Valby

Valby er vel den største bydel i København bortset fra brokvarterne, og det mærkes også at den kan hvile mere i sig selv end andre bydele. Her kan man gå på værtshus og diskotek indtil klokken fem uden problemer. Desværre er nogle af Valbys agtværdige gamle kroer lukket, men det er stadig muligt at finde noget for enhver smag. Gæsterne er lokale beboere fra området; der er nok ikke mange der trækker til Valby fra indre by eller nabobydelene.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Café Areena

Valby Langgade 49A
36 17 89 76
7
8
Fadøl (Hof, Carls, Tuborg)
sø-to: 19; fr-lø: 05; 8
0,5 l alm: 32; 5 jordbærshots: 50; Lokalt, ungt og skaldet
Fjernsyn 25.02.06
Endelig sker der noget nyt i vor barndoms Valby. Ved siden af apoteket - og over for Privatbanken hvis nogen ellers kan huske den - er der åbnet et lille hul i væggen ved navn Areena. Der lokkes med fornemme weekendåbningstider, og her skulle efter sigende være godt besøgt ind imellem. Nu er det imidlertid lørdag aften, og godt nok sidder her fire kronragede unge mænd og rafler, og der er lidt spag musik i højttalerne, men bartenderen har forladt sin bar og sidder ved et af bordene og læser avis. Her sker altså ikke rigtig noget, og vi har derfor masser af tid til at beundre de ophængte malerier af Bo Henriksen, f. 1959, Lyngby. Hans værker skulle angiveligt åbne sig på forunderlig vis og invitere til fordybelse.

Vi har nu faktisk problemer nok med at beskrive Areena. Lige som sit navn er dette sted hverken fugl eller fisk, skidt eller kanel, eller noget andet håndgribeligt. En mærkelig blanding af smuds og smartness, af det fancy og det folkelige. Her er tulipaner på bordet, juletræskæde over baren, engelsk morgenmad, stamkundefotovæg, ubeskriveligt snavsede gulvtæpper og skaldede fløse med fødderne oppe på bordet. Svært bestemmeligt og heller ikke helt let at holde af umiddelbart, men måske et godt bud på en utraditionel værtshusoplevelse i en bydel der ellers holder på traditionen.

Lyd: The voice.
Dankort


Bamses KRO

Valby Langgade 180
36 46 45 74
7
5
sø-lø:08-01 6
Alm.: 14 Lokalt
Spillemaskine, Jukebox, Fjernsyn. 07.08.00
Anmeldt første gang 18.10.97
Lukket

Man behøver ikke komme i sit fineste skrud når man skal på Bamses. Faktisk vil et par joggingbukser og en Cecil passe en hel del bedre.
Vi har på fornemmelsen at etablissementet er lidt af en institution i Valby, for selv om ingen indrømmer at have været der, så er det kendt af alle alene i kraft af de mange år den prunkløse facade har bidraget i gadebilledet. Og indenfor har tiden også stået stille siden halvtredserne hvor den hårdtarbejdende fabriksarbejder kom forbi her for at slukke tørsten efter fyraften og før sengetid. Og det sker sådan set endnu i dette enkle hjørnelokale som må være det første spæde forsøg på at skabe en bodegastemning med mørkt træ på væggene og vintønder over baren.
Om sommeren har man også en mindre gårdhave at hænge i.


Ciré

Valby Langgade 58
36 30 45 67 www.cafecire.dk
8
8
Fadøl (Tuborg Grøn, Classic, Hvede, Jacobsen Brown Ale); flaskeøl kun luksus eller de usleste udenlandske
ma-sø: 00; 8
0,5 l alm. fad: 40; Blandet: Yngre, voksent, familier
Fjernsyn 05.01.12
Anmeldt første gang 18.10.97
Café Ciré har efterhånden fået 25 års jubilæum, og det er ganske imponerende. Og den holder stilen fint, for der er ikke ændret ret meget ved den i de senere år. Vor barndoms indkøbsgade med fiskemand, kaffebutik og HB er ligesom fx Sankt Hans Torv og Kompagnistræde blevet til en ørkenvandring af nysmarte caféer, men Ciré skal have den ros at den i sin genre har vist sig at være særdeles standhaftig, alle valbycaféers moder så at sige, indrettet i en forhenværende grønthandlerbutik. Her er masser af plads, runde borde, kunst, sjove lamper og en pæn lille gårdhave. Her er sådan set alt hvad her skal være, selv et mindre udvalg af gæster som slubrer lidt kaffe og gnasker lidt salat. Drikkeudbuddet er det standardiserede udvalg, og den obligatoriske specialøl er her Jacobsen.

Ciré er vist stadig den mest besøgte café på Valby Langgade, så mon ikke den snildt holder 25 år mere i en eller anden form.

