Sønderjylland

Den væsentligste værtshusby i Sønderjylland er helt klart Sønderborg, og vores arbejde er helt klart koncentreret om den by. Men Sønderjyllands hovedstad er nok stadig Flensborg, men den anmeldes i sin egen region (Se denne).

Sønderjylland defineres her som området mellem landegrænsen og den gamle toldgrænse mellem kongeriget og hertugdømmet fra 1460-erne. Det vil sige at Ribe hører naturligt med til Sønderjylland selv om 1864-grænsen slog ned syd om byen. Als har vi inde under området, mens Ærø er anmeldt under det Fynske Øhav selv om den oprindelig hørte under hertugdømmet.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Alter Deutscher Grenzkrug

Rosenkranzer Strasse 44, 25927 Rosenkranz, Tyskland
www.alter-deutscher-grenzkrug.de
10
8
on-sø: 21; ma-ti: lukket;21;
0,5 l fad Flens Dunkel: 3,65 EUR; Sønderjyder
Haveterrasse 11.08.10
Anmeldt første gang 18.04.09
Her på Alter deutsche Grenzkrug sidder Deres udsendte 3 meter øst for grænsen og drikker derfor en Flens Dunkel til 3,65 EUR. Det er jo vidunderligt at det kan lade sig gøre når man nogle meter mod nord skal betale mindst det dobbelte for en ringere øl. Han har faktisk glemt passet, men hvis Die Polizei kommer, så er det jo bare et enkelt hop over i sikkerhed.

Her i Rudbøl/Rosenkrans kan man opleve et besynderligt grænsefænomen. Grænsen løber midt ude på gaden, og når man kommer gående fra Rudbøl kan man - hvis man ellers gør den slags - se ind til Nielsen der har en bil med dyre danske nummerplader holdende i indkørslen. Genboen hedder Christiansen, og han har en stor tysk bil holdende i sin indkørsel. Der må være stof til noget snak når de mødes over eftermiddagskaffen.

Kroen indehaves af familien Brodersen der er nabo til Christiansen, og kan altså anbefales, ikke mindst udendørs pga. den fantastiske udsigt fra terrassen ud over marsklandet. Indendørs sidder en samling sønderjyder og nyder tilværelsen, og det ser svært hyggeligt ud, men det er altså lidt kikset at baren også er indrettet som slikbutik når nu kroen i øvrigt er indrettet efter alle klassiske forbilleder.

Visa


Bar de Ville

Gravene 14D, 6100 Haderslev
74 53 40 10
10
9
fadøl (Fuglsang , Fuglsang Black Bird, Erdinger, Guinness, Urquell, Newcastle Brown Ale)
ma-on: 00; to: 01; fr-lø: 02; sø:22; 9
0,5 l Fuglsang: 35; Et blandet og roligt stampublikum
Fjernsyn, spillemaskine 16.10.10
Bar de Ville ligger og gemmer sig inde på et torv bag Fakta, men en masse mennesker finder alligevel vej herhen. Det er et afdæmpet cafeagtigt værtshus hvor folk sidder og hænger lige så roligt. Egentlig burde man forvente irriterende sportsfjernsyn på Buchs klassiske engelske pub på hovedgaden, men i grunden gør det faktisk mere gavn her som inspiration for de ensomme kaffedrikkere og almindelige lørdagsbygængere der har valgt dette etablissement til at mødes i.

Øludbuddet her er faktisk lidt større her end på Buchs, og priserne er tilmed lavere.

Dankort.


Buchs Vinstue

Nørregade 9, 6100 Haderslev
74 53 09 53 www.buchsvinstue.dk
10
9
fadøl (Fuglsang, Fuglsang Go kamp, Fuglsang Black Bird)
ma-on: 23; to: 01; fr-lø: 04; sø: lukket; 9
0,42 l fadøl: 37; NB: Højt ølprisniveau Blandet stampublikum og yngre
Spillemaskine 16.10.10
Anmeldt første gang 08.07.98
Tilbage i 90'erne var Buchs den nye tidstypiske pub der var lidt finere end sumpestedet Therese. Therese er død, og måske er noget af stampublikummet derfra rykket herind. I hvert fald trives de klassiske glæder som tænkeboks og generel udhængning her.

