Minefeltet

Navnet dækker området mellem Strøget og den gamle strand.

Et cafétungt kvarter med et ungdommeligt ry for det alternative flere steder. Men efterhånden associerer man vel nærmest Huset og andre institutioner i området med et lidt ældre jazzagtigt publikum.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Annabels

Lille Kongensgade
8
8
Tuborg og Classic fra fad, men ikke flaskeøl.
sø-to: 03; fr-lø: 05 8
0,5 l fad: 70 (sic!) Yngre; pæne diskoteksgæster.
Telefon. 07.03.98
Lukket

Lokalerne er overtaget af diskoteket BIG.


Beverly Hills Go-go

Kongens Nytorv 19
33 12 09 06; Fax 33 12 43 56
7
3
05 9
Men der lugter af mad nede fra Bali.
0,5 l fad: 80; Champagne: op til 12000 pr. flaske. Næsten kun mænd og fortrinsvis forretningsfolk og turister.
21.10.99
En anmeldelse af Beverly Hills er nok lige på grænsen af vor forpligtigelse da etablissementet adskiller sig en del fra byens andre udskænkningssteder. Ved indgangen får man lov til at betale 75 kr. i entre (og yderligere 20 for at få lov til at lægge jakken) til en olmt udseende rockeragtig garderobemand.
Når man således har passeret den første forhindring, skal man i det dunkle lys forsøge at lokalisere baren hvor man kan vælge mellem øl eller champagne. Øllet koster 80 kroner glasset, og den argeste halvflaske lambruscopjask koster 975 kroner. Så står man der, og øjnene er begyndt at vænne sig til mørket i det sorte lokale mens man retter opmærksomheden mod scenen hvor der ikke sker noget meget længe. Men pludselig dukker en ung dame op fra bagsiden af scenevæggens spejle. En lemfældig dans går i gang hvis formål klart er at få alle os mænd med hormonerne uden på tøjet til at hænge en øls tid mere. Og alt efter danserindens engagement og øvrige fortrin kan man sagtens føle sig ansporet, men hvis man er lidt sløv i sine bevægelser mod foret, kommer nydelige, letpåklædte udenlandske damer hen og snakker med én. For at snakken skal udvikle sig, kræver de dog ret hurtigt at man byder på et glas champagne.

Vi skal derfor slå fast at man ikke får en sjov aften på Beverly Hills med mindre pengene sidder særdeles løst. Og selv da er det højst sandsynligt at man kunne finde en mere seriøs natklub andetsteds. Her er simpelthen kedeligt, både hvad angår den billige halvfjerdseragtige indretning og personalet der klart udstråler foragt for deres arbejde. Bartenderen skal dog undtages da hun var både elskværdig og professionel.

Musikken er naturligvis rock.
Dankort


Café Carlsen

Kompagnistræde
6
6
Fadøl (Hof, Sort Guld og Carls)
ma-ti: 23; on-sø: 00; 9
0,5 l fad: 38; Carlsberg Export: 28 (og vi snakker 27 cl) Kaffedrikkende voksne mennesker.
Stearinlys og en neoncarlsbergreklame. 06.09.99
Lukket

Når man går ned ad trappen til dette umiskendeligt lysegule lokale, ser man et skilt der annoncerer at restauranten findes på første sal. God og relevant forbrugeroplysning, for de uskyldige halvbranderter og værtshusanmeldere der måske trods alt stadig færdes i Strædet, kunne let komme til at frygte at denne kælder forlader man ikke uden at have indtaget en halv farseret valnød garneret med en dusk brøndkarse til en halvandenhundrede kroner. Men her hen ad lukketid ser tjenerinden ikke med umilde øjne på at et de små borde som med kridhvid dug, en enkelt rose, salt- og peberbøsse ellers var stadset op til noget større, profaneres af tre store fad og en stribe cigaretter. Og sød og flink er betjeningen ganske bestemt selv om, eller måske netop fordi, barneskoene er trådt på den anden side af Lillebæltsbroen. Men den næppe hørlige musik og de kunstneriske sort/hvide fotografier aftvinger os ikke tilstrækkelig interesse til at bestille en til, og atmosfærekarakteren er udtryk for en vurdering af stedet som værtshus. En anden gang kunne man måske godt finde på at se hvad kokken (som faktisk hedder Karlsen) kan drive det til.

Dankort


Christian Firtal

Højbro Plads 3
33 14 20 89
9
7
Tre slags fadøl
ma-to:00; fr-lø:02; sø: lukket 8
Alm. 19 Midaldrende værtshuspublikum. Lettere støvet.
Spillemaskine 02.02.98
Lukket

Der er restauration i stedet.