Dankort
Mastercard


Den Grønne Hest

Folehaven 72
36 17 33 48 www.dengroennehest.dk
7
6
Underberg.
ma-lø: 22; sø: 19; 8
alm.: 18 Lokalt og fortrinsvis skaldet.
Billard, spillemaskiner, fjernsyn 05.06.12
Anmeldt første gang 27.07.99
Hvis man for eksempel skulle have glemt at drikke sin øl før man begiver sig ud på Holbækmotorvejen, eller hvis man er en skaldet håndværkertype med mundskæg og lyst til en pot billard, er det jo et stort held at Den grønne Hest lige skulle ligge her. Ellers er det nok tvivlsomt om andre end de mest lokale nogen sinde oplever denne ret store provinsbodega af den lidt upolerede type. Navnet er i skingrende modsætning til indretningen, for med mindre man er tilstrækkeligt skeløjet til hverken at se på loft, gulve eller vægge, er det helt dominerende indtryk præget af farven bordeaux. Hestemotivet er også ret svagt begrundet her midt i Folehavens trafikinferno. Fadølshaner er her ingen af bortset fra på billederne af stamkundernes festivitas der åbenbart har været henlagt til et mere velforsynet sted. Vi andre må trøste os med spillemaskinerne der er så højrøstede at vi er ude af stand til at bestemme musikken.

Den Grønne Hest reklamerer på sin facade med at den er et rigtigt storrygerværtshus.


Den Gyldenblonde

Vigerslev Allé 5B
36 30 38 87
9
7
Underberg
ma-sø: 01; 7
alm.: 17; Underberg: 17; Morgen: Alm.: 13; Lokalt
Billard, fjernsyn, jukebox, spillemaskine 27.10.07
Anmeldt første gang 18.10.97
Hvis man forvilder sig væk fra Valbys centrum i retning mod Vestre Kirkegård og Enghave, er Den Gyldenblonde sidste chance for en forfriskning inden den trøstesløse ende af Vigerslev Allé. Og på en måde lever stedet op til forestillingen om civilisationens yderste forpost på grænsen til det store øde.

Det ligger i en slags garage af en art som man ikke forventer at finde i en trods alt ret central del af byen, og stemningen er også tilpas upoleret til at man kan forestille sig de lokale rednecks som kommer ind fra prærien og slynger pilsnere ned. Denne tidlige lørdag aften er her pænt gang i den, og et overvejende modent publikum hører amerikansk spillemandsmusik på jukeboxen, og et enkelt par har sågar vovet sig ud på dansegulvet hvor de rokker lidt rundt og glæder sig over den gode stemning.

Det er rart at se at denne gamle anakronisme stadig lever i bedste velgående her tæt ved Toftegårds Plads hvor alle Valbys tidligere hæderkronede steder ellers forlængst er afdøde.

Ikke Dankort


Det Listige Sted

Vigerslev Allé 32
36 16 15 70
9
8
Fadøl (Tuborg, Classic). Underberg.
02 7
0,5 l fad: 20; Lokalt
Jukebox, pool, dart 15.06.02
Anmeldt første gang 18.10.97
'Man kommer ikke her for udsmykningens skyld', skrev anmelderen sidste gang vi var forbi dette nødvendige sted i Valby. Og den bemærkning holder, kan vi godt hilse og sige. Den Listige er ikke en type værtshus der ændrer sig bare fordi der går et årti eller to. Her har utvivlsomt været særdeles indtagende efter halvfjerdsermoden, og det ses at den stadig overlever i lukkede enklaver, men det er nu skuffende at vores gamle ven Benny som vi i 1980 forlod for at drage videre ud i byen, ikke sidder her endnu her i det ny årtusinde. Men han er såmænd nok gået på Maten hvor vi kommer om lidt som næste stop på ruten.

Men vi vælger nok lige at blive hængende en øls tid, for ventilatorerne ruller, de i taxaer ankommende damer løfter op i skørterne, og musikken spiller. Det overgår enhver forstand, men ikke desto mindre må man konstatere at Den Listige Lever.

Musikken kommer fra jukeboxen og fortiden.
Ikke Dankort


Café Emil

Annexstræde 3
36 44 74 41 cafeemil.dk
7
7
Fadøl (Tuborg, Tuborg Classic)
sø-to: 23; fr-lø: 0130;
0,5 l fad: 49; NB: Højt ølprisniveau Lokalt
28.01.10
Ikke langt fra Valby Tingsted lå engang for ikke så længe siden en porcelænsfabrik, et bomuldsspinderi og en Irma (kategori 4). Rundt om boede fabrikkens og spinderiets arbejdere, og de kunne efter fyraften så gå i Irma eller i HB på Valby Langgade og endelig en tur på Valby Kro. Men nu er der ingen arbejdere, og derfor har det været nødvendigt at indrette en café som alternativ til Valby Kro. Funktionærer vil nemlig hellere have nachos eller salat med pestomarineret kylling og pinjekerner mens de sidder i et bart, rungende akvarium med udsigt ud over Annexstræde. Og det har de så fået. Vi har her mødre der affodrer deres børn med fiskefilet med pommes frites og remoulade, og postteenagere der slapper af med en kop latte i de sorte lædermøbler efter en hård shoppetur i centret.

Cafékoncentrationen her i området er voldsom, de ligner alle sammen hinanden, og prisniveauet er beskæmmende højt. Man har derfor i Valby et fint eksempel på hvordan verden udvikler sig. Valby har udviklet sig fra arbejderidyl til funktionærparadis; en rejse fra Stauning til Thorning så at sige.

