Sundby

er ikke meget forskellig fra Amagerbro (Se denne). Folk fra sjællandssiden finder sjældent herud. Men Sundbygenserne kan også sagtens fylde deres egne værtshuse op. Her er billigt, og så har man Amagers mest besøgte 5-værtshus hvilket godt kan være en prøvelse at besøge ud på natten.

Sundby udmærker sig blandt andet ved at have et mere varieret udbud i værtshuse end i mange andre bydele. En del udskænkningssteder med en egen charme bidrager til et nuanceret værtshusliv. Vi anbefaler for eksempel Bingo Bar og Cafe Smil.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Café 34

Kirkegårdsvej 34 / Hveensvej
32 55 89 07
10
8
ma-to: 09-20; fr: 09-00; lø-sø: 09-18; 6
Alm.: 14 Lokalt og ret larmende
Spillemaskiner 28.02.08
Anmeldt første gang 26.08.97
Ved et besøg her torsdag aftes konstaterer vi et bredt udvalg af stamgæster i højt humør. Besynderligt nok, for de lukker om lidt. Det er ikke første gang vi er på 34, og det kan konstateres ved at Kbhguides sidste anmeldelse af stedet er ophængt på hæderspladsen ved siden af gæsternes postkort. Vi lader den tidligere anmeldelse tale for sig selv, for den er så relevant som altid, bortset altså fra at gæsterne sidste gang havde givet op. Det er ikke sket denne gang:

Det er med et lidt beklemt humør man må gå til opgaven med at anmelde 34 her søndag aften. Her er næsten ikke et øje, og dermed er der næsten også stille som et gravkammer selv om man godt kan ane et svagt ekko af et radioprogram i øregangen. Men tidligere i dag, får vi at vide, har der været masser af mennesker der blot nu er gået død efter weekendens udskejelser. Så vi ærgrer os over vores sene ankomst, for 34 er et meget smukt værtshus i den gamle frokoststuestil, og det er en fornøjelse at blive bragt tilbage gennem tiden når man over sin øl lader tankerne flyve tilbage til da ens barndoms store familie endnu ikke var hedengangen.
Og her sidder vi så og betragter gammelt tingeltangel der ikke bare skal være smart, men virkelig har et liv bag sig og en sjæl med. Særligt de to store pastelmalerier fra et for længst forgangent Amager spreder lidt patina over stedet hvor rebslagere, kulskovlere og ismejerister engang har søgt aflastning efter en 12 timers arbejdsdag.
Disse er associationerne, de er måske forskruede, men vi håber at café 34 også kan give den slags virtuelle oplevelser i den virkelige verden de næste hundrede år.

Tæt rygning.


5øren

Amagerbrogade 170 / Peder Lykkes Vej
32 58 15 15
7
9
Fadøl (Classic, Porter, Grøn Tuborg, Rød Tuborg)
sø-on: 01; to-lø: 02; 8
0,5 l Fad: 27; Lokalt, fortrinsvis yngre.
Fjernsyn, pastilmaskine. 21.10.00
Anmeldt første gang 18.02.95
Først en forsvarstale for Lorteøen Amager der jo bevisligt har huset Danmarks største losseplads, men som også har vidtstrakte badestrande, et kæmpe naturreservat, Jesper Klein, fiskeridyl i Dragør, en af nordeuropas største lufthavne, og et butiksudbud der kan tilfredsstille et hvilket som helst behov, og her skal ikke glemmes et udsøgt værtshusliv.

Al denne herlighed har naturligvis med tiden åbenbaret sig for udenøs folk som for flere årtier siden begyndte at supplere urbefolkningen af arbejdere og hollandske salatbønder. (Amager blev gennem århundreder kaldt Københavns spisekammer). Musikforeningen Femøren er skabt af disse fortrinsvis venstreorienterede tilflyttere, og da de skulle skabe et tilforordnet udskænkningssted, blev det Café 5øren i Sundby. Med sig tog disse indvandrere en vis skepsis over for det klassiske københavnske arbejderværtshus og skabte derfor forløberen for caféen. Det virker bare slet ikke, for det er ikke blevet til mere end et beboerlokale med bardisk, men velbesøgt har det været gennem tiderne, og 5øren har også været brugt af anmelderen som fast mødested med kæresten adskillige gange, for sådan måtte ordentlige mennesker mødes.

