Sydeuropa

Sydeuropa er et vidt begreb, og det dækker her hos os blandt andet alle de latinske lande ud til Middelhavet og en del af Centraleuropa med bjerg- og slettelandene. Alt i alt kan vi måske definere området som Alperne og nærmeste omegn.

Værtshuslivet er lidt besværligt i området. Næsten alle udskænkningssteder er også spisesteder med deraf følgende madlugt og ret lidt interesse for varieret udbud i øl og spiritus. Til gengæld er det helt almindeligt at man som drikkende gæst er velkommen på disse restauranter.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Al Barattolo

2 P. S. Ant. Nuovo / Via Gioacchino Rossini, 34122 Trieste, Italien
040 631 480 www.albarattolo.it
9
7
Fadøl (Sans Souci)

0,4 l fad: 4,20 EUR Spisende
Udendørs servering 20.10.12
For anden gang i vores karriere blæser Kbhguide gennem Trieste uden at have ordentlig tid til at lære byen at kende. Denne gang har vi fundet en bar/restaurant på en springvandsprydet plads i forlængelse af Canal Grande som løber ned i Adriaterhavet og vel egentlig havde potentiale til at blive Triestes Nyhavn. Det er nu ikke blevet til noget, så vi koncentrerer os om Barattolo der ligner en italiensk bar: Et stort, lydt, lyst lokale som ikke minder meget om et dansk værtshus. Er der ikke noget med at middelhavsboerne forbinder hygge med lys og skramlen, hvor vi foretrækker noget med halvmørke og ild i pejsen? Under alle omstændigheder kan det jo være komplet ligegyldigt når vi alligevel sidder udenfor, hvad jo er storslået årstiden taget i betragtning.

Master og Visa


All-In

Löwengasse, 1030 Wien, Østrig
8
7
Fadøl (Zipfer); Underberg
7
0,5 l fad: 3,20 EUR; Lokalt og delvist snøvlende
Fjernsyn, spillemaskine 21.10.12
Wien er jo en stor og interessant by, og på Prater har vi også lige set hvordan indbyggerne kan slå sig løs under halsbrækkende, men dog velordnede former. Når det så kommer til resten af byen, bliver det i stor udstrækning en lille smule for vernünftig. Her er masser af isenkræmmere og apoteker og den slags, men man kan godt komme til at vandre langt efter et ærligt værtshus. Nu har vi imidlertid været heldige her i 3. distrikt, hvor vi er faldet over et lokalsted som ikke ville falde igennem på en sidegade på Nørrebro. Her sidder en lille forsamling af noget modne lokale, herunder en ganske elegant dame af Kongens Bar-typen samt en herre som kommenterer opgøret mellem Rapid Wien og Austria Wien i et tonefald som enten er ærkeøstrigsk eller bare forårsaget af alt for mange Zipfer. Her ryges på livet løs, så også på denne måde er der sammenfald mellem Mimersgade og Mitteleuropa.

Animus

Rruga Ded Gjo Luli (Skejderbegpladsen). Tirana, Albanien
9
8

0,3 l Kugalashe : 150 ALL; Raki 100 ALL; Lokalt
Udeservering 15.10.13
Kbhguide har sig forvildet bort til Albanien, og det er godt nok ikke et sted man passerer hver dag, men nu er vi her, og så skal byen have en chance for at vise sig fra sin bedste side. Albanien er jo først og fremmest kendetegnet ved endeløse kilometre af affald og livsfarlige huller, men når man kommer ind til den ret provinsielle hovedstad er der dog mulighed for at få en øl og en Raki til rimelige priser, og det benytter vi os af lige nu hvor vi sidder og flyder ud i sofaerne og sommertemperaturerne her i vinterhalvåret. Spørgsmålet er om vi nogensinde har råd til at komme hjem, for den albanske nationalsprut, rakien, fås til 100 Lek. Nå, vi skal nu nok nå i seng, for nattelivet i byen er meget beskedent, men det gør ikke noget når bare det er der og virker.

Anna Café

Váci Utca 5, 1052 Budapest, Ungarn
266-90-80
9
8
Fadøl (Anna, Heineken)
00; 8
0,5 l fad: 1440 HUF; Citypublikum
Udeservering 18.10.08
Váci Utca er Budapests centrale gågade og som forventeligt i denne stilige by er det en meget elegant gade som kun let skæmmes - eller prydes? - af enkelte uartige natklubber hvor turister efter sigende kan komme galt afsted. Vi er ganske trygge ved Anna, en stor café med udeservering og god udsigt til de promenerende. Her er en bar med et nogenlunde spritudbud, men kaffe- og madsalget er nok alligevel det dominerende i omsætningen. Vi får os en Anna-øl, og om den kan servitricen fortælle at den er fra Ungarn, ikke andet. Vi tvivler i hvert fald stærkt på at der skulle gemme sig et ølentusiastisk mikrobryggeri bag kagemontren. Så minder Anna trods alt mere om Starbucks. På samme måde som Váci Utca minder om Strøget. En del, men ikke helt.

Mastercard


Bar Al Parlamento

Fondamenta Savorgnan, 30121 Venedig, Italien
0412440214
7
7
Fadøl (Sans Souci, Leffe)
23; 7
0,5 l Sans Souci: 5 EUR; 0,5 l Leffe: 6 EUR; Lokalt
Fjernsyn, udeservering 20.10.08
Det er kun lykkedes os at finde et eneste værtshus i Venedig der ikke i virkeligheden var en pizza- eller sandwichrestaurant eller lignende. Der er selvfølgelig lige de irske pubber, men hvor sjovt og lokalt er det egentligt. Nu har vi så endelig opgivet at finde et værtshus og er gået ind på et sandwichcafeteria der dublerer som diskodunkdrikkested. Her sidder vi og ser på et stort tomt lokale og et kæmpe MTV-fjernsyn. Men heldigvis kan vi da vende hovedet og se ud på kanaltrafikken i Venedig.

Musikken er spansk reggaerap.


Bar ariete

Viale xx settembre 35B, 34126 Trieste, Italien
8
6
Fadøl (Peroni)
00;
0,5 l Peroni: 4 EUR; Lokalt
Udendørs servering 20.10.12
Lidt væk fra Triestes centrum finder vi de mere alternative værtshuse, som nu denne lidt cafeteriaagtige bar som bestyres af kinesere. Kinesere (i hvert fald i Italien) forstår ikke ret meget af det man siger, men som regel lykkes det alligevel at få serveret noget. Engang imellem ligefrem det man bestilte.

Nu sidder vi i hvert fald godt bænket med en øl på denne hyggelige gågade opkaldt efter den 20. september. Men hvorfor triesterne fejrer at de nu bliver styret fra Rom er ikke til at forstå. Det virker da som om de har ret godt styr på tingene selv.


Bar Montgrand

Rue Montgrand 29, 13006 Marseille, Frankrig
8
8
Fadøl (Kronenbourg, Grimbergen)
7
0,5 l Kronenbourg: 5,00 EUR; Lokalt
Fortovsservering 05.07.11
Marseille er en meget stor og meget beskidt by, og måske lidt en port mod Afrika. Den virker selv for Frankrig ret multietnisk med et kraftigt Nordafrikansk islæt, og temperaturen her under parasollen bidrager også til illusionen af Fransk Centralafrika.

Her inde i en sidegade tæt på den gamle havn og i en stegende hede sidder vi dog kun os og en bande lokale franskmænd og -kvinder. Bilerne og især scooterne kører om ørerne på os, men det må man bare lære at elske. Det ville ikke være Frankrig uden.


Big Ben

9 Rue Alberti, 06000 Nice, Frankrig
04 93 80 09 74
10
9
Fadøl
01; 8
0,5 l McEwan: 5,50 EUR; Citypublikum
04.07.11
Nu gider vi altså ikke drikke flere pilsnere i dag, og da man som hovedregel ikke får andet øl på franske cafeer, må vi her i den hyggelige middelhavsby Nice finde et britisk inspireret sted. Det lykkes med Big Ben, men en Guinness kan man ikke få. Til gengæld får vi smagt en temmelig besynderlig Scottish Ale kaldet McEwan, eller rettere: i Nice hedder det en Mægk-Øevong.

Klokken er ved at være midnat mandag aften, men ingen gør anstalter til at gå hjem, og det beskriver egentlig stemningen meget godt. Folk hygger sig og er nydeligt klædt på til en stille gang hverdagsdruk, som vist er meget almindelig hernede.


Brandstetter

Hernalser Hauptstrasse 134 / Nesselgasse, 1170 Wien, Østrig
9
6
Fadøl (Stiegl, Villacher, Budvar), Vin, Underberg.
23; 9
0,5 l Stiegl: 2,90 EUR; Underberg: 1,90 EUR; Lokalt
Spillemaskine, ineffektivt røgfrit område 15.10.08
Hvis folk i Næstved havde talt tysk, ville det nok lyde lidt som østrigsk: Sådan lidt langsomt og trevent og ikke til at tage helt alvorligt. Men selvfølgelig er wienerne ikke bonderøve. De har en stor, flot by med kejserslot og opera og metro og pariserhjul, og det hele har et ret charmerende gammeldags skær som måske mest skyldes fraværet af 7-Eleven og Starbucks, men måske har steder som Brandstetter også en del af æren.

Stedet ligger godt ude i udkanten af city og fører sig frem som vinstue. I modsætning til danske vinstuer, som vist bare kalder sig sådan for at undgå betegnelsen røvballeværtshus, har Brandstetter et vist vintema med lokale specialiteter og plasticvindrueranker over barens aldeles gigantiske træbeklædte køleskab. Det hele er lidt råt og bart og med en belysning som leder tanken hen på tyvernes Zentraleuropa før verden gik af lave. Dog hjælper hverken spillemaskinerne eller idiotmusikken til at fremkalde fortidens atmosfære.

Her er ikke meget klientel denne onsdag aften, mest nogle midaldrende lokale som løser kryds og tværs og småsnakker med bartenderen på den der langtrukne måde som gør os helt trygge. Hvem ved, hvis de tilbyder at vise os vinkælderen, tør vi måske godt gå med.


Brasserie Charles Albert

Place Charles Albert 72, 74700 Sallanche, Frankrig
10
8
Fadøl
9
0,5 l fad 2,60 EUR (på fortovet dog 2,80 EUR) Lokalt
Fortovsservering 03.07.11
Charles Albert er en ret kedelig, almindelig, orange, moderne cafe, men den har dog et helt fantastisk fortrin. Her udenfor på fortovsserveringen er der frit udsyn til det solbeskinnede og sneklædte Mont Blanc, og det er en storslået oplevelse. Derfor er det vel heller ikke urimeligt at man skal give 20 eurocent mere for sin øl udenfor, men går pengene så også til dem der skal vedligeholde Europas højeste bjerg?

Vi lader billederne tale for sig selv.


Brasserie de Molard / Lord Nelson Pub

Place du Molard 9, 1204 Genève, Schweiz
22 311 11 00 www.lordnelsonpub.ch
10
9
Fadøl (Tre hjemmebryg: Blonde, Ambrée, Blanche)
10
0,5 l hjemmelavet: 8,10-9,20 CHF; Lokalt og turister
02.07.11
Vi har vist krydset den kendte ølgrænse der som bekendt adskiller det teutonske og latinske Europa og nok forløber lidt inde på det fransktalende territorium. Tilværelsen syd for grænsen er kendetegnet ved lys, varme, livsglæde og vin, hvor den mod nord står på mørke, kulde, tungsind og øl. Og værtshuse, selvfølgelig, af den type vi kender hjemmefra. Genève hører hjemme på ølsiden, for i modsætning til de mere sydlige byer vi har besøgt på denne tur, kan man her finde værtshuse med op til flere forskellige slags øl i hanerne. Og her har vi sågar fundet et mikrobryggeri med indbygget værtshus: Et stort sted i robust mørkebrunt træ med øltanke i messing hvor et internationalt Genèvepublikum har valget mellem tre forskellige produkter. Ølentusiasmen underbygges endvidere af at stedet også fører sig frem under navnet Lord Nelson selv om stilen måske er mere hen ad bryggeriet Apollo ved siden af Tivoli end den lille hule i Hyskenstræde. Og for at træerne ikke skal vokse ind i himlen, er øllet altså også lidt tamt.

