Købmager Kvarter

Den østlige del af middelalderbyen der tidligere var tæt beboet, og derfor havde mange værtshuse. Der er stadig en del, og nogle af dem har ligget der længe, men det har dog udviklet sig i retning af et cafékvarter, særligt i området tæt ved Kongens Nytorv

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Andys bar

Gothersgade 33A
33 12 46 85
9
7
Som et kuriosum fører etablissementet ikke Tuborg. Til gengæld haves Blå Thor, som er en storartet øl.
sø-lø:23-06; 7
alm.: 21. Fortrinsvis beruset
Telefon 14.09.07
Anmeldt første gang 23.02.98
Når man bliver smidt ud fra Wessels kro klokken fem om morgenen, så har fornuftige mennesker kun en ting at gøre. Og det gør de så; de vakler over til Andys Bar og fortsætter festen.

Her er stemningen lige så tyk som i Arilds dage, og man må kante og krumme sig i et væk mellem de mange gæster indtil det endelig måske lykkes at finde en siddeplads. Dette gamle rodede værtshus i S-togsbrun stil nægter at dø, men holder fanen højt, og de nye generationer af gæster ved også godt hvor man skal tage hen for at holde branderten ved lige eller sidde og småkysse i en krog.

Som det sig hør og bør på et værtshus i Købmager Kvarter, er her en udpræget jazzagtig halvtredseratmosfære med træbænke og -stole og gardiner i luderbarskulør. Udsmykningen er vel egentlig lige meget, men faktisk er det sjovt med modernistisk grafik tømret ind i væggene og det store maleri med San Franciscomotiv: (Vi ser en kvinde tabe trusserne uden for Andys bar. Gasolin gjorde maleriet kendt ved at bruge det til et pladeomslag).

Vi anbefaler Andys til sociale nattegængere, men nok knap så meget til forbipasserende hattedamer.


Café Au Lait

Gothersgade 11
33 14 54 72
9
8
Tre slags fadøl. Chili con carne, lasagne og lignende cafémad.
sø-to: 02; fr-lø: 05 7
Kondomautomat. Og der er koldt som en brøndgravers røv.
alm.: 17; 0,5 l fad 25. Cafepublikum i flere aldre.
Jukebox, fjernsyn. 11.02.98
Lukket

Caféen har skiftet navn til Lapostolle.


Barnets Far

Gothersgade 39
33 12 71 39
8
5
ma-fr: 01; lø: 16; sø: lukket 8
porter 18; Lokalt.
Spillemaskine. 10.11.97
Lukket

Lille lokale med bar og tre borde, et kæmpestort spejl og et billede af Stauning.


Bernikows Vinstue

Kristen Bernikows Gade 2
32 12 52 56
10
6
Fadøl (Grøn Tuborg, Classic, Tuborg Porter)
ma-to: 17; fr:1930; 8
0,5 l fad: 40; Modent, citypublikum
Bedstemorur med pendul og timeslag 20.01.07
Anmeldt første gang 20.10.97
Bernikow (som egentlig hed Barnekow) var en herre højt på strå i det syttende århundrede, og hvis nogen skulle finde på at fortælle os at han egenhændigt har grundlagt denne lille stemningsfyldte vinstue, så skulle vi gladeligt tro det. Faktisk ser stedet så gammelt og traditionsrigt ud at det såmænd uden besvær kunne have eksisteret siden en gang i jernalderen. Bortset fra at man har indført elektriske lys og andre moderne bekvemmeligheder som fx bænke fra en rigtig motoriseret sporvogn som højst er en 70-80 år gamle, kan man snildt forestille sig at Hørup og Brandes har indtaget deres pilsner i cirka de samme omgivelser som nu. Og efter sigende skulle stedet da også stadig være frekventeret af meningsdannere og kulturpersonligheder som ved de grønne linoleumsborde genoplever mellemskoleeksamen eller andre rædsler fra fortiden.

Vores ene medgæst er tilsyneladende ikke kendt eller på anden måde fremtrædende, men han hygger sig da meget godt med at småsnakke med bartenderen som heller ikke har travlt, og de bliver ikke distraheret nævneværdigt af musikken som er afdæmpet amerikansk, lidt blues-ballade-country-agtig.

Foreningen af Svenske Affärsresenärer har givet Bernikow et flot diplom som man med stolthed fremviser i baren, og vi tilslutter os helhjertet en anbefaling af denne smukke, hyggelige oase i bymidten.

Dankort


Bobi Bar

Klareboderne 14
33 12 55 43
11
7
Wiibroe Porter.
02 6
alm.: 20 Blandet i aldre, en del ældre og noget jazzpublikum
Telefon 11.04.08
Anmeldt første gang 03.11.97
Det kommer muligvis som en overraskelse for vore yngre læsere, men København havde faktisk en dødsrute før Brødrene Strecker med brask og bram opfandt en der sjovt nok kun omfatter deres egne konceptbarer. Hvorom alting er, kan vi i hvert fald ikke forestille os andet end at enhver dødsrute med respekt for sig selv i de sidste mange menneskealdre må have omfattet et besøg på dette lille hyggelige værtshus i hjertet af den indre by.

Da stedets sidste indretningsarkitekt fejrede endt gerning med en cigar fremstillet af en ung Stauning, havde han god grund til at være tilfreds. Bobi Bar er i sin nuværende form sluppet frelst igennem besættelse, plastictressere og fattigfirsere og præsenterer sig stadig som en god gammeldags lille hule hvor pladsen til sidste kvadratalen er optaget af små borde med brunternet dug og hårde stole. Bobi har vel et ry for at appellere til kvarterets bohèmer, intellektuelle og journalister fra Berlingeren, men vi konstaterer også denne fredag aften en hel del yngre gæster der giver håb om at denne fornemme repræsentant for det klassiske københavnske værtshusliv nok består en generation eller to endnu.

Udenfor i mylderet på Købmagergade er folk ved at flå januarudsalgsvarerne ned fra hylden, men inden for på Bobi Bar hersker roen og freden. En tryg fortidig hule i en skinger forbrugsreligiøs nutid.

