Nordjylland

Nordjylland ligger mellem tvende have, dels det smukke Kattegat der går helt over til Sverige, og så den ligeså smukke og barske Nordsø der går hele vejen til England. Men midt imellem - inde i landet - ligger der faktisk også et lille hav, nemlig Limfjorden med alle dens små og større bredninger med navne som Nissum, Løgstør og Thisted.

På disse have rejste Kbhguide rundt til en masse provinsbyer for at se på værtshuslivet. I de fleste er det naturligvis sparsomt med et ordentligt natteliv; Værtshusene lukker altid når tjeneren ikke gider mere, og faste lukketider kendes sjældent, men det er som regel tidligt på aftenen. Undtagelsen er naturligvis fredag og lørdag hvor der kan være noget længere åbent. Det er også småt med antallet af værtshuse, men i weekenden er Struer, Thisted og naturligvis Ålborg undtagelsen.

Ølpriserne i Nordjylland er værd at rejse efter. En almindelig Thy Pilsner - som også findes i udgaverne Livø, Aalborg og Morsø - koster sjældent mere end 16 kroner og ofte mindre, og det er helt klart en af landets bedste pilsnere. Der er altså god grund til at læse anmeldelserne af denne fine landsdel.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


A Porta Bodega

Teglgade 3, 9550 Mariager
98 54 13 45
10
7
Fadøl (Tuborg, Kylle, Carls Special)
sø-on:22; to: 00; fr-lø: 03; 8
0,5 l Hancock påske: 25; Alm.: 13; Lokalt
Jukebox 17.04.09
Anmeldt første gang 20.07.06
Man kunne godt frygte at en bette by som Mariager simpelthen ikke havde et rigtigt værtshus, og måske har det engang været sådan, men så ville livet her jo nærmest ikke være til at bære, og måske er det derfor at byens eneste rigtige værtshus hedder 'A Porta' som jo betyder noget i retning af 'Til at bære'. Umiddelbart er det måske lidt for provinsfornemt med rent gulvtæppe og det hele, men potentialet til en god gang weekenddruk er her da med de nogenlunde anstændige lukketider, og hvis man ikke er gået helt død klokken tre, kan man jo altid lige snuppe en taxa til Kokken i Hadsund.

Lige nu sidder her mest medlemmer af Mariagers midaldrende medisterklub, men det er faktisk også meget hyggeligt med sådan en omgang stille afslapning inde i skyggen for Gammelkøbings stikkende forårssol, men også ude i gårdhaven sidder et mindre selskab der i høj takt sender en budstik ind til baren for at skaffe friske forsyninger.

Det er selvfølgelig et tegn på kvalitetsbevidsthed at man her serverer de glimrende øl fra Hancock og en del gode whiskyer, men det hele hives lidt ned på jorden af de mange badesandaler folk kommer vadende i, og af poplokalradioen. Det gør det nu bare dejlig uformelt, og i tilgift kan man nyde at fjorddialekten her trives i bedste velgående.


Ankerpladsen

Bredgade 20, 7680 Thyborøn
97 83 22 28
8
7
sø-on: 00; to-lø: 04; 8
alm.: 18; Lokalt og udenbys
Billars, fjernsyn, spillemaskine 09.07.06
Københavnsguiden har i aften to målsætninger, nemlig at få set VM-finalen mellem de arrogante franskmænd og de luskede italienere og samtidig drikke sig igennem Thyborøns søndagsnatteliv. Vi har nu set første halvleg på Æ Kanal og træder ind på byens andet værtshus for at se den spændende afslutning. Først og fremmest bemærker vi det flotte indgangsparti der er udformet som styrehuset på en fiskekutter, komplet med rød og grøn lanterne.

Vel indenfor bydes vi velkommen af en stor, komfortabel bar og et i øvrigt stort og lyst lokale pyntet med forskellige skibsfragmenter. Her er også nogenlunde velbesøgt, vel omkring en halv snes gæster som sidder og kigger på deres øl. Her er alt det der skal være. Men! Hvor er flimmeren? Hvor er Zidane? Hvor er Totti? Adspurgt svarer bartenderen, at "jow, æ fjærsyn ær uje bawhwed", og ganske rigtigt: I billardrummet sidder faktisk en enlig fjernsynskigger og følger med i VM-finalen mens han heftigt kommenterer samme. Jo mere han kommenterer, jo mere øl drikker han, og jo mere øl han drikker, jo mere kommenterer han. Så efterhånden som finalen skrider frem, er der ikke mange ting der ikke er blevet underkastet en ballistisk analyse. Det hele ender med at det ene hold vinder over det andet, og vi tager en ekstra pilsner for at fejre at vi nu kan nøjes med at koncentrere os om at opleve Ankerpladsen, og vores fodboldekspert snupper lige en øl mellem de to næste.

Udenfor på vejen svider nordsøsaltet i huden, og ellers sker der intet, og indenfor gives den næste runde mens Tørfisk spiller op.


Blue Corner

Nygade 7, 7900 Nykøbing Mors
97 71 00 80
9
9
Fadøl (Tuborg, Carls)
03; 7
0,5 l alm.: 20; Lokalt med kasket
Billard, spillemaskine, jukebox 12.07.06
Captain's Corner er blevet til Blue Corner på et eller andet tidspunkt i de ni år der desværre er gået siden Københavnsguiden sidst var på disse kanter og tilbragte natten her sammen med Uartige Gitte og alle de andre.

Navneskiftet er gået let hen over stedet som i høj grad ligner sig selv, omend med meget lidt gang i den her ved titiden en onsdag aften. Bartenderen står og pudser sin mobiltelefon og forstår ikke rigtig vores bestilling af to store fadøl. Da han endelig får krabbet sig hen langs baren for at skænke dem, bemærker han dog meget skarpsindigt at den ene anmelder vist har spist hvidløg, og heri har han ganske ret. Vel anbragt midt i alt det mørkebrune og bordeauxfarvede indre beundrer vi Nykøbings absolut senest åbne værtshus, i hvert fald på hverdage. Længst væk et par billardtjattere, i midten baren med masser af plads til at hænge i, og i vores afdeling et tomt dansegulv og en lille scene der mest ligner en boksering og ser ud til at kunne byde på alt fra dukketeater til mudderbrydning. Også den ganske tom, men med et flot bagtæppe af stamgæstfotografier.

Eftersom alle andre steder lukker omkring denne tid, bliver vi siddende lidt og lurer på om nattelivet efterhånden skulle koncentrere sig på Blue Corner. Indtil nu har vi haft godt drøn på bastung musik af den folkelige slags der på sælsom vis spænder lige fra Runrig til Poul Krebs, men omkring kl. 22.20 skrues der voldsomt ned, måske for at give fred og ro til et nyopstået spil tænkeboks, men sikkert snarere for at tvinge kunder til jukeboxen. Her kommer ikke nye kunder, bortset fra en gråskægget skippertype og hans kammerat, så vi må videre. Men vi kommer igen en anden dag.

Dankort


Bræddehytten

Adelgade 74 / Viborggyde, 9500 Hobro
98 52 15 94
9
7
Fadøl (Hof, Carls special)
sø-to: 22;NB måske senere; fr-lø: 02; 7
0,5 l fad: 20; Fyraftensøl ma-to, 16-18; alm.: 10; Lokalt
Spillemaskine, pool 13.02.07
Anmeldt første gang 19.07.06
Hobros mest ægte værtshus hvor folk sidder og hiver i de nularmede og hænger i baren, hedder Bræddehytten, og det er ikke falsk varebetegnelse. Alt er klasket til med bedaget træværk, og efter sigende er det da også det bedste materiale at tørre en blodtud væk fra. Det bliver der dog nok næppe behov for lige nu midt i fyraftenstiden hvor vi gæster køber vores Thor Pilsner til 10 kroner stykket. For det er en umådelig stille kanonsupersommerdag hvor folk ikke kan gøre andet end at krybe ind i skyggen med et koldt glas øl.

Værtshuset ligger perfekt placeret mellem fængslet og kirkegården. Så tidligere forsvarsminister Svend Aage Jensby der præsiderer over førstnævnte, kan hurtigt hive de brådne pander de tyve meter op ad bakken til arresten, og når de sidste kunder ikke kan længere, kan de selv trille de sidste meter ned til pølsetorvet og kirken hvor Vor Herre forhåbentligt præsiderer. Noget kunne tyde på at det allerede er sket, for hovedgaden er helt forfærdelig død i dag, men lad os håbe Hobro bare er gået på ferie.