Kedsommelig rockmusik.
Dankort


Amagerstuen

Øresundsvej 108
32 58 52 16
7
7
00 7
Alm.: 14; lokalt
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn 14.11.03
Metroen og de nyrige skulle efter sigende være på vej mod Amager Strand, men resourcerne synes nu altså stadig at være knappe her i den østlige ende af Øresundsvej. Fx er der ikke råd til at skrue op for køleskabet således at bajeren kunne komme mærkbart under stuetemperatur. Der er godt nok lys i jukeboxen, men ikke en antydning af musik, og et eller andet sted kører en ventilator, men det er nok af bitter nød da klientellet næppe hører til populationen af tjekkede ikke-rygere.

Skulle det lyde lidt skrabet, skal vi gøre opmærksom på at det er det sidste her er. Amagerstuen er nemlig læsset med alt det tingeltangel som tænkes kan. Det er måske nok en smule hyggeligt, og det har da i hvert fald formået pt. at tiltrække mindst én kunde - anmelderne ikke iberegnet. Han sidder i dyb kontemplation og bliver sikkert snart suget ned i sin øl. Så hvis ventilatoren skal overdøves af jukeboxen, bliver det nok anmelderne der må til lommerne.

Amagerstuen er et typisk ikke-dankortsted, og sådan vil det blive ved med at være.


Bingo Bar

Kastrupvej 116A
32 55 11 13
8
8
Underberg
ma-lø: 00; sø: 22; 7
-15: alm.: 14; 15-: alm.: 17; Underberg: 20; Lokalt
Spillemaskiner, fjernsyn. 28.02.08
Anmeldt første gang 15.05.95
Hvor ellers skulle vi ærkeamagerkanere mødes til stemningen af løssluppen fællessangsrepertoire af dansktoppophits om ikke på Bingo. Folk taler højt, humøret er smittende og Tommy Seebach ivrer ud i atmosfæren. Sådan plejede det at være, men Bingo er vist faldet meget af på den i den senere tid, og i weekenden er lukketidspunktet på dette ærværdige gamle etablissement oven i købet blevet begrænset.

Den nuværende ejer har vist gerne villet hæve stilen en smule, så vi har fået servering ved bordene og Sky Radio til at underholde i højttalerne. Og så må vi jo håbe det bare er torsdagen der giver den lidt matte stemning, for Bingo har altid været en væsentlig institution på Amager hvor der bag røgtågerne skjulte sig et førsteklasses typisk forrige-århundrede arbejderværtshus, og sådan måtte det da meget gerne være forblevet.


Englandshus

Englandsvej 8
32 55 91 10
8
6
Underberg
02; 6
alm.: 18; Lokalt
Billard, pool, jukebox, spillemaskine, elektronisk dart, 27.12.11
Anmeldt første gang 26.08.97
Enhver turist har jo et ønske om at møde det oprindelige og uspolerede, falde i et med lokalbefolkningen og måske opleve den store ære at blive taget for en ægte indfødt. Den slags er jo som bekendt umuligt, men de fleste tror i hvert fald på myten om hvor den originale stemning findes. Og hvorfor ikke forfølge drømmen på vores egen hjemmebane? Vi drejer af fra hovedstrøget Amagerbrogade og går ned ad den ydmyge sidegade Englandsvej, og straks finder vi et ægte, traditionsbevidst lokalværtshus som kan prale af både billard, pool og et maleri af en regatta i en uidentificeret havn anno 1943 med deltagelse af selveste kong Christian.

Her er så mørkebrunt som tænkes kan, og bortset fra eldart og en smule andre moderne bekvemmeligheder er her virkelig den smukkest tænkelige ølstuestemning med den rette blanding af intimitet og kommen hinanden ved. Sørgeligt er det bare at hverken de lokale eller turisterne er til stede. Her er siger og skriver fire gæster plus anmelderne, vi lytter til noget næsten uhørlig, ligegyldig firserpop og savner gang i den, så her er virkelig noget at gøre for vore kolleger fra Lonely Planet.


