Kastrup

Her lå i hine tider et af Københavns allerbedste værtshuse, men udviklingen ville det anderledes, og i dag er den mondæne Air Pub måske det bedste bud på et veldrevet værtshus. Men der er da heldigvis lidt for enhver smag i byen Kastrup, som vel nærmest er blevet en egentlig bydel i København efter Metroens gennemskæring.

Bortset fra lufthavnspersonalet som fortrinsvis går på Air Pub, er værtshusenes klientel udpræget lokalt.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Air Pub

Kastruplundgade 47
32 51 21 90; Fax 32 50 07 22 www.airpub.dk
10
10
Fadøl (Tuborg Grøn, Rød, Classic)
ma-to: 01; fr-lø: 04; sø: lukket; 9
Automat med kondomer, tandbørste og alkotester
Alm. : 26; Pænere lokalt
Spillemaskiner, fjernsyn 28.02.08
Anmeldt første gang 04.04.96
Air Pub har ord for at være Kastrups overklassested, så vi ankom selvfølgelig med forventningen om at finde et selskab af luftkaptajner, stewardesser og nyrige IT-nørder som Ørestaden måske kunne have trukket til Amager. Og helt løgn er det faktisk ikke. Selv om anmelderne ikke ville stige ombord i et fly som føres af en af de tilstedeværende, er klientellet både lidt pænere end på de omkringliggende steder, og flyinteressen fejler i hvert fald ikke noget. Her er flymodeller, flyreservedele, flyverbilleder af alle de store helte fra Biggles til Den røde Baron - selv om den største helt af dem alle, Nuser, ikke er her - og så er her tapetseret med klistermærker fra tænkelige og utænkelige flyselskaber, såvel de store og solide som Swissair og Sabena og de mere suspekte som Ethiopian Airlines og ruten København-Sindal.

Kort sagt ligner det hele et overpyntet juletræ som nogle ret prominente blinkende spillemaskiner også bidrager til. Ret flot faktisk, og det gode ved det er at de ikke alle sammen går hjem om aftenen for at spille flysimulator, for Air Pub har nemlig åbent rigtig dejlig sent, og her kommer god gang i den ud på de små timer. Læsere med terrorinspireret flyskræk eller slatne pengepunge kan med fordel få luft under vingerne på Air Pub.

På hverdagsaftener ligner Air Pub nogle gange et lidt træt diskotek hvor dansegulvsgæsten nu kun kan overkomme at fodre tyveknægten henne for enden samtidig med at kæresten fordriver tiden med at lægge op til de i øvrigt meget venlige bartendere.

Air Pub er et af Amagers kun to værtshuse med længe åbent, og det er på alle måder en gave til det sydlige Amager, men nu har man også her skruet ned for ambitionen, og på andre dage end fredag og lørdag begynder de allerede at verfe en ud omkring halv et.

Popmusik fra moderne rock til sentimental Gasolin- og Mogensen-lydtapet
Dankort.

NB. Her er en ejendommelig regel om at kun "medlemmer" har adgang fr-lø 22-04, men det håndhæves vist ikke.


Allekroen

Alleen 54A / Søvang Alle
32 51 91 62
9
7
Fadøl (Albani alm. og Rødhætte)
00; 9
0,5 l fad: 22; Lokalt og fodboldtilhængere.
Jukebox, fjernsyn, spillemaskine 01.12.01
Anmeldt første gang 04.04.96
Her koster en fadøl det samme som på Cafe Anden i Stege, og jævnfør vores anmeldelse fra Kastrup Center Pub er vi nu rykket mod øst. Klientellet tegner et enkelt ukompliceret billede af noget uroligt og levende. Et ungdommeligt fodboldagtigt publikum har trodset Robinson-ekspeditionen på fjerneren for selv at være i - et godt nok mere ydmygt, men også mere ægte - centrum. Her er en tryg, tilrøget atmosfære, og Citys stressende scoresteder er på behagelig afstand. Her kunne vi sagtens sidde og svømme hen i den søde summen, men vi har et arbejde at udføre nede på Havnecaféen, som vi frygter lidt for har kunnet overleve i det 21. århundrede. (Se denne. Anmeldelsen skrives en time efter Allekroen).