Café Europa 1989

Amagertorv 1
33 14 28 89
8
9
Fadøl (Tuborg, Classic, Guldtuborg, Carls Ale, Dark, Franziskaner, Leffe Brune, GB Bock)
sø-on: 00; to-lø: 01; 8
0,5 l fad: 50; Yngre cafepublikum
20.01.07
Anmeldt første gang 02.11.98
Intentionen er jo sikkert at navnet skal give associationer til det minderige år hvor muren faldt. Men bortset fra at lysekronerne over baren virker tilstrækkeligt gammeldags til at fremkalde mindet om Østberlin, er her egentlig tale om en generisk café med små metalborde, en stor flot bar med en endnu flottere espressomaskine og en kagemontre. Da gæsterne har rig mulighed for at nyde udsigten over Amagertorv, har man valgt at spare på udsmykningen indendørs. Bortset fra en enkelt væg dækket af portrætter af europæiske berømtheder er der ikke meget at kigge på. Der er heller ikke andet at høre på mens man venter på betjeningen, hvis man altså ser bort fra de øvrige gæsters snakken. Akustikken bidrager ikke til hyggen, og egentlig skulle der da være råd til et enkelt cafébånd eller to.

Dankort


Galathea Kroen

Rådhusstræde 9
33 11 66 27
10
7
Fadøl (Hof, Carls, porter, Elefant)
sø-on: 02; to-lø: 05; 8
0,5 l porter: 35; Uprætentiøse yngre cigaretrygere.
06.09.99
Den kendte ekspedition har fostret et barn som vi sagtens kan være stolte af i Kongens København. I bund og grund er det her et gammeldags værtshus, men Galatheafidusen har drejet det hen i retning af en balinesisk hule, og hvem ved, måske er der en orangutang bag de vævede klunketæpper over portalen. Tiden har stået stille her; vi tør påstå at her absolut intet er sket med den jazzagtige atmosfære siden vor barndom i tresserne og halvfjerdserne, måske bortset fra at man nu dog har et udvalg i yuppiecigarer. Men det er vel også allerede fortid.
Nå, men tilbage til Asien. Et udhængsskab med tropiske sommerfugle, et vævet billede af Vishnu, et skrøbeligt fartøj i loftet og nogle lampeskærme man sidst så magen til som hatte til de tre små kinesere på Højbro Plads.

Galatheaekspeditionen er den fra 1950-52 som gik fra Danmark over Afrika, Oceanien, Australien, New Zealand, Panama og hjem, og den nuværende værts far og farbror var med. Hvis ikke vi husker helt galt, var der i forrige århundrede en oprindelig Galatheaekspedition med et botanisk-videnskabeligt formål.

Galathea er i høj grad også en restaurant, og deres rijstafel er meget berømt, men der findes også dansk mad på spisekortet.

Musikken er naturligvis trad, (og i parentes bemærket var Galathea stamsted for Duken og Ella F i 50-60erne)
og man tager Dankort


Hoppe's

Læderstræde 11A
33 93 53 53 www.cafehoppes.dk
8
8
Fadøl (Hof, Tuborg, Classic, Gylden Classic, Guldtuborg, Franziskaner, Hoegaarden, Leffe Blonde)
ma-on: 23; to: 00; fr: 02; lø: 03; sø: 21; 7
0,4 l fad: 42; 16-17.30: 0,4 l fad: 25; Yngre citypublikum
20.01.07
Denne anmeldelse skrives i hast, for Hoppe's happy hour har en hård bagkant i dag: Når den sidste billige fadøl (og så billige er de altså heller ikke) er drukket, skal her holdes et privat arrangement. Men vi kan snildt nå det, for her er ikke meget at beskrive. Hoppe's er en café/restaurant hvor kaffekopperne dominerer, selv under happy hour. Vi betjenes af sortuniformeret personale som henviser til "et bord til to" og udleverer et fornemt menukort hvor øludbuddet desværre er begrænset til tre linjer, så et ølentusiastisk sted er der ikke tale om.

I det hele taget har vi svært ved at oparbejde nogen entusiasme for dette sted, som godt nok er meget nydeligt med lysekroner og mursten og temmelig høj musik, men helhedsindtrykket bliver helt ærligt noget tamt. Cappuccinopigerne ved nabobordet taler jysk, og måske er Hoppe's simpelt hen cafégenerationens svar på Exalon, altså et forudsigeligt, provinsielt mødested hvor man hverken bliver skuffet eller alt for glædeligt overrasket. Der opfyldes i hvert fald et behov, for her er pænt fyldt mens de sidste minutter af den glade time rinder ud.

Dankort


Husets Cafe

Rådhusstræde 13
33 15 20 02
7
8
Fadøl (Tuborg, Classic)
NB Skiftende og denne aften ca. 23. Andre dage så sent som 01-02. 8
0,5 l Fad: 35; Ungt
04.10.99
Vore tanker vender tilbage til dengang i halvfjerdserne hvor vi og alle de andre maoister kom her til progressive udstillinger om kvindefrigørelse og politiske teaterstykker om kapitalismens fortrædeligheder. Og tidsbilledet holder stadig her hvor vi sidder og lytter til syret saxofonmusik under en motorvejsbetonkonstruktion som Weide ikke kunne have ønsket sig værre. Men for at have lidt eksistensberettigelse i 90erne har man tilføjet lidt tomhed i stål og flet, så man er endt med en mellemting mellem Klaptræet og Café Latino, komplet med Filmguiden og fyrfadslys.

