Island

Island har en lang og spændende historie som fortælles langt bedre andetsteds end vi ville kunne, så vi begrænser os til de vigtigste historiske kendsgerninger. Den 1. januar 1915 blev spiritus forbudt på Island. En lidt mærkværdig måde at udnytte det nyligt indførte hjemmestyre på kunne man mene, men faktisk indførte de andre nordiske lande (undtagen Danmark selvfølgelig) lignende lovgivning i samme periode. I 1922 blev forbuddet indskrænket til kun at gælde øl, og for eksempel ikke nationaldrikken Brennivín (også kaldet svarti dauði, den sorte død). Den 11. maj 1988 (ja, nittenhundredeotteogfirs) vedtog Altinget så endelig at tillade øl stærkere end 2,25%, og den 1. marts 1989 kunne islændingene igen købe sig en normal øl i den statslige monopolbutik Vínbúðin. Siden er 1. marts helligholdt under navnet Bjórdagurinn, Øldagen.

At have en officiel Øldag er selvfølgelig tegn på den højeste civilisation, og på mange måder er Island da også et højt civiliseret og moderne land med noget nær den højeste levestandard i verden. At gratis trådløs Internetadgang er stort set allestedsnærværende, er endnu et bevis.

Men så skal det også siges at ølkulturen måske trænger til lidt fornyelse. På mange måder minder situationen om Danmark for få år siden, hvor alle drak de samme pilsnere som dårligt var til at skelne fra hinanden. I Island hedder de f.eks. Egils Gull, Thule, Víking og Polar Beer, men en Guinness er også tit til at få. Ved adskillige besøg i Vínbúðin så vi flere eksempler på nyopståede mikrobryggerier, men de gør sig ikke rigtig gældende på værtshusene endnu.

Under den nyligt overståede højkonjunktur blev Reykjavík et yndet udflugtsmål for europæiske drukmåse og fik nærmest et ry som Ibiza i regnvejr. Men festen fik jo som bekendt en ende, og Island blev hårdt ramt af den økonomiske nedtur. Måske af denne grund er værtshuslivet nærmest gået i stå. De fleste værtshuse vi undersøgte på vores ugelange tur rundt i landet, var i hvert fald sparsomt besøgt. En anden forklaring kan være at islændingene efter sigende modererer sig i løbet af ugen og derefter fyrer den af til den lyse morgen i weekenden. I lighed med danskerne drikker de for at blive fulde, ikke for at more sig, og så kan det jo være en udmærket leveregel. Konsekvensen er i hvert fald at der ikke er meget at komme efter i byen på hverdagsaftener efter kl. 01.

Bortset fra Reykjavík er alle bebyggelser på øen ganske små, så det vrimler ikke ligefrem med værtshuse. Når nogle så vælger at holde helt lukket på hverdage, kan det godt blive svært at få slukket tørsten. Det har nu ikke afholdt os fra at gøre forsøget, og det har vi ikke fortrudt.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Café Amour

Rádhústorgi 9, 101 Akureyri
9
9
Fadøl (Gull, Egils Premium, Grolsch, Polar beer, Tuborg)
8
0,5 l Egils Premium: 800 isk; Yngre, men også enkelte ældre stærkt berusede
Store spejle 13.10.09
Anmeldt første gang 12.10.09
Efter en lang ølløs tur over de sneklædte islandske bjerge ankommer vi spændte til en af verdens nordligste værtshusbyer og går forventningsfuldt ud på hovedgaden for at opleve hvordan man drikker øl her. Der må være et værtshus der hedder Ísbjörn, og vi holder jo meget af Café Isbjørn på Reykjaviksgade på Islands Brygge hjemme i Kaupmannahafnar, men nu skal vi se den ægte vare.

Men ak; vi finder en boghandel der serverer kaffe, og nogle restauranter. Endelig rundt om hjørnet på Rådhustorvet dukker der op et ølsælgende etablissement som sælger Víking og Polar Beer. Det hedder Café Amour og ligner Den Blå Hund på Frederiksberg. Det kan sørme præstere en ældre rutineret øldrikkende dame der hævder at være sygeplejerske, og man må håbe hun har et par måneder til at sove branderten ud i inden hun næste gang skal passe narkoseapparatet. Efter at have røget et par cigaretter halvvejs ude i kulden smadrer hun nogle glas og bliver derefter sendt hjem af den venlige bartender.

Nu er klokken blevet så mange at alle de unge i Akureyri skal i byen; nogle af bartenderens venner løber rundt i Café Amour, og resten af byen kører rundt om blokken i deres firhjulstrækkere i et par timer, og vi sidder og følger hele optrinnet ved de store panoramavinduer ud mod torvet.

