Skotland

Nord for Glasgow er Skotland noget af det mest øde der findes. Og man skal ikke tage cyklen hvis man vil rundt på værtshusbesøg, med mindre selvfølgelig man tager risikoen for at dø af tørst undervejs. Der kan sagtens være langt mere end hundrede kilometer til den næste pub, men de er heldigvis værd at vente på.

Når vores udvalg er så beskedent, er det fordi der simpelthen ikke er mere i de byer vi har besøgt (Glasgow og Edinburgh selvfølgelig fraregnet), og fordi hensynet til de mange single malts der skulle smages, måtte afvejes med vores rejseplaner. Men vi er stærkt opsatte på at vende tilbage og give en fuldkommen rejseguide til alle Nordskotlands bedste pubber.

Lukketiderne ligger som regel mellem 23 og 01.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


An tigh seinnse

Queen St., Port-nah Abhainne, Ile (Portnahaven, Islay)
10
7
Fadøl (Tennent's, Belhaven Best, Tennent's 60 light ale)
23; 8
pint fad: 2,40 GBP; En enkelt lokal, og et par forvirrede amerikanere
Pejs 15.10.06
Så er vi kommet til det absolut yderste udsted og det absolut sidste udskænkningssted inden Canada. Her hedder folk Angus, og de taler så det ikke kan forstås af folk uden en vis rutine. Det var derfor højst overraskende at blive modtaget som gamle venner af huset da vi kom ind, men det skyldes nu bare at den flinke barpige kunne huske os fra i går aftes helt ovre fra den anden side af whiskyøen. Nu sidder vi derfor veltilpasse på Hebridernes sydøstligste pub langt væk fra næsten ethvert civilisationstegn, og der er sågar flere miles til det nærmeste whiskydestilleri; noget helt enestående på Islay. Pubbens navn betyder måske folkehuset eller forandringshuset, det er lidt uklart, men hvis sidste forklaring er rigtig, må det være ment som en spøg, for hvorfor skulle man dog forandre noget her? Det eneste der forandres i Portnahaven, er vejret og hvor fårene vælger at krydse vejen.

Ardview Inn

67 Corran Fhreadaraig, Port Eillen, Ile (Frederick Crescent, Port Ellen, Islay)
01496 302014
10
8
fadøl (McEwan export, Guinness, Best)
NB apr-sep: 01; NB okt-mar: ma-to: 23; NB fr-lø: 01; sø: 0030; 8
pint: 2,40 GBP; Lokalt
Spillemaskine, jukebox 14.10.06
Det er godt nok mørkt i Port Ellen sådan en lørdag aften. Teenagerne går frem og tilbage på havnefronten, for de har ikke andet at tage sig til, men gad vide hvad de voksne laver. En længere gåtur i byens påståede værtshusdistrikt har ikke givet bid i videre omfang, men måske er værtshuse ikke så tiltrængte på en ø hvor hovedernæringen er whisky. Helt galt er det nu ikke, for Ardview Inn har da i hvert fald åbent for en håndfuld glade og lystigt overrislede lokale som straks advarer den besøgende anmelder mod den lokale whisky. Måske bestilte han det forkerte mærke, eller måske synes de den er for dyr. Samme fænomen har vi set mange steder i Skotland: Skotterne lader ikke til at drikke særlig meget whisky, som tilsyneladende er blevet en slags nationalsymbol på linje med kilt og haggis. Nå, men sprit drikkes der da i hvert fald, og nogen tager sig sammen til at fodre den grådige jukebox, diskotekslyset tændes, og humøret er højt, selv når halvdelen af gæsterne står ude i tågen og ryger, hvad man jo skal her i landet siden marts i år.

Nogle af de unge fløse bliver efterhånden lidt voldsomme i løjerne, men de er vist harmløse nok. For eksempel foretrækker de at slå hinanden i hovedet med sofapuder frem for at stikke med knive. Og hvis man bliver forarget, skal man jo bare tænke på at de nok morer sig bedre end os. Det hele foregår i noget der ligner de lavloftede stuer i en fiskerhytte, og så kan det da dårligt blive mere etnisk korrekt.


Aulay's bar

George street, Oban
10
9
Fadøl (Stella Artois, Versa, Tennent's draught velvet, Tennent's Ember, Belhaven Best, Boddington's, Guinness, Tennent' export, Tennent' special ale)
00;
pint fad: 2,35 GBP; Lokalt hankøn
Dart, fjernsyn, spillemaskine 16.10.06
Det er måske ikke ligefrem Oban Inn, men det er i hvert fald et rigtig godt bud på fiskerbyens ligeså maritime værtshus. Aulays bar har måske ikke en gang en tyvendedel historie i sammenligning, men det er alligevel lykkedes at lave et lokalt forankret sted til den almindelige Obaneser der er hjemme fra havet. Overalt hvor der er plads mellem de dartpile der flyver om ørerne på én, hænger billeder i både sorthvid og farve af skibe der har besejlet Hebriderne og Argyll gennem diesel- og dampmaskinens levetid. En udenbys gæst overvejede om det mon var bøsseaften i aften; et forslag som heldigvis blev ytret forsigtigt, for det skal man næppe spøge med her, og der er da også al mulig grund til at tro at forklaringen er at kvinderne endnu ikke har fået trukket hvedeøllen og cafelatten ind på det klassiske arbejderværtshus. Måtte det aldrig ske. Og de penge der er sparet på smarte kaffemaskiner, er faktisk brugt fornuftigt på anden vis. Stamgæsterne på Aulays har på et år samlet 14000 pund (155000 kroner) sammen til verdens sultne børn. Det er sgu da imponerende.

Black Bull Tavern

43, Leith Street, Edinburgh
0131 5575121
8
9
Fadøl (Guinness, Belhaven Best, Stella, Tennent's, Budweiser, Red Stripe)
NB Se note 7
pint Belhaven best: GBP 2,30 Unge, rockere og unge rockere.
Pool, spillemaskine, fjernsyn 13.10.06
Hvis man er til dødsmetal i højttalerne og holder af at se på skaldede rockere, har Edinburgh et rigtig godt sted ikke mange meter fra det store turiststrøg. Her kan man føle sig som antiestablishment og få blæst hjernen ud samtidig med at man ser på flotte tatoveringer.

Hvis det ikke lige var for de lidt truende og rygende dørmænd i indgangen, kunne det her på overfladen godt ligne en ganske almindelig britisk pub, men vores kolleger fra beerintheevening.com regner stedet for et af de bedste i Skotlands hovedstad, og så burde det jo være værd at besøge. Det er det også, for det er et særsyn i whiskyens hjemland at man markedsfører sig på at have byens bedste udvalg af amerikansk whisky. Det udvalg vil vi nok undgå at sætte tænderne i, men vi slipper nok ikke for at få byens bedste høreskade.