Her er ofte levende musik og entré.
Dankort


Hviids Vinstue

Kongens Nytorv 19
33 15 10 64 www.hviidsvinstue.dk
11
7
sø-to: 01; fr-lø: 02; 7
0,5 l fad: 40; Et lille glas gløgg: 35;. Citypublikum.
23.12.09
Anmeldt første gang 30.12.97
Hviids Vinstue er et gammelt værtshus fra 1723 i en kælder på hjørnet af Kongens Nytorv og Lille Kongensgade. Det er et af de her københavnersteder som turister, ikke mindst nordmænd og svenskere, elsker. Fortidens vingesus ydes passende reverens ved nogle hyggelige gamle lokaler og nogle tjenere der fra tid til anden gør sig umage for at virke lidt arrogante. Man er sig altså helt bevidst at man har et klassisk sted med en høj status hos det bedre borgerskab, og på væggene kan man selvfølgelig se tegninger af store berømtheder som dermed udlåner lidt glans til etablissementet.

I juletiden er situationen her intet mere end latterlig. Folk stimler sammen i kæmpe bunker for at få lov til at betale 35 kr. for et fingerbøl gløgg. Hele showet er fuldstændig til grin, men det er lykkedes for etablissementet at få gjort sig selv til juleritual for alle nordforstadsborgere, og dem er der mange af, så døren står overhovedet ikke stille i dagene op til juleaften. Måske burde Hviids sætte gløggprisen endnu højere op.

Bagest inde i gummicellen, der kaldes sådan fordi der engang har været kondombutik, ligger en lille scene, men vi har nu aldrig oplevet musik dér. Det hyggelige lokale ved siden af indgangsbaren er nu blevet røgfrit, da der er sat en dør op ind til rygesalen 'Smøgen'. Her kan man nyde det hyggelige lokale og betragte oversigten over fortidens restauratører der smukt er malet på oppe under loftet. De første var J. Giemsøn, 1730, og Thomas Soderup, 1751. Navnet Hviid kom åbenbart først til senere.

Dankort


Irish Rover

Vimmelskaftet 46
33 33 73 93
9
10
Fadøl (Guinness, Murphy's Irish Stout, Leffe, Kilkenny)
sø-on: 02; to-lø: 05 8
0,5 l Guinnes: 44; Ungt sportsinteresseret publikum
Kæmpe fjernsynsskærm, adskillige andre fjernsyn, spillemaskiner 01.03.06
Danmark spiller mod Israel på kæmpeskærmen, men på de andre fjernsyn kan man selvfølgelig følge med i andre kampe, så man ikke går glip af noget. Går man ind på The Irish Rover, får man altså præcis hvad man kommer efter, forudsat selvfølgelig at man kommer for at sidde i det standardiserede britiske sportstempel og se fodbold og få muligheden for at få lov til at bestille sin øl på engelsk.

Stedet er i to etager, men baren ovenpå er ikke åben på de mindre travle dage. Her er lige så nydeligt som på Dubliner, Rosie McGee, Victoria og alle de andre, så for den fordringsløse gæst er der altså også her en god mulighed for at få sin sportsinteresse stimuleret.

Dankort


Kafé Kys

Læderstræde 7
33 93 85 94 www.kafekys.dk
8
8
Fadøl (Tuborg, Classic, Rød Classic, Franziskaner)
ma-to: 00; fr-lø: 02; sø: 23; 7
alm.: 26; Stor fad: 38; Yngre cafepublikum.
20.01.07
Anmeldt første gang 02.11.98
Galleriet for cafekunst har fået installeret en bar og slår nu dørene op for drikkende gæster. Faktisk er baren, der er meget lang, kommet til at fylde det meste af lokalet, så alle de små runde borde står og trykker sig op ad væggene. Hvis man sidder tæt ved indgangen, kan man underholde sig med at kigge ud på Kompagnistræde eller studere go-card-samlingen. Der er også et par avisholdere som på mere ambitiøse caféer ville indeholde Die Zeit og Le Monde, men dem havde man ikke fået købt i dag.

Dankort


Kong Kursen

Kompagnistræde 4
33 14 46 01
8
5
Fadøl (Tuborg, Classic, Guldtuborg og Tuborg porter)
sø-lø:2330 10
0,5 l Porter: 40; Intet i bardelen mandag aften.
09.11.98
Lukket

Kong Kursen er vel mest en restaurant, men i det meget nydelige, prydelige og velholdte forlokale kan man sidde for bare at drikke lidt ved de kvadratiske træspilleborde hvortil brikker gerne udlånes. Her er et meget imponerende murstensgulv, og væggene er lyse fyrretræspaneler. Oppe under loftet er en masse små skabe hvor man blandt andet har udstillet legetøj. Baren har foruden fadølshanen et kageskab, og udbuddet her er så sparsomt som man kun ser det på restauranter. Havde det ikke været for den moderne finish kunne der godt være lidt århundredskiftestemning over Kong Kursen. Musikken er heller ikke af nyere dato, for vi hører Nat King Cole fra den allermest bløde side. Indtil kl. 16 tilbydes en traditionel smørrebrødsseddel, og aftenens menukort der træder i kraft 17.30, viser gode ambitioner i madafdelingen.

