Islands Brygge

Her ligger værtshusene tæt selv om her ikke kommer mange andre end de lokale beboere. Men de er såmænd også godt tørstige, så indtil klokken 2 finder man sagtens et åbent værtshus her. Og man bliver ikke ruineret af at gå en aftentur på Islands Brygge. Om sommeren er mange rejst til kolonihaven, og så er her lidt mere dødt.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Café Alma

Isafjordsgade 5-7
32 54 32 04 www.cafealma.dk
9
8
Fadøl (Jacobsen Brown Ale, Leffe, Hof, Staropramen, Franziskaner)
sø-to: 00; fr-lø: 0130; 9
Cafepublikum
Udendørs servering 10.02.08
Selve navnet er jo mere tiltalende end det tåbelige The Cafe, som det vist nok hed en overgang. Men indvendigt har navneskiftet ikke gjort alverden. Her er tale om tre mere eller mindre isolerede stuer eller kroge hvor folk sidder med den slags standardcafemad som man bør forvente i nærheden af Københavns universitet. Alma berømmer selv sine burgere der skulle have en særlig fin chilimayonnaise, og i øvrigt er fokus på den lidt lette genre med tapas og den slags. Egentlig lokal hygge med lidt øldrikning ses sjældent her, men stedet er velbesøgt både dag og aften af spisende gæster.

Dankort


Artillericaféen

Artillerivej 48 / Njalsgade
32 54 62 71
8
7
Fadøl (Classic, Tuborg)
ma-lø: 02; sø: 00; 7
alm.: 20; lokalt, pt. lidt halvdødt
Jukebox, spillemaskine 27.07.08
Anmeldt første gang 19.04.96
Det er mange år siden der blev skudt med artilleri på Fælleden, men værtshuset med det krigeriske navn kunne såmænd godt have ligget her siden dengang. I mellemtiden er området utvivlsomt blevet betydeligt forgrimmet, og her er KUA bare et enkelt eksempel, men indenfor er det stadig den gode gamle Artillericafé med de samme gode gamle gæster der nu må siges at være usædvanligt døde i sværen denne sene lørdag eftermiddag. Den ene spiller på en ganske tavs og stille spillemaskine, og den anden sidder og kigger ned i bordpladen. Så står der også en oppe ved baren, men ham er der heller ikke meget spræl i. Musikken er næsten uhørlig, men vist egentlig udmærket. Selv udsmykningen er fortidig: Manhattans skyline med Twin Towers, et fodboldhold fra firserne og en reklame for Rød Tuborg, altså alt sammen fortidige ting som det vel egentlig kan være helt fint at mindes over en enkelt eller to.

Bryggens Bodega

Islands Brygge 11
32 95 29 01
7
7
00; NB Tidligst 00 8
alm 11 Lokalt
Spillemaskine 19.04.96
Lukket

Nu café/restaurant.


Bryggens Ølbar

Gunløgsgade 39
20 23 71 03 www.bryggens-olbar.dk
8
10
Fadøl (Bryggens Pale Ale, Rodenbach Grand Cru Sour Ale, Black Magic Vanilla Sky Imperial Stout, Nordic Rye Strong Ale) Blot en smagsprøve, for udvalget skifter løbende. Pt. tolv forskellige haner.
sø:19; ma-to: 23; fr-lø:00; 8
0,5 l Rouge Imperial Stout: 55; Ølentusiaster
Fortovsservering 10.07.13
Det er vel en diskussion værd om en ølbar er et værtshus. Normalt forbinder man værtshuse med hygge og varme og lidt god musik, og folks individuelle smag kan så få lov at bestemme hvilket værtshus det skal være. Men ølentusiaster vil åbenbart helst ikke forvirres af uvedkommende indtryk. Alle byens rigtige ølbarer for entusiaster ligger i bare kælderrum eller noget der ligner, men man kan alligevel godt få folk til at betale to-tre gange så meget for en øl som det koster andre steder. Men hvis det man kommer for, er at få en udpræget smagsoplevelse typisk med masser af humle og hårdtristet malt, og så få sig en sludder om finessen i særlige gærtyper, ja så kan almindelige værtshuse og cafeer jo selvfølgelig ikke konkurrere. Men vi så gerne en fusion af vigtige egenskaber for udskænkningssteder som fx ølkvalitet, prisbevidsthed og ejerens personlige stil i indretningen der ikke lige behøver at have bordtennisrummet i Auschwitz som sit forbillede.

