Irland

Irland har jo som bekendt været mere eller mindre besat af briterne i henved 1000 år.
Det føles tilsyneladende voldsomt for enhver ægte irer, men på trods af denne antipati overfor englændere, har de suspenderet deres eget sprog (bortset fra nogle få sproglige patrioter ude vestpå) og taler engelsk eller noget der ligner. Og hvad værre er: de har taget den mærkværdige tradition med meget tidlige lukketider til sig. For at man nu ikke skal tro at man ikke kan tage afstand fra det engelske, har man dog i sommertiden udskudt det statskontrollerede lukketidspunkt til 23.30.

Der skal lyde en særlig advarsel med hensyn til Langfredag og Juledag. På disse to dage skal man opholde sig på den rigtige side af grænsen, da Republikken Irland holder øl for syndigt på disse to dage. Overvej i stedet en tur til Derry eller Belfast i kongeriget.

Værtshusene i Irland er dog under et vældigt hyggelige sålænge de har åbent, og man kan mange steder høre levende irsk folkemusik der er noget af det mest charmerende man kan forestille sig, hvis det er gjort professionelt.

Hvis der ikke står andet i anmeldelserne er lukketiden 23, og i sommertiden 23.30.
The Intoxicating Liquor Act 2000 fastsætter lukketider til: ma-on: 23.30; to-lø: 00.30; sø: 23.00.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


An Púcán

11 Forster Street, Gaillimh (Galway)
www.galwaybar.com
8
9
Fadøl (Foster's, Heineken, Amstel, Smithwick's, Hof, Bud, Coors Light, Heineken)
sø-lø:0030 6
pint Guinness: EUR 3,50; Blandet, nok mest lokalt
Fjernsyn 04.04.07
På trods af at Galway om aftenen ligner et gigantisk Nyhavn, skal man ikke lade sig narre. Når klokken bliver henad midnat, lukker de fleste steder, og så ligner det pludselig den betændte ende af Strøget når alle de unge fløse pludselig står uden fast holdepunkt.

Heldigvis har vi lige fundet et rigtigt natværtshus som holder åbent lige til halv et. Så kunne man jo godt forvente en rigtig fest for de forhærdede natteravne, men her er sandt at sige en stemning af afterparty. Musikken har pakket sammen og får sig en godnatdrink, og folk sidder i spredte smågrupper i det store lokale og småsnakker. Ingen gør mine til at smide os ud, men stemningen af opbrud er umiskendelig. Vi skulle nok være kommet noget tidligere.


Bar Berlin

265, Shankill Road, Beal Feirste (Belfast)
028 9023 7173
10

7
pint Guinness: GBP 2,20; kande Shankill Snotter: GBP 8; Lokalt
Pool, fjernsyn, spillemaskine 08.04.07
Gennem Belfast går en stor pigtrådsmur med kun et enkelt checkpoint i. Vi skrider igennem de store grønne jerndøre, og helt profetisk hedder det første værtshus vi finder på den anden side da også Bar Berlin. Her vajer unionistflaget, og fremmedskepsisen er så tyk at man kan skære i den; ingen katolik eller republikaner skal vove at sætte sin fod her. Vi træder dog ufortrødent ind i dette helt ægte nordvest-arbejderværtshus. Det er blevet sent på eftermiddagen på vores tur gennem Belfast NV som efterhånden begynder at minde om vores lokale NV hjemme. Her er elorglet allerede stillet op til en god gang sølvbryllupsmusik, og de lokale er godt i gang med at drikke sig grimme. Bag baren står en umanerlig tvær og fjendtlig teenager, og da vi spørger om hvad der egentlig er i en kande Shankill Snotter til 8 pund, svarer hun da godt nok, men det er åbenbart for indviede, for vi fatter ikke en lyd.

Her finder man den ægte arbejderlokalpatriotisme som end ikke overgås i Liverpool eller Sheffield. Man forskanser sig mod den øvrige verden og er ikke helt rolig ved at der sidder fremmede med ved bordet. Alle bydelens kvinder er rendt af huse og sidder nu her hvor livet leves og musikken spiller; vi har i hvert fald ikke oplevet nogen større andel af fruentimmere på et værtshus, hverken i republikken eller Ulster.


Barr an Chaladh

Barr an Calaid, Gaillimh (Wood Quay, Galway)
9
7
Fadøl (Guinness, Coors Light, Amstel, Budweiser, Hof, Smithwick's, Heineken)

pint Guinness: EUR 3,60 Lokalt, modent
Fjernsyn 05.04.07
Vi forventer en stor aften i Galway. Det er Skærtorsdageftermiddag, og dermed er det jo selvfølgelig Langfredag i morgen, en af de to "sorte dage" om året hvor Republikken tørlægges. Derfor skal den selvfølgelig fyres af i aften, men her på Trækajen er vi indtil videre ikke kommet ud over den slags fyraftensdruk der er så charmerende ved de britiske øer. Her kommes og gås og ses lidt hesteræs og drikkes en hel del Guinness. Den lille dame ved siden af os i baren kan i hvert fald suge dem i sig i et foruroligende tempo, men stemningen er ellers ganske borgerlig og pæn. Det er indretningen også, og det ville musikken også være hvis der altså var nogen. Måske en lille bitte smule kedeligt, men også en anstændig måde at starte aftenen på.

