Vanløse

Vanløse er en naturlig del af København, men er dog så meget en forstad at man ikke uden videre rejser til byen for at gå på værtshus. Derfor byder Vanløse på en del forskellige steder med længe åbent. Har man i sinde at være længe oppe, kan Snoopy Bodega anbefales til de unge, mens mange andre sikkert vil have glæde af Bodega Støvlen.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Café Damsø

Jydeholmen 45
38 71 76 71
8
7
Fadøl (Hof, Carls Special, Classic)
ma-lø: 00; sø: 22; 8
Alm.: 16; Lokalt
Fjernsyn, Spillemaskine, billard, jukebox 18.04.08
Anmeldt første gang 28.03.98
Her trænger der vist til lidt hygge, sagde den ene anmelder og tændte et stearinlys med sin hårdt prøvede lighter.

Damsø er frisket op med 12-volts-lys i stedet for 220, men ellers er der ikke sket alverden siden vi var her sidst. Det er stadig stedet hvor det ægte John Mogensen-publikum holder til i Vanløse. Sidst vi var her, blev vi rigtig godt modtaget af en stamgæst der hed Danmark, og nogle hashrygere inviterede gæstfrit anmelderne til komsammen i botanikkens tegn.

Denne gang er stamgæsterne mere afdæmpede, og her er da også blevet lidt mere borgeragtigt med kunst i form af reproduktioner i stilen abstrakt/Heerup/jazzfestivalplakat. Men vi vil gerne anerkende at Damsø stadig er et godt klassisk værtshus der måske har bøjet sig en anelse for det nye årtusind.

Ganske hyggeligt billardværelse omme bagved.

Rygning


Fischers Kro

Godthåbsvej 191
38 10 34 62
7
5
20; 7
Alm.: 20; Lokalt og til dels meget modent.
Spillemaskine 06.05.12
Anmeldt første gang 28.03.98
Vi har tidligere givet stedet en gang røg for at være uindbydende og uinspirerende. Måske kom vi på en dårlig dag, for denne gang er her faktisk meget hyggeligt. Snakken går lystigt og har sikkert gjort det i timevis, og ingen kan høre musikken. Vi får uopfordret en introduktion til stamgæsternes sociale tipsklub og indser at den slags kan have en funktion.

Fischers er i grunden ikke et decideret dårligt værtshus, men giver indtryk af at være indspist. Det kan skyldes akustikken og de tætstillede borde, men stamgæsternes dagsorden er dominerende og ikke til forhandling.


Grøndalskroen

Sallingvej 13
38 10 33 18
6
7
Fadøl (Tuborg, Classic, Guldtuborg)
ma-on: 02; to-lø: 05; sø: lukket; 7
alm.: 15; En lokal herre og bartenderens kammerat
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn 18.04.08
Anmeldt første gang 28.03.98
Som altid skrives Københavnsguidens anmeldelse på stedet på en ret lydløs håndholdt computer, men her kan vi faktisk være bekymrede for at tastaturskramlen skal forstyrre den aldeles absolutte stilhed der råder mens alle tilstedeværende nyder Tilbage til Fremtiden 2 i fjernsynet. Et mere dødt værtshus har vi vist aldrig besøgt, og at stilhed kan være så knugende, har vi aldrig indset. Ellers er her såmænd hyggeligt nok efter almindelig Vanløsestandard med potteplanter og ternet dug og gamle billeder på væggene fra den tid hvor bydelen dårligt nok var blevet til by.

Nu sker der så det at et par engelsktalende damer af formentlig østeuropæisk herkomst kommer ind, bestiller øl og giver sig til at betjene spillemaskinen. På et tidspunkt må den ene af dem stille spørgsmålet til de andægtige filmkiggere: Arrre we disturrrbing you? Is thiz bodega or zinema? Københavnsguiden kan heller ikke svare på det spørgsmål, men de absolut anstændige åbningstider kan måske antyde at der fra tid til anden kommer mere liv i kludene. Vi bliver ikke hængende for at finde ud af det. Vi skal lige se filmen færdig, så er vi skredet.

Rygning


Hyltebjerg Bodega

Hyltebjerg Allé 14
38 74 26 05
7
6
00 7
alm. 14 Lokalt
28.03.98
En lille bodega med et lidt provinsagtigt præg. Duge på bordene og gulvtæppe på ... ja gulvet. Der er ikke plads til særlig mange gæster her. (På grund af en teknisk fejl er anmeldelsen ufuldstændig).

