Nordeuropa

Nordeuropa er et vidt begreb, og det dækker her hos os alle lande på kontinentet syd for Slesvig og nord for sydeuropa. For en nærmere definition er det nemmest at se på kortet. I denne del af Europa er der adskillige lande med et fint udbud af gode og varierende øltyper.

I de fleste lande er øldrikning ofte koblet sammen med spisning, og derfor vil der naturligvis være en tendens til at vi anmelder steder der er mere cafeagtige end det vi normalt rører ved.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Bar des Amis

128, Boulevard Fernand Moureaux, 14360 Trouville, Frankrig
08 99 96 38 70
9
7
Fadøl (Pelforth, Affligem)
7
0,3 l Pelforth: 3,40 EUR Lokalt
Fortovsservering 17.05.13
Så er Kbhguide kommet til Normandiet og den engelske kanal, og det fejrer vi selvfølgelig med en øl på en fortovscafe. Trouville er sådan en by hvor Monet burde gå rundt og male det spraglede turistliv på strandene og ved fiskeboderne, for byen har et medfødt sommerligt præg. Franskmændene hænger over en kop kaffe eller et glas vin på cafeerne, og så sker der i øvrigt ikke rigtig mere. Med denne atmosfære af afslappet hverdagsliv er det helt svært at løsrive sig fra forårssolen, så vi falder i snak med ældre dame der gerne vil fortælle om området. Hendes hovedkonklusion er dog at der er meget smukkere andre steder; fx nede på kysten i Bretagne. Nå, men så tager vi derhen.

Barist

Am Zwirngraben 13 / Hackescher markt, 10178 Berlin, Tyskland
(030) 24722613
10
9
Fadøl
sø-to: 02; fr-lø: 03; 9
0,5 l Schwarzersteiger: 4,20 EUR; Citypublikum og turister
30.04.10
Vi kan virkelig ikke sige noget ondt om Barist. Vi er inde midt i centrum, solen skinner varmt, og vi sidder og drikker fine store fadøl under parasollerne. Vi er på et kæmpe sted designet til at få den almindelige storturist til at føle sig hjemme, og det gør vi også her, men skulle vi lede efter noget med lidt sjæl, ville vi nok trække lidt væk fra torvet her. Men her er alt hvad hjertet kan begære: øl, mad, sol og professionel betjening.

Visa. Master.


Corner

Schaafenstraße 57-59, 50676 Köln, Tyskland
www.excorner.de
9
9
Fadøl (Kölsch)

0,2 l Kölsch: 1,60 EUR; Lokalt, kun mænd
Fjernsyn 21.05.13
Köln er endnu en af de interessante byer som vi aldrig kommer til at yde fuld retfærdighed, men nu sætter vi i hvert fald lige en nål i landkortet på Corner, som vi har fundet ved at slentre tilfældigt rundt et par kilometer vest for den berømte domkirke. Så nu sidder vi altså på kroen og tænker på kirken, og mere åndeligt bliver det så ikke i aften. Om Corner kan vi fortælle, at det er et stort og ikke overmøbleret lokale hvor gæsterne hovedsagelig hænger i baren og snakker. Her er brunt og dunkelt med dekoration i form af gamle vinylplader og hundredvis af papsommerfugle i loftet. Musikken er rockpop i passende ølstyrke. Og øllet er den lokale Kölsch som serveres i 0,2 liters glas, så baren skal besøges ofte. Indtil for et minut siden var samtlige cirka tyve gæster mænd, men nu har vi fået selskab af to tykke kvinder. Vi bruger dem som påskud til ikke at gå op i baren og spørge om Corner er det bøsseværtshus vi egentlig havde konkluderet at det var. For tænk nu hvis det ikke var.

Das Klo

Leibnizstraße 57, 10629 Berlin, Tyskland
(030) 327 02 692
8
8
Fadøl

Fortrinsvis turister
Udsmykning med lorteattrapper og toiletpapir i loftet 30.04.10
Vi troede egentlig østrigerne havde rekorden i perversitet i det tysktalende område, men berlinerne er nu også godt med. Das Klo har ophøjet den barnligste toilethumor til den højeste kunst, og vi har i hvert fald aldrig set noget lignende. Værtshuset er i sig selv hyggeligt på den dunkle overdekorerede måde, men det vigtigste er selvfølgelig toilettemaet. Her er natpotter i loftet og toiletruller ved alle borde. Man drikker sin øl af uringlas og hører på en dj som konstant fyrer dumme vittigheder af. I aften handler de om danskere, som vist udgør halvdelen af klientellet.

