Latinerkvarteret

Navnet dækker området omkring Københavns Universitet.

Tidligere var det præget af de mange studenter der kom her. Regensen ligger stadig i midten af området, men bortset fra nogle specielle cafeér og klubber er de studerende ikke længere fremtrædende i bybilledet.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Blasen

Nørregade 6
33 33 03 99 www.cafeblasen.dk
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic, Tuborg Porter)
ma-on: 22; to-lø: 05; sø: lukket; 5
0,5 l fad: 36; happy hour -20: 0,5 l fad: 22; Citypublikum og et stænk af den klassiske stamgæst.
Jukebox 17.03.04
Anmeldt første gang 27.12.02
I årevis har Blasen været forbeholdt de mennesker der kunne huske de meget begrænsede åbningstider, men nu blødes der op på den hårde linje, og det er meningen at åbningstiden skal udvides hen af vejen.

Der er da heller ingen grund til at holde Blasen hemmelig. Dette gamle københavnske kælderlokale er som skabt til en beværtning selv om det næppe er dette ord indehaverne vil hæfte på det. Favoritordene her er snarere kulturaftener, bogeftermiddage og musikcafe. Og med egen husastrolog- og tarotguru er stilen lagt når der skal findes et kundegrundlag blandt de rastløse og søgende københavnere i århundredets første årti.

Vort besøg begyndte naturligvis med en henvendelse til baren for at få serveret den traditionelle fadøl. Begge bartenderne havde åbenbart travlt med at spekulere over tilværelsen, for ingen af dem tog initiativ til bare at se på os og yde lidt betjening. Langt om længe tog den ene dog vor bestilling, men glemte det igen lidt senere da han lige skulle rette på et par cigaretpakninger, og så forlod han stedet.

På trods af den fashionable ungdommelige service virker Blasen nu mere som et lidt fortidigt arbejderværtshus der har rejst sig og er blevet mondænt i stil med Halvvejen, blandet med et stænk gul rockeragtig atmosfære a la Lades Kælder, og nogle af stamkunderne er da også af den slags der ved enkelte lejligheder må enten bæres eller smides ud.

Vi giver gerne en pæn karakter for beliggenhed og tilhørende reverens for den klassiske stil der ikke er plastret til med hovedløs stål- og glasmøblering.

Dankort


Bloomsday

Niels Hemmingsens Gade 32
33 15 60 13 www.bloomsdaybar.com
9
10
Fadøl (Tuborg Grøn og Classic, Guinness, Kilkenny, Boddington's, Budejovicky)
02;
0,5 l Budejovicky: 46; Nogle irere og nogle andre
Fjernsyn, pool 22.01.10
Anmeldt første gang 06.10.97
Vi har ved tidligere besøg tilladt os at græde lidt snot over det gode, gamle Ambrosius som lå her i vores ungdom, og hvor der er spillet en del billard i tidens løb. Lad det nu være nok med det, for denne fredag nat viser Bloomsday sig som en værdig afløser. Værtshuset er som bekendt opkaldt efter den dag for cirka hundrede år siden hvor en irer ved navn Bloom vandrede rundt i Dublins gader, hvilket senere er beskrevet i en bog af ganske latterlig længde af en anden irer ved navn Joyce. Det kunne ikke falde os ind at læse sådan noget intellektuelt bras, men vi vedkender os gerne en faible for den irske kultur som ellers bliver skamredet på det grusomste af kontinentale konceptpubber.

Her kunne det imidlertid se ud til at vi har fundet noget mere autentisk, for vi er tilfældigvis dumpet ind i en seisiún - der jo som bekendt er en betegnelse for en forsamling af irere der tilfældigvis er dumpet ind på værtshuset for at sidde og file på deres violiner. Vi har tidligere beskrevet denne fortræffelige musik som til hver en tid slår Streckerpubbernes tilfældige importerede new zealænder der lige har lært Whiskey in the Jar og The Wild Rover. Som på mange værtshuse der frekventeres af den herboende angelsaksiske koloni, foregår alt selvfølgelig på engelsk, og vi skal også sidde og se på en rugbykamp i fjerneren. Hvis vi ikke gider det, kan vi søge adspredelse i Daily Mirror, og det er ikke så godt, men så har vi jo vores Guinness der som bekendt er noget dejligt sort stads. Sláinte.

Dankort


Britannia

Løvstræde 4A
33 14 89 69
9
7
Mange slags whisky.
05; 8
alm.: 20; 0,5 fad 32; 0,5 Guinness 36. Udenlandsk (mandag aften).
Fjernsyn, dart, spillemaskine. 06.10.97
Lukket

En engelsk pub i flere etager. Stueetagen består af et stort rum med baren i midten. Alle borde er i barhøjde med tilhørende barstole.