Dankort


Kongens Bar

Lille Kongensgade 6
33 11 40 48
10
8
Fadøl (Tuborg, Classic), Underberg, kaffe.
ma-to: 01; fr-lø: 02; sø: lukket; 9
0,4 l fadøl: 45; Lokalt stampublikum fra det pænere (og til tider beduggede) borgerskab.
Fjernsyn, spillemaskine. 25.08.11
Anmeldt første gang 08.12.97
Kongens Bar har fået Kbhguide.coms Diplom

Selv om anmelderne er seriøst arbejdende videnskabsmænd med en stærk trang til objektivitet, bør vi advare læserne om at Kongens er vores stamværtshus i indre by.

Det er et lille, og når man tænker på al festivitasen en almindelig fredag eller lørdag, næsten et klaustrofobisk lille værtshus i et af Københavns allerældste huse. Her findes noget så sjældent i indre by som et egentligt værtshusmiljø med anstændige priser og en hjemlig atmosfære. Sidstnævnte stammer ikke mindst fra bartenderne hvis personlighed har vist sig at kunne hæve besøgstallet kraftigt siden 2. januar 1997 hvor den nuværende ejer overtog stedet. (Det vil sige: det med priserne har nu i de senere år undergået en ganske kraftig inflation der vist kun overgås af busprisstigningerne i København. Men det var vel at vente på den adresse.)

Den lille murstenskælder har blot plads til et par borde, men til gengæld er her en dejlig lang bar hvor et udpræget stamklientel har deres andet hjem. Man må finde sig en ståplads som bedst man kan, hvis man ikke har været så fornuftig at komme i god tid for at få en barstol og nyde fadøllet til eftermiddagspris.

Navnet stammer fra gaden og ikke fra en bestemt konge. Det kongelige image underbygges dog af en imposant, kronet tavle og en platte på væggen med Frederik IX.

Musikken er som regel et bredt udvalg af populær musik gennem mange år.
Dankort


Kreutzberg

Kompagnistræde 14A
33 93 48 50
8
6
Fadøl (Hof, Carls Special)
ma-fr: 00; lø: 02; sø: 18; 9
0,5 l Fanø fra flaske: 50; Cafepublikum
Fjernsyn, slikautomat 30.01.12
Anmeldt første gang 09.11.98
Der findes jo efterhånden mange mondæne caféer i byen, men Kreutzberg har ikke ambitioner om at blive en af dem. Gulvet er terrazzo som også passer til vaskekælderplaceringen en halv etage under gadeplan, bartenderen går ubarberet rundt i T-shirt, og det sjovt nok overvejende kvindelige publikum er lidt mere tjavset end man ser på moderne steder i den indre by. Møblementet består for det meste af en lang bænk med små stål- og træborde og møbler af campingtypen. Små spots langs loftskanten står for nydelig indirekte belysning, men de lyser egentlig ikke på meget andet end det nævnte lidt skrabede interiør, måske lige bortset fra en kurv som hunden har forladt for at opsøge vildere steder. Stemningen er som forventeligt ret afslappet og egentlig meget hyggelig, men anbefales mest til dem der kunne finde på at tage en øl mens centrifugen snurrer.

Dankort


La Fontaine

Læderstræde 11A
33 11 60 98
10
8
Fad (Tuborg, Classic). Underberg.
sø-to: 02;NB eller deromkring.; fr-lø: 0430-0500; 7
Alm.: 22; 0,5 l fad: 28; 20-23: dobbelt op på spiritus. Yngre jazzinteresserede.
02.01.04
Anmeldt første gang 15.03.98
Denne aften gik vi direkte mod baren for at få vores fadøl til 28 kr. halvliteren, men den søde bartender ville sørme ikke have mere end 19 for den. En højst overraskende velkomst på et af den indre bys klassiske jazzsteder.

Plakater for Copenhagen Jazzfestival kan man jo finde på ethvert værtshus, men La Fontaine udstiller dem nu med mere berettigelse end de fleste andre. Vi har nemlig her at gøre med et af byens hæderkronede jazzværtshuse, men sjovt nok er det traditionelle jazzpublikum af småfede midaldrende gymnasielærere fraværende. Til gengæld er her ofte, men altså desværre ikke endnu denne fredag aften, godt fyldt op med yngre mennesker og bemærkelsesværdigt mange smukke unge piger. Ellers er her den forventede lidt upolerede atmosfære med bordeauxfarvede vægge hvor jazzplakaterne helt respektløst er smækket op med tegnestifter. Af speciel interesse må nævnes en stor plakat med en slags stamtræ over jazzens forskellige former og udøvere.