For en rutineret anmelder er det interessant at mørke læderpubmøbler kan blandes med lørdagsdiskoteksfunktion og ophængte fotos af de lokale fodboldhelte gennem mange år. Den slags ser man normalt ikke uden for de virkeligt lokale værtshuse, men her har Buchs altså valgt at være sponsor for fodboldholdet, og måske skal værtshuse i provinsen simpelthen kunne noget mere for at overleve. I hvert fald fnyser kunderne over de latterlige københavnere der sidder i Rottehullet (uagtet at Rottehullet har været lukket i snart fyrre år).

Buchs Vinstue er altså fornem på en lidt proletaragtig facon, og det må være årsagen til at man kan slippe afsted med at tage så mange penge for en mindre fadøl. Andre steder i Sønderjylland holder man mere beskedne priser; måske skyldes det en afsmitning fra de mere rimelige tyske priser.

Alt i alt er Buchs Vinstue en behagelig pub i to planer i engelsk stil med blød dæmpet belysning.

Dankort


Christiern 4

Perlegade 82, 6400 Sønderborg
74 42 30 04
8
8
Fadøl (Odense, Ceres Royal og Classic) Underberg
ma-on: 20; to-lø: 00; sø: lukket; 7
Alm.: 20; Tre bønder og en poptøs, ikke helt unge
Billard med bordeaux filt, fjernsyn, spillemaskine 25.08.12
Anmeldt første gang 07.07.04
Når sønderborgenserne nu føler sig så knyttede til deres elskede Kedde 2, er det da forfriskende at de også har lidt til overs for resten af kongerækken. Her hænger da også et lidt karikeret københavnerbillede med Rosenborg, Rundetårn, Holmens kran og andre af Christians bygningsværker, flankeret af anden Gertrud. Derudover er det uklart hvilken forbindelse der egentlig skulle være til den store arkitekt, måske lige bortset fra den udtalte soliditet der kendetegner stedet.

Her er klinkegulv, muret ildsted og muret bar, og det skulle da nok kunne holde nogle århundreder, selv i Sønderborgs ret voldsomme natteliv hvor en horde drukne gymnasieelever for nogle år siden stormede og vandaliserede rådhuset i protest mod en kommunalt indført lukketid klokken fire om morgenen. Som sagt, skulle de hærgende tropper drage her forbi, skal Christiern 4 nok kunne klare mosten, men lige nu er her sandt at sige ganske fredeligt på lokalbodegamåden. Vi hører noget poppet rock som afløses af noget rocket pop, og det beskedne stampublikum hænger om den befæstede bar og diskuterer det omtalte natteliv.

Her kan ske lidt af hvert, tror vi. Hvis de pludselig giver sig til at lægge arm eller slå søm i en stor huggeblok, bliver vi ikke det mindste forbløffede, og hvis her skulle komme godt tryk på senere på sommeraftenen, skulle det overhovedet heller ikke overraske os.


Café Druen

Store Rådhusgade 1, 6400 Sønderborg
74 43 43 90
9
9
Fadøl (Hof, Carls Special, Carls Ale, Carls Hvede, Jacobsen Extra Pilsner, Guinness, Kilkenny)
fr-lø: 03; 8
0,5 l fad Hof: 42; City- og familiepublikum
12.07.08
Anmeldt første gang 09.07.98
Det er måske ikke den bedste dag vi har fanget Druen på. Det er i hvert fald ikke så heldigt at gå på en bar hvor man ikke serverer øl og spiritus. Fra tidligere kender vi Druen som et hæderligt nattested, men lige nu fungerer det som et afslappet spisested med cafemad, hvor ældre og yngre par sidder og får overstået aftensmaden. På denne baggrund kan vi selvfølgelig ikke give Druen vores hjerteligste anbefalinger, men vi har alligevel noteret udbuddet i forventningen om at de kommer i orden igen når bevillingsmyndighederne vender hjem fra sommerferie. Druen har nemlig gode muligheder for at blive til et rigtigt hipt sted. De har alt det rigtige cafetingeltangel i et fornemt lokale i et gammelt hus, og med et spraglet tonalt lydtapet i bedste ungdommelige stil.