Bodkins

56 Sráid Bólton, Ath Cliath (Bolton Street, Dublin)
9
8
Fadøl (Guinness, Budweiser, Hof, Smithwick's, Heineken, Foster's, Kilkenny); cigaretautomat;
NB Se note øverst på siden 9
pint Guinness: IEP 2,45 Lokalt
Internetautomat (sikkert mere, men meget af lokalet var reserveret til privat fest) 13.07.01
Vi er ikke på et turiststed nu. Beviset er at det meste af Bodkins er reserveret til en privat fest, og det er vel de færreste turister der lige har hundrede venner og familiemedlemmer i nærheden. Men vi andre har nu god plads i halvdelen af dette meget store lokale der som sagt har præg af lokaldagligstue hvor de fleste af stamgæsterne hænger i baren og snakker. Den rette dunkle stemning til lidt filosofisk sump er da også til stede. Her fredag aften sker der sandt at sige ikke alverden, men stedet virker stort og robust nok til at den kunne trykkes af nu og da. Selskabet ved siden af har skruet op for diskoen, så det hører vi andre også.

Som på tilsyneladende alle andre værtshuse i landet kan man her beundre fotografier af heltene fra uafhængighedskampen, her i lidt mere afslappede situationer.


E.J. King's

Cearnóg an Mhargaidh, An Clochán (Market Square, Clifden)
095 21330
10
8
Fadøl (Guinness, Murphy's, Hof, Heineken, Harp, Budweiser, Smithwick's)
NB Se note øverst på siden
pint Guinness: IEP 2,40 Turister og et par forvildede lokale. Spisested om eftermiddagen.
16.07.01
Uden for byen An Clochán ligger en gammel ruin af et kloster eller en normannerborg eller en engelsk slavepiskers sommerhus. Man kan bese den hvis man gider klavre rundt i mudder og kokasser, forcere stendiger og pigtrådshegn og i det hele taget blive træt og ulykkelig. Vi kan glæde den ugidelige læser med at ulejligheden kan spares, og at de samme gamle mursten kan beses hos E.J. Kings hvis man kan sparke sig frem for Budweiserdrikkende irskamerikanere der er kommet til Conamara for at finde deres rødder, og ellers er ligeglade med om murstenene er helt ægte. Man kan også undre sig over om den traditionelle irske musik som starter hver aften kl. 22, monstro også er helt efter traditionen. Vi mente ellers at have konstateret at traditionel irsk musik var noget ensformigt piveri for harmonika og fløjte som bare bliver ved og ved, men som i øvrigt er fortræffeligt at lytte til. Her er stilen formentlig tillempet til yankeeerne med en C&W i ny og næ, og det lyder lidt som irsk aften i Nyhavn. Vi nyder det alligevel i fulde drag, og hvis vi også får Molly Malone og Whiskey in the Jar inden de lukker, går vi simpelt hen i ekstase.

Vi lagde ud med en Murphy's Irish Stout. Bortset fra en mere bitter eftersmag og lakrids a la Wibroe Porter og måske lidt mere sprit minder den ret meget om Guinness, så hvorfor ikke bare gå efter den med garanti ægte, traditionelle irske vare?

Efterskrift: Jo, vi fik historien om den onde Colonel Farrell og den svigefulde Jenny inden lukketid. Stakkels Molly må vente til en anden gang.
Og lad os lige tilføje at den rigtige ruin lige som hele den tre timers vandretur ad Sky Road er et must for besøgende i An Clochán. Meget, meget smukt, ganske enkelt.


Farren's Bar

Cionn Mhálanna, Malin Head, Inishowen, Co. Donegal
074 93 70128 www.malinhead.ie
9
6
Fadøl (Guinness, Smithwick's, Hof, Harp)
01 8
pint Guinness: EUR 3,50; Intet
04.04.07
Sejlende læsere vil sikkert kende navnet Malin Head fra vejrudsigten som det sted hvor det altid regner og blæser. Det er faktisk Irlands nordligste punkt selv om det forvirrende nok ikke ligger i Nordirland, men i Republikkens nordlige grevskab Donegal.

Vi har begivet os ud på en lang tur for at udforske dette geografiske fænomen, og i dag er det en behagelig oplevelse, for vejret er godt, og Atlanterhavet slår mod klipperne. Området er en løjerlig blanding af fårebondegårde, fiskerhytter og nye, brovtende sommerhuse, for Norddonegal er ved at komme ud af den dvalestemning området har befundet sig i under urolighederne i Nordirland. Hvis man dengang ville besøge Malin Head og samtidig undgå den direkte vej gennem Derry, var det en meget lang køretur, og derfor er stedet noget så sjældent som relativt uspoleret.

Noget gøres der dog for turister og lokale. Farren's er intet mindre end Irlands nordligste bar, og fordi den ligger ved en fiskerihavn, har den "sen" bevilling, hvilket vil sige til klokken 1 om morgenen, formentlig for at de trætte fiskere ikke skulle mangle deres godnatguinness efter en lang dag på havet. Måske derfor er der ikke rigtig kommet gang i løjerne her ved middagstid, for vi er i hvert fald mutters alene med bartenderen, som er en flink donegalsk knægt der beredvilligt fortæller om livets gang på de yderste klipper. Han advarer om at politiindsatsen i området er betydeligt intensiveret fordi folk med eller uden alkohol i blodet kører sig ihjel på de små, skæve veje. Fredag og lørdag aften er det dog stadig svært at få en Garda til at rykke ud, og så skulle det vel være sikkert nok at tage sig en enkelt pint til.


