Sydslesvig

Sydslesvig omfatter i vores udgave området ved Slien.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Alte Räucherei / Duncan's Pub

Am Hafen 16, 24376 Kappeln
04642 5095
8
9
Fadøl (Bitburger, Köstritzer, Guinness, Kilkenny)
NB køkken: 22; NB bar ikke længe efter 8
0,4 l Bitburger: EUR 3; Spisende
Fjernsyn 06.07.08
Efter en kort sejlads op ad Slien er vi nu nået til Kappeln, en by der er gået helt i fisk. Al aktivitet koncentreres om fangst, tilberedning, servering og fortæring af fisk, og det har også sat sit præg på værtshuslivet hvor enhver Kneipe tilsyneladende dublerer som Fischlokal. Således også her på stedet, som fører sig frem som røgeri og pub, og ingen af benævnelserne passer egentlig. Det her er en restaurant hvor lige nu et enkelt par er ved at tørre mayonnaisen af mundvigene og komme videre ud i aftenen, mens anmelderne er ladt ene tilbage med en opvaskende kromutter og en fladskærm som viser en interessant dokumentar om olieeftersøgning. Skulle det nu være noget særligt, fiskeolien flyder da i Kappeln, og vi kan oven i købet konstatere nogle få værtshusagtige træk her på røgeriet, sikkert foranlediget af den udenbys ejer Duncan. Her er Guinness og lanterner, fiskenet og rariteter, så her mangler egentlig kun gæster og musik.

Rygning forbudt.


Billy's Irish Pub

Lollfuß 46, 24837 Schleswig
0171 - 4141779 www.billysirishpub.de
8
8
Fadøl (Guinness, Kilkenny, Newcastle Brown Ale, Beamish, Becks, Fosters, Staropramen)
sø-to: 00; fr-lø: 04; 8
0,5 l Guinness: 3,50 Eur; Intet
Skelet 08.07.08
Det er tirsdag aften i højsommersæsonen i Slesvig. Og vi er på byens eneste egentlige værtshus; som her viser sig at være en irsk pub. Og hvordan klarer sådan et værtshus egentlig den enorme opgave det er at være eneste ordinære ølsted i en by med firetyvetusinde indbyggere og ikke så få turister? Meget enkelt, for vi to anmeldere er de eneste værtshusgæster mellem Flensborg og Kiel, og det er sgu da sørgeligt. Der er ellers ikke noget galt med Billys, der er en pub i bedste kontinentale irske stil, men det er desværre meget sigende at den eneste medgæst er et hængt skelet. Tør man håbe at det er vores konge Abel, der i 1252 brød ud af sin kiste i domkirken og siden har mareredet byen?

Bartenderen fortæller at Slesvig ud over pensionister og naturelskere mest består af folk som højst går ud og bruger 10 euro i byen en enkelt gang i ugen. Kun i weekenden kan et sted som Billys løbe rundt, og det er i grunden synd.


Fischerhütte

Schmiedestrasse 12, 24404 Maasholm
04642 6059
10
7
Fadøl (Flensburger Pilsener)
01 7
0,3 l Flens: EUR 2,30 Ældre og snakkesaligt
Fjernsyn, bordfodbold, spillemaskine 09.07.08
Hvor Slien løber ud i Østersøen, ligger den lille by Maasholm, og som man efterhånden har vænnet sig til her i området, handler det hele om fisk. Her er heldigvis stadig et nogenlunde uspoleret værtshus hvor den sidste rest af lokalbefolkningen forskanser sig mod turistinvasionen.

Man har dog ikke noget mod udlændinge, for Københavnsguidens udsendte medarbejdere tiltrækker sig straks stor opmærksomhed fra en ældre herre som tiltaler os på noget uforståeligt kaudervælsk som måske er hidført af hans oprindelse her på den yderste revle, og måske af en strøm af Flens fra fad. En anden bedaget gentleman kommer os til undsætning, og han kan sørme tale dansk og synge tingelingelater tinsoldater. Han præsenterer sig som forhenværende professor fra Kiel og viser sig også at tale kinesisk, som han hastigt improviserer et lille foredrag om. Alt ævlet overværes fra væggen af en forsamling af (hvad ellers) fisk som ikke overraskende efterhånden har tillagt sig temmelig forundrede ansigtsudtryk såvel som en tydelig nikotinfarve, for her i Fiskerhytten må man stadig ryge.


Foffteihn

Querstraße 15, 24376 Kappeln
04642 92 33 77
7
6
Fadøl (Krombacher)
7
0,4 l Krombacher: EUR 2; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine, gårdhave 06.07.08
Hvad er egentlig adressen på dette sted? Selv skriver de (som man kan se på billedet) Querstraat 15, men det er vist ikke et officielt tysk navn på gaden. Der er altså en eller anden form for lokalbevidsthed til stede her.