Og det ser ud til at virke: danskere bliver ved at strømme ind. Fascineres vi virkelig mere af emnet end andre folkeslag. I hvert fald er intet sparet. På alle de mange fjernsyn kører tegnefilm der er så eksplicitte i deres indhold at det langt overskrider grænsen til almindelig anstændighed, men det er formentlig også det der giver tiltrækningskraften her på stedet. Das Klo har ligget her i mange år, og alt tyder på at det vil klare sig glimrende også i fremtiden.


Delaney's

Burg 8, 8000 Brugge, Belgien
050 349 145 www.delaneys.be
9
10
Fadøl (Guinness, Kilkenny, Bourgogne des flandres, Carlsberg, Jupiler, Brugse Zot Blond, Leffe Blond, Straffe Hendrik, Hoegaarden, Timmermans Kriek)
NB ma-fr: 12-15 og 18-2230; lø: 2230; sø: 22; 8
0,5 l Guinness: 5,50 EUR; 0,5 l andre fad: 4,40-6,00 EUR Fordrukne briter og lokale
Adskillige fjernsyn 16.05.13
Den gamle by i Brugge er på Unescos verdensarvsliste, og det er bestemt velfortjent. Her er snævre gyder og smukke pladser, og skulle vi lige klage over noget, skulle det da lige være manglen på parkeringspladser som man åbenbart ikke prioriterede højt i middelalderen. Unescos hæder har nok også medført at den gamle by har fået et vist musealt anstrøg hvor man ikke har indtryk af et levende og erhvervsaktivt sted. Den lokale økonomi er mest baseret på turistrestauranter med moules frites og vlaamse, mens her overraskende nok ikke er mange værtshuse. Nu har vi så fundet Delaneys, og det er der til gengæld ikke nogen overraskelser i. En helt og aldeles ordinær kontinentalbritisk pub af den slags der findes overalt fra Luleå til Lissabon, og når man så lige kan få sig en Brugse Zot, har vi egentlig ikke noget at klage over. Det skulle da lige være lukketiderne som er mere irske end i Irland.

Master


Den Engel

Singel 3, 5111 cd Baarle-Nassau, Holland
013 507 93 30 www.engel-schaluinen.nl
9
9
Fadøl (Bavaria Pils, Palm, Trappist La Trappe, Witte Trappist La Trappe, Guinness)
10
0,33 l Guinness: 3,65 EUR; Ældre spisende
Indendørs terrasse med udsigt over hovedgaden 16.05.13
Så får vi dagens første øl, og det er vist første gang vi har smagt en Guinness i den fuldstændig latterlige størrelse 0,33 liter. Men alting er så mærkeligt i Baarle Nassau. Den største attraktion er faktisk den silende atlanterhavsregn der trænger ind over landet, og det besynderlige grænsefænomen at Belgien og Holland er fuldstændig infilteret i hinanden. Når vi skal tilbage til bilen, skal vi passere to landegrænser selv om den kun holder 150 meter væk, og lidt længere oppe ad vejen reklamerer man med belgiske priser, men vi sidder desværre på et stykke hollandsk fortov, og det må være årsagen til at vi skal betale helt urimelige priser for vores Guinness.

Men ellers er her såmænd hyggeligt nok, men vi bliver nok nødt til at krydse grænsen igen snart, for vi har hørt at Belgien skulle være et fantastisk ølland. Lad os håbe at det også er et fantastisk værtshusland.

Master


Ernest Hemingway

69, Place Drouet d\'Erlon, 51100 Reims, Frankrig
8
9
Fadøl (Delirium Tremens, Affligem, Barbar, Amstel, Edelweis, Desperados)
01; 7
0,5 l Barbar: 6 EUR; Ret ungt
Pool, bordfodbold, flippermaskine, fjernsyn 20.05.13
På denne tur som nu officielt har fået titlen "Nordvesteuropa i regn", er vi endelig ankommet til hovedstaden i Champagne som nu skal udforskes. Gågaden er mennesketom og regnvåd, og da vi egentlig ikke er ude efter champagne, vælger vi bare på må og få Hemingway. Herefter befinder vi os i en slags ungdomsklub hvor en masse studentertyper har vedtaget at tilbringe anden pinsedags aften med at spille pool og drikke belgisk øl til lyden af hård rock. Vi er cirka en generation ældre end dem alle sammen. Om titelpersonen selv ville have gouteret stedet, kan vi kun gisne om, men lige nu er det sikkert et meget godt bud på en på flere måder våd aften i Reims.