Gamecock

Lower Main st., Cill Bheagáin (Kilbeggan)
9
7
Fadøl (Guinness, Miller's,Bass, Smithwick's, Hof, Budweiser, Heineken, Caffrey's)
NB Se note øverst på siden 7
pint Guinness: 2,30 IEP Lokalt
Fjernsyn 18.07.01
Cill Bheagáin er et meget charmerende vejkryds med en tre-fire pubber og lidt andre småting. For at placere stedet i et spirituøst perspektiv må vi hellere forklare at vi befinder os netop 11 km nord for Tullamore på et ganske pænt, temmelig stort værtshus hvor der sådan set ikke sker meget andet end lidt almindelig eftermiddagssnak. Underholdningen består af tegnefilm fra BBC Northern Ireland og i at betragte bilerne på landevejen som både charmerende og irriterende nok går tværs gennem byen.

Som irsk værtshus betragtet er Gamecock ikke ret meget forskelligt fra artsfællerne i den danske provins, men det skal da bestemt ikke lægges stedet til last. Vi kunne da sådan set godt blive hængende til lukketid (ikke at det siger så meget), men vi må nok videre.

Der er ikke musik til tegnefilmen fra Belfast.


Guy's

An Phríomhshráid, An Clochán (Main street, Clifden)
9
8
Fadøl (Guinness, Hof, Budweiser, Smithwick's, Heineken, Kilkenny, Harp)
NB Se note øverst på siden 7
Pint Guinness: 2,30 IEP Lokalt
16.07.01
Nogle gange skal man også have lov at slappe af og bare tage det der ligger lige for. Så vi tog naturligvis en Guinness som man herovre gudskelov altid kan være sikker på er rigtig skænket. (Man hælder trekvart op i glasset, og øllen ligner nu et glas bailey med indlagt akvariumseffekt. Herefter venter man de ca. fem minutter det tager glasset at blive helt sort, og så hælder man resten op. Hvis alt er gjort rigtigt, smager skummet nu en smule som irsk kaffe, og resten som blødt fjøjl).
Man kan ikke skelne mellem glæden ved den første eftermiddagsguinness og livet på et irsk værtshus, og hermed har vi faktisk også lavet en slags anmeldelse af Guy's i An Clochán som lever helt op til den almindelige tilfredsstillende standard.

Hill 16

Sráid Gardnar Láir, Ath Cliath (Gardiner Street Middle, Dublin)
9
9
Fadøl (Guinness, Miller, Hof, Budweiser, Smithwick's, Heineken)
ma-fr: 2330; lø: 0030; sø: 23; 7
pint Guinness: IEP 2,45 Lokalt
Fjernsyn (slukket til en forandring) 14.07.01
Endelig et irsk værtshus som lever op til de forventninger en dansk tilrejsende må have. Hill 16 scorer godt nok ikke højt i tingeltangelafdelingen, men ellers minder det til forveksling om det tidligere anmeldte Scruffy Murphy i Marstal. Også her ser alting ud som om det var kommet ud af en samlesætkasse fra den formodentlig nærliggende irske pubfabrik. Vi er dog sluppet for de halvtreds fordrukne teenagere som vi forestiller os i dette øjeblik må hærge Scruffy. Her tidligt lørdag aften er stemningen stille og eftertænksom i den lidt mere fornemme "lounge"-afdeling. I bar-afdelingen ved siden af ser bølgerne ud til at gå lidt højere med sang og bægerklang. Er det mon en god idé på forhånd at skille gæsterne i skidt og kanel på denne måde?

Her inde hos borgerdyrene ville vi til hver en tid foretrække lidt snøvlende fodboldslagsange for den rædselsfulde computermusik vi lige nu hører. Men ellers er her såmænd hyggeligt nok. Hill 16 lyder lidt som en militærteknisk betegnelse på kortet over et panserslag, men her er ganske fredeligt. Selvfølgelig kan man studere gamle fotografier af den stormfulde påske 1916, men flertallet af billederne er nu sådan noget som Limericks mestre i hurling i 1934.

Som på næsten alle andre irske pubber har man også her det samme deprimerende syn af de samme faste cirka syv ølmærker. Og da vi simpelthen ikke kunne tvinge en af de feberfremkaldende rædselsfulde budweisere i os, var der kun Miller tilbage. Men den er også amerikansk, og den er såmænd lige så ligegyldig som både Budweiser og Cosby Show.

Den mindre bemidlede rejsende i Dublin kommer sikkert her op på bakken i søgen efter uprætentiøse og tilgængelige B&B's. Hvis det skulle vise sig at alle de billige steder er optaget, og det er de såmænd nok, anbefaler vi gerne at man restituerer sit livsmod på Hill 16.