Musikken er blandet til klientellet, men jazz høres ofte.
Dankort


Byens Kro

Møntergade 8
33 12 55 89
9
8
Fadøl (Tuborg, Classic, Staropramen)
ma-to: 02; fr-lø: 05; sø: lukket; 8
0,5 l fad: 33; Yngre selvbevidst
Pejsefjernsyn 20.01.07
Anmeldt første gang 19.01.98
Efter en tid at have været lidt hip i begyndelsen af årtusindet har Byens Kro mere genfundet sit gamle jeg. Der er nu længere mellem de smarte Birkerøddamer der skal prøve at drikke grappa inde i København. Til gengæld har stedet fundet et stampublikum, og vi har såmænd også selv brugt stedet som mødested når vi skulle træffe andre medlemmer af pressen.

Vi håber vi har været lidt uheldige når vi har været forbi i den senere tid, for Byens Kro har på de tidspunkter mere lignet en landsbykro; en landsby hvor jernbanen har været nedlagt i tredive år. Men kroen fortjener at overleve. Der er ikke mange af de ægte gamle tilbage.


Charlie's

Pilestræde 33
33 32 22 89 www.charlies.dk
10
11
Fadøl (Hancock, Abbot Ale, Morland Old Speckled Hen, Ruddles County, Flagship IPA, Oyster Stout, Westmalle Trappist, Hoegaarden, ESB, Gambrinus). I praksis skifter en del af udvalget hele tiden.
ma: 00; ti-on: 01; to-lø: 02; sø: 23; 8
Som i et privat hjem: Almindelig kumme, og man vasker hænder i køkkenet.
1 pint fadøl (uanset mærke): 50; Yngre voksne, mange engelsktalende.
15.12.11
Anmeldt første gang 20.10.97
Charlie's er blevet en institution i det 21. århundredes danske ølliv. Det er det første sted i Danmark hvor den egentlige puristiske ølkultur og -entusiasme slog igennem på værtshussiden. Her ramte den dengang nye indehaver en niche som siden har vokset sig stor og stærk. Udbud og størrelse er siden langt overgået andetsteds, men Charlie's udskænkning af fine håndtrukne engelske øl og gode danske produkter fra Skive er stadig ikke overgået af andre. Så for tilhængere af den tradition forbliver den fine lille bar på Pilestræde stadig nummer ét.

De rigtige purister vil nyde engelske portere og ales mv. uden kulsyre, men erfaringen viser at der for gæster fra andre øllag i befolkningen kræves en betydelig tilvænning. Vi mener at have konstateret at specielt trænede øldrikkere fra det øst- og nordjyske finder denne form for fadøl for flad. Da ejeren på Charlie's ikke kunne drømme om at servere en Hof eller Tuborg, kan man tilråde disse traditionsbevidste danskere at forsøge sig med det udmærkede bryg fra det økologiske bryggeri i Refsvindinge, der også laver Faaborgpilsneren, eller den fremragende Hancock Pilsner (eller måske en Gambrinus hvis der skal være mere krudt i). Det autoriserede omgangssprog her er kitschet engelsk, men bartenderne forstår allesammen dansk, så hvis ikke man har lyst til at være med i sproglegen, behøver man ikke det.

Danmark vrimler med engelskinspirerede værtshuse, men på Charlie's rammer man noget ægte, der jo netop ikke ses hos alle de store kæder der lefler for denne form. Her er selvfølgelig et godt udvalg af gode single malt-whiskyer der er et naturligt tilbehør til godt øl. Og fra væggen nikker N. F. S. Grundtvig billigende til ægtheden på Charlie's Bar. Joh, danskere og englændere har bestemt noget til fælles.

Vi må henlede opmærksomheden på at der efterhånden er kommet noget klubagtigt over stedet. Nogle kunder kan få lov at stå og vente meget længe på at blive betjent hvis bartenderen af en eller anden grund hellere vil snakke med nogle andre eller bare fumle lidt med glassene.

Charlie's har forbudt rygning da det blev for meget med alle de mange rygere der lige pludselig kom til efter rygeloven.
Dankort


Cigar Bar No. 1

Ny Adelgade 3
9
5
Tre slags fadøl, men ikke Hof som flaskeøl.
01 8
0,5 l fad: 35. Yngre.
Klaver. 02.02.98
Lukket


Café Dan Turéll 1977

Store Regnegade 3-5
33 14 10 47; Fax 33 14 60 47
8
9
Fadøl (Tuborg, Classic, Carls Ale, Jacobsen, Leffe, Hoegaarden)
ma-on: 00; to: 01; fr-lø: 02; sø: 22; 9
0,4 l alm.: 45; I jakkesæt og spadseredragt
Udeservering 16.05.08
Anmeldt første gang 15.03.99
På samme måde som genboen Sommersko er Dan Turéll en årgangscafé, så vi går ud fra at den har ligget her siden 1977. I betragtning af at titelpersonen på det tidspunkt levede i bedste velgående, har vi jo egentlig at gøre med en navngivningstradition vi troede var gået i graven sammen med Sovjetunionen. Men den trivedes jo også fint dengang. Hvad Onkel Danny egentlig har at gøre med dette stål- og spejlinferno, står for os hen i det uvisse, og vi formoder heller ikke at det ret smarte publikum ville føle sig godt tilpas på Stjernecaféen eller den slags steder fra Dans univers. Men flot og funklende er her. Og det med en espressomaskine der ligner noget fra et flycockpit og en pågående gang dunken fra højttalerne. Over baren kan man beundre omslagene fra alle Dans bøger, og skulle man gå helt bagover af den grund, kan caféens navn i bøjet neon ses i loftet.

Personalet består i dag af tre-fire unge piger som ikke har synderlig travlt, særlig ikke når der ankommer en gæst uden Dan-kundernes sædvanlige uniform, som er den selvglade forretningsmands. Selv om vi måske i dette miljø ligner plebs, så lad os lige minde om at en lille "stor" fadøl til en høj pris skal serveres fluks og med et smil.