Bridgend Hotel

Beal an Atha, (Bridgend)
01496 810212
8
8
Fadøl (Hof, Guinness, Carlsberg Export, Calder's 70/-)
23; 8
pint Guinness: 2,50 GBP; Lokalt
Poolbord, fodboldfjernsyn 15.10.06
Det geografiske midtpunkt og hovedstad på Islay må være storbyen Bridgend. Den ligger i et vejkryds ved en lille bro over et åløb. Byens betydning for indbyggerne er helt fundamental, for her er alt hvad man kan behøve. Der er en Spar-købmand hvortil man kommer fra hele øen for at hente cigaretter og sin søndagsavis - når bare klokken er over fire og det altså er søndag, og så er her på den modsatte side af vejen et hotel hvor man kan gå ind i baren og købe øl og whisky.

Og lige nu er der da også på sidstnævnte sted samlet en skare folk der ser det grønne hold som selvfølgelig reklamerer for et whiskymærke, spille fodbold mod det røde hold, alt imens de spiller pool og dart. Selve baren er ikke så hyggelig som man normalt ser dem, og det skyldes at baren jo har et hotelvedhæng, hvis internationale gæster den skal betjene, så det hele ender med at blive en lidt rungende garageoplevelse fuld af amerikansk øl og whisky. Og helt ærligt: Hvilken tumpe tager til Islay for at drikke Budweiser og Southern Comfort?

Visa


Camanachd Bar

Ceárnan Shomhaírle, Port Rígh, (Somerled Square, Portree, Skye)
01478 613577
7
7
Fadøl (Guinness, Tennent's, Tetley's)
23; 7
pint Guinness: 2,70 GBP, 25 ml Talisker 2,70 GBP; Lokalt og ikke helt appelsinfri
Jackpotmaskine, cigaretautomat 17.10.06
Efter en dags himmelsk rejse gennem det vestlige Skotlands højland, har vi nu krydset noget vand og er nået helt op til skyerne. Det er nemlig sådan vores gæve forfædre, vikingerne, navngav denne urimeligt smukke ø, Skye. Og Port Rígh, hovedstaden, står ikke tilbage for øen som helhed. Værtshussituationen er godt nok ikke overvældende. Der er da nogle nuttede steder, men det er ikke et af dem vi er på nu. Det er nemlig snarere Port Ríghs pendant til Alans Garage i Amagercentret; her sidder de lokale drankere og får sig en enkelt eller flere over tørsten. Musikken spiller tæppebankerrepertoiret hvis man er heldig, og ellers høres bare ventilatorlyd. Men nu kommer heldigvis den lokale fodboldekspert og belærer os om hvilke danske spillere der har spillet i Skotland, så der kan jo i hvert fald ikke herske tvivl om at vi er velkomne.

MacNab's Inn

Port Rígh (Portree, Skye)
7
8
Fadøl (Guinness, Isle of Skye MacNab's, Tennent's Ember, Tennent's)
NB Se note 8
pint fad: 2,70 GBP; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine 18.10.06
Det er en god ting ved de skotske værtshuse at man ikke behøver spørge hvor fjernsynet er. Det er nemlig lige foran snuden på én uanset i hvilken retning man retter blikket eller hørelsen. Det gælder også her hvor vi er nu, men det er så også det eneste gode vi kan sige om MacNab. MacNab burde nemlig snarere hedde McDonald, det er også et godt skotsk navn som man forbinder med rungende cafeterialokaler med omvandrende børn. Denne standardiserede selvmordsstil har alligevel tiltrukket et lille udvalg af skotter der prøver at synke ned af stolen og følge med i fodbolden samtidig. Kun barnet har ikke opgivet kampen mod denne åndelige tortur og forsøger at sms'se med omverdenen for dog af få lidt menneskelig kontakt.

Poacher's Bar

Richmond House Hotel, Canal Side / A82, Fort Augustus
9
8
sø-lø:0030 7
pint Guinness: GBP 3,00 Lokalt, ret ungt
Pool, fjernsyn 18.04.11
Anmeldt første gang 14.02.05
Fort Augustus er faktisk, som navnet antyder, oprindeligt et militæranlæg, men i vore dage er det blevet til en charmerende lilleby som vist mest lever af de turister der kommer for at se på Loch Ness. Til det brug har man etableret adskillige værtshuse, men selv når her ingen turister er, holder man da heldigvis åbent for de lokale alligevel. Og det går efter alt at dømme fint. Her mandag aften i april har vi været igennem to pænt besøgte steder som lukker kl. 23, hvorefter alle tilsyneladende samles på det tredie hvor vi nu sidder.

Hvis Poacher's virkelig skulle være en hotelbar, så skjuler den det i hvert fald godt. Os minder den mere om en provinsiel arbejdercafé hvor de kansasklædte malersvende og varmemestre kan få sig et slag pool. Og et slag pool og en griner får de sig virkelig også, blandt andet på grund af ham i kedeldragten, en vedholdende poolspiller, som vist får prygl i hvert eneste spil vi overværer. En anden herre spankulerer rundt med en lyserød tøjabe, og ellers sidder vi bare og drikker øl og lytter til noget højlydt rock. Det fungerer faktisk aldeles udmærket, utvungent og folkeligt lige til den anerkendelsesværdige lukketid klokken halv et.


Port Askaig Hotel

Port Askaig, Ile (Port Askaig, Islay)
01496 840245
9
8
Fadøl (Tennent's, Tartan Special, McEwan's)
NB Se note 8
pint: 2,40 GBP; Lokalt
Fjernsyn, dart, spillemaskine 15.10.06
Helt oppe i nordøstenden af Islay går der en færge over til øen Jura. Derovre er der ingenting, lige bortset fra et whiskydestilleri, og færgen er heller ikke specielt imponerende. Så kan man jo lige så godt blive her i Port Askaig som er en lille samling huse nede i et dybt hul mellem klipperne. Her ligger også hotellet og trykker sig ved havnen, og de averterer med en "snug bar". De har ganske ret.

Vi er i et lille, lavloftet lokale med solide træmøbler og en lang hængeegnet bar bag hvilken en flot whiskysamling troner. Det gør barpigen ikke, for hun er lige gået udenfor for at ryge sig en smøg, men hun kommer sikkert snart igen, og imens kan vi andre nyde den afdæmpede sækkepibemusik og skønsang og kigge på færgen der plasker rundt ude i havnen. Det hele ligner en blanding af skipperkro og grillbar, og på en eller anden måde virker det faktisk.

Her er levende musik hver fredag indtil det bliver vinter, og derefter er det ikke godt at vide hvad der sker.


Porters

hj. Upper Craigs Rd. / Port St., Stirling
9
8
Fadøl (Stella Artois, Guinness, Carling Extra Cold, John Smith Extra Smooth, McEwan's Export,Tennent's)
NB Se note 7
pint fad: 2,20 GBP; Lokalt, pænere
Spillemaskine, fjernsyn, cigaretmaskine 19.10.06
Når man kører rundt i de lavtliggende skyer i det skotske højland, kan man godt begynde at tvivle på om der rent faktisk findes rigtige byer med mennesker, mobiltelefoner og mad og øl og ikke bare øde sten- og tørvemarker hvor et får står og glor bag hver klippe, men det gør der. Før eller senere åbner bjergene sig ud til en slette, og på sådan en slette ligger Stirling. Her er alt hvad der skal være, Marks & Spencer, parkeringsafgifter og pubber.