Her er ofte levende musik, og det skulle ikke være nødvendigt at nævne hvad båndoptageren spiller når der ikke er.
Dankort


Laszlo

Læderstræde 28
33 33 88 08
7
9
Fad (Hof, Carls, Kilkenny). Kage. Cigaretter.
01 8
lørdag 18-: Stor fad: 25; stor Hoegaarden: 30; Unge.
Slikautomat, Telia Hotspot 20.01.07
Anmeldt første gang 20.09.99
Vi har før betalt så meget for en fadøl i et kedeligt, kønsløst lokale, men da havde damerne også mindre tøj på. Her er det til gengæld svært at se rationalet i hvorfor alle disse unge mennesker vælger netop dette sted at kede sig på. Men det er på den anden side ikke utænkeligt at Laszlo er et af de mest velegnede til netop det.

Vi springer hurtigt videre til næste café og giver Laszlo chancen for at oppe sig til næste gang vi kigger forbi.

Dankort


Lord Nelson

Hyskenstræde 9
33 93 93 94 www.lordnelson.dk
10
9
Fadøl (fra fx Djævlebryg, Hancock, Beerhere, Raasted, Wintercoat, Thisted Bryghus)
ma: 22; ti-to: 00; fr-lø: 02; sø: lukket; 8
0,4 l fad fra mikrobryggerier: 49-55; Jævnt blandet citypublikum
02.09.11
Anmeldt første gang 30.12.05
Først lidt historie. Kronprins Frederik modtog en gang dette brev (her i Victor Hansens oversættelse):
    Lord Nelson har Befaling til at skaane Danmark, naar det ikke længere gjør Modstand, men hvis Skydningen vedbliver fra dansk Side, nødes han til at sætte Ild paa alle de flydende Batterier, han har taget, uden at han formaar at redde de tappre Danske, som have forsvaret dem.

    Ombord paa Hans Britiske Majestæts Skib "Elephant",
    Kjøbenhavns Rhed den 2. April 1801
    Nelson & Bronte

    Til Englændernes Brødre, de Danske
Som det ses af brevet, er englændernes store søhelt ikke bare en forfængelig viceadmiral der omtaler sig selv i tredje person, men også en krigsforbryder der truer med decideret nedslagtning hvis ikke fjenden overgiver sig. Truslen lykkedes, og Kronprinsen overgav sig uden at have rådført sig med kommandør Olfert Fischer. Englænderne regner sejren over København for en af Nelsons store bedrifter, men det hører dog med til historien at englænderne mistede flere søfolk end danskerne gjorde.

Så meget om historien, men hvorfor vælger man dog at opkalde et værtshus efter en terrorist, og så i disse tider hvor heltedyrkelse af terrorister er decideret ulovlig. Måske skyldes det at Lord Nelson er ejet af en brite, og på 200 års afstand skal vi gerne tilgive ham det upassende navnevalg, ikke mindst i lyset af at det netop er en englænder der er den (vist nok) første der opretter et værtshus udelukkende med øl fra danske mikrobryggerier. Tilmed er her af en eller anden grund svært hyggeligt, og det er egentlig ikke til at se hvorfor, men det gamle varme kælderlokale, bart indrettet, giver en ny og bedre version af begrebet minimalisme.

I de senere år har en mængde ølentusiaster naturligvis fået øjnene op for stedet, og det sætter et mærkbart og nørdet præg på Nelson. Her er sjældent nogen kvinder, og al samtale drejer sig om øl eller andre tekniske ekspertområder. Personalet er venligt og som regel vidende om stedets produkter. Dog kan det være svært at finde ud af hvor meget øl der egentlig er i en stor fadøl, men det er vist omkring 40 cl., og det gør altså ølprisen noget høj. Til gengæld får man så et øludbud med fokus på kvalitet.

Rygning, men dog med rygefri perioder.
Dankort


Café Nick

Nikolajgade 20
33 12 72 26
10
7
Underberg
00 6
alm.: 22; Ældre og temmelig rygende mennesker
Spillemaskine 03.12.10
Anmeldt første gang 08.12.97
I disse værtshusdødstider kan man jo kun glæde sig over at Nick holder ud her i den stille sidegade og tilsyneladende ikke har forandret sig en døjt siden vores sidste besøg. Det er stadig et godt, gammeldags brunligt værtshus som på et tidspunkt nænsomt er peppet op med lidt kunst og kulturelle plakater. Den slags skal man selvfølgelig passe på med, men heldigvis er der tale om rigtig værtshuskunst. Interiøret fra Nick er rørende skildret på et stort maleri bag baren, og et andet stort maleri viser en traditionel værtshusscene med letlevende damer og slidte, skæggede mænd. Et af motiverne er trådt ud af maleriet og står nu og snakker med bartenderen, som har en fortid som SFs forsvarsordfører. Det var ham der gjorde Ellemann så bedrøvet i 80erne. Så er det da langt mere produktivt at lange øl over disken til lyden af Niels Hausgaard-imitat og med udsigt til brosten, stilladser og containere. Her er rart at være uanset om det er fredag eftermiddag eller tirsdag aften.