Jydeholm

Jydeholmen 16
38 79 99 48
7
8
Fadøl (Royal, Royal Classic, Royal Weiss)
00; 7
alm.: 16; 0,5 l alm.: 22; Lokalt, modent
Fjernsyn, spillemaskine, jukebox 24.06.06
Anmeldt første gang 28.03.98
Når alle andre har glemt det, kan Københavnsguidens læsere fornøje sig selv og forbløffe deres omgangskreds med det historiske faktum at Málaga kort før kl. 22 den 19. januar 2002 scorede til 1-0 i kampen mod Real Madrid. Det skyldes ene og alene at Jydeholms fjernsyn i aften er indstillet på DRs side 270, og når skidtet nu skal være tændt, så anbefaler vi skam gerne tekst-TV. Det er nu ikke til at få øje på nogen særlig interesse for spansk fodbold blandt de ganske talrige gæster denne lørdag aften. Folk kysser, klapper hunde og småsnakker i en fortættet atmosfære hvor det af en eller anden grund virker som om der er lidt for lidt plads.
Jydeholm er altså ikke ret stort, og gæsterne i gulvplan og på den lille repos må kante sig frem mellem borde, stole og hinanden. Indtrykket bliver noget af en rodebutik hvor man mageligt kan følge med i de øvrige gæsters samtale på trods af både Brødrene Olsen og Rollo & King. Men her er da pæne blå duge på bordene, og skulle man blive for deprimeret af at gå og spekulere over hvorfor de stakkels jyder skulle have en så ucharmerende vej som Jydeholmen opkaldt efter sig, kan man måske finde trøst her.

Ved et efterfølgende besøg i VM-sommeren 2006 er fjernsynet sensationelt nok slukket, og vi kan derfor i ro og mag studere forårets program i Danmarksserien hvor Vanløses helte møder storklubber som Avedøre og Skovlunde. Her er sørme også billeder af adskillige generationer kongelige, herunder en noget fjoget udseende Dronning Ingrid, og her er et billede af Frihedsstøtten og nogle sporvogne. Og så er der heller ikke mere.


Jydepotten

Jydeholmen 2
38 71 06 55
8
9
Fadøl (Carls Special, Hof, Leffe, GB Bock)
22; 7
0,43 l fad: 25; 0,43 l Leffe: 34; Lokalt
Jukebox, fjernsyn 18.04.08
Anmeldt første gang 28.03.98
Sidst vi var her, blæste Teddy Edelmans Himmelhunden ud i lokalet, men vi har denne gang endnu ikke hørt den skønt vi har været her i op til flere minutter. Som vi således allerede har antydet, er vi på et folkeligt bodega-gulvtæppested, og det er faktisk vældigt hyggeligt på en afslappet måde.

Det ligner ikke rigtig noget, og samtidig er det meget dansk med sin blanding af Schwarzwald og Dansk Folkeferie. Og så er der lidt stuk i loftet og moderne caféfiduskunst på væggene. Så de fleste gæstende jyder vil nok foretrække Jydepotten frem for Café Damsø.

Og nu er Jydepotten sandelig også hoppet på ølbølgen, men alle de faste kunder drikker øl fra flasken, både mureren, kasketmanden og flaskesamleren.

Rygning.


Klosterkroen

Sallingvej 17
38 87 56 69
9
9
Fadøl (Tuborg, Classic, Carls Ale) Underberg
00; 7
alm.: 17; Lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine, fjernsyn 06.05.12
Anmeldt første gang 18.04.08
Her tæt på Munkekroen i Vanløse ligger selvfølgelig Klosterkroen, og hvad kunne være mere passende på en højhellig Store Bededags kvæld. Det er nu næppe Poul Martin Møllers jomfruer der sig på volden soler, men kvinderne hiver godt i de enarmede mens de suger i cigaretten og glæder sig over at der er lang tid til at helligdagsferien ender og det bliver mandag igen. Det klerikale motiv er altså svagt begrundet, men alle ved selvfølgelig også godt at munke og andet klosterpersonale har et blødt punkt når det kommer til øl. Og i disse globaliseringstider med Muhammedkriser og nypuritanisme kan det kun glæde os at der også sidder et lille selskab af guldkædebeklædte mellemøstlige asiater og suger godt i danske pilsnere. En meget passende økumenisk glæde på en dansk helligdag som alle alligevel har glemt hvad handler om.