Dankort


Den Tatoverede Enke

Gothersgade 8B
33 91 88 77 www.dentatoveredeenke.dk
8
10
Fadøl (Varierende udbud, men pt. bl.a. Corsendonk Agnus, Corsendonk Pater, Lindemans Geuze, Blanches de Ardenne, Einbecker Pils, Närke, XX Bitter, Chouffe Nice, Dugges, Martini Weissbier, Cuvee de Trolles, Ducassis, Hop It, Barbar Winter Bok, Westmalle Dubbel.)
ma-ti: 00; on-to: 02; fr-lø: 03; sø: lukket; 8
0,33 l XXBitter: 45; 0,35 l Närke: 40; Voksne, og en del ølentusiaster
08.02.08
Anmeldt første gang 20.08.02
Kbhguides selvforståelse er selvfølgelig blandt andet at vi skal være en slags vogtere af den klassiske, kulturelt funderede værtshuskultur som den kendes og forhåbentlig elskes på disse breddegrader. I den anledning har vi ikke været sene til at uddele ris og røg til de klart kommercielt motiverede konceptsteder hvor omsætning og image prioriteres over håndværk, stemning og tradition. Sjovt nok har mange af nattelivets spindoktorer snublet over det samme koncept hvor purunge ekspeditricer langer tynd fadøl over disken til pubertære handelsskoleelever i en slags karikatur af den fornemhed de reelt set kun kan drømme om. Og hvad er Boltens Gård så andet end et forsøg på at reparere på Streckers fejltagelse Scala og skovle penge ind på en marginalt anderledes måde?
Og hvad skal vi i den situation så stille op med en belgobar i Boltens? Et utilsløret konceptsted uden fortilfælde i den lokale andedam. Enken er et udslag af et særegent fænomen som på godt og ondt er fremtrådt i de senere år: ølentusiasmen. Efter den almene dannelse og kvalitetsbevidstheden er gået fløjten på et tidspunkt efter anden verdenskrig, vælger vi alle de specialområder hvor vi vil vise vor gode smag. I 80'erne opdagede vi single malts, i 90'erne dyrkede vi de ædle cigarer, og i indeværende navnløse årti er øllet kommet til ære og værdighed, og det dyrkes med et næsten videnskabeligt videbegær, blandt andet i foreningen af Danske Ølentusiaster som vi som gode medlemmer gerne anbefaler.

Et af templerne for denne nyopdukkede dannethed ligger jo så altså i Boltens Gård. Og man kommer her ikke for indretningens skyld, for så ville de britisk-irske marskandisersteder afgjort byde på mere varierede oplevelser. Vi er i et kælderlokale med institutionsgrønne vægge og kommunefarvede borde hvor der egentlig ikke sker noget særligt.
Når vi kommer en sen hverdagsaften, er her ofte kun meget få gæster, men hen imod weekenden, som fx i dag, er her proppet til randen. Vi fandt dog en smal, ledig lomme ved baren med fint udsyn til de seksten fadølshaner med spektakulære øl som næppe fås andre steder i Kbhguides traditionelle dækningsområde. Vi kan få spontangæret gueuze, trippelgæret trappistøl og et pænt udvalg af vestskotsk whisky (fx hele seks ud af Islays syv whiskyer)

Bartenderen ved faktisk som regel hvad hun sælger, og da vi tydeligvis ikke altid ved hvad vi køber, er der mulighed for at få en lille smagsprøve før vi beslutter os. Gammel Dansk og Absolut har de også, men tilhængere af den slags vil formentlig føle sig mere hjemme på det nærliggende Crazy Daisy hvorfra hujende skarer jævnligt traver igennem Boltens Gård.

I weekenden kan her som sagt være ret fyldt, og larmen runger mod de bare kældervægge, men ellers er vores anbefaling at Enken skal opsøges på et mere fredeligt tidspunkt af feinschmeckere med interesse i en enestående belgisk øloplevelse i andægtige omgivelser.

Rygning er ikke tilladt her. Det gør tilsyneladende stedet til den mest populære ølentusiastbar, da de øvrige entusiaststeder i byen er ubehageligt tilrøgede.
Dankort


Café Det Elektriske Hjørne

Store Regnegade 12
33 13 91 92
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic, Gylden Classic, Guldtuborg, Carls Hvede)
ma-on: 02; to: 04; fr-lø: 05; sø: 21; 7
stor fad: 40; flaskeøl ca. 28; Yngre cafépublikum
Fjernsyn, pool 20.01.07
Anmeldt første gang 22.12.98
Det elektriske har jo ligget her i mange år, og på et tidspunkt genopstod det i ny og uigenkendelig skikkelse som en café. For nu at nævne et eksempel har man fundet frem til de originale skilte på facaden så stedet udadtil averterer sig som kgl. guldtrækker Seifert. Indenfor (og hvis man vil konstatere det, behøver man bare kigge ind ad vinduerne som er store og mange) har man med ikke særlig stor omhu for detaljer opstillet de obligatoriske små borde og ophængt nogle gammeldags lamper i messing og slebet glas. En lysekrone med rigtige stearinlys er afgjort et plus, men helhedsindtrykket er at der ikke er gjort noget forsøg på at gøre indretningen andet end uformel. I kælderen har man et temmeligt ucharmerende lokale med pool og fodbold.

Musikken kan være meget enerverende med en udflydende minimalistisk rytme.
Dankort


E-go

Hovedvagtsgade 2
33 12 79 71
8
8
Fadøl
sø-to: 00; fr-lø: 02; 9
0,33 l Leffe: 45; Citypublikum
22.12.05
Før hed det Egoisten, men det blev alligevel for meget, eller også var tiden bare kommet til det obligatoriske navneskift som alle caféer skal igennem ustandseligt, så nu hedder det blot E-go. Ideen er selvfølgelig den samme; et sted hvor man skal kunne sidde og nyde sig selv i et værdigt køligt rum sammen med en god rødvin eller - i disse tider - en god udenlandsk standardøl som alle kender.

I dag er her næsten ikke et øje, men det kan jo være at tiden allerede igen er løbet fra Brixtofte-indretningen med prominente rødvinsskabe og ærbødig servering.

E-go opfatter vist mest sig selv som et spisested, og maden siges at være rimelig, både hvad angår pris og kvalitet, og specialiteten skulle være Funky foie gras.

Ikke dankort. Maskinen er tilsyneladende permanent i stykker.