Dankort


Cafe Classé

Rosengården 13
33 13 26 90
8
8
Fadøl (Tuborg, Carls Lager, Hvede Classic, Classic)
22; 8
0,4 l alm: 40; Stor fad: 56; Roligt cafepublikum
29.01.08
Cafe Classe har ét særkende, nemlig at det er en café og et rygested på en gang. Det er forholdvis sjældent at man ser det. Bortset fra dette særlige træk - som jo må siges at være særdeles relevant for både rygere og ikke-rygere - er der intet som helst der får denne café til at gøre sig bemærket. I det gamle hus skulle man ellers have mulighed nok for at udvise lidt københavnsk fantasi, men ejerne foretrækker at holde caféen som et helt anonymt butikslokale hvor folk har mulighed for at sløve lige så stille over en sandwich og en kage.

Øludbuddet er derefter. Ikke en gang de standardudenlandske flaske- eller fadøl som man ellers ser over det hele i disse år, er nået ind i butikken.

Dankort


Dalle Valle

Fiolstræde 5
33932929 www.cafedallevalle.dk
6
6
ma-to:00; fr-lø:02; 9
flaskeøl: 40; 0,5 l Heineken: 50; Citypublikum
Gratis trådløst internet 03.07.07
Der var engang hvor et slogan lød:Flere og flere går om ad Nørregade. Det skyldtes at Daells Varehus lå i Nørregade, og her kunne arbejderne og deres koner købe hvad som helst. Det var ikke lige så fint som at gå i Magasin, men kvaliteten var god nok, og varehuset fik kælenavnet Dalle Valle. I 80-erne fik tidsånden med dens nye helte som Klaus Riskær og Minimal-Anders bugt med klassesamfundet, og Dalle Valle sygnede langsomt hen.

Nu kunne man tro at caféen Dalle Valle var en retrohyldest til varehuset, men intet kunne være mere forkert. Hvor Daells Varehus handlede om kvalitet og indhold frem for form, er det stik modsat på kvaboddercaféen. De markedsfører oven i købet sig selv med at bartenderne er 'cityslicke fyre', og det passer såmænd meget godt, for de har nok i sig selv og er ikke særlig interesserede i at betjene kunderne. Almindeligt godt øl har man ikke, men i stedet få teenagesubstitutter. Da man jo trods alt skal have fadøl og gerne vil være lidt smarte og udenlandske, har man her valgt den ret anonyme og ligegyldige Heineken, ikke i originalversionen, men en nedbrygget variant. Så hvis man som kunde vil have en almindelig god standardpilsner af en slags, så kan Dalle Valle faktisk ikke efterkomme ønsket.

Indretningsmæssigt er her tale om et barlokale i akvariekategorien. Her kan man sidde og blive set betale uhyrlige summer for dårligt øl og se på uinspirerende kunst.

Dankort


Den Glade Gris

Lille Kannikestræde 3
20 24 14 16 www.dengladegris.com
9
9
Fadøl (Hof, Carls, Staropramen, Leffe,
sø-on: 02; to-lø: 05; 9
0,4 l udenlandsk fadøl: 45; Nul og niks
09.08.05
Nå, så er det også slut med Foley's, som ellers har været til gavn og glæde her i Lille Kannikestræde i mange år. Erstatningen hedder Den Glade Gris, og det er jo i grunden alle tiders navn. Om det er velvalgt, skal vi ikke kunne udtale os om, for de eneste tilstedeværende grislinger er de to anmeldere som sidder i et aldeles tomt lokale som besnærende nok minder om Foley, og så overhovedet ikke gør det alligevel.

Her er dunkelt og pseudohyggeligt med stearinlys og det hele, men vi kan ikke lade være med at grue for det tidspunkt hvor hundrede løsslupne værnepligtige fra Livgarden besætter stedet og bruger det som den klon af Absalon det i grunden er. De vil sikkert være begejstrede over slagtilbud som en flaske sprut med vand til 450 eller otte bajere i en spand til 199. Her skal såmænd nok komme gang i den på et eller andet tidspunkt, men i virkeligheden gætter vi bare. Vi har intet bevis på at Grisen skulle kunne byde på sved og hormoner, skridtprygl og sherifstjerner, så vi må forbi en lørdag aften og se hvad der sker.

