Sjælland

Her dækkes udvalgte havnebyer uden for København. Da der er så få værtshuse i de fleste købstæder, har vi ikke oprettet en afdeling for hver by, men værtshusene findes i stedet alfabetisk efter navn.
Pt. har vi et næsten helt eller helt udtømmende udvalg fra Frederikssund, Hillerød, Gilleleje, Hundested, Havnebyen, Kalvehave, Nivå, Roskilde, Rødvig og Vordingborg. I Helsingør, Korsør og Slagelse (som godt nok ikke er en havneby) mangler stadig en del.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Amigo Bar

Algade 35, 4760 Vordingborg
55 37 60 65 www.a-bar.dk
9
9
Fadøl (Hof, Tuborg, Classic, Carls)
ma-on: 02; to: 03; fr-lø: 05; sø: 22; 8
0,5 l alm.: 25; to 10-03: 0,5 l alm.: 20; sø 10-22: alm.: 12; alm.: 18; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn, shuffleboard, gårdhave 20.07.07
Anmeldt første gang 31.07.01
I morgen den 21. juli 2007 fylder Jens "Tryk" 60 år, og det fejrer han med åbent hus på Amigo Bar. Det og meget andet kan læses i Sydsjællands Tidende som Amigo vederlagsfrit stiller til rådighed for læsende gæster. Sådan en fredag som i dag har vi tilmed helt til klokken fem i morgen tidlig til at læse avisen hvor alle artikler er skrevet af en vis Jens. Det vides ikke om han er identisk med morgendagens fødselar.

Kort sagt går det hele lidt langsomt på Amigo i aften, og det gør det sandt for dyden også i resten af byen hvor gågaden er som blæst for mennesker. Festugen er ganske vist forbi, igen ifølge Tidende, men man kan vel også godt holde lidt fest uden for sæsonen, ikke?

Dankort, min 100 kr.


Bajonetten

Strandvejen 43A, 3390 Hundested
47 94 05 56
10
8
sø-to: 02; fr-lø: 05; 7
Alm: 20; Lokalt og turister. Både de helt unge og de rutinerede øldrikkere.
Billard, jukebox, spillemaskine, fjernsyn 16.07.11
Anmeldt første gang 05.07.03
Bajonetten er stadig det helt essentielle værtshus i Hundested. En klassisk bodegatype som det jo skal være i en gammel havneby, men der er med tiden også kommet et element af ungdommelig gang i den. I mindre byer er det gerne diskoteker der trækker fredag og lørdag aften, men det kan Hundested ikke byde på, så derfor samler Bajonetten al nattelivet op, og det går ikke stille af i sæsonen. Det hele tumbles sammen i en kulturel cementblander, og det er naturligvis rigtig hyggeligt.

I øvrigt er vejret dejligt, ferien er begyndt, og Bajonetten har den fineste udsigt til Cirkus Arenas pariserhjul. Alt sammen ganske forgængelige forhold som den tilfældige besøgende naturligvis ikke kan forvente at genfinde, men som i hvert fald kan hensætte os i netop den sommerstemning som kræves for at goutere provinsens multifunktionelle værtshuse.

Men Bajonetten har også en anden funktion. Allerede her klokken 8 lørdag morgen er der åbnet for dørene, og udenfor er de første invalidescootere parkeret. Indenfor finder man et lidt stille selskab af øvede øldrikkere der fra tid til anden lige skal fodre spillemaskinen med endnu en tyver. Det er dårligt nok dagligstuestemning, vi skal snarere over i værestedsstilen, og her er ganske fredeligt, men op ad formiddagen kommer smadremanden måske, landsbytossen der drønede rundt sidst vi var her, og ledte efter nogen at smadre. Vist helst en russer han havde set sig gal på.

Popmusik.
Dankort


Café Bakowski

Sct. Olai Gade 29A, 3000 Helsingør
49 29 87 97 www.cafebakowski.dk
7
9
Fadøl (GB Piney, GB Pilzner, GB Witbeer)
22; 8
0,4 l GB: 46; Lille terrasse
Spisende gæster 19.07.10
På en dejlig sommeraften i Helsingørs gamle by kommer man i en stemning hvor næsten intet kan gå galt eller ende i skuffelse. Derfor vælger vi at anmelde Bakowski som måske ligger lige på grænsen af vores interesseområde. Det cafépæne interiør og dagens slagnummer, braisseret lammeskank, er jo i almindelighed ikke indikatorer for rigtige kbhguide-steder, men som sagt, her hen under aften er skankspiserne forduftet i en sky af basilikum, og vi er alene med et par unge mennesker som går og rydder op. Vi bestemmer os for et par fadøl fra det store udbud fra Gourmetbryggeriet, og de ankommer efter et stykke tids baksen med fadølsanlægget som vist gør knuder i varmen. Nu er vi mutters alene, ikke bare på cafeen, men i hele gaden, og der er tid til at fundere over den sameksistens mellem skank og skænk som vi nok skal til at vænne os til. Vi bliver næppe helhjertede tilhængere, men meget kan tilgives i sommervarmen.

Dankort


Boulevard Pub

Boulevarden 12 / Absalonsgade, 4760 Vordingborg
55 34 44 08
9
7
Fadøl (Grøn og Classic), Underberg
6
0,5 l alm.: 25; Underberg: 20; Lokalt
Billard, jukebox, dart, spillemaskine 01.08.01
Lukket

Puuben, som den kaldes lokalt (rimer på luppen), er et mystisk hus som det kendes fra Tivoli eller Bakken. Det er tilsyneladende bygget af en forrykt tømrermester med et stort overskudslager af mørkt træ med flotte paneludskæringer. Forhallen er en enorm trækasse hvor man skal huske at dreje to gange til højre og åbne døren før man kommer ind i labyrinten af små krinkelkroge, skillevægge med kighuller, mørkebrune ting og endnu flere mørkebrune ting. Nu er det jo ikke en tivoliforlystelse, så vi har ikke betalt entré, og vor vej gennem de dunkle gange forstyrres ikke af uhyrer eller skeletter, men leder tværtimod frem til en stor bar med en sød kromutter med Stor Tuborg på tilbud. De var nu desværre udsolgt, så vi nøjes med en almindelig stor fadbamse mens vi lytter til de midaldrende lokale som klarer store og små begivenheder i Absalonsgade til akkompagnement af Gnags og Veras vinterven og Boney M og lignende god musik i et forbavsende højt lydtryk. Høj musik er en god ting hvis gæsterne fx skulle have lyst til at danse på bordene, men til småpludren onsdag eftermiddag er det næsten for meget.
Alligevel er her en meget god, småsløv stemning man gerne drejer ned ad sidegaden efter. På vejen passeres Rita's Corner som ikke er et værtshus, men derimod et værested hvad forskellen så end er. Bare fortsæt forbi, så dukker Puuben op.

Dankort


Den gyldne Hane

Vestre Havnevej 34, 4583 Sjællands Odde
59 32 63 86; Fax 59 32 65 52
7
5
Men selvfølgelig en masse vin mv.
sø-lø:2230 9
Alm.: 22; O.P.Anderson: 25; Intet om eftermiddagen. Herefter fiskespisere.
16.07.11
Anmeldt første gang 05.07.03
På havnen spiller Knus, Sjællands Oddes mere beskedne svar på Rødvigs Rock- og Rytmeboxere, og det bedste man kan sige om dem, er nok at de aldrig opnåede at blive opvarmningsband for dem der varmer op for Sussi og Leo. Så man skulle have en vis chance for undgå dem hvis man ikke lige opholder sig i friturestanken på Odden under havnefesten. Vi flygter i hvert fald inden for på fiskerestauranten Den gyldne Hane og får en stærkt tiltrængt O. P. Anderson.

Den helt store lise blev det dog ikke, for som tilfældigt forbipasserende øldrikker føler man sig en smule fremmedgjort blandt hvide duge og skifterammekunst med rejemad og pomfritter. Men heldigvis har Den gyldne Hane anskaffet sig et slags skur, som man med lidt god vilje også kunne kalde en terrasse, og her kan man få lov til at sidde og nyde sig en øl; hvis man ellers kan få plads for pomfritesspisende havnefestsgæster fra hele oplandet lige fra Yderby til Elleløkke.

Det forlyder dog at man langt oppe af bakken kan finde et slyngelsted for det tørstige folk. Se nærmere på disse sider.

Dankort


Dok 300

Oddenvej 300, Havnebyen, 4583 Sjællands Odde
59 32 70 19
7
6
on: 20; to-lø: 00; sø: 20; 7
alm.: 20; Lokalt
Billard, spillemaskine, fjernsyn 16.07.11
Anmeldt første gang 05.07.03
Her i Havnebyen holdes meget passende havnefest. Det betyder at det lokale band Knus nede på kajen underholder et halvt hundrede tilskuere med egne fortolkninger af Bamse, TV2 og Neil Young, mens et yngre publikum hænger ud foran iskiosken. Men hvor kan festen så være, spørger vi os selv. Måske lidt inde i landet, oppe på den kendte Oddevej, altså kort sagt på stedet med det inspirerende navn Dok 300?

Med bastant skiltning og lille ølhave søger dokken da i hvert fald at give indtryk af den kendte landlige blanding af beboerklub, bodega og diskotek, og det passer såmænd også meget godt til det store, lavloftede lokale vi nu træder ind i. Der er afgjort noget mødelokale eller industrikantine over de lyse laminatborde med spisestuelamper. Bodegaen repræsenteres af en halvfjerdserbar, og diskotekets lysshow og diskokugler svæver over et lille dansegulv. Hele det solide lokale er af ukendte årsager malet lyserødt, og vi mener ikke en eller anden ungdommelig pink, men bedstemorlyserød, rabarbergrødlyserød, mislykket kogevask-lyserød. Måske netop derfor hviler der et skær af opgivenhed og livstræthed over de tilstedeværende tre gæster som tilmed må trækkes med cirka den samme slags musik som Knus leverer nede på havnen. Har de ikke fattet at her er havnefest? Det er årets begivenhed! Hvor er festdeltagerne? Der går et kvarters tid med en enkelt pot billard midtvejs mellem bar og dansegulv, og efterhånden som lokalet så alligevel fyldes med billardspillere, bedstemødre, børn osv., begynder vi at forstå det. Lillebyens mekanismer er faktisk meget forudsigelige. Så længe Knus spiller, og fadølsteltet er åbent, skal alle være nede på havnen. Når sidste ekstranummer er leveret og der ikke er mere øl, går alle på Dok 300. Når klokken bliver tolv og der ikke er mere øl på Dok 300, går alle hjem.