Gorms Kro

Amagerbrogade 258 / Vejlands Alle
32 50 82 95
9
8
sø-lø:0130 7
Alm.: 20; Underberg 25; Fortrinsvis ældre lokalt
Billard, jukebox, fjernsyn 19.01.13
Anmeldt første gang 11.01.97
En medstuderende fra de gode gamle dage gjorde sig engang lystig over Gorms Kro med buschauffører og cecilrøg. For denne sofistikerede person var kroen her åbenbart det usleste og mest plebsede man kunne komme ud for. Vi kan ikke entydigt tilslutte os hans vurdering som jo altså også er en 24-25 år gammel. Kunderne her er ret sikkert ikke buschauffører, og selv om de ryger alle til hobe, så ser de ud til at foretrække filtercigaretter. Til gengæld har de tillagt sig en anden last, nemlig forskellige statsgodkendte hasardspil som tips og lotto, og det kan vi kun bifalde. Når fjernsynet nu endelig skal være tændt, er det jo en ubetinget fordel at det viser tipskuponen fra tekst-TV i stedet for en eller anden underlødig komediekanal.

Gorms har angiveligt æren af at være udnævnt til Amagers kedeligste værtshus, men på den anden side er det også en meget kendt og klassisk institution som vel kan siges at have en vis elementær hygge og derfor måske være et besøg værd hvis man nu fx alligevel venter på bussen.

Musik fra Jukeboxen.


Cafe Højden

Højdevej 9
32 97 03 56
9
7
Underberg
ma-on: 01; to-lø: 03; 6
Alm.: 15; Underberg: 20; Lokalt
Billard, spillemaskiner, fjernsyn, jukebox. 28.02.08
Anmeldt første gang 11.01.97
Torsdag aften er kvarteret her ellers fattigt på råbende og brægende billardspillere, men nu har vi heldigvis fundet nogle. Højden er åben en time længere end de fleste sammenlignelige værtshuse i nærheden, og sjovt nok ser man det på klientellet. Hvor gæsterne de fleste andre steder fatter hat, stok eller rollator for at krybe hjem i seng, er natten stadig ung her. Om det ligefrem ender i den helt store fest, er nok tvivlsomt, men vi anerkender i hvert fald gerne et vist livsmod her i en rodebutik af umage møbler, ølkasser, spillemaskiner og flere ølkasser.

Noget af klientellet er i aften af den kortklippede og svulmende type som svage sjæle måske ville forbinde med motorcykler og øretæver, men som nok snarere ville være til traktortræk og sherifstjerner hvis vi altså ikke lige var på Amager.

Vi hører en slags amerikansk røvballemusik og ser fodboldresultater på tekst-TV, men det er vist nærmest obligatorisk på Amager. Musikken er et passende jukeboxudvalg.
Dankort


Ingolfs Kaffebar

Ingolfs Alle 3
32 59 95 96 www.ingolfskaffebar.dk
10
9
Fadøl (Indslev, Tuborg) og masser af udenlandske flaskeøl.
sø-ma: 22; ti-lø: 00; 6
0,5 l Indslev: 50; East India Pale Ale (0,33 l flaske): 40; Lokalt
22.11.07
Anmeldt første gang 14.11.03
Nu må det være nok med alle de værtshuse, tænkte indehaverne af Ingolfs Kaffebar før de blev det. Nu må det 21. århundrede altså også introduceres på Amager. Alle de pæne mennesker med biler, hunde, jobs og Fremad Amagerhalstørklæder skal jo også have et sted at gå hen. Og så lavede man den kaffebar i landet hvor der med garanti bliver drukket mindst kaffe. Til gengæld har de helt i tidens ånd et bredt ølkort, og så kan det jo ikke gå helt galt på Amager.

Ingolfs er faktisk en charmerende nyskabelse. I den øvre afdeling har man fine fotografier af hvert eneste hus og hver eneste familie i gaden, og i aften sidder alle Sundbys bedsteborgere her og brænder friværdi af imens et os ukendt band spiller kendt 70'er-musik.