Bytinget

Østerbrogade 22, 9670 Løgstør
98 67 31 71
10
8
fadøl (Tuborg, Classic, Carls Special)
sø-on: 21; to: 02; fr-lø: 04; 8
0,5 l fad: 25;NB: Lave ølpriser Lokalt
Fjernsyn 27.07.11
Anmeldt første gang 14.07.06
Enhver jysk by har selvfølgelig sin rimelige andel af unge brushoveder og bønderkarle med øjenbrynsskader og unge piger med blå mærker og pikante provinspiercinger, og disse mennesker skal naturligvis bruge et ægte værtshus hvor man kan bryde arm og bruge mund, og lige præcis sådan et sted er Bytinget i Løgstør og har været det i mange år. Kbhguide var her første gang i 1997, og siden dengang er der heldigvis ikke sket det fjerneste, så der er vel håb om at dette folkelige sted må overleve i mange år endnu uden at der sker noget som helst. Nå ja, de skifter selvfølgelig bartender en gang imellem, og lige nu hedder hun Louise, og hun kender alle og råber 'Hils hjemme' når gæsterne vakler ud. Løgstør er en altså en bette by og har behov for sådan et lokalt samlingssted, og det er ikke uden grund at netop Bytinget overlever, og at det er det lidt finere På Torvet der har måttet give fortabt og er blevet til pizzarestaurant Torino i stedet.

På denne onsdag eftermiddag i sommerheden er barhængernes weekendtilstand allerede indtrådt. Folk ryster ugens begivenheder af sig og lufter deres bekymringer i det trygge selskab, de hanker op i den røde Cecil og kommenterer på hvad der er træls og hvad der er hwild'. Bytinget er med andre ord et værtshus af den slags som har det så hårdt blandt sofistikerede storbymennesker i København, men som uanset hvordan man vender og drejer det vel - når alt kommer til alt - er det sted hvor vi borgere og bønder helst vil mødes.

Dankort


Café Børsen

Havnestræde 1B, 7700 Thisted
97 92 30 77
10
8
Underberg
02;NB Men afhængigt af publikum. 7
Alm. Thy Pilsner: 15; -12: 10; Lokalt
Billard, Spillemaskine, fjernsyn 01.07.13
Anmeldt første gang 10.07.06
Så er Kbhguide kommet til hovedstaden; her i Thisted brygges Thy Pilsneren, og vel bænket foran sådan en sidder vi nu her på Børsen og ser på dette gamle sted - ikke 100 meter fra J. P. Jacobsens fødested - hvor han sikkert sad og skrev naturalistisk litteratur, og der er ingen tvivl om at det let slørede blik i gæsternes ansigter må være det der gav ham inspirationen til 'Et Skud i Taagen'. Imens hørte han sikkert alle de gode gamle numre på jukeboxen, og her 130 år senere spiller vi stadig den gode gamle musik, Kim Larsen og Bamses 'Hvorfor går Louise til bal', og bartenderen og barhængeren spiller med stort engagement og talent med på skeer. Børsen er med andre ord et værtshus Thisted kan være stolt af. Lige netop sådan et sted vi formentlig vil tumle hjem til havnen fra når klokken bliver nat, for lukketid er tilsyneladende ikke noget man tager alvorligt her.

Nu kommer Ole ind med en ost, og alle bliver glade og vil smage, og der gives omgange. Så blev mandag aften reddet endnu engang.


Caféministeriet

Møllegade 19 / Mølle Plads, 9000 Ålborg
98 19 40 50 www.cafeministeriet.dk
8
9
Fadøl (Hof, Carls Special og Dark, Jacobsen Brown Ale, Semper Ardens Abbey Ale, Staropramen, Leffe, Hoegaarden, Guinness)
8
alm.: 30; 0,5 l fad: 40 (pas på, en "stor" er 0,75 l); Citypublikum
15.07.06
Hele Ålborgs centrum fra resterne af havnen til Mølle Plads (og måske endnu længere, men det ved vi ikke noget om) er tilsyneladende ved at blive renoveret, soigneret og pængjort i betydeligt omfang. Nu er ålborgenserne jo heldigvis et sundt fordrukkent folkefærd med begge ben på jorden, så de små listige steder overlever faktisk, men alligevel har byen fået sin andel af unge, smarte steder. Her på Mølle Plads er der f.eks. lørdagsunderholdning med DJ og udeservering, og bagmanden er det selvsikre Caféministeriet, som i et elegant lokale producerer så mange caffe latter at personalet dårligt kan nå at tage imod pengene.

Nu skulle vi tilfældigvis lige bruge en caffe latte, og udsigten over den kønne plads kan vi også godt goutere, så lige nu har vi det fint. Til mere seriøs brug har Ministeriet også et habilt øludbud, men i almindelighed ville vi nok foretrække at nyde øllet i mindre stilsikre omgivelser. For eet er ølsmag, andet er selvsmag. Hør bare dette lille stykke identitetssøgen fra menukortet: "Alle kan de dog fortælle den samme historie om et rum, der aldrig er det samme. Det er lyset, siger de. Men det er svært at forklare, fortsætter de. Og alligevel forsøger de. De taler om en café af en anden verden. Hvor ét øjeblik bliver til flere." Novra, siger vi. Og der er meget mere.

Dankort


Café Chic

Vesterå 24 / Ved Stranden, 9000 Ålborg
98 12 70 73
7
9
Fadøl (Carlbergs Dark, Hof, Carls Special, Hoegaarden, Stella Artois, Leffe Brune, Leffe Blonde, Franciskaner mørk og lys, Jacobsen Brown Ale, Guinness, Kilkenny)
sø-on: 22; to: 03; fr: 04; lø: 05; 9
0,5 l Guinness: 40; Yngre cafépublikum
15.07.06
Man sætter efter navnet at dømme ikke sit lys under en skæppe her. Almindelig cafegul standardindretning med lidt gammelt kitsch som ophængte fotografier af Audrey Hepburn og James Dean skal åbenbart retfærdiggøre at stedet er chict. For øjeblikket er der næsten ingen gæster, og lydtapetet bræger med halvfemsertoner, men etablissementet leverer formentlig hvad man kan vente af det: nemlig anstændig mad og et lidt større øludbud til den lidt mere sofistikerede kunde end stamkunden på naboværtshuset Victoria hvor man kan få en Aalborg Pilsner til 16 kroner.

Dankort


Café Coks

Vestergade 11, 7700 Thisted
97 91 11 51
8
9
Fadøl (Hof, Carls Special, Hvede, Dark)
19 8
alm.: 26; Lokalt
TDC Universal Internet hotspot 11.07.06
Denne anmeldelse skrives i al hast. Coks lukkede egentlig for en lille time siden, men de har alligevel været så flinke at servere os hver en Thy-pilsner. Og her sidder vi så på det inneste sted i Thisted hvor de mere sofistikerede byvandrere får sig en gourmetkaffe eller cafémad i texmexstil før de måske ved syvtiden opsøger byens måske lidt mere fodformede værtshuse. Her er lidt moderne kunst på væggene og en flot vindeltrappe op til en tom overetage hvor de døde ludere ville ligge hvis det her var Mord i Rodby. Gad vide hvorfor man kommer til at tænke på den, men det gør man altså. Puha, det var det, vi må videre.

Dansebaren

Jomfru Ane Gade 3, 9000 Ålborg
98 16 37 08; Fax 98 12 72 98
8
9
NB 05 i weekenden;
Dansende
Dansegulv 15.07.06
Ude på Jomfru Ane Gade bliver vi standset af to damer der gerne vil give en drink, og det vil vi da ikke være bekendt at sige nej tak til, så vi modtager fribilletten til en gratis drink inde på Dansebaren.

Der viser sig at være kulsort og næsten tomt på dette formentligt nystartede sted, og det er jo ikke særlig godt på et sted beregnet til at danseglade weekendpsykopater skal fyre den af. Men nu har vi jo fået en gratis tynd cola (måske var der rom i - det kunne ikke smages), og så må vi jo hellere give det en chance.

Øjnene begynder at vænne sig til mørket, og vi skimter noget imitereret lerklining der måske skal ligne en borgkælder eller sådan noget, og vores ører forlystes med gammeldags retro-røvballemusik, men alt i alt er det lidt svært at holde entusiasmen oppe, så vi lister af sted igen uden at købe noget. Men vi ønsker da held, lykke og gæster til Dansebaren, og hvis det sker, skal vi gerne komme tilbage en anden gang.

Dankort


Den Glade Pingvin

Søndergade 14, 7600 Struer
97 85 21 59
8
9
Fadøl (Tuborg, Classic, Classic Gylden, Carls Special, Guinness, Franziskaner, Jacobsen Brown Ale, Baggårdsbryggeriet Indian Summer)
NB Ikke til at vide 8
0,5 l fad, også Guinness: 40; Blandet, en del ret unge
08.07.06
Den Glade, cigaretrygende Pingvin med butterfly og paraply har tilsyneladende sådan noget som 16 år på bagen her i denne by som vi efter et kort ophold er kommet til at holde af. Fra moderne, upolerede Rådhuskroen over bodegastemning på Limfjordskroen er vi nu endt på et rigtigt musikværtshus. Dels har de hængt forskellige messingblæsere op i loftet, og dels drøner den dunkende musik for fuld hørm ud over det cirka halvfyldte barinteriør i mørkt træ og mere messing, hvor et blandet publikum af teenagere, handicappede og ølaber deler uvisheden om hvornår stedet mon egentlig lukker.

Her er udsigt til gågaden og et lille torv, og her er følsom fotokunst på væggene. Det siger sig selv, at et sådant sted må opkræve lidt ekstra for den halvfornemme stemning, og det er sådan set helt i orden. Det er åbenlyst at der er et behov og at det opfyldes.