Dankort


Café Flottenheimer

Skindergade 20
35 38 32 12 www.cafeflottenheimer.dk
7
7
Fadøl (GB Pilzner, GB Bock, GB WitBier)
ma-on: 23; to: 01; fr-lø: 02; sø: lukket; 8
0,5 l GB pilzner: 49; 0,4 l GB Bock: 49; Citypublikum
Trådløst internet, udeservering om sommeren 10.08.07
Endnu en café er kommet til live i latinerkvarteret og skal konkurrere om at sælge livsstil og mikroopvarmet mad med de andre caféer i området. Så for den tilfældige strejfende værtshusgæst på jagt efter lidt hygge er der nok ikke så meget at komme efter.

Etablissementet er indrettet i en lidt særegen sydøstasiatisk stil som i en billig etnisk restaurant, og her er også så trangt at man skulle tro at de faste gæster var i thaistørrelse. Almindelige danskere må i hvert fald kante sig forbi hinanden. Plasticstolene og bryggersgulvet skal appellere til de designbevidste, og på ølsiden har man ønsket at profilere sig med Gourmetbryggeriets udmærkede produkter, men når man så udover det kun fører den ubrugelige Corona, ser man at kvalitetsbevidsthed her er rent show.

Her bør man altså primært komme for at blive betjent venligt - hvad man absolut bliver - og for at spise tærte eller opvarmet karrysuppe eller lignende.

Dankort


Foley's

Lille Kannikestræde 3
33 33 83 73; Fax 33 33 81 77 www.foley.dk/
10
9
8 slags fad (bl.a. Guinness, Smithwick, Caffrey's). Cigaretter.
sø-lø:0330 8
alm.: 22 Yngre.
Dart. 21.09.98
Lukket

Fra første færd bemærker man at Foley's ligger i et meget smukt gammelt hus, og til ros for indehaveren konstaterer vi at indretningen af en irsk pub i Holbergs og Kierkegaards gamle kvarter er foretaget med nænsomhed og respekt for bygningen. Men hvem ville ikke også gerne have originalt murværk og bindingsværk når det nu var der i forvejen? Stemningen af klosterkælder fremhæves af mange levende lys og diskret, dunkel elektrisk belysning. Hvor murværket er pudset over, har man til gengæld dekoret med gæliske ornamenter og vægmalerier af steder med navne som Kilmacouagh, Ross Errily Abbey, og noget der måske er havnen i Dublin. Musikken er passende i styrke og stil, og selvfølgelig kan bartenderen kun tale engelsk. I disse omgivelser er det svært at tilgive den der fandt på at anbringe et fjernsyn lige over baren. Med mindre smagen går i retning af fodbold eller reklamer, er Sky Sport ikke særlig relevant her.

Dankort


Frimands Quarteer

Gråbrødretorv 12
33 12 96 86
8
8
02; 8
0,5 l Fad (Faxe) 32 Yngre, ikke lokalt.
Fadølsbord, Spillemaskine. 27.12.94
Lukket

Nu restaurant.


Halvvejen

Krystalgade 11
33 11 91 12 www.cafehalvvejen.dk
10
7
Fadøl (Royal pilsner og classic, Myrphy's Red)
sø-to: 02; fr-lø: 03; 7
0,5 l fad 25; Yngre og uformelt
16.05.08
Anmeldt første gang 04.05.98
For værtshusgæster af Københavnsguidens tilsnit er den indre by efterhånden lidt af en jammerdal, og derfor er det en fornøjelse at kunne rapportere hernede fra kælderen at alt er ved det gamle. Vi kom her en del i midten af firserne og havde stor glæde af klippekortet som, så vidt vi husker, gav adgang til en hel kasse øl for 300 kroner. Det var billigt dengang, og det kunne fattige studerende nok have brug for. Heldigvis er intet forandret. Vore dages fattige studerende som trækkes med udgifter til bredbånd, jordomrejser og iPhones, kan stadig slå en god handel af på Halvvejen, som til forveksling ligner sig selv. Her er stadig seriøst mørkebrunt, og på væggene ses stadig gamle portrætter af danske monarker og en mængde overskægsprydede herrer fra omkring sidste århundredskifte. Som i gamle dage er her stadig unge og halvunge som gerne går i byen i større grupper, men her er ingen fare på færde. Alle er småfulde, storrygende og flinke nok. Her er aldeles proppet, og musikken er ret påtrængende. Alligevel bliver det til et højt hurra for Halvvejen og vore vemodige ungdomsminder.