Det lykkes fint at balancere på knivsæggen mellem cafe- og den mere folkelige stil, men den ublu entre på 75 kroner er dog helt og aldeles ufolkelig.

Dankort


Lab Bar

Amagerbrogade 142
www.labbar.dk
7
6
Fadøl (Hof, Classic)
sø-on: lukket; to: 00; fr-lø: 01; 8
0,4 l fad: 35; Yngre
Vinylpladesamling 19.01.13
Her sidder vi på en amagerkansk bar der efter eget udsagn skulle sparke røv, men vi sidder bare her i et koldt akvarium og kigger over på VVS-manden på den anden side gaden og hører på de få gæster der sikkert hellere ville være på Sunny Beach fremfor at drikke cocktails og dyre øl på Amagerbrogade. Stemningen er dunkel og realityagtig og måske bevidst depressiv skønt her er malet hvidt og disket op til bordfodbold.

Der er Happy Hour her mellem 17 og 22, men det er ikke til at se det hvis man ikke lige ved det, og det gør de gæstende amagerkanere tilsyneladende ikke.

Dankort


Marcel's Bodega

Amagerbrogade 160
32 55 60 66
10
(Se dog nedenfor)
6
Underberg
05 7
alm.: 25; Yngre lokalt
Spillemaskine, fjernsyn, jukebox 27.04.13
Anmeldt første gang 19.04.96
I en spejderhytte hvor rigtige mænd vejer over 85 og holder med Fremad Amager, finder vi Marcel, Amagers eneste solide 5-værtshus. Her mødes et blandet klientel ud på natten; selv folk fra Sjælland finder frem. Det spejdermæssige ligger i de sirligt malede træpaneler købt i metermål. Rigtige natteamagerkanere er naturligvis noget rodløse, så Marcels identitet fås fra kaotisk blandede indtryk. Se bare på væggen: Ud over ølskiltene ser vi Mona Lisa afbildet som gris, 13 årsager til at foretrække øl fremfor kvinder samt et kombineret skibsrat og anker. Faktisk tror vi ikke på en tilknytning til søen, men hvis mændene ikke er kortklippede og med ørenring, er de skaldede.

Indretningsmæssigt snakker vi altså discount, men Marcels har alene i kraft af sin nattefunktion en vis klasse, og musikken har et selvhævdende drive der gør sig. Man mærker en undertvungen sensualitet, og scoremulighederne er næppe ringe hen mod lukketid.

(Den flotte karakter har vi givet på baggrund af tidspunktet på døgnet og institutionens væsentlighed. Havde vi valgt at bedømme det som et almindeligt værtshus også til brug for søndag eftermiddag, var karakteren utvivlsomt blevet noget lavere).

Dankort


Melanders Pub

Englandsvej 124
32 55 58 35
7
7
Fadøl (Heineken)
00 7
alm.: 16; Lokalt
Billard, spillemaskine. 04.03.00
Lukket

Hedder nu Poppen. Se denne.

Så sidder vi altså her i Urbanplanens lokale knejpe med udsigt til torvet med supermarked og Amagerbankfilial og vognen med Securitasfolk på jagt efter de lokale rødder. Her inde i varmen er her noget mere fredeligt og ganske som forventet. Et stort lokale, billard midt på gulvet med masser af armplads, fire lokale i baren og ellers tomt, tomt, tomt. Men hvad kan man ellers kræve af en centerpub når centret er lukket og slukket? Uden at vide noget som helst gætter vi på at det store rykind hos Melander finder sted i de hektiske indkøbstimer på hverdagseftermiddage. Her lørdag aften lige før lukketid er her sikkert ikke mere spændende end mandag formiddag, og stamgæsterne er såmænd nok de samme.
Melander har for øvrigt været hærget af ildebrand, så manglen på patina kan forklares af en nyligt overstået genopbygning.