Dankort


Den Graa Kok

Butikstorvet 19 / Storegade, 9560 Hadsund
98 57 22 22
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic)
sø-ti: 18; on: 20; to: 22; fr-lø: 05; 8
Alm. Thor: 18; Lokalt
Jukebox, fjernsyn, billard, spillemaskine, Photo Play 27.07.11
Anmeldt første gang 18.07.06
Så skifter redaktionen til Thor, for nu er vi kommet ned gennem Kattegat og ind til Hans Kirk- og Johannes V. Jensenland, og her drikker man altså Thor - en tår af Jylland - ikke så ringe - (ja, det står der altså på den) selv om den vel retteligt hører til i Kronjylland og ikke her i Himmerland. Her på denne fredag aften er der stadig god plads, men de første unge, larmende gæster har allerede indfundet sig på Hadsunds in-sted, og det er vel kendetegnende at lukketiderne favoriserer netop weekendpublikummet.

Hadsund går for at være en meget venlig by, og selv om de udenlands- og københavnerinspirerede taberkasketter også har indfundet sig her i byen blandt unge, så er det utvivlsomt rigtigt at det sikkert er sjældent at der for alvor bliver nikket skaller her.

Kokken er fra begyndelsen af firserne, og det ses tydeligt i stilen. Det er lidt monumentalt og rustikt, og bordene er i hvert fald nogle man kan stole på. Der er gods i dem til endnu mange gode års armlægningskonkurrencer. Faktisk kan vi i fortrolighed berette at anmelderen vandt en buket blomster i armlægning her på stedet natten efter 14. september i 1987. Skuffet må han konstatere at det ikke kan lade sig gøre at gentage succesen, for de eneste andre gæster lige nu er en lille flok midaldrende kvinder der er havnet her ved et uheld da de skulle hjem. Og heldigvis for det, for ellers kunne Kokken nok ikke eksistere, og de tilstedeværende damer er nok ikke typen man vil kunne finde nede på Jagtstuen.


Den Røde Lygte

Vesterbro 78, 9000 Ålborg
98 13 39 55
9
9
Fadøl (Ceres Royal Pilsner, Ceres Classic, Ceres Weiss)
ma-on: 23; to: 00; fr-lø: 02; sø: 20; 7
0,5 l alm. fad: 24; Alm.: 17; Sensommertilbud: indtil kl. 16: Alm.: 12; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 11.10.08
Anmeldt første gang 15.07.06
Efter en uges tid i sommerlandet er det faktisk rart at komme til et sted hvor de gode arkitekter bor, og husene har mere end tre etager. Og hvor kan man bedre nyde storbystemningen end på Vesterbro hvor biler og bybusser vælter forbi og Den Røde Lygte har åbnet hele facaden og breder sig ud på fortovet. Lygtens fortovsservering er nu ikke lige noget man forbinder med et køligt glas hvidvin og tapas, for stedet her er faktisk en smule skummelt og tilsyneladende indrettet for at fejre de kulturelle ikoner Pink Floyd, AC/DC og AaB.

Her er en stor bar hvor en enkelt tyk mand er ved at falde i søvn, men ved stålbordene som står tæt omkring, er stemningen ganske høj blandt et overvejende yngre publikum. En gang imellem må der være nogen der spiller Ludo og andre spil her, men i aften skal der drikkes øl, og det kan vi jo kun bifalde.

Den Røde Lygte er altså et ægte gammeldags værtshus, som dog også har fået fat i næste generation af bargæster der her sidder på ægte Ålborgmaner og suger Hof og Cult Shaker af flasken.

Vi hører igen Kim Larsen, og han har faktisk forfulgt os hele ugen. Måske hører man ikke ret meget andet i Nordjylland? Nå jo, man hører da stadig 'Stik mig en øl, ellers slår jeg flik flak, stik mig en Thor, ellers slår jeg flik flak på Randers Fjord'. Så nu er vi altså nået til grænsen mellem Thy- og Thor-land.

Rygning tilladt.
Dankort og Master.


Fregatten

Kastetvej 97 / Otte Ruds Gade, 9000 Ålborg
98 16 16 02
9
8
Underberg
sø-lø:10-02;
Alm. Aalborg Pilsner: 16; Lokalt
Spillemaskine, jukebox, pool, tictac-mintmaskine, fjernsyn 16.07.06
Her i Ålborg har man også sin fair andel af arbejderværtshuse - hvis ellers det begreb har nogen mening længere - og i vestkvarteret har man et meget typisk af slagsen. Søndag eftermiddag/aften er atmosfæren tåget omkring baren, og folk småhænger der til gammel countrymusik, og der sker egentlig ingenting, og det er med garanti en af de største kvaliteter for de ikke helt unge stamgæster. Også i dag har man åbent til klokken to, men mon ikke man ser et helt andet leben fredag og lørdag hvor folk ikke efterfølgende skal op på arbejde. I parentes bemærket er et af de typiske kendetegn på et ægte arbejderværtshus at de tilstedeværende arbejdere aldrig ser ud til at skænke deres arbejde dagen efter en tanke.

Lad os afsluttende konkludere at det er tankevækkende at Ålborgs nordvestkvarter ikke blot i placering, men også i stil, ikke er til at skelne fra Københavns ditto. Christer Sjögren runder smukt det hele af ved at synge om de nære ting.


Fur Færgekro

Stenøre 8, Stenøre, Fur Havn, 7884 Fur
97 59 30 02; Fax 97 59 30 02
9
7
Fadøl (Hancock Fur, Hancock Black Lager)
NB Når de sidste spisende gæster går hjem. Omkring kl. 22. 8
alm. Fur: 18; En lokal og nogle turister
13.07.06
Der kan siges meget godt om Fur. Først og fremmest er det jo Limfjordens dejligste ø, kun to minutter fra Danmark med en særdeles højfrekvent færge. Geologisk er øen også meget interessant, for moleret gemmer på de mærkeligste forsteninger. Og endelig er der hele to værtshuse i kravleafstand fra færgelejet. Vi har prøvet det folkelige Skuret, og vi besøger nu den formentligt pænere og mere traditionelle færgekro. Vi holder os fra restaurationen hvor der skramles med kniv og gaffel, og sætter os i krostuen eller slyngelstuen eller hvad det nu ellers kan hedde. Her er laminatborde med rød dug, potteplanter, maritime billeder og salt og peber, som nu aldrig har forekommet os et særlig nyttigt tilbehør til øldrikning. Krofatter går til og fra i sin opspilede t-shirt, og oppe ved baren sidder en af forsteningerne, frisk fra molerlejet, og råber op.

Pludselig kommer et talrigt personale frem fra køkkenet, sætter sig ved nabobordet og begynder at spise kartofler med brun sovs, "for ælls swind' wi jo in' te de båå engnteng." Nåh, der ser nu ikke ud til at være hungersnød på Limfjordens dejligste ø, men de har jo også fået et opsving i erhvervslivet i form af Fur Bryghus som desværre ligger langt fra havnen, og hvis produkter slet ikke sælges på Færgekroen, men den specialetiketterede Fur-øl fra Hancock skal man nu heller ikke rynke på næsen af. Lidt musik havde ikke været nogen skade til, men til gengæld kan vi kigge ud på havnen og færgen som sejler og sejler. Københavnsguiden har oplevet langt værre eftermiddage.

Dankort


Færgekroen - Hotel Syd

Færgevej 1, Hadsund Syd, 9560 Hadsund
98 57 13 01 www.faergekroen-hadsund.dk
8

NB Om aftenen 10
0,5 l Thor: 42; Sommergæster
Terrasse 21.07.06
Hadsund Færgekro var tidligere en gammel, hyggelig, tja, færgekro, men siden færgedriften indstilledes ved jernbanebroens indvielse i 1904, har kroen haft rigelig tid til at indstille sig på moderne tider. Forretningen har tilsyneladende ikke lidt nævneværdigt, og med nedlæggelsen af jernbanebroen og nybygningen af en vejbro ligger den jo stadigvæk ved en hovedfærdselsåre. På et tidspunkt, formentlig i halvfemserne, har den gamle kro fået en glasbaseret tilbygning der åbner sig mod en stor terrasse med gedigne havemøbler der formentlig er fremstillet på byens eneste verdenskendte virksomhed, Trip Trap. Stedet er således fuldt rustet til det nye århundredes kroferier, konfirmationer og konferencer, mens det almindelige øldrikkende publikum kun tilgodeses i sporadisk grad.

På denne sommerfredag er der en større fest i gang i selskabslokalet, og vi sidder derfor udenfor og nyder udsigten over fjorden og den manglende jernbanebro. Vi har selskab af andre svedende feriegæster iført korte bukser og solskoldning, så lige nu går det fint. Vi har ikke noget klart indtryk af mulighederne for en stor fadøl på en kold novemberdag; måske skal man lige ringe og forhøre sig, for man henvender sig egentlig nødigt til almindeligt drikkende ølgæster.