Gullivers

Gothersgade 2
33 12 65 83
8
10
Fadøl (Zlatopramen, Bitburger, Köstritzer, Breznak, Vondel, Liefmans Kriek, Hancock, Maredsous m.fl.)
sø-to: 00; fr-lø: 03; NB Mellem 03 og 05; 8
0,5 l fad: ca. 40 kr. afhængigt af mærke Blandet yngre
Enorm fjernsynsskærm 17.09.01
Lukket

Det er simpelthen intet mindre end en vældig glædelig begivenhed når et ølentusiastisk udskænkningssted åbner. Her er et stort udvalg af spændende fadøl, faktisk en hel lang barlængde af dem, og til rimelige priser.
Det siger sig selv at man sådan et sted må snobbe for den britiske pubkultur, så værten har valgt at belemre den ellers pæne indretning og stemning med en enorm fjernsynsskærm der med påtrængende lydtryk lækker Sky Sport. Øv. Men det er ikke i sig selv helt smart nok, så bartenderen skal selvfølgelig heller ikke kunne kommunikere på dansk.

Vi må altså konkludere: Et pænt og prisværdigt øltempel med betænkelige skønhedspletter.


L A Bar

Gammel Mønt 17 / Sværtegade
33 12 66 02
8
7
Fadøl (Tuborg, Classic), smarte glatnakkeøl fra flaske.
ma: 01; ti: 02; on: 03; to: 04; fr-lø: 05; 9
ma-on, to-lø 16-22: Dobbelt op på alm. fadøl og spiritus; Blandet
Spillemaskine, fjernsyn, fodboldspil. 20.01.07
Anmeldt første gang 10.05.00
Nu hedder L A Bar L A Bar igen, for det her sted skifter navn oftere end gæsterne skifter slips. Hvis man er lidt usikker indvendig, er der intet så effektivt som at ændre på overfladen. For så er man jo med i det nye innovationssamfund som vi alle skal tilpasse os. Og indvendigt i L A Bar er der da heller ikke sket det ringeste mellem de mange navneskift.

Her i det nye årti kan det måske være tilgiveligt at kalde stedet en klassisk bar, for den pæne amerikansk-engelske citystil der var så typisk for 90-erne, og som skød op overalt, kendetegner også dette etablissement. Man ser for sig lørdagen med danseglade unge der boltrer sig til den nyere popmusik, og som tilfældigt besøgende vil man nok have svært ved at overbevise sig om at man netop må være i København og ikke i LA. eller strøget i Malmø. Men her er hyggeligt nok, og det er altid godt med høje og flere barstole.

Dankort


Lapostolle

Gothersgade 11
33 14 54 72
8
8
Fadøl. Cafémad.
02 8
alm.: 17; 0,5 l fad 25. Fortrinsvis avislæsere.
Fjernsyn, avisstativ. 16.12.00
Lukket

Der er ikke sket det store her siden navneforandringen fra Café Au Lait. Pariserkonditoristilen er bibeholdt, og man går vel primært ind her for at få en sandwich og en kop kaffe. Ideen er naturligvis at ramme det store antal pæne borgere der færdes her. Og det er lykkedes lige efter bogen. Nydeligt, afslappet, lidt kedeligt og fantasiløst.

Dankort


Café Latino

Gothersgade 113
33 14 27 93
6
5
22; NB 22-23 7
alm.: 20; 0,5 l Fadøl: 32; Spisende og cafeagtigt.
Go-cards 26.09.00
Anmeldt første gang 08.11.99
I visse tilfælde når vi besøger et nyindrettet sted, morer vi os med at gætte på hvad der mon kan have ligget før udskænkningen begyndte: Ismejeri, brændselsudsalg, horehus eller privat beboelse. Men her er vi kommet til kort, for hvad pokker kan der have været i dette lille kosteskab med det store udstillingsvindue der får gæsten til at føle sig som en lille mexicansk akvariefisk som snart havner i den paella der pryder væggen. Her er såmænd også blevet plads til en rigtig latinamerikansk bar med tegltag og kagefad, men så er her altså heller ikke mere. Latino er en franchise i en kæde, som hedder Paellador, så hovedproduktet er paellaer til omkring en 70 kr. pr. hoved.

Musikken og betjeningen er også fra den sydlige halvkugle.
Dankort


Long John

Købmagergade 48
33 11 79 97
8
9
Fadøl (Hof, Carls, Guinness, Kilkenny)
ma-to: 23; fr-lø: 02; sø: 19;NB Evt. senere i forbindelse med levende musik. 8
0,45 l fadøl: 37; 0,45 l Guinness: 44; 5 kr. ekstra under musikarrangementer Modne jazzelskere
Klaver 06.12.06
Anmeldt første gang 21.09.98
Lukket

I en verden i forandring er det rart og trygt med konstanter. I det mindste hjælper det en til at indse sin egen forandring. Tag nu f.eks. Long John: Ved vort sidste besøg var Long John et stort, mørkebrunt jazzværtshus fyldt med gamle røvhuller. Nu er Long John et ikke mindre mørkebrunt jazzværtshus fyldt med vores jævnaldrende som sidder om eftermiddagen sidder ved en lang række borde og andægtigt ser på at orkester spiller et par numre inden de går hjem. I vor alder er jazz sådan set en ganske agtværdig måde at henslæbe en søndag eftermiddag på, men vi må konstatere at så mørkebrunt og standardhyggeligt Long John så end måtte være, har det igennem længere tid dårligt formået at holde på gæsterne når der ikke lige netop har været levende musik.

Men nu er der måske håb forude. Long John er for tiden forpagtet og overtaget en af en skotte som er godt træt af alle de storbritiske pubber, og som gerne vil give det klassiske danske værtshusliv et hjælpende hånd. Så nu skænkes der igen en hel halv liter af Guinnessen og de andre fadøl, og der er skruet ned for fjernsynet og op for den almindelige folkelige hygge på det gamle, prøvede Long John. Held og lykke til vores Edinburghensiske ven, og hvis han kan få det til at ligne noget fra South Clerk Street i Skotlands hovedstad, vil det vende tilbage til noget der sikkert er mere dansk end britisk.