Dankort


Haraldsborg

Islands Brygge 15
32 54 69 02
9
8
Fadøl (Tuborg, Classic, Carls Special)
02; 7
0,5 l fad: 35; Underberg: 25; Lokalt
Billard 11.08.12
Anmeldt første gang 19.04.96
'Ska jeg skrive ti på dig, Bent', spørger den blonde skomagerstøder med agterpartiet, 'det var eddermaneme noget skod'. Sådan er tonen på Haraldsborg mellem syv toere og to halve fadøl. Vi er på et ægte værtshus ned til Københavns Havn, og Palermo fra før - for det hedder hun - skifter en pind mens vennerne rafler om en ekstra omgang. Anmelderne føler sig godt tilpas på et stamsted hvortil bydelsborgere kan forlægge residensen.

Under billardet står ca. 480 tomme bajere, og nogle af dem har racerhåndtag, men der er stadig friske forsyninger bag baren, og de holder sikkert og forhåbentligt mange år endnu.

Dankort


Havnecafeen

Islands Brygge 33
32 54 80 85
9
7
Toast.
02 7
alm 13 Lokalt
Spillemaskine. Billard. Jukebox. 19.04.96
Lukket


Café Isbjørnen

Reykjaviksgade 1
32 96 96 40
8
7
Fadøl (Hof, Carls, Elefant)
00; 6
alm.: 15; Underberg: 18; 0,5 l fad: 20; 0,5 l Jacobsen Brown Ale: 26; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 27.07.08
Anmeldt første gang 06.05.97
Manden i læderjakken og manden med kasketten diskuterer hvem der har sagt til hvem at en eller anden er grim. Manden med kasketten mener at manden i læderjakken er en snob, og vil ikke drikke med ham mere. Bartenderen giver manden i læderjakken besked på at holde kæft, og så er roen genoprettet så der kan lægges arm ved nabobordet. Stemningen på Isbjørnen balancerer mellem fuldemandshygge og latent aggression; nu er manden med kasketten lige ovre for at sige undskyld, og lige pludselig sidder vi bare og hører rock-pop fra båndoptageren. Ingen gider spille på spillemaskinerne, og ingen ringer på klokken, så nu falder vi lidt hen og håber på at der måske kunne ske noget. Efter ti minutter konstaterer vi at det gør der nok ikke.

Café Langebro

Islands Brygge 1B
32 95 85 91 www.cafelangebro.dk
10
9
Fadøl (Herslev Pilsner, Herslev Pale Ale, Herslev Hvede, Urquell, Brøckhouse Pale Ale, Djævlebryg Son of Nekron, Djævlebryg Schopenhauers Vilje, Ølfabrikken Brown Ale, GourmetBryggeriet Bock, GourmetBryggeriet Fin Ale, Fur Renaissance, Hof, Carls Special, Carls Ale, Jacobsen Brown Ale, Guinness, Kilkenny, Hoegaarden, Leffe Brune, Leffe Blonde)
ma-to: 02; fr-lø: 03; sø: 00; 8
0,4 l Rug IPA: 45; 0,5 l alm: 28; Lokalt
Trådløst internet; spillemaskine, fjernsyn 27.07.08
Anmeldt første gang 19.04.96
Så er vi på Langebro igen, og det er jo altid en fornøjelse. Ikke mindst nu hvor det efterhånden er som at blive sluppet løs i en slikbutik. Langebro er som det ses kommet godt med på mikrobryggeriudbuddet, men har også i den anledning set sin chance til at skrue fadølspriserne op på egentligt cityniveau. Gad vidst hvordan de gamle bryggebeboere har det med det; men de er måske efterhånden ved at uddø?

Bortset fra det, så ligner Langebro faktisk sig selv endnu; et rigtigt solidt værtshus i frokoststuestilen hvor det gamle København er med, og hvor man alligevel møder et bredt udsnit af den moderne købedygtige befolkning der drikker Staropramen, Guinness og andet godt, men hvor de gamle stamkunder stadig sidder og får sig en almindelig standardpilsner fra Tuborg. Kbhguide anbefaler som altid et godt standhaftigt værtshus hvor man kan få alt fra øl til øl og ostetoast i smukt dekorerede omgivelser.

Rygning foregår i et lille separat lokale.
Dankort og internationale kreditkort.


