Øvrige Polen

Vi har udvalgt steder som mange danskere kunne tænkes at komme forbi når de tager på rejse til Polen. Herunder naturligvis værtshusene ombord på færgen, og det kan vel strengt taget ikke kaldes at være i Polen, men det ville være endnu mere misvisende at rubricere dem under København.

Værtshusene i de store polske byer kan normalt kendes på god afstand ved de store ovale ølbrikskilte med påskriften Zywiec eller EB. Krakow og Warszawa har et civiliseret ølliv med gode blandinger af de moderne vestinspirerede nipspubber og klassiske polske værtshuse. Så der skulle være noget for enhver smag og pengepung.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Brodzka Pub

Al. Jerozolimske 54, Warszawa
8
8
03 6
0,5l Zywiec 6.50 (PLN) Ungt
10.09.96
Visakort

Champions

Aleje Jerozelimskie, Warszawa
6
9
Fadøl (Guinness, Kilkenny, EB, Hevelius m.m.)
10
Gudskelov er der fjernsyn på toilettet.
0,5 l EB: PLN 11; Poolspillere og spisende gæster.
Pool, fjernsyn 17.10.99
Eftersom her både er en bar, og vi er tæt på banegården retfærdiggør det en anmeldelse af etablissementet, men det er ikke det mest oplagte sted at gå hen for at få sin frokostøl. Vi sidder i noget der ligner en lille udgave af Bellacentret med de besynderlige stålstangskonstruktioner der hænger overalt i loftet og vist ikke har anden funktion end at være hængeplads for alverdens flag. Ambitionen er altså at virke international, og man bliver da også allerede ved indgangen konfronteret med en dame som vil anvise bord ligesom på Pizza Hut. Og det er så den anden store inspiration: for med et køkken inde midt i restauranten og poolborde i den anden ende og sportsidioti incl. kørende fjernsyn over resten er det så internationalt (læs amerikansk) som det kan blive. Og priserne er selvfølgelig det optrækkeri man kunne vente da man åbenbart mener vi skal være taknemmelige over at komme ind i dette sportstempel. Men så kan vi da også se fjerner på lokumstønden.
Så som værtshus betragtet kommer vi meget tæt på dumpegrænsen.

Musikken er almindelig international baggrund.
Visa.


Czeternacka

Warszawa
8
8
Fadøl (Guinness, EB, Heveliusz); cigaretter
06; 7
0,5 l fad: PLN 8; Ungt
Fjernsyn 16.10.99
Her i udkanten af Warszawas gamle by (opført 1945-53) har vi fundet et ungt, hipt sted med liberale åbningstider. Hvis man forestiller sig at BZerne i Baldersgade havde besøgt Høje Tåstrup for at få inspiration til en postmoderne bar i deres befriede hus, har man et godt billede af indretningen i Czeternacka. Her sidder sådan noget som ti mennesker som måske eller måske ikke repræsenterer den mest udholdende del af Warszawas natteliv. Der må ske større ting i Polens hovedstad, selv kl. 3 om natten.

John Bull

Mikolajskie, Krakow
10
8
00 8
0,5l udenlandsk (hovedsageligt engelsk) 8 (PLN) Pænt og turister
05.09.96
Visakort. Dyrt efter polske forhold.

Karczma Polska (Polska Värdshuset, Polish Inn)

M/S Pomerania, c/o Polska Zegluga Baltycka S.A., ul. Portowa 41, 78-100 Kolobrzeg
7
6
Fadøl (Holsten)
NB På natturene: 02 8
Alm. færgetoiletter eller det i din kahyt.
0,5 l Holsten: DKK 13; Et par turister
Fjernsyn 19.10.99
Hvordan en landlig polsk kro mon kunne se ud, ved vi sandt at sige ikke meget om, men det er da tænkeligt at inspirationen til de udskårne træbænke er hentet i en eller anden afkrog hvor den slags husflid har overvintret under den socialistiske industrialisering. Her er også nogle glasmosaikker med traditionelle polske folkedansermotiver og noget mere meget bastant træskærerarbejde. Men opsvinget har bidt sig fast, og de moderne tider er indtruffet på det en kær bekendt fra havnen i Swinoujscie ellers kalder en kommunistbåd. Nu serveres både Smirnoff, Absolut og Finlandia i en slags lufthavnslounge- atmosfære, og for en god polak må den slags næsten være landsforræderi. Vi kan anbefale den polske kro til starten af turen før der (måske) kommer gang i natklubben.