Porters er en af de smukkere af slagsen. Den er slidt og velafprøvet og holder loungestilen flot. Et stort næsten victoriansk lokale fyldt med fjernsyn og ganske almindelige skotter; hverdagsfolket sidder her og nyder friheden og venter på at regnvejret skal holde op, teenagerne får noget rødt i et glas mens de øver sig på at gå på værtshus, og det er jo fint at man gør noget for de studerende.


Pub at the Pier

Uig
01470 542212
9
7
Fadøl (Cuillin Red og Black, Tennent's alm. og Velvet, Stella, Guinness)
23;NB nogle gange senere;NB køkkenet lukket 12-15; 7
pint Cuillin: 2,70 GBP; Lokalt, fiskerpiger og fiskermænd
Pool, spillemaskine, fjernsyn 18.10.06
Der skulle bo cirka 300 sjæle i Uig, og når de er spredt på bjergsiderne langs hele bugten, syner det ikke af ret meget. Man skal altså ikke forvente et egentligt bycentrum med stormagasiner og undergrundsbane, men her er aldeles ikke uciviliseret. Her sejler færger til fjerne øer, og på havnen har man med EU-støtte grundlagt Skye and Lochalsh erhvervscenter for at få gang i det lokale næringsliv.

Og det er såmænd lykkedes. De mest grundlæggende kommercielle tjenester er der allerede, nemlig det udmærkede Isle of Skye Brewery og dets noget turistede butik. Bryggeriets produkter kan nydes få skridt væk i en løjerlig bar-restaurant-hybrid hvor ti lokale, heriblandt ikke mindst en hund, tilbringer tiden med at kigge efter færgen som gerne snart skulle være her. Restaurantafdelingen hvor den bedste udsigt findes, er der ikke rigtig kommet gang i endnu selv om dagens fisk er sild, og vi er taknemmelige over endelig at kunne nyde vores øl uden iblanding af maddunst og børneskrig. Rockpoppen gør sig sådan set udmærket på dette ret moderne sted, men vi ville nok vægte udsigten højest når vi anbefaler Uigs absolutte centrum.


Revolution

Renfield Street 67-69, Glasgow
(0141) 331 2614 www.revolutionbars.co.uk
7
8
Fadøl(Guinness, Stella, Staropramen, Tennent's, Hoegaarden)
NB Se note 7
pint Guinness: GBP 2,60; Intet
13.02.05
Efter at have fået et en almindelig Hof oppe mellem skyerne, glæder vi os nu til at få noget lokalt godt øl her ved porten til højlandet og ikke mindst, landet taget i betragtning, noget uovertruffent whisky. Vi drejer op ad bakken og finder Revolution hvor de sørme serverer Jack D og Southern Comfort. Er vi galt underrettet? Er dette ikke Glasgow, Skotlands næstenhovedstad og folkerigeste by, hvor folk drikker single malt og nikker skaller?

Her på Revolution er der helt tomt; måske har det noget med den tæppebankermusik de spiller at gøre, eller også er alle bare gået i kirke her søndag eftermiddag. Vi skal berolige læseren med at vi vil fortsætte vores søgen indtil vi finder steder hvor man kan få Oban, Laphroaig, Glenmorangie, Springbank og alt det andet.

Revolution vil vi ikke umiddelbart anbefale med mindre man hører til blandt det stærke klientel der er klar til lige at tage 30 gange vodka med forskellig smag. Pris 50 pund.

Antirytmisk absurditetsmusik som den også elskes i Londons natklubber. Visa.


Sláinte

91, Chalmers Street, Ardrishaig
8
7
Fadøl (Stella, Deuchars IPA, Guinness, Tennent's Ember 80/-)
NB Se note 7
pint Deuchars: 2,40 GBP; Lokalt
Dart, fodboldstorskærm 14.10.06
Så er det blevet lørdag i det vestlige Skotland, og vi befinder os i Ardrishaig - midt mellem Oban og Campbelltown (Springbank for nu at sætte det i et spirituøst perspektiv). Og her har op til flere mennesker af en eller anden grund valgt at bosætte sig, så derfor ligger her selvfølgelig et værtshus hvor de kan sidde og se fodbold mens de venter på at lørdagen skal gå. Det er ikke rigtig til at gennemskue hvem af de fire tilstedeværende der er ejeren, for alle glider bare ind og ud og skænker sig en øl eller whisky, så måske er stedet bare et stort kollektiv. Der er i hvert fald masser af hjemlig hygge, og vi følger med i slagets gang hvad enten det er skotsk fodbold eller slaget mellem irakiske oprørere og de allierede vesterlændinge i nyhederne. Under alle omstændigheder er det meget langt væk fra Ardrishaig.

The 1/4 Gill

77, South Clerk Street, Edinburgh
0131 6227237
10
8
Fadøl (Carlsberg, Stella, Tennent's, Guinness, Caledonian 80/-)
NB Se note
pint Guinness: GBP 2,57; To lokale
Fjernsyn, spillemaskine 19.10.06
Nu har været på landet i næsten en uge. Vi har set så mange bjerge og søer at vi næsten er helt skotskternede. Vi har hørt gælisk radio og sækkepibemusik, og vi har studeret whiskyfremstilling og whiskydrikning. Så nu er det næsten rart at komme til en god storby med et miljø man forstår. Clerk Street er Edinburghs Vesterbrogade med værtshuse, kebabsnasker og gadeliv.

Her har vi fundet et sted med et mærkeligt navn hvor den lidt lurvede citystemning og det gjaldende fjernsyn i aften har tiltrukket hele to kunder. Baren ser ud til at være klampet sammen af en lokal tømrer i en Guinnessbrandert, og bartenderen er stor og solid, men vist egentlig meget flink. Vi sidder alene i det tilstødende træklædte lokale der er fyldt med plakater for lokale kulturbegivenheder og kurser i holistisk terapeutisk massage. Hvis det udbud er tilpasset målgruppen, er kvartgællen her måske snarere en studenterbar end en arbejderbule, men det kan vi jo ikke vide noget om.


The Abbey

67, South Clerk street, Edinburgh
0131 6684862
9
9
Fadøl (Guinness, Caledonian 80/-, Tennent's, Carlsberg)
7
pint Guinness: 2,47 GBP; Lokalt og pubquizzere
Fjernsyn, spillemaskine 19.10.06
Pubkulturen står ikke stille i Skotland. Det er klart at den må påvirkes af tidens tegn, og det er jo som bekendt mere end noget andet: quiz. I dag er der (som i bedste Temple Bar, Københavnstil) pubquiz hvor man skal svare på alt om hovedstæder i mærkelige lande og Coventrys fodboldresultater i tresserne. En gammel knark messer entusiastisk ud over hele pubben, og nogle følger pænt med, men mest af alt er stedet nu bare en stor hængebar hvor folk er gået i gang med aftenens øludfordringer.