Jimmys

Sráid an Mhuilinn, Muneiachan (Mill St, Monaghan)
8
7
Fadøl (Guinness, Hof, Bud, Harp, Heineken, Smithwick's)
23; 8
pint Guinness: EUR 3,40; Lokalt voksent
Fjernsyn 07.04.07
Københavnsguiden tilbragte i går Langfredag i Irlands måske bedst værtshusforsynede by, Galway, og det skulle jo være godt nok, men af en eller anden grund bryder Jesus sig ikke om Guinness på netop den dag, og alle de mange pubber er lukkede. Vi forlader nu i protest Republikken, men giver den dog lige en sidste chance i Monaghan før grænsen. Her er sådan set også værtshuse nok, og vi har lidt tilfældigt valgt Jimmys som bag en ydmyg facade viser sig at være et stort, solidt sted med blomstret gulvtæppe.

Lige nu indeholder det en 6-8 lokale i den modne alder og som ser på hesteløb og hører noget rædselsfuldt dunkende musik der i de små højttalere lyder som når man ryster en olietønde fyldt med tennisbolde. Ellers er der ikke meget der kan forstyrre eftermiddagens stille fejring af at pubben efter en sort dag atter har indtaget sin naturlige plads i centrum af lokalsamfundet. Der er muligvis mere interessante steder her i byen, men det her kan sagtens bruges.


Kelly's Cellars

30 Bank Street, Beal Feirste (Belfast)
028 9032 4835
11

23;
pint Guinness: GBP 2,70 Lokale og måske amerikanere
07.04.07
Indtil videre virker Belfast ærlig talt lidt nusset, men vi har ikke meget grundlag for at påstå det, for vi er næsten lige ankommet. I hvert fald er her tiltalende momenter. Fra strøget kan man gå ned ad en gyde, forbi et indkøbscenter og en fabrik, og så kommer man til en lille plads hvor Kelly's ligger. Stedet kunne måske være en gammel stald eller smedje, og her er da også en del forlorent tilgeltangel, men stemningen er langt fra forloren og renskuret. Denne tidlige lørdag aften er stedet fyldt med et blandet, mest yngre, klientel som skiftes til at underholde hinanden med en lille sang. Først var der nogle traditionelle irske musikanter, og nu er der en slags amerikaner der synger noget rock. Næh, nu spiller han sørme Whiskey in the Jar, og alle elsker det og synger med. Han er egentlig ikke særlig god, men det siger vel noget om stemningen at han alligevel anses for at bidrage på en eller anden måde. Hvis vi bliver her længe nok, begynder vi sgu nok at synge Sejle op ad Åen, og så får vi nok en Guinness.

Lowry's traditional ale house

Sráid an Mhargaidh, An Clochán (Market street, Clifden)
10
8
Fadøl (Guinness, Smithwick's, Harp, Hof, Heineken, Budweiser). Skotsk whisky.
9
pint Guinness: 3,70 EUR; 35 ml Oban: 7,50 EUR; Fortrinsvis lokalt
Fjernsyn 05.04.07
Nu må det være på tide med et genbesøg i An Clochan, Conamara, hvor vi ikke har været i årevis. Men byen har nu ikke ændret sig en tøddel siden. Drævende amerikanere med korte bukser og store maver promenerer stadig hovedgaden, der sympatisk nok udelukkende består af spise- og drikkesteder. Vi er på Lowry, et færgediskotek fra polensbåden ligner det, men det er dejligt uturistet, og så kan man få skotsk whisky - også selv om kromutter snerrer lidt af det - til den barske pris af syv en halv euro.

Maddens Bar

Berry Street, Beal Feirste (Belfast)
028 90 244114
10
6
Fadøl (Hof, Guinness, Harp)
7
pint Guinness: Lokalt irsk og republikansk
07.04.07
Republikanerne i Irland må have verdens bedste benmuskler, for uanset om man går på værtshus i Belfast eller Galway, er der altid fyldt til randen, og man kan aldrig få en siddeplads. For Gud (det være sig den katolske eller protestantiske) véd hvilken gang denne uge er vi klemt fast mellem fulde og glade irere, og vi kæmper os frem mod baren for at bestille vores Guinness. Maddens Bar blev os anbefalet af vores husvært som et hyggeligt musiksted, og vi sender ham en venlig tanke, for her ser ud som et rigtigt irsk værtshus skal se ud. I et hjørne sidder musikerne og spiller, og alle andre steder sidder folk og drikker og snakker og ryger (rygning bliver nemlig først forbudt ved udgangen af indeværende måned hvor tobakstågerne letter og ryger på historiens mødding). Vi føler os godt tilpas på dette klassiske sted og får os en snak med en irer om situationen på københavnske værtshuse; han lover os en gang at besøge denne paradisiske by hvor værtshusene har åbent om natten og bryggerierne er mangfoldige.