Det hele bestyres af nogle unge kvinder med en selvbevidst afrikaner i spidsen. Det postulerer T-shirten i hvert fald, og hudfarven bestyrker det.

Rockmusik.
Master.


Brasserie des Platanes

14 Boulevard Du Commandant Roumens, 11000 Carcassonne, Languedoc-Roussillon, Frankrig
9
7
Fadøl (Kronenbourg)
7
Cappuccino: 5 EUR; Lokale
Fortovsservering 01.07.11
Det har taget mange timer at krydse Pyrenæerne, men nu er vi nede i lavlandet og finder straks en fortovsrestaurant. Her sidder folk og spiser fisk og drikker øl, men der er sørme også nogen der sidder og nyder et dejligt glas vand. Det er ikke det mest charmerende sted vi har fundet, men det er lunt og rart, og vi skriver ikke hvad en øl koster, for det her sted egner sig altså bedst til kaffedrikning.

Broz Kafe

Boulevard Partizanska Odredi / Crvena Voda, 1000 Skopje, Makedonien
8
6
Øl (Skopsko) kaffe fra mange lande.

0,33 l Skopsko: 90 MKD; 3 cl raki: 79 MKD; Yngre lokalt
Udeservering 18.10.13
Skopje har ved nærmere eftersyn vist sig at være en charmerende by. Ganske vist er nationalmonumentet, som hedder "kriger til hest", men som alle er enige om forestiller Alexander den Store, lige lovlig tivoliseret for vor smag, men Stenbroen og den gamle basar er både smukke og interessante. Meget af byen bærer præg af at være opført efter et altødelæggende jordskælv i 1963, og Partisangaden her præges da heller ikke ligefrem af klassisk arkitektur. Men historiens vingesus føles da alligevel en smule her på denne lille bar som lader til at være opkaldt efter selveste det socialistiske Jugoslaviens landsfader, Josip Broz. Noget af billedmaterialet indenfor kunne også godt se ud til at stamme fra fortidens pionerlejre, og datoen 25. maj, hvor Tito officielt skulle være født, figurerer prominent. Ellers er der tale om en forholdsvis almindelig sydeuropæisk bar med espressomaskine og ganske lille øludbud. Men hvad skal man også med et stort udbud når vi alligevel ikke kunne drømme om at drikke andet end den lokale Skopsko.

Som alle andre steder på Balkan spilles en rocket udgave af den lokale tyrkiskinspirerede pop som her er kommet til at lyde næsten caribisk i tone og arrangement, mens de unge mennesker spytter i deres kaffe eller hvad det nu kan være.

Kbhguide takker af fra Balkan i denne omgang, men mon ikke vi kommer igen?


Cafe

Autobuska stanica, Zabljak, Montenegro
6
6

Politiet og andre
Musikvideofjernsyn 12.10.13
Her oppe i de montenegrinske bjerge skjuler ondskabsfulde politibetjente sig bag vejsving og klippeudspring, men en gang imellem skal de vel også have sig en rygepause, og nu har vi fundet stedet hvor de bl. a. holder til. På denne ultimative skodbar hvor man i rungende tyrkiskinspireret lavpop og ventilatorlarm kan sidde og synke helt hen over tomheden, sidder politimanden og et par gæster sammen med værten og venter vel på at tiden skal gå. En ganske naturlig syssel på en rutebilstation.

Caffe bar City

Trg Ivane Brlic Mazurani 4, 35000 Slavonski Brod, Kroatien
9
9
Fadøl (Karlovacko, Karlovacko Radler, Heineken, Beck's, Ozujsko, Staropramen)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 9
0,5 l fad: 12 HRK; Lokalt
Fortovsservering, fjernsyn 18.10.12
Hvis man vil forlade Serbien i en fart, anbefaler vi at vælge vejen vestpå mod Kroatien. Hvis man slipper frelst ud af Beograds motorvejshelvede, er der fri bane resten af vejen. Kort efter grænsen finder man så Slavonski Brod der ligger kønt ved floden Sava som danner grænse til endnu en balkanrepublik, nemlig Bosnien. Vi har givet afkald på at spadsere over broen til naboen Bosanski Brod og har i stedet slået os ned på torvet der vrimler med caféer med udendørsservering. Valget mellem dem er sikkert hip som hap, så vi har bare taget den første den bedste. Det er stadig tidligt, og der er langt til Zagreb, men selv om vi bare drikker kaffe, kan vi da sagtens glæde os over ølpriser et pænt stykke under Dalmatiens fancy turistbyer.

Master og Visa


Caffe Koko

Zrinjsko-Frankopanska 7, 21000 Split, Kroatien
(021) 347-500
9
8
Fadøl (Karlovacko)
23;
0,5 l fad: 15 HRK; Lokalt
Udendørs servering 14.10.12
Det kommer måske til at lyde lidt ensformigt på denne tur, men mange af disse sydeuropæiske steder får vi kun set udefra. Vi har pt. intet kendskab til det muligvis spændende interiør på Koko, for som efterårsramte klimaflygtninge har vi selvfølgelig sat os på terrassen i selskab med et enkelt øldrikkende par mens vi ser Split pakke sammen og gå tidligt hjem. På trods af at det hele er ved at lukke her ved ellevetiden, skal vi ikke fraskrive denne charmerende by et godt ølpotentiale, for cafeerne ligger tæt og ser hyggelige ud, og priserne er ikke euroharmoniserede endnu.

Caffe Promenade

Promenade des Anglais 3, 06000 Nice, Frankrig
04 91 16 53 84
10
8
Fadøl (Stella Artois, Leffe, Hoegaarden)

0,5 l Stella Artois:6,50 EUR; Intet lige nu, men formentlig hovedsageligt promenadegæster
Fortovsservering 04.07.11
Nu er vi kommet helt til Middelhavet og sidder på en af de promenader franskmændene trods alt har haft takt nok til at opkalde efter de allierede som har hjulpet dem med at vinde adskillige krige, men som de stadig har et anstrengt forhold til. Det regner og tordner, men sommervarmen hænger alligevel tungt over det hele her henad ellevetiden om aftenen. Caféen her er anvendelig til at spise på, og vi er heldigvis også nået til et så turistet område at de kan servere øl i de halvlitersstørrelser vi kender hjemmefra. Ellers er stedet så gennemtypisk fransk at det næsten ligner en karikatur af Café Sommersko, men promenaden og Middelhavet passer trods alt bedre til konstruktionen end Kronprinsensgade og sjatpissende distortiongæster. At et "elektrisk problem" fik dem til at glemme halvdelen af vores madbestilling skal selvfølgelig lægges stedet til last, men anvendeligt til øldrikning er det.

Caffe Z

Nena Terezë 52, Prishtinë, Kosova
049 189 733
9
8
7
0,33 l Peja: 1,50 EUR; 3 cl Raki: 1 EUR Yngre citypublikum
Udeservering 11.10.13
Kbhguide kan her præsentere en splinterny anmeldelse af et helt nyt land. Denne lille republik opnåede selvstændighed for ca. 5 år siden, blandt andet takket være opbakning fra USAs til dato dummeste præsident som her i hovedstaden har fået en prominent gade opkaldt efter sig.

Det var ellers med en vis bæven vi krydsede grænsen til sådan en krigszone, men det var nu ikke bombekratere og blodsprøjt der gjorde hovedindtrykket. Derimod har vi måske lært at Eksjugoslaviens mondæne attraktioner er koncentreret langs kysterne, mens det indre er en besynderlig blanding af postkommunistisk forfald og nykapitalistisk smagløshed. I Kosovas konkrete tilfælde har det udmøntet sig i et skrotbælte omkring hovedstaden hvor alt domineres af stabler af gamle bildæk, benzinstationer, bilforhandlere og endeløse bunker af skrammel. Når dertil lægges almindelig nussethed, dødsforagtende bilister og håbløs infrastruktur, kan den uforberedte besøgende sikkert tilgives følelsen af at befinde sig i et land som burde forvises til en Tintinbog, eller hvis navn burde ende på "-stan". Når dertil yderligere lægges at de fleste albanske kosovarer er muslimer, som jo burde have et anstrengt forhold til alkohol, kommer hele eventyret lidt til at tage sig ud som en dødssejler fra et Kbhguide-synspunkt.

Men efter et par timers ophold har indtrykket fået flere nuancer. Indbyggerne her er fuldt i stand til at fremstille og forbruge både øl og den herlige Balkan-brændevin som her kaldes raki. Og nær George Bush-gaden i Prishtinës centrum er cafeerne ikke meget anderledes end dem i Split eller Dubrovnik, eller for den sags skyld resten af Middelhavet. Her på Caffe Z er vi i hvert fald bænket i behageligt yngre, hipt selskab under de samme parasoller og med den samme opmærksomme tjener som i resten af den globaliserede cafekultur. Det bliver aldrig det samme som et dansk værtshus, så globaliseringen har sine naturlige grænser og vore rejser et fortsat formål.

Master


Capitano

Riva 10, 51000 Rijeka, Kroatien
http://www.facebook.com/capitano.barrijeka
10
9
Fadøl (Ozujsko)
06; 9
0,5 l fad: 16,50 HRK; flaske Dom Perignon: 2200 HRK Lokalt og turister
Fortovsservering 14.10.12
Kbhguide er søgt mod varmere himmelstrøg, og efter et fugtigt og småkoldt Slovenien har vi omsider fundet sol og varme ved Adriaterhavet i den meget hyggelige by Rijeka. Vi har også krydset en kulturgrænse, for væk er den tungsindige østblokstemning som er afløst af sydens livsglæde. Det giver sig også udtryk i udskænkningsmiljøerne hvor vi endnu en gang er havnet på et multifunktionelt sted. Her ved middagstid er Capitanos terrasse fyldt med kaffedrikkende søndagsgæster som kigger ud over havnen, men når stedet senere skifter karakter til bar nocni, skal der nok komme gang i øllet og måske sljivovicaen. Vi siger måske, for det er ganske tænkeligt at Kroatiens ungdom fravælger de nationale mærker til fordel for Absolut og Corona. Dette steds karakter kunne godt tyde på det, og det er jo også kendt hjemmefra. Så meget snaps drikkes der jo heller ikke på LA Bar.

Gratis kommunalt WiFi i byen åbenbart.


Cerveceria la Plaza

Plaza San Miguel 2, 28005 Madrid, Spanien
91 54 84 111
9
6
Fadøl (Mahou)
01;
0,25 l fad: 2,60 EUR; Lokalt og turister
Fortovsservering 28.06.11
En ven af denne anmelder beskrev engang spanierne som et meget vågent og meget støjende folkefærd, og noget er der om snakken. Nu tirsdag aften hen mod midnat hvor temperaturen sniger sig ned omkring de 30 grader, har vi fundet en lille fortovsbeværtning med glade gæster som snakker og ler og indimellem bryder ud i sang. Anden musik høres ikke, bortset fra cikaderne.

Alle er glade, ingen er alt for fulde, og vi nyder den sydlandske stemning og et lille glas Mahou. Det hele går lidt op i limningen da tjeneren kommer til at træde på en løs hund, og pladsen pludselig genlyder af knust glas, hundeglam og slaskende Mahou. Men nu er roen genoprettet til alles tilfredshed, måske bortset fra hunden.