Gæsterne virker ellers ikke særligt opflammede og selvbevidste; de sidder lidt halvdøde over deres øl og grillpølser oppe ved baren. Maden bringes af butikken lige ved siden af, skønt værtshuset selv mest af alt ligner en grillbar. Og det passer vel egentlig meget godt til sådan et roligt rockersted. Bartenderen ligner i hvert fald et tidligere medlem af HA, og stedet er udsmykket med MC- og rockkitsch; faktisk ikke det mest charmerende sted at nyde en fadøl.


Fährschänke

Am Hafen 10, 24376 Kappeln
04642 3566
10
9
Fadøl (Holsten, Duckstein, Hof)
05; 8
0,5 l Holsten: 3,30 EUR; Lystige gæster
Spil, jukebox, overdækket udeservering på havnekajen 15.10.11
Anmeldt første gang 06.07.08
Her i Kappeln er værtshussituationen fortvivlende. Samtlige ølsteder er indgået i et symbiotisk ketchupforhold til fiskeindustrien. Ingen steder kan man få en Flens, Holsten eller Duckstein i fred og ro uden at man skal se på sidemanden æde en fiskefilet med remou. Et enkelt sted har dog fået det bedste ud af afhængighedsforholdet og præsenterer sig slet og ret som Restaurant Bierkneipe. Og det er ikke bare et navn til at smykke sig med. Efter de sidste rødspætteslugere er gået hjem i seng, kan man man se Bierkneipen for hvad den er; en gammel sømandskro med slidte gallionsfigurer, fedtede koøjer, rimelige lukketider og effektive sydslesvigske bartendere; det eneste der mangler, er faktisk sømændene, og det er vældig synd. Men de må vel være her et eller andet sted; hvor kommer alle fiskene ellers fra?

Jukeboxmusik.
Visa og Master.


In Schupp'n

Michaelisstraße 54 24837 Schleswig
0172-5156115
7

22; 6
Fadøl (Hof, Alsterwasser)
0,33 flaske Flensburg: 2,00 EUR; Lokalt
Spillemaskine 15.10.11
Denne gang er Kbhguide kommet til Slesvig på en lørdag og forventer selvfølgelig weekendglæde og gang i den, for sidst vi var her, måtte vi brokke os gevaldigt værtshussituationen i byen der var gået helt i fisk, men denne gang er vi blevet gjort opmærksomme på at byen faktisk har nogle helt almindelige gode værtshuse som man kender det længere mod nord.

Men ak, Flensburg Stadt, Zum Dreimaster og Oller Kotten gider altså bare ikke at holde åbent og ligger lige så døde hen som resten af byen. Der er altså ikke andet for end at trække frakkekraven op om ørerne og nedtrykt luske videre rundt i den stakkels kolde by. Men så dukker pludselig In Schupp'n op. På et lille torv rammer solens lave stråler et lille hus, og døren står åben ind til baren. Er der mon en gnist af håb?

Indenfor tusser mutter rundt og fjernsynet står for hele underholdningen. Der er godt nok også en enkelt gæst som sidder og brummer lidt for sig selv, så set fra et hyggeperspektiv kan stedet her nok sammenlignes lidt med Fischers kro i Vanløse. Men In Schupp'n skal roses. For det første er det rent faktisk en beværtning der koncentrerer sig om det væsentligste; nemlig at sælge udmærket øl til en overkommelig pris, og for det andet for rent faktisk at have åbent.


Luzifer - Asgaard

Königstrasse 27, 24837 Schleswig
04621 48 82 13 www.luzifer-sylt.de
9
7
Fadøl (Asgaard Pils, Asgaards nordische weizen)
8
0,5 l Asgaard: EUR 3,20; 30 l Asgaard: EUR 150; Lokalt, modent, spisende
Stor hal med bryggekedler 15.10.11
Anmeldt første gang 07.07.08
Vi er kun få kilometer fra det sted hvor Kong Harald lod sig kristne, og det kom der jo ikke meget godt ud af. Kun små tusind år senere kom tyskerne og tog det hele, så nu hedder Slesvig Schleswig, og sådan er det hele vejen igennem. Heldigvis udviser man her i byen en betydelig reverens for den norrøne fortid. For eksempel har man her indrettet en stor bygning til bryggeriet Asgaard hvor man brygger et par varianter af "vikingernes guddommelige øl".