Ikke dankort.


Café Norden

Østergade 61 / Amagertorv
33 11 77 91; Fax 33 11 77 92
8
6
Fadøl (Hof, Carls Special, Hvede, Dark, Leffe Blonde)
00 10
0,5 l fad: 60 Yngre cafepublikum.
Slikmaskine 20.01.07
Anmeldt første gang 02.11.98
Ja, vi græder jo over at Daells Varehus' fantastiske juleudstilling ikke længere kan ses på dette hjørne, men det kan jo ikke undre at kapitalens logik allerede for længe siden har krævet en café her blandt alle de andre caféer på hovedstrøget. Når det er sagt, må det også siges at denne er faldet mere heldigt ud end gennemsnittet. Havde det ikke været for kageskabene og de store vinduer ud mod Storkespringvandet hvor man kan sidde for at blive set, kunne det godt ligne en blanding mellem en irsk/engelsk pub og et højloftet københavnsk værtshus for borgerskabet. Flotte grønne træpaneler og et trægulv samt en fin vindeltrappe giver en nydelig renskuret atmosfære, og med billederne på væggene minder det faktisk om en udstillingshal på bymuseet.

Stedet henter sine mange kager ovre fra Illum, og måske er kagespisere de eneste man kan få til at give 60 kroner for en fadøl; vi kender i hvert fald ikke andre.

Dankort


Parnas

Lille Kongensgade 16
33 11 49 10 www.aok.dk/infosites/9998/
10
5
ma-to: 01; fr-lø: 05; sø: lukket; 7
Kondomautomat.
0,5 l fad: 40; Midaldrende og de lidt yngre.
18.09.09
Anmeldt første gang 20.11.99
Vi kommer fortrinsvis på Parnas når det meste andet har lukket, og på de tidspunkter er fornøjelsen stor og ublandet. Der er et leben, men det er stadig muligt at finde en ståplads hvor man kan diskutere med vennerne inden man bliver budt op til dans. Der er altså god mulighed for at møde nye mennesker, og Parnas har vist også ry som en slags enkebalsinstitution. Hvis man er for selvhøjtidelig til at goutere den slags, kan det klares ved at kalde det for kult i stedet.

I dag er publikum voksne mennesker der danser til levende musik leveret af en syngende pianist/rytmeboxist, i et stort lokale i grønt og rødt med baren placeret allerbagest - hvilket i betragtning af trængslen på de store aftener er ret uhensigtsmæssigt. Fra et tilstødende lokale der ligner restauranten i Korsbæk, er der gennem nogle glughuller udsigt til udfoldelserne på dansegulvet. På væggene forefindes kunst og gamle københavnerfotografier.

Om dagen og først på aftenen er Parnas en spiserestaurant med traditionelle danske retter til rimelige priser. Man er medlem af Gastronomisk Laug (eller 'lav' som der står på hjemmesiden), og det skulle indebære at man værner om den danske madkultur

Tidligere var priserne på Parnas høje, men denne aften fik vi 0,5 l fadøl for 40 kroner, og det kan ikke siges at være galt på denne adresse. Under alle omstændigheder skal Parnas da roses for at sætte priserne ned, så man ikke løber ind i sin egen private finanskrise ud på natten.

Dankort


Sam's bar

Østergade 17
33 14 95 18
8
9
Fadøl (Tuborg, Classic)
7
0,5 l Fadøl: 30; alm.: 20 Unge mennesker
Stort karaoke-system, telefon, spillemaskine. 20.01.07
Anmeldt første gang 08.12.97
Sams bar er en slags temabar bygget op omkring karaokesystemet. Derfor er det sikkert sjovest hvis man kender de optrædende. Stedet er amerikansk indrettet med stor bar i et langt lokale, gule vægge med palisanderagtige paneler med lædersofaer, og ved bordene ud mod gaden hænger kæmpe øltønder over hovedet på een. Sams bar fungerer derfor fint som et nostalgisted for jyder og andet godtfolk der længes hjem til provinstypepubben, som man/de jo ved hvad er.

Musikken er meget høj, måske for at overdøve sangerne.
Dankort


Sebastian

Hyskenstræde 10
33 32 22 79
10
8
Fadøl (Porter, Hof, Carls).
8
0,5 l porter: 38; 17-21: 0,5 l alm.: 20; Mest bøsser og lesbiske.
Pool 20.09.99
Lukket

Der må jo være en grund til at den billige tid her på stedet hedder Gay Time og ikke Happy Hour. Og det meste af klientellet lader da også til at bifalde denne nyskabelse i forretningslivet. Vi er ikke i tvivl om at navnet må stamme fra Gensyn med Brideshead, og det kunne da heller ikke undgås at to nydelige anmeldere fik en føler som vi dog venligt afslog at følge op på. Sebastian har os bekendt ikke mange år på bagen her i Hyskenstræde, men man har i hvert fald forstået at anvende det gamle lokale med en vis ærbødighed. Hvor underetagen er lidt kedelig caféindrettet, finder vi på reposen og taglokalet på første sal et meget charmerende lokale med plankegulve og gammelt bindings- og murværk. En sjov blanding af gammelt og nyt som man ikke bør lade sine seksuelle præferencer forholde sig.