Folkelig amerikansk muzak.


Cafe Bredager

Kastruplundgade 20A
32 51 59 98
6
5
Tre slags fadøl inkl. porter. Meget mad.
ma-on: 22; to-fr: 23; lø-sø: 20 7
0,5 liter Fadøl: 23; 0,5 liter Porter: 38; Lokalt
01.08.98
Cafe Bredager er en cafe af den mest uambitiøse slags. Den minder mest om et bart konditori, men der er de runde marmorborde og stålstole. Her er intet gjort for hyggen bortset fra et billede af Kastrup Boldklub. Men til gengæld er der et køkken med grill- og cafémad. Når Bredager ikke får dumpekarakter, er det fordi det skal bedømmes på sine egne præmisser, og det kan tilsyneladende trække nogle få cafépublikummer til.

Bryggeren

Københavns Lufthavn, Kastrup. Terminal 2.
7
7
Fadøl (Hof, Carls Special, pt. Tuborg Påske, Jacobsen) Mange navngivne forskellige øl+sprit-blandinger til svenskerne.
00 10
Lufthavnens.
0.75 l fad: 49; 0,5 l fad: 39; 0,5 l Jacobsen Ale: 49; Rejsende og familie. Om aftenen når der er kaldt ud til de sidste fly, mødes mange ansatte her.
Fjernsyn 08.03.08
Anmeldt første gang 19.10.98
Egentlig står det hen i det uvisse hvem der har lyst til at komme her. Hvis man har billet, er der vel ingen grund til at blive hængende selv om lufthavnens priser jo er hårrejsende på begge sider af check-in-skrankerne. Men det er måske i grunden synd, for Bryggeren er det hyggeligste sted herude. Stilen er en anelse britisk, men tillempet, så man kan se at det er en dansk brygger. Helt specielt er der tale om en filial af Carlsberg, for her er fuldt af gamle Carlsbergreklamer på væggene, og den ene endevæg domineres helt af et stort C så man nærmest føler sig hensat til et stort amerikansk firma som jo altid har den slags hængende. Et sjovt indslag er en slags overdimensioneret patronbælte af gamle ølflasker som man også har fundet på at hænge op.

Musikken er afdæmpet international pop.
Dankort og internationale kreditkort.


Check Inn

Amager Landevej 167
32 50 45 22
9
8
Fadøl (Tuborg, Classic)
sø-to: 22; fr-lø: 04; 8
0,5 l fad: 25; om eftermiddagen: 20; Ungt
Dansegulv, jukebox, spillemaskine, fjernsyn 03.07.06
Anmeldt første gang 01.12.01
Lukket

Hedder nu Graceland

De smukke mennesker der er bekymrede ved at forlade hjemmets trygge arne (læs Amager), samles på Check Inn og lader storbyens scoresteder passe sig selv, og hannerne med ludende og vuggende elefanttyrsskuldre brummer og fouragerer blandt efne lørdagsmøer i den første ungdom. Der er med andre ord sket en del siden det tidligere Karrossens faste stamkunder talte om karburatorer og knastaksler, for nu domineres Check Inn af diskoteksatmosfære og helt unge mennesker der både er liderlige og bange. Det er et forhold vi helt kan sætte os ind i, og vi er fulde af veneration for et sted med et så forståeligt og menneskeligt udgangspunkt. Vi anbefaler følgelig gerne et besøg i Kastrups eneste forskruede storbyafkrog hvor man kan omgås mennesker der af vidt forskellige årsager søger de mildere amagerkanske himmelstrøg. Og til lykkejægeren på hovedstrøget: De er såmænd ganske kønne.

