Vester Kvarter

I weekenden er der et stort udbud af åbne værtshuse, så den glade unge byturist behøver ikke vakle mange skridt på sin nattevandring rundt i kvarteret

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Absalon

Frederiksberggade 38
33 93 93 63 www.club-absalon.dk/
8
8
Fadøl (Hof, Tuborg, Classic)
06 8
; til tider gebyr 3 kr.
-18: 0,5 l fad: 28; 18-: 0,5 l fad: 48; to og sø 23-01: gratis øl; Blandet ungt og citypublikum
Spillemaskine, fjernsyn 21.09.05
Anmeldt første gang 11.05.98
Vi kan stadig huske da Absalon hed Exalon og gav cirka samme indtryk af løbsk diskotek i den hårde ende af Strøget hvorfra det meste af byens ungdom tilsyneladende vælger at bære deres første branderter hjem. Om aftenen fungerer den lille bar mod gaden sikkert mest som forlokale til det store diskotek bagved, og bølgerne går med garanti højt.

Vi har valgt at bese baren på en helt almindelig onsdag eftermiddag, og så bliver indtrykket en anelse mere nuanceret. I dagslys fungerer Absalon som en almindelig strøgbar hvor et bredt publikum slår et smut indenfor til en fyraftensøl eller flere. Måske er her tilmed et stampublikum? Håndværkeren henne ved vinduet ser i hvert fald ud til at have siddet der i evigheder, og avislæseren og spillemaskinespilleren føler sig tilsyneladende også hjemme. Vi kan følge livets gang på Strøget gennem de store vinduer, og vi kan følge den spændende kamp mellem FC Midtjylland og OB på det store fjernsyn. Stedet er indrettet med små borde og flødefarvede vægge, og på forunderlig vis kan det godt minde om et engelsk værtshus af de mere folkelige, som f.eks. Garibaldi i Londonforstaden Staines. Her sker sådan set ikke alverden, heller ikke i fodboldkampen, musikken er måske lige lovlig høj til almindelig samtalebrug, og fjernsynet er ærlig talt ret irriterende. Men det er sjovt at se at et sted kan have fuldstændig forskelligt væsen og funktion på forskellige tidspunkter af døgnet. Klientellet er sikkert et noget andet i morgen torsdag når Absalon serverer gratis øl i timerne omkring midnat.

Musikboksen leverer en del halvfjerdsermusik.
Dankort


Can Can

Mikkel Bryggersgade 11 / Lavendelstræde
33 11 50 10
8
6
Fadøl (Tuborg,Classic, pt. Sne)
02 8
alm.: 18; 0,5 l fad: 25; Bøsser
Jukebox 15.11.99
Lad os bare straks slå fast at vi på trods af navnet befinder os meget langt fra Moulin Rouge og de spjættende dameben. Dels er der næppe rigtig plads til at få sus i skørterne i dette lille hjørnelokale hvor baren fylder det meste, og dels er det tvivlsomt om kvindelige ynder ville få klientellet her til at dreje hovedet med nogen særlig begejstring. Hvis det nærliggende Centralhjørnet er den indre bys bøssemiljøs lidt nussede gammeldags værtshus, kan Can Can måske siges at være samme kredses bud på en lidt pænere, ung og caféagtig stemning. Spejlene og de små lamper i loftet er i hvert fald et diskotek værdige, men stemningen og musikken er da både folkelig og fornøjelig. Det er mest i baren der er gang i den, og de små borde der trykker sig langs væggen, ligger stort set hen i mørke.
En os ukendt, men tilsyneladende konkurrerende, tryksag ved navn UG-Posten har i 1997 tildelt Can Can udmærkelsen "den gule førertrøje" efter nøje studier af personale, klientel og toiletbræt. Tja.

Musikken kommer fra den alsidige jukebox.
Dankort


Centralhjørnet

Kattesundet 18
33 11 85 49 www.centralhjornet.dk
10
7
Fadøl
02 6
alm.: 20; 0,5 l fad: 25. Fortrinsvis bøsser.
Jukebox 20.01.06
Anmeldt første gang 02.03.98
Dette værtshus er så bruntmalet at det minder om mellemkrigstidens Nørrebro. Men selve huset er nu fra en helt anden krig. Det er bygget lige før bombardementet af København i 1807, og værtshuset Centralhjørnet kunne vel egentlig godt være fra dengang. Det er i hvert fald meget gammelt, og det bidrager til den hyggelige atmosfære på stedet. Det må dog alligevel være på sin plads med en lille advarsel: Stedet er nemlig også et tempel for det store ikon Birthe Kjær som her i tide og utide brager ud af højttalerne. Hvorfor hun har en sådan status i bøssemiljøet, ved vi ikke, men hun er i hvert fald den eneste afbildede kvinde på væggene her, og resten af udsmykningen består for det meste af halv- og helnøgne mænd i mere eller mindre eregeret tilstand.