Jukeboxagtig musik med Grand Prixhits.
Dankort


Café Einstein

Algade 66, 4760 Vordingborg
55 37 61 61 www.einstein-cafe.dk
6
9
Fadøl (Hof, Carls special, Carls Hvede, Leffe, Hoegaarden)
ma-to: 18; fr-lø: 02; sø: lukket; 8
Alm.: 25; Pt. få provinsdepressioner.
Fjernsyn 20.07.07
Vordingborg skal selvfølgelig også have en helt ny og moderne cafe for de unge, og den skal da også have et smart navn. Det er blevet til Einstein Cafe, og her sidder vi lige nu en højhellig fredag aften og keder om kap med en bedrøvet mand, to cafelatte-damer og så bartenderen der har så lidt at lave at han ikke orker at flytte sig når der endelig kommer en gæst. Vi har ellers fra autoriseret kilde, Sydsjællands Tidende, at her en gang imellem er spændende. En ung mand fra Holmegård er blevet nægtet adgang på grund af beruselse, og det er så stor en nyhed at det måtte med i avisen. Journalisten Jens gætter på at han nok kom til udpumpning, men ved det faktisk ikke. Dette sindsoprivende drama siger måske også noget om Einstein. Her sner det faktisk en gang imellem. Og sikkert samtidig med at det også sker i Sahara.

Indretningen er smart og designbevidst. Dvs. magen til tidens cafémodeimperativ, og bajerne fås da også i Carlsbergs fancyflasker, men da alle folk alligevel enten drikker latte inden de skal hjem for at kede videre, eller drikker Cult Shaker inden de skal ud at brække sig, kunne bryggeriet i Valby sikkert have sparet sig ulejligheden.

Dankort.
Amerikansk poprock.


Fox & Hounds

Torvet 1 I, 3400 Hillerød
48 26 06 20 www.foxandhounds.dk
8
9
Fadøl (Carls Special, pt. Cars Jul, Hof, Kilkenny, Guinness, Dark, Hoegaarden, Jacobsen Brown Ale)
sø-on:00; to: 03; fr-lø:04;
0,5 l Guinness: 45; Rabat for ølentusiaster Intet søndag aften
Kæmpe sportsfjernsyn 02.12.07
Pubcrawler-foreninger må på det bestemteste frarådes at besøge Hillerød. Den har sin egen søvnige rytme, og går man skævt af den, er der lige så meget at stille op som hvis man havde været i Fjaltring eller Nøhr. Fox & Hounds har officielt åbent til midnat, men lukker allerede klokken lidt over otte, for nu gider de sgu ikke mere, og det kan man egentlig godt forstå. Hvem gider sidde alene og se ud på en død by eller ind i et døduinteressant sportsfjernsyn.

Fox & Hounds kunne ellers godt være prototypen på et rigtigt feste-igennem-sted, for det er den helt rigtige britiske kopiånd som man finder den i købstæderne. Lige fra det britiske samlesæt a la Skåne, Skive og Skalborg med lædersofaer, mørkt træ og meget tv. Der er ikke meget at sige om stedet, men det ville have været en anelse mere indbydende hvis de gad holde åbent. Måske ville der så med tiden komme gæster.

Dankort


Fyrkroen

Fyrvejen 29 (v/Nakkehoved Fyr), 3250 Gilleleje
48 30 02 25 www.fyrkroen.dk
10
7
Fadøl (Tuborg)
17;
0,4 l fad: 45; Fortrinsvis frokostgæster
Terrasse med overvældende udsigt til Kullen og trafikken fra Kattegat 15.07.10
Fyrkroen er afgjort et af Danmarks bedst beliggende udskænkningssteder. Sådan en sommersoldag er udsigten ud på skibene på vej ind i øresundstragten meget romantisk og smuk. Her skal der naturligvis ligge en kro hvor pæne mennesker kan spise laks og drikke irish coffee til solen går ned i havet lidt til højre for havnemolen. Men vi andre må også gerne være her og drikke standardpilsnere fra fad og stege under solen.

Dankort


George's Bodega

Hestetorvet 7, 4000 Roskilde
46 35 71 33
8
8
Fad (Tuborg), Kozlak, Hoegaarden og flere andre udenlandske flasker. Underberg;
02;NB (åbner kl. 8) 8
alm.: 16; Underberg: 25 Lokalt, herunder også en del sumpere
Fjernsyn, spillemaskine. 29.09.05
Anmeldt første gang 05.02.00
Normalt hedder det jo "King George", men det første værtshus som byder den rejsende velkommen til Roskilde, kan ikke påberåbe sig kongelige aner. Historien er efter sigende at George Minor som overtog Grand Café i 1968, var ubeskeden nok til at opkalde stedet efter sig selv.

Havde vi været på Nørrebro, ville vi ikke tøve med at stoppe stedet i skuffen med "lokalt stampublikum" hvilket så igen betyder "alle de gamle som kun går 100 meter hjemmefra samt alle de unge bøller", men hvordan pokker forklarer man den slags i en provinsby? Det er i hvert fald en af Roskildes deciderede slyngelstuer, og en stedkendt hjemmelsmand har omtalt at i hans ungdom sad øretæverne løse her. Det har vi ikke fundet noget konkret belæg for, men lad os bare sige at hvis du søger stenbroens stemning vest for Valby Bakke, er George's en god ting.

Nul Dankort


Gjæstgivergaarden

Kampergade 9, 3000 Helsingør
49 21 19 78
10
10
Fadøl (Tuborg Grøn, Classic, Guld, Guinness, Kilkenny, Caffrey's, Strongbow, Newcastle)
sø-to: 01; fr-lø: 04; 9
0,5 l Guinness: 37; Lokalt pænere og svenskere.
Spillemaskine, internetautomat 05.08.01
Som ægte irlandskendere måtte vi selvfølgelig straks herind da vi så irske flag hænge fra loftet, og i øvrigt var det dagevis siden vi havde drukket den sidste Guinness i Dublin. Vi skal med det samme anerkende en vis professionalisme, for bartenderen har været på Guinness-udskænkningskursus, og stilen er nogenlunde ramt selv om det er pænere og mere prunkt end det ville have været i Irland. Faktisk tror vi at her mere sigtes på det svenske til tider lidt stive klientel.

Her er en meget omfattende udsmykning med fotografier fra stumfilmens tidlige dage, og selv om der visselig er mange irere i USA må det vilde vesten-billeder undre en smule, men det giver stedet en sjov kolorit. Der er om ikke et hav, så i hvert fald et større sund af skilte med folklore fra Irland og forskellige gode råd. Her skal bare gives et godt katolsk råd: "In buying a horse, as choosing a mate, shut your eyes, take a deep breath, and commend yourself to God."

Musikken er moderne rock baseret på irsk folkemusik.


Café Gulland

Gullandsstræde, 4000 Roskilde
8
7
Fadøl (Hof, Carls, Murphy's Stout)
ma-on: 00; to: 01; fr-lø: 05; 8
alm.: 16; Yngre
Billard, jukebox, spillemaskiner, fjernsyn 29.09.05
Anmeldt første gang 05.02.00
I 1700-tallet har her sørme engang ligget en Café Gulland, og siden har gaden taget navn efter værtshuset. Nu var det jo lidt før anmelderne begyndte at drikke øl regelmæssigt, og heller ikke de nuværende indehavere lader til at lægge særlig vægt på fortidens dyder.
Gulland fremtræder nærmest som en slags megaforlystelsescenter hvor man i den ene ende kan forestille sig at man er på et almindeligt værtshus, i midten kan man spille billard, langs den ene væg kan man lege lille café med store vinduer, og ved siden af baren kan man følge det afrikanske fodboldmesterskab som på en rigtig sportspub. Og så er der filmplakater i loftet, så lægger man nakken tilbage, bliver det til en helt multimedial oplevelse. Men trods alt har Gulland potentialet til et ordentligt brag sidst på aftenen: I weekenden er her åbent til 5, torsdag annonceres slet ikke nogen lukketid, og her er masser af plads. Man skal nok komme og gå sent for at opleve stedet i fuld vigør.

Dankort


Gustav Wied's Vinstue

Hersegade 11A, 4000 Roskilde
46 36 53 35
8
8
Fadøl (Tuborg, Rød Tuborg, Classic)
ma-to: 00; fr-lø: 02; sø: lukket;
alm.: 16 Lokalt
Spillemaskine, dart, fjernsyn, billard 29.09.05
Anmeldt første gang 05.02.00
Og her troede vi at Wieds Vinstue lå på Kongens Nytorv, men stavet på denne måde snakker vi naturligvis om en pub i Gustavs hjemby Gammelkøbing, eller hvad den nu hedder. Vi betvivler at Knagsted med det store vingefang ville have følt sig hjemme i denne klaustrofobisk lille angelsaksisk typede restaurant. De lokale drukmåse lader sig dog ikke uden videre skræmme væk, og den rolige aftensludder har man valgt at foretage her i stedet for foran fjerneren med konen. Da vi tidligere i dag drog vestpå, må vi uforvarende have krydset datolinjen, for i København lægges der an til weekend, men her sker der ikke en skid.