Dankort


Frilands Bodega

Valby Langgade 177
36 46 65 13
8
6
sø-to: 00; fr-lø: 02 7
Alm.: 16; sø 12-20: alm.: 10; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine, jukebox, eldart, billard 19.01.02
Anmeldt første gang 18.10.97
Lukket

Har skiftet navn til Smut Inn Pub

Der er en sjælden sammenhæng i indtrykkene her. Området ydre Valby / Nørre Vigerslev må siges at være Valbys Ishøj. Gaderne ligger halvtomme hen, for her er intet andet end beboelse, og manglen på liv gør én lidt deprimeret i denne førkrigs-betonpendant. Men værtshuse har man da, og de læner sig fint op ad grundtonen. Her på Frilands har man valgt garagelooket med lidt øl- og colakasser stående frit og en lydlig baggrund af samme weltschmertzagtige tone blandet med ventilatorristbrummen.
Vi anerkender naturligvis at nogen har påtaget sig at sætte liv i de lokale, og på trods af disse indledende betragtninger, må det konstateres at folk tilsyneladende trives. Alt i alt er Frilands nok ikke det værste sted man kan tilbringe lørdag aften i området. Vi gruer allerede for hvordan den moderne cafe på Vigerslevvej vi skal besøge om lidt, (se denne) har mødt udfordringen om at donere lidt meningsfyldt hygge til de borgere der har forladt fjernsynet eller bogen i deres søgen efter samvær.

Musikken er ikke værd at nævne.
Ikke Dankort


Guinness Pub

Valby Langgade 43
36 30 92 10
9
10
Fadøl (Hof, Guinness, GB Bock, Kilkenny, Leffe, Kongens Bryghus Jul, Carls Special)
ma-to: 03; fr-lø: 05; sø: 22; 7
Kun et enkelt toilet pr. køn
0,5 l Guinness: 52; Blandet lokalt, dog fortrinsvis yngre.
Fjernsyn 26.08.11
Anmeldt første gang 08.03.97
Denne pub er vistnok det første hibernetiske indslag i den valbygensiske ølkultur, og det er man faktisk sluppet hæderligt fra. Der påhviler jo folk født i tresserne eller senere et britisk imperativ når man skal stifte et nyt værtshus, men så kan det jo heller ikke undre at man får nogle interessante hybrider mellem den ærkekøbenhavnske julekalenderhygge og det engelske hulemaleri.

Lige nu er det sommer og fredag aften, og derfor er her fuldt af ikke mindst håndværkere der får sig en velfortjent Guinness efter ugens dont. Nogle kommer sågar hen og vil sludre med os og viser sig sjovt nok at være gamle studiekammerater fra de glade universitetsdages fredagsbarer, og med sådan nogle kunder behøver Guinness Pub ikke frygte for sin overlevelse.

Skal vi afslutte anmeldelsen med et par relevante bemærkninger, må det være at det er en fornøjelse at slippe for sportshysteriet på de andre britiske pubber, og at man i stedet kan sysselsætte de oprørske hormoner med at se på nydelige blanke ben og dejligt irsk skum på Guinness Pub.

Efter at Kbhguide har kritiseret fadølspriserne, har man blødt lidt op på det, og nu kan man få en Guinness til 48 kroner. Det er stadig meget i Valbyregi, men eftersom man også her er hoppet på mikrobrygbølgen, kan det vel accepteres.

Blandet weekendmusik.
Dankort


Harrestrup Kro

Vigerslevvej 278 A
36 30 95 25
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 7
0,4 l fad: 30; Lokalt, modent
Billard, fjernsyn, spillemaskine 15.01.05
Harrestrup Kro lyder jo som noget der ligger virkelig langt ude på landet, og det er såmænd ganske rigtigt. Anmelderne har i hvert fald kørt med både tog og bus for at ende her på kommunens yderste rand og opleve en rigtig gammeldags kro. Ikke helt gammeldags, selvfølgelig, med hestestald og kakkelovn, men gammeldags i provinsbodegastil fra før verden gik af lave. Altså mørkt og dunkelt, stamgæsterne forsamlet om en fin, lang bar, biksemad og håndmadder, og et par voksne kvinder som spiller den usleste skomagerpot vi længe har set.

Her er ganske pænt besøgt denne lørdag eftermiddag, og Harren er ikke et sted hvor man lige halser ind og snupper sig en konceptøl på vej videre. Når man først er kommet indenfor, bliver man tilsyneladende siddende lige til spise- eller fjernsynstid, eller måske sågar lige til lukketid, og det kan vi godt forstå, for dels er her meget hyggeligt, og dels ligger den lange, trøstesløse Vigerslevvej lige udenfor og truer med landevejsrøvere og stimænd og varulve. Så der er hårdt brug for Harrestrup Kro.

Musik i 80-erjukeboxstil.
Dankort


Café Hjørnet

Gl. Jernbanevej 15 / Valby Kirkevej
36 30 92 30
6
5
ma-lø: 00; sø: 22; 6
alm.: 15; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine, jukebox 15.06.02
Anmeldt første gang 18.10.97
Her er sket en rivende udvikling siden vort sidste besøg. Hjørnet har anskaffet en Photo Play med Trivial Pursuit og kalaha og syvkabale og det hele, så nu har man et alternativ til de øvrige seks-tolv spillemaskiner som smykker bagvæggen. Ellers er her sådan set ikke sket noget særligt i de seneste år. Her er stadig blyindfattede ruder, voksdug og dannebrogsflag, og de to gæster sad her såmænd nok også i 1997. Og i 1967 for den sags skyld.

