Sydvestkvarteret

Et af de gamle klassiske arbejderkvarterer i København som blandt andet har produceret en statsminister. Byfornyelsen er gået helt uden om Sydvest, så i dag bebos den hovedsageligt af økonomisk dårligt stillede mennesker. På værtshussiden er der ikke meget at berette om da antallet er beskedent. Vores favorit er den anakronistiske charmetrold Engholm; de øvrige virker trætte og slidte.
Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Café Betty

Hammelstrupvej 33
36 30 91 57
8
8
ma-to: 00; fr-lø: 02; sø: 22; NB sidste omgang 30 min. før lukketid; 7
Alm. 12; Lokale fremsupportere
Photo Play, spillemaskine, fjernsyn, billard 14.06.09
Borte har taget det gamle agtværdige værtshus 'Kongsgården', og i stedet har Betty indtaget stedet, men bortset fra en opdatering af bartenderen og blomsterne på bordene er det stadig det gode gamle Kongsgården. For her spilles jo Carola Häggkvist, Gustav Winckler og Kim Larsen ligesom i gamle dage.

De rødmalede vægge med et hav af ukendte Fremfodboldspillere som Jørgensen, Larsen, Danielsen og Camili er ikke nær så charmerende som den gamle tobaksbrune atmosfære der herskede her da de værtshusrevolutionære rasede mod den onde stat. Men i essensen er alt i den sydvestligste del af sydvestkvarteret helt som det plejer, selv om samfundssindet er konverteret til fodboldhysteri, og det er vel egentlig ikke så godt. Men stadig kan Fremsupporterne her på stedet sidde og gynge med på Brandenburgs Lille Fisker. Og Fremsupportere, det er de altså: Man holder på et meget strengt uniformsregulativ. Kasketten og sweatshirten skal flashe Frems blåhvidrøde logo før man rigtig kan være velkommen her.


Café Ellebo

Sjælør Boulevard 49
36 17 70 78
8
7
01 7
alm.: 17; Lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine, fjernsyn 14.06.09
Anmeldt første gang 09.02.99
Når man kommer lidt op i årene, er det somme tider en fryd at opleve at intet har forandret sig. Vi har med skam at melde ikke været her i ti år, men noget påtrængende behov for en nyanmeldelse kan egentlig ikke konstateres. Ellebo er stadig et gedigent, uforfalsket lokalværtshus for de lokale beboere omkring det store kryds ved Sjælør Station. Det er sommersøndag eftermiddag, og en fem-seks stamgæster flokkes om baren og morer sig tilsyneladende strålende. Vi andre er fortrukket til hjørnebordet, hvor vi nyder stemningen og historiens vingesus der står os i møde fra 1943-billedet af Café Ellebo hvor de nuværende stamgæsters bedsteforældre hygger sig i solskinnet med erstatningsøl og fynsk tobak. Kun få år senere stiftedes det vigtige Dansk Bartender Laug hvis halvtredsårsdag fejres med en lille fane i glas og ramme. Endelig kan det oplyses at den ene anmelder tilbragte en væsentlig del af sin gymnasietid her. Det er måske tvivlsomt om dette betydningsfulde faktum nogensinde vil ende i historiebøgerne, men det har i hvert fald alderen til at være historisk.

Cafe Engholm

Borgbjergsvej 28
33 21 23 47
9
7
Fadøl (Hof, Carls Special, Porter)
00 7
Alm.: 15; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskiner, jukebox. 27.10.07
Anmeldt første gang 16.09.00
Her i Sydhavnen drikker vi ikke Tuborg Super Light; og det gør vi ikke, for den fandtes slet ikke for 30 år siden, og alt er i grunden essentielt præcis som for 30 år siden. Her mødes vi arbejdere på demokratisk grund for at skille væsentligt fra uvæsentligt. Og hvorfor sælge ud af grundlæggende ølhalsværdier når man nu netop har et sted hvor Anker Jørgensen kom før han var SiD-sjakbejs. Alt dette skal ikke tages som udtryk for forstening, for vi anerkender både Brødrene Olsen og farvefotografiet. Vi kan kun sige: Sydhavnen overgiver sig aldrig.