Halsnæs Bryghus

Nordre Beddingsvej 35, 3390 Hundested
26 16 70 46 www.halsnaesbryghus.dk
8
7
Fadøl (Fabritius (sic), Økologisk landøl, Store Knud, Poulsen, Classens Lise, Vådbinder)
sø-to: 22; fr-lø: 23; 8
0,4 l fad: 45; 0,5 l flaske: 45; Turister
Terrasse 18.07.10
Vi må vist erkende at tiden er ved at være løbet fra den gamle traditionelle havneknejpe. Efterhånden som fiskere og stevedorer afløses af lystsejlere og børnefamilier, ændrer det lokale udskænkningsmiljø sig selvfølgelig tilsvarende. Halsnæs Bryghus er i hvert fald et meget moderne indslag på Hundested Havn, men hvis turisterne endelig skal påprakkes lokalt kunsthåndværk, er et mikrobryggeri da så langt at foretrække frem for hjemmestrik og hånddyp. Så må man vel også leve med at nydelsen af det i øvrigt glimrende bryg bliver sublimeret til et plan som næppe kan have meget at gøre med øllets oprindelige formål og funktion. Lige nu er vi bænket mellem en masse familier i spektret mellem småbørns til gråskægget, og grillen oser af tyndsteg og pølser. Den mest selvoptagne andelsboligforening kunne ikke have skabt noget mere konformt og småborgerligt, men hvis vi er for gamle og sure til pølseos og børneskrål, kan vi jo bare sætte os indenfor i det hvidmalede og minimalistiske krolokale. Det bliver det stadig ikke til en værtshusoplevelse af, men øllet er fint, og her i sommervarmen kan man jo ikke undgå at være i godt humør. Det skal nævnes at det er noget dyrere at drikke øllet fra fad. Det er det samme øl, og det koster også 45 kroner både fra fad og flaske, men der er 25% mere i flaskerne.

Dankort


Café Hjørnet

Skomagergade / Blågårdstræde, 4000 Roskilde
9
7
Fadøl (Hof, Carls, Carlsberg Porter)
ma-to: 2230; fr-lø: 00; sø: 20; 6
alm.: 16; ma-to: alm.: 12; Lokalt og ude over den første ungdom.
Fjernsyn, spillemaskine 05.02.00
Lukket

Roskilde bugner af værtshuse, men et på hvert gadehjørne er der nu ikke. Café Hjørnets uopfindsomme navn er således entydigt, og alle roskildensere ved hvad man snakker om. Denne lille mørke hule der ligger som en oase i gågadehelvedet, ser ud til at være et af byens gamle, veltjente værtshuse, og klientellet virker også gammelt og veltjent. Vi har hele det pæne baglokale for os selv, for stamgæsterne sidder alle i baren og rafler og småsnakker. Musik er der tilsyneladende ikke rigtig salg i. Om her nogen sinde bliver fyldt op og gang i den, skal vi ikke kunne sige, men som velkomment afbræk på shoppingturen kan vi godt anbefale et ophold i Hjørnets dunkle stuer.

Dankort


Hold-an

Bjergegade 20A, 3000 Helsingør
49 21 21 98
9
8
01; 8
Alm.: 20; Underberg: 20; Lokalt, ret blandet
Billard, spillemaskine, fjernsyn 19.07.10
Anmeldt første gang 05.08.01
Hold-an er et gammelt værtshus som kan fejre 159-årsdag i år. Det er lidt overraskende, for egentlig ligner stedet den slags værtshuse man får ved at nedlægge et ismejeri, en bankfilial eller noget andet irrelevant: Et stort højloftet lokale med romersk buede vinduer og bagtil en trappe op til en repos hvor man så kunne forestille sig mælkelageret eller bankdirektøren anbragt. Nu er baglokalet indrettet til Bierstube med næsten teutonsk massivt møblement og en lille ekstrabar, og her sidder vi og keder os lidt. Til gengæld er der god gang i den nede i forlokalet med billardspil, råben, skrigen og almindelig snøvlen.

Nu sker der det lidt mærkelige at en meget fuld herre har sat sig på den ledige plads over for anmelderen mens kollegaen er i gang med at afprøve toilettet. Den mærkelige mand sidder og sover og er ikke til at ræsonnere med. Man kunne selvfølgelig trykke på den lille elegante knap som må formodes at tilkalde betjening, men det vil næppe nytte. Bartenderen Henrik virker sandt at sige en lille smule tvær i aften og ser sikkert ikke med milde øjne på at vi vækker hans stamgæster. Vi løser problemet ved at flytte til et andet bord. Roen er nu så nogenlunde genoprettet, men som man kan forstå, er der meget at opleve på Hold-an.

Med en prominent placering på torvet tiltrækker stedet sikkert en god del af nattelivet, og hvis de trætte gæster holder sig i ro, kan man opleve en meget god stemning i de flotte lokaler.


Hugo's Vinkælder

Brogade 19, 4600 Køge
56 65 58 50 www.hugos.dk
10
11
Fadøl (Tuborg, Classic, Guldtuborg, Guinness, Kilkenny, Nørrebro Pale Ale og NY Lager, Snebajer, Bishop's Finger),
ma-to: 23; fr-lø: 01; sø: 17; 7
Ude i gården, ved siden af rygekrogen
alm. flaske importeret: ca. 45; 0.6 l importeret: op til ca. 150; NB: Højt ølprisniveau Unge, ældre og ølentusiaster
Tønder, potteplanter og tingeltangel 26.12.09
Vi ville ellers have gættet på at dette ølentusiasttempel på trods af det middelalderlige murværk var temmelig nyetableret, men stedets egen hjemmeside oplyser at vinkælderen blev etableret allerede i 1968 af købmand Hugo Jørgensen hvis baggrund i Køges pengearistokrati også beskrives indgående. Denne storartede mand bestred posten som viceborgmester da han døde i 1973, og der har jo også senere vist sig at være en vis risiko forbundet med offentlige hverv her i byen. Den forrige borgmester døde i hvert fald også med kæden på, men vi skal ikke kunne tilskrive det en særlig tilknytning til Hugos kælder.

Vi tror derimod gerne på at man kunne blive forfalden til at drikke sin importerede luksusøl under de flotte hvælvinger her. Her er nok at vælge imellem, ca. 15 fadøl og måske 150 forskellige flasker hvor priserne tyder på godt købmandsskab helt i Hugos ånd. Om interiøret er helt originalt, skal vi ikke kunne garantere for, men alt i alt fremstår stedet som en robust blanding af det traditionelle og det moderne. Sidstnævnte indslag repræsenteres også af en flok ungdommelige elementer som øver sig i at drikke øl her. Hvis ens første pilsner er en Urquell, kan man sikkert drive det langt. Måske er der en ny borgmester på vej fra kælderdybet.

Dankort.
Velafprøvet popmusik.


Humle Pub

Humlebæk center 8, 3050 Humlebæk
8
8
Fadøl (Budvar, Wiibroe)
sø-on: 22; to: 00; fr-lø: 02;
0,50 l Budvar: 45; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine, dart, billard 22.07.10
Her troede vi egentlig at Humlebæk mest bestod af røgerier og fiskerestauranter, men sørme om her ikke er et rigtigt center med Superbrugs og pizzeria og en klassisk centerpub, som her går under det smukke navn Humle Pub. Denne torsdag eftermiddag byder centertorvet også på en harmonikaspillende østeuropæisk kvinde, måske en af de i denne sommer så omtalte romaer. Det bryder Humle Pubs bartender sig ikke om, så han marcherer resolut ud på torvet og beder hende om at forsvinde, for hans værtshus spiller sin egen musik til glæde for et mest midaldrende publikum som virker lidt mere slidt end forventeligt for det nordlige Whiskybælte. Han viser sig at være gæstfri nok over for udenbys besøgende når bare de er betalende kunder, og vi finder os en plads blandt bordene på det nu aldeles harmonikafri torv. Et blik ind i forretningen afslører et robust barlokale i mørk aptering og udstyret med billard og dart og den slags. Det ligner måske lidt et beboerlokale eller slyngelstuen på et Dansk Folkeferie-center, men hvem kunne dog finde på at brokke sig over det?

Dankort


Kabyssen

Vesterbrogade 4A, 3250 Gilleleje
48 30 04 28
9
8
Underberg, toast og smørrebrød
sø-to: 02; fr-lø: 05; 7
Alm. Wiibroe: 23; Underberg: 27; Lokalt og turister
Billard, spillemaskine, fjernsyn, udendørs borde 15.07.10
Anmeldt første gang 06.08.01
Det går tilbage for drukkenskaben i Gilleleje. Vi har netop konstateret at det navnkundige værtshus Gilbjerg er blevet konverteret til pizzabar. Er der en demografisk forklaring? Er den oprindelige befolkning af fiskere, jægere og samlere fortrængt af migrerende turister, stearinlysdyppere, hjemmestrikkere og keramikere? Og spiser den slags fremmedlegemer pizza i stedet for at drikke bajere? Er verden eller i hvert fald Gilleleje af lave?

Nej, heldigvis findes her stadig Kabyssen hvor tre lokale og en tolv-sytten tyskere har fundet sammen denne torsdag aften. Tyskerne har godt nok klumpet sig sammen om to små borde hvor de sidder og spytter i deres cola mens en enkelt modig udsending forhandler om købet af en platte smørrebrød, så det er op til os andre at oparbejde en stemning i dette kæmpelokale som med lethed kunne rumme samtlige fiskere og fiskerpiger mellem Helsingør og Hundested. Her er fiskenet, blokke og skibsrat hvad den slags så ellers har at bestille i en kabys, men det bliver godt nok maritimt og hyggeligt. Som så mange store, sent åbne provinssteder kan her virke noget forladt på en sløv hverdagsaften, men potentialet til at trykke den af med DJ og alting i weekenden er så afgjort til stede, hvilket den ene anmelder også har konstateret ved tidligere besøg. Ved den lejlighed drak en ven af Københavnsguiden sig døden nær i whisky, og vi skal helhjertet anbefale andre besøgende at gøre forsøget.


Kafé Ann'en

Algade 84 A, 4760 Vordingborg
55 37 14 11
10
9
Fadøl (Hof, Carls Special) Underberg.
ma-lø: 02; sø: 22; 7
0,5 l fad: 34; Lokalt
Arne Andborde og billard, fjernsyn, dart 22.07.13
Anmeldt første gang 31.07.01
Ja, i gamle dage hed dette sted bare Anden på ganske almindeligt kartoffelsprog, men nu skal det være fint og fornemt og sikkert opkaldt efter en eller anden Ann. Logoet på vinduet er stadig en sød lille baderapand, og hvilken berømthed finder vi på alle de rød- og sortlakerede borde? Selveste Arne And som på vores bord sidder led og ked ad alt og skåler med et glas Gammel Dansk eller lignende. Om Ann så rigtigt ville leve op til Arnes bohèmeforventninger, er måske lidt mere tvivlsomt. Samtalen ville måske være lovlig folkelig for den stockholmske skønånd, og han ville sikkert ende i slagsmål.