Selvom klientellet altså fortrinsvis udgøres af homosexuelle mænd, ser man dog også et selvbevidst kvindeligt publikum der til fulde ved vort sidste besøg gav den i bedste cabaret-bakkestil på den lille scene. Stemningen var høj, og det eneste ankepunkt var den for ikke-rygere noget anstrengende mangel på sigtbarhed.

Dankort


Drop Inn

Kompagnistræde 34
33 11 24 04 www.dropinn-kbh.dk
10
11
Fadøl (Budejovicky, Urquell, Rød Chimay, St. Feuillien, Franziskaner, Staropramen, Hoegaarden, Carls Special, Carls Ale, Kilkenny, Guinness, Leffe Brune, Hof)
05; 7
0,5 l fadøl: 45; Jazzgenerationen midt på dagen, og så et godt blandet citypublikum.
Fjernsyn 20.01.07
Anmeldt første gang 09.03.98
Det gode gamle Drop Inn lever i bedste velgående, både midt på dagen uden entre og om aftenen og natten hvor der vist altid er levende musik. Det er en hybrid mellem en moderne cafe med alle dens bekvemmeligheder som for eksempel et rimeligt fadølsudbud og mærkeligt meningsløst, men hyggeskabende, tingeltangel, og så et gammelt halvfjerdserværtshus hvor man kan få lov til at sidde uden at skulle tage stilling til carpaccio, margharitaer og mexicanske salsabønner.

Dankort


Her er ro Pub

Stormgade 20
33 11 07 31
8
8
sø-to: 02; fr-lø: 04; 7
alm.: 20; 0,5 l Thy økologisk: 30; 0,5 l Limfjordsporter: 35; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 29.04.07
Anmeldt første gang 18.10.98
Det er overraskende at finde et ganske almindeligt københavnerstandardværtshus lige ved Tivoli, Christiansborg og Nationalmuseet, men det ligger her altså med sin halvfjerdseragtige stil, lidt dunkelt med tungt gulvtæppe, træborde, reklamespejle og anden let udsmykning. Fx prisskiltet med de lune deller, suppe og toast. Over baren virker belysningen som et tidligt forsøg med fiberoptik gennem plexiglasstave. Men i øvrigt er lamperne udpræget bedstemoragtige. De obligatoriske halvdårlige fotografier af stampublikummet taget i højtidsstunderne hænger ved baren.

Baren er fra 1892, og den fik navnet Hero Bar, angiveligt dannet ved at den første ejer (som skulle have været en af kongens elskerinder) kaldte stedet 'Her er ro'. Men med navnet Hero gik der det rygte at den skulle være en bøssebar, så nu har man igen ændret navnet til 'Her er Ro Pub' for at distancere sig fra det. Samtidig er den gået fra at være en bar til at blive en pub, men typologien har nu ikke smittet af på det indvortes.

Musikken er fra halvfjerdserne: ABBA, Gasolin osv.
Dankort


Hos Simon

Løngangstræde 37
33 11 31 40
9
5
Fadøl (Hof, Guinness, Kilkenny, Caffrey's, Strongbow cider)
ma-lø: 05; sø: 02; 7
0,5 l fad: -19.30: 20; 19.30-: 25 Engelsktalende udlændinge
Dart, jukebox. 25.01.99
Lukket

Hedder nu Southern Cross

Her troede vi at Simon var tilholdssted for Hells Angels, men det kunne i hvert fald ikke bekræftes på denne mandag aften. I stedet mødte vi et talstærkt og vist stedkendt publikum fra de britiske øers udkantområder. De talte i hvert fald engelsk, men accenten var næppe Home Counties. Men selv om publikum åbenbart har undergået en forandring gennem de senere år, er omgivelserne forblevet de samme som vi har oplevet mange gange hen på morgenen. Nederst de klinkegulve og gule vægge man finder på mange kælderbeværtninger i den indre by, og ovenpå en mere ubestemmelig indretning der sikkert var moderne i de tider da læderjakke og brylcreme hørte sammen. Når mange briter er samlet, skal der naturligvis også være et fjernsyn med sport, men til Simons forsvar anføres at man sagtens kan undgå at se det, og der er skruet helt ned.