Rygning.
Mobiltelefoni er ikke tilladt.
Dankort


Hvide Lam

Kultorvet 5
33 32 07 38
10
5
Fadøl (Tuborg, Classic, Carls Lager, Carls Hvede)
ma-ti: 00; on: 01; to-lø: 02; sø: 01; 7
0,4 l alm.: 44; Modne jazzgubber af begge køn
Billard 16.05.08
Anmeldt første gang 23.08.98
Hvide Lam er et gammelt værtshus fra 1807 hvis interiør og indretning ikke kan have ændret sig meget siden dengang. Den brune og gule farve som kendes fra tidens gamle københavnske lokaler, er også fremherskende her. Fra gadeplan går man nogle trin ned og kommer til billardrummet hvor bordene står langs væggen, og hvor billardet fylder så meget i midten at man af og til må dukke hovedet. Fortsætter man videre ned, nås baren hvor stampublikummet sidder. Alt virker gammelt og originalt, men man har dog hængt et par cafébilleder op.

Bortset fra mandag er her hver dag levende musik fra ca. klokken 20. Således også i aften hvor de fire-fem musikere spiller storartet på alt fra kontrabas til plasticpose. Når der ikke er levende musik, spiller trad-jazzen selvfølgelig lystigt i højttalerne (ofte originalindspilninger der er om ikke ligeså gamle som stedet, så dog af en noget ældre årgang).

Rygning.
Dankort


Klaptræet

Kultorvet 11
33 13 40 38
8
8
Fadøl (Hof, Carls, Carls Påske)
ma-on: 01; to: 02; fr-lø: 05; sø: 00; 6
Minder lidt om det på Nørreport Station.
alm.: 20; Yngre. Lidt alternativt?
Bordfodbold 19.04.99
Må vi byde velkommen til maskinens indre. Her er så mange mærkelige rør og slanger og stænger og stålbjælker og nitter og ledninger at man næsten forventer at se Chaplin køre forbi og blive knust mellem tandhjul og transportbånd - for nu at blive i den filmverden hvor Klaptræet henter sin inspiration. Alle de mærkelige aggregater er selvfølgelig hentet i filmmiljøet, og hvor der ellers er plads, har man hængt filmplakater op. Men ellers må man konstatere at Café Klaptræet er vokset ud over sin oprindelige funktion som forhal for den biograf der i en menneskealder viste Monty Python og de Skøre Riddere hver midnat.
Et lidt upoleret sted som på trods af forlængst at være blevet etableret i byens natteliv har beholdt sit undergrundspræg.
Her mødes et yngre, afslappet publikum hvis evne til at betale en tyver for en øl egentlig er overraskende. Mon ikke her er en pæn repræsentation af studerende af den slags man ikke finder på Handelshøjskolen? De kan i hvert fald snakke fanden et øre af, så man næsten ikke kan høre den (denne mandag aften) lidt sløve pop der ellers spilles med pænt volumen. I weekenden kan man derimod ikke regne med at kunne tale sammen. Og så har vi næsten glemt at nævne et stærkt bøvet kobbel formodede værnepligtige som forhåbentlig ikke er stamgæster.

Dankort


Peder Huitfeldt

Peder Hvitfeldts Stræde 15
33 14 45 21
7


0,5 l fad 20
04.05.98
Lukket


Peder Oxe's Vinkælder

Gråbrødre Torv 11
33 11 11 93 www.pederoxe.dk
10
8
Fadøl (Hof, Carls special).
01; 9
0,5 l alm. fad: 47; Efterhånden som aftenen skrider frem, en del besøgende. Ret mange fra det øvrige Norden.
Kombinereret etnocerevesisk verdenskort. 11.11.11
Anmeldt første gang 06.10.97
Ved vores sidste besøg blev vi lokket ind fra gadeplan med skiltet 'Fodbold, Fladskærm, Fadøl, og Flotte Piger', men denne gang er vi gået bagvejen ind gennem den hvælvede kælder inde fra Bøf og Ost hvor vi har fået et ikke helt billigt måltid. Og så er det jo godt at komme ind på noget der også fungerer som almindeligt værtshus hvor man kan slå mave. Både Bøf og Ost og Peder Oxe har forbløffende mange svenske og norske gæster hvilket jo er rigtig hyggeligt, så noget tyder på at man i den gamle kælder har ramt en nordisk stil.

Til gengæld er det gået lidt tilbage med ølambitionen de senere år, og nu serveres der kun de standardøl som de fleste jo alligevel drikker. Og det er måske kernen af problemet for Peder Oxe. Beliggenheden har man, og kunderne kommer af sig selv, så hvorfor spilde tid og kræfter på at lefle for dem.

Nå, Peder Oxe ligger jo i hjertet af middelalderbyen i et af de ældste huse, og det har man fået rigtig meget ud af. Hvis man husker at dukke hovedet under hvælvingerne, er det umagen værd lige at søge rundt i hjørnerne, for man kan sikkert godt finde en rigtig hyggelig krog at hænge i.