Dankort


Skindbuksen

Lille Kongensgade 4
33 12 90 37 www.skindbuksen.dk
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic, Guldtuborg)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 8
0,5 l fad: 45; Alm.: 25; Citypublikum. Herunder det pænere borgerskab der er ude at spise.
Klaver 03.02.08
Anmeldt første gang 30.12.97
I dag er det søndag, og så er København en smule mere død i sværen end på resten af ugens dage. Vi søger derfor mod en af de aldrig svigtende gamle vindersteder i middelalderbyen. Skindbuksen er et ældgammelt værtshus og restaurant fra 1728 i et lille kælderlokale med bar i hjørnet.

Det er som så mange andre steder i kongens ældre København mørkebrunt, men de skæve vægge og det snart helt nikotingule loft står med overraskende ny kunst på sig. Her ses de mange portrætter af alle de kendte skønånder der gennem tiderne har beæret Skindbuksen med deres ophold. Specielt - ses det - er de stolte af at Jens August Schade var hyppig gæst.

Selv om stedet har været værtshus siden 1796, er navnet først fra 1930. Tidligere hed det Droskekælderen, men de mange kuske der udgjorde hovedparten af stamgæsterne, foretrak fornuftigt nok en varm benbeklædning, og det i et sådant omfang at Skindbuksen til sidst tog navn efter fænomenet.

Det er ofte svært at få plads til bare at drikke en øl da spisende gæster prioriteres.

Skindbuksen modtog i 1989 "Årets pølse" af det svenske selskab Gammeldanskens Vänner.

Levende klaver- og syng-med-underholdning de fleste af ugens dage.

Dankort


Snaren

Kompagnistræde 2
33 32 30 48
11
6
Fadøl (Hof og Porter). Cigaretter.
sø-on: 00; to-lø: 01; 8
Hvad mon den høje barnestol skal bruges til?
0,4 l Fad: 42; 0,4 l Porter: 46; Yngre og stampublikum
20.01.06
Anmeldt første gang 09.11.98
Lukket

Midt i et område der meget præges af moderne gå-i-byen-kultur, finder vi et sted der måske (men vi skal ikke kunne sige det med sikkerhed) er af nyere dato, men som dog har bevaret den traditionelle københavnerstemning. Her i kælderen på hjørnet mødes et modent publikum for at drikke en stille øl og lytte til en næsten lige så stille Oscar Peterson som lige formår at overdøve småsnakken. Lokalet er smukt med træ- og pudsede gule vægge, gamle tegninger og loft som et pariserkonditori. I det inderste hjørne befinder vi os nærmest i farfars studereværelse med en gammel skænk der bruges som bogreol.

Snaren er - som man forhåbentlig kan forestille sig - altså vældig hyggelig, men det beretter jo ikke til at man nærmest fupper med øllerne. Det er i sig selv en hamper pris med 42 kr., men når den så havner i et 0,4 liters glas, så er vi over halvtredseren for en ægte stor, og det er dog en del, selv i middelalderbyen.

Anmelderen sidder stadigvæk og funderer over om nogle af de afsyrede fyrretræsborde mon egentlig er ens, men distraheres af en messingstatuette af en kvinde som er anbragt i et fuglebur.

Dankort


Sorgenfri Café

Brolæggerstræde 8
31 11 58 80
11
3
3 slags fadøl.
23; NB Mellem 23 og 00 8
alm.: 21. Ikke helt ungt citypublikum.
Klaver. 19.01.98
I dette hus fra 1797 har der vistnok i det gamle kælderlokale været udskænkning fra 1882. Den noget pauvert forsynede bar er bare en lille disk ved den ene endevæg. Meget mørkebrunt interiør med masser af pæne billeder og fotografier på væggene, bl.a. Christian X, Alexandrine og et stilleben med en øl og en pakke cigaretter. Rødternede duge. Det lille udbud afspejler nok at Sorgenfri i høj grad er en spiserestaurant. Ofte overfyldt om dagen.

Café Stella

Kompagnistræde 18
33 15 19 00 www.cafestella.dk
6
8
Fadøl (Tuborg, Hof, Carls Special, Carls Hvede, Leffe, Stella Artois, Hoegaarden)
sø-on: 00; to: 03; fr-lø: 05; 9
0,4 l Hof: 45; 0,4 l Tuborg: 46; Citypublikum
08.03.06
Stella er en nyskabelse i Kompagnistræde, og et vældig moderne sted er det sørme. I vore dage er moderne jo ensbetydende med retro, og derfor har Stellas indretning - borde, stole, barlamper og vægudsmykning indbefattet - et anstrøg af de tidlige tressere, selvfølgelig i en udførelse og finish der markerer distancen til de værtshuse der faktisk eksisterede i tresserne. Lige nu kan vi faktisk dårligt tale om et værtshus, for alle de andre gæster er tilsyneladende kommet for at spise sandwicher med ketchup til, og der er også god gang i den højrøstede espressomaskine hvis hvæsen gennemtrænger det akustisk aldeles udæmpede lokale og næsten overdøver den lidt spage easy listening-musik som selvfølgelig skal spilles i disse loungeomgivelser. Bordudsmykningen består af bambusstokke som snor sig i grisehaleform, så der er ikke sparet på anstrengelserne for at gøre Stella til et af de kedeligste steder vi længe har besøgt. Weekendens åbningstider lover jo godt, så hvis det endelig skal være, kigger vi måske indenfor en anden gang på det tidspunkt.