Dankort


Cafe Hannæs

Korsgade 8, 7700 Thisted
9
5
00 7
Alm. Thy Pilsner: 15; Fyraftensøl: ma-to 15-17: 10; fr 16-19: 10; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine, eldart 11.07.06
Lukket

Kbhguide har ofte brokket sig over den omsiggribende værtshusdød, men her i Thisted kan vi da glæde os over at det fænomen overhovedet ikke er slået igennem, og måske vil det aldrig ske. Her er et overflødighedshorn af gamle og lidt sumpede klassikere, herunder ikke mindst det rolige herreværtshus Hannæs hvor der næppe kommer mange kvinder. Og de vil såmænd næppe goutere den enkle lyrik som man finder på toilettet blandt de talrige side 9-piger: 'Vosse, Vosse, vil du ha en babs på min nosse'. Nej, her kommer kun ølmaver og tager sig et stille spil eldart hvor man selv slipper for at lægge pointene sammen, og det er kun godt det samme, for hvis regnekunsten er lige så anløben som tungemålet, kan det kun gå galt.

Anmelderne får sig selvfølgelig som altid den udmærkede Thy Pilsner, og på den læser man at den gode smag er fremherskende her på egnen. Og det ses jo tydeligt på det tilgrusede gulvtæppe, de ramponerede barstole og toiletpoesien at det forholder sig sådan. Men kan sige mange ting om Cafe Hannæs, men det er med garanti det bedste værtshus mellem Havnestræde og Fjerritslev.


Harmonien

Grydetorv 16, 7700 Thisted
97 92 02 03
7
6
00 7
Alm. Thy Pilsner: 15; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine, jukebox 11.07.06
På en måde minder Rødvig om Thisted. Begge steder har man en Harmoniens kro. Og her i Thisted hersker der også en vis harmoni blandt gæsterne. De er faldet i et med hinanden og deres egen hverdagsbrandert og synger usmukt om Bornholm og andre solskinssteder. Anmelderne bliver straks spottet som udenbys storbymennesker som må være fra Ålborg, og det er da også sandt at vi kommer rejsende fjernt fra ude fra havet, nærmere bestemt gennem Nissum Bredning, Vilsund og Thisted Bredning, og nede ved havnen ligger så netop Harmonien som første tilbud til nogen som har drukket for meget saltvand og for lidt øl.

Det her er ikke Thisteds bedste værtshus, men det er i hvert fald det mest sumpede, og det kan så tjene som anbefaling eller det modsatte, alt efter temperament og sociale omstændigheder.


Hirtshals Kro

Havnegade 2 (egentlig den yderste del af Nørregade), 9850 Hirtshals
98 94 20 77 www.hotelhirtshals.dk
9
9
Fadøl (Murphy's Irish Stout, Royal Pilsner, Royal Classic, Heineken, Murphy's Irish Red)
sø-to: 02; fr-lø: 05; 8
0,5 l Murphy's Irish Stout: 60; Turister
Udendørs terrasse 30.06.13
Når den mødige rejsende efter en lang dag endelig når den yderste kant af landet og nu kun har den vidtstrakte nordsø foran sig, vil han naturligt stile lige imod Hirtshals kro på kanten af havnen. Men ak, kroen er ikke et stolt sted med århundreders øludskænkningstradition bag sig. Den er i stedet et ganske flot - indrømmet - hotelanneks der har taget kronavnet når nu ingen andre gør brug af det. Og da man ligger på pynten med udsigt over havn og hav, kan man naturligvis lave en forretningsmodel der handler om at flå den nydelige tyske eller norske sommerturist der af uransagelige årsager er villig til at betale 60 kroner for en fadøl. Kroen/pubben har en solbeskinnet terrasse og et aldeles nydeligt krolokale i bedste syntetiske hotelstil, men vi vil alligevel anbefale at man går lidt ned ad Hjørringgade og drikker sin øl blandt Hirtshals' borgere på Peder Most eller Skipperkroen til langt mere rimelige priser. Men for forretningsmanden eller turisten hvor pengene sidder løst, er kroen helt klart et rart og flot sted.

Dankort


Hr. Nielsen

Jomfru Ane Gade 11, 9000 Ålborg
98 11 14 20; Fax 98 12 72 98
9
10
Fadøl (Royal pilsner, Classic, hvede)
sø-to: 05; fr-lø: 06; 6
0,5 l flaske Hobgoblin: 55 Glade dansepsykopater
Fjernsyn 16.07.06
Så er vi i gaden igen, denne gang en søndag aften. Her er langtfra så meget gang i den som i morges kl. 4, men helt galt er det nu ikke. Faktisk er de fleste steder på Ålborgs berømte gade ret ens: Smalle facader der skjuler gigantiske, dybe, skumle lokaler hvor dansemusikken dunker og de unge skyller fadbamser i sig med stor ihærdighed. Hr. Nielsen er ingen undtagelse. Her er mørkt som i graven, men man kan altid orientere sig efter højttalerne hvis trykbølger næsten kan føles på kroppen. Og ihærdigheden blandt drengerøvene er også stor sådan en søndag. Den ene brandert efter den anden vakler forbi for at komme ud og få et pust frisk luft. Nogle gange virker det så risikabelt at brandertens venner må stæse efter og få lodset staklen sikkert ind igen. Jomfru Ane Gade er godt nok en gågade, men den kan vel slå hårdt nok hvis den pludselig springer op i næsen på en.

Som ølforbruger kan man glæde sig over et hæderligt udbud i udenlandske flaskeøl, og hvis man rykker ud mod den pt. åbne facade, kan man også godt slippe for den diskotekstunge atmosfære som godt kan forstyrre nydelsen af f.eks. en Hobgoblin. Hr. Nielsen og alle de andre som ham er faktisk ganske anvendelige steder, men måske mere ved firetiden om morgenen når hormonerne slippes løs i sommervarmen.

Dankort


Jagtstuen

Storegade 6, 9560 Hadsund
98 57 14 18
10
7
sø-on: 22; to: 00; fr-lø: 02; 7
alm. Thor: 18; Underberg: 25; Lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine 26.07.11
Anmeldt første gang 18.07.06
Vejen til Hadsund gennem Mariager Fjord er meget smuk, men også lang og snoet, så det er et under at vikingerne overhovedet kunne finde frem. Men det er umagen værd, for det er en køn by, og så har den Jagtstuen hvor den besøgende københavner straks får serveret en historie om en hund der elsker rå kartofler. Når hundehistorien er udtømt, og det kan tage lang tid, for det er en meget interessant hund med både hale og ører, kan man endelig tage en tår af sin Thor og beundre byens mest værtshusagtige værtshus.

Jagtstuen var tidligere en rigtig bræddehytte, eller måske endda en jagthytte, for her hang kranier og gevirer fra forskellige hjorte der sikkert var nedlagt i den nærliggende Thygeslund Skov eller på savannen mellem Stinesminde og Ove, men nu er jagtstuen blevet lidt mere ungdommelig selv om hyttelooket stadig præger stedet. Ungdommelig er også Heidi i sommer-T-shirten med det bedårende udseende og den endnu mere bedårende dialekt.

Stemningen er lys og glad som solskinnet og den blå fjord, og minder anmelderen om den gang han for mange år siden forsøgte at ankomme til Jagtstuen ved at køre sin bil ned ad kældertrappen. Den blev hurtigt båret op igen, så vi sammen med de flinke mennesker kunne samles om en vigtig beskæftigelse, nemlig at drikke os en Thor eller tolv. Jagtstuen er nu som dengang Hadsunds bedste værtshus.

Musikken er standardpop i værtshusgenren.


Jans Bodega (Rådhusbodegaen)

Rådhustorvet / Ringsgade. 7900 Nykøbing
7
6
sø-on: 22; to-lø: 00; 7
alm.: 15; Lokalt voksent
Spillemaskine 12.07.06
Udsigten til Rådhustorvet kan måske forklare hvorfor de fleste lokale kalder stedet her for Rådhusbodegaen, og ingen modsiger dem, heller ikke facaden, for vi er på det mest anonymt skiltede værtshus vi nogensinde har set.

Indenfor befinder vi os i et lidt råt indrettet interiør som kunne tænkes at huse et ungdommeligt postautonomt ølentusiaststed, men som viser sig at være noget langt mindre kitschet og meget mere originalt, nemlig et gedigent lokalt sumpested hvor de lokale sidder og drikker øl og til fulde overdøver lokalradioens forpustede reklamer. Den er seks om eftermiddagen, der småsnakkes ved baren, og ved nabobordet er en gæst bristet i gråd. Hendes bordfæller gør ikke meget for at trøste hende, så enten er det ikke så alvorligt, eller også kommer man alligevel overhovedet ikke hinanden ved her. Et mærkeligt sted som virker indspist og på samme tid er nogenlunde lyst og luftigt. Bemærk dog mottoet over baren: Atmosfære er noget bodegaen har i stedet for frisk luft.