Charlie P's Irish Pub

Währinger Strasse 3, 1090 Wien, Østrig
www.charlieps-irishpub.at
10
10
Fadøl (Kilkenny, Guinness, Ottakringer Zwickl Helles, Ottakringer Zwickl Rot, Hof, Hoegaarden, Budvar)
ma-to: 02; fr-lø: 03; sø: 01; 10
0,5 l Guinness: 4,80 EUR; Yngre
Fjernsyn, Gratis trådløst internet. 15.10.08
Måske er Københavnsguidens udsendte anmeldere i virkeligheden fantasiforladte hjemmefødninge. I selveste Wien har vi for anden aften i træk valgt at drikke noget kendt øl i et kendt miljø, nemlig den kontinentalirske pub, som her er repræsenteret af Charlie P. Og for lige at slå det fast for 117. gang, så ligner verdens irske pubber ikke pubberne i Irland. Tværtom må det dreje sig om en sammensværgelse, formentlig sponseret af Guinness eller IRA, med det formål at ensrette og uniformere værtshusoplevelsen og tilbyde midlertidigt arbejde på eksotiske lokaliteter til engelsktalende unge som kan skænke en Guinness selv om de måske kommer fra den forkerte side af Det Irske Hav.

Det er i virkeligheden det samme som et andet firma med et keltisk navn, nemlig MacDonald's, som også garanterer den trygge og forudsigelige tjenesteydelse. Men det er der ikke noget galt med! Charlie P er et stort og storartet irsk værtshus med vældig sød betjening, og at vi denne torsdag aften deltager i et altfavnende Guinnessfællesskab fra Tórshavn til Tel Aviv, gør måske i virkeligheden oplevelsen endnu større.

Larmende rockmusik.
Visa, Mastercard.


Chateau Fort

Place Jeanne d\'Arc, 65100 Lourdes, Frankrig
7
8
Fadøl
8
O,25 fad: 2,30 EUR Turister
Fortovsservering 30.06.11
Her i Lourdes mødte en bondepige en gang jomfru Maria, og siden er alle verdens katolikker strømmet hertil for at drikke vand fra kilden fra grotten. Denne forkærlighed for vand har gjort det nærmest umuligt at finde et ølsted, men det har været noget af et gennembrud for pizzaen, for alle de steder der ikke ligger en mariafigursbutik på, er nu optaget af en pizzabiks. Således også her på Chateau Fort hvor fadøllerne kommer i en sikkert andægtig, men egentlig helvedes nærig, størrelse på 0,25 liter.

Så skal man til Lourdes, skal det være for at se vand blive til vin og andre mirakler, og ikke for at se korn og vand blive til øl.

Master. Visa.


Chez Victor

Le Village, 09420 Castelnau Durban, Frankrig
05 61 96 34 02
9
6
Fadøl (Kronenbourg)
8
0,25 l Kronenbourg: 2 EUR; Lokalt
Fortovsservering 30.06.11
Nu ved vi hvor inspirationen til Café Victor derhjemme kommer fra. Man starter med denne lille landsbykro hvor Victor og konen pusler rundt og laver ingenting bortset fra at skifte fustage og vaske op og sludre med de forbipasserende mens bjergbækken klukker. Derefter tilsætter man et overmål af fladpandede yuppier og gulddrenge, og så er det hele ødelagt. Må vi så hellere bede om originalen som stolt vedkender sig at være hvad den er, men ikke af den grund savner forbilleder. Hele krostuen er tapetseret med kunstneriske fortolkninger af ambitiøse udskænkningssteder som Maxims og Café de la Paix, så mentalt er vi ikke så langt fra kulturcentrummerne som man skulle tro.

City Pub

Innrain 10, 6020 Innsbruck, Østrig
8
8
Fadøl (Zipfer Urtyp og Märzen, Sportradler, Edelweiá Hofbräu, Schlossgold alkoholfri)
ma-lø: 01; sø: lukket; 8
0,5 l Zipfer: 3,10 EUR; Lokalt
Jukebox, tv-projektor 22.10.08
Innsbruck er tilsyneladende en hæderlig værtshusby. Godt nok viser mange steder sig ved nærmere eftersyn at være af den café/spisetype som har forfulgt os på hele turen, men nu har vi så fundet City Pub. Der står godt nogle salt- og peberbøsser og truer, men det ser nu ikke ud til at bartendersken har tænkt sig at påtvinge os en gang wienerschnitzel eller knödel. Hun er mest optaget af en højrøstet samtale med et par som ser ud til at have hængt i baren i det par årtier der tilsyneladende er gået siden City Pub blev indrettet med mørkt træ og læder og lidt krom. Storskærmen viser tegnefilm mens jukeboksen netop nu begynder at brøle Edith Piafs Milord i tyrolsk arrangement. Manden ved baren ser undrende til mens vi andre nyder en pilsner i omgivelser der er om ikke traditionelle, så dog i en vis forstand autentiske.

Café Coste

Place Adolphe Conil, 06260 Puget Théniers, Frankrig
04 93 05 14 65
8
6
Fadøl (Kronenbourg)
6
0,27 l Kronenbourg: 2,30 EUR; Lokalt? I hvert fald en del lokale fluer
Fortovsservering 04.07.11
På vej sydpå gennem bjergene har vi fundet en lille restaurant/café ved en biflod til floden Var. Vi forsøger glade at slå os ned ved et bord med udsigt til bækken, men bliver afvist da vi ikke er spisende gæster. Øldrikkere må tilsyneladende ikke nyde godt af den natur som jo ellers bare er opstået her uden nogen særlig indsats fra etablissementets side. Men relegeret til det indre af terrassen med udsigt til et springvand får vi dog serveret to 1664 uden krav om yderligere køb. Vi konstaterer at her er nydeligt under platantræerne, og lad os så i stedet diskutere noget mere væsentligt. Hvorfor er øllerne så små hernede i det sydlige udland? Er det nærighed? Bliver en stor fadbamse for hurtigt flad i varmen? Eller er de store øller i pintstørrelse i virkeligheden bare udtryk for nordeuropæeres trang til at drikke sig fulde så hurtigt som muligt? Vi skal ikke kunne sige det, men mon ikke fx det kendte britiske fænomen med en lager lout som liner seks pints op et kvarter før lukketid, er ret ukendt i det indre Provence? Hvis vi bare kunne mødes på halvvejen, ville meget blive lettere på dette splittede kontinent.

Da Bepi

Strada Nova, Cannaregio 4186, 30121 Venedig, Italien
9
8
Fadøl (Moretti rød, Forst Kronen og Sixtus)

0,4 l fad: 5 EUR; Lokalt, eller i hvert fald italiensk
Ventilator 20.10.08
Der er sandt at sige gået lige lovlig meget pizza i det venetianske barliv, men det kan måske ikke undre i en så gennemturistinficeret by. Vi har imidlertid været heldige med dette lille sted hvis navn ikke fremgår af facaden. På regningen præsenterer det sig som Bar ai Cervi. Bortset fra et let anstrøg af fodboldglæde er der tale om en ganske klassisk lille bar hvor ældre herrer kommer forbi og får et lille glas vin inden de skal hjem til konen, og hvor ældre damer får en orangefarvet drink inden de velsagtens skal hjem til manden. Med mindre det da er ham der går rundt og serverer iført nationalfarvet rød trøje og grøn forklæde og hvidt overskæg.

For nu at blive i det nationale står Partito Democratico på gaden og indsamler underskrifter til fordel for Italiens frelse, og det kunne de jo nok have brug for. Indtil videre ser Venedig nu ud til at klare sig meget godt, og her på stedet er vi da også sunket hen i skumringens stille eftertænksomhed hvor krofatter småsludrer med gæsterne, og livet passerer forbi. Værten viser sig i øvrigt at hedde Bepi, og blandt de lokale omtales baren bare som "hos Bepi", og den skik følger vi så også.


Devil's Forest

Calle dei Stagneri o de la Fava, 5185 S. Marco, 30124 Venedig, Italien
041 - 5200623 www.devilsforest.com
9
8
Fadøl (Super Harp, Harp, Guinness, Kilkenny)
01 7
0,52 l Guinness: 5,00 EUR; Turister
Fjernsyn 20.10.08
På et rigtigt venetiansk værtshus sidder alle fiskerne og alle handelsfolkene der er kommet ind med silkesmakkerne fra fjernøsten, selvfølgelig og drikker vin. Men et sådant Venedig eksisterer ikke længere, og hele byen er et stort museum beregnet for turister. Og derfor er alle udskænkningsteder selvfølgelig forbeholdt den internationale turist, hvilket vil sige at øl konsekvent kun kan indtages sammen med mad, eller i hvert fald sammen med lugten af mad.

Turismens eneste autoriserede undtagelse er den irske pub som man finder den overalt på kontinentet, og sådan en er vi rendt ind i her i en gyde tæt på Markuspladsen. Men selv her på pubben finder man lidt let irsk gourmetspisning i dagens ret: Ravioli Panna Prosciutto & Funghi og Conghiglie Ragu & Piselli. Vi nøjes dog med Guinness ved bagbaren, for vi må som drikkende gæster ikke sidde ved bordene. Men den smager jo godt, og skulle vi blive trætte af den, kan vi altid snuppe en Ceres Export.


Evelyn's Pub

St. Galler-Strasse 28 / Industriestr., 9400 Rorschach, Schweiz
10
7
Fadøl (Schützengarten)
NB Åbner 05 8
0,3 l fad: 3,30 CHF (Schweizerfranc); Lokalt, lidt slidt
Pool, bordfodbold, eldart, Photo Play, flipper 22.10.08
Vi har været nede ved søen og konstatere at Schweiz sørme er en stor sejlsportsnation, og nu er vi så lidt inde i landet her i denne lille by for at undersøge hvordan de klarer sig som ølnation. Vi forventer os jo nok noget lidt pænt og velfriseret, men i et vejkryds falder vi så over Evelyn's Pub som bryster sig af at åbne kl. 5 om morgenen, og som i øvrigt med hensyn til indretning og klientel ikke ville falde igennem på Nørrebro. Et gedigent, ramponeret værtshus er det ganske enkelt, og gæsterne ligner ikke ligefrem bankmænd eller kukurmagere, hvad vores fordomme jo ellers tilsiger. Det er tidlig eftermiddag, men nogle af dem kunne såmænd godt have tilbragt hele morgenen omkring baren hvor de småsnakker med Evelyn eller hendes repræsentant, en også ret ramponeret brunette hvis dobbelthager på forunderlig vis fremhæver hendes smil. Der ryges lystigt omkring baren, og Raucherstübli som vel ellers var tiltænkt formålet, står gabende tom.

Familija

Skandarska, 11000 Beograd, Serbien
10
9
Fadøl (Jelen)
7
0,5 l fad: 205 RSD; 5 cl Rakija: ca. 185 RSD Lokalt
Eldart 17.10.12
Beograd er en meget stor by som vi nok ikke kommer til at yde nogen form for retfærdighed under dette korte ophold. Men der er en smule håb for amerikanertyper som os der forsøger at besøge så mange lande som muligt på kortest tid. Byen her har nemlig sin egen Jomfru Ane Gade, eller snarere et helt restaurationskvarter ved navn Skandarlija. Her kan man vælge mellem mange folkelige serbiske restauranter hvor man ud over tyrkiskinspireret østmad (en fin kombination) byder på vemodige folkesange som, håber vi på, handler om vin og kvinder og ikke om Solsortesletten og etnisk udrensning. Men det var ikke det, denne anmeldelse skulle handle om.

De egentlige værtshuse ligger lidt tyndt her i kvarteret, men nu har vi fundet Familija der virker som et forholdsvis uspoleret og dog ret moderne lokalværtshus. Selv om stedet udefra er plastret til med Bavaria-reklamer, er det heldigvis mest den lokale Jelen-øl der serveres, og den smager fint sammen med en Rakija som vi i aften prøver i pæreversionen og i den fornuftige størrelse 5 cl. Musikken lyder også lokal, faktisk noget i retning af den slags Grand Prix-bidrag regionen her har beriget verden med. Vi kan ikke udelukke at der findes hundrede bedre værtshuse her i byen, men dette her er bestemt brugbart.


Cafe Farani

Hernalser Hauptstr 78, 1170 Wien, Østrig
7
6
Fadøl (Krigel Zipfer)

0,5 l fad: 2,60 EUR; Lokalt
Flippermaskine 16.10.08
Store internationale steder finder man selvfølgelig i en by som Wien, men stadig forputter der sig nogle små værtshuse eller kaffebarer ude i arbejderkvartererne. På Cafe Farani sidder en lille flok af hverdagswienere og diskuterer dagens begivenheder til lyden af lokalradio.