I betragtning af at der er adskillige hundrede kilometer til den næste by med et værtshus i, bliver vi glade da bartenderen fortæller os at Kaffi Akureyri hundrede meter herfra også er et rigtigt værtshus, og vi haster så derover for at få et godt lokalt bud på hvordan man drikker øl på polarcirklen.

Visa, Master


Bjarni Fel

Austurstræti 20, Reykjavik
561 2240
8
9
Fadøl (Viking)
8
0,5 l Viking: 795 ISK; Unge sportsinteresserede
Fjorten (14!) fjernsyn 16.10.09
Umiddelbart skulle man tro at Bjarni Fel var det perfekte sted at gå hen for sportstossen der lige skal følge med i det hele, det være sig tennis, fodbold, golf og racerløb på en gang, men med hele 14 fjernsyn på Bjarni bliver man faktisk mere forvirret, og baggrundsstøjen er der sikkert bare for at vi ikke skal tænke over hvad vi kunne lave i stedet.

Men nogen bryder alligevel ud af sansefængslet og begynder at synge karaoke. Det lyder ikke smukt, men det er vel heller ikke meningen, og den veltatoverede kæmpe af en bartender ser billigende til mens de unge forsøger at overdøve motorlarmen fra storskærmen med deres opvarmning til fredag aften.


Den Danske Kro

Ingólfsstræti 3, Reykjavik
551 9660
10
9
Fadøl (Tuborg, Guinness)
8
0,5 l fadøl Guinness: 500 ISK Lokalt og citypublikum
Dansk udsmykning 16.10.09
Anmeldt første gang 11.10.09
Vi har tidligere analyseret forskelle og ligheder mellem britiske værtshuse på de britiske øer og deres kontinentale kloner. Nu har vi så lejligheden til at studere vor egen kultur udsat for det samme fænomen. Den danske kro er et rent konceptsted udtænkt af Reykjaviks svar på Streckerbrødrene. Her er ingen ægte historie, bare gamle københavnerbilleder, Tuborg fra fad, Gammel Dansk og svensk bartender.

I aften er Kim Larsen Night med en enlig musiker som alle ignorerer i dødlignende tavshed mens han spiller klassiske engelske numre. Som ofte når et oprindeligt oplæg bliver karikeret, siger det nok mere om udførelsen end om inspirationen, dvs. mere om markedsmekanismerne her i byen end om os danskere.

Det er nu ikke noget skidt sted, og på en måde føler vi os faktisk hjemme. Og så er her er Gammel Dansk på tilbud til kun fem hundrede kroner.


Dillon

Laugavegur 30, Reykjavik
10
8
Fadøl (Thule, Viking)
7
Happy hour: 0,5 l fad: 500 ISK Lokalt musikalsk
16.10.09
Om kort tid ved vi hvor længe baren Dillon har eksisteret. Her er nemlig musikbarquiz i aften, og bardisk og de få borde er besat med lokale, lidt langhårede deltagere. En enkelt langhåret viser sig at være englænder, og derefter foregår det hele på engelsk, inklusive det indledende spørgsmål om barens alder. Det viser vel at Reykjavik er et ganske kosmopolitisk sted at drikke sin øl, men at nattelivet er blevet berømt og berømmet i hele Europa, kan vi endnu ikke helt forklare. Ellers er der ikke noget i vejen med Dillon som er et lidt skummelt rockagtigt værtshus hvor der spilles op når Quiz og happy hour er forbi. I aften er det et bar bands fra den eksperimenterende islandske rapscene der giver den for fuld skrue, og det er faktisk temmelig flot.

Desværre kunne vores mikrofon ikke gengive lydtrykket uden at ødelægge alt i forvrængning. Vi ville ellers gerne have vedlagt et lydklip.


Enski Barinn (The english pub)

Austurstræti 12, Vallarstræti (Kæmnergade) / Posthússtræti, 101 Reykjavik
578 7900 www.enskibarinn.is
10
8
Fadøl (Guinness, Kilkenny, Gull, Polar beer) Mange fine flaskeøl.
9
0,5 l Guinness: 800 ISK Lokalt citypublikum og turister
Sportsfjernsyn 11.10.09
Reykjavik har noget så fantastisk som deres egen Jomfru Ane Gade med masser af værtshuse. Vi begynder i den vestlige ende hvor der ligger en standardiseret pub af den type som turisterne nu engang foretrækker dem i hele verden. Den hedder den engelske bar, og der er alt det klassiske tingeltangel opstillet på hylderne og hængende på væggen.

