode, gamle, tilrøgede og snøvlende bodegakultur også kan trives uden for brokvartererne. Her er så klassisk skummelt og (om)tåget at det næsten må være løgn. En ældre stamgæst har netop sluttet sig til det velhængte selskab ved nabobordet. Hun hilses med opmuntrende tilråb om hvor frisk hun ser ud her i aften. Hvis denne vurdering er troværdig, må den almindelige solbakkegæst søndag formiddag nærmest ligne Døden fra Lübeck, så her kan man få sig et godt gys og en billig bajer.

Cafe Svejk

Smallegade 31
38 86 25 60
10
9
Fadøl (Bohemia lys og mørk pilsner, ufiltreret pilsner, guld)
ma-lø: 02; NB 1. nov-31. marts: sø: 22;NB 1. apr-31. okt: sø: 00; 7
0,5 l Bohemia Regent: 40; Halvfedt publikum som morer sig over 40 år gamle Axel Strøbyevittigheder.
Storskærm 24.06.06
Anmeldt første gang 07.02.98
I disse ølentusiasttider bliver man måske ikke så imponeret af et enkelt udenlandsk ølmærke på fad, men det er værd at huske på at Cafe Svejk har foregrebet entusiasmen med omtrent et helt årti, for man begyndte at importere tjekkisk øl helt tilbage i 1992. Dengang var det i hvert fald en nyhed, og selv i vore dage er Bohemia Regent en fortræffelig øl. Stedet fortjener derfor en vis anerkendelse, og man kan jo kun holde af den drikfældige, fredelige soldat som også pryder væggene i forskellige kunstneriske udførelser. Ellers er Svejk mest gestaltet som en moderne café, men det er lykkedes at undgå den hippe sterilitet som let kan komme til at præge den slags steder. Publikum på Svejk er højrøstet og i godt humør, og der er skruet tilsvarende højt op for noget solid rock. Storskærmen hvor vi før så ARG besejre MEX, og hvor der nu er fagforeningssponseret speedway, er heldigvis et midlertidigt fremmedlegeme, og Svejk byder nogle gange på mere specialiserede kulturoplevelser som f.eks. en klezmertrio, så det centraleuropæiske tema virker stadig.

Nu er klokken blevet mange, og vi skal smides ud, så bartenderen spiller Albenonis Andante på fuld skrue.
Dankort
Egen mad må medbringes.


Van Gogh

Falkoner Allé 79
38 10 72 76
9
8
Fadøl (Hof, Tuborg, pt. sne) Underberg.
ma-on: 00; to-lø: 02; sø: 22; 7
alm.: 15; stiger måske til 19 snart; 0,5 l fad: 29; Underberg: 19; Lokalt stampublikum
Billard, jukebox 30.12.09
Anmeldt første gang 04.12.99
På Frederiksberg har man masser af steder for ægte stampublikum, og da der hér jo er lidt mere fint end i nabokommunen, er Van Gogh lidt mindre slammet end det ølsjatagtige ærkekøbenhavnske og elskelige. Prisen man har måttet betale for denne opgradering, er provinspænhed, men dog iblandet lidt storbyfandenivoldskhed. Forhåbentlig ser læseren allerede nu de behørigt støvsugede gulvtæpper med den regelmenterede kunst hvor Van Gogh naturligvis er fremherskende (dog med et beværkelsesværdigt fravær af Natcaféen og Kirken i Auvers som ellers er fast tilbehør), men også en lidt højrøstet lokal københavnsk pub hvor det musikalske velbefindende tilvejebringes ved tidens toner. Vi tør derfor godt anbefale Goghen med den solide frederiksbergfolkelige gennemslagskraft.

Dankort.
Rygning.