Et par borde derfra sidder en ældre herre musestille med hagen tabt ned på brystet foran et ølkrus med noget limonadelignende stads i. Han er muligvis død og sidder der bare for at skræmme fluerne væk. Og han gør da i hvert fald ingen fortræd. Faktisk bidrager han en hel del til at fuldstændiggøre stemningen af lokalværtshus.


Galéria Sörbar

Frankel Leó Út 6, 1027 Budapest, Ungarn
10
7
Fadøl (Dreher, Urquell)
7
0,5 l fad: 350 HUF; En mand med overskæg
Fjernsyn, eldart, spillemaskine 18.10.08
Vores første Budapestanmeldelse stammer fra en uanselig lille bar i en ikke særlig prominent gade i udkanten af centrum. Det er nærmest bare et hul i muren med bardisk og to runde borde, og så er der ekstra siddepladser på reposen ovenpå. Ikke så meget at skrive hjem om, og mon ikke kromutter er enig? Hun er ikke nogen grinebider, hvilket selvfølgelig også kan skyldes vores lidt mangelfuldt udtalte bestilling af to Dreher og to toast, de sidste valgt for at undgå en Flekkenes Szendvics og en Tonhalsaláta som endnu ikke indgår i vores ordforråd. Ellers er her såmænd fint nok, stedet er aldeles anvendeligt til øldrikning hvis man ellers kan lide Dreher og en lokalradio som udspyr en slags ungarsk teknoversion af Aqua.

Garagar Cervezería

Alameda Boulevard 22, Donostia / San Sebastian, Baskerlandet
949 422 840
10
9
Fadøl (Guinness, Kilkenny)
01;
Pint Guinness: 6.30 EUR; Lokalt og turister
Fortovsservering 29.06.11
Hvis man kan lide at få sig et lille glas rødvin og nogle pindemadder på et etablissement med mange x'er i navnet, skal man endelig tage til det smukke Donostia. I det hele taget virker det også som noget af en partyby, og smukt er her uomtvisteligt. Efter en vis overeksponering for det lidt tynde spanske pilsnerøl er vi nu faldet til patten og har fundet os et moderne, irskinspireret sted få skridt fra havnen hvor vi skal drikke Guinness indtil vi eventuelt skal i seng. Vi har selskab af nogle få mere eller mindre lokale (de taler i hvert fald spansk) og en flok højrøstede engelske beach bums som heldigvis er ved at gå deres vej.

Den nationale kultur ser man altså ikke meget til her, lige bortset fra navnet. Garagar betyder byg, og heraf fremstilles så Garagardo, pt. repræsenteret af Guinness. Et udpræget hovedstrøgssted, men velegnet til den rejsende som har behov for noget lidt hjemligt og genkendeligt.

Master.


Goldener Bär

Weihnachtsschützenplatz 4, 83471 Berchtesgaden, Tyskland
(0 86 52) 25 90 www.gasthof-goldener-baer.de
9
8
Fadøl (Wieninger Bråufass Hell, Dunkles Guidobaldo, Impulsator Doppelbock, Ruperti-Pils, Ruperti-Weizen Helles, Ruperti-Weizen Dunkel, Radler); fra 16.00 serveres Festtrunk: 125er Bürgermeister-Bier i Steinkrügerl til EUR 3;
9
0,5 l Wieninger Bräufass Helles: 3,00 EUR; Lokalt ældre
23.10.08
Lokale små byer har det med på det bestemteste at anføre deres historiske betydning. På samme måde som Assens selvfølgelig har en Willemoes Camping og Møntvask Willemoes og Nørre Lyndelse har Carl Nielsen-skolen og Carl Nielsen-sportshallen, så er Berchtesgaden kendt for en enkelt verdenshistorisk person der har boet og arbejdet her i byen. Men af en eller anden årsag er her altså ikke en Hitler Vinstue eller SS-turisthjemmestrikbutik.

Berchtesgaden er ellers en charmerende lille by hvor folk går rundt i klassisk klædedragt; også på den Gyldne Bjørn hvor de lokale er begyndt på dagens Wieninger Bier. Og selv om det er tidligt på dagen, må vi naturligvis også have en bajer når nu vi er i selveste Bayern.

Betjeningen er venlig og effektiv, men som alle steder her i Sydeuropa er værtshusene også spisesteder.


Gómez

Calle de Vittoria, Burgos, Spanien
6
5
5
0,25 l Fad: 2,10 EUR; Lokalt
29.06.11
Her i Burgos er det hundekoldt, og så er her byfest med optog i hovedgaden. Mændene er klædt ud som tyrefægtere, og kvinderne er klædt ud som det burgøjsiske kvinder nu klæder sig ud som. Enkelte mænd har dog valgt en prangende uniform som i latterlighed kun overgås af slotsgarden i Monaco. På torvet er der masser af boder hvor de lokale drikker rødvin og spiser tapas. I det hele taget er vores indtryk at landet her at man i de korte perioder mellem borgerkrig, diktatur og finanskrise lægger meget vægt på at more sig og spise godt, og det er jo fint.

Baren er et lille hul i væggen hvor enkelte modne herrer er søgt ind for at nyde et glas rødvin inden de evt. skal hjem til konen eller ud at feste videre. Det er dog så som så med feststemningen her, og señor Gómez selv sprudler heller ikke ligefrem af livsglæde da han nødsages til at lange to cañas over disken til to mærkelige udlændinge. Øllet er den sædvanlige lidt tynde pilsner, men den kommer helt tilpas, og stedet her kan såmænd sagtens bruges til at hænge i.


Horse's Pub

Dunajska 227, 1000 Ljubljana, Slovenien
www.horsespub.info
10
8
Fadøl (Heineken, Guinness)
00; 8
0.5 l Guinness: 4,60 EUR; 0,5 l Union flaske: 2,60 EUR; Underberg: 3,30 EUR; Lokalt yngre
13.10.12
Så er vi på Horse Pub, og det er ikke den kendte på Østerbro, men tværtimod det tjekkede lokalsted fem kilometer nord for Ljubljana. Her i Slovenien, der ellers godt kan virke lidt slidt sine steder, har man tilsyneladende helt styr på værtshuslivet, og det kunne lige så godt ligge i Marstal eller Valby. Her kommer de unge for at nyde en halv liter (ad gangen) af den lokale Union eller den mere internationale Guinness, for derefter at stå ude i regnen og ryge. Vi havde håbet at sidde på en fortovscafe ude i middelhavsoktobervarmen og lytte til det fascinerende bondske sprog - der lyder som hvis man tog en østriger og forsøgte at lære ham polsk - men i stedet er vi kommet til en by der næsten er lige så kold og våd som i Danmark, men hvad gør det egentlig også når man kan komme ind på et hyggeligt professionelt lokalt søbested og opleve at slovenerne har styr på prioriteterne. I morgen sætter vi sydover ud af EU og ned i eksjugoslavien for at se om øllivet her er værd at skrive om. Stay tuned ....

Master og Visa


Hotel Beau Sejour

Quai de Rhone 16, Seyssel, Frankrig
10
6
Fadøl (Heiniken)
8
0,25 l Heiniken: 2,30 EUR; Intet
Terrasse ud til floden 02.07.11
Det er i dag en svedende varm sommerdag, og Beau Sejour lokker os til en pause lige her ved Rhônens bred. Solen brænder ned og lyset skærer gennem flodens overflade, men vi sidder heldigvis inde under halvtaget og kan køles af med en drink. Det burde selvfølgelig være et glas vin her fra distriktet, men vi tyer i stedet til noget så prosaisk som en Heineken til at svale os af med. I øvrigt den eneste øl der føres fra fad her i hytten.

Hele byen excellerer i enestående inaktivitet, og selv her på terrassen er der ikke et øje, bortset fra os naturligvis. Der er derfor ikke alverden at berette, og vi lader billedet tale for sig selv.


Hotel Evropa

Orahovacka 16, 81000 Podgorica, Montenegro
9
7
NB Ingen lukketid
0,5 l flaske: 1,50 EUR (og vi er lige blevet opkrævet det samme for 0,33, men hvem gider gøre vrøvl?) Lokalt
Udeservering, kiwitræer og kost 16.10.12
Kbhguide giver sig sjældent af med at anmelde hotelbarer, men skæbnen har villet at vi er blevet fanget på hotellets overdækkede terrasse under det måske mest imponerende skybrud i Republikken Crna Goras kortvarige historie. Her er vi kommet til et land som bedre svarer til vores fordomme og forventninger om Balkan. Her i det tidligere Titograd er vi klemt inde mellem en snusket postterminal og en skummel busstation som vi har fundet ved at køre ned ad Oktoberrevolutionsgaden. Her er altså mindre iver efter eller evne til at frigøre sig fra østblokstemningen end i det nærliggende Kroatien som med sin glitrende middelhavskultur minder om Italien snarere end jerntæppeland. Når det er sagt, skal vi så også nævne at hotellets terrasse er et ypperligt sted til at nyde den lokale Niksicko mens tjenere iført butterfly og vest har grebet kosten for at gelejde regnvandet væk. Det hele virker fint, og selv om vi forventer at finde mere eksotiske steder på vor tur i denne nybagte hovedstad, får Evropa bestemt en anbefaling.

Master og Visa


Hotel-Gasthof Löwen

Herrengasse 35, 9490 Vaduz, Liechtenstein
www.hotel-loewen.li
9
7
Fadøl (Rorschach?)
sø-to: 00; fr-lø: 01; 11
Ingen her før spisetid
Trådløst internet 22.10.08
Vi gætter på at der ikke findes egentlige folkelige værtshuse i Liechtenstein, og derfor har vi i stedet indfundet os i slyngelstuen til Gasthof Löwen der er en restaurant til at betjene og bespise de sultne multimilliardærer der har skjult deres formuer i de banker der ligger lige nede ad hovedgaden her i Vaduz.

Baren har ligget her siden 1380 hvis man skal tro på ølbrikken, men indretningen er noget nyere. Det passer fint ind i den almindelige mørke krohotelstil med lidt let pop som er kutyme overalt i verden.

Rygeforbud i Liechtenstein fra 1. juli 2008.
Mastercard


Johannes Stüberl

Innrain 42A, 6020 Innsbruck, Østrig
0512
9
6
Fadøl (Gösser)
01; 8
Lokalt
Fjernsyn 22.10.08
Som enhver østrigsfarer bør vide, så serveres der fra køkkenet på ethvert værtshus knødelsuppe og wienerschnitzel, og det udgangspunkt kan jo godt skræmme øldrikkeren væk. Således også her på Johannes Stüberl. Men sådan er det nu engang her i landet, og som værtshusgænger er man også velkommen og en lige så naturlig del af klientellet som de spisende gæster. Og med de briller på må vi konstatere at stedet her er ganske glimrende med en gammeldags lidt kro- eller hotelagtig atmosfære. Kromutter er venlig og imødekommende, og fadøllen er den lidt sødlige Gösser, som man ser både i Østrig og omkringliggede lande som Italien, Slovenien, Schweiz og Ungarn.

Lav radio som baggrundsstøj.
Rygning tilladt.
Ikke kreditkort.


Katie O'Connor

Dropceva 4A, 20000 Dubrovnik, Kroatien
www.katieoconnors.com
10
9
Fadøl (Guinness, Kilkenny, Budweiser, Ozujsko)

0.5 l Ozujsko: 25 HRK; 0,5 l Guinness 34 HRK; 3 cl Sljivovic a 14 HRK; Mest turister
Udendørs servering. 15.10.12
Katie O'Connor er sådan set bare en ganske almindelig irsk pub. Hvis altså det ikke lige havde været fordi den ligger inde i et gammelt stenhus der udgør en del af Dubrovnikborgens gamle by og har et udendørs klima herude på stentrappen hvor man kan nyde den lune luft i oktobernatten med sin Sljivovica og sin Ozujsko. Der er ikke så meget mere at sige. Skønt og afslappende.