Fotografierne er sorthvide og af mænd med lange piber og gamle cykler. Det er vældig hyggeligt at studere mens man indtager sin obligatoriske latte eller Guinness. Man kan altså roligt opsøge Enski Barinn; der får man alt hvad man forventer af en engelsk pub og ikke noget andet.

Visa, Master


Grand Rokk

Smiðjustigur 6, Reykjavik
551 5522
10
8
Fadøl (Amstel, Heineken, Murphy's Red, Murphy's Stout)
7
0,5 l Murphy's Red: 800 ISK Lokalt
16.10.09
Anmeldt første gang 11.10.09
På trods af det grandiost-norrøne navn er Grand Rokk faktisk Reykjaviks bedste imitation af et københavnsk brønshøjværtshus. Indretningen er robust halvfjerdserstil, og gæsterne er bramfri og højrøstede. Her er lidt mørkt og dunkelt, og man kan derfor koncentrere sig om i ro og fred at drikke sin Murphy's Stout og se et mærkeligt fotogalleri af et hav bispeklædte stamkunder (?)

Musikken er ikke overbevisende rock fra et spagt anlæg der ikke lyder for godt.


Irish pub - bar casino

Reykjavíkurvegur / Hjallahraun, Hafnafjörður
9
9
Fadøl (Gull, Guinness, Tuborg)
sø-on: 2330; to: 01; fr-lø: 03; 9
0,5 l Guinness: 900 isk; Lokalt
Kæmpe fodboldstorskærm, Udstillingsmontre m skibe og stjerner. 17.10.09
Med sin kæmpestorskærm og sine lædermøbler og røde plasticsofaer har Irish Pub i Hafnafjörður ikke meget tilfælles med cafe Malmø i Havnegade, men der er ligheder. Fx har man også her en montre med et skib (dog uden isbjørn), en lang samling af effekter på væggene og et publikum der er mindst lige så beruset og værtshustrænet som Malmøs. Vi er kort sagt på et folkeligt, måske lavsocialt, værtshus i bedste borgerkrostil i forstadsklassen. En islandsk ækvivalent til Brønshøj Borgerkro.

Bartenderen forstår hverken dansk eller engelsk til husbehov, men vi fandt i hvert fald ud af at Guinness er et hunkønsord på islandsk, og det er da væsentlig viden.


Kaffi Akureyri

Strandgata, Akureyri
www.kaffiakureyri.is
9
6
Viking, Thule og Tuborg fra flaske
sø-to: 01; fr-lø: 04; 9
Dåseguinness: 900 ISK; Intet
Fjernsyn 12.10.09
Øen her er af en eller anden grund blevet berømt for øldrikning og gang i den, og forventningerne var store da vi for nogle timer siden begav os ud i Akureyris påståede natteliv. Men nu har vi efterhånden lært at islændingene måske nok går bersærk i drukkenskab fra tid til anden, men det sker i hvert fald ikke mandag aften. Vi har hørt de gyldneste løfter om nattesæde og øl i stride strømme, men for det meste med tilføjelsen "i weekenden altså". Hverdagene er vist ikke meget bedre end Langfredag i Irland.

Men nu har man altså taget sig sammen til at lukke op her på noget der egentlig ligner et ganske habilt værtshus med mørkebrunt indtræk og fodbold i fjerneren. Vi er mutters alene med bartenderen og hans kammerat, og lokalradioen formår ikke rigtig at løfte stemningen. Men sådan set hyggeligt nok, og vi drikker såmænd nok en dåseguinness til, for hvad skulle vi ellers finde på?

Visa, Master


Cafe Keflavik

Hafnargötu, Keflavik
420 7011
8
8
Fadøl (Gull)

Lokalt
Spillemaskine 18.10.09
Tja, gad vidst hvordan her ser ud når der er folk på Café Keflavik? Det er måske gået lidt hårdt ud over Keflavik at amerikanerne forlod området i 2006 efter at have passet på Nordatlanten siden 2. verdenskrig. Denne eftermiddag sker der i hvert fald ikke et klap her på kaffebaren, og bartenderen må nøjes med at sælge en enkelt øl til os og så spille videre på spillemaskinen. Her er ellers hyggeligt nok, og stedet kunne sagtens fungere som et fint lokalværtshus hvis her blot var nogle lokale at hygge for.

I baggrunden hører vi lav halvfjerdsermusik.