Maserati

Gammel Mønt 17 / Sværtegade
33 12 66 02
6
8
Fadøl (Tuborg, Classic)
ma-to: 00;fr-lø: 05; sø: lukket; 10
0,5 l fad: 44; 0,5 l Classic: 48; Intet ved vort besøg mandag aften.
Go-cardstativ 17.09.01
Lukket

Vi er rutinemæssigt på besøg på et udskænkningssted som vel nærmest må have københavnsrekord i navne- og stilskift. Tidligere hed det Mouritsen og L A Bar, og mange andre ting har det heddet i en ikke så fjern fortid.
I denne måned er det opkaldt efter Maserati; en dyr og vel ret beset ikke så god italiensk bil. Meget passende, for af alle forsøg på at gøre det prominente hjørne af Sværtegade og Gammel Mønt besøgsværdigt, er dette faldet mindre heldigt ud, mens prisen til gengæld er helt oppe at ringe. Tidlige tiders lidt lurvede hygge er helt væk, erstattet af små cafeborde i sterile, skriggule omgivelser.
Den eneste der keder sig mere end os, må være bartendersken som er det eneste levende væsen her mandag aften. Hun skal sikkert høre på rædselsfuld syrerock i mange timer endnu, mens anmelderne heldigvis kan flygte når sæsonens dyreste øl (her i landet i det mindste) er nedsvælget med behørig respekt.

En bekendt af anmelderne købte en gang en brugt Maserati der holdt i flere dage. Det bliver spændende at se hvor længe det københavnske Maseratikoncept kan holde.

Dankort


Mouritsen

Gammel Mønt 17 / Sværtegade
8
7
Fadøl
to: 04; fr-lø: 10;NB ellers lukket; 7
0,5 l Fadøl Nattecitypublikum
10.04.99
Lukket


Opera Caféen

Gothersgade 2
32 12 65 83
7
8
Fadøl (Hof, Carls)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 8
0,5 l alm.: 35; Nul og nix
Akvarium, klaver. 08.11.99
Lukket

Ny pub ved navn Gullivers.

Gad vide om det trækker ud ovre på Kongens Nytorv, for operagæsterne har i hvert fald ikke indfundet sig til en aftendrink eller natmad endnu. Her er ellers dækket flot op i størstedelen af dette fornemme lokale som stadig bærer præg af fortids glans. Her er både bordeauxfarvet loft, stuk og de mest bombastiske fløjlsgardiner vi længe har set. Men vi sidder naturligvis ikke i den fine afdeling, for den ydmyge øldrikker er henvist til nogle sammenskrabede grillbarborde ud mod gaden hvor man trods alt har fuldt udsyn over restaurantafsnittet, og hvor maddunsten også river fuldt så meget i vore næser som i det hypotetiske teaterpublikums. Var der ikke engang mere gang og øldrikkeri i dette sted?

Jazzmusik.
Dankort


P. W. Corky's

Store Regnegade 26
33 11 42 43
7
6
Fadøl (Faxe)
02 6
0.4 l fad: 24; (det kalder de en stor); 1.0 l fad: 48 (det kalder de en stor stor) Intet her mandag aften.
Poolbord, fjernsyn 08.11.99
Lukket

Hedder nu Wibar. Se under denne

Vi er i et bart, gulmalet kælderlokale med store brune fliser på gulvet. Og det var så den væsentlige del af indretningsbeskrivelsen. Det skal naturligvis forestille at være moderne, og derfor taler bartenderen naturligvis amerikansk, for man kan jo ikke være andet bekendt over for de kosmopolitiske gæster. Det skal vel ligne en bar for det kræsne og kunstneriske storbyamerikanske publikum, men vi får alligevel mere associationer hen i mod Det gyldne Krus på Nørrebro.

Der var helt tomt da vi kom. Nu kommer der efterhånden lidt gæster, men vi bliver altså ikke til en ekstra af den grund, for den grundlæggende stemning konstitueres af et tavst fjernsyn og en udsugning.

Dankort


Palæ Bar

Ny Adelgade 5
33 12 54 71 www.palaebar.dk
9
7
Fadøl (Staropramen, Kronenbourg 1664, Tuborg Classic, Leffe, Jacobsen Brown Ale)
sø-on: 01; to-lø: 02; 8
alm.: 26; 0,5 l Staropramen: 56; Citypublikum
Elektrisk saxofonspiller 04.01.12
Anmeldt første gang 20.10.97
Palæ er et af byens aldrende steder som har måttet finde et passende modtræk til de skiftende tider. Skulle man hårdnakket og måske tabsgivende bevare det gamle, eller skulle man trendy og forræderisk lefle for den moderne smag og få indført en gang stål og spejle? Her på stedet har man valgt den tredie vej og er blevet til en slags jazzbar i den indre bys klassiske omgivelser.

Indtrykket er altså på en vis måde moderne med store vinduer, hvidskurede egetræsborde og reprokunst og et par messingblæsere på væggene. Tilsvarende er det sædvanlige jazzpublikum af gamle hengemte gråskæg med hængevom her suppleret med mere velholdte gæster. Her onsdag aften er der fuld tryk på, og vi presser os ind ved baren og glæder os over at et rigtigt værtshus har kunnet finde vej helt ind til Kongens Nytorv, alt imens vi betragter et billede af en glad, tyk mand som med kniv og gaffel skal til at fortære en havfrue.

Musikken er jazz.
Dankort


Café Pilegården

Pilestræde 44
33 15 48 80
8
8
Fadøl (Tuborg, Hof, Guldtuborg, Carls Ale, Classic)
sø-ma: lukket; ti-lø: 12-17; fr-lø: 22-05; 8
stor fadøl: 30; Yngre citypublikum og tilsyneladende stampublikum.
20.01.07
Anmeldt første gang 29.08.98
Lukket

En halv etage over gadeplan med udsigt til Seven-Eleven finder vi dette lille lokale med en stor bar i det ene hjørne. Tilsyneladende gammelt interiør med en masse bindingsværk, bjælker og klassiske gule vægge. Udsmykningen er særdeles sparsom, men her hænger dog en gammel dukke og en legetøjsølbil på væg og loft. En mængde helt ens egetræsborde optager resten af pladsen. Vi gætter på at stemningen skifter stærkt mellem de to åbningsperioder. Om aftenen kan der være en del gang i den med høj technopræget musik. Der findes i underetagen en ekstra afdeling med stort set samme indretning, men bartenderen har fra tid til anden truet med at flå ørerne af dem der går derned. Men der er vel adgang en gang imellem.