Master og Visa


Kolding

Ulica Petra Bereslavica 8, 10000 Zagreb, Kroatien
01 48 72 488 www.kolding.hr
10
7
Fadøl (Tuborg, Guinness, Kilkenny, Erdinger)
01; 6
H/D = gospoda/dame
0,5 l Tuborg: HRK 14; 0,5 l Guinness: HRK 29; Lokalt, også familier
Fjernsyn, kopimaskiner 19.10.08
I den postkommunistiske tidsalder har selvfølgelig også zagrebberne behov for de mest almindelige forretningsservices som f.eks. fotokopiering, og til det brug har de indrettet et kopicenter med det dejlige navn Kolding. Det skjuler sig i en dyb port af aldeles forretningsmæssigt tilsnit, men kigger man nærmere efter, finder man på skiltet den lille undertitel "café". Ved eftersyn viser det sig at hele baggården er overdækket og virkelig fungerer som udskænkningssted. Caféen fremtræder moderne med et internationalt udbud af øl, men den har også det lidt rustikke præg som sikkert er en konsekvens af at befinde sig under næsten åben himmel, kun adskilt fra elementerne af et lag gennemsigtig bølgeplastic. På mange måder et storslået sted at tilbringe en solrig eftermiddag.

Korneer

Calle de San Juan 4, Donostia / San Sebastian, Baskerlandet
943 42 24 18
9
9
Fadøl (Hof, Grimbergen)
7
Aflåst. Man skal have nøglen
Pint Hof: 4,00 EUR; pint Grimbergen: 4.50 EUR; Lokalt
29.06.11
Så er vi nået fra højlandet og gennem bjergene til Biscayabugten. Donostia er en smuk havneby i Baskerlandet hvor alle sjovt nok taler spansk og ikke baskisk. Midt i byen ligger Bretxa, et mærkværdigt stormagasin, hvor vi fandt et rigtig smukt værtshus i træ helt igennem.

Det ligner egentlig mest noget fra den irske pubtradition, og det er meget passende, for også her er man sentimentale og vil helst tage afstand fra besættelsesmagten og mindes gamle dage. Der er skummelt og hyggeligt her på indersiden af denne knirkende cigarkasse, og på væggen hænger sjove gamle billeder der formentlig ingenting overhovedet har at gøre med Korneer.

Master


Kukorica csárda Hoffmann

Budapesti Út 41, 8623 Balatonföldvár, Ungarn
www.kukorica.com
7
7
Fadøl (Soproni, Görtel)
23
0,5 l Soproni: 550 HUF; Spisende, nogle amerikanere.
En masse tingeltangel 17.10.08
Badeferie uden for sæsonen kan være en tvivlsom fornøjelse, især når den tilbringes i en næsten aldeles nedlukket badeby som Szántod, hvor der godt nok findes både marked og Bierstube, men hvor disse har indstillet aktiviteterne og overladt erhvervsaktiviteten til Shelltanken og Sparsupermarkedet.

Vi er gået en aftentur på landevejen, hele vejen til nabobyen Balatonföldvár, hvor vi har fundet en stor, rustik kro som ved nærmere eftersyn viser sig at være en smule fornem på den med både tysk- og amerikansktalende gæster som af en eller anden ukendt grund er havnet ved Balatonsøen i efterårskulden.

Som forventeligt er her temmelig tomt i det store lokale som let kunne rumme hundrede spisende gæster, så de har ikke noget problem med at fjerne kuvertopdækningen og servere os to store Soproni. For få timer siden kendte vi ikke et eneste ungarsk ølmærke, og nu kender vi adskillige, heriblandt altså Soproni, som smager fint nok på trods af den mildt sagt påtrængende mados her på stedet.

Ellers er her hyggeligt nok med landlige rariteter og et maleri af fortidens kroliv i Ungarn, efter klædedragterne at dømme under et af tyrkernes besøg. Under loftet i udestuen mødes man af det overraskende syn af tusindvis af bananer der hænger til tørre, et lidt inkongruent fænomen selv om der selvfølgelig er nået bananer frem til Østblokken i vore dage. Ved nærmere eftersyn viser det sig da også at være majskolber, men det er stadig uvist hvad de skal tjene til. Men måske bestiller amerikanerne popcorn om lidt, og så giver det jo mening.

Mastercard, Visa


La Panino

Quai Albert 1er, Monaco
06 25 24 31 72
9
7
Fadøl (Heineken, Corona)

0,5 l Heineken: 7,20 EUR; Turister
Fortovsservering 04.07.11
Vi har nu forladt den Europæiske Union fra det ramponerede italienske Ventimiglia og er kommet til det solbeskinnede casinoparadis Monaco, hvor det pisser ned. Men så kan vi heldigvis sidde under telttaget på La Panino og give ødelandspriser for vores fadøl og kigge ud på alle luksusyachterne og se fyrsten køre forbi flankeret af sjove politibetjente. Men som de lønmodtagere vi er, bliver vi nok nødt til at vende tilbage til Frankrig der ligger oppe ad bakken når regnen har stilnet af.

La Tia Cebolla

Calle de la Cruz 27, 28012 Madrid, Spanien
91 52 29 050 www.latiacebolla.es
9
7
Fadøl

0,5 Alm: 4,00 EUR Lokalt
Fortovsservering 28.06.11
Klokken er ud på natten, madridborgerne vil ikke i seng, og det er måske meget forståeligt, for hvem kan sove i den hede? Temperaturen er vel nede på en sølle 30 grader, men øllet er rimelig koldt og lidt tyndt og derfor velegnet til heden og druk for tørst.

Vi sidder og sveder ved et bord langs den ene husmur og forsøger at få styr på væskebalancen og konstaterer at der altså er liv og glade dage her, men det rejser jo spørgsmålet: hvem fanden brygger øllerne når alle tosser rundt på gaden om natten?


Le Gardian

Cours Négrel Féraud, 13360 Roquevaire, Frankrig
9
6
Der er dog en købmandsbutik i cafeen også.
6
Café Crème: 1,30 EUR; En flok sløve terrassehængere
Fortovsservering 05.07.11
Det her må være det ægte, uspolerede Provence, et sted på landevejen mellem Aix og Marseille. Her er knastørt og latterligt varmt, og de få mennesker der har vovet sig ud, sidder og hænger på terrassen foran en af de få forretninger der finder det umagen værd at holde åbent. Vi deler torvet med en millard cikader eller lignende kravl, og de overdøver let den afslappede pludren ved nabobordet hvor servitricen også har plantet sig.

Ingen ser ud til at drikke øl, men mon ikke det skulle kunne lade sig gøre at få sådan en også.


Le grand K'fe

Rue du Tampinet, Digne les Bains, Frankrig
8
8
Fadøl (Grimbergen, Kronenbourg 1664)
23; 8
0,5 l fad: 5 EUR; Lokalt
Fortovsservering 03.07.11
Digne les Bains ligger i en gryde med bjerge til alle sider, og det kræver stor tålmodighed at nå frem, men hvis man er til små isolerede byer, er det også umagen værd. Specielt nu hvor man kan sidde en varm sommeraften på terrassen og nyde sig en ... ja, de har faktisk kun Kronenbourg og Grimbergen, og da sidstnævnte er en skrækkelig karikatur af en øl, er valget måske ikke så svært.

På den anden side af vejen er der oprettet en gocartbane, og her kører alle børnene rundt og leger mens de venter på at deres forældre vil hjem og i seng. Det kan sikkert godt tage sin tid.


Le Majestic

Rue de 4 regiment de chasseurs / Esplanade de la Paix, Gap, Frankrig
9
8
Fadøl (Hoegaarden, Leffe, Jupiler)
8
0,25 l fad: 2,20 EUR; Lokalt
Fortovsservering 03.07.11
Vi er kommet til Gap en varm søndag eftermiddag i kirketiden, og byen er stort set som blæst. Alle må enten være i kirke eller hjemme og få sig en lur. Enkelte søvnløse eller ateister befolker dog terrassen foran Le Majestic hvor en myndig kromutter serverer fadøl og diverse kaffeslabberads. Selv her hviler døsigheden dog som en tung dyne over den meget nydelige plads hvor en lille bæk efter behag kan opfattes som opkvikkende eller søvndyssende.

Som på de fleste steder på denne tur vover vi os ikke indenfor; dertil er terrassen alt for indbydende, men lad os lige føre til referat at Majestic er en lidt cafeteriaagtig café som der næppe nogensinde kommer rigtig gang i. Det er svært at forestille sig stedet med John Mogensen og raflebægre.


Mac Dover

38 Riera del Bisbe Pol, Arenys de Mar, Katalonien
8
7
Fadøl
8
0,25 l fad: 2,30 EUR; Turister
Fortovsservering 06.07.11
Langs med kysten hele vejen fra Perpignan til Barcelona er Katalonien plastret til med badebyer - hvor der ellers er plads mellem alle klipperne. Det er ikke så forskelligt fra Nice og Cannes, men i Katalonien virker der simpelthen en hel del mere ramponeret overalt. Også her på hovedgaden i Arenys de Mar hvor vi får en lille en til ganen, og den er faktisk lille. Øl i en størrelse så der er til flere mundfulde, ser man simpelthen ikke her i det sydlige Europa. Men pyt, vi skal hurtigt videre, og så interessant er den gamle danskerturistby fra Francos tid faktisk heller ikke. Og fortovscaféen, ja det er mest turister der får sig en pizza og en kop kaffe.

Malis

Ulica Perice Padre 1, 20000 Dubrovnik, Kroatien
8
7
02; 7
0,5 l fad: HRK 25; Lokale og nogle soldater
Udeservering, fjernsyn 14.10.13
Dubrovnik kan anskues på to måder afhængigt af de geografiske omstændigheder. Ved vort sidste besøg nærmede vi os Kroatien nordfra gennem velhavende og smådyre EU-lande og havde derfor intet udestående med prisniveauet her i byen. Denne gang har ruten omfattet nogle af de billigste øllande i Europa, og fra den synsvinkel bliver Dubrovnik noget af en luksusdestination.

Der skal dog ikke herske tvivl om vores varme følelser for en smuk og interessant by, som ud over det glitrende Adriaterhav og herlige sommertemperaturer i oktober også byder på mange og lange trapper hvor øl og Sljivovica kan brændes af før det sætter sig på sidebenene.

Denne gang har vi fundet en lille café ved havnen hvor de har parasoller og kolde øl. Indenfor ser der lidt kedeligt ud, men hvad gør det når det i udgangspunktet er utænkeligt ikke at sidde på terrassen og nyde brisen og øllet? Og skulle selv det blive kedeligt, slentrer man bare hen til det næste sted. Læs derfor denne anmeldelse som en generel anbefaling af den "nye" by og havneområdet.


Manimi

Ulica Durmitorski, Zabljak, Montenegro
8
8
Fadøl (Niksicko)
8
0,5 l fad: 2,00 EUR; 3 cl Rakija: 1,50 EUR; Nogle få lokale
Fjernsyn 12.10.13
Kbhguide har jo en faible for det afsides og utilgængelige. Hvorfor ville vi ellers glæde læserne med beretninger fra Nyord og Bjørnø og den slags? Under alle omstændigheder fortsætter vi i samme stil med Manimi hvor vi er ankommet efter en lang køretur langs Tara-floden i de fjerneste montenegrinske bjerge. Det er altid spændende at køre bjergkørsel her i landet. Lastbiler og busser overhaler gladeligt midt i hårnålesving, og når det endelig går ligeud, er der arbitrære fartbegrænsninger som håndhæves af nidkære betjente der materialiserer sig ud af intet. Vi har snakket os ud af et par sådanne episoder og garanterer for at så dum og sprogukyndig har intet redaktionsmedlem lydt før eller siden, selv efter en lang anmeldertur.