Landnámssetur Íslands Borgarnesi

Brákarbraut, Borgarnes
437-1600 www.landnam.is
8
6
Fad (Gull), Enkelte flaskeøl
21; 9
0,5 l Gull: 890 ISK; Intet
Skak, udstoppet polarræv, museum 14.10.09
I almindelighed ville vi nok vælge det lokale museums restaurant fra som emne til Københavnsguiden, men vi må nu erkende at Islands provinsbyer er meget små, og man må lære at tage til takke med det forhåndenværende udbud. Og af en museumscafé at være er det egentlig et meget hyggeligt sted som kunne se ud til at være indrettet i gildestuen i en gammel villa. Her er lidt kaffe og kage og den lidet opsigtsvækkende Egils Gull fra fad, men det har ikke kunnet lokke gæster til her midt på en onsdag eftermiddag. Personalet går lidt til og fra og keder sig sikkert mens radioen spiller islandske viser. Her kunne muligvis forventes lidt mere rykind hen ad spisetid, men lige nu er museet nok mere spændende.

Manhattan

Hafnargata 28, Keflavik
9
8
Fadøl (Hof)
02; 8
0,5 l fad: 500 ISK Turister, russere
Dansegulv, pool, fjernsyn 18.10.09
Hvis man tager i betragtning hvordan islandske byer generelt klarer sig på værtshusfronten, så er Keflavik eller Reykjanesbær et sandt himmerige. Alle andre byer ude på de forblæste lavaklipper må klare sig med det statslige alkoholmonopol Vínbúðin eller tankstationen. Men her i Keflavik har man faktisk rigtige udskænkningssteder, og vi er oven i købet endt på et rigtigt bordelagtigt diskotek. Her sidder i hvert fald en hob russere der må have sniffet lim, eller også er her bare blevet malet for nyligt. Malingen er den røde dunkle der gør sig så godt på bordeller og dansesteder hvor man helst ikke skal ses for meget, men kunne putte sig lidt i sofaen eller hjørnerne. Heller ikke øludbuddet ønsker man at fremvise, men der står dog en enlig Hofhane på bardisken, og det er da en fin standardpilsner, omend den måske er lige lovlig velkendt for anmelderne.

O Connell's

Lækjargata 10, 101 Reykjavik.
511 3245
10
8
fadøl (Gull, Guinness, Kilkenny, Tuborg)
9
Pris: 0,5 l Gull: 700 ISK Lokalt
Fjernsyn 11.10.09
Med et navn som O Connell's og en undertitel som The Highlander har vi jo igen at gøre med et værtshus i den britiske pubtradition, men også John Mogensen-motivet er tilgodeset her. Bajerne er billigere end på hovedstrøget, og folk er mere afslappet klædt. Altså stille søndagsdruk mens man lader op til den kommende uge.

Der sidder en enkelt stamkunde ved baren, og henne i krogen sidder en gammel fisker eller sådan noget, og han har tilsyneladende arvet Charles Darwins skæg. Det hjælper sikkert til at holde varmen ude på det forblæste, islandske atlanterhav. Men lige nu får han sig en Gull som er standardøllen her på Island, og det forstår man jo ikke helt, for den øl er det ikke værd at skrive hjem om.

Det musikalske tapet her er oplarmet irsk folkemusik.


Paddy's

Hafnargata 38, Keflavik
10
9
Fadøl (Guinness, Kilkenny)
02; 8
0,5 l Guinness: 800 ISK; Lokalt
Fjernsyn 18.10.09
Rent arkitektonisk er det svært at afgøre om Paddy's er en irsk pub eller en slags western-saloon, men hvad betyder egentlig det midt i glæden over at finde et hyggeligt ølsted i Keflavík City på en syg søndag aften? Her sker ikke alverden. To bartendere spiller kort med to gæster, og de er lige langhårede og -skæggede af den musikalsk-intellektuelle-nørdede type. Her er lidt spag musik, og stedet ser i almindelighed ud til at forberede sig til sit store øjeblik som formentlig indtræffer næste weekend.

Rauða húsíð

Búðarstíg 4, 820 Eyrarbakki
483 3330 www.raudahusid.is
9
6
Enkelte flaskeøl
9
0,5 l Bakk-öl: 800 ISK; Lavakaffe: 1100 ISK; Pt. nogle amerikanere og nogle danskere
16.10.09
Hvad den islandske sydvestkyst mangler i bjerge, fjorde og storslået udsigt, har den til gengæld i vind, regn og rusk. Her i Eyrarbakki har vi fundet et rødt hus hvor man har indrettet en lille restaurant med cafédisk, og her ses ikke skævt til den forbipasserende som bare skal have en kop kaffe eller den storartede Bakk-Öl fra Ölgerðin à Eyrarbakka.