Rygning forbudt.
Dankort


Kontoret

Hilmar Finsens Gade 12, 6400 Sønderborg
74 42 95 64
9
7
Fadøl (Odense, Odense Classic, Heineken)
7
alm.: 16; Lokalt
Spillemaskine 12.07.08
Kontoret ligger lidt uden for Sønderborg centrum, og det er sikkert derfor vi ikke har fundet frem til det tidligere. Nu skal det vise sig om det har været omvejen værd. Ved første øjekast ligner stedet en ret almindelig ølstue i 70erstil, men ved nærmere øjesyn er der tale om et tempel for Gøg og Gokke, som fremtræder i utallige versioner på ruder, vægge og vinduer. Alligevel er det måske ikke indretningen man skal komme herud efter, men snarere klientellet. Som nu f.eks. Arne, som er i vældigt humør og slet ikke kan holde mund med det. Han hævder hårdnakket at kende anmelderens bror skønt anmelderen altid har ment at være enebarn. Da endnu en gæst ankommer, ligner han grangiveligt Arnes bedstefar. Den nytilkomne indrømmer at have røget en lille pind i forbindelse med ringridningen, men vedkender sig på ingen måde familieskabet. Derudover er han gør-det-selv mand, hvilket fremgår da endnu et par stamgæster dukker op og spørger til tapetseringen.

At alle kender alle og alles familie, skulle hermed være fastslået, og det er sådan set meget charmerende. Folk nyder helt oplagt at komme på Kontoret, og så er det jo et vigtigt sted.

Rygning.
Dankort


Maybe Not Bob

Rådhustorvet 5, 6400 Sønderborg
30 62 62 60 maybenotbob.dk
10
10
Fadøl (Hof, Carls, Dark, Carls Hvede, Guinness, Kilkenny)

0,5 l Guinness: 40; Ungt
Pool, bordfodbold, fjernsyn 12.07.08
Anmeldt første gang 09.07.98
Det er desværre ved at være lang tid siden vi sidst besøgte Sønderborg, men vi glæder os over at kun ganske lidt er forandret i byen. Bob er stadig det ubestridte samlingspunkt for de unge, og når det denne lørdag aften er lykkedes at finde tre pladser ved baren i et ret tomt Bob, skyldes det sikkert den lokale ringriderfest som lokker med skydetelt, pariserhjul og plasticfadøl ude på festpladsen.

Vi andre vælger Guinness fra glas, og vi har da selskab af enkelte ligesindede. Et par øldrikkende selskaber sidder og kukkelurer rundt om i hjørnerne, og der spilles også både bordfodbold og pool, sidstnævnte i den charmerende biblioteksafdeling som tydeligvis er inspireret af det nærliggende Penny Lane. Eller også er det omvendt, for Bob var her først, og kombinationen af ølhule, dansested og sportsbar skal såmænd nok klare skærene fremover.

Sent i aften på vej hjem fra ringriderfesten vil der virkelig komme gang i den på den musikbrølende og teenagerbøvede måde. Hvis man er til den slags, gøres det ikke bedre nord for grænsen.

Dankort


Penny Lane

Store Rådhusgade 12, 6400 Sønderborg
74 42 70 80 www.penny-lane.dk
10
9
Fadøl (Hof, Carls, Carls Hvede, Dark, Guinness, Kilkenny)
ma-to: 00;NB mellem 00 og 02; fr-lø: 05; sø: lukket; 10
0,5 l Guinness: 43; Alm.: 26; Ungt
Fjernsyn, Photoplay 12.07.08
Anmeldt første gang 07.07.04
Vi kan oplyse at den tyske bil der har sneget sig med på omslaget til Abbey Road, er af mærket Volkswagen. For os er den slags eksotisk og uudgranskelig viden, men det må være barnemad for den entusiast som har skabt denne Beatles-dedikerede café på Sønderborgs hovedstrøg.

Vi har valgt ordet café med omhu, for i modsætning til hvad man skulle tro, er Penny Lane ikke en britisk samlesætpub, men giver et mere sammensat indtryk. Her er ganske vist mørkt træ og en del rariteter, men stemningen er faktisk ovre i cafégenren, også hvad angår publikums måde at bruge stedet på. Her danner gæsterne små øer af hygge og samtale over de små borde, der drikkes kaffe, cola og hvedeøl i stedet for Guinness (det gælder selvfølgelig ikke anmelderne), ingen hænger og skråler i baren, og ved sidste tælling bemærkedes ingen storskærme med Sky Sport.

I baglokalet på reposen er man mere tro mod den danske, britiske pubskik, for her har man indrettet en slags herregårdsbibliotek hvor vi bl.a. kan fordybe os i "De danske mur- og betonerhverv" og anden opbyggelig lekture. De fleste foretrækker nu bare at betragte de mange klassiske Beatles-plakater og lytte til musikken som sjovt nok ikke er Beatles, men en slags jazz.

Kort sagt et ganske hyggeligt sted med noget for enhver smag, men om natten forvandler Penny Lane sig i sæsonen til noget af et ungdomsinferno med skallenikning og den slags hvis man bare er lidt uheldig.