Vi kan ikke love et snarligt genbesøg, men til gengæld kommer der her en forudsigelse af hvad der sker på Hjørnet i al overskuelig fremtid: Jukeboxen vil spagt bryde stilheden en gang i kvarteret, lyset vil blive tændt og slukket, der vil måske blive udlovet en gratis Hof til kunde nummer 100, og ellers vil der nok ikke ske noget særligt. Har man tålmodighed til at se potteplanter gro, kan man gøre det i fred og ro på Hjørnet.


Café HP

Vigerslev Alle 33
36 30 62 67 www.cafehp.dk
6
7
Fadøl (Tuborg, Classic, Rød Classic).
sø-to: 23; fr-lø: 00; 7
0,5 l fad: 30; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 25.02.06
Her lå engang Maten der var Østvalbys mest betydende feststed med musik, smukke piger og barske rockere. Nu er der ingenting tilbage, al liv og glæde har for længst forladt stedet; kun lyden af vores eget åndedræt og den fjerne ventilator i køkkenet høres nu. Oppe i den fjerne ende af baren skramler dog et par barstole under vægten af de to valbymaver der diskuterer fodbold og gamle dage. Det forstår man så udmærket, for nutiden her på Café HP er hverken værd at tale eller skrive om. Så det lader vi være med, og vi kommer først igen når dette møgsted er gået i graven; det vil ikke vare længe.

P4 i baggrunden.
Dankort, min. kr. 100.


Kronedal

Valby Langgade 4
36 30 98 97
8
5
02 8
alm. 14 Lokalt.
Jukebox, dart. 18.10.97
Lukket

Legendarisk Olsenbandeværtshus.


Lennons

Valby Langgade 90
36 30 41 60
8
7
Fadøl (Hof, Carls Special, Dark, Guinness)
sø-ti: 02; on-to: 03; fr-lø: 05; 8
alm.: 20; 0,5 l alm.: 25; 0,5 l Guinness: 30; Yngre og ungt
Billard, fjernsyn 28.01.06
Anmeldt første gang 15.06.02
Pubkulturen måtte jo også nå til Valby, så de unge kan distancere sig fra det klassiske bodegapublikum der altid har haft en højborg her. At opkalde en britisk pub efter emigranten Lennon er en enkel ide som er fulgt op med lidt fodboldhalstørklæder fra Liverpool og andre steder. Det mest markante og forbavsende indtryk ved indtrædenen er de irske flag. Men når man kigger ordentligt efter, følger de andre britiske landes flag også.

Lennons er en almindelig upåfaldende men nogenlunde veldrevet standardpub fra det første årti i dette århundrede. Vort største problem lige nu er faktisk at det er svært at finde på noget at skrive, for udover at bemærke valbygenserne der altid er gode for lidt højrøstet finesse, leverer Lennons såmænd bare den ønskede vare til sit stampublikum.

Musikken kan være larmende bonkerock.
Dankort


Maten

Vigerslev Alle 33
36 30 62 67
8
6
Fadøl: Grøn, Classic og pt. sne.
fr-lø: 07; sø-to: 03; NB mellem 03 og 05 8
alm.: 17; 0,5 l fad: 25 Yngre
Juke, fjernsyn, 2 alm. dart, elektronisk dart, spillemaskine 19.02.98
Lukket

Maten har i hvert fald eksisteret så længe som de i kvarteret opvoksede anmeldere kan huske, og det har altid været Valbys lidt hårde mødested for de smarte unge mennesker. Indretning og facadeudsmykning har fulgt skiftende tiders luner, og Maten fremstår i dag ret nyistandsat som en slags blanding af diskotek og sportsbar af den slags hvor sporten består af elektronisk dart. I den ene ende har man altså spilleafdelingen, og ellers et stort, stort gulv hvor enkelte barborde sikkert godt kan stå i vejen for de dansende. Det hele omkranses af båse med nogle ret opulente lædersofaer (eller noget der ligner, men er lettere at gøre rent) og ret flotte borde i en slags korroderet kobber. En ret aggressiv spot sørger for at vi kan beundre alle detaljer. Over den siddendes øjenhøjde er siger og skriver alt rødt. Bar, vægge og lofter er ganske enkelt bordeauxfarvede.

Denne fredag aften er her temmelig tomt, og musikken er ikke nået længere end til et barbånd med letbenet pop, men senere kommer DJen og de unge mennesker som fester til daggry.
Dankort
Til tider entre.


Café Møllen

Mølle Allé 16
36 30 38 58
6
7
Fadøl (Tuborg, Classic) Underberg.
22; 7
alm.: 18; Stor fadøl: 25; Underberg: 20; Lokalt
Spillemaskine, storskærm 26.08.11
Anmeldt første gang 10.08.99
Hvad er der egentlig lige sket her? Møllecafeen (hvad der altså stadig står på ruderne) havde ligget på dette hjørne i mere end et halvt århundrede, men pludselig skulle der byttes rundt på et par stavelser, så den nu hedder Café Møllen, og det giver jo straks et helt andet up market-indtryk som da også underbygges med den rigtige cafekunst på væggene.

Men noget må være glippet, for det er ikke gået op for stamkunderne at vi nu skal til at være mondæne. Under højlydt medleven spilles der stadig terninger, og der ryges - rygelov eller ej - selvfølgelig også til den store guldmedalje. Den søde bartender med flere fortrin ville stadig få et chok hvis nogen bestilte en hvedeøl, men heldigvis holder Lasse og Lajla sig til Hof og Tuborg og hård rock og storskærm.