Vinstuen 29

Falkoner Allé 29
38 19 50 63
8
7
Fadøl (Tuborg, Classic, Hoegaarden) Underberg
ma-lø: 00; sø: lukket; 8
(dametoilettet)
-12: stor fad: 22; 12-: stor fad: 25; Lokalt
Spillemaskine 10.02.07
Anmeldt første gang 22.01.99
Nummer 29 er delt i to idet man må skelne mellem en afdeling der er badet i det rødeste lys nord for Amsterdam, og en anden mere anstændig sektion omkring baren. Her sad vi naturligvis da vi satte pris på at kunne se hinanden, bordet og vores øl. Der er til gengæld ikke meget at berette om med mindre man sætter stor pris på farvede mosaikruder og keramiklamper. Der er også et skibsur og et silhouetklip i støbejern af Fy og Bi. Nogle få stamgæster er tilsyneladende på linje med denne æstetik, så det løber da rundt.

Vintønden

Godthåbsvej 71
38 19 38 61
9
9
Fadøl (Tuborg, Classic)
ma: 02; ti: 00; on-lø: 02; sø: lukket; 7
alm.: 15; Yngre
Pool, bordfodbold 18.04.08
Anmeldt første gang 15.11.97
Tja, udefra ligner Vintønden sig selv i al sin gumpetunge, rustikke æstetik som gav mening i de år hvor det danske folk opdagede Okseblod og Præstetanker med skruelåg. Nu såvel som dengang er det nu mest ganske almindelige bajere der langes over disken, men alligevel er det altså ikke mere den gode gamle Tønde.
Nu sidder vi fx ovenpå sammen med et selskab af poolspillende handelsskoleelever som forgæves jagter 8-ballen rundt på bordet mens de prygler pils til en snes kroner flasken.
Nedenunder er der sørme levende underholdning. En gruppe musikanter fra Maniitsoq, Molukkerne eller Mongoliet står og spiller Hotel California og Stand By Me og leverer dermed et stil- og kulturforvirret indtryk som anmelderne sidst oplevede da vi hørte Beatles fortolket af en slags sovjetisk Bror Kalle på en dollarbar i Leningrad tilbage i de glade perestrojkadage.

Stedet her er altså blevet til de meget unge og ikke alt for smarte frederiksbergeres scorested, og det kan læseren så efter behag opfatte som en anbefaling eller en advarsel.


Western Saloon

Smallegade 10
38 10 88 16
8
6
Fadøl (Tuborg, Classic)
ma-to: 00; fr-lø: 02; sø: lukket; 7
alm.: 19; Intet (lørdag aften)
Spillemaskine, flipper, alkotester. 10.02.07
Anmeldt første gang 07.02.98
Der står ikke nogen heste parkeret uden for saloonen her lørdag aften, og indenfor ser vi hvorfor. Cowboyderne er ikke ankommet, og her sidder ved baren på et par sadler blot to søvnige gæster fra det 21. århundrede og snupper sig en fadøl. Alle båsene er tomme, og der er ingen til at sidde og beundre det sædvanlige heste- og kvægtingeltangel i loftet.

Café Ærø

Holger Danskes Vej 85
38 10 37 80
7
5
ma-lø:22; sø:22; 5
alm.: 17; Underberg: 20; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine 10.02.07
Anmeldt første gang 24.04.99
Bortset fra nogle maritime billeder, lidt messing og et sæt lanterner bemærker vi egentlig ingen tilknytning til søen eller til øen med de stolte søfartstraditioner. Det er også tvivlsomt om denne lille dagligstue med rolig hellørdagsdruk ville passe naturligt ind i miljøet i Marstal eller Ærøskøbing (men ved nærmere eftertanke har vi faktisk engang besøgt et lignende sted i Søby). Her er et lidt fortidigt indtryk af kaffebar eller provinshotel med blondegardiner og grønne stofduge, men klientellet er sikkert ganske typisk for det område en ven af anmelderne engang karakteriserede som Frederiksbergs arbejderkvarter. Der kan ikke være megen tvivl om at alle kender hinanden, for den bramfri snak går livligt mellem bordene, og musikken er for spag til at forhindre den besøgende i at orientere sig om de lokales ferieplaner og ægteskabelige forhold. Skrotkeld giver uopfordret anmelderne en øl og synger en sang for os. Med andre ord er vi simpelthen på et sted af typen lokalt af tredje grad hvor den store hund naturligvis står trofast på trappetrinnet time efter time, og hvor man som anstændig ny gæst bliver hjerteligt modtaget når stambeboerne har haft et par øjeblikke til at se én an.