Cafe Genootschap der Geneugden

Kerkstraat 54, 1017 GM Amsterdam, Holland
020-625 09348
10
9
Fadøl (La Chouffe, Meibock, Amstel, De Manke Monnik, De Blonde Barbier, Witte Antonia)
ma: lukket; ti-to: 01; fr-lø: 02; sø: 00; 8
Turister og måske et par lokale
15.05.13
Amsterdam er fuld af ludere og lommetyve og så en hel del turister som leverer eksistensgrundlaget for de andre. Vi vælger nu at støtte den lokale alkoholkultur og forsøger derfor at finde en ægte og uspoleret bruin kroeg, som jo betegner et gammelt muggent værtshus. Men her få skridt fra Leidseplein er spørgsmålet jo om det efterhånden giver nogen mening at skelne mellem det originale og det designede, det oprindelige og det opdaterede. Vi gør os derfor ingen illusioner om at have opdaget en usleben perle som har ligget her uberørt siden det ostindiske kompagnis tidlige år. Hvis den hollandske kultur med pilsner og genever blev kørt gennem samme maskine, som har givet os Bishops Arms og The Shamrock Inn, kunne resultatet godt blive noget i retning af nærværende store sted med den flinke bartender, de småsludrende studiner med deres smartphones og den kinesiske turist som lige har købt en stang jenever i forskellige smagsvarianter. Det er ikke lige til at sige, men det virker såmænd meget godt. Jenever smager lidt af grappa med vand i selv om den efter sigende lagres på egetræ.

Gollem

Raamsteeg 4, 1012 VZ Amsterdam, Holland
10
11
Fadøl (14 forskellige)
sø-to: 0100; fr-lø: 03;
0,3 l Westmalle: 4 EUR; Lokalt citypublikum
15.05.13
Et lille hyggeligt værtshus inde i Amsterdams centrum er jo ikke lige til at gå forbi, særligt ikke når de har mere end 200 forskellige øl. Så selv om vi egentlig havde travlt med at nå den sidste sporvogn, så løb tænderne i vand, og vi skulle da lige smage. Det hele starter med at bartenderen gør glasset klart ved at vaske det i den sulfosuppe der ligger i køkkenvasken bag bardisken, og det tager jo altså lidt af glæden væk, men øllet kunne der ikke siges noget på, så alt i alt kan vi godt anbefale dette rolige sted der ligger inde i en sidegade hvor horderne af alkoholferierende teenagere ikke opdager noget.

Wifi


Gretel und Alfons

Große Freiheit 29, 22767 Hamburg, Tyskland
www.gretelundalfons.de
10
7
Fadøl (Jever)
8
0,3 l Jever: 2,30 EUR Lokalt, lidt ældre
14.05.13
I Hamborgs nattelivskvarter finder man andet end de lidt pågående udskænkningssteder med lidt påklædte kvinder som blikfang; der findes faktisk også ganske almindelige knejper, som denne her Gretel & Alfons. Helt almindelig er den nu alligevel ikke, for det er efter sigende netop her Beatles spillede da de startede karrieren i Hamborg før de for alvor blev kendt. Beatlestemaet er naturligvis fremtrædende i indretningen, men ellers er det det klassiske søfartstema som man ser på så mange knejper i Nordtyskland.

Hvis man er på udkig efter en lille klassisk træknejpe hvor man kan få lov at koncentrere sig om sin øl, og kun det, så er Gretel & Alfons måske netop stedet.


Kilkenny

Am Zwirngraben 17-20 / Hackescher markt, 10178 Berlin, Tyskland
(030) 283 20 84
9
9
9
0,5 l Guinness 5,00 EUR; Citypublikum
01.05.10
Kilkenny er en pub i en serie af efterligninger af det irske værtshusmiljø. Berlins udgave ligger under en af hovedstationerne i centrum, og den ligner alle andre medlemmer i kæden. Her er stort og larmende, og et eller andet sted i en krog spilles der levende musik, sådan som den irske musik nu engang spilles overalt uden for de britiske øer. Det er sikkert og genkendeligt og for så vidt helt i orden.

Visa. Master


La Belle Epoque

11, Rue de Dinan, 35400 Saint Malo, Frankrig
11
9
fadøl (Guinness, Hoegaarden, Delirium Tremens, Leffe Blonde, Stella Artois, Coreff Blonde, Coreff Rousse)
8
Pint Guinness: 6,20 EUR; Lokale
18.05.13
I turistfælden Trouville mødte vi en dame der mente at Saint Malo var en by der var Trouville overlegen, og nu når vi sidder her, må vi nok give hende ret. Saint Malo er en gammel tung fæstning ud mod den engelske kanal, og det giver jo byen et bestemt museumspræg, men samtidig har den et sundt natteliv der flyder rundt på gaderne og i bygningernes slidte indre. La belle epoque er jo en periode fuld af optisme og gå på-mod, og det genfinder vi faktisk også her lørdag aften. Stedet ligner en blanding af Propps Coffee Shop og Tjili Pub, men slidtheden er mere ægte, fordi det hele faktisk bare er en masse sten der er stablet oven på hinanden for hundreder af år siden.