Dankort


Café Rex

Pilestræde 50
33 93 18 18
9
8
Fadøl (Tuborg, Classic, Carls Hvede, pt. Sne)
sø-to: 12-16; fr-lø: 22-05; 7
0,5 l porter: 44; Søndag midaldrende jazzpublikum. Ellers fortrinsvis yngre.
Slikautomat 20.01.07
Anmeldt første gang 18.10.98
Jazz er tilvisse en agtværdig kunstform, og denne søndag eftermiddag blev vi glimrende underholdt af en kvintet der virkelig kunne få trommehinderne til at blafre i det ikke særligt store lokale, endda i en sådan grad at det kunne være svært at samle sig om anmeldelsen. Rex samler om søndagen der som den eneste dag har live-musik, et stort jazzinteresset publikum i den alder hvor fuldskægget er ved at gråne.

I hjørnet har man en bar, og rundt omkring finder vi nogle gammeldags borde med grønt linoleum. Sammen med de gule vægge og den dunkle belysning giver det indtryk af at være et gammelt sted, men at dømme efter de mere moderne indslag som fx et enormt spejl og meget store vinduer mod Pilestræde har vi at gøre med et sted med kun cirka 30 år på bagen. Og tilbage i urtiden før skuespilleren Knud Rex overtog den i 1963, var den da også blot en snusket kaffebar. Det forlyder i hvert fald, for vi har desværre ikke selv mulighed for at huske så langt tilbage.


Sjus Bar

Pilestræde 44
33 15 48 80 www.sjusbar.dk
9
8
fadøl (Tuborg, Classic, Carls Ale)
on: 03; to: 04; fr-lø: 05; sø-ti: lukket; 8
0,5 l fadøl: 35; Indtil kl. 22: Tuborg fadøl: 20; Citypublikum
12.02.10
Det gamle Pilegården har fået sig et nyt og tidstypisk navn. Der fokuseres med de begrænsede åbningstider til weekendpublikummet, men sjovt nok er Sjus Bar det eneste sted her fredag eftermiddag der ikke er fuldstændig overfyldt. Naboerne Byens Kro, Charlie og Trykbar kan ikke proppe flere gæster ind, men så er det jo fint at Sjus Bar findes.

Det nye navn har ikke afsat sig yderligere spor i det gamle værtshus. Hvis der har været en renovering, har den i hvert fald været nænsom. I overetagen findes baren hvor størstedelen af publikum holder til, og i underetagen er der dækket finere op. Måske gøres der her klar til senere på aftenen hvor alle vælter ind. Det er i hvert fald det Sjus Bar selv lægger op til med den lidt kiksede ungdomsradiospot på hjemmesiden: Total stemning og atmosfære i to etager. Kom og oplev succesen. Sjus Bar er såmænd stemningsfuld nok, men vi missede at se den være total.

Dankort. Master.


Skarv

Pilestræde 43
33 15 42 27
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic). Underberg. Cigaretter.
03; fr-lø: 06 7
alm.: 20; alm. 0,5 l fad: 36; Yngre. Mange færinger og grønlændere.
Jukebox, spillemaskine, dansegulv. 17.09.01
Anmeldt første gang 03.11.97
Lukket

Blandt mange bygængere er Skarv af uransagelige årsager ikke et sted man kommer. Efter vores mening (og vi kommer der ofte) er det ganske ufortjent. I weekenden når etablissementet forvandles til diskotek, er der en afslappet og hyggelig atmosfære man ikke ser ret mange andre steder. Folk er opløftede på en tiltalende og imødekommende facon. Ja, selv dørmændene er høfligt tjenstvillige og venlige. Et ellers helt ukendt fænomen.
Selv om musikken er høj når dansegulvet betrædes, forener værtshusmiljøet sig fint med den lørdagsfrusterede scorestemning, og man kan sagtens stå og hyggesumpe alligevel.

Skarv er et temmelig stort lokale der med skillevægge og søjler er delt i en mængde små rum. Inde i krogene er behagelige polstrede sofaer og dagligstuetapet. Der er kunst og den efterhånden obligatoriske hylde med marskandiservarer oppe under loftet.

Tør man tøvende formode at den ringe status hos nogen folk har at gøre med de mange grønlændere som jo har et ry for stærk forkærlighed for alkohol. Under alle omstændigheder snyder man kun sig selv ved ikke at anerkende Skarvs fortræffeligheder.

Dankort


Sommersko

Kronprinsensgade 6
33 14 81 89 www.sommersko.dk
8
9
Fadøl
sø-on: 00; to: 01; fr-lø: 02; 8
Kondomautomat.
0,5 l fad: 50; Yngre cafépublikum
Telefon. 18.11.09
Anmeldt første gang 01.03.99
Sommersko påstår på facaden at stamme fra 1976. Og den folkelige overlevering er da også at det er Københavns første café. Det er i hvert fald uomtvisteligt at vi har at gøre med en af de tidlige prototyper på den cafékultur der ellers slog bredt igennem i byen sammen med fattigfirserne og firkløverregeringen. Og at denne kultur har bidt sig fast og ikke kun tiltrækker afdankede yuppier fra 80-erne, bevidnes af det denne aften ret ungdommelige klientel som formentlig oplevede Klaus Riskærs velmagtsdage fra folkeskolehøjde.

Nåmen her er altså tale om et meget stort og dybt lokale med en ligeledes stor overetage der ender i en repos over for indgangen. Ud over et par flotte klassiske lysekroner er der ingen overraskelser i indretning og udsmykning der præges af nogle franske plakater, nogle kunstværker der udforsker den elementære geometri, og selvfølgelig et enormt billede der kunne skyldes en LSD-beruset Andy Warhol med skofetish-tilbøjeligheder.

Om eftermiddagen er det et mødested hvor hvem som helst kan tåle at blive set, og hvor man kan få en mindre anretning inden man formentlig keder sig så meget at det bliver nødvendigt at søge andre græsgange.