Lidt blandet rockmusik lyder under loftet.
Dankort


Rosengårdens Bodega

Rosengården 11
33 12 46 25
10
8
Fadøl (Tuborg)
ma-on: 00; to-lø: 02; sø: lukket; 8
alm.: 22; 0,4 l fad: 34; lø: Odense Pilsner: 15; Underberg: 25; Stampublikum
Spillemaskine, et ældgammelt indelukke af en telefonboks. 16.05.08
Anmeldt første gang 23.08.98
Rosengårdens Bodega er et klassisk gammeldags værtshus hvor stort set al indmaden har den samme nuance af mørkebrun. Selv to store vægmalerier med den slags middelhavsmotiver der var populære blandt danske guldaldermalere, har efterhånden fået så meget fernis og nikotin at de klassiske templer synes indhyllet i en ganske nutidig smog. Den øvrige udsmykning udgøres af gamle københavnske fotografier hvor man kan more sig med at gætte hvad de forestiller.

Ellers er her tale om et enkelt lokale med en 6-7 mørktlakerede borde med potteplanter og askebægre, og der er en bar med enkelte barstole i den ene ende. Stemningen denne fredag eftermiddager præcis så stilfærdig og eftertænksom som man kunne have forventet.

I øvrigt er Rosengården kendt som stedet for en af de mere spektakulære stikkerlikvideringer under besættelsen. Et enkelt projektilhul kan stadig beses bag baren.

Dankort


Selina

Skindergade 43
33 12 12 20
8
5
Cappuccino.
ma: 22; ti-on: 23; to-lø: 05; sø: lukket 6
Alkotester og kondomautomat på herretoilet.
0,5 l fad 32; alm. 18. 16-19: 0,5 l fad 19. to 16-02: 0,5 l fad 19. Yngre, city-publikum.
Fjernsyn. 15.09.97
Lille café i to etager. Store vinduer med god udsigt til gaden.

The Globe

Nørregade 45
33 32 08 60
10
8
fadøl (Guinness, Kilkenny, Hof)
02 10
0,5 l Guinness: 42 Yngre, en del engelsktalende udlændinge
Dart, telefon, tændt fjernsyn 17.03.04
Anmeldt første gang 07.09.98
Et af byens ret nye irske værtshuse og et af de større og mere gennemførte af slagsen. Bag den flotte facade i blåt og guld finder man en trappe der dels fører ned til en ikke særlig spændende underetage med periodevis servering og dels op til et ret stort sammensurium af små lokaler og krinkelkroge, flere med adgang til baren som snor sig gennem det hele. Indretningen er som forventeligt præget af mørke, tunge, polstrede møbler og mørkt, tungt, udskåret træ. I montrer og vindueskarme har man anbragt en større samling rariteter, heriblandt en del petroleumslamper. Museumsgenstandene er næsten smagfuldt illuminerede. Vi vil gerne fremhæve et meget flot mønstret kakkelgulv og de overdådigt udsmykkede lofter. Selv om det hele formentlig stammer fra et samlesæt, har man alligevel haft mere held ved udpakningen end så mange andre steder. Det eneste rigtige stilbrud ses ved indgangen hvor et udgået, afbarket træ strækker sig over begge etager. Med mindre træet skulle være et fund fra en af anmelderne ukendt irsk ørken, er det nok købt på ophørsudsalg i den nærmeste Texas-restaurant. Et godt eksempel til efterfølgelse er i øvrigt de små ris- og ros-blanketter på bordene.

I dag var det Sankt Patricks dag, den dag irerne bruger som undskyldning for at drikke endnu mere end de plejer, og gå med grimme hatte. Al virakken udeblev dog her inde i centrum. For at få ægte irsk anarkisme, bør man nok i stedet søge Kennedy's.

I weekenden er der ofte levende musik hvor en guitarspiller sidder og spiller irsk folkemusik. Kvaliteten af præstationen er bestemt ikke på højde med hvad man ellers kan opleve.
Dankort


Universitetscaféen

Fiolstræde 2 / Skindergade
33 14 72 18
9
8
Seks slags fadøl. Automat med chips og cigaretter.
ma-to: 0130; fr-lø: 05; sø: 0130 8
alm.: 20; 0,5 l fad 35. Yngre.
02.02.98
Lukket

Stort kælderlokale omkring et hjørne. Vægge og loft leder tanken hen på en gammel bræddehytte, og hertil er så føjet små runde borde (men ikke særlig caféagtige) og S-togsbrune lædersofaer. Gamle aviser i glas og ramme.