Musikken er naturligvis tung af diskoteksbas.
Dankort


Fidusen

Melstedvej 2
32 50 83 40
9
8
Fadøl (Hof) Underberg.
ma-on: 00; to: 01; fr-lø: 02; sø: 22; 7
alm.: 11-16: 15; 16-02: 19; Lokalt
Spillemaskine, Photo Play, jukebox, billard 29.09.12
Anmeldt første gang 06.02.99
Man kan bo et helt liv på Amager uden nogensinde at have hørt om Fidusen der ligger midt inde i et villakvarter tæt ved Tårnby Gymnasium sammen med Videokiosken og Helsesol. Når dertil kommer en lille bager, har man faktisk alt hvad man kan ønske sig af livet uden at bevæge sig mere end 30 meter.
Og gæsterne i det lille og ubehageligt tilrøgede værtshus virker også som en familie der plejer sit sociale behov sammen med sit væskebehov. Da Fidusens eksistens er en velbevaret hemmelighed for alle der ikke enten har gået på Tårnby Gymnasium eller ser video i Tårnby soveby, skal vi gerne prøve at beskrive den stamgæst man vil møde hvis man vælger at kigge forbi her.
Han har et lidt søvnigt, fjernt blik når han tænder sin cigaret i filterenden, i den ene hånd har han en billardkø, og i den anden er der intet, men man kan på det lumre blik se at han ville ønske der var. Han er iklædt en fodboldtrøje med nummer 11, og af den fremgår det at han lyder det gode danske navn Olisadebe. Han holder tilsyneladende af at se på ophængte fotografier af sine ligesindede der i feststemning slikker hinanden i ørerne, og han lytter til Brixtoftes superhit "Video video".

Vi fandt også her et spændende og hemmeligt kodesprog. Vi bad om en Hof fra fad, et uskyldigt, forståeligt og fordringsløst ønske skulle man mene, men bartenderen tilbød '4 af Gustav' hvad det nu end kunne betyde.

På et enkelt punkt kan Fidusen kombinere det helt moderne med det lokale, for opstillingen af spillemaskiner er helt klart inspireret af kontroltårnet i den nærliggende lufthavn.

Det er svært at vide med sikkerhed, men tilsyneladende har beboerne i området ikke opdaget at Tårnby for ganske få år siden ophørte med at være landdistrikt. Det faktum at der ikke rigtig er noget udbud af værtshuse i øvrigt, får Fidusen til at minde om provins som man finder den på kroen i Skørping hvor stilen er det discountagtige bodegalook i mørkt træ og filtgulvtæppe.

Efterhånden som nattelivet på den sydlige del af Amager er ved at uddø, har Fidusen fået en væsentlig mission; den er det eneste regulære værtshus syd for Københavns Kommune der har bare nogenlunde tilgængelige åbningstider.

Dankort


Havnecaféen

Alleen 2D, Kastrup Havn
32 50 40 19
11
5
02 5
alm.: 15 Lokalt
Jukebox 01.12.01
Anmeldt første gang 04.04.96
Lukket

Vi har flere gange tidligere udtalt os rosende om dette fascinerende sted på Kastrup Havn, og ved dette besøg kan vi konstatere at Havnecaféen heldigvis ikke har ændret sig det fjerneste. Godt nok har det omgivende miljø med ivrig aktivitet af brobisser og saltholmsfarere pakket sammen, og Kastrup Havn er måske endegyldigt blevet placeret på historiens mødding, men det pæne, gule hus med det klassiske værtshus ligger her stadig og tilbyder sine gæster en unik oplevelse af forgangne tider. Og med klassisk mener vi rigtig gammeldags og uspoleret. Stedet her kan ikke have ændret sig meget i løbet af det tyvende århundrede, så man kan sagtens forestille sig et klientel af fiskere, havnebørster og saltholmsbønder. Den slags findes selvfølgelig ikke mere, men Havnecaféen har stadig et slagkraftigt og entusiastisk publikum hvor sølvbryllupsgenerationen måske er i flertal, men på ingen måde enerådende.
De spiller god, solid sølvbryllupsmusik som fx John Mogensen, Clapton og Elvis, så stemningen er i top. Krostuen må med sin på en gang hyggelige og fortidige sand-på-gulvet-stemning siges at være enestående i København, og at toilettet ligner noget fra en koncentrationslejr eller åndssvageanstalt fra trediverne, er jo nærmest forventeligt. Det omgivende havnemiljø er som sagt stort set forsvundet takket være Skanska og de investorer som stadig savner kontorbygninger i byen, og i grunden er det bemærkelsesværdigt at så mange mennesker stadig er parate til at forcere slaggebunker og byggepladsrod for at opsøge deres stamværtshus, men gudskelov for det.
Havnecaféen er kort sagt et enestående sted hvor vi hermed anbefaler et besøg før det desværre måske er for sent.