Hvis du kommer her for at blive set, og det vil vi da absolut anbefale som en god grund, så husk endelig det sorte tøj.

Lav muzak i baggrunden der ikke overdøver snakken og dankortterminalen.
Dankort


The Bishops Arms

Ny Østergade 14
31 33 08 68 www.bishopsarms.com
10
11
Fadøl (Kilkenny, Guinness, Innis Gunn, Belhaven Twisted Thistle Ipa, Doppelbock Dunkel, Liberty Ale, Weihenstephaner, Westmalle, Rød Chimay, Sankt Eriks Barley Wine, Fullers ESB, Carls Special, Hof, Samuel Adams Boston Lager, Sierra Nevada Pale Ale, W J King Merry Ale, Bitburger, Primator, Staropramen, Rogue North Western Ale, Rogue Mogul, Madness Ale) Herudover mange whiskyer. Efter eget udsagn har de mere end 400.
9
0,5 l Guinness: 54; Fortrinsvis voksne københavnere
08.01.12
Det er jo altid spændende når et nyt værtshus skal etablere sig. Vil de klare skærene og ramme et folkeligt behov, eller vil de gå i sig selv i løbet af kort tid? Landet stander jo i våde, Gud har længe været død; så hvordan finder man de ægte værdier der fortæller historien om hvem man er og hvad man skal leve efter? Jo, det autentiske, ægte og oprindelige er det værdifulde, og så passer det jo fint at man kan dyrke en særlig form for ægte øldrikning, nemlig den britiske.

Bishops Arms er bare ikke britisk, men lader kun som om. Det er mange år siden vi først anmeldte den svenske kæde som har valgt en særlig proper og huleagtig indretning. I Sverige er der ingen værtshuse, og markedet er i stedet overtaget af store pubkæder der går efter det sikre og trygge, og Bishops Arms er en sådan kæde der nu for første gang går uden for Sverige og forsøger om konceptet kan holde også i København.

Det er ikke umuligt. Hvis man kan få folk til at betale høje priser for øller de ikke kender og som de måske heller ikke er interesserede i, men som dog virker autentisk britiske, kan Bishops Arms måske godt leve i København, og i hvert fald er der jo i centrum af byen en mængde turister, ikke mindst svenske, som vil føle sig godt hjemme i en standardpub. Og det skal indrømmes at øludbuddet både er stort og anderledes, men vi brød os nu ikke om at betale 54 kroner for en lille tidseløl. Den slags er optrækkeri og burde anprises omhyggeligt.

Dankort


The Duke

Gothersgade 13
33 11 11 70
9
8
Fadøl
7
0,5 l fadøl 36 Yngre pænt citypublikum
Dart, jukebox (virkede ikke) 06.06.98
En smal og dyb pub i fransk-engelsk stil med varme gule farver. Bardisk og -hylder er bygget op af farvet træ, men ellers er her lidt spartansk. Halvvejs inde går man op af en trappe til reposen hvor de fleste borde findes. Med sin centrale beliggenhed og det velafprøvede design vil stedet være populært lørdag aften blandt unge.

Dankort


The Moose

Sværtegade 5
33 91 42 91
8
5
5 slags fadøl.
05;
0,5 l alm.:-21: 23; ma,on,fr,sø: 21-: 29; ti,to,lø: 21-: 16; Ungt, og det mener vi. Det virker som et mødested for provinsianere (værnepligtige?).
Jukebox, flipper, bordfodbold, spillemaskine, fjernsyn. 24.04.07
Anmeldt første gang 19.01.98
To lokaler i forskudt plan fra hinanden med hver sin bar. Et større lokale bagved er domineret af en del spil og er derudover lidt rodet og skummelt. Masser af unge mennesker, og det præger den højrøstede stemning. Den yderste bar virker pariseragtig med sine firkantede loftsglas. Der er også en stor utilsluttet udluftningskanal. Betjeningen er ikke overdrevent opmærksom.

Trykbar

Møntergade 24
33 33 01 71 www.trykbar.com
10
10
Fadøl (Spaten, Liberty Ale, Tuborg, Leffe, og en del haner med vekslende indhold) Stort ølkort.
sø-on: 02; to: 04; fr-lø: 05; 8
0,5 l Spaten: 48; Udenlandsk øl på flaske: ca. 40-45; Citypublikum
Jukebox, fjernsyn 19.09.13
Anmeldt første gang 09.08.05
Mon ikke det er første gang vi kommer ind på et nyindrettet sted, og det så rent faktisk er blevet et ægte københavnsk værtshus uden forstyrrende livsstilselementer. Nå jo, der er selvfølgelig lige ølhæftet fuld af udenlandske øl hvor bartenderen på toppen af hver side anbefaler hele molevitten, men det ser vi med særdeles milde øjne på. Faktisk så vi gerne lidt mere af det. Hæftet er måske ikke skrevet af den største sprogekvilibrist, men meningen er god nok, og Trykbar har egenskaber nok til måske at blive et favoritsted for Kbhguides hårdt prøvede anmeldere. Lad os endelig få flere professionelt drevne klassiske københavnerbarer.

Øludbuddet koncentrerer sig om tyske og amerikanske pilsnere og ales, men der er også adskilligt andet at gå i gang med. Priserne ligger på 48 kr for ca. en halv liter, men det er heller ikke urimeligt for udenlandsk øl udskænket på denne adresse.

Som regel er etablissementet betjent af en yderst sød og charmerende bartender. Det er bestemt ikke en dårlig forudsætning for at få sparket et entusiaststed i gang, så vi ønsker held og lykke og skal gøre vores for at støtte.

Der skal dog lyde en advarsel til både rygere og ikke-rygere. Lokalet er ikke stort, og i weekenden kan her være mange mennesker, og der ryges intenst. Det vil for de fleste være et meget ubehageligt miljø sådanne aftener.