Lydsiden er faktisk en glimrende sammensætning af rock og folkemusik i god styrke.
Dankort


John Bull

Løngangstræde 27
33 12 65 70
7
Hvis de støjende fjernsyn var slukket havde her været hyggeligt.
8
Hof, Kilkenny, John Bull, Woodpecker, Guinness fra fad
sø-lø:0045 7
0,5 l John Bull: 33 Engelske fodboldfans
Dart, fjernsyn 04.01.99
Lukket

Det er jo ikke nogen skam at være bange for hooligans, og det kan føles lidt trykkende at stifte bekendtskab med et værtshus fuldt af dem, som skriger om kap med Sky Sport fra to magnumfjernsyn det er helt umuligt at overse. Ved nærmere eftersyn virker de besøgende på denne lille engelske pub nu egentlig bare glade og engagerede, men stemningen stiger og falder sikkert med kampens udvikling. Her er en fire-fem små borde, og ellers kan man hænge i baren. Udsmykningen består af dartskive, ølreklamer og billeder af stamgæsterne, men det dominerende træk er en masse vimpler, halstørklæder og andet fodboldragelse. Den etniske stemning synes mere autentisk her end på mange af byens mere polerede udskænkningssteder med britisk forbillede, men selv om vi måske i ånden befinder os i Sydlondon snarere end West End, er priserne selvfølgelig på godt københavnsk strøgniveau.

Dankort


Kabørk

Mikkel Bryggersgade 7
33 12 80 90 www.spisekortet.dk
10
9
Fadøl (Franzizkaner weissbier, Christoffel Robertus, Spaten pilsner, Leffe Blonde, Stella Artois)
ma-lø: 00; sø: 22; 9
0,5 l udenlandsk fadøl: 55; Cafepublikum
26.01.08
Med Kabørk har København faktisk fået en rigtig hyggelig café. Hyggen kommer ikke fra det basalt set ret banale cafékoncept der går ud på at betjene biografkunder der venter på kulturelle oplevelser, og levere madpakker til middelalderbyens kontorfolk, men fra det skæve gamle hus som vi gætter på må være opført efter den københavnske brand i 1795. Anmelderens ledsager som kommer fra et af parcelhuskvartererne i en forstad til Hirtshals hvor alt var jævn beton og halvfjerdsergule mursten, forelsker sig forståeligt nok i den gamle atmosfære med krinkelkroge og knirkende trappe mellem stuen og første-salen, og vi lever derfor gerne med den noget opskruede ølpris på Kabørk.

Navnet må indehaverne have gravet op i dokumenter der er ældre end huset. Os bekendt er den dialektale betydning noget i retning af en ydmyg - måske lidt faldefærdig - hytte, og det er vel egentlig meget passende, men Kabørk skal nu alligevel nok blive stående i et stykke tid.

Dankort


Lades Kælder

Kattesundet 6
33 14 00 67 www.lades.dk
7
6
Tuborg og Classic fra fad. Cigaretter.
ma-to: 03; fr-lø: 04; sø: 02 6
0,5 l fad: 34. Mange - meget - unge med musikinteresse.
Flipper 06.01.02
Anmeldt første gang 09.03.98
Tre kælderlokaler med plankegulve, rustikke egetræsmøbler og gulmalede murstensvægge. Lokalet med indgang og bar virker almindeligt værtshusagtigt, men i det store lokale bagved gør indretningen det klart at her kommer man for at drikke og danse.

Levende musik hver aften 21.30. Specielt i weekenden voldsom trængsel og 20 kr. i entre.
Dankort


Lurblæseren

Frederiksberggade 27
33 11 76 27
9
8
Fadøl: Grøn og Classic
06 8
0,5 l alm.: 38 Yngre - på de store aftener endog ret ungt
Spillemaskine, fjernsyn 08.02.99
Med sin mangeårige beliggenhed i den ende af Strøget der med tiden nærmest er blevet skolegård for forstædernes gymnasier, må Lurblæseren nødvendigvis beskrives som en institution i byens natteliv. Og det er givetvis også her mange af de unge mennesker får fornøjelsen af deres første brandert. Ambitionen er sikkert at bibringe den besøgende det indtryk at stedet har stil, og med de små nuttede grønne lamper fra Det kongelige Bibliotek har man været heldig. Og pænt er her bestemt også uden de store overraskelser. Men bortset fra det er den fornemhed der opnås ved at lade dørmændene trække i skjorte og bordeauxfarvet vest og agere tjenere, ikke mere end ren overflade: Det her er simpelt hen centerbodegaen der - personale og gæster uafvidende - pludselig er dumpet ned på hovedstrøget.