Folkelige var i hvert fald de tre kvinder ved bordet overfor os der sad og skreg på mænd og sex. Ann-anden er nemlig muligvis et lidt halvråt sted med barske sild og skrappe fyre med lædervest og tatoveringer og plysklip. Udenfor sidder de lokale repræsentanter for Bandidos og fremviser tatoveringer, og hver femte minut kører de i larmende optog ned gennem Algade og tilbage igen og ved tilsyneladende ikke hvad de ellers skulle få tiden til at gå med. Men så må de jo bruge den her på Ann'en hvor bartenderen i hvert fald er en slags rockmama, og nu dropper hun Carlsberg til fordel for Royal, da repræsentanten for Unibrew er mere tjekket. Det har da i det mindste fået øllet til at stige i pris, for nu koster de gyldne dråber 34 kr. pr. glas og ikke 25 som ved vort sidste besøg.

Velafprøvet poplydtapet som publikum kan synge med på.
Dankort, min. 100 kr.


Kanalkroen

Kanalvejen 3, 3250 Gilleleje
48 35 53 52
10
7
Underberg, toast
sø-to: 00; fr-lø: 02; 8
Alm.: 17; Lokalt
Billard, spillemaskine, fjernsyn 14.07.10
Anmeldt første gang 06.08.01
Det er en stærk tendens at steder med navnet Kanalkroen er hyggelige, og i Gilleleje er det ingenlunde en undtagelse. For det første har kroen altid været det mest folkelige, både hvad angår musik, en kop kaffe tidligt på formiddagen og et afslappet klientel. For det andet ligger Kanalkroen i dagslys klos op og ned af den charmerende historiske å Søborg Kanal, og det gør den faktisk også om natten. Indenfor er der varme, indbydende farver med en lidt klassisk idyl hvor det ikke gør noget at man lugter af fisk. Både publikum og i særdeleshed betjeningen er kendetegnet ved en udadvendt, imødekommende lethed. Efterhånden som tiden går, og Kanalkroen ikke forandrer sig, bliver stedet jo forholdsvist mere og mere rustikt og dermed i vore hæsblæsende dage meget eksotisk. På denne varme julidag er det i hvert fald en befriende fortidig oplevelse at svede på Kanalkroen.

Vi må med skam melde at vort historiske kendskab til Gillelejes mere specifikke opbygning kun går en tre-fire årtier tilbage i tiden, men vi vover alligevel pelsen og gætter på at fiskerne kan være kommet på Kanalkroen næsten vilkårligt langt tilbage i tiden. Og så er Kanalkroen jo Sjællands ubestridt nordligste værtshus.

Popmusik af den brugbare slags.
Dankort


Københavneren

Sankt Anna Gade 15, 3000 Helsingør
49 21 13 38 www.koebenhavneren.dk
11
7
ma-to:00; fr-sø: 02; NB Men allerede åbent igen 04 fredag og lørdag
Alm.: 20; Lokalt
Billard, gårdhave 19.07.10
I noget der egentlig mest ligner en marskandiserbutik, har man fået mast et billardbord og nogle smukke gamle møbler ind og dermed fået lavet Helsingørs måske smukkeste værtshus. Oven i købet også med det smukkeste navn.

I den lidt dunkle belysning skimtes rariteter, smuk kunst i lønmodtagerklassen og et hav af gamle fotografier, og kigger man op til baren, opdager man nogle afslappede bargæster som faktisk aldrig behøver gå hjem. Lukketiderne er nemlig yderst civiliserede, men når det endelig er tid, kundgøres det af gråbrødrenes klosterkirke der bimler sit gamle signal ud en gang i timen. Vi er faktisk ikke helt sikre på hvilken tidsalder vi befinder os i herinde, men gør det egentlig noget?


Cafe Magic

Nørre Boulevard 51, 4600 Køge
56 65 88 33
9
8
Underberg
NB Som regel før midnat 7
alm.: 16; Underberg: 25; Lokalt
Billard, spillemaskine, fjernsyn, rygekabine 26.12.09
I en nordlig forstad til Køge, ude ad Ølby til, ligger mellem Candy House og Klinik for Fodterapi et lille værtshus med det dragende navn Cafe Magic, som vi har valgt at besøge midt på eftermiddagen 2. juledag. Bortset fra julestjerner i potterne er stemningen nu hverken specielt julet eller magisk, men man fornemmer en god, solid hygge i de provinsnuttede lokaler. Et mest midaldrende klientel er slået et smut forbi og har tyvstartet det nye ølår med højt humør og tiltagende snøvlen. Det er ganske livligt, og de formår sagtens at overdøve noget meget til det ukendelige dæmpet musik mens de diskuterer rygepolitikken ved morgendagens julefrokost. Og den er fleksibel som den også er til hverdag. Stedet har en forbavsende moderne rygekabine som ved første øjekast ligner en vittighed, men som faktisk viser sig at virke. Det hele er som sagt ikke magisk i Disney-forstand, men måske i Køge-forstand, og det kan godt anbefales.

Rygning
Ikke Dankort


Cafe Marina Bar

Havnepladsen 3, 4673 Rødvig Stevns
56 50 67 17
8
6
Fadøl (Tuborg, Tuborg Classic)
sø-to: 23; fr-lø: 02; NB fr-lø: dog måske 05 hvis der er publikum 9
0,5 l fad: 49;NB: Høj ølpris Sejlere, turister
Billard, spillemaskine, jukebox, cigaretautomat, fjernsyn 25.07.13
Anmeldt første gang 05.08.11
Det er lige som en tysk knejpe, fortæller en tysk gæstesejler ved baren, mænd og øl og ikke andet. Vi anmelder nu en del af et større konsortium, for Café Marina består af en afdeling for burgere og pizza, en slags gårdhave med havneudsigt og endelig et egentligt værtshus som må gøre god fyldest efter Harmoniens konvertering til restaurant. Som vor tyske ven siger, er her jo sådan set alt det væsentlige, også billardbord som benyttes til poolspil af nogle tilsejlende turister (temmelig svært, for hullerne er for små, og de ender med at bruge evigheder på at få den sorte i). Og her er et mysterium, for Marina lader til at være en del af det gennemturistede havnemiljø som tilsyneladende ikke frekventeres af de lokale. Måske er der slet ingen lokale økdrikkere tilbage, og så er Rødvigs dage som samfund jo talte, og der forestår kun at løse en enkeltbillet til Østbanen.

Dankort


Cafe Mødestedet

Nørregade 35, 3390 Hundested
47 93 91 00
9
9
Fadøl (Guinness, Hof, Carls special)
8
0,5 l Guinness. 37; Lokalt
Spillemaskine 16.07.10
I Hundested har de pæne forældre altid frygtet Bajonetten når de små poder skulle i byen. Man ser jo gerne at de kommer hjem ved godt helbred, og da fiskerne og matroserne på Grenå - Hundested jo ikke rigtig eksisterer længere, er der baggrund for en kulturel modernisering af værtshuslivet i byen. Det er sket med Mødestedet. Her er behageligt, ufarligt og borgerligt, sådan en blanding mellem et galleri og et cafeteria. Og her kan kontorpendlerne i Hundested føle sig rigtig hjemme. Vi foretrækker godt nok Bajonetten med det lidt livligere folkelige billardliv, men det er da fint at Mødestedet gør sit for at trække indbyggere og turister ud i aftenlivet.

Dankort.


Mødestedet

Nivå Center 70, 2990 Nivå
49 14 54 04
9
8
Underberg
sø-to: 00; fr-lø: 02; 8
Alm.: 17; Underberg: 20; Lokalt
Dart, jukebox, spillemaskine 07.08.01
Nivå Centret er sikkert i dagslys et nydeligt sted i samme stil som alle andre centre, altså med et lille torv med slagterbutik, Silvan og Snehvide. Hvis man, som anmelderne og formentlig en hel del af gæsterne, kun kender det i mørke og inde fra Mødestedet, kunne man imidlertid godt få det indtryk at det store fine center i virkeligheden er et faldefærdigt brændeskur på den usleste jyske hede. Med robust egetræsinventar, trækonstruktioner på vægge og i loft, tryk på popmusikken, bonderøve i baren og slumrende invalidepensionister ved bordene opfylder dette miljø formentlig forstadsmenneskets drøm om at opsøge sine rødder og i deres skygge (hvis man tillader en lidt ugeometrisk metafor) at opleve en enklere, mere rustik tilværelse fra før Snehvide rykkede ind i Nivå Centret og gadebanderne begyndte deres hærgen. En sådan tilværelse må jo logisk, hvis den skal være noget værd, indeholde rigelige mængder øl, musik, fis og ballade, og her lader Mødestedet til at være leveringsdygtigt.

En repræsentant for det lokale skolevæsen har udtalt at her er intelligenskvotienten svingende, men oftest lav. Og hvad så? spørger vi. Hvis vi ville diskutere Shakespeare eller superstrenge var vi da bare taget på Oksens Bodega på Tårnby Torv. Efter sigende hed stedet tidligere Bullers Bodega, og det var egentlig et meget bedre navn. Vi har altid drømt om at besøge en Bullers Bodega.

Tryk på den brede folkelige musik.
Ikke Dankort


Møllen

Møllestræde 1, 3400 Hillerød
48 26 04 51
7
9
Fadøl (Wibroe, Wibroe Classic)
sø-to: 20; fr-lø: 22;
alm. Wibroe: 20; Lokalt
Fjernsyn 02.12.07
Så er Kbhguide i den travle julemåned kommet til Nordeuropas buldrende vækstcentrum, Danmarks levende regionshovedstad, Hillerød, og der sker - ... ikke en skid. Nogen må have tabt en neutronbombe uden at man har hørt om det. Gaderne er tavse og tomme, og man spejder forgæves efter spor af mennesker. Kun reklameplakaternes døde tandsmil, de knirkende udhængsskilte og lugten af oregano fra pizzakøkkener på stand by vidner om at her en gang har været liv.