Dankort


Step-Inn

Vimmelskaftet 49
33 12 56 19
8
8
Cigaretter, cappuccino, sandwich.
00; fr-lø: 01 9
0,5 l half and half 45,alm 20, porter 25. Yngre.
Fjernsyn (til overflod) 15.09.97
Lukket

Langt, smalt lokale i to afdelinger. Lidt britisk/irsk inspireret. I "baglokalet" hvor baren er placeret, kan man med lidt snilde undgå at se et tændt fjernsyn.

Dankort


The Dubliner

Amagertorv 5
33 32 22 26 www.dubliner.se
9
10
fadøl (Guinness, Kilkenny, Tuborg Classic, Classic Hvede, Caffrey's, Tetley's, Hof, Tuborg, Fosters, Newcastle Brown Ale)
02; 9
0,5 l Guinness: 46; Citypublikum, mest yngre
Fjernsyn, photoplay 30.12.05
Anmeldt første gang 19.01.98
Så er julen da heldigvis overstået, og nu skal vi i byen igen. Fantasien må have taget skade i snevejret, for vi kunne ikke finde på andet end The Dubliner som jo ligger og byder sig til lige midt på Amagertorv. På det lille kort med decembers levende musik (hver dag!) ser vi også adresserne på filialerne i Gothenburg, Stockholm og Southside (Södermalm), så man kan nok forstå at vi er kommet på et internationalt sted. Selvfølgelig kan bartenderne heller ikke tale andet end irsk, og de bliver forvirrede når der bestilles mere end en Guinness ad gangen. Sådan noget rod, men det lader ikke til at påvirke tilstrømningen, for det store værtshus er propfuldt denne fredag aften.

Her er flere afdelinger. Vi sidder og småfryser lige ved siden af indgangen, en meters penge oppe ad trappen er der et stort, behageligt barhængerareal, og så er der et stort baglokale med borde og bænke hvor det internationale klientel drikker øl og spiser irsk pubmad. Sky Sport viser cricket, og det kan jo underholde i mange timer, så der er god grund til at slå et slag forbi. Dubliner-konceptet holder godt nok, også i Copenhagen.

Dankort


Toga Vinstue

Store Kirkestræde 3
33 12 21 26 www.toga.dk
9
7
Fadøl (Tuborg, Guld Tuborg, Ale no 16, Leffe, Budéjovicky Budvar, Paulaner)
ma-on: 03; to-lø: 05; sø:lukket; 7
0,5 l Ale no 16: 55; Politisk interesserede i mange aldre
Fjernsyn, klaver 03.12.11
Anmeldt første gang 29.11.99
Toga Bar har også tilnavnet Det Politiske Kandestøberi, og det er jo meget passende her tæt på Christiansborg. Det politiske er vitterligt et højt prioriteret tema, og stedet har gennem tiden haft et spektakulært udvalg af gæstebartendere. I aften er en del af Helle Thornings kabinet på visit, og på torsdag kommer den radikale Zenia Stampe og står bag baren.

Når de politiske dyr en gang imellem er fraværende, er Toga ellers et værtshus der minder mindre om bonede gulve og mere om sidste-sporvogn-typen med musik fra den folkelige skatkiste som f.eks John Mogensen, Per Dich og Cæsar. Sidstnævnte havde i øvrigt stamværtshus her til sin død. Toga er simpelthen et af de ægte gamle værtshuse i middelalderbyen der endnu holder stand, og vi er ikke i tvivl om at kvaliteterne i det slidte miljø nok skal holde 100 år til.

Rygningen på stedet er massiv, ikke mindst i weekenderne, og ens tøj skal mindst til vask eller rensning hvis man vover sig ind i tågerne.

Dankort

Rygning


Windsor Bar

Knabrostræde 5
33 11 98 06
10
9

Alm.: 25; Nattepublikum
16.05.08
Sommernattelarmen bjælder ud gennem kælderen på Knabrostræde og smyger sig langs jakkesættene på de selvtilfredse slipsemænd der har smidt slipset. Ovre i hjørnet kæmper et helt kor om at få ordet, men det lykkes ikke, og dog har alle det hele tiden. Sådan er Windsor; byens salt hævder sig blandt bare vægge, og natten går sin gang som den har gjort det på Windsor i umindelige tider.