Dankort


Underground

Gothersgade 52
33 93 44 11
9
9
6 slags fadøl (Heraf to udenlandske)
ma-on: 01; to-lø: 02; sø: 22 7
0,5 l fadøl 22. Yngre mennesker og andet citypublikum
Spillemaskine Jukebox Fodboldspil Fjernsyn 21.12.97
Lukket

Et værtshus der er indrettet efter det standardiserede samlesæt der illuderer britisk stil. Den sædvanlige boghylde oppe under loftet. I midten af det ene lokale findes baren i midten som en ø. Rundt om er alle bordene og spillene placeret. Det hele er holdt fortrinsvis i rødbrune farver. I det tilstødende lokale står der lædersofaer langs væggene, men er i øvrigt næsten magen til med masser af skilte og fotografier ophængt.

Dankort


Wall Street Pub

Christian IX's Gade 4
33 14 77 42 www.wallstreetpub.dk
9
9
Fadøl (Tuborg, Classic, Guldtuborg)
ma-lø: 05; sø: lukket; 9
Alm.: 24; stor fad: 25; ma-ti 18.30-05: 0,25 fad, spiritus, shots: 10; hv dag 12-18.30 og to 12-00: dobbelt op på flaskeøl. Ungt
Jukebox, billard, pool, bordfodbold, photoplay, flippermaskine, temmelig mange fjernsyn. 20.01.07
Anmeldt første gang 10.11.97
Lukket

Flyttet til Gothersgade 2

Wall Street Pub er et temmelig stort lokale i en vinkel omkring baren med masser af mørkt træ og falske mursten, og med en masse borde i båse langs væggene rundt om baren. Det er netop så (lidt) britisk at et amerikansk navn er passende, og af den grund kan man jo så trække mange moderne postyuppier og gardere til sig.

Dankort


Wessels Kro

Sværtegade 7
33 12 67 93 www.wesselskro.dk
10
8
(4 slags fadøl fra Ceres og Faxe)
ma-lø: 05; sø: lukket 6
0,5 l Ceres fadøl 40; alm 21; Yngre og knapt så ungt stampublikum.
Fjernsyn, klaver, jukebox 07.12.11
Anmeldt første gang 03.11.97
Stedet har ikke altid heddet Wessels Kro, men er nu opkaldt efter selveste Johan Herman der turede her i de glade dage efter pietismen sammen med sine norske svirebrødre da København igen var begyndt at live op. Og kroen har sikkert også en andel i at han kun var 43 år da han gik til de evige ølhaller i 1785.

Og selv føler man skam en vis pietet når man befinder sig i den samme stue som også Ewald og Christian VII har sluppet tøjlerne i. Siden den gang har man dog fået moderne bekvemmeligheder som elektricitet og indenhus retirade, men ellers har Wessels stadig al charmen ved et gammelt københavnsk hus. Der er en huleagtig hygge, men for ikke-rygere bør vi nok gøre opmærksom på at atmosfæren til tider er lige lovlig vel tyk i det.

Lad os slutte af med Wessels gravskrift over sig selv:

    Han aad og drak, var aldrig glad,
    hans Støvlehæle gik han skieve.
    Han ingenting bestille gad.
    Til sidst han gad ej heller leve.

Dankort


Wibar

Store Regnegade 26
33 11 28 48
7
7
Fadøl (Hof, Carls, Hvede)
8
0,5 l fad: 25; Yngre
Farveløse billeder på farveløse vægge. Farvefjernsyn. 16.05.02
Lukket

Så har kælderlokalet skiftet ejermand igen, og således underbygges en empirisk antagelse om, at man måske ikke kan gøre nogle bare varmerør og store flisegulvskakler i skoleauditoriumsstilen i et rungende nøgent opholdsrum rigtig hyggeligt. Man sidder faktisk og bliver lidt frustreret over at lyden fra finvaskens centrifugeprogram udebliver til fordel for lidt impressionistisk suggestionsrock. Nå, nu spiller de TV2, og det er da lidt bedre. Men kom blot ned i skolebetjentens fyrrum og lav en egen vurdering. Vi er stumme.

Dankort


Zoo Bar

Kronprinsensgade 7
33 15 68 69 www.zoobar.dk
7
8
Fadøl (Hof, Classic, Brooklyn Brown Ale, Hoegaarden)
7
0,4 l fad: 60; Street-publikum
DJ 16.05.08
Anmeldt første gang 01.03.99
Akvariet Zoo Bar er i sine egne øjne stadig skide smart. Og det i en grad så man kan tage 60 kroner for en lille øl og samtidig blæse folk omkuld med en rytme så beskeden at den ikke kvalificerer til at være en toneart. Til gengæld kan man så se på en DJ vippe med foden hvis man ikke gider nyde det slidte østtyske look som de vist har stjålet fra en bar i Berlins Kreutzberg ved navn Lokummet. Ingen af de tilstedeværende ligner dog nogen der har nogen som helst ide om hvorfor østeuropæisk 80-er-retro er smart. Men de er sikkert også ligeglade. Gad vidst hvad de vil gøre på Zoo når de opdager at postmodernismens dekonstruktivisme ikke er intellektuel længere.

Separat baglokale med en lille bar hvor man må ryge.

Dankort


Café Åbenrå

Åbenrå 23
33 12 99 26
9
6
Fadøl (Pilsner, Porter)
ma-fr: 21; lø: 17; sø: lukket; 8
-14: 0,5 l fad: 24; 14-: 0,5 l fad: 27; Modent stampublikum
Spillemaskine. 10.02.07
Anmeldt første gang 05.09.98
Lukket

Når Åbenrå endelig har åbent, ville man i kraft af beliggenheden forvente at komme indenfor i et godt, gammelt og klassisk værtshus. Det gør man muligvis også, men indretningen repræsenterer en vis stilforvirring. Bordene er traditionelt dækket med dug og potteplanter, og stolene er også af værtshuskarakter. Loftet og den nederste meter af væggene er omdannet til udstilling for en svensk tændstikfabrik og viser at Åbenrå har haft ambitioner der tenderer mod det caféagtige. Det er heldigvis slået fejl, så stemningen har ikke taget skade. Stamkunderne dyrker stadig den form for filosofisk smådruk der kendetegner de små gader i Latinerkvarteret, og på væggene hænger der både gamle københavnerbilleder og portrætter af vennerne. Gad vide hvorfor de ikke spiller jazz?