Men pludselig kan man - hvis man ser godt efter - rundt om et hjørne se et flimrende skin fra en spillemaskines lysdioder. Og ganske rigtigt, her er faktisk et værtshus hvor man kan få sig en Wibroe et kvarters tid endnu, for klokken er ved at være otte, og så sker der altså ikke mere. Men indtil da kan damen ved fjernsynet råbe op når Brøndby rører bolden og i øvrigt kommentere kampen og hvem der med videnskabelig vished vil vinde.

Forholdene er ellers i orden til en rigtig omgang provinsdruk her på Møllen. Mormordugen er lagt glat til rette, der er en plante på bordet, og en julenisse placeret på vintønden over Frederiksborg Slot sørger for hyggen. Annette påstår at Brian er skabsbøsse fordi han er Brøndbyfan, og lignende årsagssammenhænge ville sikkert åbenbare sig hvis altså ikke Hillerød havde besluttet sig for at lukke og slukke.

Dankort


Postgaarden

Jernbanegade 8, 3600 Frederikssund
47 31 04 17
11
8
Fadøl (Carls Special, Hof)
sø-on: 23; to: 00; fr-lø: 02;
Alm. Wibroe: 20; Lokalt
Spillemaskine, jukebox 17.07.10
Anmeldt første gang 09.12.07
Enhver købstad med respekt for sig selv bør have en Restaurant Postgaarden hvor man kan forestille sig selv at de rejsende gennem århundreder har kunnet puste ud inden de med et frisk spand af heste skulle videre ind mod København eller med færgen over sundet til Hornsherred, Holbæk, Kalundborg og Århus. Og sådan er Postgaarden i Frederikssund faktisk.

Her er hyggeligt og smukt i det gamle skæve hus, og så koster bajerne oven i købet kun en tredjedel af hvad de gør på Hviids Vinstue eller andre sammenlignelige steder i storbyen. At den lokale befolkning netop hænger her, er altså ikke overraskende. I aften trives branderterne her; nogle råber bare op, og en enkelt dame kan simpelt hen ikke holde op med at danse. Eftersom der ikke er et dansegulv, kan det godt blive ret anstrengende at have hende hoppende op og ned ad sig, men der skal jo være plads til alle. Skiltningen respekteres dog; i hvert fald står Baptisternes Hjørne tomt selv om værtshuset er pænt fyldt op med alskens godtfolk der næppe er baptister. Men synden trives ikke her af den grund, faktisk læser en af tværbjælkerne over portalen mellem lokalerne de moralske og sympatiske fyndord: 'Tal høfligt • Voldtag ikke kvinderne • Betal hvad du skylder'.

Udsmykningen er smuk med gamle stik og tegninger over sundet og andet hyggespredende tingeltangel, og vi giver derfor også en smuk karakter til Frederikssunds bedste værtshus.

Afdæmpet båndoptagermusik.


Promenaden

Hestetorvet 4, 4000 Roskilde
46 35 15 26
9
8
Fadøl (Hof, Carls, pt. Carls Jul)
ma-to: 00; fr-lø: 05; sø: lukket 6
Alm.: 16; 0,5 l Fadøl: 30; Lokalt, fortrinsvis yngre.
Spillemaskine, fjernsyn, dart, dansegulv 05.03.00
Selv om det kun er ud på eftermiddagen har de ihærdige roskildensere hanket op i cigaretpakningen og er gået ind i tågen på dette både relativt moderne og alligevel klassiske værtshusmiljø. Nu ligger Roskilde jo vitterligt langt ude på landet, og derfor er den provinsielle café-bjælkehytte-kromørke-hybridstil jo passende. Og da der er så propert, skal der jo naturligvis lidt kulturel udsmykning med en statue til hest og så videre til.

Det er naturligvis lørdag i dag, men det er alligevel imponerende at man allerede så tidligt kan opretholde en stemning af nattedruk med højrøstet tale og larmende pophits i højttaleren. Og med et dansegulv kunne man jo godt forvente at det er her man scorer.

Dankort


Pub Ringstedgade

Ringstedgade 50, 4000 Roskilde
7
7
Underberg
ma-to: 23; fr: 01; lø: 00; sø: 21 8
10-14: alm.: 10; alm.: 15; Lokalt
Spillemaskine, billard, telefon, jukebox 05.02.00
Som det fremgår af navnet på dette almindelige stamværtshus, er indehaveren en opfindsom mand, men da det kom til indretning og udsmykning løb han tør for fantasi og måtte ty til reklamegenstande til at stille vort behov for kulturel adspredelse.

Musikken er heller ikke præget af nytænkning, men amerikansk pop fra tresserne og halvtredserne passer vist fint til klientellet, vil vi fordomsfuldt påstå.

Dankort


Café Rampelyset

Jernbanegade, 4000 Roskilde
7
7
Fadøl (Hof, Carls, pt. Carls Jul); Albani på flaske
00 8
alm.: 16; 0,5 l fad: 25; Lokalt
Billard, pool, bordfodbold, spillemaskine og et væld af brætspil. 05.02.00
Lukket

For mange år siden da en enkelt anmelder slog sine folder her i byen, hed dette sted Roarslund og kunne vel nærmest kaldes en slags slidt østeuropæisk jernbanecafé med billard. Men stedet har efter sigende i mindst ti år haft større ambitioner under det nuværende navn. Her er i hvert fald blevet malet, for den dominerende bordeauxrøde farve ville man have husket fra dengang. Her er stadig et flot skakternet gulv og to separate lokaler til billard og pool hvor et par herrer går og tjatter til ballerne. Ellers må stemningen nærmest siges at være lidt halvdød. Er der kommet kludder i tidszonerne under vores rejse vestpå, så det kan være lørdag aften i København og samtidig søndag middag på Jernbanegade i Roskilde? Under alle omstændigheder kan Rampelyset være et godt bud på et sted hvor man kan spille billard i nogenlunde uforstyrrethed.

Musikken er amerikansk countryagtig pop.
Dankort


Restaurant Harmoniens krostue

Rødvig Hovedgade 2, 4673 Rødvig Stevns
56 50 60 02 www.restaurant-harmonien.dk
7
7
Fadøl (Tuborg, Tuborg Classic)
sø:21; ma:lukket;ti-fr:22;lø:23;
0,5 l flaske Stevns: 65;NB: Ølpris i restaurantniveau Spisende lokale og turister
Fortovsservering 16.07.13
Anmeldt første gang 03.08.01
Engang i midten af 1800-tallet lå der på Stevns sydøstpynt en ladeplads for det lokale opland med metropolen Store Heddinge i centrum. Men så tog driftige moderne industrialister affære, og i den lille ryddede vig ved pynten opstod Rødvig og blev en rigtig by med en temmelig stor fiskerihavn. Allerede i slutningen af århundredet var byen veletableret med foreningsliv, og dertil behøvedes jo også en borgerforeningskro, og restaurant Harmoniens Krostue opstod. En øl kostede 12 øre, og omsætningen her blandt fiskere og maskinmestre var på mere end 1400 kr. om måneden.

En smuk by var født, og i 2001 skrev Kbhguide at hvis en tegneserie som Livets gang i Lidenlund skulle genopstå, burde den omplantes til den lille fiskerflække. Så skulle den lokale beverding hedde Harmonien, og den skulle se ud præcis som dette uspolerede sted som vi fandt ved Østbanens endestation ved havet. Persongalleriet skulle bestå af de fem halvgamle fiskere med deres bajere samt den flinke Dorte som gerne forlod stegt flæsk og persillesovs i køkkenet for at servere en ekstra omgang mens samtalen drejede hen på et forestående salg af en kutter. Hvis det blev en tegneserie i farver, og hvorfor skulle det dog ikke blive det, ville læseren kunne glæde sig over en meget tiltalende brug af farverne grøn, rød og brun på en måde der harmonerede perfekt med billardbordet i det meget smukke lokale med sin enkle og konsekvent klassiske stil. Ingen musik var der, og der serveredes hverken brandbiler, gin and tonic eller Lagavulin, men til gengæld var der både en støjende ventilator og Fiskeritidende. Vi anbefalede klart et besøg i det idylliske Rødvigs bedste og eneste værthus.

Men nu er Rødvig under afvikling, fiskeriet for nedadgående, og folket i byen erstattes af sommerhusbeboere og nytilflyttere i parcelhuse der bruger byen som forstad til København. Krostuen er likvideret og er nu blevet til Restaurant Harmonien.

Og sidste gang hvor Kbhguide og følge mødte op, blev vi kommanderet op til baren, for vi måtte ikke sidde ved de hvide duge hvor der var traditionelt opdækket til næste dags restaurantgæster. Vi fik os en snak med forpagterparret Britta og Finn som kæmpede for at få en forretning ud af den gamle Harmonien med wienerschnitzel, kalvefilet og stegt pighvar på fennikel og hummersky. De var stolte af den gennemgribende renovering og savnede egentlig ikke de gamle stamgæster som nu er forvist til grillbaren nede på havnen. Men Britta og Finn har måske alligevel forregnet sig, for nu er de væk igen, og den nye ejer har besluttet sig til at genoplive en slyngelstue for drikkende gæster ved siden af det pæne restaurationslokale, og måske har Harmoniens således alligevel en fremtid hvor man ikke udelukkende skal basere sig på tilkørende bilister der synes det er romantisk at sidde i det gamle hus og kigge ud over Østersøen.

Dankort.