Det bryder selvfølgelig lidt med cafegallerisnobberiet at der hænger gamle Valbyfotografier og -tegninger på væggene, men anmelderne, der er gamle Valbydrenge, bliver i hvert fald behørigt rørt. Næste gang Tidens Tand vil forsøge at gnave et stykke af Møllecafeen (Nå nej, Café Møllen), håber vi at det sker lige så nænsomt.

Dankort


Nanok

Valby Langgade 126
36 30 58 46
9
7
Fadøl (Tuborg Grøn, Classic, Hvede); Underberg
ma-to: 02; fr-lø: 03; sø: 01; 6
Alm.: 20; Underberg: 27; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn, jukebox 06.01.11
Anmeldt første gang 18.10.97
I slutningen af halvfjerdserne gik en af anmelderne med aviser i dette kvarter, og når han kom trækkende med cyklen klokken halv fire om morgenen, var der liv og glade dage inde på Nanok, et af Valbys standhaftige arbejderværtshuse. Og bedst som vi troede at nu var der løbet meget vand i åen siden dengang, opdagede vi at her har tiden sørme stået stille. På Nanok løber der stadig meget øl i maven, og folk har det rart på dette gamle sted der har ligget her siden både sporvognene og kragerne vendte her.

Indendørs finder man stadig de fine isbjørne i de blyindfattede ruder som i små felter tillader en slags dagslys at skinne på det absolut mørkebrune interiør. Og hvorfor lave om på noget der er godt nok som det er? Her er jo noget for enhver smag. Hvis man ikke har lyst til at sidde og rafle i den ene lille mørkebrune stue, så kan man jo sætte sig ind i den anden stue som godt nok er lige så lille og mørkebrun og essentielt indeholder det samme klientel og den samme gode danske popmusik, men man får da lidt motion.

Skulle læseren have lyst til at opleve en gang ægte valbysteming fra de gode gamle dage, anbefaler vi hermed gerne Nanok.

Rygning.
Dankort.


Ny Kro

Vigerslevvej 136
36 46 01 05
7
5
00 7
8-13: alm.: 17; Underberg: 20; Lokalt, ude over den første ungdom og ædruelighed.
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn. 28.12.11
Anmeldt første gang 22.06.99
På samme måde som med Nygade og Nytorv bliver navnet mere og mere misvisende efterhånden som tiden går, men i et værtshustyndt område kan man sikkert tilgive den lidt upræcise markedsføring når tørsten melder sig. Og det gør den for de lokale vigerslevere, så lad os bare slå fast at der næppe drikkes meget danskvand eller cappuccino på Denne Ikke Helt Ny Kro. Hvis der bliver langet meget andet end Hof og Tuborg over disken, skulle det da lige være Gammel Dansk. Drikkevarerne opbevares i et køleskab midt i lokalet, så man har lejlighed til at beundre de udstillede varer før man afgiver sin bestilling. Når man så sidder ned, kan man nyde en flot samling snapshots fra gamle fester og julefrokoster for de lokale. Her er også et billede af Marylin Monroe, men hun hører næppe til stamgæsterne.

Det gamle slidte inventar fra vores sidste besøg er nu skiftet ud, men gæsterne er de samme, og hundehvalpen der trofast og undrende fulgte med i livets gang, er nu gået sin vej.


Café Phenix

Valby Langgade 74
36 30 33 79 www.cafephenix.dk
7
7
Fadøl (Hof, Tuborg Classic)
sø-to: 22; fr-lø:00;NB fr-lø 00-02 afhængigt af omsætning 8
0,4 l fad:42; NB: Meget højt ølprisniveau Backgammonspillere og andre.
Gårdhave 28.01.10
Anmeldt første gang 15.06.02
Når man skal have sig en øl, spiller prisen gerne en rolle, og da menukortet på Café Phenix kun angiver størrelser på fadøl som lille, stor og superstor, så må man jo spørge sig for hvad det betyder. Vi spurgte derfor hvor stor en stor fadøl til 42 kroner var, og tjeneren svarede beredvilligt at den skam var på en halv liter, og det kunne vi da godt acceptere. Desværre var det løgn, for da øllen blev serveret, viste det sig at den kun var på knap 0,4 liter; så sådan lægger man åbenbart i al ubemærkethed 25 procent oven i priserne på Café Phenix. Og på denne adresse er 53 kroner for en halv liter fadøl optrækkeri.

Denne Valby Langgade-café hører til i den klassiske ende af caféspektret. Hovedlokalet er spartansk indrettet i færgecafeteriastilen, men der er et hyggeligt sidelokale og en ganske fin gårdhave. De fleste gæster kommer for at spise den obligatoriske cafémad og sidde og hænge et par timer, og til det formål er Phenix ganske velegnet. Valbyborgerne bakker tilsyneladende stedet op på snart tiende år, men om konceptet kan holde hele hundrede år, sådan som navnet kunne antyde, er nok mere tvivlsomt. Så må der i hvert fald skrues op for øludbuddet og ægtheden i anprisningerne.