Le Bateau Ivre

28, Rue de la Visitation, 35000 Rennes, Frankrig
9
8
Fadøl (Guinness, Bonnets Rouges, tre andre)
7
0,3 l fadøl: 3,20 EUR; 0,5 l Guinness: 6 EUR; Lokalt, måske den kreative klasse
Udendørs borde 18.05.13
Vi kommer måske ikke til at yde Rennes fuld retfærdighed i denne omgang, for vores færd rundt i den gamle bydel med bindingsværk og brosten er primært styret af behovet for en fungerende wifi-forbindelse. Og når vi har valgt Skibet her, er det mere motiveret i dette behov end i en egentlig tiltrækning til stedet qua værtshus. Men når vi nu endelig sidder her og bander over teknologi der ikke duer, kan vi så til gengæld glæde os over at have fundet en lidt spøjs bretonsk version af Propps på Blågårdsgade. Det er i hvert fald cirka samme sammenrend af de halvstuderede og fandenivoldske og samtidig velopdragne som vi kender hjemmefra. Øludvalget er ikke helt til at bestemme, for bartenderen lirer bare en kaudervæksk remse af hvor det lige lykkes at genkende Guinness og den udmærkede, men hidtil aldeles ukendte, revolutionære rødhue. Måske kommer her levende musik på et tidspunkt.

Lolly-pub

Bänschstraße 54 / Samariterstraße, 10247 Berlin, Tyskland
(030) 4267784
9
8
Fadøl (Berliner, Warsteiner)
00; 9
0,5 l fad: 2,50 EUR; Lokalt
Storskærm, spillemaskine 29.04.10
Her sidst i april er der blevet varmt i Berlin, og lugten i Samariterstraße er som i madgaden i Lissabon. Derfor er det jo også passende at alle sidder på en Fortovspub og ser fodbold ind gennem de åbne døre til storskærmen. Det kan selvfølgelig kun være hyggeligt, men ret beset er der nu ikke kælet så meget for dette lille lokalværtshus, selv om der sikkert er rettet noget op på udbuddet siden die genossen kom her.

Vi er et stykke uden for Zentrum, langt ude ad Karl Marx-alle, og det må være derfor alle turisterne er væk, og fadøllerne kun koster 2,50 euro for en halv liter.


Neues Ufer

Hauptstrasse 157, 10827 Berlin, Tyskland
(030) 7895 7900
8
7
8
0,5 l fad: 3,80 EUR; Fortrinsvis lokalt
Udendørs servering 01.05.10
Her er vi på et lille og uanseligt sted på den absolut ikke uanselige og larmende Hauptstrasse. Det er svært at finde ordentlige værtshuse uden for Berlins Centrum, og her er vi ved at være ude i yderkanten, sådan nærmest en pendant til Vanløse. Men vi kan da få skænket en fadøl og sidde her sammen med de andre mænd i lokalet. Her er nemlig ikke mange kvinder, og hvis man kigger sig om, forstår man hvorfor. Det er nærmest et temasted for bøsser. Plakater og litteratur lader i hvert fald ikke én i tvivl. Respect Gaymes er et arrangement som man gør reklame for ligesom man også lancerer mange slogans: Fit im Schritt, fx

Neues Ufer tiltrækker nok ikke mange turister i Berlin, men til interesserede er der altså et helt lille udflugtsmål. Tag med U-bahn til stationen Kleistpark.


Qba

Konstanzer straße 1 / Olivaer Platz, 10707 Berlin, Tyskland
(030) 88551754
10
9
Fadøl
8
Lokalt og turister
Gadeservering, palmebar indendørs. 30.04.10
Navnet på dette meget fine værtshus refererer til Cuba. Måske ikke til det politiske system, men til sol, palmer og latinamerikanske ynder. I hvert fald ligner den unge betjening noget der hører til hjemme i Cuba, og de serverer velvilligt kaffe og Cuba Libre når de husker det.

I sommerperioden er her fortovsservering, og om vinteren er det hele flyttet indenfor, og der er liv og glade dage. Anmelderen har været her en glad vinteraften og drak ved den lejlighed med i fuldt tempo, hvilket bevirkede at han lige måtte hoste en gang. En begivenhed der heldigvis ikke finder sted særlig tit.