The Abbey er stor og larmende, og hvis man er til det mere imtime, bør man nok finde et andet sted hen. Vi kan fx anbefale The Auld Hoose 500 yards herfra.


The Auld Hoose

23-27 St Leonards Street, Edinburgh
0131 668 2934
10
9
Fadøl (Hof, Guinness, Calder's 70/-, Ossian, Deuchars, Hoegaarden, Tennent's, Tetley's, Carling, Stella)
NB Se note
pint Deuchars eller Ossian: 2,50 GBP; Lokalt
Dart, spillemaskine, fjernsyn 13.10.06
Vi har i dag travet gennem byen for at finde de rigtige folkelige værtshuse hvor det ikke er et eller andet nichet publikum, det være sig rockere, forretningsfolk eller pizzaspisere der kommer, og nu er vi så kommet til sydøstkvarteret - det må vel nærmest svare til Sundby - og her holder de rigtige edinburghøjsere til, og hvor er det rart at komme hjem til et rigtigt værtshus. Musikken er behagelig, folk kan snakke sammen hen over det afdæmpede lydbillede, og gør det. Så når nogle skotter har berømmet dette almindelige værtshus, vil vi ikke tøve med at give vores besyv med. Hvis vi nu skal sætte skel mellem Sundby og Edinburgh SØ, bliver det til Skotlands fordel, for her er whiskysituationen rigeligere og ølmærkerne mangfoldigere. Men bortset fra det, ser vi ingen etnografisk indikation på at vi befinder os 500 sømil fra København, og hvor er det dog rart at der findes folk med sans for det væsentlige på begge Nordsøens bredder. Nu spiller de sørme Whisky in the Jar, og så føler vi os rigtig hjemme.

I morgen går turen ud i det øde højland hvor øllen blomstrer, men hvor der er mere end langt mellem tappehanerne, så vi fylder reserverne op og kigger på den pæne bartender med det rosélilla hår.


The Ballygrant Inn and Restaurant

Bally Ghrana, Ile (Ballygrant, Islay)
01496-840277 www.ballygrant-inn.co.uk
9
9
Fadøl (Calder's 70/-, Belhaven Best, Guinness, Hof, Carlsberg Export)
NB Se note 8
pint Guinness: 2,50 GBP; Lokalt
Pool, internet 15.10.06
Midt mellem ingenting og ingenting lidt syd for Bunnahabhain ligger Ballygrant Inn ude på en mark, og her søndag aften sidder sammen med os en lille skare hebridianere på dette mærkelige værtshus. Og hvorfor skulle de ikke det? For udsigten er smuk. Man kan godt nok ikke rigtig se naboøen Jura gennem aftendisen, men man kan se 50 single malt whiskyer bag baren, og det ser jo heller ikke helt ringe ud. I højttalerne hører vi ægte skotsk folkemusik der har været vredet gennem en rytmebox, og i øvrigt sker der vel ikke alverden. Stedet er holdt helt i bordelpink og skulle efter sigende være det bedste sted på Islay, men det er vi nu ikke helt enige i skønt det vel ikke er en ringe kandidat. Det skal i hvert fald have anerkendelse for at være anderledes.

The Bothy

Old Exhibition Hall, Canalside, Fort Augustus
(01320) 366 710
9
10
Fadøl (John Smith, Kronenburg 1664, Foster's, McEwan's 70' ale, Deuchars Caledonian Ale, Guinness, Tennent's m.fl.)
NB Se note 8
Ovenpå
Pint Guinness: GBP 3,00; Ugens whisky: 3,50 GBP; Lokalt og turister
Pool 18.04.11
Anmeldt første gang 14.02.05
Det var en mørk og kold vinteraften ved Loch Ness' bred. Ude over søen hørte man fra søuhyret de forkølede hyl der lyder som når et svirp af en hårdtspændt bue strejfer en gong-gong. Alle indbyggerne i byen der lå ved søen mellem de omkransende bjerge, havde forskanset sig på de tre værtshuse. Ikke fordi de var bange for søuhyret, men fordi skotterne nu engang skal tilbringe aftenen på pub. Til stede var også et par af de skotske tyskere, amerikanere, som højrøstet gjorde opmærksom på sig selv. Ind kom to anmeldere fra Norden, og hurtigere end en blommetyv med roskildesyge havde de fået anskaffet sig en Guinness og en Dalwhinnie single malt. "Hvad skal vi skrive", tænkte de, "om et land hvor hele befolkningen er så nøgterne at de med det samme kan se at alt en lille by har brug for, er en tankstation hvor man kan købe brød for sult, og nogle værtshuse hvor man kan drikke whisky for tørst."

Mens de tænkte, tømte de glasset - for hvis ikke glasset er tømt, kan man ikke fylde det - og betragtede skotterne og amerikanerne der drak henholdsvis øl og Budweiser.

Tiden gik, pludselig var det last rounds, og anmelderne havde endnu ikke fået pennen op af lommen, men i Fort Augustus, som byen hed, tog man ikke englændernes besynderlige lukkelov alvorligt, og anmelderne kunne derfor trygt rejse sig og stolpre rundt om hjørnet til næste whiskypub, og man må så blot håbe at der på et tidspunkt alligevel kommer en anmeldelse af The Bothy.

Sådan skrev vi sidste gang, og det gælder sikkert stadig, men ved dette besøg er det blevet forår, og Fort Augustus er sprunget ud i fuldt turistflor. Derfor er The Bothy nu nærmest blevet en restaurant hvor tjenerne drøner rundt med haddock and chips, men der er plads ved baren, og vi bestiller to Highland Park for at genkalde os smagen af Orkney. Det bliver 6,50, siger tjeneren og tager derpå 7 pund ved leveringen af 25 milliliter lidt whisky. Jo, her har man tilpasset sig de mange kontinentale turister.


The Caley Inn

Sraíd Earraghaidheil An Iar (West Argyle street), Ullapul
8
7
Fadøl(Tennent's, Belhaven, )
NB Se note
pint Belhaven: GBP 2,40; Roligt publikum, måske hotelgæster
15.02.05
Hvis får drak øl, ville beværterne blandt højlandsskotterne leve et liv i luksus. Nu forholder det sig desværre sådan at øl kun drikkes af mennesker, og dem er der ingen af i Nordskotland. Da vi forlod Inverness, tænkte vi at vi jo kunne tage et smut op til Durness i nærheden af Vredens Kap, og der gik jo en hovedvej derop. Billedet øverst på siden viser hovedvejen, men vi nåede dog frem til Durness for blot at finde et par isolerede huse. Altså på med vanten og videre over det næste snedækkede bjerg og gennem den næste fårebefængte ødemark, men endelig efter 400 km dukker det første værtshus op i Ullapul (eng. Ullapool), og vi kan få skyllet klippestøvet ned med en Belhaven og lytte til nabobordet hvor tre kvinder sidder og taler den afart af kaudervælsk man kalder skotsk eller gælisk.