Lav dansk popmusik
Dankort


Pingvinen

Valby Langgade 35
36 16 95 04
8
6
00 6
alm 14 Lokalt
Jukebox, Spillemaskine 08.03.97
Lukket


Pusterummet

Vigerslevvej 156
36 46 68 34
6
5
00 7
alm.: 13; Underberg: 14; Lokalt
Jukebox, spillemaskiner, billard. 29.06.99
Ja, sammenlignet med naboen Ny Kro, som i parentes bemærket hverken er ny eller en kro, er Pusterummet et sted hvor det pænere borgerskab kommer i deres Ecco-sko. 'Pænere borgerskab' lyder af finkultur, men i denne sammenhæng skal man mere tænke på noget i retning af ophidselsen ved at spille Ludo med sig selv.
Mest ligner det en ventesal i en færgeterminal med sit cafeterialook af halvfjerdserfiner og slidt beskidt gulvtæppe. Det musikalske indslag må man selv stå for ved sine eventuelle donationer til boxen. Ellers er her tavst som hovedgaden i Bjerringbro om søndagen. Stedet kan ikke, i hvert fald tirsdag aften lige før lukketid, anbefales til gæster med fantasier om uhyrer og bøhmænd, for lokalet domineres af indgangen til en stor, mørk hule der måske kunne tænkes bare at indeholde et billard, men hvem ved? Kulsort og uhyggeligt er det i hvert fald.

Smut Inn

Valby Langgade 177
36 46 65 13
8
8
Fad (Tuborg, Classic, pt. sne)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 8
0,4 l fad: 20; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine, jukebox, billard 25.02.06
Lukket

Der er sket forandringer her ude i det vestlige Valby. Bamses Kro er blevet til Håndværkerkroen, og Friland er blevet til Smut Inn. Den sidstnævnte nyskabelse er nu gået ganske let hen over denne gode, gamle klassiker. Det er faktisk ikke lige til at se den mindste ændring i det hyggelige bordeauxmalede bodegainteriør hvor L og P spiller billard, og et par andre lokale hepper på den spændende kamp mellem Schalke og Nürnberg. Den sendes desværre kun på tekst-tv, så boldspillets finesser får vi ikke lejlighed til at beundre. Tekstfodbolden vækker heller ikke megen interesse hos den store schæferhund der slumrer henne ved billardbordet og kun spidser øren når der skramles med glas i baren. Om lidt har svenskeren fået øl nok til at være med til en pot, og så sker her nok ikke meget mere i eftermiddag. Her skulle vist være levende musik og dans fredag og lørdag aften, men vi bliver nok ikke hængende og deltager. Her er lige præcis tre kvinder at danse med, bartenderen medregnet, så det bliver næppe til meget.

Vi er dog stadig let begejstrede over at der stadig ligger denne oase i nordvestre Valbys ørken, for alt i alt er Smut Inn nok ikke det værste sted man kan tilbringe lørdag aften i området.

Dankort


Sommerfuglen

Valby Langgade 81
36 45 18 83; Fax 36 45 18 83 www.cafesommerfuglen.dk
7
8
Fadøl (Tuborg, Jacobsen Brown Ale, Hoegaarden, Leffe Blonde). Udenlandske flaskeøl.
sø-to: 00; fr-lø: 01; 9
0,4 l alm.: 38; Yngre
Fjernsyn 27.10.07
Anmeldt første gang 15.06.02
Her på hjørnet af Valby Langgade og Annexstræde lå der i gamle dage en gammeldags restaurant med stjerneskud, bøf og fritter. Hvadenten det nu er retfærdigt eller ej, har tidernes skiften også her fremtvunget en konceptfornyelse. Sommerfuglen er et stort, lyst sted som i løbet af dagen veksler mellem en brunch-, en frokost- og en aftenmenu med ganske kreativ caféfusionsmad, og valbygenserne kommer som de går og står i t-shirt og hængerøv, og føler sig åbenbart meget godt tilpas i de lidt sterile omgivelser hvor den galleriagtige kunst i lysegråt og mørkegråt jo trods alt sætter lidt spræl på atmosfæren.

Vi skal pointere at Sommerfuglen først og fremmest baserer sig på de spisende gæster, og man har vist også et godt køkken på stedet. Vores bedømmelse tager ikke hensyn til dette.

Dankort


Teglskægget

Valby Langgade 191
36 17 35 21
8
7
02 8
Alm.: 15; Lokalt
Spillemaskine, jukebox, fjernsyn, pool, photoplay, elektronisk dart 18.09.06
Anmeldt første gang 18.10.97
Teglskægget er sandelig ikke som bodegaer er flest, for hvor mange steder kan man forvente at en hob fjernsyn i varierende størrelser udsender fordummende amerikanske serier så påtrængende at det kniber for gæsten med at koncentrere sig om sin øl.

Inspirationen udebliver i forsøget på at beskrive Teglskægget levende, for netop dette adjektiv beskriver ikke på nogen måde denne mexicosaloon med sit obligatoriske tingeltangel som vognhjul og imiterede lerklinende vægge. I den ene ende af lokalet har man en bar med tegltag der givetvis skal illudere Guadalajara, og i det forskudte plan findes sportsafdelingen med pool og dart, men fornemmelsen af Valby Langgade er uafrystelig, og gæsterne er ej heller iklædt gevandter forskellige fra dem, man ser på Aalholm Bodega og Bamses Kro.