Jægerkroen

Adelgade 5, 7800 Skive
97 52 00 90 www.jaegerkroen.dk
10
9
Fadøl (Hancock, Hancock Lager)
ma-to:23; fr-lø: 02; sø: 22;
0,5 l fad Hancock: 30; Lokalt
Fjernsyn, dart, spillemaskine 09.08.12
Hvad gør man når man kommer til en nordmidtjysk købstad og gerne vil have en god øl og helst ikke vil betale alt for meget? Jo, man går op på gågaden, som sikkert hedder Adelgade eller noget lignende, og kigger efter et Hancockskilt og en invalideknallert. Og der kan man så gå ind i røgtågerne til de indfødte og nyde et klassisk værtshusmiljø. Det er altid vældig hyggeligt og afslappende, ikke mindst her i Skive hvor Jægerkroen er nostalgisk romantisk på bondemåden uden det dog er helt Morten Korchagtigt. Snarere lidt Stauningagtigt med mørke lokaler i træborde og lædersofaer, og det ville da også være en skam hvis lattefolket fik en fod indenfor her i Hancockens hjemby.

Café Klostertorvet

C. W. Obels Plads 14, 9000 Ålborg
98 16 86 11 www.klostertorvet.dk
7
9
Fadøl (Hof, Carls, Dark, Hvede, Kilkenny Cream, Leffe Blond, Staropramen Granat, Franziskaner Dunkel)

Udenlandsk øl: 35; (fx Leffe, Kilkenny) Yngre cafepublikum
16.07.06
Hvis der nogen sinde vil blive arrangeret et mesterskab i at være Danmarks kedeligste cafe, så vil Klostertorvet kunne kede for Ålborg hvor Viggo gør det for Århus og Vik for Vanløse. Men Klostertorvet har en berettigelse: Man kan gå på nettet med sin egen bærbare, og det skal jo nok kunne lokke nogen husarer til selv om - når denne anmeldelse måske læses om kort tid - vores læser så vil sige: Og hva så, det kan man da alle steder, men sådan er det altså stadig ikke her i sommeren 06, og vi ved alt om det, for vi har forgæves forsøgt i hele Nordjylland i en uge uden held (på begge sider af fjorden), men nu lykkedes det altså til en krone i minuttet.

Selve værtshuset vil vi ikke skrive om, men de kedelige møbler er garanteret et design som vi lønmodtagere ikke forstår os på, men gad vide hvad arbejdstilsynet ville sige til at der hænger et flygel i et par tynde stropper over et gæstebord hvor en kasketmand med tøs får sig en Classic til lyden af reklamerock fra en brolæggerjomfru med kattetarme?

Dankort


Krone Pub

Algade 25, 7900 Nykøbing Mors
97 71 07 88
9
9
5 forskellige slags fadøl.
00 7
alm 17; Guinness 25 Yngre
Spillemaskine 29.06.97
Lukket

Dankort. Irsk indrettet.


Limfjordskroen

Søndergade 7, 7600 Struer
97 85 16 30
9
7
NB Det vides aldrig med sikkerhed.
Alm.: 15; Lokalt
Spillemaskine, billard 08.07.06
Så er Kbhguide nået Struer hvor rigtige mennesker lugter af øl og diesel. Meget længere mod vest kommer man ikke, og her ude på prærien har landets love ikke rigtig bidt sig fast. Som enhver ved, er al det momspis og skattelovgivning ikke noget man kan tage alvorligt her, men til vores store glæde opdager vi nu at det samme gælder bevillings- og lukkelove. Ingen ved hvornår værtshusene lukker, og de ved det heller ikke selv. Måske skyldes det at de bliver nødt til at holde åbent med de priser de holder sig: Her i byen koster en halv fad 20, og en almindelig statsbajer 15 skejser. Vi er derfor ganske benovede og nyder besøget på Limfjordskroen, som såmænd sagtens kunne ligge på Ægirsgade hvis altså ikke alle gæsterne talte som tørfisk.

Udenfor synker solen over Nissum Bredning, men natten sænker sig næppe nogensinde over den jyske provinsbodega ved fjordbredden.

Musikken er Kim Larsen, Peter Belli, Dodo og den slags.


Livø Kro

Skippervej, Livø, 9681 Ranum
7
6
NB Når folk går. Om sommeren er det sikkert ved 22-tiden. 8
Livø Pilsner: 20; Pt. åndssvage med vogtere
Overdækket gårdhave 13.07.06
Anmeldt første gang 28.06.97
Så er vi ankommet til Livø og har bænket os med en Livø Pilsner på den mennesketomme Livø Kro. Men i gårdhaven er der reserveret til adskillige gæster, så mon ikke der er håb om at der vil komme lidt gang i den senere. Potentialet er her i hvert fald; der er godt nok ingen tilbage af de statsautoriserede kriminelle åndssvage der tidligere beboede øen, men så er hele Socialistisk Folkepartis sommerlejr flyttet herud, og det kan vel være lige så godt.

Det viser sig imidlertid som aftenen skrider frem at de spisende gæster sidder og putter sig og lige så stille lister hjem i teltet igen, og tomheden ligefrem larmer nu mens vi lister den sidste Limfjordsporter ned inde ved det lakerede fyrretræsbord i parketmurstensstuen. Vi burde rakke skrækkeligt ned på dette kedelige sted, men det er jo ikke kroens skyld at SF'ere ikke kan lide at gå på værtshus, så vi er lidt tilbageholdende i vores karaktergivning.


Morsø

Havnegade 5A, 7900 Nykøbing Mors
97 72 00 71
11
8
sø-to: 22; fr-lø: 03; 7
0,5 l fad: 25; Lokalt
Billard, Eldart, Spillemaskine, Jettestuen 10.10.08
Anmeldt første gang 29.06.97
Morsø er utvivlsomt et meget gammelt værtshus, og det holder søfartsfanen højt, og det gør det godt selv om de gæstende billardspillere nu om stunder ikke nødvendigvis er knyttet til søen. Men det er Morsø i hvert fald. I dette imponerende, smukke værtshus som egentlig er en lille tidslomme fra 1800-tallet, er indretningen som på et provinshotel fra gamle dage; fornemt og folkeligt på en gang. Der er først et billardlokale hvor de fleste gæster opholder sig, så et tilstødende barlokale med en lang fornem bar og endelig en sidestue til folk der vil sidde lidt i fred. Og her i sidestuen sidder anmelderne lige nu og nyder stemningen af forgangne tider.

Det er nemt at lave kitsch og hænge et billede af dronning Ingrid og kongen op, men her er det ikke kitsch: det er urørt og ægte. Man har godt nok fået plads til et eldart og nogle farvebilleder af missilskydende torpedobåde, men det illustrerer jo fint at Morsø ikke er et museum, men for levende mennesker. Og de levende mennesker der er her i dag, er jo blot de seneste i en række af besøgende der har nydt dette sted, mindst siden anmelderens tipoldefar var her i 1895.

Kbhguides anmeldere har generelt et problem med provinsbyer udenfor sæsonen, og denne gang ligger kontrolbesøget på en kold, mørk og våd oktoberaften, og det giver jo et noget andet præg over byen. Selv om det er fredag aften, er der ikke andet at se end et par sprittere i en portåbning på hovedgaden, men heldigvis stiller sagen sig noget anderledes an når man kommer ind på Morsø. Her er der både liv, larm og billardklinken. Desværre er den smukke sidestue, Jettestuen, lukket af, så man må sidde i mylderet og drikke sin 25 kroners fadøl, og det er da i grunden ikke det værste.

Men se selv Morsø, vi har i hvert fald ikke mødt et smukkere sted i hele Jylland, og så ligger det jo ikke engang i Jylland, men på Mors.

Rygning tilladt.


Cafe Nytorv

Nytorv 2, 7700 Thisted
97 92 01 33
7
8
22; NB måske senere 7
alm.: 15; ma-lø 08-09: 2 alm.: 15; ma-lø 09-12: alm.: 10; fr 15-17: alm.: 10; sø 10-12: alm.: 10; ved levende musik: alm.: 20; Lokalt, modent
Jukebox, fjernsyn 01.07.13
Anmeldt første gang 11.07.06
Den største udfordring ved at anmelde Cafe Nytorv er næsten at hitte rede i de mange rabatordninger for øl. 15 kroner for hele to morgenbajere må næsten være en danmarksrekord, den ros skal de da have. Og så stiger prisen jo altså til en tyver når her er levende musik; det er vel også i sin orden - selv om det er lidt vanskeligt at forbinde Nytorv med noget levende. Denne tirsdag eftermiddag hvor øllerne noget abnormt sælges til normalpris, virker gæsterne i hvert fald noget selvdøde, omend velkonserverede i rigelige mængder Thy-pilsner. I den afdeling der skiltes som Æ Slyngelstow, sidder nogle barhængere og taler meget lavmælt om noget meget sørgeligt, og nede ved bordene er stemningen nærmest som ved et sygeleje. Det må være en alvorlig sygdom, for ingen formår i hvert fald at overdøve den dæmpede dansktopmusik der flyder stille ud over os. Pludselig ringer telefonen, og en af gæsterne vågner og råber Det er til mig, sig jeg er på vej. Og ganske rigtigt, det var hjemmefra, og hun rejser sig og trasker hjemad.

Vi andre sidder tilbage og ser ud over lokalet som sådan set er meget hyggeligt med potteplanter og gamle Thisted-billeder, og der er jo altid udsigten ud over torvet hvor der ind imellem dukker en taxi op for at afhente en stamgæst. Hvis alternativet er at se på maling der tørrer, anbefaler vi gerne et besøg.