Zabljak har vi valgt på grund af placeringen i Durmitor-nationalparken hvis store attraktion er Tara-slugten, den dybeste i Europa og efter sigende kun overgået (eller er det undergået?) af Grand Canyon. Turen er afgjort meget smuk, men byen svarer måske ikke helt til vore forventninger om en romantisk hengemt bondeby med bjerggeder og bondepiger. Faktisk er der tale om et skiområde med masser af feriehytter spredt rundt på klippeknoldene omkring et temmelig gråt og sæsonlukket centrum. Her er ikke meget at foretage sig, men nu har vi da fundet Manimi som heller ikke helt svarer til drømmen om bjergbykroen hvor de lokale smuglere og krybskytter får sig en rakija ved den buldrende kamin. Stedet er nyt og indrettet til afterski for de tilrejsende sportsfolk (og her slår vi da gerne et slag for at sammenblande sport og alkohol, gerne tilsat sex, politik og religion), men de holder heldigvis åbent uden for sæsonen til glæde for to lokale selskaber, det ene bestående af to kvinder, det andet bestående af to herrer suppleret med bartenderen, som dog ikke tøver med at rejse sig og servere to Niksicko og to pærebaserede rakija. Derefter må han ud i regnen for at veksle vores halvtreds-euro, for lad os da bare indrømme at ud over alle de andre uomtvistelige kvaliteter er prisniveauet her bestemt også en af landets attraktioner.

Behørigt forsynet med byttepenge nyder vi den balkanske musik som vi jo kender og holder af fra Melodi Grand Prix, og en spændende soap i fjernsynet. Den foregår tilsyneladende i et supermarked hvor der udspiller sig en slags drama mellem den kvindelige ansatte og en skummelt udseende kunde. Vi kan også beundre sort-hvide fotografier af internationale skuespillere som den ene anmelder hævder at kunne navngive alle til hobe, hvad der selvfølgelig ikke kan bekræftes.

Hvis man vælger at henlægge skiferien til Montenegro, vil man være taknemmelig for denne anmeldelse. Hvis man af en anden grund skulle komme til Zabljak, vil man være endnu mere taknemmelig.


Mokka Kultúrkávésó

Kossuth u. 3., 8000 Székesfehérvár, Ungarn
06 22 500 108 www.kavehazak.hu
9
6
Flaskeøl (Urquell, Krusovice barna, Erdinger Hefe Weisse, Stella)
22; 11
0,33 l Urquell: HUF 450: Lokalt Szekesfehérvársk
Centraleuropa 18.10.08
Kulturcaféen på torvet i Székesfehérvár er måske ikke ligefrem Københavnsguidens kerneområde, ikke så meget på grund af beliggenheden, for den er nem nok at finde, men snarere grundet stedets udtalte kaffefokus. Her er kort sagt kaffe på tusind måder, og det lille øl- og spritudbud er vist mest med for et syns skyld. Når det er sagt, er det et pænt, moderne indrettet sted som kunne ligge hvorsomhelst og opfylde en funktion der næsten er lige så vigtig som værtshusets.

Master, Visa


Mol Caffe

Eqrem Qabej / Agima Ramadanija, Pristina, Kosovo
8
8
01;
0,33 l Peja: 1,50 EUR; Yngre, fortrinsvis nonalkoholisk
Fjernsyn 11.10.13
Nede på Rruga George Bush fandt vi en afslappet storbystemning hvor man kunne nyde en Peja fra flaske og en Raki. Nu er vi drejet til venstre ad Bulevar Bila Klintona op ad bakken til en helt anderledes café hvor vi stadig kan dyrke vores hang til kosovarisk øl og brændevin, men vi skiller os noget mere ud her. Her lytter man nemlig til hård tyrkisk rytmeboxmusik over sin kaffe, te eller limonade. Hver sin lyst, men her ses der ikke skævt til nogen, og vi ser i hvert fald ikke skævt til en by hvor man kan drikke øl til ca. 10 kroner stykket. Det kunne vi lære meget af i København.

I morgen passerer vi ølhovedstaden Peja i Kosovo. Det er garanteret en smuk by.

Master


Negro Kávéház

Szent István tér. 11, 1051 Budapest, Ungarn
(1) 302-0136
8

9
0,5 l Soproni mørk: 800 HUF; Yngre, lidt mondænt
18.10.08
Så er vi på en af de store pladser i Ungarns hovedstad, men vi kunne nu lige så godt være i Wien, eller sågar på det engang så populære Stereo Bar i København. Det mondæne publikum drikker latte og den slags, og der er et hav af forskellige slags standardsprut. Vi derimod får os en Soproni Demon, den første porter vi har set i Ungarn, og således drikker vi det mest eksotiske man kan se folk drikke i en EU-hovedstad på et større strøg.

Master, Visa.


Opera Bar

Cankarjeva 12, 1000 Ljubljana, Slovenien
www.opera-bar.com
9
8
Fadøl (pt. ingen, men annoncerer med Toceno Svetlo Union)
ma-on: 0030; to-lø: 02; sø: 18; 9
(gospodje=herrer, gospe=damer)
0,33 l lokal flaske: 2,80 EUR; Yngre lokalt
Udeservering 19.10.08
Københavnsguiden forsøger at komme igennem fire lande i dag, så man må tilgive os hvis dækningen af de eksjugoslaviske hovedstæder bliver lidt kursorisk. Om Ljubljana kan vi efter tyve minutters ophold sige at det er en køn by med sin egen version af Århus Åboulevard som i det sommerlige efterårsvejr er aldeles charmerende. Oppe ad en sidegade har vi fundet Opera Bar, en ret mainstreameuropæisk lounge som desværre er løbet tør for slovensk fadøl. Men måske er lokalpatriotismen her på retur efter indførelsen af euroen som muligvis også har bragt europæiske priser med sig.

Her er ikke udpræget gang i den her søndag eftermiddag. Her drikkes mest cola og kaffe, og de eneste store armbevægelser kommer fra nabobordet hvor der gestikuleres livligt på tegnsprog. En slovensk flaskeøl er det i øvrigt lykkedes os at få fat i. Den hedder Lasko Zlatorog og er en meget let pilsner som passer godt til en varm dag, men ellers er lidt småtynd i det.

Der er en meget lækker sofa-chill-out-sektion ovenpå.


Papas bar

Setalliste Franje Tudmana 1, Karlovac, Kroatien
www.papasbar.com.hr
8
6
Fadøl (Karlovacko)

0,33 l Karlovacko: 14 HRK; Lokalt
Udendørs servering 19.10.12
Kbhguide er nu rejst til hvad der bør være ølcentrum i Kroatien. Fire floder flyder gennem byen foruden ølfloden. Her i byen brygges nemlig den ene, og den bedste, af de to ølmærker som man ser over det hele, nemlig Karlovacko. Byen hedder Karlovac og har passende cafeer og barer over det hele. Vi har valgt Papas med udsigt over en allé og en lille park, og her sidder en lille flok af forskellige borgere der åbenbart hellere vil nyde solskinnet end at passe deres arbejde. Det kan man ikke fortænke dem i.

Picerija Park

Bazoviska 15, 6250 Ilirska Bistrica, Slovenien
9
6
Fadøl (Union)
sø-to: 22; fr-lø: 23; 8
0,5 l Union: 2,00 EUR. Lokalt
Udendørs servering. 20.10.12
Ilirska Bistrica er en lille by på vejen mellem Adriaterhavet og Ljubljana. Her finder man en lille cafe der også serverer pizza og øl, ved hovedvejen. Nu er pizzariaer jo normalt ikke noget der anmeldes, men når man som her kan sidde udendørs det meste af året og drikke en stille øl langs landevejen, så giver det egentlig mere mening at se på stedet som en kro, og så skal den jo straks anmeldes. Vi anbefaler gerne et besøg hvis man trænger til en ølpause på turen.

Gratis Wifi.

Master og Visa


Pinzga Stub'n

Brucker Bundesstraße 39, 5700 Zell am See, Østrig
10
7
Fadøl (Zipfer)
8
Sælger Travel Pussy - Die künstliche Vagina
Lokalt
Fjernsyn 21.10.08
Vi har tilbragt dagen med gennemkørsel af de mindste bjergveje i de smukkeste egne af Østrig, og det hele ligner virkelig postkortidyllen fra Heidi-bøgerne. Her er høje bjerge, dybe dale, alpehytter og mænd med tyrolerhat. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Zell am See hvor vi må konstatere at skisæsonen langtfra er begyndt, og at byen uden snedække såmænd er ganske ordinær og måske lidt kedelig.

Men en alpehytte har de da, og den serverer oven i købet både gullasch og fadøl når kromutter ellers kan løsrive sig fra vinduespudsningen. Det ene øjeblik kommer hun vandrende med gummihandsker og plasticspand, og det næste kommer hun strygende med mad og øl til gæsterne, som i øvrigt udgøres af et par kansasklædte håndværkertyper og en nobel herre i den slags brune fløjlsjakke som vist aldrig nåede at gå af mode her på egnen inden den igen blev moderne.

I det hele taget er her meget hyggeligt i hytten som ser præcis sådan ud som sådan en skal. Radio Salzburg spiller tyrolermusik, og personalet er formentlig hygiejniske nok når de foretager det hurtige rolleskift fra vinduespudser til servitrice. Forhåbentlig er kromutters vaskefaciliteter forskånet for det lidt opsigtsvækkende interiør vi fandt på herretoilettet, og som er afbildet her på siden. Her aner vi at der skjuler sig mørke kræfter under den nuttede alpine overflade, og vi forstår med ét bedre de nyheder Østrig på det seneste har skræmt verden med.


Postcafé

Rue de Berne 7, 1201 Geneve, Schweiz
02 27 32 96 63
9
10
Fadøl (Guinness, London Pride, Leffe, Boddington, Foster's, Hof, Kilkenny, Hoegaarden, Staropramen, Magners, Feldschlösschen)
8
0,5 l fad London Pride: 8,50 CHF; Frankofone genevesere
Trådløst net, fortovsservering 02.07.11
Vi er jo solidt begravet i fransktalende i dette område, men har alligevel passeret en grænse et par kilometer herfra. Og kan man så se det? Ja, i Schweiz er alt lidt mere tjekket, og altså også en hel del dyrere. Men lige nu hænger vi her på Geneves hovedstrøg og nyder at øludbuddet er betydeligt større end vi har set i mange dage.

Ellers er der måske ikke så meget at sige om postcafe. Den er ren, pæn og larmende og ligner en standardstorbypub.

Også indgang fra Rue de Chaponnaire,


Primo

Boskobiceva ulica 3, Dubrovnik, Kroatien
8
7

0,33 l Ozujsko: 15 HRK; 3 cl Sljivovica : 12 HRK; Turister
Fjernsyn 13.10.13
Vi er nu i det absolutte turisthelvede i den gamle borg i Dubrovnik, og ud fra et spirituøst perspektiv kan det ikke anbefales. Der er ikke megen lokalkolorit over stedet, og bartenderen griber de to første øl hun kan få fat i i køleskabet uden overhovedet at spørge til vores præferencer i den anledning. Nå skidt, øl er vel øl, men når vi beder om noget så essentielt og nødvendigt på Balkan som en viljamovka, så kan hun kun byde på en sljivovica, og det til en pris man ville skamme sig over i Bosnien, Serbien eller Kosovo. Jo, Kroatien er sandelig kommet i EU. Vi vil anbefale at man leder efter lidt mere ydmyge steder at udforske øllivet i hvis man er i Adriaterhavets turisthovedstad. Vi lover at gøre forsøget.

Pub Corinthia

C/ St. Antoni 3, AD700 Andorra La Vella, Andorra
9
9
Fadøl
8
0,5 l Kronenbourg.: 4 EUR; Lokale, Migranter, Turister? Vi aner det ikke.
30.06.11
Langt ude på landet ligger nogle bjerge, og oppe i bjergene ligger et lille land med op til flere fyrster, og i det lille land ligger en overraskende stor og aktiv by hvis succes nok mest skyldes liberale regler og lave skatter. Den er nu et besøg værd, i hvert fald på grund af den enestående smukke køretur gennem bjergene, men byen selv vinder også ved nærmere eftersyn. Det har ikke været helt let at finde noget der kan beskrives som et værtshus, og vi havde efterhånden vænnet os til den tanke at øl drikkes på terrassen foran en restaurant, men så faldt vi lige over Corinthia. Det ligner i hvert fald den ægte vare med slidt mørkt træ og en rigtig bar, og det har også fundet nåde hos nogle spanske teenagere som ved nabobordet øver sig i at gå på værtshus. En af pigerne drikker sin Coronita med sugerør, så hun har endnu lidt at lære. Eller er Coronita overhovedet øl? Er det os der har noget at lære? Under alle omstændigheder: selv om dette land retteligt hører hjemme i en Tintinbog, kan man godt få en god oplevelse. Og i dette fyrstendømme må man ryge på værtshusene.