Musikken fås vist først og fremmest fra jukeboksen.
Dankort


Bodega Toftegård

Toftegårds Allé 16 / Mølle Alle
36 30 18 32
8
8
Underberg
02 8
Alm.: 18; Lokalt
Jukebox, eldart, fjernsyn, spillemaskine 27.10.07
Anmeldt første gang 18.10.97
Indtil videre har Valby været en mindre ørkenvandring her lørdag aften, dog med et par små lysglimt, men nu er vi nået frem til den klassiske bodega hvor den letfattelige pop flyder vellystigt ud af juken, og hvor folk ikke har dårlig samvittighed over at have glemt slipset derhjemme. Det er ikke ynde og graciøsitet der skabes i en sådan atmosfære, men i stedet giver det folkelige nærvær en behagelig tilstand af afslappethed som godt kunne gøre Toftegård til det sted man ville vælge til at synke ned i glemslen. Det er i hvert fald hvad en talstærk skare af lokale har gjort.

Det bliver hverdag igen på mandag, men det kan man heldigvis vælge at se bort fra nu og stjæle et kærtegn fra det nyfundne bekendtskab, eller i mangel af bedre få et stort vådt slik af den hund der er standardinventar på ethvert ægte værtshus.

Jukebox-musik med Kim Larsen og den slags.


Café Trekanten

Vigerslevvej 44
7
7
Fadøl (Hof, Carls, Porter)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 8
alm.: 15; 0,5 l alm.: 28; Lokalt
Billard, spillemaskine, jukebox 19.01.02
Lukket

Tja, set udefra ligner trekanten egentlig lidt Tokanten inde i byen: En facade og en grafisk fremtræden som signalerer burgerbar eller supermarked eller videobiks. Vi kan attestere at det indtryk er helt forkert. Trekanten har helt sikkert i et tidligere liv som ikke nødvendigvis ligger så langt tilbage i tiden, været garage. Det har ikke krævet den helt store indsats at konvertere garagen til værtshus. En spand bordelbordeaux maling, plasticmursten til en plasticmurstensbar og et billard hvor nogle herrer går rundt og tjatter talentløst til ballerne. Nå jo, så skulle man jo også finde et andet sted at stille bilerne, men her på Vigerslevvej er der jo heldigvis masser af plads til trafikken.

Ellers sker her sandt at sige ikke meget på denne trekant. Nu er billardspillerne lige gået, og vi sidder sammen med en enkelt barhænger og et selskab med en baby som klynker om kap med en os ubekendt poptøs i højttaleren. Vi må såmænd nok snart følge trop og gå hjem og tænde for flimmeren.


Valby Borger Kro

Lyshøjgårdsvej 59
36 30 49 80 www.valbyborgerkro.dk
9
8
ma-to: 20; fr-lø: 00; sø: lukket; 9
Alm.: 20; Lokalt
Jukebox 06.01.11
Anmeldt første gang 19.02.99
I disse tider hvor vores hele eksistens er truet af kinesisk fremdrift, de unges individualisme og innovationstrang og afskaffelsen af efterlønnen, er det godt at vide at tilværelsen dog har elementer af absolut konstans. Valby Borger Kro har stået absolut stille siden vi sidst var her og høre John Mogensen og Keld Heick-kompositioner. Kun har dejkrogene der plejede at røre rundt i røgen, nu endeligt opgivet ævred, og udsynet er helt sløret af tågen.

Der er sikkert mange som ville finde det skrækkeligt at skulle sætte sine ben her, men Valby Borger Kro fortjener ros for at være så gennemført i sin egen genre at den næsten bliver en karikatur af sig selv.

Rygning.


Valby Kro

Skolegade 2A
36 30 54 38
10
6
Underberg
ma-fr: 00; lø: 22; sø: 20;
Alm.:18; Underberg:20; Lokalt
Jukebox, spillemaskine 06.01.11
Anmeldt første gang 19.02.99
Området ved Tingstedet er på få år forandret til ukendelighed. De gamle bomuldsspinderier er forvandlet til hipt postindustrielt indkøbscenter, vor barndoms Irma ved stationen er ædt af tidens tand, og der er bygget fancy boliger på brakmarken lige over for Valby Kro. Det havde måske været for meget at forvente at Valby skulle bevares i sin egen lille tidslomme, og så utiltalende er kvarteret nu heller ikke blevet.

Endnu mere glædeligt er det at der absolut intet er sket med Valby Kro, der ellers er etableret i 1903, sikkert for at fejre byens indlemmelse i Københavns Kommune et år forinden. Ligefrem uberørt i et århundrede fremstår stedet vel ikke, men mon ikke det kan beskrives som beværtning/kaffestue fra 40erne? Hele kroen er eet stort lokale med otte firepersonersborde og et stort bord til stamgæster og personale. Standardudstyret er dug, lysestage, askebæger og potteplasticplante. Baren er bare en reolvæg i det ene hjørne. Man kan ikke se gennem gardinerne, så udsigten må man nøjes med at forestille sig. Væggene er dekoreret med gamle valbybilleder, en række gamle fotografier og raderinger og nogle lidt naive malerier af fx Valby Tingsted og Valbys store brand i 1865. Helt stolt af den kunstneriske standard har man dog ikke været, og en eller anden har derfor fundet det opportunt at dække de historiske billeder med moderne cafékunst der i hovedsagen handler om den dag kunstnerens atelier eksploderede, og alle malerbøtterne fløj i alle retninger. Måtte man herfra udtrykke et rindalistisk ønske om at få noget kunst at se som alle kan forstå.