Fik-Ret

Borgmester Christiansens Gade 2
36 44 11 24
8
8
ma-lø: 02; sø: 00; 8
alm.: 15; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn, billard 14.06.09
Man kan måske tilgive Københavnsguiden at vi aldrig tidligere har anmeldt den ærværdige Sjælør Bodegas efterfølger, for på facaden fører Fik-Ret sig frem som spillecafé. Ved nærmere eftersyn og hjulpet på vej af en af de lokale konstaterer vi at der faktisk er tale om et værtshus i noget nær Sjælørtraditionen. Her er ganske vist lidt skummelt, for lyset trænger dårligt gennem de blyindfattede, tonede ruder, og det aldeles træbeklædte indre giver indtryk af at sidde i en cigarkasse, men ellers er det hele som forventet. Det samme sydhavnspublikum cirkulerer vist rundt mellem områdets ydmyge og herligt uspolerede værtshuse, og når Engholm og Mozarts Bodega lukker tidligt om søndagen, bliver det højlydt misbilliget her på Fik-Ret. Her kræver man til gengæld hunden i snor og forbyder børn efter kl. 20, og det skal såmænd nok blive kommenteret på Sydvest og Betty. Nu har vi været rundt i Sydvest i nogle timer på en søndag hvor Frem har præsteret at tabe 6-0, og hverken vi eller de øvrige gæster er blevet mere ædru eller klarere i mælet efterhånden som tiden er gået, men det gør ikke noget. Der er stadig noget stærkt og sundt over Ankers gamle kvarter hvor flaskerne skramler og Laban spiller på et fyldt værtshus. Stedet er i øvrigt opkaldt efter en af ejerne, som hedder Fikret, og det kan vel være lige så godt som at opkalde det efter en station.

Rygning.


Kongsgaarden

Hammelstrupvej 33
36 30 91 57
6
6
00; 8
alm.: 14,50; Lokalt
Billard, jukebox 16.09.00
Lukket

Hedder nu Cafe Betty

Det her er med garanti den eneste kongsgård hvor to værtshusrevolutionære kan sidde og blive enige om at Danmark er det mest korrupte land i verden. Kongerøgelsen er altså mest i navnet og er i hvert fald ikke slået igennem i stemningen på dette ret ordinære værtshus som vel nærmest må kaldes småkedeligt.

Her er cafeteriamøblement, gult lysarmatur i vinduet og stort set tomt. Bartenderen underholder sig med en enkelt gæst som her ved halvtitiden er ved at være hjemsendelsesmoden. Vi fodrer jukeboksen for at få en smule supplement til den politiske diskussion, men det går jo ikke i længden. Skulle kongerigets sikkerhed efter næste folketingsvalg ryste i sin grundvold på grund af en blank stemmeseddel, kan den skyldige muligvis findes her.

Stedet er brugbart hvis man har lyst til at spille billard uforstyrret.


Mozarts Bodega

Mozartsvej 21
36 30 62 94
8
7
00 9
alm.: 16; Underberg 20; Lokalt
Spillemaskine, jukebox 16.01.11
Anmeldt første gang 19.02.99
Mozarts Bodega skal først og fremmest berømmes for at være et klassisk værtshus med fokus på at øl og sprut skal være billigt, og at man her kommer som man går og står i sit arbejdstøj. Hertil kommer at pensionister i området har fundet sig en hyggelig klon af deres egen dagligstue, og også her spilles der gamle revynumre foruden det obligatoriske repertoire med John Mogensen og Poul Reichhardt.

På væggene er der naturligvis udsmykket med billeder af Wolfgang Theofilus, Leopold og Constance i en lidt ramponeret elegance, men det understreger blot at kapitalen endnu ikke har fortrængt de sidste arbejdere fra Københavns slidte Sydvestkvarter.

Dankort


Reubens

Stubmøllevej 2
36 46 71 36
7
8
Fadøl (Newcastle Brown, Edelweiss, Carls, Classic, Tuborg)
ma-to: 00; fr-lø: 01; sø: 22;
alm.: 18; Lokalt
Fjernsyn 14.06.09
Mon ikke den grasserende finanskrise delvist kan forklares med ubegrundet optimisme og dårligt underbyggede forventninger til investeringers afkast? Den slags giver jo bagslag, lige fra IT Factory til amerikanske huspriser, og gad vide om vi ikke har fundet et beskedent sydhavnseksempel i Reubens?