Dankort


Påfuglen

Perlegade 86, 6400 Sønderborg
74 42 85 38
8
6
sø-on: 02; to-lø: 03; 8
Alm.: 15; Men senere 18; En enkelt barhænger
Jukebox, spillemaskine. 07.07.04
Lukket

At hænge på en dansebar inden danseparrene kommer, er naturligt nok en lidt amputeret oplevelse, og det er jo sådan set også urimeligt at anmelde Påfuglen under disse vilkår. Men man kan i den dæmpede belysning bag den orange lugt af bløde møbler og nedslidt gulv sagtens fornemme færgediskoatmosfæren hvor man kommer med opsat hår og nedslået blik for at få lidt bedre held end sidste gang.

Vides kan det ikke, men vi mærker noget der godt kunne være Sønderborgs mest folkelige dansested. Selv nu hvor det fungerer som normal bar, spiller jukeboxen sjælermusik.


Ras Øl og Vinstue

Torvet 6, 6100 Haderslev
74 52 28 24 www.rashaderslev.dk
7
9
Fadøl (Fuglsang, FUR, Ale no. 16, Urquell, Zlatopramen, Leffe Brune)
8
Stor alm. fadøl (Fuglsang): 40; Spisende gæster
16.10.10
Anmeldt første gang 08.07.98
Ras er et hundredårigt udskænkningssted med udsigt over torvet. Tidligere var det et enkelt lokale med bar i hjørnet og en dunkel jagthyttestemning med mørkerøde vægge, mørkegrønt loft og udstrakt brug af egetræ. Men tiderne skifter, og Ras er nu blevet en café eller restaurant med rødternede duge og med et menukort med dampet laks og spinat og den slags, og det er måske ikke rigtig den korrekte atmosfære at drikke sin øl i.

Dankort


Rudbøl Grænsekro Anno 1711

Rudbølvej 36, 6280 Højer
74 73 82 63 www.rudbol.dk
10
7
Fadøl (Fuglsang)
sø-fr: 22; lø: 01; 10
0,5 l fadøl: 59 Ældre spisende
Terrasse med udsigt over Rudbøl Sø 14.05.13
Grænselandet her burde da snildt være lige så multikulturelt som Indre Nørrebro, for her mødes jo hele to lande, Skandinavien og Centraleuropa, nordisk og teutonsk, de glade danskere og de omhyggelige tyskere. Som symbol på tidligere tiders modsætninger ligger her hele to grænsekroer og skuler til hinanden hen over det fårebefængte ingenmandsland som tidligere vogtedes af de tapre gendarmer.

Men i virkeligheden er denne idylliske plet ude på den yderste revle overhovedet ikke multikulturel. Der er sønderjyske bønder på begge sider af en grænse der er blevet usynlig. De hedder Jensen og Nielsen og Hansen alle sammen, nogle drikker Fuglsang, mens andre drikker Flensburger, nogle kører gammel Fiat, mens andre kører ny Mercedes, men ellers er det hele ganske homogent. Al snak om grænsebomme og schæferhunde virker aldeles absurd her i marsken.

Vi har påbegyndt afprøvningen af grænsekroerne på den danske i Rudbøl. Den skriver sig fra 1711 og er selvfølgelig først blevet grænsekro i 1920. Sandt at sige er der ikke tale om et værtshus i nogen egentlig forstand. Her er værelser til leje som det jo hører sig til en kro, men for de daglige brugere, som ikke er helt få denne tirsdag eftermiddag, fungerer stedet som spisested med danske klassikere og lidt ekstra spræl. Restaurationslokalet er meget smukt og er formentlig en nænsomt moderniseret version af det originale fra 1711. Man ser slet ikke skævt til øldrikkere, og det er helt frivilligt at vi fortrækker til terrassen med fuglefløjt og sparsom trafik af grænsegængere. Om lidt går vi selv ned i Europa og prøver den anden kro.

Dankort


Stenbohus

Stenbogade 1, 6760 Ribe
75 42 01 22 www.stenbohus.dk
9
9
Fadøl (Staropramen, Hof, Carls Special)
sø-to: 02; fr-lø: 05; 8
0,5 l fad: 35; Lokalt og turister
Spillemaskine, Jukebox 27.04.04
Kbhguide er kommet til hertugdømmerne, Danmarks ældste by, Ribe. Her forventer man jo klar 'synøjysg' tale, men de unge på Stenbohus har i hvert fald lagt det fra sig og taler et tydeligt rigsdansk, og resten af gæsterne taler fransk. Der er dog udtalepolitiske indslag i sproget, som 'øjro' og Underberg udtalt med tysk klusil-g i enden.