Joe's

Alleen 89 / Kastruplundgade
6
7
Fadøl (Tuborg, Classic)
00; 8
0,5 l fad: 25; Lokalt
Spillemaskine 29.01.06
Joe har åbnet et nyt værtshus i Kastrup, og det kan der jo nok være behov for. Her søndag aften har alt andet nemlig lukket, ikke mindst et af Københavns smukkeste værtshuse, Havnecafeen, som permanent har drejet nøglen om. Situationen er altså alt efter temperament begrædelig eller forargelig, men så er det da en trøst at Joe er kommet. Skulle man tro. For det er dog det mest dødsyge, kolde akvarium man kan forestille sig. Standardinteriøret for år 2006 er klasket ind, og man har fashionabelt nok også her problemer med hvidbalancen.

Vi drikker i en fart vores øl ud og stikker af mod Amagerbro, for der er ikke mere at sige om Joe's, ud over at den næppe holder særligt længe.

Dankort


Karrossen

Amager Landevej 167
32 50 45 22
6
5
to slags fadøl (Guld / Classic)
fr-lø: 04; sø-to: 00;NB tidligst 8
Alm.: 13; 1 meter øl: 120; Ældre lokalt, om aftenen kan der være flere unge.
Dart, billard, spillemaskine 01.08.98
Lukket

Hedder nu Check Inn. Se under denne.

Man har indrettet en slags bar garage som et nusset diskotek. I den ene side af dansegulvet med et grimt slidt gulvtæppe står et billardbord der kan rulles væk hvis diskotekslamperne skal tændes til dans. I det andet rum der er adskilt af en bred portal med et gittervindue i mexicansk stil, står baren hvor alle sidder da træbænkene i hjørnerne ikke oser af hygge. Væggene skal måske minde om en lerklinet mexicansk hytte, men farven er ikke desto mindre holdt i alarmorange. Generelt må det siges at Karrossen ikke tager sig bedst ud i dagslys. Men om natten i weekenderne skiftes klientellet til tider ud, og så vælter unge mennesker ind på dansegulvet. Ellers består baggrundsunderholdningen af Radio Voice.


Kastrup Center Pub

Kastrupvej 328
32 50 29 78
9
8
Fadøl (Tuborg, Classic, Guinness) Underberg. Masser af single malts.
ma-lø: 02; sø: lukket; 7
0,5 l fad: 22; Lokalt
Billard, bordfodbold, photoplay 30.12.06
Anmeldt første gang 01.08.98
Hvad er Kastrup? Det er noget med en lufthavn og Amager Strand med fiskeri og sejlads på Saltholm, og så er det jo provins, for det er ikke særlig mange år siden at her var grønne marker og gårde, men nu ligner det måske mest Rødovre selv om Kastrup jo ligger på Amager og derfor hviler fint i sig selv. Jo, Kastrup er et tværsnit af Danmark, så antropologer og geografer der vil skrive Danmarks etnografiske historie, kan snyde på vægten og nøjes med et besøg på værtshusene i Kastrup hvor man vil finde alle befolkningsgrupper repræsenteret. På Kastrup Center pub vil man finde jordens salt, den kasketbeklædte provinshåndværker sammen med det ældre funktionærægtepar der også foretrækker den familiære lørdagsafslapning blandt ligesindede. Og de vil alle sikkert hævde at livet her på hotelfoyerpubben er lysår hyggeligere end blandt de fisefornemme på Air Pub og sumperne på Skovly. Havnecaféen, Kastrups og måske hele Københavns bedste værtshus, er jo desværre taget ud af ligningen nu hvor uforstand og tidens tand har gjort den overflødig, men de andre vil forhåbentlig vide at holde fanen højt.