Selve baren på dette lille hotel er - hvor velkommen den end måtte være - ellers lidt for kedelig. Den ligner til forveksling forhallen til Amager hotelbodega, så mon ikke vi prøver at finde en lidt mere folkelig skotsk pub inden vi drager videre mod enten Glasgow eller Færøerne.

Musikken er hotelmuzak i næppe hørligt niveau. Visa.


The George

Main Street South, Inveraray
9
8
Fadøl (Black&Tan, Tetley's, Stella, Belhaven Best, Guinness, Velvet, Ember, Special 70/-)
NB Se note 8
pint Black&Tan: 2,50 GBP; Lokalt
Fjernsyn, dart, overdækket gårdhave, også med fjernsyn selvfølgelig. 14.10.06
Efter en længere køretur i solskinnet mellem lochs og glens er vi kommet til en lille nuttet by i bunden af en stor fjord. Inveraray har været administrativt centrum her på egnen fra de første hertuger af Argyll, og derfor er arkitektur og handelsliv mere prominent end i så mange andre skotske lillebyer. Her er f.eks. et stort fængsel som dog i lighed med resten af byen er blevet museum og turistattraktion. En meget god idé, for her er både kønt og hyggeligt.

Heldigvis er The George ikke helt blevet til museum; det er en levende og fungerende pub, og 3-4 gubber er forsamlet denne lørdag eftermiddag for at følge det spændende opgør mellem Celtic og Dundee, og vi andre får os en håndskænket ale ved navn Black&Tan - et navn der utvivlsomt er mere populært på denne side af Det irske Hav. Den smager nu udmærket, og mens de andre ser bold, beundrer vi de gulnede billeder af hovedgaden 1930 og skolens samlede elevbestand anno 1951. Som man forstår, har The George en lang og spændende historie, og forhåbentlig varer den mange år endnu.


The Ingram Bar

136-138 Queen Street, Glasgow
(0141) 221 9330
10
9
Fadøl (Belhaven 80/-)
NB Se note
pint Belhaven: GBP 2,40; Ældre lokale og en del tilrejsende
Fjernsyn, spillemaskine 13.02.05
Der er masser af udskænkningssteder her i byen og mange af dem er standardiserede hænge-ud-steder for livstrætte teenagere og deres mobiltelefoner. Vi har ikke megen tid til at dække Glasgow og har derfor besluttet at anlægge meget strenge kriterier for hvilke steder vi ønsker at besøge. Fra nu af anmeldes kun gamle, traditionsrige pubber med håndskænket fadøl og mindst halvtreds forskellige single malts. Dem er der heldigvis en del af, og et af dem er så altså The Ingram. Der ser måske ældre ud end det i virkeligheden er, men den dunkle atmosfære opfylder i hvert fald alle vore forventninger til en stille søndag aften, og Belhaven er nu et storartet bryggeri.

Her er ikke meget gang i den; et par lokale nusser deres pints, bartenderen nusser lidt rundt, og vi vælger et uforstyrret bord på en lille repos i hjørnet. To herrer kommer ind, og i det næsten tomme værtshus vælger de bordet lige ved siden af vores, sætter sig og begynder at tale norsk. Nogle minutter senere kommer endnu et par stykker. Og så nogle flere. På den før så fredelige repos, som er på størrelse med et lille kollegieværelse, sidder nu to anmeldere omringet at et hav af fjeldaber som tilsyneladende kravler ud af træværket eller formerer sig på stedet. Vi kan næsten ikke høre musikken mere, men det gør ikke så meget, for det var noget ensformigt rytmedunken som nok bare er presset ud af en tube alligevel. Ellers har vi faktisk ikke meget at udsætte på Ingram som er en fin repræsentant for noget vi tror er ægte skotsk.


The Isles Inn

Ceárnan Shomhaírle, Port Rígh (Somerled Square, Portree, Skye)
01478 612129
10
9
Fadøl (Hoegaarden, Tennent's, Carlsberg, Red Cuilin, Guinness, Calder's 80/-)
NB Se note 8
pint lokaløl: GBP 2,90; Lokalt og turister
En masse fjernsyn 17.10.06
Hvis man kan lide bjerge, hav og whisky, må Skye være noget nær paradis på jord. Og efter at afgiften er sløjfet, er det ganske gratis at krydse broen over til den smukke ø og fortsætte ad hovedvejen til en lille, charmerende by ved navn Port Rígh eller Portree. Byen ligger på bakkerne omkring havnen hvor der i 1850erne blev etableret ugentlig dampskibsforbindelse til Glasgow. Siden er turisterne strømmet til, og det kan bl.a. konstateres på de mange hoteller og B&Bs og på ejendomspriserne. En knaldhytte her på de yderste øer koster det samme som en mellemgod lejlighed i København, og den lokalt bryggede Red Cuillin har de fået banket op på 2,90. Det sidste er vel ikke så galt når den nydes på den hyggelige Isles Inn mens solen går ned og Arsenal spiller fodbold mod nogle russere. Baren er en solid sag i kampesten og stråtag der får den til at se mere mexicansk ud end skotsk, og i det hele taget er kroen nok ikke helt original i indtrækket, men det gør egentlig ikke så meget når bare kunderne opfører sig som gode skotter og drikker øl og jubler når russerne scorer mod de fæle englændere. Vi skal nok videre ud i byen, men måske kigger vi indenfor senere når der kommer gang i den.

Som sagt, så gjort. Vi kigger forbi her senere på aftenen, og der er gang i ølhældningen, whiskyøsningen og ikke mindst i den levende skotske violinmusik. Hurra for The Isles Inn.

Visa


The Lock Inn

Canalside, Fort Augustus
(01320) 366 302
9
10
Fadøl (Hof, Guinness, Calders 70/- og 80/-)
NB Se note
pint: GBP 3,00; Whisky 15 års: GBP 4,50; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine 18.04.11
Anmeldt første gang 14.02.05
Skotland er et dejligt land som vi efterhånden har indgående kendskab til. Vi har set bjerge og søer, får og køer, skotter og nordmænd og andet dyreliv, og nu er vi så nået frem til Fort Augustus som ligger og gemmer sig helt nede i bunden af Loch Ness. Hele byen domineres af udmundingen af The Caledonian Canal som er forbundet til søen med et system af sluser, måske for at holde uhyret borte, og så selvfølgelig også fordi rige europæiske turister skal have noget smukt og sjovt at se på mens de drikker whisky på søcruiseskibet til 2000 pund om ugen.