Når man ser bort fra disse lokale karakteristika, er der ikke meget der adskiller Stenbohus fra andre Bodega-pub-værtshuse i provinsen. Man er selvfølgelig meget selvbevidst og mener at dette sted er det hyggeligste man overhovedet kan finde i landsdelen. Og det skal såmænd nok være rigtigt, for der er ikke så skrækkelig meget at vælge imellem. Stenbohus skal derfor varetage en bred vifte af hensyn. Den internationale turist skal have et nydeligt standardsted med de kendte ølmærker fra fad, og samtidig skal man heller ikke frastøde den tørstige del af lokalbefolkningen der jo immervæk understøtter indtjeningen.

Dankort


Therese

Møllepladsen 5, 6100 Haderslev
74 52 66 16
6
5
02 5
alm.: 10 Lokalt og støjende. Fortrinsvis for trænede værtshusbrugere.
Spillemaskine, fjernsyn, jukebox. 08.07.98
Lukket

To lokaler på et hjørne. Første lokale indeholder baren med 5 duge og stearinlys. Indretningen er cafeteria/kaffebar-agtig med lyse træpaneler og gule vægge og lofter. Et generelt lidt nusset indtryk får man. Spartansk - virker på en måde tomt. Det andet lokale ER virkelig tomt med et stort dansegulv og et ensomt fjernsyn.

Der er levende musik fredag fra 20 til 02.


Tinsoldaten

Nygade 8A, 6300 Gråsten
74 65 24 48

7
Fadøl (Hof, Carls Special, Classic)
ma-on: 20; to: 22; fr-lø: 23; sø: 19; 7
alm.: 20; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 25.07.08
Anmeldt første gang 11.07.08
Der er mange spændende ting i Gråsten: Ferielejligheder, gigthospital og et slot hvor Dronning Ingrid boede og egenhændigt designede blomsterbedene. Og så har man heldigvis Tinsoldaten som ligger lidt hengemt på en parkeringsplads, men alligevel samler alle der kan kravle, krybe og stavre herhen.

Vi er i et gammelt hus med staldvinduer og en forholdsvis moderne, robust bodegaindretning med solide egetræsborde hvor overvejende modne gæster kyler Hof i svælget og enten rafler eller glor ud i luften. De fleste ser ud til at have siddet her en rum tid i dansktopatmosfæren, og det er sikkert meget fornuftigt, for på Tinsoldaten går man tidligt hjem. De konservative lukketider er dog kun vejledende, så på en god aften får vi sikkert lov til at hænge noget længere. Så er det bare op til os at skabe en god aften.

Den fremragende sønderjyske Fuglsang pilsner fås desværre ikke her.
Rygning.


Uptown/Downtown

Sønderbro 21A, 6100 Haderslev
73 52 00 78
7
6

0,5 l Fuglsang: 25; Lokalt
Billard, fjernsyn, spillemaskine 16.10.10
Efter på vejen til Haderslev at have passeret fx Hamborg og Lybæk er det glædeligt at være tilbage i et land der tager øl og hygge alvorligt og ikke skal blande det sammen med hverken sex eller mad. De gode tyskere er efterhånden faldet i samme hul som resten af det kontinentale Europa, og det er ikke længere til at opdrive et hyggeligt sted hvor man bare kan sidde og drikke en enkelt øl alene eller få sig en snak med sidemanden. Man skal næsten helt frem til grænsen før civilisationen nås ved den fremskudte forpost hos Onkel Jule i Flensborg. Haderslev er også ramt af spisedillen, men kan dog levere et par solide værtshuse blot beregnet til hygge. Om Uptown/Downtown (navnet afhænger af hvilken side af skiltet man står på) er et af dem, er måske tvivlsomt, men øllet er afgjort billigt, og folk er lige så afgjort ganske fulde. Og der er en livlig aktivitet, for gæsterne løber frem og tilbage mellem billardet og fjernsynet for mellem hvert stød med køen at følge med i om bokserne på skærmen har fået sat deres stød ind. Jo mere forslåede de bliver, jo større er sagligheden om kampens udfald.