Cafe Middelgrunden

Middelgrundsvej 2A
32 55 84 10
10
8
Underberg
ma-lø: 00; sø: 20; 6
Alm.: 15; Underberg: 20; -15 og hele søndagen: alm.: 12; Lokalt, modent og amagerkansk
Jukebox, fjernsyn, spillemaskine 28.02.08
Anmeldt første gang 14.11.03
Så lykkedes det endelig at finde Middelgrunden åben. Så nu skal det bare beskrives. Det er en klassiker på Amager - vistnok - alle kender det, hvilket egentligt er mærkeligt, for umiddelbart ligner det ethvert andet klassisk værtshus. Når man træder ind, står en stor, sort, våd og forsømt hund klar til at snuse én velkommen, og en ikke mindre forsømt stamgæst gør hjerteligt det samme.

Gæsterne er lidt utrygge med øller i almindelig pilsnerstyrke, men det er da heldigvis også snart påske, og den varer jo som bekendt lige til jul. Så så længe denne naturkonstant ikke ændrer sig, skal Middelgrunden nok klare sig.

Middelgrunden var i gamle dage kendt for at åbne tidligt om morgenen med morgenmad til de sidste drukmåse og derudover at lukke meget tidligt om aftenen. I takt med at Amagers femværtshuse er forsvundet, har Middelgrunden også rettet ind. Nu er her cirka åbent fra formiddag til midnat, og aftenen er taget i besiddelse af gråskæggede herrer som holder af klassisk rock og blues med lidt iblandet Johnny Reimar. Hele herligheden er tjærefarvet med en patina fra før den tid hvor alle værtshuse pludselig skulle være gule, og her er en god stemning af hyggelig hytte. Vi kan godt savne morgenmaden, men Middelgrunden gør sig nu også godt senere på døgnet.

Rygning.
Dankort


Poppen

Remisevej 7, Urbancentret
32 55 58 35
9
8
Fadøl (Tuborg, Classic, pt. Sne)
ma-lø: 00; sø: 20; 8
alm.: 15; Meget lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine, fjernsyn 14.02.08
Anmeldt første gang 14.11.03
Vi har tidligere harcelleret over det uhyggelige, vindblæste butikstorv med lukket supermarked, lukket Amagerbank og hærgende gadebander. Her, midt i Urbanplanen, lå tidligere det stakkels Melanders som sørme gik hen og brændte og blev genopbygget, blot for at byde velkommen til Københavnsguiden på en trist og kedelig dag. Men nu er der kommet nye baller på bordet, Melanders hedder nu Poppen og har genindtaget sin ubestridte position som Planens origo og centrum. Nu er her kommet gang i den, de lokale har igen fundet deres eget helt lokale sted, og det store dansegulv bruges faktisk til at danse på når den klassiske pop og rock rykker.

Fysisk er her ikke sket alverden; Poppen er og bliver en centerpub, og sådan ser den også ud. Man skal nu være forsigtig med uden videre at nedgøre den slags steder. De solide omgivelser med plads til mangeartede aktiviteter og et mangeartet klientel i noget der vel næsten kan kaldes et landsbysamfund, kan for den udefra kommende forbipasserende blive en ganske eksotisk og stimulerende oplevelse.

Folkelig musik ikke ulig den nyere dansktopgenre.


Prinsen

Elbagade 24-26
32 55 93 01
8
5
ma-lø: 02; sø: 22; 7
alm.: 16; Yngre lokalt
Billard, fjernsyn 27.03.99
Anmeldt første gang 15.05.95
Lukket

På en måde er Prinsen blevet mere anonym, for tidligere hed den nemlig Prins Henrik. Gemalen er nu kun til stede i form af de store H'er som baren er ornamenteret med. En anden ændring vi har lagt mærke til, er at Prinsen efterhånden har antaget karakter af ventesalen i et fransk horehus. Her er røde lamper i vinduet og over baren, røde velourduge på bordene, pottepalmer og smedejernsgelænder. Man forventer næsten at møde M. Dupont med høj hat og stiv flip, men klientellet er faktisk almindelige yngre amagerkanere som dyrker almindelig amagerkansk smådruk.