Dankort


Munkekroen

Godthåbsvej 211
38 10 42 73
10
8
Fadøl (Hof, Classic)
22; NB ma: senere; 8
alm.: 18; Lokale Vanløseborgere
Spillemaskine, klaver, undulater og kanariefugle, måske en gråspurv 06.05.12
Anmeldt første gang 18.04.08
Munkekroen er i grunden et besynderligt sted. Man har taget en almindelig forstadsvilla og dekoreret den med klosterudstyr. For eksempel er facaden påmalet mursten som måske godt kunne minde lidt om klosterarkitektur, men egentlig minder mere om Tivoli. Indendørs ser vi en ret moderne café-værtshushybrid med glasmosaikker af drikfældige munke og et aldeles placticpræget ildsted. På denne helligdag har den kristelige kitsch ikke tiltrukket så mange søgende sjæle, og den søde bartenderske forklarer da også at kroens store aftener falder på hverdage og ikke i weekender eller helligdage. Vi har sat os i den meget hyggelige udestue hvor vi kan kigge på sjov kunst og høre naboselskabet diskutere uddannelsespolitik.

Alt i alt et lidt mystifistisk sted som ikke ligner et kloster, men til gengæld heller ikke ligner meget andet.

Rygning i udestue som formentlig åbnes til naturen om sommeren.
Om mandagen er der ofte levende musik, og stedet fungerer også som spisested.
Dankort


Pusterummet

Peter Bangs Vej 234
38 74 87 79
6
7
22; 10
Alm. 15; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine 19.01.02
Lukket

Helt herude hvor Peter Bangs vej er ved at drukne sig i Damhussøen, ligger bodegaværtshuset Pusterummet. Dets ædleste formål er at yde husly til de lokale der er ved at kede sig ihjel og her kan få uforstyrret fred til at gøre det. Her sker ikke en skid, men til gengæld kan øjnene jo forlyste sig med brunt på brunt over brunt.
Vi befinder os selvfølgelig i den vestlige del af København, men man skulle tro at man befandt sig i en roskildensisk halvfjerdserforstad, og de flyvende UFO-lampetallerkner underbygger bare indtrykket.
Hvis De er Ålholms største dødbider, så er Pusterummet som skabt til Dem.

Musikken er forsigtig lavmælt døgnfluepop.


Sam Maria

Peter Bangs Vej 234
5
8
Fadøl (Tuborg, Classic, pt. sne)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 8
0,5 l fad: 25; Lokalt
Jukebox, billard, spillemaskiner. 15.01.05
At man har valgt at lade det gamle Pusterum afgå ved døden her i den livløse ende af Peter Bangs Vej, skal vi vist kun være glade for, men det må undre at man har valgt at bibeholde dødbiderkonceptet på adressen. Nu har man tro mod tiden valgt et nyt smart image der dog hverken er nyt eller smart. Folk klædt i Kansas sidder og spiser pizza fra naboen og slutter af med en larmende gang skomagerpot som runger voldsomt i det store, åbne, orange miljø. For en besøgende der ellers ikke just forbinder brøl og skrig med hygge, kan det virke underligt at man ikke kan komme i ly for spillernes pågående nærvær, men det mindsker da i hvert fald den modbydelige sløjfemuzak.

Efter sigende vil her komme mange i aften og alle andre weekendaftener. Det er næsten ikke til at tro på, men vi bliver her fandme ikke for at se efter om det passer.