Cafe Mokken

Islands Brygge 9
32 96 29 39
8
7
Alle slags kaffe naturligvis. Masser af udmærket mad.
00 7
alm 16 Lokalt og knapt midaldrende. Kaffedrikkere.
19.04.96
Lukket


Rittas Kælder

Egilsgade 20 / Isafjordsgade
32 57 17 24
7
5
00; 7
Alm.: 13; Lokalt og folkeligt i den højrøstede ende.
Spillemaskine. 28.02.00
Anmeldt første gang 06.05.97
Lukket

Hedder nu Cafe Saga
Rittas Kælder har heddet sådan i mange år, så hun er formentlig gået alt kødets vej, for man bliver næppe gammel i sådan en ølkælder, men stedet lever endnu i om ikke bedste velgående så i hvert fald med fanen højt. Faktisk skal Rittas vist mest ligne en spansk bodega, for der er vognhjul og tøndelåg spredt rundt omkring i den dunkle belysning. Møblementet er så slidt og uvasket som visse publikummer, og de sidder bravt og diskuterer hvad han ikke hedder, ham som synger den uhørlige musik i højttaleren. Men som den ene polemiker så udtryksfuldt sætter tingene på plads: "Så længe jeg kan sidde her og drikke bajere, er jeg også pisseligeglad"


Café Saga

Egilsgade 20 / Isafjordsgade
32 57 17 24; Fax 46 36 01 97 cafesaga@cafeer.dk
8
7
Fadøl (Hof, Carls, Carls Hvede)
ma-lø:23; sø: 22; 10
0,5 l alm.: 40; Lokalt, formoder vi.
Trivial pursuit, backgammon og kort. 25.06.05
Forhåbentlig indgår det ikke i den relativt nyetablerede Café Sagas forretningsmodel at hovedparten af omsætningen skal skrabes ind på lumre sommerlørdage hvor regnen først hører op sidst på eftermiddagen. For i så fald ender Saga nok snart som blot og bar saga. Lige nu, efter at et ældre par er tøffet hjemad, har Københavnsguiden den fulde opmærksomhed fra to søde barpiger, og at dømme after den gennemtrængende bacondunst huserer der også en opkogt kok et sted i baggrunden. Og det er da egentlig en skam, for lige netop sådan en sløv eftermiddag er der en egen hygge ved at sidde her nede i kælderen og kigge ud på gaden mens Radio 100FM ævler løs, og stearinlysene brænder ned. Pænt og smagfuldt er her, både lysebrunt, mørkebrunt og beige, og her er tilmed noget kunst, og om den skal der kun bemærkes at den også er lidt hen i det brunlige. Måske tilsiger tidens logik at Rittas Kælder måtte blive til Saga, men i dag har vi i hvert fald ikke set beviset for at denne udvikling var uomgængelig og nødvendig for kvarteret. Det kan være det sker en anden dag.

Dankort


Café St. Clare

Vestmannagade 2
32 96 29 39
7
7
Fadøl (Tuborg, Classic); cigaretter; cafémad;
ma-fr: 00; lø: lukket; sø: 22; 8
alm.: 18; stor alm.: 28; stor Classic: 30; efter 22: stor alm.:20; stor Classic: 22. "Stor" betyder pr. øjemål ca. 0,4 l Yngre
Avisstativ 14.02.00
Lukket

Vi skal overlade til lingvisterne på det nærliggende KUA at afgøre hvilket sprog og hvilken betydning der knytter sig til lexemerne "St. Clare", og vi nøjes derfor med at konstatere at stedet i højeste grad fortsætter i forgængeren "Mokken"s stolte tradition som mødested for de af det lokale klientel som er for unge eller for ædru til at snøvle med på "Det gør vi også på Islands Brygge". Her er den finere kultur helt anderledes i højsædet med Lars H.U.G., avisholder med både BT og Bryggebladet og malerier af en lokal kunstner ved navn Annette. Det hele kan opleves i et forhenværende ismejeri med pariserglasloft og meget gule vægge af den slags der gør sig meget godt i en gammel kælderhvælving fra det syttende århundrede, men som her mere minder om ventesalen på Valby Station. Vi skal dog rose en flot, flot udsigt over havnen, og vores barndoms stationsbygning er da alligevel også meget nydelig.

Efter sigende Dankort, men pt. virker det ikke.