Mannion's Bar

Sráid an Mhargaidh, An Clochán (Market street, Clifden)
095 21780
10
8
Fadøl (Guinness alm. og Extra Cold, Smithwick's, Hof, Heineken, Harp, Kilkenny, Murphy's, Budweiser)
NB Se note øverst på siden 7
Pint Guinness: 2,30 IEP Turister og lokale
Pool, fjernsyn 15.07.01
Efter at have brugt dagen på at transportere os tværs over Irland, er vi nu endt i Conamaradistriktet, måske et af de smukkeste områder på kloden. Lykkelige over at det lykkedes at køre slalom mellem fårene uden at få et som kølerfigur, sidder vi nu i An Clochán hvor turisterne er samlet fra hele verden. Det kan vi nu sagtens leve med når musikken spiller, og det gør den her så det er en lyst. To ældre herrer og en endnu ældre dame tryller den irske traditionelle folkemusik ud af en klarinet, en harmonika og et klaver. Når man som anmelderne har en alvorlig svaghed for den irske atmosfære der er en flygtig størrelse som hviler på en solid bund af Guinness, musik mellem de lave bjerge og en god portion selvbevidsthed, er man næsten i himmerige. Pubben her er måske nok lidt for loungeagtig og turisthørmen lidt for påtrængende, men da vi aldrig har klaget over liv og engagement, og da vi finder det her, må vi højt op med karakteren.

Musikken kan som sagt ikke være mere passende.
Visa.


McDaids

3 Sráid Hearaí, Ath Cliath (Harry Street, Dublin)
01 - 67 94 395
10
10
Fadøl (Guinness alm. og extra cold, Caffrey's, Murphy's Stout, Smithwick's, Heineken, Miller, Kilkenny, Budweiser, Hof, Erdinger Weissbräu)
NB Se note øverst på siden 6
Pint fadøl: ca. 2,80 IEP Lokalt og uturistet
Fjernsyn 14.07.01
Blandt alle turiststederne på hovedstrøget er det lykkedes også at få plads til irerne i dette smukke, højloftede lokale. Og over indgangen hænger et højrøstet fjernsyn så vi alle kan følge med i hvordan den lokale helt klarer sig i formelræs. Og det fuldender billedet af hvordan en irsk pub er, for her er ingen kvinder. De har tilsyneladende ikke lov til at færdes på pubberne, med mindre de er ugifte eller sammen en hel familie.

Vi begyndte med en Caffrey's, en let gylden øl der bør skænkes på samme måde som en Guinness. Det er en majsagtig øl som er fin at skylle den traditionelle irske morgensmadsfedtpølse ned med.


Peadar O'Donnell's

59 Waterloo Street, Derry (Londonderry)
028 7126 7295
11
8
Fadøl (Guinness, Hof, Hart, Budweiser, Smithwick's)
NB sent efter irske forhold. 8
pint Guinness og 35 ml Whiskey: GBP 4,50; Republikanere
Fjernsyn 02.04.07
Når man kommer fra et land hvor de vigtigste politiske stridspunkter på værtshuset er om Hof eller Tuborg nu er den rigtige øl, er der lidt voldsomt her i pubminefeltet mellem rublikanere og unionister. Vi er så afgjort på en frihedselskende republikansk pub i Derry i det kongelige (besatte?) Nordirland. Her flages og skiltes for verdens undertrykte folk, ikke bare med irsk sprog og irske farver, men også for baskere og palæstinensere og sågar svenskere; måske har de endnu ikke hørt at Sverige rev sig løs fra Danmark i 1523, for det er vel næppe et frit Skåne der tænkes på med det blågule flag.

Desværre strækker fjendtligheden sig så vidt at man ikke kan få en ordentlig skotsk whisky her, for irerne hader selvfølgelig skotterne lige så meget som skotterne afskyr englændere, og som englænderne foragter waliserne; og alt passer således smukt sammen, men vi andre må desværre så nøjes med den skrækkelige, sukrede irske whiskey. Ellers er alting idel lykke her, lukkeloven har fået skråt op-fingeren, og den levende musik spiller så det er en lyst den irske folkemusik på guitar og fløjte og hvad der ellers hører sig til. Og folk er pakket tæt og kommer stadig væltende ind for at drikke det velsmagende sorte stads man kalder øl her i landet.


Royal Bar

237, Shankill Road, Beal Feirste (Belfast)
028 9032 1834
9
9
Fadøl (Guinness, Tennent's, Becks, Beamish irish stout

pint Guinness: GBP 2,20 Lokale arbejdere
Fjernsyn, spillemaskine 08.04.07
Lad os slå fast at Royal Bar, lige bortset fra navnet, forekommer os aldeles upolitisk, men i denne gennempolitiserede by kan man ikke undgå at bemærke på hvilken side af muren man befinder sig. I deres politiske symbolik har unionisterne en vis tendens til at sammenkæde deres sikkert hæderværdige indsats i Første Verdenskrig med de senere lokale begivenheder, men Royal Bar er det første sted vi har opdaget hvor veteranerne fra førstnævnte konflikt har fundet et refugium. Den gamle mand som har knaldet panden i et bord fyldt med Bass-glas, ser i hvert fald ud til at nyde et velkomment pusterum efter slaget ved Somme. Portrættet af de to gamle gnavpotter fra Muppet Show er måske også personalets kærlige hilsen til deres stamklientel.

Den vågne del af klientellet kan til gengæld nyde en indretning af provinsdiskotektypen med læder og messing og festlige lyskæder omkring baren. Ellers er der vel nærmest tale om et lokalt samlingssted for et selvbevidst arbejderkvarter, og det kan man jo heldigvis stadig også finde derhjemme.