Bodega Rosen

Søndre Jernbanevej 16B / Hostrupsvej, 3400 Hillerød
48 26 17 03
9
8
Underberg
00; 8
Alm.: 20; Lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine 02.12.07
Det er snart toogtyveethalvt år siden at anmelderen kravlede ud af både Dronningens klæder og Bodega Rosens tobakståger efter at have været indkaldt til at fryse røven i laser i nationens tjeneste. Det var derfor med stor spænding han et lille liv senere trådte ind for at se hvad der var sket med Rosen i det nye årtusind med fredelige trusler som global opvarmning, kapitalfonde og tsunamier. Og svaret er: Ingenting. Lige som i 1986 spilles her Ensomhedens Gade, We are red we are white, og Elvis. Har ingen fortalt Rosens billardspillere at Danmark ikke har et landshold mere, og at ensomheden er afskaffet med Foghs nye velfærdsministerium, og at Elvis er død?

Egentlig burde her have ligget en smart cafe, men Hillerød er måske koblet af det moderne menneskes higen efter livsstil, og det kæmpe forbrugsbrag der burde være her i julemåneden, kaster kun en svag afglans fra sig med en ophængt julenisse og guldkugle. Gæsterne består dels af de overlevende fra dengang, men en hel frisk generation er også til stede, så der er al mulig grund til at tro at Rosen vil leve endnu et århundrede eller mere til.


Rosen Bodega

Rosengade 5, 4200 Slagelse
58 52 84 07
10
7
Fadøl (Porter, Tuborg Classic, Tuborg, Carlsberg Dark)
ma-lø: 21; sø: 18; 7
0,5 l porter: 38; Lokalt
21.06.05
Redaktionen sidder nu i II Panserbataljons Stue på Rosen Bodega i Slagelse. Men Anden Panserbataljon er fortrukket til grønnere græsgange og har vist ikke været forbi i nyere tid. Det har til gengæld en lille hverdagsskare af pæne lokalister med sjællandsk kortvokalstød, og Kbhguide kan derfor som så mange gange før føle sig veltilpas i provinsen uden for de velkendte jagtmarker. Strengt taget er der ikke det store antropologiske vingesus over Slagelse centrums måske toneangivende bodega, men hyggelige gamle bodegabåse med sort-hvid-billeder over verden af i går bliver ikke mindre animerende ved at blive udstillet i Sydsjælland fremfor Søvang eller Sydvest. Og også resten af den smukke gamle bar med både blondegardiner, brune borde og bjørnebryg fortjener Kbhguides anerkendelse.

Let højttalermusik.
Dankort


Ruder Konge

Skomagergade 25, 4000 Roskilde
46 36 04 15
6
7
Fadøl (Tuborg, Classic, Guld Tuborg)
23; 7
Alm.: 16; Lokalt
Spillemaskine, jukebox 29.09.05
Anmeldt første gang 05.02.00
En af vore bekendte, en værtshusekspert i denne provinsby, insisterede på at beskrive mange af udskænkningsstederne som indavlede. Uden at det står os ganske klart hvad han mon kan mene med det overraskende skudsmål, må det forventes at han har tænkt på blandt andet Ruder Konge. Her sidder vi på intet mindre end prototypen for alle provinscenterpubber i hele landet. Her er ganske enkelt gennemført dødsygt. I perioder så tyst som i et kapel, og hvis vi ikke kunne høre den stabile trædemøllelyd af ventilatoren, ville vi nok være i tvivl om man i det hele taget kunne regnes blandt de levende ved et ophold her. Det påstås at være et opvarmningssted for diskoteksgængere, men dem så vi ingen af, og det ville også forundre os såre hvis nogen ville starte med at spolere lørdag aften her.

Dankort


Røde Rubin

Absalonsgade 28B, 4200 Slagelse
58 50 65 69
10
8
Fadøl (Odense, Odense Classic, Royal). Underberg
sø-on: 00; to-lø: 02; 8
0,4 l fad: 15; (ja, det er rigtigt) Lokalt
Spillemaskiner, fjernsyn 21.06.05
Midt imellem København og Odense ligger den røde rubin, lige ved Slagelse jernbane; og der havde Kbhguide sat Tv2-nyhederne stævne til reportagen af den epokegørende begivenhed: Kbhguide anmelder Slagelse. Men den Røde Rubin ville ikke have TV indenfor, og hvem forstår nu det? For efter at have klaret formaliteterne andetsteds er vi nu endt på selvsamme Rubin, og det er et sted der fortjener at blive berømmet som et klasseetablissement.

Udsmykningen er vidunderlig bordelskarlagensrød med både tresserkunst og en plastikfodbold med vikingehjelm på, og musikken er ligesom den fysiske atmosfære af bedste fortidige folkelige type som passer fint til selskabet af afslappede byboer der med stor sikkerhed ikke betragtes som en del af Slagelses bedste borgerskab. Vi kan kun dårligt skelne Rubinen fra den hedengangne Nørrebros Stjerne og andre hæderkronede dinosaurer som heltemodigt har forstået at man ikke for enhver pris skal bøje sig for tidens flygtige krav. Og så har vi endelig langt om længe fået løst mysteriet om hvordan man får en god aften i Korsør: Man tager toget til Slagelse.


Rørvig-Perlen

Toldbodvej 62, 4581 Rørvig
59 91 99 50 www.rørvig-perlen.dk
9
7
Fadøl (Hof, Classic)

0,42 l fad: 45; Turister og sommerhuslokale
Stor terrassehave 18.07.11
Endnu et gammelt fiskerleje fra middelalderen er blevet en sommerhusfælde uden en egentlig by. Skal man have sig en øl, må man derfor gå på restaurant. Rørvig-Perlen lige over for Rørvig Kro er nok at foretrække, da den ikke på forhånd skræmmer øldrikkere væk med hvide duge og vinglasopdækning. Tilmed har Rørvig-Perlen også fadøl i vulgærstørrelse som man ser det på alle turiststeder, og det borger for at tilfældige tørstige er velkomne til at nyde sommervarmen og feriestemningen ved de udendørs træborde. Indenfor har restauranten lidt mere bodegastemning, og sammen med det faktum at menuen består af caferepertoiret og lidt solide bøffer, lægger Rørvig-Perlen sig fint mellem grillbaren og Rørvig Kro, og er det bedste bud på et værtshus i denne del af riget.

Her er næppe åbent om vinteren, men lige nu et det højsommer, og der er gang i underholdningen med Kim Larsen-jam.

Dankort


Rådhus Pub'en

Rådhustorvet 13, 4760 Vordingborg
55 37 23 13
9
8
Fadøl (Hof, Tuborg, Classic); Underberg;
sø:lukket; 8
0,4 l alm.: 25; Lokalt, pt. kun mænd
Jukebox, spillemaskine, Photo Play 20.07.07
I et udslag af akut kedsomhed bladrede vi i lokaltelefonbogen og fandt Rådhus Pub'en. Fint, tænkte vi, og forestillede os noget i retning af en gammelgermansk Rathauskeller fra middelalderen med store ølkrus og bægerklang. Men ak. Vordingborgs rådhus er den arkitektoniske modsætning til Gåsetårnet, et halvfjerdserkoncept i gule mursten i udkanten af den indre by hvor man ud over rådhuset også finder Kvickly og altså også Rådhus Pub'en.

Men det er nu ikke nogen helt almindelig centerpub. Allerede udenfor på torvet hørte vi nationalsangens liflige toner så vi næsten følte os hensat til nytårsaften, og indenfor mødte vi et bordfuld svulmende ungersvende som gud bedre det havde fundet på at lytte til skidtet stående med højre hånd på hjertet som amerikanere til baseballkamp. Det var jo ikke helt den Rathaustradition vi havde håbet på, men så begyndte de at lægge arm under hylen og skrigen, og så følte vi os straks bedre tilpas. Tilmed har det nu vist sig at to af de tilstedeværende var besøgende polakker. Det er glædeligt at de lokale tager vare på gæsterne og viser dem at danskerne sørme har en vis form for kultur. Nu er det armlæggende selskab opløst, og vi deler Pub'en med et par modne håndværkertyper, en gruppe mellemøstlige mænd og en ranglet spillemaskinespiller.

Det mest bemærkelsesværdige er at stedet faktisk fungerer på de præmisser der følger af at være nabo til Kvicklys parkeringskælder. Her er en ikke ueffen rå hyggestemning i det dunkle, mørkebrune lokale, og er musikken måske en smule fladpandet, så står volumenknappen i hvert fald rigtigt. Her er lidt tyndt besat nu fredag aften, og vi har ikke set en eneste kvinde i nærheden, men man kunne sikkert godt være heldig fra tid til anden og hente sig en lidt skæv oplevelse i den forlorne rådhuskælder der ikke er byens ringeste værtshus.

Dankort


Skipperkroen

Gilleleje Hovedgade 8, 3250 Gilleleje
48 30 09 09
10
8
7
Alm 22; 8-14: alm.: 17. Skipperkande 140. Billard, fjernsyn, spillemaskine
Lokalt 14.07.10
Den ene anmelder har trådt sine barnesko her i byen, men besynderligt nok har Skipperkroen undgået Kbhguides opmærksomhed i alle de cirka fyrre år den har ligget her over for Aldi lidt inde i landet fra havnen og gågaden. Vi glæder os over endelig at kunne omtale stedet som på alle måder fortjener en plads på disse sider. Skipperkroen tilhører den genre af provinscenterbodegaer som vi sagtens kan goutere, og heldigvis er en stor forsamling af overvejende lokale kunder enige med os. Her rafles og ryges, spilles billard og snakkes, og af en onsdag eftermiddag at være er her pænt besøgt. Her er tilsyneladende også levende musik fra tid til anden, så mon ikke vi her har at gøre med et af byens meget vigtige ølsteder?

Rygning


Skipperstuen

Færgegården, Kalvehave Havnevej 43, 4771 Kalvehave
55 38 80 01
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic, Guld Tuborg), Underberg.
sø-to: 22; fr-lø: 02; 7
0,5 l alm.: 30; Lokalt, sejlere
Billard, jukebox, spillemaskine, fjernsyn, dart. 02.08.01
I dag er Kalvehave den sydøstligste udørk af Sjælland, men tidligere var den et knudepunkt med jernbanefærge til Møen nogle få hundrede meter på den anden side Ulvsund. Nu er skinnerne fjernet, og kulstøvet forsvundet, men med lidt god vilje kan man stadig forestille sig fordums storhed, ikke mindst ved hjælp af de flotte, nostalgiske fotografier på Skipperstuen som er Færgegaardens krostue. Man skal dog ikke begynde at græde over fortabelsen af verdens herligheder, for nu har man i stedet fået en sjælden idyllisk plet midt i Bøgestrømmen som søges i hobetal af sejlere hvert år.