Peder Most

Hjørringgade 10, 9850 Hirtshals
98 94 31 41
10
9
(Lidt forskelligt whisky, men intet fadøl)
sø-to: 02; fr-lø: 05;
Alm.: 18; 16-19 alle hverdage: øl 10 kr. Lokalt
Spillemaskine 12.05.09
Peder Mosts næstnabo henne på hjørnet er Skipperkroen. Her sad anmelderne ved en lejlighed i de barske fattigfirsere og lagde arm med fiskerne, og den gang var det byens bedste og mest troværdige værtshus. Men fiskeriet er jo for nedadgående, så Hirtshals orienterer sig efterhånden mere efter turistkroner og har derfor lidt turistdøden med kedeligt opgravet hovedstrøg med papirsdannebrogsflag som enhver anden kønsløs by, og Skipperkroen er konverteret til diskosted i sæsonweekenderne.

Men der er dog stadig liv i den gamle by ud til Nordsøen. Indenfor på Peder Most sidder de nemlig, alle fiskerne og dem i de dertil relaterede erhverv, og drikker deres Hof og Tuborg. Der er nemlig rart inde i mørket fra den skærende nordsøreflekterede sol, og det er da også her alle turisterne faktisk vælger at komme. I hvert fald de nordmænd der grumme nødigt vil hjem til Norge lige nu.

Her er en enkel klassisk vestjysk bodegaindretning med gamle navneskilte og gallionsfigurer fra fiskefartøjer, så man kan kan føle sig hjemme her oppe ad bakken væk fra havnen. Folk sidder fredeligt og veksler nogle ord med hinanden og med nordmændene og er sikkert ganske godt tilfredse med tilværelsen på Peder Most, når nu man ikke kan komme på Skipperkroen. Der er ingen der nikker skaller, og ingen der kysser på panden når man har tabt. Var det mon dem vi lagde arm med sidst?


Café Postkassen / Hotel Postgaarden

Torvet 6, 9550 Mariager
98 54 10 12
8
6
Fadøl (Hof, Carls Special, Hvede, Dark)
NB Når de sidste spisende gæster går hjem. Omkring kl. 22.
0,5 l alm.: 38; Et par turister
20.07.06
Velkommen til Korsbæk, skulle vi lige til at sige. Vi har efter en kortere byvandring ad Mariagers brostensbelagte gader fundet frem til Hotel Postgaarden, som ved nærmere eftersyn viser sig at være en restaurant. Heldigvis har man en slyngelstue, eller "café" på moderne dansk, hvor øldrikkerne kan få lov at sidde. Og når nu Mariager har en veteranjernbane, kunne man jo også vente at se Røde og hans kammerater fra banegården sidde og planlægge revolutionen her.

Og stedet har sørme lokalerne til det. Postgaarden og -kassen har til huse i en ældgammel bygning hvorfra man kan kigge over på Sparekassen Kronjylland på den anden side af Himmeriges Plads. Men helt ærligt ville Røde, grisehandleren og Fede nok føle sig lidt fremmede i denne ret moderne turistcafé der serverer nachos og vandpibe i hvidløgshørm, og hvor halvdelen af krostuen i øvrigt bruges til opbevaring af ekstra borde til restauranten. Det er ikke så underholdende at sidde og glo på hviddugede borde og tallerkenstabler når man kunne nyde et smukt, gammelt lokale med bindingsværk og det hele. Her hænger en forgyldt hestesko oppe under loftet, og den slags skulle jo efter sigende virke selv om man ikke tror på det. Måske skulle vi ønske Postkassen held og lykke i dens søgen efter en passende balance mellem modernitet og tradition. De har potentialet, men de er der ikke helt endnu.

Dankort


Promenaden

Poul Paghs Gade 18 / Kastetvej, 9000 Ålborg
98 11 52 30
9
7
Underberg
ma-on: 00; to-lø: 00; sø: 20;
alm.: 16; Underberg: 23; Lokalt, lidt slidt
Dart, billard 16.07.06
På Promenaden udspilles lige nu en historisk begivenhed, nemlig Københavnsguidens nyanmeldelse nummer et tusind. Sjovt nok er vi endt på et sted der minder lidt om det Erik den Røde på Amagerbrogade hvor det hele startede.

Promenaden ligger prominent ved en hovedfærdselsåre, men er helt afgjort et lokalt samlingspunkt i et ikke alt for fornemt kvarter. Her om aftenen på en supersommersøndag er her pænt besøgt selv om stedet egentlig skulle være lukket for en times tid siden, men hvorfor dog lukke en forretning der går godt? Ved nabobordet har de lige fået nye forsyninger til et værre blandingsmisbrug af øl, irish coffee og noget der forhåbentlig ikke er en helflaske morgenurin. Der er ikke noget at sige til at de efterhånden er blevet lidt snøvlende, og det gælder da vist egentlig flertallet af gæsterne. En enkelt af dem har en firhjulet scooter til at trille hjem på; de andre må trille som de bedst kan, men ikke lige nu, for øllet flyder stadig i en lind strøm sammen med noget ubestemmelig musik, snøvlende snak og vovede ringetoner.

Der er ikke gang i billardet, og der er heller ingen der har fulgt den poetiske opfordring: "Hvorfor rende rundt og spille smart, når du kan gå på Naden, nyde øl og spille dart." Her spilles i hvert fald ikke dart, men bestemt heller ikke smart.


Pubben

Algade 25, 7900 Nykøbing Mors
97 71 07 88
7
9
Fadøl (Carlsberg Hvede, Hof, Carls Special, Jacobsen Brown Ale, Guinness, Tuborg, Classic)
ma-on: 22;NB to-lø: ikke angivet; sø: lukket; 8
0,5 l alm fad: 30: Carls Ale: 36; Lokale bedsteborgere
Photo play, fjernsyn 10.10.08
Anmeldt første gang 12.07.06
Den gamle Krone Pub fra vores forrige besøg er nu nedlagt, og i stedet har man lavet en kopi ved navn Pubben. Den er en anelse mere kønsløs, og det hjælper jo heller ikke på sagen at den også er en kaffebar i det tilstødende lokale.

Her kommer de lokale i de autoriseret irsk indrettede lokaler på vej hjem fra Netto og kan lige nå en enkelt Classic, Hvede eller Latte inden de skal hjem og spise til aften. Det er ikke lige til at høre for uvedkommende, men de samtaler der kører ved baren og bordene, må være uhyre komplicerede, for Pubben har valgt at intet musik må forstyrre de rungende samtaler om hollywoodskuespillere, ferieplaner og andet godt. For nu at pointere at det netop ikke er et værtshus, men en anstændig kedelig pub, ligger der placeret et Trivial Pursuitspil oppe i baren, og de forenede bryggerier støtter ved at levere deres produkter i det bekendte glatnakkedesign som ellers aldrig slog an.

Dankort


Pusterummet

Jomfru Ane Gade 12, 9000 Ålborg
98 16 06 39
8
10
Fadøl (Royal, Royal Classic, Royal Hvede)
ma-to: 00; fr-lø: 05;
Udenlandsk flaskeøl: ca. 45; Leffe: 38; Spitfire Kentish Ale: 55; Ungt
Fjernsyn 15.07.06
Efter en hel uge udelukkende at have drukket den glimrende Thy Pilsner spadserer vi nu ned ad Jomfru Ane gade i Ålborg for at få lidt variation. Vi finder Pusterummet hvor der lige nu ikke er et øje, men tag ikke fejl, det er lørdag sommeraften, og vi sidder midt i stormens øje inden skypumpen rammer om kort tid. Jomfru Ane Gade ruster sig til fest, og lige præcis sådan et sted er Pusterummet. Det er ikke til at se om det ligger i Århus, København eller altså Ålborg. Her kommer smarte unge der ved valg af værtshus signalerer stil og image. Her er imaget det lidt løsagtige postpostpunk med amerikanske streetdunkerytmer og udsmykning med gamle aviser fra hele verden. Hvis man som stamkunde ikke er melankolsk nok i forvejen, er her hjælp at hente i de ophængte bonmoter som: 'Ægteskabet er en romantisk fortælling hvor helten dør i første kapitel' og 'Det er ingen kunst at holde en dør lukket som ingen banker på'. Hvis læseren holder af Sørens Værtshus i København eller Jorden Rundt i Århus, så kig endelig forbi Pusterummet i Ålborg, og grib Appetize eller Piss Off i avisholderen mens du venter på Drop Inn.