Pub 17

Højdevej 17
32 55 53 15
8
5
00 7
alm 14 Lokalt
Spillemaskine 11.01.97
Lukket


Cafe Schelenborg

Kastrupvej 67
32 55 08 74
8
8
fr-lø: 02; sø-to: 00; 8
alm.: 18; 0,5 l fad: 25; Lokalt
Billard, fjernsyn 29.01.06
Anmeldt første gang 11.01.97
Engang lå Schelen på Amagers dødsrute eftersom den var sidste stop før Marcel og morgenbusserne. Men det var dengang. Amager må i mellemtiden være blevet pensioneret, for vi bliver på dette klassiske sted allerede truet med udsmidning her før midnat, hvilket der ikke er noget at sige til eftersom her ikke er et øje. Man skulle jo egentlig forvente et forskelligartet, sammenbragt klientel som er søgt til denne lille fyrretræsapterede tændstiksæske med det ene formål at få en sen pilsner. Schelenborg har jo tidligere kunnet tiltrække et solidt publikum af typen stam-, og de kom måske for at se på den møghund af en fjerner som man holder sig her, men de er i hvert fald væk nu. Vi kigger forbi en anden dag for at se om vi ikke bare har været uheldige.

Dankort


Cafe Smil

Maltagade 16
32 55 17 23
9
7
sø-lø:0130; NB sø: måske så tidligt som 00; 7
0,5 l Alm: 40; Underberg: 25; Fortrinsvis midaldrende lokalt.
Spillemaskine, fjernsyn 30.11.13
Anmeldt første gang 11.01.97
Smil henvender sig fortrinsvis til et ikke helt ungt publikum, og er et velplejet, rent værtshus med et til tider medlevende klientel. Konceptet foreskriver naturligvis lakerede borde, lampetter og ægte potteplanter, og billeder på væggen af det gamle Dragør bidrager til fortidig hygge. Loftsventilatorerne er nu noget halvfjerdseragtige, men symaskinen er magen til en anmelderen har fra sin bedstemor fra forrige århundrede. Oppe ad en trappe finder man ind til et billardrum i samme lidt mørke hyggestil, men der mangler nu en bornholmer.

Man kunne måske hævde at dette her er Sundbys Up market-sted med gæster der var unge dengang da Bee Gees og John Travolta ikke måtte nøjes med at komme ud af højttalerne på Cafe Smil.

Dankort


Smut-Inn

Brydes Alle 36
32 58 96 22
8
7
00 7
alm.: 16; Underberg: 18; Lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine, fjernsyn 07.03.06
Anmeldt første gang 26.08.97
Efter at have tumlet rundt mellem plejehjem, ungdomsklub, supermarked og parkeringspladser, efter at have været fanget i kælderhalse, blindgyder og indhegninger er vi kommet frem til en automatisk glasdør som kunne føre ind til en hotellobby eller et socialkontor, men som faktisk viser sig at skjule den lokale centerpub for denne labyrint på civilisationens grænse.
Nu skal vi bestemt ikke frakende centerpubber evnen til originalitet og differentiering, men mange af dem ligner nu altså hinanden. Eftersom ingen overvejede overhovedet at indrette centerpubber før etableringen af de omgivende centre, og eftersom dette betoneventyr mest fandt sted i 60erne, er de fleste steder i genren sådan cirka jævnaldrende, og det sætter sig jo spor i udtryk og æstetik. Her har man fx vedtaget at rødt bindingsværk er pænt, af den slags som også kunne findes i de små familiehaver eller i en østrigsk Weingarten med lederhosen og bægerklang og nazister. Eller i mange andre centerpubber for nu at holde os til det forhåndenværende emne.
Et andet typisk træk er at her er masser af plads. Billardet står i en balsal for sig selv, og selv de største branderter kan let navigere rundt om de små topersonersborde uden at vælte noget. Endelig kunne man notere sig en ret højtsnøvlende stemning som måske ikke helt formår at skjule en underliggende tristesse eller at forklare hvorfor nogle mennesker vælger netop centerpubben i et område med byens måske største tæthed af alternative tilbud.