Rathausstüberl

Schlossplatz 8, 2361 Laxenburg, Østrig
02236-71429
9
5
Fadøl (Kaiser)
20;NB måske senere 7
0,5 l fad: 2,70 EUR; Lokalt
23.10.08
Laxenburg er et meget elegant sted selv om det ligger omgivet af industrikvarterer og motorveje. Her er et lille slot, og i umiddelbar nærhed af slottet ligger kirken og rådhuset. At dømme efter geografi og arkitektur har borgmesterembedet her nok ikke været helt uafhængigt af beboeren på slottet, for det hele lader til at være en del af samme kompleks. Der er en lige linje fra den slags magtrod til Jörg Haider hvis parti lige har vundet en stor valgsejr, selv efter at hovedpersonen kørte sig ihjel i en brandert i sidste uge. Den slags angår nu ikke os, for heldigvis er rådhuset udstyret med en rådhuskro som overraskende viser sig at være ganske folkelig. Her sidder en tyk mand og drikker fadøl med værtinden som viser sig at være sød og serverer en gang gullasch med to fadbamser. Hele lokalet ser traditionelt og rustikt ud med forskelligt gammelt tingeltangel, og væggen prydes af det gamle fyndord om at da der intet øl er i himlen, drikker vi det her. Fra baglokalet lyder latter og lystighed. Hvorfor er rådhusene ikke sådan derhjemme?

Restoran Teatar

Stari Grad, Ulica Tabhana, 88000 Mostar, Bosnien Hercegovina
(0)61 264 775
11
5
Fadøl (Hercegovacko)
5
Svært at finde lyset
0,5 l fad: 5 BAM; Intet
Udeservering langs floden og med udsigt til kulturarvsbroen 15.10.12
Velorienterede læsere vil kunne huske de triste billeder fra Mostar i 1993 hvor fæhoveder og vandaler sprængte den gamle bro over floden Neretva. Siden da er bølgerne gået højt her i området, men denne flotte gamle by har da rejst sig på en eller anden måde. Der er gang i turisterhvervet selv om der nu ikke er særlig mange turister her sidst på sæsonen. Ud over det sædvanlige turistragelse er butikkerne fyldt med særegne minder fra den krig som stadig fylder i bevidstheden, men som måske er ved at blive til kitsch. Men kan købe kuglepenne og nøgleringe fremstillet af patronhylstre, og skulle man have lyst til at pryde væggen derhjemme med et billede af den sønderskudte bro, er der også råd for det. T-shirts med marskal Tito forefindes også til dem der længes efter en mere forudsigelig tid. Men vi fortaber os i storpolitik.

Ølmæssigt har vi valgt restauranten Teatar hvis tjener ikke har det fjerneste mod at servere et par store lokale fadøl, for her er ingen andre gæster overhovedet. Teatar ligger i en slags center ved navn Tabhana som er sammenbygget med og lige så middelalderligt som broen. Komplekset nærmest flyder ud over skrænten ned mod floden med restauranter i flere etager, så der er meget vælge imellem, og det er lige idyllisk det hele. At landets valuta, Den Konvertible Mark, også strækker langt her, gør da bestemt heller ikke noget.


Robin Hood

9 Place Alexandre Laissac, 34000 Montpellier, Frankrig
04 67 57 72 10 www.robinhoodpub.fr
10
9
Fadøl (Guinness, Bombardier, John Bull, Eden's Promise, Director's, Red Stripe)
9
Pint Guinness: 6 EUR;; happy hour 19-20.30 Yngre turister
Fortovsservering 05.07.11
Montpellier har vist sig at være en by med overraskende meget gang i den. Ganske vist er det mest restauranterne der er fyldt til helt ud på gaden, men nu har vi da også fundet vante og trygge rammer i form af denne britiske klon som også formår at servere øl i pintstørrelse. Det kan vi og en hob unge hollandske turister da også sagtens goutere, og stedets blotte eksistens indikerer vel også en vis velvilje fra lokalbefolkningens side.

Her er præcis så mørkt og messingbefængt som der jo skal være i den kontinentalbritiske tradition, så det er næsten mest varmen der bryder med det kendte. Vi har i hvert fald svært ved at associere denne svedetur med Liverpool eller Newcastle. Det skal nu ikke forhindre os i at nyde vores Guinness før den damper helt af.

Master.


s'Packerl

Judengasse 3, 1010 Wien, Østrig
10
8
Fadøl (Ottakringer,Kapsreiter, Zwickl)
8
0,5 l fad: 3.10 EUR; Lokalt citypublikum
Fjernsyn 15.10.08
Inde i Wiens centrum i nærheden af Schweden Platz ligger værtshuskvarteret, og her har vi sørme fundet ét der er inspireret af Kongens Bar i København. Rygningen trives, og folk står tæt i det trange smalle lokale. De er endnu ikke begyndt at spille Smuk Som Et Stjerneskud og den slags, for alle koncentrerer sig om fodboldkampen mellem Østrig og Serbien. Men selv om arvefjenderne fra Serbien står til at vinde kampen stort, tager gæsterne det med ophøjet ro og snupper et ekstra shot og en Corona. Faktisk er vi de eneste patrioter der drikker østrigsk Ottakringer. Så: Nu er sket, dommeren fløjter, Østrig har tabt, men ingen ænser det. Der er åbenbart en årsag til at Østrig er kendt for sexovergreb og kølervæske og ikke for fodbold.

Saranda-Qesari

Shetitorja Naim Frasheri, Saranda, Albanien
10
8
Fadøl
7
Flaske Kugalashe: 150 ALL; Sikkert mest turister
Strandpromenadeterrasse 16.10.13
Hvordan vi er endt her i Saranda, ved vi såmænd dårligt nok. Det er sådan set ikke problemet med at kæmpe sig over bjergene mellem Saranda og Tirana. Det er mere kampen med at få passage gennem ufattelige mængder snavs, affald og hunde og samtidig holde sit køretøj lige på vejen. Eller måske snarere skævt, for det er sin sag at styre uden om de indsøagtige store vandpytter og andre huller i den supergrusvej som fører os hertil. Men nu er vi her, og hvis det ikke lige var for det skrabede og ufærdige look husene op ad kysten har, kunne man såmænd godt tro at det her var Nice eller Cannes. Vi sidder på den store strandpromenadeterrasse og får os en svinekebab og en øl. Så mere muslimske er de altså heller ikke her i Albanien; messende minaretråbere til trods. Udsigten her er fantastisk, og man kan se lige over til hvad der engang var friheden på Korfu.

Cafe Schlossberg

Mikulásska 1/B, 811 01 Bratislava, Slovakiet
0908 068 894 www.cafe.sk
9
5
Fadøl (Zlaty Bazant, Kofola)
00; 8
0,5 l Zlaty Bazant: 35 SKK (EUR 1,16); Yngre
Jukebox, fjernsyn, hotspot 16.10.08
Så er Københavnsguiden kommet til Bratislava, en by hvor alt er lavet om på ganske kort tid. For få år siden var den en mellemstor provinsby bag jerntæppet, og nu er den hovedstad i et selvstændigt land som snart indfører euroen. Når man pludselig skal til at anlægge nationalmuseum og præsidentpalads, fører det selvfølgelig til omvæltninger på mange planer, og det gælder måske også værtshusene.

Der er mange moderne kombicaféer med lidt latte og lidt pizza og lidt øl, men den klassiske centraleuropæiske ølstue er dårligt repræsenteret, konstaterer vi efter et par timers ophold. Nu har vi på vej op ad slotsbjerget fundet Cafe Schlossberg, som er en temmelig moderne loungeagtig dagligstue med røde lænestole og sofaer hvor man kan spise, læse avis og lege med sin computer. Det er så langt fra den ydmyge ølstue med udslidte Skoda-arbejdere som tænkes kan, men både musikken og ølpriserne er behageligt østeuropæiske, og det hele er idyllisk placeret i et brolagt kvarter på bjerget op mod slottet. Slottet er i øvrigt genopført i 1960erne, så det braser sikkert sammen i Cafe Schlossbergs levetid.

Lokal pop.


Sherlock

Leoforos Nikis 25, 54624 Thessaloniki, Grækenland
10
8
Fadøl (Alfa, Erdinger)

Lokalt
Udeservering 17.10.13
Medierne i hele Europa har jo snart i årevis været fyldt med undergangsberetninger om Grækenlands forfald og grækernes tåbeligheder. Noget er der muligvis om snakken, men til landets forsvar vil vi nu anføre at det for den rejsende der ankommer over den albanske grænse, fremtræder som det rene paradis. Efter behagelig kørsel på den flotteste motorvej er vi nu nået frem til Thessaloniki i græsk Makedonien, dvs. et ganske andet Makedonien end det vi skal besøge i morgen. Balkan er meget forvirrende for den skandinaviske besøgende, men netop her er områdets ævl og kævl fraværende, og man har taget den kosmopolitiske globaliseringskultur til sig.

Hvordan skal man ellers forklare Sherlock? En middelhavsbar med ouzo og oliven, men med sine billeder af Big Ben og London Underground-kort indrettet som en pastiche over det engelske, som kunne findes alle andre steder end i England. Hvis det ikke lige var for den dunkende rock i højttalerne, ville vi kalde det for en lounge med terrasse, men nu er vi ikke helt så sikre. At ouzo og fadøl ikke klæder hinanden, er derimod uomtvisteligt.

Rygning

Master


Slovenska Pivnica

Biela, Bratislava, Slovakiet
www.chateaukrakovany.sk;
8
6
Fadøl (Zlaty Bazant)
7
0,5 l fad: 49 SKK; Spisende
Flot kælder 16.10.08
Bratislavas centrum er som de fleste andre centre lidt af en turistfælde, men med et navn som Slovenska Pivnica (øl hedder pivo) måtte vi selvfølgelig herned selv om der var en reel risiko for at det mest var en restaurant. Og det er det altså også.

Deciderede værtshuse er i disse år for nedadgående i rigtig mange europæiske hovedstæder, og trods det smukke navn er Slovenska Pivnica en spiserestaurant tæt knyttet til vinfabrikanten Chateau Krakovany. Vi kan ikke på nogen måde anbefale det som værtshus.

Mastercard.


Staro Varos

Zabljak
9
8
Fadøl (Niksicko)
3
pedallokum
0,4 l fad: 1,20 EUR; 3 cl rakija: 1,00 EUR; Lokalt
Fjernsyn 12.10.13
Efter et afterski-sted og et muggent værtshus for taxichauffører og politibetjente føles Stara Varos næsten som at komme hjem til Kongens Bar. Eller måske Minde i Marstal. Under alle omstændigheder et dette det mest danske værtshus vi har set her i landet. Her er bar i brunt træ, kulørte lamper, billeder af det lokale fodboldhold samt tre midaldrende lokale som snakker ovre i hjørnet og ryger smøger under det rygning forbudt-skilt som jo må være et overset levn fra kommunisttiden. Barpigen er ikke noget jern til engelsk, men nu har vi jo i al beskedenhed lært montenegrinsk til (værts)husbehov. Øl hedder pivo, og rakija hedder rakija, og sådan er det hele vejen igennem.

Stella Degustazione

Largo Pitteri 4 / Via Punta del Forno, 34121 Trieste, Italien
www.superbarstella.it
10
8
Fadøl (Einbeeker, Charles Quint)

Espresso: 0,80 EUR; Lokalt
Radio, papegøje 19.10.08
En lynanmeldelse, for vi har travlt og skal videre. Men lad os lige slå fast at Trieste er en smuk by med spektakulær beliggenhed, og at man sagtens kunne få tid til at gå med at drikke øl på denne lille bar som halvt ligger ude på fortovet. Lige ved Rådhuspladsen eller hvad det nu kan være.