Bryggeriet fungerede tidligere som værtshus og spisested - lidt ligesom Nørrebro Bryghus - og gør det sådan set endnu, men der er alligevel sket store forandringer siden Luziferkæden overtog stedet. Nu skal vikingerne nemlig kobles sammen med djævelen, for Luziferkæden har en nuttet bamse med horn som logo, og derfor er for eksempel det gamle rökerkomer nu blevet til Wikingerlounge og bevogtes af en stor trefork. Der er skruet væsentligt ned for temaet og temmelig meget op for den hovedløse kommercialisering af de danske vikinger, og djævelens horn kobles meningsløst sammen med de historisk ukorrekte hornede vikingehjelme.

Fanden selv er altså ved at få godt fat i Asgaard, og hele konceptet drejer sig nu om spisning af pizza og dessertbuffetter. Lige nu sidder her nogle unge klapvognsforældre og får sig en salat, og nogle ældre bedsteforældre der ikke gad tage eftermiddagskaffen derhjemme. Her har Luzifer fundet sin niche, og man finder helt tilsvarende etablissementer på Sild og i Kiel, Hamborg, Egernfjord og Travemunde.

Ingen musik.


Mühlen Bach

Mönchenbrückstr. 10, 24837 Schleswig
04621 29421
8
6
Fadøl (Radeberger)

0,4 l Radeberger: Spisende
Møllebækken 08.07.08
Som overalt i Slesvig sidder vi også her på dette værtshus og nyder vores øl til dunsten af eddikedressingen som vore medgæster anvender ved fortæringen af deres fisk. Endnu er det ikke lykkedes at få lov til bare at drikke en øl uden klirren og skraben fra nabobordenes bestik. Men pyt, her ved Møllebækken er der nu svært hyggeligt alligevel. Regnen og skyerne holder en kort pause, og vi sidder lunt og godt i gårdhaven, klemt inde mellem husene sammen med bækken der muntert klukkende haster ud mod fjorden. Indenfor kan vi ikke gå, for der er dækket op med hvid dug og servietter, og det passer sig altså dårligt til en frokostøl. Heraf følger det at man kun kan anbefale Møllebækken til sommerturister i Slesvig hvis vejret arter sig, men så er det også et storslået sted at sidde og nyde en Radeberger Pilsner.

Måske trådløst internet hvis man er heldig.
MasterCard


Patio

Lollfuß 3, 24837 Schleswig
04621 29999 www.patioonline.de
8
9
Fadøl (Flensburger Helles, Beck's, Asgaard, Guinness)
8
0,5 l Pils: EUR 3,20; 0,4 l Guinness: EUR 3,20; Lokalt
Gårdhave 08.07.08
I aftes var vi ikke entusiastiske på Slesvigs vegne, for let er det altså ikke at finde et værtshus her i bunden af Slien, men på denne lidt uforudsigelige sommereftermiddag har vi begivet os lidt ud i periferien, og det begynder at lysne. Her har vi fundet Patio som på trods af navnet virker som en temmelig normal Kneipe og til overflod er forsynet med en smuk Biergarten hvor vi i en pause mellem bygerne lige forsøger at nedklemme en Asgaard og sommerens første Flens.

Bartenderen, som godt kunne være fra patioens hjemland, er meget servicebevidst. Ikke alene får vi bragt hynder til biergartenstolene, vores øl bliver sågar serveret med salt- og peberbøsse hvis vi skulle have brug for den slags. Og det er måske ikke så usandsynligt, for på trods af Reinheitsgebot blander Patio gerne øl op med hvad som helst. Hvad med f.eks. en Alsterwasser, som er Pils mit weisser Sprudel? Eller en Krefelder (Altbier mit Cola)? Denne anmelders øl blev i hvert fald serveret med et blomsterblad fra et af de mange træer der gør ølhaven her så idyllisk. Lige nu er her uhyggeligt hyggeligt, og når de spisende gæster ved nabobordet fortrækker, rykker en deling gråspurve ind og rydder op. En slags sommer er det nu blevet.

MasterCard, Visa


Senator-Kroog

Rathausmarkt 10, 24837 Schleswig
04621 22290
7
8
Fadøl (Hof, Budvar, Duckstein, Holsten, Flens Dunkel, Erdinger)
9
0,33 l fad: 3,50 EUR; Spisende
07.07.08
Nu har vi støvet Slesvig rundt for at finde det sted hvor Harald Blåtand og Frederik I sad og drak deres øl. Men nogen må have bestemt at man ikke bare må sidde og drikke en øl efter en hård dags vagt på Dannevirke, for indtil nu har vi kun fundet steder der kalder sig cafeer og restauranter og som hellere end øl serverer is, kaffe og fisk. Tænk at en ellers human ølnation som den tyske holder de besejrede danskere i kongebyen i et puritansk jerngreb. Det er da hverken særlig tysk eller dansk.

På Senatorkroen sidder gæsterne såmænd og drikker vand til deres fisk og budding, og det var ikke lige det vi havde ventet her. Men måske lykkes det senere at finde et rigtigt bersærkersted?