Eyrarbakki er efter sigende en fiskerby, og derude bag sørøgen må der gemme sig nogle fiskere og filetskærere, men ingen af disse islændinge kan tilsyneladende finde det røde hus, for lige nu sidder her bare en lille dansk familie og nogle forretningsamerikanere. Hvor går den mødige havnearbejder hen efter dagens dont hvis det ikke lige er gravet oksemuskel (ja, det hedder bøf altså på islandsk) med rødløgssyltetøj eller kyllingeleverpate han har mest lyst til? Måske er det årsagen til at fiskeriet er på retræte på Island?

Den lille kirke på den anden side af parkeringspladsen er netop synlig gennem tåge og skumsprøjt, så det lille samfund her kan ellers tilgodese både åndelige og materielle behov. Men mon ikke vi må videre inden længe?

Klassisk 30-40'erne jazzmusik.

Master visa.


Sporter

Valahjalli (I centret), Kópavogur
8
8
Fadøl (Hof, Víking)
7
0,5 l víking : 650 ISK Lokalt
Storskærme, småskærme, pool 17.10.09
Vi har brugt et par timer på at afsøge Reykjavíks sydlige forstæder for egnede emner til Københavnsguiden, og lad os bare sige rent ud at hvis man overhovedet har valget, bør man søge andetsteds hen. Men her midt i betonen har vi da fundet en lille centerpub som fører sig frem som sportsbar, men som også benyttes af en lille familie til at indtage lørdagsmiddagen.

Der er ikke meget på spisesedlen, mest burger og fuglevinger og den slags, men det dunkle caféagtige lokale med stearinlys på bordene og Beatles i luften er ikke så meget sportsbar at det gør noget, og som alternativ til Rauða Riddarinn i underetagen kan vi godt anbefale det.


Svarta kaffið

Laugavegur 54, Reykjavik
9
8
Fadøl (Polar beer, Guinness)
7
Turister (skæmtefarermænd)
17.10.09
Med en navn som Sort Kaffe henvender Svarta Kaffið sig vel ikke mest til øldrikkere, men det kan være et udmærket morgensted for alle de skæmtefarermænd (som turister hedder på islandsk) der trænger til noget at skylle nattens udskejelser efter med.

Her om aftenen er det også mest turister der er her, og de sidder lige så stille og snakker over en Gull eller noget kaffe, så tag roligt herhen hvis du trænger til fred og ro på Laugavegur.


The Celtic Cross

Hverfisgata 26 / Smiðjustigur, Reykjavik
511 3240
10
9
Fadøl (Guinness, Tuborg, Polar beer, Kilkenny, Egils) Mange flaskeøl.
9
0,5 l Guinness: 700 ISK Lokalt
Fjernsyn 16.10.09
Anmeldt første gang 11.10.09
Nu går vi så på søndagens tredje værtshus, og igen havner vi på en britisk-irsk pub, denne gang kaldet The Celtic Cross. Har islændingene ikke lidt selvstændig fantasi? Man må da kunne lave et værtshus der dufter af lava, klipfisk og bidesild. Men det keltiske kors her er faktisk en god pub. Her er hyggeligt og varmt med gadgets og mærkelige dingenoter, og så ligger det en lille smule væk fra hovedstrøget, og man kan se lige over på den danske ambassade.

Her er desværre kun få gæster lige nu; det er nemlig sådan at islændinge drikker hjemme indtil midnat for at spare penge, så vi må jo påtage os alene at opretholde Celtic Cross' og Islands økonomi indtil videre.

Visa, Master


Víkurskáli

Austurvegur 18 (þjóðvegur), 870 Vik i Myrdal
487-1230
6
3
20; 8
En flaske Gull eller Tuborg: 650 ISK Forbipasserende. Pt. Franskmænd.
Fjernsyn , grillbar. 15.10.09
Så er vi nået til Islands sydligste by, en fiskerby med flere hundrede indbyggere, en lukket café kaldet Halldórs Kaffihús, en kirke, og så selvfølgelig en tankstation, for der er jo mange hundrede kilometer til det næste nogenlunde bebyggede område. Men selv om her er en kirke, er her altså ingen kro. Men tankstationen har en grillbar der sælger to slags øl lige til klokken otte, og inde i den træhytte kan man se ud over det dramatiske Atlanterhav og sjove klippeformationer. Så udsigten klager vi ikke over, det skulle da lige være fordi at vi ikke kan se New York eller Boston der ligger for langt væk, men det er lidt tyndt at dette er det bedste Vik kan byde på, når nu der ganske givet er så vældigt langt til næste værtshus.