I dag er musikken lige lovlig lav, men så er det heldigvis så meget desto nemmere at følge med i nabobordets diskussion om islams kamp mod vores heltemodige statsminister, som vi naturligvis alle sammen bør bakke op. Ikke alle omkring bordet er enige, men måske ser vi her at i en tid hvor højskolebevægelsen er under afvikling, er det måske på værtshusene at det danske demokrati overlever.


Snøvsen

Smyrnavej 2
32 58 49 22
8
5
00; sø:23 7
alm 15 Lokalt og sparsomt
Spillemaskine, Fjernsyn, Dart 11.01.97
Lukket


Cafe Strandly

Øresundsvej 124
32 58 38 06
7
5
00 7
Alm. 13; Lokalt
Jukebox, spillemaskine 07.04.01
Lukket

Strandlynavnet er som altid svagt begrundet, men hvad gør det hvis det bare smager af fisk. Det er et meget nydeligt lokalværtshus, men desværre uden så meget som en svag afglans af peps. Der spilles lidt Boney M til Ekstra Bladet mens man forsøger at undgå den ubehagelige tanke om at man jo skal bryde op på et tidspunkt. Vi vil ikke bidrage med mere, men blot anbefale at man kigger forbi hvis man vil have en billig øl, se på et par nuttede billeder, og overbevise sig om at rødt er godt for øjnene.


Café Sundbyvester

Skotlandsgade 13
32 97 93 18
9
6
ma-to: 00; fr-lø: 03; sø: 20; 8
Alm: 18; Underberg: 20; -16 Alm: 12; Shot: 10; Lokalt
Billard, fjernsyn, spillemaskine, jukebox 19.01.13
Anmeldt første gang 04.03.00
Det var godt vi kom forbi Sundbyvester igen, for siden vort tidligere besøg er meget forandret. Hvor vi tidligere havde at gøre med en rødbrun klassiker, er stedet nu blevet smart. Grundplanen er selvfølgelig den samme - et langt, smalt lokale med baren over for indgangen, billard i den fjerne ende og borde rundt omkring hvor de nu kan få plads i periferien.

Men ambitionerne om at give stedet et løft er umiskendelige. Farvevalget springer i øjnene. Alt er nu enten brunt eller forskellige nuancer af gråt. Selv filten på billardet er skifergrå. Baren er blevet moderne i en stil der minder om science fiction fra tresserne, og musikken dunker ud af højttalerne i et omfang der vanskeliggør samtale. Hvad pokker er der sket?

Lad os lige bemærke at for stamgæsterne og stamhunden er der måske ikke sket noget særligt. De lader til at være de samme og uforanderlige, men for den tilfældigt forbipasserende besøgende bliver indtrykket at Sundbyvester forsøger at fornægte sin fortid som lokalværtshus uden af den grund at blive til noget andet og værdifuldt. Man har fjernet bodegahyggen og forsøgt at opklassere til noget mere smagfuldt og sofistikeret, og vi kan også godt goutere det skifergrå billard, men resultatet er blevet uforløst sterilt, som om indretningskonsulenten sagde op midt i processen. Måske for at redde resterne af sin hørelse.

Det er en forsonende omstændighed at her fra tid til anden køres et roulettespil hvor man kan vinde en flaske sprit. Det er oven i købet gratis at deltage.

Rygning


Cafe Sundet

Øresundsvej 29
32 55 83 52
10
6
00; 6
Alm:16; Lokalt
Spillemaskine 02.09.06
Anmeldt første gang 27.07.96
Henad gaden i den stille silende efterårsregn som nu var begyndt at indfinde sig, kom et menneske gående. Skråt ovre på den modsatte side af den fedtede asfaltå blinkede forjættende og dog vemodigt et stikkende gult lys som stod i stærk kontrast til den våde gades blege genskin. Det var som dette menneske blev suget ud af mørket og trukket frem af det forløsende ord forankret i lyshavet: Sundet.