Her er i Fort Augustus ca. 500 indbyggere, og da de eneste reelle jobs tilsyneladende er at passe slusen og tankstationen, får de resterende augustianere tiden til at gå med at gå på værtshus. Vi har ikke helt tal på dem, men en 3-4 stykker har vi da nok set. The Lock Inn er vel nærmest mellemvaren i udbuddet, hverken det fineste eller det platteste, men i hvert fald er her velbesøgt og folkeligt. En lille smule cafeteriastemning er her måske med soya på bordet og en del spisende gæster, og det forlyder da også at i år har Lock Inn den bedste kuller med fritter i byen, og det er noget man skal kunne få på ethvert skotsk værtshus. Men her er da også kamin, udstoppede dyr, skotskternet gulvtæppe og selvfølgelig et væld af single malts. Ligesom man naturligvis ikke kan forvente at alle skotter går i kilt og spiller sækkepibe, kan man heller ikke klandre et vigtigt lokalværtshus for at følge lidt med tiden, og i denne lille by udfylder kroen ved slusen helt sikkert en meget vigtig funktion.


The Lorne

Sráid Mhicsteaphain, Oban (Stevenson Street, Oban)
01631 570 020
8
8
Fadøl (Belhaven Best, Tennent's, McEwan's 80/-, Guinness, Foster's, John Smith's Extra Smooth, San Miguel, Stella)
fr-sø: 02; 8
pint Foster's: 2,50 GBP; Lokalt, ikke meget
Fjernsyn, spillemaskine, ølhave, overdækket rygeområde 16.10.06
The Lorne har alt det der skal til. Lokalet er stort og smukt, og baren er nærmest monumental i sin stilige opulens. Musikken er noget dansabel pop i den stilfærdige ende, og vi kan sagtens høre hinanden. Men der er noget der ikke stemmer. Selv på en mandag aften er der en vis gang i Oban; der er folk på gader og stræder, og Oban Inn var godt fyldt lidt tidligere på aftenen. Hvorfor er The Lorne så helt tom?

Vi har selvfølgelig ikke baggrundsviden til at kunne forklare det, men det skal ikke forhindre os i at gætte på at stedet her i al sin pænhed bare udstråler noget forløjet og forlorent, noget konstrueret og opdigtet, som fx hvis man havde beskrevet jordisk hygge til en marsmand og derefter bedt ham bygge et værtshus. Måske er det det der er sket. Vi er som de eneste uheldige gæster kommet ind i en kunstigt skabt lomme i hyperrummet, og når vi går forbi i morgenens dagslys, ligger her en isenkræmmer, og ingen vil nogen sinde tro på historien om et værtshus her på adressen. Sådanne tanker melder sig helt naturligt når der ingenting sker.


The Merchant Bar

Barraid Bosville, Port Rígh (Portree, Skye)
7
8
Fadøl (Cuillin Pinnacle, Red Cuillin, Kronenbourg 1664, Tartan Special, Guinness, McEwan's 80/-, Miller)
NB Se note 9
pint lokaløl: GBP 2,90; Lokalt og turister i den pæne ende
Fjernsyn 17.10.06
Portree er helt bestemt en gammel fiskeridyl med gamle traditioner og gamle pubber, men selvfølgelig er udviklingen ikke gået helt i stå. Bosville Hotel har sikkert altid været en borgerlig institution her i byen, så selvfølgelig måtte de være de første til at opgradere deres slyngelstue til moderne hotelbar. Som fattig gestus til de tilbageværende lokale har man naturligvis et fjernsyn som naturligvis viser fodbold, men ellers er indretning og klientel ovre i den internationale anonymitet der kan findes overalt fra Hebriderne til Balkan.

Baren er af noget blankpoleret marmornoget, møblerne er næsten japanske i deres sterilitet, og musikken er mere easy end listening. Det kan godt være anvendeligt og måske ligefrem velkomment under visse omstændigheder, men hvis man er taget til Skotland for at opleve noget skotsk, duer det ikke så godt.

Stedet er i øvrigt optaget i "Good Beer Guide", vejviseren til UKs bedste pubber. Alle de 4500 bedste.


The Oban Inn

Sraíd Stafaird (Stafford St.), Oban
01631 - 56 24 84
11
9
Fadøl (Tennent's, Deuchars, Guinness, Kronenbourg 1664, Miller, Caledonian 80/-, McEwan's, McEwan's Export);
NB Se note 8
pint Deuchars + 25 ml Oban: 4,40 GBP; Lokalt
Spillemaskine 16.10.06
Anmeldt første gang 14.02.05
Så er Kbhguide endelig efter at have rejst en lang dag gennem bjergene vendt tilbage til den originale Tintin-i-Skotland-pub. For det må være The Oban Inn Hergé havde i tankerne da han lod den lille reporter ankomme til en hyggelig skotsk kro ud for en uhyggelig sort ø. Og vi yngre kolleger kan 'reportere' at her stadig er lige så hyggeligt trekvart århundrede senere. Bartenderen er godt nok ikke en gammel gubbe i kilt, og nogle få af gæsterne har godt nok også en lovlig skummel amerikansk accent, men der er jo intet paradis uden slange. Vi slår til med det samme med en pint ale og et par skud Oban-whisky, en drik som kun har rejst hundrede yards fra den blev født ovre på den anden side af gaden, men hvis gyldne dråbers værdi man også her er klar over. Hvor ville det ellers have været smukt hvis man her betragtede verdens måske bedste whisky som noget lokalt sprøjt som man solgte for småpenge, og lod amerikanerne betale det hvide ud af øjnene for deres Jack D og Four Roses.

The Old Inn

Carbost, Isle of Skye
01478 - 640205
9
7
Fadøl (Hof, Carlsberg Export, Calder's 70/- og 80/-, Guinness, Isle of Skye Ale)
sø-fr: 23; lø: 00 8
pint Skye ale: 2,60 GBP; Forbipasserende og lidt lokale.
Pool, fjernsyn, dart 18.10.06
Nærmeste nabo til det afsides Talisker destilleri er The Old Inn i Carbost. Det er ikke bare den bedste pub i Carbost og mange miles omkreds, det er også den eneste. Her sidder de få lokale når de ikke er ude og kigge på deres får eller for at se vejen dreje. Og så kommer alle turisterne for at spise deres grillmad her, og det er lidt af problemet med The Old Inn. Det er en stor uskik at man ikke kan få lov til at drikke sin øl i fred uden at skulle se på gnaskende ketchupsugere i lugten af eddike. Men der er vel ikke noget at sige til at pubben gerne vil gøre noget for de tilrejsende gæster; fx kan sejlende gæster få en fortøjningsplads lige op ad værtshuset hvis de tilfældigvis lige skulle komme forbi Atlanterhavet på deres vej til Grønland eller Canada. Dem er der ingen af lige nu, så vi ved ikke rigtig hvad potentialet for The Old Inn er, men når musikken spiller en sen aften, og alle er glade, så vil her utvivlsomt være meget charmerende, men lige nu er stemningen noget mere afdæmpet, og karakteren skal ses i det lys. Er man til svimlende skotsk harmonika og violinmusik, skal man nok i stedet søge The Isles Inn i Port Rígh bag om fårebjergene.

Hvis man får sine fish and chips her i Carbost, skal man huske at være på vagt, for Talisker udleder resterne fra whiskyproduktionen i Loch Harport, så alle fiskene fanget uden for værtshuset svømmer rundt i en salig brandert.