Dankort


På Torvet

Torvegade 11, 9670 Løgstør
98 67 11 44
8
8
Fadøl (Royal pilsner og Classic)
sø-ti: 22; on: 00; to: 02; fr-lø: 05; 7
0,45 l fad: 30; Lokalt, pt. lidt oppe i årene
14.07.06
Lukket

Det er faktisk ikke helt let at finde et værtshus i Løgstør. Vi har faktisk vandret hele byen rundt før vi endelig faldt over På Torvet som ligger lige over for byens rådhus, eller "Raadhus" som de foretrækker at kalde det selv om det er helt nybygget. Og det hele ligger gemt lidt af vejen, godt nede ad en sidegade fra gågaden. På Torvet virker heller ikke som et særlig gammelt værtshus selv om det mørkebrune møblement efterhånden har fået sig nogle skrub og skrammer. Det er i det hele taget et meget funktionalistisk sted: En lang bar langs hele endevæggen og ellers bare firepersonersborde for resten. Hverken jukebox, flimmer eller eldart. Hverken dansegulv eller diskokugle. Men to slags fadøl, gamle bybilleder og Kim Larsen er jo sådan set også langt mere essentielle egenskaber ved et værtshus, og det har lige nu tiltrukket cirka tre gæster foruden os.

Og så er det jo fredag, og Torvet er allerede ved at bygge op til weekendens fornemme åbningstider. Når mørket lægger sig over Løgstør, er der sikkert mange flere der går ned om hjørnet for at drikke fadøl og høre Kim Larsen. Hvem ved, måske gør vi det selv?

Dankort


Restaurant Tempo

Vesterbro 111 / Borgergade, 9000 Ålborg
98 13 44 35
9
8
Fadøl (Thy pilsner og classic); Underberg
ma-to: 00; fr-lø: 02; NB sø: ? 8
alm.: 16; 0,5 l alm.: 22; sø: 0,5 l fad: 18; 09-13: 2 alm.: 22; Lokalt ældre
Spillemaskine, jukebox 15.07.06
Over baren på Tempo hænger der en flot samling hekse med spidse hatte og kosteskafter, parat til turen til Bloksbjerg. I selve baren står en venligere udgave af slagsen, med osepind i stedet for kosteskaft, og hun fremtryller straks to Thy Pilsner, som altså her i byen hedder Aalborg Pilsner, og med dem bænker vi os ved et solidt egetræsbord og beundrer det mørkebrune finerlokale fra gamle dage. Her er temmelig god plads, men her ved sekstiden lørdag eftermiddag er festen ikke rigtig startet. Vi er nærmest nået til det stadium hvor stamgæsterne sidder oppe ved baren og småsludrer om stort og småt mens bilerne udenfor kommer drønende ovre fra Nørresundby. Tempo er faktisk noget af det første man får øje på efter broen, og bedre velkomst til Jylland kan man vel næppe få. Et vendsysselsk flag oppe blandt heksene tyder da også på nordenfjordske forbindelser.

Tempo har måske været tænkt som restaurant, måske endda en kinesisk sådan, for de har det store akvarium som altid findes hos kinesere, og her hænger muligvis en svag duft af hvidløg i luften, men lige nu trues der i hvert fald ikke med kuvertopdækning og menukort. Mon ikke den øltørstige gæst med sindsro kan opsøge lidt livsgejst på dette nuttede sted.

Musikken er forbavsende moderne. De spillede Aqua da vi kom ind, og det er fortsat i samme stil.


Rio Grande Saloon

Østerbakken 1 / Korsgade, 7700 Thisted
97 92 09 49
8
7
Fadøl (Thy Pilsner)
to-lø: 07; NB sø-on: almindeligvis lukket, men om sommeren kan man være heldig. 6
0,5 l alm.: 25; Lokalt og nordmænd
Jukebox, spillemaskine 10.07.06
Hurra. Vi var ved at miste modet denne thistedske mandag aften. Vi forlod ostesnakken på Børsen, gik ned og beså bryggeriet, og så gik det op for os at denne by lukker tidligt om mandagen. Men efter en kortere ørkenvandring er det nu lykkedes os at finde et af bonderøvskulturens ikoner: western-saloonen. Her i byen hedder dette fænomen Rio Grande hvad der jo ikke er noget overraskende i, og indvendig er det en bræddehytte hvor barstolene er erstattet af en slags sadler, og det er jo også ganske som forventet. Væggene er prydet af gamle fotografier fra Vestens ungdom, og her befinder alle sadlerne sig på ryggen af heste og ikke på værtshusene, men vi tilgiver gerne, for værten holder som eksperiment åbent på den mandag der ellers var lige ved at blive til den helt store nedtur. Det er faktisk lykkedes at tiltrække enkelte lokale, men størstedelen af gæsterne er en flok unge nordmænd for hvem Rio Grande også må have været aftenens redning.

Kan man lide den slags, er det såmænd også meget godt lavet. Her er alle de brædder og bjælker her skal være, og musikken er god og solid dunkende rock. I weekenden er her åbent til 7, og så bliver der sikkert så rigeligt trukket krog, kastet hestesko og uddelt sherifstjerner.

Dankort


Rådhuskroen

Østergade 16, 7600 Struer
97 86 86 19
9
8
Fadøl (Royal Pilsner, Blå, Classic, Hvede, Kilkenny); Underberg
sø-to: 00; fr-lø: 07;NB (eller 08 når folk går hjem) 7
0,5 l alm.: 20; Yngre, ældre og hunde
Spillemaskine, fjernsyn, billard, eldart 08.07.06
Københavnsguidens sommertogt er indledt med en lang rejse tværs gennem landet, og vi er nu kommet til en by der hedder Struer hvis værtshusliv for os er et ganske ubeskrevet blad. Og hvad gør man så? Tja, man opsøger da bare gågaden som denne lørdag aften ser ud til nyligt at have oplevet et angreb med neutronbomber. Sker det, sker det ikke her, tænker vi mismodigt og driver af sted gennem et mennesketomt øde hvor Inter-Sport og Lege-Kæden kappes om at være mest lukket, og vi trykker os lidt under vægten af byens opulente, yderst grå rådhus som troner midt i gågaden.

Og her lysner det. Over for rådhuset ligger Rådhuskroen, og allerede ude på gaden hilses vi velkommen af stamgæsten Bonzo, et stort, sort væsen som man kun kan holde af, og opmuntrede træder vi indenfor. Lad os sige med det samme at her er masser af plads, ja, Rådhuskroen er næsten lige så stor som Rådhuset, og her på VM-bronzeaftenen er her ikke overrendt. Kroen her er et af den slags steder hvor alle kan komme, og hvor alle kan finde et eller andet at holde af. Indretningen er påbegyndt i rockerstil, fortsat som engelsk pub og afrundet som café, og selvfølgelig har man både DJ-scene og gårdhave og radiokanaler fra Viasat, så det kan ikke undre at alle byens overlevende søger herhen når lørdagen truer. Her er pubquiz om onsdagen, og kun én gang om året har man friske jordbærshots hver torsdag, fredag og lørdag, hvad det så end skal betyde. Vi kender som sagt ikke byen endnu, men mon ikke Rådhuskroen skulle være et godt bud på det bedste lørdagsknald på disse kanter? Vi kigger måske forbi senere.

Dankort


Skipperkroen

Hjørringgade/Skippergade, 9850 Hirtshals
98 94 37 31
10
9
02; 8
Alm. 18; 16-19 alle hverdage: øl 10; Lokalt og af og til tævende.
Spillemaskine 30.06.13
Det er nu 26 år siden kbhguide første gang var på Skipperkroen, og det er med stor glæde at vi kan konstatere at stedet stadig er livskraftigt. Allerede her tidligt søndag er kunderne ved at genopbygge den brandert de havde da de gik hjem i nat. Selv om de tilstedeværende muligvis ikke er fiskere, er de bestemt den håndfaste type der befinder sig godt på et rigtigt skipperindrettet værtshus udsmykket med bjærgemærs, lanterner og masser af skibsbilleder, og hvor møblerne er af det rigtige bodegatræ der kan tåle at få nogle tæv, hvad det nu også har fået i årenes løb. Hvad karakteriserer egentlig Hirtshals mest? De store færger til Norge, fiskere og borebisser og så i centrum for det hele Skipperkroen.

For øjeblikket forlyder det at man ikke længere må drikke på turen ud til boreriggen efter en arbejder døde med en promille på 4,4. En trussel mod hele erhvervet, for hvem fanden gider rejse 20 timer hver vej uden at få noget at drikke. Man må håbe på en forhandlingsløsning, for her er stemningen stærkt negativ over de fremtidige perspektiver.


Skuret

Stenøre 9, Stenøre, Fur Havn, 7884 Fur
97 59 34 13
8
5
Fadøl (Hancock, Gambrinus)
NB Når folk går 8
Skiltet som "lokum", meget ærligt og ligetil
Alm. Fur: 18; Underberg: 22; Lokalt og turister
Spillemaskine 13.07.06
Man kan diskutere om skuret hvor man sælger pølser, burgere og 200 gram fast føde med bearnaisesovs, nu virkelig er et værtshus, men det er det faktisk, for de lokale fiskere og håndværkere sidder i deres Thyborønhabit ved egetræsborde og drikker Fur pilsner (altså den fra Hancock, og ikke den fra Fur Bryghus), og så MÅ det jo være et værtshus.