Det gamle Stubbens er blevet lyst og cafésterilt, og det omkringliggende kryds mellem Stubmøllevej og Rubinsteinsvej er vist også blevet opgraderet med pæn brolægning på en lille plads hvor Reubens har stillet borde ud til gæsterne. Her sidder et par damer og nipper til deres rødvin, mens de har udsigt til en ældre landevejsridder som sidder på den anden side af vejen og småsynger for sig selv og et batteri af tomme elefantflasker. Sådan mødes det gamle og det nye Sydvest i al fordragelighed, og det er faktisk også tilfældet inde på den nyindrettede café. Det nye repræsenteres af cafémøblement og eksotisk øludbud, og det gamle kæmper tilbage i form af et hættetrøjeklædt selskab som drikker deres Tuborg af flasken og pulser lystigt løs på deres Prince. Om bartenderen siger vi bare at der ikke er tale om en af den slags nipsgenstande som typisk befolker de moderne caféer, og vi glæder os over at sydhavnsrødderne har vundet første omgang mod caffelattesegmentet, men det havde nu været billigere og mere miljøvenligt at lade Stubben bestå.

Rygning.


Sjælør Bodega

Borgmester Christiansens Gade 2
36 46 70 41
8
7
Fadøl.
02 7
alm.: 12; Lokalt
Spillemaskine, billard 19.02.99
Lukket

Sidst Deres anmeldere var her, fik vi brysk at vide: 'Du kan få en dobbelt cola'. Det var kedeligt, for det enkelt folkelige Sjælør er et af bydelens solide værtshuse der formår at være hyggeligt uden de store falbelader. Det er nu sørgeligt mange år siden bartenderen nægtede at betjene os på grund af vores unge udseende. Værtshuset derimod ser ud på præcis samme måde med et stort billardlokale og forskelligt møblement, herunder også en del kontorstole, og alle klassiskerne fra 'den knaldrøde gummibåd', Eddie Skoller og Teddy Edelman med flere spiller stadig fra den bedagede jukebox. Bortset fra gulvtæppet er alt indretning i medtaget træ, naturligvis fraset ølreklameflag og lidt naivistisk kunst. Gæsterne har for enkeltes vedkommende stadig problemer med tungemuskulaturen, men Kim Larsen synger rent.


Stubbens Pub

Stubmøllevej 2
36 46 71 36
8
6
Fadøl (Tuborg, Guld, Classic)
01 7
alm.: 14; 0,5 l fad: 20 Ungt lokalt
Spillemaskine, pool 19.02.99
Lukket

Et lille, men til gengæld højrøstet sted på Sydvestkvarterets hovedgade. Stilen lægger op til kultiveret eftertænksomhed med hyggelige, dunkelt belyste små båse og fragmenter af vore oldeforældres dagligstue. Det har imidlertid ikke nævneværdigt påvirket det noget ungdommelige publikum hvoraf vi ikke kunne undgå at bemærke en stor uregerlig kleppert ved navn Brian som både i ord og gerning var i opposition til sine omgivelser. For første gang i vores anmelderkarriere var vi altså ved at blive vidner til et værtshusklammeri, men bartenderen viste sig sin opgave voksen.

Rytmisk pop i sydlandsk stil overdøvede genvordighederne.


Sydvest Bodega

P. Knudsens Gade 27
33 24 43 50
10
8
02;NB Sidste omgang: 0130; 7
Alm.: 16; Lokalt
Billard, spillemaskine, Photo Play, jukebox, bordfodbold, kulørte romaner at læse i 14.06.09
I gamle dage lå der et gammelt garagelokale på P. Knudsens Gade, og herfra drønede Sydvest Bodega de bedste pophits ud gennem højttalerne og skabte liv og glæde og højrøstethed. Og som alle gamle værtshusgængere vil vide, er verden foranderlig, og cafeer og kinarestauranter har overtaget de folkelige oaser. MEN Sydvest er undtagelsen. Her kører vi lystigt og uanfægtet videre langt ind i det nye årtusind. Og mange tak for det. Sydvest Bodega er stadig sydhavnens smukkeste og bedste sted. Skønheden er mest som hos en gammel fliselise hvor den kommer indefra, men til gengæld måske er så meget desto mere ægte.

Sydhavn modstår stadig snobbet byfornyelse og har plads til de beboere der altid har været her. Og det er de også her på en højhellig søndag aften hvor der er schwung i popmusikken og billardkøerne, som fandtes mandag ikke. Kom bare an, finanskriser og boligbobler, Sydvest bider intet på.

Poprock i den hårde ende.
Dankort. Rygning.