The Phoenix

Broughton Street, Edinburgh
8
9
Fadøl(Guinness, Versa, Carling, Tetley's, Grolsch, Staropramen, Carlsberg Export, Deuchars, Caledonian, Stella, Carlsberg, Belhaven Best)
01 8
pint Caledonian: 2,50 GBP; Lokalt og citypublikum
Fjernsyn og fjernsyn 13.10.06
Københavnsguiden er sørme kommet til Skotland, og nu skal vi en tur ud i byen. Ud over at undersøge værtshussituationen vil vi også kontrollere kvaliteten af vor kollegaside www.beerintheevening.com hvis læseranbefalinger kommer til at lede os på vej. Vi har allerede droppet et par af de anbefalede steder som var mere egnede til spisende gæster og hattedamer som nippede kølig hvidvin.

The Phoenix finder nåde for vort kritiske blik, for det ligner da i det mindste en pub, og mængden af hvidvin er til at overskue, men dog til stede. Her er også masser af øl af de gængse internationale mærker og nogle enkelte skotske, her er søde barpiger og et whiskyudbud som på et hæderligt nørrebrosted. Så er her hesteløb på to storskærme og en nuttet gravering af Victoriatidens Edinburgh med slot og kirke og det hele. Det hele serveret i et flot, lyst lokale med stuk og lysekroner og klassisk læderimitat.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det også. Af en eller anden grund spiller det ikke helt. Måske er her for lyst, måske for lydt, måske for konditoriagtigt, måske er det den svagt motiverede pizzaovn i hjørnet eller måske bare for tidligt på dagen. Det hele emmer i hvert fald af den slags omklamrende forstadspænhed som stortrives i både England og Skotland, og som efterhånden har gjort det svært at finde den klassiske pub som måske kun overlever i den klassiske litteratur og i vore hjerter. Det skal nu ikke forhindre os i at gøre forsøget.


The Port Charlotte Bar & Restaurant

Port Sgioba, Ile (Port Charlotte, Islay)
01496 - 850360
10
10
Fadøl (Black Sheep, Islay Black Rock og Saligo, Calder's 70/-, Carlsberg); mange single malts, mindst 100;
23; 8
pint Islay Ale: 2,60 GBP; spisende, familier
15.10.06
Som alle byer her på øen ligger Port Charlotte ud til en bedårende bugt med fint, blåt vand. Og alle husene er hvidmalede og idylliske. Og den har også et enkelt udskænkningssted eller to. Men derfor er alle stederne jo selvfølgelig ikke ens. Hotelrestaurantbaren i Port Charlotte er pt. mest et spisested hvor et antal familier har indtaget den store lyse afdeling med loch-udsigt, og vi trykker os i den lidt skumlere afdeling med kun et enkelt spisende par. De andre drikker øl, bortset fra en forvildet amerikaner der drikker Budweiser. Et mærkeligt valg når de nu serverer to storartede ales fra Islays eget mikrobryggeri og derudover har et så imponerende udvalg at de er udpeget til "great whisky bar of the World".

Det hele er præcis så nydeligt og tuttenuttet som en multifunktionel pub skal være, og til de små gæster har man heldigvis en høj stol. Musikken er passende keltisk med lidt rytmebox, og et andet musikalsk indslag er stedets slagsang som hænger i glas og ramme. Den er så poetisk at den må med:

    Take a trip to Islay to the shores of Loch Indaal
    head down to Port Charlotte and book into the hotel
    the one that bears the name of this bonnie Islay town
    a place of peace and quiet where you watch the sun go down.

Og der er fem vers mere.

Visa.


The Rod and Reel

A85, Crianlarich (lidt øst for krydset)
7
8
Fadøl (Guinness, McEwan's 80/-, Kronenbourg 1664 cold premier, John Smith's Extra Cold, Foster's, McEwan's Export, Tartan Special)
NB Se note 7
pint Tartan Special: GBP 2,35; Lokale pommes fritesspisere, ikke meget
Pool, spillemaskine, jukebox, fjernsyn, cigaretautomat 19.10.06
Crianlarich er en stor by hvor tre hovedveje og jernbanen mødes. Sandt at sige er her ikke meget andet, men man har da taget sig sammen til at bygge en kro hvor de trætte rejsende kan søge ly for regnen. Det har kun ganske få mennesker valgt at gøre denne tidlige eftermiddag, men det er altså heller ikke godt vejr, og Rod'N'Reel er egentlig heller ikke den mest interessante kro. Den er nok mest tænkt som poolhal og cafeteria, og ved lejlighedsvist godt vejr har man jo terrassen hvor gæsterne kan kigge ned på hovedvejen. På en måde er her hyggeligt nok, og på den anden side er her dødssygt. Den sidste gæst er lige gået, og kromutter går rundt med klud og spand. Ventilatoren summer, og musikken kan man ikke høre. Som våd og træt rejsende må man vel være taknemmelig, men så heller ikke mere.

The Seaforth, "The Pub by the Pier"

Sraid-a\'-chladaich-an-iar, Ullapul (West shore street)
01854-612122 www.theseaforth.com
10
10
Fadøl(Guinness, Ember, Belhaven Best, Stella, Tennent's
ma-on: 00; to-lø: 01; sø: 2330 8
pint fadøl: GBP 2,30; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 15.02.05
Der kan ikke herske stor tvivl om vinderen af titlen som Ullapuls vigtigste værtshus. Det kan kun være det store, robuste Seaforth på havnefronten med udsigt til Stornoway-færgen og en samling aldeles rustne fiskekuttere som det på magisk vis er lykkedes at fortøje i en havn med flere meters forskel på flod og ebbe.

Vi er havnet i et lille bysamfund på grænsen mellem det øde Atlanterhav og det næsten lige så øde skotske højland hvor de majestætiske lochs og glens ikke mærkbart bærer præg af menneskelig tilstedeværelse. Når man således ikke bare kan tage en taxa til nærmeste disk, gælder det jo om at rykke sammen i trygge omgivelser og nyde de smuler det trods alt er lykkedes at fravriste den barske natur. For eksempel en beskeden gang fish&chips på den ydmyge havnecafé (som dog har Radio 4's ord for at være den bedste chipper i landet) og nu senere en stille Belhaven med sidevogn på The Seaforth.

Øludbuddet skranter lidt, flere af hanerne duer ikke, men vi kan til gengæld vælge mellem over 100 single malts til at skylle efter med. Som det så ofte er tilfældet i udkantsområderne, er Seaforth både værtshus og restaurant, i dette tilfælde med hovedvægt på fisk som leveres af rustbunkerne nede i havnen, iblandet haggis i whiskysovs. Her i aften er vi heldigvis ikke nævneværdigt belastet af spisende gæster, så anmelderne deler det kæmpestore lokale og de to barpigers opmærksomhed med en samling lokale drukmåse. Ikke en eneste drikker whisky, så det er måske bare noget de har for turisternes skyld. Vi har oplevet noget tilsvarende på de andre skotske værtshuse vi har besøgt. Og lad os forsøgsvis forklare det med at skotsk whisky ikke er udpræget billigt, selv så tæt på kilden.