Stress Café

Obilicev Venac 19, 11000 Beograd, Serbien
9
7
7
0,33 international flaskeøl: 165-175 RSD; 3 cl Rakija: 175 RSD Fortrinsvis unge
Udendørs servering 18.10.12
Vi sidder på den store cafegade og nyder at alting kan købes for den mest slunkne pengepung. Hertil kommer oven i købet at Stress ligger i et roligt kvarter hvor man ikke kan høre al Beograds trafiktummel og at det er en dejlig varm sommermorgen sidst i oktober.

Sziget Sörözö

Bem Rakpart 53, 1027 Budapest, Ungarn
10
7
Fadøl (Urquell, Dreher)
6
WC-døren kan ikke låses.
0,5 l fad: 350 HUF; Lokalt
Fjernsyn 18.10.08
Helt henne ved Margit Hid-broen et godt stykke fra centrum ligger et lille solidt arbejderværtshus hvor gæsterne fejrer lørdag aften med stille snak og nogle pilsnere. Bajerne er billige, og det kan man så nyde sammen med det aldeles orange lokale hvor udsmykningen udgøres af store nationalhelte som Lázár Vilmos, Kiss Ernö og Láhner Györdy. Man skulle jo tro at man på den måde fejrede de store ungarske brygmestre, men det ser de sgu lidt for militæriske ud til. På den måde er ungarerne jo lidt mere stilige. Havde det været på Gorms Kro, ville nationalheltene sikkert have været Gustav Winckler og Erling Bundgaard.

Taverne Bukara

Donja vala 52, 21333 Drvenik, Kroatien
(021) 628 076
10
6
Fadøl (Karlovacko)
7
0,5 l fad Karlovacko: 15 HRK; Turister
Udendørs servering under palmerne. 15.10.12
Så er Kbhguide kommet til et ægte badeland. Vi sidder her ved Adriaterhavets kyst i Drvenik, der egentlig burde være en turistfælde, men her er faktisk kun os. Der blæser en lun vind ude fra havet, og vi sidder med vores Karlovacko i strandkanten. Her sker ikke et klap, bortset fra at der sidder tre mand inden for i baren og ser tekst-tv. Nå, men vi må videre. Bosnien ligger lige på den anden side af bjergene, og måske har man også øl der.

Gratis Wifi.


The Gaffe Pub

Miha Pracata 4A, 20000 Dubrovnik, Kroatien
098
9
9

0.5 l Ozujsko: 32 HRK; Lokale og en del turister.
Free Wifi 14.10.13
Den gamle borg i Dubrovnik er en af alle tiders største turistfælde, og det bærer pubben her naturligvis også præg af. Det er en fuldstændig standardiseret irsk larmende pub uden noget som helst lokalt særpræg. Der er det foreskrevne antal møbler magen til indretningen på Rosie McGees på Rådhuspladsen eller Harrys i Malmø, og selv musikken er den samme. Det er der jo i og for sig ikke noget at udsætte på, men så er det meste også sagt.

The Secret

Rruga Ismail Qemali, Tirana, Albanien
8
8
Importeret flaskeøl som Heineken, Hefeweissen, Perroni; pt. ingen fadøl
8
0,33 l importeret øl: 250-300 ALL; 4 cl raki: 100 ALL; Yngre lokalt
Udeservering, fjernsyn 15.05.13
I gamle dage blev landet her regeret af en tosse der hed Enver Hoxha, og det bærer det stadig præg af. Lige henne om hjørnet har vi f.eks. lige set resterne af det museum der blev bygget til diktatorens minde, selvfølgelig designet af landets fremmeste arkitekt som tilfældigvis viste sig at være den store mands datter. Den såkaldte pyramide (det er vel egentlig nærmest en slags kegle) var placeret i det lukkede regeringskvarter Blloku hvortil den almindelig pøbel selvfølgelig ikke havde adgang.

I det hele taget synes denne hårdt plagede by at forsøge at kæmpe sig tilbage til en form for normalitet efter et halvt århundredes slyngelvælde efterfulgt af nogle årtier med fusentaster og stratenrøvere. Det er egentlig ikke gået helt skidt, for på mange måder er Tirana egentlig en meget hyggelig by på den lidt skumle og forfaldne måde, og for nu at nærme sig vort kerneområde har albanerne vist cirka samme forhold til Islam som danskerne har til kristendommen. Her er i hvert fald øl, raki og vin til rådighed, og det serveres uden misbilligelse.

Når det er sagt, skylder vi også at advare om at Tirana ikke vrimler med værtshuse. Sjovt nok er det tidligere kommunistkvarter Blloku blevet en slags omdrejningspunkt i det begyndende natteliv. Her er i hvert fald en række restauranter og caféer som godt kan gøre det ud for værtshuse i mangel af den ægte vare. De er selvfølgelig alle ret nye, internationale og helt uden berøring med stedets tradition; hvad man vel i dette tilfælde skal være taknemmelig for.

Tag nu The Secret. Et gråt cafelokale med glas og stål og designermøbler hvor bartenderen og hans venner fordriver tiden med ingenting til lyden af ligegyldig muzak. Når det alligevel duer, skyldes det selvfølgelig terrassen med den behagelige aftentemperatur omkring de 20 grader og den rigelige albanske raki, så som på så mange sydeuropæiske udskænkningssteder er stil og indretning egentlig uden betydning.


Trebinje

Ulica Stari Grad, Trebinje, Republika Srpska
10
8
7
3 cl viljamovka: 3 BAM; Lokalt
Udeservering langs floden 13.10.13
Kbhguide skal nå rigtig mange lande på denne hektiske balkantur, så man bedes tilgive os den noget sporadiske dækning af denne republik i en republik. Trebinje er en hyggelig lille by hvor søndagsstemningen hersker på torvet, og livet nydes i solskin og behagelig temperatur. Vi har fundet os en gemytlig terrasse ved flodbredden hvor vi får os en rakija (pærebaseret denne gang) og en øl (serbisk selvfølgelig) med udsigt til bjergene. Etablissementet her ligger på rad og række med flere lignende steder som nås gennem en lille smal gyde, og mon ikke det ene sted kan være cirka lige så godt som det andet?

Rygning.

Modtager euro.


Tropicana

Bokeska 16, 81000 Podgorica, Montenegro
69 50 46 38
10
9
Fadøl (Niksicko)
9
0,5 l fad Niksicko 2,00 EUR; 3 cl. Sljivovica 2,00 EUR. Lokalt
Udendørs servering. 16.10.12
Så kom Kbhguide til Titograd, som et af værtshusene faktisk hedder, men nu lever vi jo i den moderne verden uden diktatorer, og byen, der i mellemtiden er blevet hovedstad i et lille beklumret land hvor det ikke er til at komme frem for bjerge, hedder nu Podgorica. Umiddelbart ser byen dog ikke moderne ud når man kommer til forstæderne; her er beskidt og forslidt, og det ligner noget fra en losseplads, men ved nærmere eftersyn er den nu ikke helt tosset når man kommer ind i centrum. Her er ti gange flere værtshuse end der er restauranter, og hvem vil ikke hellere dø af sult end af tørst, så hurra for det.

Tropicana er en lidt mærkelig fisk, men ligner mest en britisk pub, og ude på terrassen nyder vi aftenen og gadelivet. Øllerne koster 2 euro, og det kan vi heller ikke klage over selv om det ikke er så billigt som i Bosnien. Det er dog forstyrrende med de mange børnetiggere der ikke lader en i fred et øjeblik. Der gås ihærdigt til den, men det ser dog ikke ud til at gæsterne i videre omfang lader sig besnære af de mange fantasifulde forsøg.

Master


Unico Bar

Via Casona 18, Mestre, 30173 Venedig, Italien
7
5
Fadøl (Nastro Azzurro)
sø-lø:06-00; 7
; advarsel: pedaltype; og pedalvandhane;
0,4 l fad: EUR 3,10; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine 20.10.08
Vi har nu tilbragt en hel dag i den enestående by Venedig hvor vi har besteget smalle broer over kanaler befaret af serenadesyngende gondolierer. Men selvfølgelig ved vi godt at Venedig mere er et museum end en levende by. De almindelige mennesker, pizzabagere og buschauffører, bor selvfølgelig ikke i et prangende palazzo med egen anløbsbro. De bor på den anden side af broen, på fastlandet i byen Mestre. Her er der en hel del mindre at skrive hjem om, og det er muligvis ikke løgn når stedet her fører sig frem som den eneste bar her i sovebyen. Vi spiste morgenmad her, og Bar Unico er nok bedre i morgenlysets klare skær end om aftenen i fjernsynets ulidelige ditto.

Det er vel i grunden en klassisk sydlandsk bar med kakkelgulv og kagemontre, og de kinesiske værter (indehaveren hedder Chen Xiaoqin) er også flinke nok, men den intime hyggestemning vil altså ikke rigtig indfinde sig selv om en morsom mand på Berlusconi-kanalen gør sit bedste. Det bliver ligesom for lydt og skramlende, måske også fordi her er gabende tomt. Så er der trods alt mere hjemligt ovre blandt turisterne ude i lagunen.


Villarasa

Placa Guillemo, Andorra La Vella, Andorra
9
7
Fadøl
8
0,5 l fad: 4 EUR; Turister
Fortovsservering. 30.06.11
Hvor er der dog varmt her oppe i bjergene. Og det er dejligt at sidde og nyde en fadøl efter rejsen over nogle meget høje bjerge der tager mindst en måned på æselryg. Sådan er vi nu ikke kommet herop, men vi føler os alligevel meget afsides. Man kan lave to ting i Andorra: man kan handle toldfrit i butikker, og man kan gå på restaurant. Det er aften, butikkerne har lukket, solen er ved at gå ned, og der er lunt på torvene, så vi har valgt det sidste på en fortovsrestaurant hvor tjeneren selv foreslog una grande cerveza. Han står og gaber, og fruen står og hænger, så de ved udmærket at mulighederne er udtømte.

Vivas Bar

Narodni Trg 10, 21000 Split, Kroatien
www.vivasbar.hr
10
;
6
Fadøl (Ozujsko)
00;
0,5 l Ozujsko: 18 HRK; Turister og citypublikum
Fortovsservering 14.10.12
Som den trofaste læser vil vide, drog kbhguide til det kolde nord i sommer, og derfor synes vi ikke vi har givet en chance til den fornøjelse det et at sidde en lun aften ved palmerne med en kold øl. Men det råder vi så bod på nu hvor vi har kørt over bjergene hele dagen og er ankommet til det smukke gamle Split ved Adriaterhavet. Vi sidder tidlig søndag aften under stjernerne og kan på den måde se at det næsten er vinter, men her er det sommer, bare uden turister. En halv fadbamse koster 18 kroner, så vi kan lige nu ikke beklage os over noget som helst.

Master og Visa


Vodenico

Zabljak
10
7
fadøl (Niksicko)
23;
0,5 l fad: 1,50 EUR; Rakija (jabokovaca): 1,00 EUR; Lokalt
Fjernsyn 12.10.13
Vi er nu kommet til den nordøstligste del af Montenegro. Og vi har fundet et helt fantastisk tungt og dagligdags værtshus for de almindelige arbejdere. De hedder Radovan, Zlatko og Snezana, og det er her de holder til efter en lang dag på benzintanken. Det kan man godt forstå. Musikken spiller, der er tilfældigt atmosfæreskabende løsrevne kulturstykker over det hele, og man kan nyde at verden ikke for alvor har held med at trænge herop i grænseområdet til Serbien. Her holder man med tydeligvis med Serbien selv om området jo formelt hører under Montenegro. Der kører serbiske tv-kanaler, og alle kunderne er brugere af det kyrilliske alfabet. Men når alt kommer til alt, er det såmænd nok ikke så vigtigt hvilken side af nationalgrænsen disse serbere bor på, for denne verdens storpolitik når næppe herud i det store øde alligevel.