Kbhguide er med andre ord kommet til Limfjordens dejligste ø; det påstår de i hvert fald selv på deres øl. Vi vil indtil videre ikke modsige dem, for det er ganske hyggeligt at sidde her blandt de lokale og vente på opklaringen inden vi skal ud og se på bryghuse og molersværker, og hvis vi bliver hængende længe nok, vil der måske være håb om at vi kan blive valgt til Årets Skurbørste. Det må vel snart være på tide da den sidste ærefulde udnævnelse skete helt tilbage i 2000. Men når alt kommer til alt, så hører fritter og remou altså mere til på en grillbar, så mon ikke vi i stedet smutter over på færgekroen. Over and out herfra, og på gensyn dér.


Smedekroen

Midtergade 22 / Tværgade, 9370 Hals
98 25 13 45
9
7
Underberg
NB Når folk går, typisk 20-21 7
-18: alm.: 12; 18-: alm.: 15; Lokalt
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn 17.07.06
Hals forsøger sig som turistfælde med centrum omkring lystbådehavnen, men faktisk kan det ikke skjules at Hals er en rigtig by, for hvis man kigger sig lidt om, vil man finde et rigtigt værtshus med det forpligtende navn Smedekroen hvor folk spiller på døde duer og hører John Mogensen på jukeboxen. På denne stille julimandag er alle smedene allerede kommet her lidt før fyraften, men de holder vel ferie. Der sker selvfølgelig ikke alverden, men hvorfor skulle der også det? Det er fem milioner grader varmt udenfor, så man kan vel egentlig kun sidde i skyggen og drikke Hof og Tuborg til 12 kroner stykket, og det gør vi så.

Selve kroen ser lige præcis ud som en provinsbodega i Vendsyssel skal se ud. Den ligner en centerpub på Amager, og lige ved siden af ligger der da også et pizzeria. Så folk i Hals har både mad og drikke og behøver ikke komme andre steder, og det gør de måske heller ikke.


Café Storm

Adelgade 48, 9500 Hobro
98 51 18 83
8
8
Fadøl (Royal pilsner, hvede, classic, Heineken)
sø-to: 20;NB måske senere; to-lø: 05; 7
0,75 l fad: 30; Familier
13.02.07
Anmeldt første gang 19.07.06
Fremskridtet er på godt og ondt kommet til Hobro. Café Storm har ligget her i mange år som klassisk provinsværtshus lige ved siden af den legendariske Hobro-kiosk der i årtier har forsynet landets gamle grise med den slags lekture der blev sendt i anonyme, brune konvolutter. Nu er kiosken væk og erstattet af en butik for hånddyppet modetøj, og Storm er blevet opgraderet til gågadens fornemme sted med fortovsservering og kaffemenu og den slags pæne møbler som en pæn café køber når den skal tiltrække de pæne unge mennesker.

Lige nu består klientellet af et par familier der sidder udenfor under Storms parasol med udsigt til Føtex. Ungerne spiser Champagnebrus, og forældrene får sig et par af Storms "store" fadøl som er et pænt stykke større end gennemsnittet. Som anmeldere har vi tit brokket os over såkaldt store fadøl som lige kunne snige sig op på 0,4 liter, men det er næsten lige så galt afmarcheret at servere øllet i store spande som man dårligt kan drikke sig igennem før den bliver doven, og det gør den hurtigt i disse dage hvor Hobro trykker sig i varmen nede i sit hul mellem bakkerne. Her sker der ikke alverden; et par småpiger har lige hentet sig en cola, og vi øldrikkere hygger os med noget meget afdæmpet musik som hverken er fugl eller fisk, og kigger på billeder af det gamle Hobro hvor varer blev solgt fra trækvogne på torvet og ingen havde hørt om Champagnebrus eller Hobro-kiosken.

Dankort


Torvebaren

Østergade 6 / Torvet, 9500 Hobro
8
8
Fadøl (Tuborg, Classic)
sø-to: 21; NB fr-lø: måske først kl. 5; 7
0,5 l fad: 20; Alm. Thor Pilsner: 17; Lokalt
13.02.07
Anmeldt første gang 19.07.06
På torvet i Hobro er der heldigvis en torvebar selv om den retteligt burde kalde sig en torvebodega. Her kommer alle de gæster der af en eller anden grund er for trætte til at kæmpe sig op ad bakken til Bræddehytten, så det er i høj grad det samme publikum der kæmpes om.

Forskellighederne er ikke mange, men de er dog til at få øje på. Torvebaren lukker som regel lidt tidligere på hverdage, men til gengæld har de 5-bevilling i weekenderne hvor Bræddehytten kun holder åbent til 2. På Torvebaren er træet lidt lysere, og der er gulvtæppe, men til gengæld ligner det lidt en sauna hvor Bræddehytten mere ligner en spejderhytte. På Torvebaren koster en bajer 17, men til gengæld har de en kvindelig tjener hvor de på Bræddehytten har en mandlig. Ellers er der vist ingen forskelle, men til gengæld er alt genkendeligt og trygt, og hvorfor dog lave om på noget der er godt som det er?


Torvekroen

Torvet 1, 9370 Hals
96 54 44 44
9
8
Fadøl (Hof)
NB Når folk går, alt mellem 22 og 02; 7
0,4 l fad: 25; Lokalt
Jukebox, spillemaskine 17.07.06
Vi er rykket fra det rustikke Smedekroen til det lidt fornemmere Torvekroen som udefra lokker med terrasseservering og annoncerer sig som pianobar. Vi er nok lige på grænsen mellem det oprindelige Hals som har trukket sig lidt ind i landet, og havnens sejler- og turistmiljø. Man skal imidlertid ikke lade sig afskrække. Indenfor er Torvekroen såmænd rustik nok med en barhængerbar til de lokale og en masse maritime rariteter til turisterne. Her er skibsbilleder, redningskrans, lanterner, klumpfisk og søstjerner, og så er her billeder af det seneste århundredes kongelige, hvoraf Prins Henrik er den mest maritime, for han har iført sig en utvivlsomt velfortjent admiralsuniform. Her er også et kort fra gamle Kong Christian hvor han takker for en fødselsdagshilsen. Ord til andet samme tekst som det kort der stolt udstilles på Café Morsø i Nykøbing, men herregud, hvis man får fødselsdagskort fra alle landets værtshuse, er det måske svært at finde på noget nyt hver gang.

Og på samme måde er Torvekroen vel heller ikke så forfærdelig opfindsom; det skulle da lige være ideen om en pianobar i Hals. Her er også en lille scene hvor Jens Stage spillede levende musik i lørdags, men lige nu er vi sådan set bare på et almindeligt lokalværtshus, og det er ikke det værste når solen skinner.


Café Victoria

Borgergade 1, 9000 Ålborg
98 13 17 59
8
7
Fadøl (Royal pilsner, Classic, stout); Underberg
00; 6
alm.: 14; 17-18: happy hour: prisen afgøres af terninger Lokalt
Pool 15.07.06
Victoria-skiltet udenfor ligner noget fra forsiden af et Anders And-blad, men man skal ikke lade sig narre. Victoria er for voksne mennesker der kan lide at drikke øl og sidde i baren og råbe højt. Faktisk så højt at en af gæsterne griber en guitar der hænger på væggen, og gør mine til at slå en medgæst til lirekassemand - eller guitarist må det vel nærmest være. Heldigvis griner alle de andre bare, og så bliver han god igen, og stemningen er genetableret.

Victoria er et forholdsvis moderne værtshus i ældre, lidt ramponerede lokaler som man også kender fra Vesterbro (altså den i København), men gæsterne er mere af den klassiske bodegatype som man jo også kender.

Musikken er mest amerikansk rock med tryk på, men lige før spillede de Himlen Runt Hörnet, og når man tænker på Jomfru Ane Gade, er det jo ganske skarpsindigt.


Æ Kanal

Bredgade 11, 7680 Thyborøn
97 83 12 21
9
9
fr-lø: 04; sø-to: 00 7
Alm.: 10; Lokalt
Jukebox, spil, yatzy-maskine mv. 11.10.08
Anmeldt første gang 09.07.06
Dar blø'st n hwældi hvind fra hvæst den daw. Himlen var blåsort med mælkehvide revner der farvede brændingen i Nordsøen væltende ind i Thyborøn kanal gul. Det regnede vel egentlig ikke, men dråberne fødtes spontant og lagde sig som en hinde om ansigtet. Eller også var det bare dunsten fra Cheminova der blandede sig med sørøgen og indhyldede byen i efterårsstemning.

Indenfor på Æ Kanal er det lørdag, og gæsterne sidder på en perfekt række langs baren, lige så mange der er plads til, iklædt deres obligatoriske Thyborøn-habit eller en sort T. L. Larsens Entreprenørmaskiner-kasket. Og drikker pilsnere til 10 kroner stykket. Så skønt alle er på Hof eller Tuborg, så er København på den måde på dejlig lang afstand. Alle bliver med garanti siddende til i aften hvor Kim Larsen-lookaliken Ole Gas kommer og giver bredflabet koncert.

Vi kunne godt skrive en masse om western-bodega-indretningsstilen, men det er ret beset ligegyldigt, for Æ Kanal er ikke et værtshus hvor stil betyder noget som helst. Man bruger kun det glas der er rundt om flaskerne, og bordene har stået her siden Hans Kirk var dreng, og de skal såmænd nok også holde til havet eller tiden har taget Thyborøn eller Æ Kanal.

Rygning tilladt.