Dankort


Snoopy Bodega

Linde Allé 11
38 71 26 98
10
9
Fadøl (Tuborg, Clasic, Carls Special, Carls Ale); Underberg;
02; 7
alm.: 18; Underberg: 19;
Billard, spillemaskine, fjernsyn 18.04.08
Anmeldt første gang 28.03.98
Vanløse er vel egentlig den arketypiske, socialdemokratiske københavnerudkant hvor de blege, tuberkuløse børn fra stenbroen kunne flytte ud og få farve i kinderne, motion og sunde interesser. Nu har vi på vores ekspedition sørme fundet ud af hvor sosserne fik ideen til medborgerhuset. Inspirationen til det folkelige og usnobbede multikulturhus må simpelt hen stamme fra Snoopy.
Det er et stort sted hvor de enkelte attraktioner ligger som øer i en slags aktivitetssupermarked med frit valg på alle hylder. Her er en billardafdeling, en dartafdeling, en spillemaskineafdeling, en tænkeboksafdeling og en afdeling for rustikt bindingsværk og vintønder. Her er kort sagt noget for enhver smag, men de har af en eller anden grund fjernet selveste Elvis der stod i projektørlys. Måske er det fordi de mener at det ikke er rimeligt over for Kim Larsen der nærmest kan leve alene af KODA-indtægter fra Snoopy.

Hvis Vanløse nu var en rigtig provinsby, så ville alle samles her og trykke den af lørdag aften, simpelt hen fordi det gør man bare. Vi må nøjes med et bredt segment af vanløseborgere som sikrer en tilstrækkelig udnyttelse af faciliteterne.

Snoopy er nok det bedste bud på et sent værtshus for de unge i Vanløse.

Rygning.


Bodega Støvlen

Jyllingevej 58
38 74 99 86
9
9
Fadøl (Ceres, Albani alm. og Odense Classic)
02; 8
0,5 l fad: 25; Lokalt
Jukebox, eldart, spillemaskine, fjernsyn 19.01.02
Anmeldt første gang 28.03.98
De gode borgere i Vanløse må bære over med os når vi hævder at bydelen byder på nogle af de mere trøstesløse ørkenvandringer en anmelder kan komme ud for. Lange, mørke veje, Skjulhøj Allé som man ikke kan finde, masser af kedelige værtshuse osv.
Men heldigvis har Vanløse sine lyspunkter midt i den almindelige elendighed. Når (næsten) alt andet er lukket, samles alle nemlig på Støvlen og leger rigtige provinsianere. Og så står den selvfølgelig på cowboybræddehytte, messingtingeltangel, forlorne vognhjul og Albani. Stemningen er udpræget livligere end på de mere konservative steder som smider folk hjem ved midnatstid, men mod forventning er her ikke fyldt med fordrukne teenagere og bøller. Støvlen lader til at satse på et lidt mere modent publikum som har lært at kæve den med en vis anstand og at goutere dejlig musik som fx Syd for Køge, ganske vist med Kim Larsen, men lad gå.

Alt i alt et godt bud på aftenens slutning i Vanløse hvis det nu skal være.


Vanløse Oase

Jernbane Allé 40
38 71 83 97
7
7
00 8
alm. 15 Lokalt
Jukebox 28.03.98
Lukket

Udefra kommer man til en skurvogn ved Vanløse Station, og når man kommer ind, er man lige ved baren. Adskilt herfra af en væg i halv højde er et stort lokale med dæmpet belysning og med nøjagtigt arrangerede borde med duge. Det minder egentligt mest om en blanding mellem et bordel og en kineserrestaurant. Lørdag aften var her meget stille og roligt; kun to gæster der stod ved baren.


Café Vik

Ålekistevej 96
38 71 95 14
7
8
Fadøl (Tuborg, Classic, Tuborg Hvede)
fr-lø:01; sø-to:00
0,5 l fad: 35; torsdag og lørdag fra 20-21: dobbelt op. Fortrinsvis yngre lokalt
Pool, spillemaskine, fjernsyn 24.06.06
Nu er der ingen vej udenom. Café Vik er modent til et besøg igen eftersom vi ikke har været her siden halvfemserne. Dengang var Vik ny, smart og postmoderne. Siden dengang har den ikke forandret sig det mindste. De unge Vanløseborgere sidder stadig og hygger sig med cafémad, cola og kandevand. Man kan stadig fra tidsskriftholderen læse Auktionsliv og Euroman som nu dog handler om den tjekkede pokerspiller Gus Hansen fra fjernsynets fladskærm bagest i lokalet. Parketgulvet er også det samme, men de unge skaldede drenge drikker ikke længere øl, da tidsånden nu tillader hvedeudgaver af de gamle klassikere. Her er vel egentligt pænt, men også dødsygt og fyldt med irriterende kommercialrock.

Dankort, men man må ikke hæve over.