Et fuldstændig overflødigt indslag er de tre fjernsyn som viser klassiske musikvideoer med Boy George og John Lennon. Ingen ser på dem, og vi lytter i stedet til noget som måske er en slags moderne skotsk folkemusik.
Visa


Tolbooth Tavern

167 Canongate (Royal Mile), Edinburgh
0131 5565348
11
8
Fadøl (Foster's, Guinness, Deuchars, McEwan's 70/-, Caledonian 80/-, Miller's 80/-)
NB Se note 9
pint Guinness: 3,20; Voksent til halvgammelt lokalt
Spillemaskine, slukket fjernsyn 19.04.11
Anmeldt første gang 13.10.06
Efter et par underlige oplevelser andetsteds i byen, føles det her næsten som at komme hjem. I den nedre ende af den berømte Royal Mile klinger turiststemningen lidt af, og selv om bygningerne stadig er historiske perler, har man alligevel et indtryk af at almindelige mennesker færdes her.

Den gamle toldbod har haft en omskiftelig tilværelse. Cromwell og hans efterfølgere brugte den til opbevaring af rebelske skotter som blev torteret før de måske var så heldige at blive deporteret til plantager i Caribien. Efter udstået straf fik de måske lov til at komme hjem til Edinburgh, men først efter at have fået et øre skåret af, så de kunne genkendes som de ufredsfolk de var. Til slut faldt skotterne jo til patten, og toldboden blev til værtshus i 1820, og det har den så været siden. Hele historien bliver forklaret på et kommunalt skilt på facaden.

I vore dage er The Tolbooth et smukt værtshus i brunt og bordeaux hvor et overvejende modent publikum nyder sig en øl, og turister og anmeldere nyder en øl og en whisky til tonerne af afdæmpet pop der faktisk tillader en samtale. Her er en lille smule tingeltangel, f.eks. en antik dukkevogn, en brødkasse og en whiskytønde, så det hele ligner egentlig de præfabrikerede københavnske pasticher over det britiske, men man fornemmer alligevel en mere ægte sjæl her. Nogle gæster fornemmer meget mere, hvilket også bliver forklaret på det kommunale skilt som den naturligste ting af verden. I spiseafdelingen på reposen skulle man undertiden kunne mærke en "tilstedeværelse", og det må jo helt oplagt være Rigsforstanderens ofre der går igen. Hvad skulle det dog ellers være? Vi har dog indtil videre ikke set nogen spøgelser. Fyren ved nabobordet har i hvert fald to ører i behold. Et til iPod'en og et til mobilen.


Tongadale

Wentworth St, Port Rígh (Portree, Skye)
01478 612115
8
8
Fadøl (Guinness, Hof, Red Cuillin, Black Cuillin)
NB Se note 8
pint Guinness: 2,40 GBP; Lokalt
Dart, fjernsyn 17.10.06
Tongadale er egentlig et hotel, men det ser man nu ikke meget til når man træder ind ad døren. I så fald skulle man i receptionen servere fadøl og whisky. Tongadale er i virkeligheden prototypen på et rigtigt sømandsværtshus som de jo må være her ude på Hebriderne. Når man har bestilt sin Red Cuillin (den lokale øl på Skye), kan man sætte sig ned og forsøge at undgå at kigge på fjernsynet og så ellers gå i gang med at orientere sig på dusinvis af søkort over skær og andre søuhyrligheder. På denne onsdag aften er her stille og fredeligt, og socialgruppe Skotland sidder og hygger sig uden de store falbelader.

Tongadale er ikke Portrees bedste værtshus, men absolut heller ikke det værste.


Uisge Beatha

232-246 Woodlands Road, Glasgow
0141-564 1596; Fax 0141-564 1597
11
10
Fadøl (Fraoch, Foster's, San Miguel, Scrumpy Jack, Caledonian IPA, McEwans, 1664, Guinness)
7
pint Fraoch: GBP 2,50 Mest yngre
13.02.05
Man kunne forestille sig at et sted der morer sig med at stave til whisky på et halvdødt sprog, kunne være en værre turistfælde, men vores kolleger fra Lonely Planet forsikrer at det er det aldeles ikke. Gæsterne skulle se ud som Kasket-Karl, og de skulle vælte sig i real ale og single malts.

Tja, turistet er her i hvert fald ikke på sådan en februarsøndag, og her er et whiskyudbud som er intet mindre end imponerende. Cirka 120 forskellige flasker er udstillet højt oppe over baren. Der er praktiske farvekoder for priserne, så f.eks. en blå mærkat betyder GBP 3 for 35 ml. Det er bare at vælge, så finder barpigen stigen frem og nedhenter en uisge beatha som efter al sandsynlighed smager godt. Med hensyn til øllet har vi fået os en Fraoch, som er en ale brygget på lyng i stedet for humle, angiveligt efter en 4000-årig oldskotsk opskrift. Den smager faktisk lidt af lynghonning, og hvis man ikke bryder sig om det, kan man jo snuppe sig en Kronenbourg, som ganske vist kun stammer fra 1664, men som i hvert fald smager som hjemme.

Ellers er her mørkt og bordeauxfarvet og hyggeligt, vi beundrer de mange jagttrofæer (en hjort, en elg, en bøffel, Maggie Thatcher) og glæder os til den tilbagevendende folk session kl. 18. Ingen af gæsterne ligner Kasket-Karl, men ved bordet ved siden af sidder en bebrillet student og læser Evelyn Waugh mens han spytter i sin øl, så et meget bedre sted kan man næsten ikke håbe på.

Visa


White Hart Hotel

1 Charlotte St, Port Ellen
01496 300120
9
7
Fadøl (Guinness, Calder's 80/-, Carlsberg)
23; 7
pint Guinness: 2,90 GBP; 35 ml Caol Ila: 3,95 GBP; Tre lokale
Fjernsyn, spillemaskine, pool, jukebox 15.10.06
The White Hart ligger ikke lige ved havnen, men det er ikke desto mindre det mest maritime værtshus - eller rettere hotelslyngelstue - i Port Ellen. Her er skibsmodel, skibsrat, fiskenet, og en dykkerhjelm af den slags Egon Olsen bar da han skulle finde naziguldet i Jylland. Så er her også den største, ondeste fladskærm i Skotland, og den er næsten ved at falde ned i hovedet på alle de tilstedeværende, så stor er den. Når man skal have råd til alle de ting og sager, bliver man jo også let til det dyreste sted i byen, men det er måske netop passende for de tre tavse mænd som følger med i både reklamer og amerikanske tjubangserier med stor interesse. Samtale eller musik er der ikke meget brug for, men øens første eksemplar af Nokias nyeste bliver sikkert solgt til en gæst på White Hart. Egentlig er det hele en skam, for her kunne faktisk være meget hyggeligt. Lokalerne og bartenderen har potentialet, men biljagter i LA passer bare ikke til den halvtågede efterårsstemning på whiskyøen.