Indenfor stod han, med sin store og væsentlige opgave i den første efterårsnat. Bag sig havde han en beskeden opmarcheret række af flasker, og foran sig et langt bord hvor pletter og andet snavs havde lejret sig; langs bordets modsatte side og med front mod ham stod nattens faste fauna og klemte sig til deres egne flasker som jævnligt blev udskiftet. Her taltes opstemt om alt andet end morgendagen, og gæsterne spillede deres årtier gamle spil som de havde lært til perfektion, om hvilken plads de skulle indtage i denne tyngede gamle hytte. Når hans tanke slog et slag ud over gærdet af faste kunder, kiggede han ansvarsbevidst ud i lokalet hvor bordene stod tomme i det dunkle lys der kastedes ind gennem de drypvåde ruder. Måske havde der i tidligere tider siddet klaser af mennesker ved disse borde og drukket øl i rigelige mængder. Pludselig gled som ved en indskydelse hans blik helt ned i det fjerne hjørne, og han så to tørstige sjæle ryste regnen og natten af sig. Han stampede kvikt ned over gulvet for at betjene de to herrer, han kendte dem ikke, det var to anmeldere.


Svingeren

Øresundsvej 14
32 58 42 02
6
3
Cigaretter
00 7
alm 14 Lokalt
Spillemaskine fjernsyn 26.08.97
Lukket


Sylfiden

Amagerbrogade 213-215
32 58 03 98
9
7
ma-lø: 01; sø: 00; 7
alm.: 19; Lokalt
Billard, spillemaskine 07.03.06
Anmeldt første gang 15.05.95
Her er god plads til armbevægelser på Sylfiden, for den gammelkendte bedstemordagligstue med platter, broderet tapet og dug på bordet er blevet udvidet med med en slags festlokale som intet provinsdiskotek behøver at skamme sig over. Lørdag aften er der som regel god, tyk bodegastemning med et varieret publikum af ældre barhængere og et bord fyldt med unge fløse som spiller tænkeboks eller lignende i timevis. Kort sagt den gode blanding af forskellige slags gæster som adskiller det klassiske værtshus fra de mere målgruppefokuserede nye steder.

Billardet er hensigtsmæssigt anbragt i et separat garagelokale, så spillerne kan hengive sig til sportens finesser, og vi andre til nogenlunde uforstyrret at høre Brødrene Olsen eller andet godt af samme skuffe.

Levende musik fredag med mulighed for længe åbent.


Tingkroen

Tingvej 43 / Skotlandsgade
32 58 62 81 www.tingkroen.dk
8
8
Fadøl (Tuborg Grøn, Classic, Porter)
fr-lø: 02; sø-to:01; 7
Alm.: 18; Maribo Pilsner: 13; 2 cl Oban: 30; Lokalt.
Billard, fjernsyn 19.01.13
Anmeldt første gang 15.05.95
Hvor lokalt kan et lokalværtshus blive? Vi vover det ene øje og hævder at vi nok er de første besøgende meget længe der kommer mere end en fjerdingvej væk fra. Og sådan skal det vel være når trygheden næsten er legemliggjort. Et ganske almindeligt værtshus med et almindeligt publikum, billard, nogle karikaturtegninger til at sammentømre klientellet, en blød varm farve på væggene og familiealbummet placeret i strategisk spredthed.

Måske er det bare den øvrige verdens sørgelige tilstand, men ved dette besøg fremstår Tingkroen som en mere charmerende klassiker end vi måske tidligere har anerkendt. Indretning og udsmykning er måske ikke ligefrem elegante, men da i hvert fald tiltalende og trygge. Måske er det bare atmosfæren der slår igennem, men selv gæsterne virker en smule mindre snøvlende end på de omgivende slamsteder.


Cafe Vaaren

Backersvej 55
32 58 44 26
9
5
18; NB Mellem 18 og 20 8
Alm.: 15; Lokalt
Billard, jukebox, fjernsyn 01.12.01
Anmeldt første gang 26.08.97
Den gamle hybrid af spejderhytte og vejlenserpub lever stadig i bedste velgående selv om aftenåbent er blevet droppet. Nu er Vaaren et rent dagværtshus med den specielle stemning det giver når det indbyrdes ret familiære publikum lever deres hverdagsliv her med muligheden for at kunne sætte dagtimerne af til at drikke øl.

Musikken er bred standardpop.