Stemningen er udpræget vestberlinsk, hele området var i gamle dage en ø af dionysisk orgasme i et ellers klaustrofobisk miljø. Og den fornemmelse kan man stadig have. Her på Qba festes der grangiveligt som om i morgen ikke fandtes.

Visa, Master.


Roezemoes

Gedempte Zuiderdiep 15, 9711 Groningen, Holland
050-3148854
10
9
Fadøl (Leffe brune, Leffe blonde, Hoegaarden, Hertog Jan (flere varianter), Dommelsch)
sø-on: 2130; to-lø: 22;
0,25 l Hertog Jan: 2,60 EUR Lokalt
Fortovsservering 15.05.13
Det regner i Groningen, men hele byen er alligevel på den anden ende pga havnefest eller ringriderfest eller sådan noget. Vi vandrer rundt i regnen og er sandt at sige på udkig efter wifi snarere end øl, men man siger jo ikke nej når begge goder kan kombineres som her på denne cafe med frokostretter, æbletærte og et pænt udvalg af lokale og belgiske fadøl som bartenderen kan forklare om på godt engelsk. Vi har tilsyneladende krydset en kulturel grænse, for her er øllerne både mindre og stærkere end tilfældet var i Hamborg få hundrede kilometer væk. Pris og kvalitet følges nu stadig pænt ad, og stedet her er også meget hyggeligt. På den anden side er byen tilsyneladende fuld af værtshuse, og hvad skulle man også forvente andet når den vigtigste seværdighed er Martinitårnet?

Samariter 35

Samariterstraße 35, 10247 Berlin, Tyskland
8
9
Fadøl
02; 8
0,5 fad: 3,50 EUR; 4 cl Chivas: 3,50 EUR; Lokalt
Spillemaskine 30.04.10
Her kommer vi ind på et rigtigt lokalværtshus. Selvfølgelig drikkes der kun øl, men for et syns skyld er her også en række whiskyer. Vi bestilte en Chivas Regal som virkede som et udmærket kompromis mellem pris og kvalitet, og det var vist første gang den venlige unge kvinde bag baren havde hørt om den. Det tog flere minutter før hun forstod hvilken flaske vi ville have hende til at tage på hylden, men langt om længe lykkedes det, og vi slog os ned ved baren og sludrede med de omkringstående og -siddende.

En venlig stamgæst kunne tale hollandsk, et sprog som også redaktionen beherskede til husbehov, så det måtte jo netop være således vi skulle tale sammen, og han kunne fortælle os en masse spændende ting. Fx forlød det at man i Danmark kun drikker Sambuca. Der havde han nemlig været mange gange og vidste derfor alt om kulturen, og det selv om han på stående fod ikke lige kunne huske retningen og nogle byer i Danmark. Til gengæld kendte sidemanden, en anden stamgæst, de tre vigtigste byer i Danmark: København, Nykøbing og Gedser. Og således lærte vi ud på natten noget om (visse) tyskeres syn på os.


The Sherlock Pub

81, Place Drouet d\'Erlon, 51100 Reims, Frankrig
03 26401946
8
8
Fadøl (Grimbergen, Hof, Kronenbourg 1664, Guinness, Kilkenny, Barbar blonde)
03;
Pint Guinness: 7,50 EUR; Lokalt voksent
Fjernsyn 20.05.13
Kbhguide er kommet til champagne, men det er ikke til at se, for alle drikker øl, og her på Sherlock pub har man endda leflet så meget for det britiske at de franske bartendere render rundt i kilt og skal ligne skotter der arbejder på en irsk pub opkaldt efter en engelsk heltefigur. Men de mærkelige aluminiumsskabe med slanger og rødvinsflasker må være noget ægte fransk.

Det er også aldeles ukendt at bartenderne rent faktisk taler fransk, da det normalt er udelukket at de kan begå sig på lokalsproget.


The White rose

7, Rue Dicks, L-1417 Luxembourg
(
9
8
Fadøl (Diekirch, Hoegaarden, Kilkenny, Guinness)
8
Pint Diekirch: 4,20 EUR; Lokalt
Fjernsyn, Dart, Photoplay 21.05.13
Man skulle måske ikke tro at det stenrige Luxembourg havde almindelige brune værtshuse for ældre mænd der sidder og hygger sig med en eftermiddagsøl, men det har vi altså fundet her på White rose. At dømme efter klientellet her, så vejer mænd i Luxembourg alle over 120, så det bekræfter jo blot at leveniveauet er højt, men bartendersken er en lille fransktalende spirrevip, der sidder og hygger sig med den letzeburgisketalende ølmave i hjørnet.

Bartendersken sludrer med ølmaven henne i hjørnet, og ved baren hænger