Ejeren har fundet at netop Bacardi er den mest rundhåndede af de spritaktører han kunne finde på at plage for penge, og derfor er Kastrup Center Pub det smukkeste eksempel på hvad 'product placement' kan udarte til. Velkommen til reklame- og forbrugersamfundet. Der er også kommet en lille scene, så der er mulighed for lidt stripdans hvorved pubben på smukkeste og tydeligste vis kan hævde sin egen folkelighed.

Dankort


Nørrebro Bryghus

Københavns Lufthavn, Kastrup. Terminal 3.
6
7
Fadøl (New York Lager, Ravnsborg Rød, Stuykman Witt, Ceske Böhmer, Påske Bock)
sø-lø:2230;
0,4 l fad: 56; Ventende gæster
Check-In-terminaler 08.03.08
I Terminal 3-kæmpehallen kan man sidde i pølserester og drikke i øvrigt udmærket øl fra Nørrebro Bryghus i deres rustfri stålbar mens man venter på at komme afsted eller venter på ankommende rejsende. Det ligger vel derfor i sagens natur at der er grænser for hvor hyggeligt der kan blive her. Men det ville sikkert hjælpe lidt hvis man ryddede op efter gæsterne og satte priserne en anelse ned.

Nørrebro Bryghus (det på Nørrebro) er altså langsomt ved at udvide territoriet, og har vist været meget engageret i at medarbejderne nu også organiserer sig kristeligt. Hvem skulle have troet at de kristelige var så glade for øl?

Dankort. Internationale kreditkort.


Oksens Bodega

Tårnby Torv 5
32 51 12 10
9
8
Fadøl (Hof, Classic, Carls Special)
ma-on: 20; to: 22; fr: 00; lø: 18; sø: lukket; 8
Alm.: 21; Tre håndmadder: 40; 0,5 l fad: 36; Lokalt centerbodegapublikum
Jukebox, dart, spillemaskine 15.02.08
Anmeldt første gang 06.02.99
Oksens Bodega har vist sig at være udpræget standhaftig. På trods af en lidt kundefjendsk politik med hensyn til åbningstider holder kunderne ved og har gjort det trofast i mange år. For Oksen må være en af de første moderne centerpubber der skulle efterligne et engelsk værtshus som Lord Peter Wimsey kunne komme i. Og siden har den ikke ændret sig. Der hænger stadig udstandsede billeder af tennisketchere og golfspillere og andre gentlemenværktøjer. Og som der skal være, er der også et moderat udvalg af fin sprut som blended whisky og Gajolshots. Kunderne der har planlagt at strande her i centret, drikker dog kun øl og Guldfisk og den slags mens de nyder varmen, trygheden og tre årtier gamle Kim Larsen-numre.

Oksen er med andre ord en ægte tidslomme fra tresserne, og den ligger jo godt placeret her ved Tårnby station hvor den med nemhed kan nås fra både Måløv og Malmø.

Rygning foregår i en slags telefonboks hvor det halve Tårnby er klemt sammen.
Dankort


Scott Inn

Skottegården 4
32 50 79 26
8
8
Fadøl (Tuborg, Classic)
00; 8
0,45 l fad: 30; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 11.09.13
Anmeldt første gang 01.08.98
Vi har tidligere forsøgt os med en antropologisk synsvinkel når vi skulle beskrive værtshusene i Kastrup, og det giver tilsyneladende god mening. Beværtningernes fysiske fremtræden er ikke noget at skrive hjem om, i hvert fald ikke her på Scott Inn hvor det største aktiv er selve tilstedeværelsen. Her er så anonymt at det ville få Bendt Bendtsen til at springe i karakter som en stor karismatiker hvis han var stamkunde her.