Ryan's Pub

Hovedgaden i Conga (Cong)
7
7
Fadøl
NB Se note øverst på siden 8
Pint Guinness: 2,30 IEP Turister og lokale
Klaver 17.07.01
Ryan's er først og fremmest interessant fordi det er den nærmeste bar på Pat Cohan Bar hvis navn vil være kendt af alle filminteresserede som den bar hvor den tavse mand drak sin første Guinness efter at være kommet hjem til Irland. Men som det ses på billedet er kun facaden tilbage, og derfor må man ty til Ryan's på den anden side gaden. Inisfree (eller i virkeligheden Conga) er stadig meget hyggelig at se på, men da den tilsyneladende lever udelukkende på turismen, burde den egentlig tage skridtet fuldt ud og opgive asfalteringen og andre nymodens påfund, og blive museumsby.
Byens omgivelser er enestående, det eneste vi ikke rigtig har noget at sige om, er Ryan's Pub.

Teach Leanna Beedi

Main street, An Clochan Liath (Dunglow)
9
7
Fadøl (Guinness, Heineken, Harp
7
pint Guinness: EUR 3,70 Lokalt
Storskærm, spillemaskiner 04.04.07
Tidligere i dag var Københavnsguidens geografiske Ekspedition på toppen af Irland for at plante vort flag (i hvert fald billedlig talt) på Malin Head. Nu er Københavnsguidens lingvistiske og cerevisiske Ekspedition nået helt til An Clochan Liath, et udsted der ligger på den anden side af en kæmpe ødemark hvor kun får patruljerer den smalle bjergvej, og her taler alle folk irsk (som det jo også ses på navnet på dette værtshus). Men Beedis ølhus, som det betyder, skuffer ekspeditionen, for de lokale sidder Gud hjælpe os og taler engelsk. Skuffelsen klinger heldigvis hurtigt af igen, for Guinnessen smager som den skal, vejret lader som om det er sommer den fjerde april, og vi kan se på palmerne i ølhaven hvor der hurtigt kommer bund i Guinnessen. Ellers er der måske ikke så meget at sige om Beedis, ud over at det ligger så afsides at vi næppe kommer her igen. Men skulle læseren komme ud til det yderste punkt i Irland før Island, så hils bartenderen fra os; han er en venlig mand der stadig husker den gang der kom en besøgende helt fra Dublin.

The Boar's Head

Sráid Chéipil, Ath Cliath (Capel Street, Dublin)
01 872 3107
8
8
Fadøl (Guinness, Hof, Kilkenny,)
sø-on: 23; to-lø: 0030;NB (kaldet "late opening", gudbevares) 8
pint Guinness: IEP 2,50 Lokalt
Fjernsyn, vildsvinehoved 13.07.01
Området her spås af nogle at blive centrum for det nye fashionable natteliv når folk får nok af det infernalske Temple Bar. Disse profeter må være meget fremsynede, for der er ikke noget trendy eller fornemt over svinehovedet her. Vi forestiller os at stedet ikke er gået i Dublins turist-boomtown-fælde, men derimod fortsat opfylder lokalbefolkningens behov for en hyggelig krostue uden for mange dikkedarer. Her er meget mørkebrunt, ølsjatter på bordene, gamle fotografier, et overset fjernsyn og en seks-otte fyraftensgæster. Stedet kunne have ligget i den danske provins, men så ville her være flere kvinder. Det kunne også forekomme på Nørrebro, men så ville her være flere branderter. Hvis man ergo tænker sig en slags kombination af Marstal og Jagtvej, har man forhåbentlig forstået hvad vi mener.

Musikken lyder lidt som en walkman uden at man har hovedtelefonerne på. Det er altså ikke ligefrem harper eller whiskey in the jar.


The Bogside Inn

21 Westland Street, Derry (Londonderry)
028 7126 9300
8
7
Fadøl (Guinness, Harp, Budweiser)
7
pint Guinness: GBP 2,40; Lokale mænd
Pool, spillemaskine, fjernsyn 03.04.07
Vi afslører næppe nogen hemmelighed når vi nu fortæller at der på Bogside Inn hersker stor sympati med den nærliggende republik. Vi er midt i den gamle krigszone med de kendte vægmalerier af molotovcocktailkastende republikanere, og her har man valgt at tage konflikten med på værtshus. Den kendte frase "you are now entering free Derry" er tilmed aftrykt på Bogsides T-shirts som kan købes i baren for tolv pund, og i øvrigt er stedet dekoreret med fotografier af de talrige konfrontationer med den britiske hær. Det er lige før her har været tale om nørrebroske tilstande, men i dag er her heldigvis stille og fredeligt, for der er hesteløb i fjerneren, som lader til at interessere alle og jo kun går ud over hestene og et par jockeys som bliver trampet på ind imellem.

Her er siger og skriver ikke en eneste kvinde på det her værtshus, så alle kan koncentrere sig om at drikke Guinness og Harp, og fliden er stor. Vi skal ikke udtale os alt for sikkert om andre menneskers alkoholforbrug, men lad os gætte på at hvis en af gæsterne fandt på at sælge sin lever på eBay for at finansiere en ny forsyning molotovcocktails, ville han næppe opnå toppris. Ud over kvinder mangler her også hornmusik, så når vi alligevel anbefaler Bogside Inn, er det på grund af den helt særegne stemning og følelsen af at befinde sig på et historisk sted.