Om selve Skipperstuen er der ikke så meget at fortælle, de lukker lidt for tidligt til hverdag, og i øvrigt ville her have været skrækkeligt ordinært hvis det ikke lige havde været for før omtalte billeder. Der er dog en vis robust charme over indretningen som vi naturligvis også belønner.
Musik er her ikke, og det ville ellers gøre underværker.

Vi skylder da også lige at nævne at der sejles endnu fra et af færgelejerne da øen Lindholm hér henter og bringer sine ansatte.


Slotskroen

Algade 119, 4760 Vordingborg
55 37 02 61
11
8
Underberg
ma-on: 00; to-lø: 02; sø: 22; 7
Alm: 18 ; Underberg: 20; Lokalt
Spillemaskine 20.07.07
Anmeldt første gang 31.07.01
Lukket

Slotskroen ligger naturligvis ret op og ned af det slot som ophørte med at eksistere lang tid før der var tænkt på Slotskroen. Men lad nu det være, for her er vi på et klassisk røvballeværtshus med animerede, lokale, højtråbende borgere som til dels bliver overdøvet af endnu højere musik. Her mødes alle vi øldrikkere som ikke nødvendigvis er fisefornemme og bruger glas og den slags som man ser lidt skævt til her på stedet.

Indretningen er spartansk enkel på grænsen til det tarvelige med voksduge og fupvingesus fra historien. Men hvad betyder det når musikken spiller, bajerne er billige fra Albani, 50 sømil fra Fyn, og man kan skære i den bastante kammeratlige atmosfære. Vil man opleve et værtshus fra det tyvende århundrede, så er det her.

Vi giver en høj karakter, ikke mindst fordi Rive bidrager til stemningen ved at rive lamper ned, og fordi tiden står stille, og Kim Larsen giver i højttaleren live-koncert fra 1984 i tryk 16 lydtryk.


Smedjen

Algade 26, 4220 Korsør
58 37 01 54
8
8
Fadøl (Tuborg, Classic). Underberg. Cigaretter.
sø-to: 01; fr-lø: 03; 8
0,5 l Fad: 20; Lokalt
Spillemaskine, billard, jukebox, dart, fjernsyn. 17.07.99
Lukket

Hvad skal man dog gribe og gøre en lørdag eftermiddag i Korsør. Alt er dødt, og Korsoranerne griber det sidste halmstrå og forlægger residensen til Smedjen der er en lidt diskoteksagtig bodega hvor al forbindelse til sværindustrien udgøres af en lille ambolt i indgangen. Den anmassende, højrøstede musik burde antyde et ungt publikum hvilket indretningen i øvrigt også gør, og de kommer måske også senere, men lige nu er gæsterne der alle sidder rundt om baren, midaldrende mænd som rastløst må erkende at de er fanget mellem Korsørs livløse gader og quizprogrammerne i fjernsynet.

Dankort


Café Solen

Havnegade 9, 4220 Korsør
58 37 13 72
6
5
05; NB hvis der er kunder 8
alm.: 16 Lokalt
Jukebox, spillemaskiner 17.07.99
Lukket

Mon ikke Solen i grunden lever et dobbeltliv? Her lørdag eftermiddag står den på stille sump med udsigt over havnen, kornsiloen og en byggeplads. Musik er her ikke noget af, så de lokales diskussioner om dette og hint trænger fint og uhindret igennem. Om aftenen, i hvert fald fredag og lørdag, bliver der til gengæld fyret op for den levende musik, og så viser Solen sit andet ansigt. Vi formoder at den lidt slidte kaffebarstemning så viger for en korsørversion af Andys Bar i København. De opstillede musikinstrumenter og den publikumsvenlige lukketid udsender i hvert fald signaler i den retning, men hvem ved? Det kan jo også være det bare bliver elorgel for de unge på fyrre. Vi bliver i hvert fald ikke hængende for at finde ud af det.


Sommerlyst

Roskildevej 9, 3600 Frederikssund
47 31 00 64
10
7
23; 7
Alm. Wiibroe: 20; Lokalt i sidste halvdel af livet.
Billard, Spil, jukebox 17.07.10
Anmeldt første gang 09.12.07
Nu er det jul igen, i hvert fald næsten, og i den kolde decemberregn står de grønne marker med spirende vintersæd. Gennem disen skimtes den gamle, røde landsbykirke oppe på toppen af bakken. Tom og kold står den og pirrer ud over intetheden hvor S-togene hastigt forsvinder bort. Men kun en fjerdingvej herfra i retning af det gamle, forblæste vinternøgne træ næsten skjult bag støvregnen ligger en gammel købstad hvor folk søger varmen ved de lokale oaser med julemusik og ønsker om varmere tider, og her ser man også en anmelder fra Kbhguide i behagelig tryg nærhed af jernbanen indfinde sig med rystende skuldre og kold næse.

Smukt, slidt og gammelt ligger Sommerlyst stadig her og holder fast i den ellers forgangne frokoststuestil. Som alle andre steder i Frederikssund ryges der også her, men på Sommerlyst kunne man slet ikke forestille sig at det kunne være anderledes.

I anledning af højtiden er der pyntet med julestjerner, men ellers er indretningen ikke noget man render rundt og skifter ud her på stedet. De brune vægge og det gamle pendulur har hængt her lige så længe som det dansktopklientel der standhaftigt sørger for at Sommerlyst vil overleve.

Sådan skrev vi sidst, og Sommerlyst forandrer sig ikke bare fordi der går et par år, og derfor er det stadig et stateligt gammeldags værtshus af typen som man ellers ikke ser så mange af mere. Intet er forandret selv om det nu er højsommer. Indenfor er der ligeså dunkelt som ved juletid, og promillerne holdes ved lige til næste højtid.

Her er noget rungende, og musikken for spag.
Dankort.


Spar 5

Havnegade 13, 3600 Frederikssund
47 31 70 22
8
8
Fadøl (Wibroe, Wibroe Classic)
ma-on: 20; to: 23; fr-lø: 01; sø: 19; 6
Alm. Wibroe: 17; Lokalt
Billard, Jukebox, spillemaskine, storskærm 09.12.07
Klør 9 på Amagerbro kunne ikke overleve det 21. århundrede, men værtshuset i Frederikssund med det lidt mere ydmyge kortnavn Spar 5 fortsætter ufortrødent. Her er tiden ikke løbet fra pynt som fodboldhalstørklæder og visne potteplanter, men de unges tiltagende bodegatrend er endnu ikke kommet her til byen. Vi sidder en lille flok halvgamle øltørstige mænd og lytter til lokalradio 100 Soft der udspyr det ene rytmiske julehit efter det andet, og det er i den grad i modstrid med den sløve eftermiddagsstemning på Spar 5, men måske netop derfor har vi brug lidt lokal reklametryghed. I loftet sørger en forgyldt ventilator for at cigaretrøgen - der i den grad er tilladt, lov eller ej - kan nydes af samtlige gæster.

Frederikssund orienterer sig vist mest mod hovedstadsregionen og Nordsjælland. I hvert fald bider Wibroe sig tilsyneladende også fast her selv om vi er langt fra Helsingør. Spar 5 får et 8-tal for at være et trods alt nødvendigt sted med en vis værtshuskultur selv om lukketiderne i nogen grad modsiger dette.

Lokalradio 100 Soft.


Strandborg

Strandgade 67 B, 3000 Helsingør
49 21 10 08
9
8
01; 8
Alm.: 19; Lokalt
Spillemaskine 02.11.07
Helsingør fredag aften er ikke særlig forskellig fra Københavns indre by. På Stengade vælter de unge rundt for at brække sig lidt på gadehjørnerne og for at stå i kø i timevis uden for diskotekerne. Hver sin lyst.

Men går man lidt væk fra hovedstrøget, finder man selvfølgelig også her de gode steder. Og værtshuset Strandborg er så absolut en god gammel klassiker hvor der er Wibroe på hylden, live-musikere klemt sammen på miniaturescenen og dans på gulvet.

Deres udsendte snupper sig naturligvis en Wibroe, bestiller Himmelhunden hos musikken og bidrager til trafikken på dansegulvet. Strandborg er simpelthen et godt afbalanceret værtshus med venlige gæster der kan sin Kim Larsen, John Mogensen og Bamse. Tiden går hurtigt, og lige pludselig er det lukketid. Anmelderen må hurtigt forsøge at bunde en række fyldte øl, men giver op til sidst. Det har været en fin aften, og takket være terningernes velvilje i Tænkeboks også en særdeles billig en. Vi anbefaler helt klart Strandborg som et af Helsingørs bedste steder.

Ikke Dankort


Sussis Bodega

Adelgade 43, 4720 Præstø
55 99 17 46
9
8
00; 7
Alm: 22; Ale No 16: 22; Lokalt
Billard, spillemaskine 24.07.13
I en fjern udørk af Sjælland ligger en gammel og glemt købstad, men der er stadig liv og kræfter tilbage i Præstø her 610 år efter at den opstod. Som drikkende gæst i byen har man flere tydelige alternativer. Man kan være med på det minimalistiske cafeståhej på havnens Cafe Mokk@ hvor mange af sejlerne måske indfanges inden de får passeret Havnegade, men forcerer man gaden og trækker flere meter længere mod syd, render man ind i Torvecafeen hvor øl sælges til rimelig pris og hvor man også er lidt trendy med udenlandske ales og stouter fra Brasilien, Hawaii og Skotland, og endelig kan man trække helt op i Hovedgaden hvor det rigtige værtshus ligger og ikke stikker noget under stolen, men slet og ret kalder sig Sussis Bodega. Og det er det også. Her spilles billard og ryges cigaretter og høres sange om centerpubben, og når en sofistikeret tilrejsende kunde beder om en Mors Stout fra Refsvindinge, ved bartenderen faktisk ikke engang hvad det er, på trods af at den står lige bag ham i køleskabet. Her holder man sig nemlig til det kendte, så mon ikke Sussis Bodega får lov at overleve i Præstø?