Klientellet holder tydeligvis af deres lille vandingshul, oppe i baren tales fordrageligt mellem bartenderen og den trofaste kundekreds, foran spillemaskinen er en professionel ved at gå i koma foran rullevalserne, men vågner pludselig da bartender Hans skal komme springende med en stribe tyvere. I baggrunden hører vi spag musik som lige præcis passer til at vi kan synke hen i glemslen, men det viser sig faktisk bare at være en amagerkansk lokalradio. Vi er med andre ord på Kastrups mest udprægede arbejderværtshus; dette være sagt uden nogen som helst maliciøse undertoner.


Café Select

Københavns Lufthavn, Kastrup. Ankomsthallen.
6
5
(Nogen fadøl. Bl.a. Tuborg, Classic og Guld)
sø-lø:2230 10
Lufthavnens.
Alm.: 26; 0.75 l fad: 47; 0,5 l fad: 37; Fortrinsvis ventende pårørende.
Globus 19.10.98
Lukket

Select har en rar ting. Gennem en glasrude kan man se de ankomne rejsende der venter på bagagen. Derfor er det vel at foretrække at sidde her fremfor at stå spændt ventende i hallen. Ellers er her såmænd ganske skrækkeligt: Meget lydt, ingen musik, uopfindsom cafeindretning, men med sjove dekorative plakater. Den nærmeste association er Daells Varehus' garderobe hvor man også i gamle dage kunne få sig en kop kaffe. Tilsyneladende er stedet ikke helt færdigbygget, for et par herrer med hammer, mejsel og elværktøj formåede faktisk at overdøve den højrøstede gensynsglæde ved nabobordet.

Dankort


Skipperstuen

Amager Landevej 92A
32 50 50 26
8
7
Fadøl
ma-to: 23; fr-sø: 20; 7
0,5 l fad: 23; Lokalt.
Spillemaskine, Fjernsyn, Jukebox, Billard 16.11.04
Anmeldt første gang 11.01.97
Skipperstuen er sidste værtshus inden man kommer til Dragør, og man kunne derfor tro at de foranliggende vidders store øde ville trække et kæmpe opland til den lille stue med den helt rigtige stemning. Her har vi et rigtigt gammeldags værtshus som man stadig ser dem på brokvartererne, men klientellet kan ikke rigtig stå distancen længere. Her mandag aften er her fuldstændig tomt, for de sidste dagspiritister er gået hjem for at se Åndernes Magt på TV2 og falde i søvn. Og bartenderen er da også ved stille og roligt at gøre klar til at lukke her ved ni-tiden.

Vi får at vide at når gæsterne endelig er her, så er de mest til et stykke smørrebrød og lidt øl, og når her virkelig skal være fest, så fejres julefrokost og andre højtider lige til klokken otte. Vi gad nok vide hvor længe endnu Skipperstuen kan holde fortidens fane højt og fremtiden stangen.


Café Skovly

Alleen 82
32 50 01 60
10
6
00 7
alm.: 15; Ældre lokalt
30.12.06
Anmeldt første gang 01.08.98
Især efter Havnecaféens beklagelige endeligt er Skovly nok Kastrups mest ægte repræsentant for det klassiske dagligstueværtshus hvor et overvejende modent, lokalt publikum tilbringer en væsentlig del af deres tid. Man skal dog ikke tro at stedet aldeles er blottet for dramatik. En eller anden har lige kaldt Benny for en bonderøv, bare fordi han kommer fra Jylland, og nu vil Bennys kammerat ikke høre mere negativt pis. Hele diskussionen klares meget civiliseret, næsten uden at hæve stemmen, og kromutter får hurtigt bilagt striden der alligevel aldrig blev til noget.

Skovly hviler stadig solidt i sig selv som et autentisk lokalværtshus, og hvis man skulle finde lokalområdet lidt sterilt, er hér trøst at hente.

Til protokollen og til egen ihukommelse anfører vi at von Oosten ikke er en helt tilstrækkelig erstatning for Underberg. Det smager af kanel. Boonekamp smager en lille smule af lakrids og også lidt af olie.

Ikke dankort.