The Bunch of Grapes

Sráid na Céibe, Gaillimh (Quay St, Galway)
10
10
Fadøl (Guinness, Amstel, Hof, Bulmer's, Heineken, Budweiser)

pint Murphy's: EUR 3,70; Lokalt?
Fjernsyn 04.04.07
Vi har nu været i Galway i en halv times tid, og vi har allerede fået bekræftet en fordom: Her er enormt mange værtshuse, faktisk ligner hele byen en moden version af Jomfru Ane Gade, og alle stederne er stuvende fulde. Måske fordi alle skal se en fantastisk vigtig fodboldkamp, eller måske er alle bare ved at drikke sig i form til Langfredag hvor hele landet tørlægges. Vi har altså ingen problemer med at finde værtshuse, men det er svært at finde plads. Bunch of Grapes er nu kun halvfyldt, og vi frygter først vi er faldet over en slags vinbar som måske er lidt for moderne for Galway og Københavnsguiden, men bare rolig. Det er en helt almindelig irsk pub af den lidt pæne slags som appellerer til såvel yngre kvinder som lidt ældre hattemænd, og fjernsynet er gemt væk i en krog. Bardamen er sød og flink og føler sig foranlediget til at undskylde at prisen på en skotsk single malt nærmer sig københavnerpriser. Indretningen er god og gedigen irsk som det kendes fra Valby, og alt er helt i sin orden. Yngre læsere ville måske finde stedet lidt støvet, og vi skal ikke udelukke at det samme snart gælder for os.

The Central Bar

12 Ann Street, Baile An Chaisil (Ballycastle)
028 2076 3877
9
8
Fadøl (Guinness, Budweiser, Harp, Hof, Smithwick's)
23; 10
pint Guinness: GBP 2,30; Lokalt
Fjernsyn 02.04.07
Ballycastle ligger cirka midt i Verden, lige langt fra Belfast, Skotland og Republikken, og dens centrale pub har fået æren af at være Københavnsguidens første nordirske værtshus.

På turen herop ad den smukke kystvej har vi fulgt med i de spændende nyheder om en regeringsdannelse med partnere som ikke kan fordrage hinanden, og vi er sandt at sige spændte på den uendelige konflikts indflydelse på værtshuslivet. Er man f.eks. stemplet som republikaner hvis man bestiller en Guinness, og vil republikanerne se skævt til en Harp? Er vikingernes hærgen tilstrækkeligt glemt til at neutralisere en Hof? Eller skal vi gå den sikre, globale middelvej og bestille en Bud? Synet af Guinnesshanerne afgør sagen på et millisekund, og med hver vores pint sort stads nyder vi den stille mandagsstemning på et sådan set meget hyggeligt irsk værtshus som til forveksling ligner kollegerne i Skandinavien, og hvor musikvideoer veksler med reklamer i en lind strøm.

Den store nyhed er at Central Bar nu også fungerer som vinbar indtil kl. 21, og bortset fra det er der ingen nyheder. Måske er det bare sådan det skal være.

Restaurant ovenpå.


The Don Bar

16-18, Creggan Road, Derry (Londonderry)
028 7126 1032
8
7
Fadøl (Guinness, Smithwick's, Harp, Hof)
23; 7
pint Guinness: GBP 2,45; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine 03.04.07
Derry har selvfølgelig som alle andre byer anonyme afsides beliggende værtshuse, og sådan et er vi på nu. De tre gæster hænger ved baren og følger med i cricket og weakest link, og det er svært at forestille sig at der vil ske noget når aftenen bliver voksen, og det er vel det det høje lydtryk fra fjernsynet skal maskere. Men det er måske også lige det man har brug for hvis man bare vil hænge i hyggelige omgivelser og nyde sin Guinness. Og Don Bar er da heller ikke nævnt i turistbrochuren, så vi anbefaler dette sted til alle der ikke gider spille pool, billard og høre musik.

The Fort Bar

25-27, Springfield Road, Beal Feirste (Belfast)
028 9023 1348
9
7
Fadøl (Guinness, Harp, Smithwick's, Budweiser, Hof)
23; 6
pint Guinness: 2,20 GBP; Lokalt
08.04.07
Vi snupper lige den sidste Guinness i Irland i denne omgang. Det er påskesøndag aften; alle påskemarcherne i løbet af dagen er afsluttet, og Jesus tillader igen at man drikker øl, men han har vel også noget at fejre netop i dag. Ved første øjekast kunne man egentlig godt tro at man kom ind i en kirke når man træder ind i The Fort Bar. Hele værtshuset er delt op i fornemme træbåse, der er højt til loftet, og hele fire fjernsyn forkynder et eller andet som ingen følger med i alligevel.

Vi sætter os op i baren og nyder den afslappede stemning et stenkast væk fra hovedstrøget. Sammen med en flok halvgamle mænd fordøjer vi dagens oplevelser og undrer os over den enorme forskel på værtshusene her i området. På Bar Berlin ovre på loyalistsiden af muren er der liv, glade dage, kvinder, hornmusik og drukkenskab; her er der ingen kvinder, ingen musik, knapt nok liv, men dog drukkenskab. Med andre ord: der er noget for enhver smag i Belfast, en god ølby.