Rygning


Venners Hjem

Trekronergade 143
36 30 07 12
9
6
Håndmadder, frikadeller o.lign.
ma-to: 23; fr-lø: 00; sø: 18; 7
alm.: 14; Ældre lokalt.
Fjernsyn, jukebox, billard. 27.10.07
Anmeldt første gang 19.02.99
Vennerne var ikke hjemme hvilket egentlig ikke er til at forstå da det er et hyggeligt slidt værtshus med mange år på bagen. Huset er flot med træloft, der er lakeret og bemalet med bevingede ord (Efter endt Arbejde er Hvilen sød, tomme Tønder buldrer mest, Branderter repareres - bliver som nye). På væggene hænger kunstneriske diplomer der næsten kunne ligne udsmykkede skindlapper. Diplomerne er givet for de gamle stamgæsters veludførte arbejde ved billardbordet og baren. Her er dæmpet belysning og stemningsfulde malerier som får os til at tænke på landsbykro. Og det er faktisk synd at indretningen ikke er mere gennemtænkt, for de voksdugbeklædte borde og de leverpostejsfarvede linoleumsgulve bringer én tilbage til storbystemningen som den kendes fra et vilkårligt arbejderværtshus på stenbroen. Musikken er også som den bør være på et stamværtshus for et ældre arbejderpublikum. Men vi kan nu godt lide Venners Hjem.

Vigerslev Kro

Vigerslev Alle 124
36 46 56 01
6
6
00; 6
Alm: 15; Lokalt
Billard 27.10.07
Lad det være sagt med det samme: Vigerslev Kro er ikke et sted hvor man tager på to-dages kroophold hvor servile tjenere serverer havtaske med trøfler og lagret parmesan. Faktisk er både bartender og gæster tvært imod klar med en nedladende bemærkning da anmelderne - der ellers har en fjern fortid i området - kommer ind i lokalet. Vi aner at man måske ikke er særlig velkommen som hverken fremmed eller ikke-ryger her på stedet. Lige ved indgangsdøren ligger et stort, koldt og mørkt aflåst lokale med et påhængt skilt: 'Ikke-rygerrum - God bedring'. Det skal man naturligvis ikke nyde noget af, så vi fortsætter mod baren hvor kromutter da også bryster sig med T-shirtteksten: 'Jeg ryger sgu hvor jeg vil', og det gør hun så.

Udsmykning og dress code er noget man tager alvorligt her. Ikke noget med at fedte for resten af samfundet med dets krav om hygiejne og smileyer og den slags. Toilettet ligger nede i fangekælderen, og væggene er ikke blevet malet eller vasket siden krigen, altså den slesvigske.

Hvis man er lidt sky og sart, er det altså ikke Vigerslev Kro der er det mest oplagte valg, og unge kvinder i særdeleshed skal nok holde sig væk. Naboen, en lille kiosk, har i hvert fald et slæng faste hyggespredere der denne aften har valgt at underholde med at knuse flasker på fortovet og råbe 'danske luderkusser' efter forbipasserende kvinder.

Underholdningen inde på Vigerslev Kro kommer fra båndoptageren der er stærk i 50-ervisepop, som fx Edelman- og Four Jacksefterligninger.


Aalholm Bodega

Roskildevej 167 / Ålholm Plads
36 30 98 57
9
9
Fadøl (Tuborg, Classic, pt. sne)
00; 7
Alm.: 18; Stor fad: 24; Lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine, fjernsyn 06.01.11
Anmeldt første gang 18.10.97
For den øltørstige er der om man så må sige, langt mellem snapsene herude hvor Valby er ved at holde op, og det skal være tilgivet hvis de fleste betragter busholdepladsen på Ålholm Plads som en mekanisme til at komme væk i en fart. Men skulle man være kommet for sent til bussen, har man da heldigvis Ålholm Bodega hvor man for en stund kan flygte fra den gennemtrængende forstadselendighed og nyde en klassisk brun kro hvor fodboldtemaet heldigvis er svagt gennemført. Her sidder et lille udvalg af ældre lokale og småbrummer med bartenderen som forsøger at stable et tænkeboksspil på benene med Gitte og Kirsten, men det går ikke uden diskussion og kvababbelser. Vi andre lytter til lokalradioen og håber at brunt er godt for øjnene.

Rygning


Ålholm Borgerkro

Ålholmvej 5
36 46 90 76
7
6
00;NB eller tidligere; 8
Alm.: 15, Wiibroe: 12,50; Lokalt, ikke meget.
Spillemaskiner, klaver. 06.01.11
Anmeldt første gang 18.10.97
Hvis det nogen sinde skulle falde anmelderne ind at tage på højskole og tilegne sig et stykke dansk kultur, kunne vi godt håbe på at ende et sted som denne Borgerkro, for her er da alt det der hører sig til i højskolens pejsestue. Her er både hyggelige små lamper, gule vægge, rustikke bjælker i loftet og en lille bar i hjørnet hvor forstanderinden underholder sig med en af de gamle elever. Pejsen kan vi godt nok ikke få øje på, men skulle nogen finde på at finde sangbogen frem, står klaveret da heldigvis parat. Anden musik menes ikke at være nødvendig. Med værtshusbrillerne på kan vi også godt goutere en smule fred og ro, men ærlig talt bør man da holde måde med alting.

Så er klokken ni, og nu gider hun altså ikke længere, så vi strittes alle temmelig ugraciøst ud selv om der på det store skilt står at der er åbent til midnat.

Rygning