Hvis kapitalens logik har udryddet de klassiske bodegaer i indre Haderslev, så har en enkelt til gengæld overlevet her syd for floden/vandløbet/fjorden. Men en vis fornyelse er der alligevel kommet til idet en indvandrer har overtaget stedet, og han og hans bekendte integrerer sig oppe ved baren hvor de ryger og drikker Cola og Schweppes. Men kan man være tryg ved en bartender der ikke drikker alkohol? Tilsyneladende ja, folk ser i hvert fald ikke ud til at have planer om at gå hjem de første par år; så er man til god øl til billige priser, tæt tobakståge og boksning i fjernsynet, er der i Haderslev fine forhold.

Dankort.


Viking

Brandtsgade 1, 6400 Sønderborg
74 42 71 33
10
7
Fadøl (Odense)
sø-to: 22;NB fr-lø: Når det tynder ud i kunderne, formentlig omkring midnat eller lidt senere; 8
Alm.: 15; Lokalt
Billard, spillemaskine, el-dart, fjernsyn. 12.07.08
Anmeldt første gang 07.07.04
Bedre er tyndt øl end tom tønde. Det vil de fleste vel give os ret i, og når vi nævner det, skyldes det at det vist er et godt billede på værtshussituationen i Sønderborg hvor der er lidt tyndt besat med de ægte lokale vandhuller der har plads til billard- og terningspillere med smag for billige sidegadeøl. Men et sådant har vi faktisk netop støvet op, og kan nu nyde en rimelig fadøl til rimelig pris på en rimelig sommerdag i en ellers helt urimelig dårlig sommer (indtil videre) i stedet for at vade i turistfælderne oppe på hovedstrøget.

Her er vi i stedet på et ISO-standardiseret lokalværtshus af første grad med alt det grej der bare skal være et sådant sted, herunder ikke mindst skilte med livsvisdom af den type vi indledte anmeldelsen med. Men som tilrejsende der kommer fra havet, bliver vi måske lidt bekymrede over bonmotet: Det er en daarlig Sømand der gaar paa Lokum i Frivagten. Vi kan afsluttende konkludere at den øldrikker fra københavnske brokvarterer der er til stille hverdagsdruk uden disk og klask, også kan finde et fristed på Brandtsgade i den sydligste provins.

Som overalt i Sønderjylland spilles den gode gamle dansktopmusik som "Sikken fest vi har haft" og "Den knaldrøde gummibåd", men i tysk originalversion. Vi troede ellers de var så nationaltsindede hernede.

Rygning.


Årøsund Badehotel

Ved Færgegården 1, 6100 Haderslev
74 58 41 73 www.aarosundbadehotel.dk
9
5
Fadøl (Fuglsang pilsner)
ma: lukket; ti-sø: 22; 13
Intet mindre end det flotteste, mest hygiejniske og imponerende toilet Kbhguide nogensinde har set.
0,4 l Fuglsang: 25; Lokalt og tilkørende turister
11.07.04
Anmeldt første gang 08.07.98
Men det blæser fra nordvest.
Bådene hænger sløvt duvende i fortøjningerne. Remisens vendeplads ligger rustende tilbage oppe på land hvor tyskerne efterlod den ved Genforeningen. På grillpladsen ses vist nok et par mætte sommerrejsende letvindssejlere. Årøfærgen har anløbet lejet, og passagererne er kørt bort til Haderslev. Alt imedens forblæste anmeldere nøje studerer fartplanen, antydes kommende forventninger af friturecaféens odør der sammen med købmandens knirkende skilt beretter at der omme bag nogle forhindringer for øjet må eksistere nogle mennesker.

Redaktionens trænede øje og geografiske tæft leder dem dog straks mod badehotellet hvor denne koncentrerede inaktivitets ypperste repræsentant findes. Her fandt vi tidligere forne årtier uberørt af tidens grådige tand, og nu vender vi forventningsfulde tilbage for i baren at gå i frø over en fadøl. Men ak og ve, baren er flyttet i kælderen så der kan blive plads til kniv og gaffel hvor vi før sad og kiggede ud på bæltet over til Fyn. Skaden er dog til at overskue da de lokale stadig tillades adgang uden slips, bare forudsat man putter sig henne ved gavlen. Og det nye lokale er ikke så værst endda. Måske lidt kedeligt, men her er da i hvert fald det flotteste toilet en anmelder nogen sinde har set - og den forladte sidestue, umådelig charmerende. På de gamle træstole sidder et par gæster, og man kan snakke om da der sidst skete noget i Årøsund; da kleinbanen gik over Øsby til Haderslev; da man havde færge til Assens; da folk kunne tale sønderjysk, dengang da verden var ung.
Men vinden blæser fra nordvest.

Dankort