Musikken er internationalt lydtapet.
Visa


Kominek

Maleckiego / Strusia, Poznan
7
5
Fadøl (Lech, Zywiec, 10,5%)
22 6
Lyskontakten sidder over håndvasken, men den er svær at finde i mørke.
0,5 l fad: PLN 4,50 Mon ikke han er en af de lokale?
Spillemaskiner 16.10.99
Enhver turist ved jo at skal man finde noget virkelig autentisk og ægte, skal man vove sig væk fra hovedstrøget og ned i de små skumle sidegader. Her i Poznan er situationen øjensynlig den at man skal væk fra hovedgaden for at finde noget som helst, etnisk eller ej. Og sandt at sige er det ikke engang et særlig fremmedartet sted vi er havnet. Stort set er det en filial af den meget store kæde af småslidte stenbroværtshuse som er så rigeligt repræsenteret for eksempel i de københavnske brokvarterer. Kort sagt et sted hvor nogle ganske få lokale hænger og lader tiden gå udenfor i verden, og hvor man måske får sin lille daglige dosis spænding ved at fodre spillemaskinen til de andre gæsters store irritation. Den hjemmefra kendte stamgæstuniform af joggingtøj og hvide sokker kendes også her, og når vi samtidig kan beundre en Stimorolreklame og en fane fra Lyngby Boldklub, er det jo næsten som at være hjemme. Heldigvis viser fjernsynet en cirkusforestilling, og så længe den varer, har vi da en smule musik.

Night Club

M/S Pomarania, c/o Polska Zegluga Baltycka S.A., ul. Portowa 41, 78-100 Kolobrzeg
9
7
04; NB På natturene: 04 eller senere 7
33 cl Brok: 13; 5 cl zytnia: 11; Turister
dansegulv 15.10.99
De lårkorte knitrer op langs skørterne når benspjættende ungmøer yder de sidste nye hits deres ret. Og vi bivåner med slet skjult fryd de moderne damer og de moderate priser på vældig vodka og andet substantiel spiritus. Vi er i et lavloftet lokale hvor vi blandt andet kan høre den kære Grieg udsat for rytmeboks og disko. I weekenden er Night Club en god konkurrent til et vilkårligt dansk storbydisk, men her bliver det jo ulige mere etnisk og fascinerende. Vi hænger godt nok kun ved baren, men bebrejd os det ikke, for priserne giver os ingen valgmulighed. Vi må udnytte den chance der bydes os. Det duver blidt fra side til side, men om det er Østersøen (hvor er de østers?) eller vores sindelag og forventning der spiller os et puds, er svært at sige, men den dumpe brummen under fodsålerne befordrer tørsten.

Visa


Polflower, Bar Nocny

Marszalkowska 148, Warszawa
8
7
Fadøl (Zywiec)
03
Øl og Vodka er billigt. Yngre
Harmonika 16.10.99
Det er lidt af en prøvelse at spadsere hen ad Marszalkowska lørdag nat, men pludselig åbenbarer en lille fedtet natbar sig hvor bartenderen tro mod polsk vane også er en åbenbaring. Her hænger vi så med de højrøstede unge der ikke kunne komme ind på diskoteket, men de kan til gengæld selv lave støj så det sagtens kan hamle op. Der er noget herligt utjekket ved sådan en gammeldags hule med garderobemand; ingen bakkenbartet cafemand har endnu fået bugt med værtshusene her. Så vi lader os roligt synke tilbage og nyder udsigten bag baren, alt imens vi ærbødigt respekterer påbuddet om ikke at måtte diskutere politik. Men så kan vi da snakke om at vi aldrig før har set midgårdsormen slynge sig om et juletræ; er det en speciel katolsk tradition? Men klokken er tre, så det er på tide at sige farvel til Basia (sådan hedder hun blandt venner), Pawel og Andrzej.

Restauracja Scandia

Dworcova, Færgeterminalen i Swinoujscie
7
6
Fadøl (Bitburger, Bosman). Underberg.
23 8
0,5 l fad Bosman: 5 PLN; Turister
19.10.99
I Swinoujscies færgeterminal skal man naturligvis have en bar som man kan tvinge folk ind i da de naturligvis ikke kommer ombord før det er blevet nødvendigt at løbe ind. Baren er for alvor blevet shinet op efter at Polen er blevet NATO-land uden vi dog påstår at der er en direkte sammenhæng. Her kan danskere og svenskere så komme og bestille vodka og øl på polsk udtalt så overtydeligt at de ikke bliver forstået. Vi er altså nu på en moderne bar i skrappe farver, men indretningen glipper lidt, for enten er baren for høj eller barstolene for lave, men næsen når da op over bardisken, så man kan beundre det flotte billede af Bosmanbryggeriet i Szczecin. Den gamle bar på stedet var skrækkelig, men med et vist etnisk interessant islæt. Efter renoveringen beskrives den bedst med et enkelt ord: banegård.

Twardowski

Rynek Glowny, Krakow
9
9
NB Sent på natten 9
0,5 PLN for brug.
0,5l Zywiec 4.30 (PLN) Pænt og ungt
05.09.96
Visakort. Ligger sammen med diskotek og restaurant.