Man kan godt høre musikken der mest er dansabel pop.
Dankort-bonautomat.


Mojo, Rådhuskroen

Løngangstræde 21C
33 11 64 53 www.mojo.dk/
8
8
Fadøl.
05 7
Kondomautomat.
alm.:20; 0,5 l fad: 32; Halv pris mellem 20 og 22. Blandede bluesfans
04.01.99
Det gamle Rådhuskroen hedder nu Mojo og er blevet et spartansk indrettet jazz- og bluessted hvor man har levende musik hver nat, men der kræves kun entré fredag og lørdag. Her er en afdæmpet belysning, og scenen tager meget af ens opmærksomhed, dels fordi den er temmelig stor i det ellers forholdsvis lille lokale, og fordi underholdningen jo foregår derfra. Hyggen, hvis man kan lide den, udspringer af et nøjsomt, slidt look med overfladisk malede orange vægge hvor massevis af sorthvide fotografier af optrædende kunstnere er ophængt. Den centralt placerede krydsmur opdeler stedet i kvadranter, så det også er muligt at sidde lidt mere i fred uden at kunne se scenen hvis man skulle ønske det. Afsluttende må det siges at det medtagne indre mest minder om en hal i Christiania hvor man rent tilfældigt har fået plads til en bar i det ene hjørne, snarere end det ligner et prominent placeret cityværtshus.

Dankort


Restaurant Nytorv

Nytorv 15
33 11 77 06 www.nytorv.dk
10
7
Fadøl (Hof, Carls, Sort Guld) og Cola for pokker i hanen.
23; NB Køkkenet lukker 22. 9
0,5 l fad: 38; Advokater og spisende.
04.10.99
Dette hus er opført lige efter storbranden i 1795, og er derfor noget af det ældste vi finder, og gad vide om kontorfolket her i kvarteret virkelig er så frokostsultne at det kan betale sig at gøre dette potentielt vældig hyggelige værtshus til en restaurant hvor vi skal drikke vores øl i maddunster og tallerkenskramlen. Det er faktisk en skam, for dette lavloftede kælderlokale der ser ud til at være indrettet for et halvt hundrede år siden, har med sine pæne gamle møbler, et søstykke, et billede af H. C. Andersen og andre antikviteter alle de nødvendige ingredienser til at blive et af byens dejligste gamle værtshuse. Så lad os ønske madosen og den dæmpede supermarkedsmuzak farvel og ikke på gensyn, og lad øllet flyde.

Dankort


Cafe Reykjavik

Rådhusstræde 4B
33 91 80 91
8
6
Tuborg, Classic og Guldtuborg fra fad.
sø-to: 00; fr-lø: 02 9
Franske postkort med SM-motiver
alm.: 22. Anstrengende citycafepublikum.
Slikautomat, avisholder. 09.11.98
Lukket

Stort åbent lokale med meget plads mellem bordene. En lang kurvet bar følger det meste af den ene langsides væg. I midten bæres loftet af tykke stolper i samme hvide farve som væggene. Der er naturligvis kæmpepanoramaruder ud mod Rådhusstræde, og loftet er beklædt med noget mærkværdigt bølgeblik visse steder. Med det grove gulvtæppe og den afdæmpede udsmykning virker det umiskendeligt som et museumscafeteria, men egentlig meget smagfuldt.

Musikken er ubestemmelig folk/rock.
Dankort


Rio Bravo Pub

Stormgade 35
33 11 75 89
8
6
05 8
0,5 l fad: 38; Ældre og midaldrende citypublikum og turister.
Spilleamskine, jukebox, fjernsyn 18.10.98
Om Rio Bravo er opkaldt efter en amerikansk grænseflod, en Howard Hawks-western eller et forlig, ved vi ikke, men det er dog uomtvisteligt at gæsterne er i Dohrmanns aldersklasse og måske også etniske baggrund. Indretningen i den lille pubafdeling som kun udgør et lille hjørne af restauranten, er nærmest hen ad forloren klosterkælder, mens baren med store sorte bjælker, sadler i stedet for barstole, halvtag med udstoppede høns på osv. nok skal give mexicanske associationer. For at fuldende raritetskabinettet er her sørme også en udstilling af mere eller mindre antikt brandmandsudstyr: En stor flot økse, en branddasker, en b-forgrener og noget vi mener må være et kredsløbsapparat fra Københavns Brandvæsen. Selv i barafdelingen er der kuvertopdækning til de spisende gæster som vi formoder nok er mest velkomne. Men om aftenen kommer der bl.a. mange koncert- og tivoligster som får en lille en til at gå hjem på. Prisniveauet er generelt i overkanten, men betjeningen presser alligevel gerne på for drikkepenge.