Dankort


Teater Caféen

Løvegade 36, 4200 Slagelse
58 52 11 41
8
8
Fadøl (Hof, Carls, Sort Guld)
00; 8
0,45 l fad: 27; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 21.06.05
Nu er vi kommet på Teatercaféen, og så skulle man jo forestille sig en ophøjet bohèmestemning hvor skuespillerne fra Slagelse Teater damper af oven på aftenens succes på de skrå brædder. Men sådan er det ikke helt. De kulturelle indslag består af Tyskland-Argentina på flimmeren og en ulidelig lokalradio som med læspende poptøsstemme beretter om fru Beckhams ambitioner i Hollywood. Ingen af delene gør særligt indtryk på det voksne publikum hvoraf nogle diskuterer de seneste nyheder i andedammen, og andre spiller billard. Vi andre har lidt svært ved at finde hvile for øjnene i dette for nyligt renoverede værtshus hvor man har abstrakte mønstre på både vægge og møbelpolstring, så efterhånden flimrer vores opmærksomhed mellem barhængerskens oplevelser på AMU-centret og tyskernes nummer 27 som i kampens 22. minut binder sine snørebånd. Alle hygger sig nu tilsyneladende fint, så vi kan ikke ligefrem fraråde et besøg på Teatercaféen.

The Upper Hill

Schweizerpladsen 5, 4200 Slagelse
58 53 00 09
10
11
Fadøl (Classic, Rød Classic, Classic Hvede, Guinness, Kilkenny, Wintercoat, St. Feuillien, Chimay, John Smith, Limfjordsporter, Newcastle Brown, Budejovicky, Blanche de Namur, Erdinger, Foster's, Corsendonk)
ma-to: 00; fr-lø: 02; sø: 18; 9
0,5 l Guinness: 40; Yngre lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 21.06.05
I denne sommer er Slagelse en by i opbrud. Hele Schweizerpladsen er ganske bogstaveligt brudt op, og stakkels Christian IX sidder på sin grønne hest og skuer fortabt ud over grusbunker og kabeltromler. Man er tilsyneladende ikke bange for at bygge nyt her i byen, og måske er The Upper Hill også et symptom på denne entreprenørånd. Siden 2002 har to unge anpartshavere drevet en rent ud sagt gigantisk irsk pub som må være et af byens helt store trækplastre.

Besøget finder sted en småsyg tirsdag eftermiddag med ret få gæster, og vi finder let et bord i frontsektionen med store vinduer og udsigt over ødelæggelserne på torvet. Belært af bitter erfaring er vi lidt skeptiske når vi bestiller to Guinness, for har de virkelig forstand på at skænke den slags i Slagelse? Jo, det har de faktisk, en god og velskænket øl får vi, og vi nyder den irske musik, som faktisk lyder som i Irland og ikke som i Nyhavn. Vi nyder fotografierne af de mest klassiske irske pubber (som i parentes bemærket ikke ligner The Upper Hill i mindste måde), og vi bemærker efterhånden det fornemme øludbud som ikke ville gøre en københavnsk ølentusiastbar til skamme, men som man ikke gør nogen stor stads ud af. Kort sagt et sympatisk, moderne sted hvor der fra tid til anden kommer god gang i den.

Dankort min. 100 kr.


Tinghuskroen

Algade 52, 4220 Korsør
58 37 25 01
10
8
Fadøl (Tuborg, Classic), Underberg.
ma-to: 00; fr-lø: 02; sø: 22; 6
0,5 l fad: 30; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn, udendørs borde på gågaden 11.08.10
Centralt i Korsør ligger der endnu et klassisk værtshus med BT i avisholderen, almindelige fadøl i hanen og hængende stamkunder i baren. Korsør er jo en havneby, jo jo, selv om livlig færgefart og flådestation er en saga blot, og på Tinghuskroen er der derfor plasticmåger, fiskegarn, ruser, lanterner, og skibsfotografier ophængt. Vældig hyggeligt og klassisk, og bartenderen er sød og fremfusende, men var dog en smule betænkelig ved om anmelderen, der jo ikke er et kendt ansigt i Korsør, nu skulle være fra Arbejdstilsynet. Det er vi ikke, og derfor kunne kunderne trygt ryge videre på deres Cecil og Prince.

Toldboden

Havnen 27, 4600 Køge
56 65 50 75
10


0,5 l Murphy's: 45; Lokal middelklasse
Fjernsyn 26.12.09
I Køges smukke gamle havn ligger lige ved siden af Skipperkroen den smukke, gamle, gule toldbod, og her opkræves stadig ølafgifter, for nu er den fornuftigt nok indrettet til en moderne pub. Den er passende nok også udstyret med maritime skilderier, og den er behageligt fri for de tåbelige sportsfjernsyn som man ellers altid ser på pubber. Her på Køge Havn skal der nemlig være plads til at Johnny Reimar kan synge 'sikken fest vi har haft nu i nat' ud i atmosfæren efter at det lokale engelske folkeband med Klaus O. Andersen på bas har givet koncert henne i hjørnet.

Klientellet er det pæne borgerskab i sweater og kjole; der dog ikke er pænere end at de hellere vil fejre 2. juledag med alle de sædvanlige venner hernede på pubben end at spise julefrokost med tante Erna fra Tappernøje. Så det er et liv i sus og dus med Birthe Kjær og Bjørn & Okay, og både fadølsudbuddet og og cigaretrøgen er i fuldt flor. Så på trods af et næsten alt for nydeligt ydre kan Toldboden meget vel tænkes at være Køges bedste bud på et rigtigt folkeligt værtshus.

Dankort


Torvecafeen

Torvestræde 5, 4720 Præstø
55 99 11 34
9
10
En del udenlandske flaskeøl
sø-to: 22; fr-lø: min 03, senest 05; 9
Alm: 20; Lokalt
Spillemaskine, billard, fjernsyn 24.07.13
Vi skrev for nogle år siden om byen Bratislava som med et slag skulle transformeres fra søvnig provinsby til en selvstændig nations hovedstad. Man kan forestille sig at det akkurat modsatte er sket i Præstø. Ikke at de er blevet kommunister med sværindustri og femårsplaner, selvfølgelig, men vi tænker på byens deroute fra hovedstad i selveste Præstø Amt til den nuværende status i Vordingborg Kommunes udkant. Der er i hvert fald ikke mange spor tilbage af amtskommunale papirnussere i denne egentlig ret lille by som så til gengæld har et hyggeligt kvarter med brosten og stokroser, en hyggelig gammeldags havn med pakhuse i Lundeborg-stil og adskillige værtshuse. Vi er først lige gået i gang med at kontrollere sidstnævnte og er begyndt på Torvecafeen hvor den flinke indehaver diskuterer med en stamgæst om forskelsbehandling af publikum og politiets bemyndigelse til at kræve stedet lukket. At Torvekroen nogensinde skulle give anledning til en alvorlig konflikt virker ikke sandsynligt, men man kan jo aldrig vide med de små byers værtshuse som skal tilgodese både ballademagere og bedsteborgere. Her er robust nok indrettet med en god, stor bar og solidt egetræsmøblement, og med de hæderlige weekendåbningstider kunne stedet sagtens have potentiale.

Tårnkroen

Kongensgade 16 / Sankt Anna Gade, 3000 Helsingør
49 21 91 19
9
9
Underberg
00;
Alm. Wiibroe: 17; Lokalt
Billard, spillemaskine 19.07.10
Til vor store glæde har vi fundet et hidtil ukendt værtshus i Helsingør, men vi har ikke det fornødne lokalkendskab til at forklare navnet. Tårnkroen ligger i stueetagen i et ikke ret højt hus, og den virker ganske indbydende sådan en tidlig sommeraften. Her er nu ikke megen gang i den. Tre unge mænd tjatter til lidt billard, og ved baren viser den eneste anden gæst sig at være En Morsom Mand. Bartenderen er ikke i syne, men efter et par minutter dukker han op fra dametoilettet, hvad der kun gør vor nye morsomme ven endnu morsommere. Vi sætter os med en lokal Wiibroe som dog for nemheds skyld brygges i Fredericia, og vi nyder det kønne mørkebrune lokale som er den typiske provinsudgave af stenbroen. Sådan set kunne Tårnkroen ligge på Nørrebro, og så igen slet ikke. Dertil er den lige en tand for nysselig og nuttet, og klientellet er også lige en lille smule pænere og fornuftigere.

Der har indfundet sig et par yderligere stamgæster, og alle sidder nu ved baren og diskuterer det indiskutabelt fornuftige i at holde op med at ryge. Indtil videre er det nu blevet ved teorien, for der pulses stadig lystigt løs på Tårnkroen.

Aftenens underholdning leveres videre af den morsomme mand som ringer til sin kone eller kæreste i Thailand og på bedste helsingørengelsk forsøger at dæmpe hendes utvivlsomt glødende jalousi ved at påstå at Tårnkroen er en bøssebar og derfor uden kvindelige fristelser. Det er nu løgn, så vidt vi kan bedømme. Ikke at den tilbageblevne kvindelige gæst er den helt store fristelse dog.


Valdemar

Sudergade 23A, 3000 Helsingør
49 21 28 29
8
7
00 7
Alm.: 17; Underberg: 21; Lokalt
Spillemaskine 19.07.10
Anmeldt første gang 05.08.01
Inde i den gamle by i Helsingør findes et rigtigt gammeldags værtshus hvor interiør og klientel har set bedre dage. Men da vi er i provinsen er her en nydelig brassoelegance som man ikke finder i Københavns brokvarterer. Møblementet har fået patina, og det er jo altid klædeligt, men gæsternes patina har ikke sat sig ligeså yndefuldt.

Her mandag aften høres rolig båndoptagermusik, og gæsterne diskuterer livligt på både anstrengt tysk, svensk og dansk. Altså et godt klassisk værtshus som måske får prisen som årtiets mest uforandrede sted.