Musikken var tavs under størstedelen af vores besøg, men der kom da gang i Mr. President til sidst.
Dankort


Southern Cross

Løngangstræde 37
9
9
Fadøl (Hof, Carls Dark, Carls Special, Guinness, Kilkenny) Australske og andre flaskeøl.

0,5 l fad: 35; Lidt angelsaksisk blandingsrace og en hel del danskere.
Storskærm med sport på, og det gælder sikkert altid. 27.06.04
Og således er vi kommet halvvejs rundt om planeten ved at bevæge os de få meter fra irske Bloomsday til det australske sydkors. Men bortset fra hentydningen til sømandens ubestridt væsentligste pejlemærke på den sydlige halvkugle og så et skilt der advarer mod kænguruer i den forkerte vejbane - hvilket i øvrigt ikke er mærkeligt da alle australiere jo i forvejen befinder sig i den forkerte side - så er der intet specielt at bemærke fra den sydlige hjemstavn. Avisstativet fører Urban, the Copenhagen Post og et par britiske aviser. Den lokale hooliganklub supporterer londonske Arsenal, men vi er her nu fordi vi her kan se EM-kvartfinalen mellem Danmark og Tjekkiet uden at skulle høre på tv2-tosserne.

Tidligere hed stedet Hos Simon, men tematiseringen og de mange danskere der dermed får chancen for at sige 'vånd Karlsbøhk', har bestemt tilført stedet lidt mere charme.

Dankort


Streckers Pub & Brasserie

Frederiksberggade 1a
33 14 45 45
8
10
Fadøl (Hof, Carls Special, Carls Hvede, Leffe Brune, Guinness, Carls Dark, Jacobsen Brown, Hoegaarden, Kilkenny)
ma-to: 03; fr-lø: 05; sø: 02; 6
Det meste fadøl: 46; Yngre og citypublikum
Fjernsyn 21.09.05
Her spiller Streckerbrødrene rent ud og kalder stedet slet og ret Streckers, og så ved vi jo hvad klokken er slået. Hele indpakningen er fornem britisk imperieudsmykning anno 1890 med kobber- og guldimitat og smukke romantiske billeder og bedårende mekanik, og hele indpakningen føjer sig smukt om friturestanken og McDonalds-atmosfæren hvor unge kan sidde og spise hastigt tilberedt fast food og sende Smser. Øludbuddet er dét som tidens unge jyder og københavnere er blevet enige om at mene er eksotisk, og anmelderne sidder da også og nyder en Leffe og en Guinness hvilket bestemt er et skridt opad fra Absalons fedtede pilsnerudbud.

Gad vide om lageret for hvælvede palisanderegetræsbuer i sprøjtet piletræ ikke snart er udtømt? Hvis det er det, går Streckers en krank skæbne i møde, men indtil da skal de unge nok komme og drikke deres Latte i glas og spise Nachos til.

Musikken er rytmeboksenes bearbejdede dagshits.
Dankort


Sørens Værtshus

Vandkunsten 6
33 14 61 64
9
8
Fadøl (Guinness, Kilkenny, Classic, Tuborg)
ma-on: 00; to: 04; fr-lø: 05; sø: lukket; 7
0,5 l Guinness: 43; Mest yngre.
Fjernsyn med teksttv-sportsresultater, pyntekobberkedel. 01.10.05
Anmeldt første gang 24.11.97
Redaktion med ledsager er endt på den bornholmske ambassade sent lørdag aften. Sørens værtshus beskæftiger i hvert fald nødigt nogen fra den forkerte side af den vestlige Østersø, så østdanskere skulle kunne føle sig hjemme, ikke mindst da man her naturligvis kan få den specielle bornholmske karamelvodka.

Fredag aften plejer - eller har i hvert fald plejet - at være en intensiv og tæt oplevelse med dansegulv og glade diskotekstosser i frit fald. Og dem der ikke gemmer sig i det dækkende diskodunkeri i kælderen, kan nyde en afslappet og standardbritisk atmosfære i baren eller ved bordene i gadeplanet. I dag er weekendhyggen dog langt fra så forceret som vi tidligere har set det, men det skyldes vel bare at nutidens moderne bygængere ikke ankommer før den anden side af midnat er godt i gang.

Om sommeren er der udendørs servering, og op mod weekenden er der nogle gange levende musik.
Dankort