The Four Seasons Pub

Sráid Chéipil, Ath Cliath (Cable Street, Dublin)
8
7
Fadøl (Guinness, Budweiser, Hof, Smithwick's, Heineken, Foster's, Kilkenny)
23 6
Pint Guinness: 2,40 IEP Lokalt
Fjernsyn, jukebox,spillemaskine. 13.07.01
Det er svært at finde en analogi til denne pub i København, for det ligner mest sumpestedet Kominek i Poznan, men skal vi alligevel byde ind, må det være et ægte arbejderværtshus som fx Bommen på Amagerbro. Folk er lidt sure og utilpassede i deres tiltrængte brandert, og vi vil måske formode at vi her godt kunne finde en rekrutteringscentral for IRA. Her er i hvert fald en forbryderplakat af M. Thatcher med teksten:"WANTED for murder and torture of Irish prisoners".

Vi opsummerer kort: Et mørkt, temmelig slidt, weltschmertzagtigt sted for den uprivilegerede underklasse. Men vi må hellere holde kaje nu, for vi er blevet advaret. Og som der står: "Whatever you say, say nothing".

Underholdning: Udmærket fortidsmusik.


The Front Door

An tSráid Trasna Uact, Gaillimh (Cross St. Upper, Galway)
9
8
Fadøl (Guinness, Bulmers, Smithwick's, Hof, Budweiser, Stella Artois, Millers, Hoegaarden, Coors)
9
pint Guinness: 3,80 EUR; Ungt gå i byen-publikum
04.04.07
Rosie McGees pendant i Irlands uden tvivl fedeste pubby, Galway, er The Front Door. Her går de unge på værtshus, for det skal man jo hvis der skal scores, men som alle andre mainstreampubber har man ikke fat i det væsentlige. Udbuddet er magen til det man har alle andre steder, dvs. de almindelige standardfadøl, selvfølgelig den ligegyldige Smirnoff-vodka, og så de almindelige standardwhiskeyer som her i Irland er deres eget rædselsfulde destillat. Det lyder måske lidt surt, men så lad os vende det om og erklære at det helt objektivt kan konstateres at her er hvad Otto, en dansker fra en snart uddød generation, ville have kaldt: festligt, folkeligt og fornøjeligt.

Visa


The Lifebelt Bar

Main street, Béal átha Liag (Lanesborough)
8
8
Fadøl (Guinness, Miller, Hof, Budweiser, Smithwick's, Heineken)
NB Se note øverst på siden 7
Pint Guinness: 2,25 IEP Lokalt
Pool 15.07.01
Så er vi kommet ud på det irske bøhland med stenkirker og stengærder. Og den lokale oase er som man må forvente. Men huset har ikke stråtag, og vi er endnu ikke blevet forhørt om vi er englændere. Men det antages vist, for vi bliver faktisk bevidst sjoflet med hensyn til ventetiden på Guinnessen.

The Oliver St. John Gogarty's

Bara an tempaill, Ath Cliath (Temple Bar, Dublin)
9
9
Fadøl (Guinness, Kilkenny, Hof, Budweiser, Smithwick's)
23 8
pint Guinness: IEP 2,95 Blandet
13.07.01
Folk med forstand på den slags har fortalt os at de såkaldt irske pubber på kontinentet intet har at gøre med den ægte vare. Vi er også opmærksomme på at Temple Bar-kvarteret måske heller ikke i de indfødtes øjne repræsenterer samme vare, men et besøg i et af distriktets prominente etablissementer afslører i hvert fald nogle iøjnefaldende forskelle mellem Strecker-imperiets konceptbarer og højre bred af floden Liffey. Gogarty's er et stort sted i to etager. Det er på een gang traditionelt og moderne, på een gang ægte og forlorent. Vi befinder os på første sal i et stort lokale med ganske få siddepladser og rigtig mange ståpladser. Rummet er vist temmelig nyindrettet i en lidt bastant stil med falske loftsbjælker og barragelse. Man kan få serveret moules marinières og andre uirske ting. Til overflod er stedet en station på "Dublin Pub Crawl" for turister. En gruppe musikere spiller irsk folkemusik og pakker sammen når turisterne er kravlet videre. På den anden side er her også et varieret lokalt klientel i mange aldre som lader til at drage nytte af al denne diversitet. Musikken er faktisk god og - tror vi - traditionel, og alle hygger sig.

I en verden i forandring står Gogarty's måske netop for den blanding af nostalgi og udvikling som værtshuskulturen behøver for at overleve. Og haha! En tilrejsende tysker eller hollænder eller belgier eller sådan noget troede faktisk at de herværende anmeldere var guider på pubcrawlen. Han må have været en menneskekender.

Visa.


The Parnell Mooney

Sráid Pharnell, Ath Cliath (Parnell Street, Dublin)
10
8
Fadøl (Guinness, Budweiser, Hof, Smithwick's, Heineken, Foster's, Kilkenny)
NB Se note øverst på siden 7
IEP 2,50 Citypublikum
18.07.01
Et stenkast fra hovedstrøget O'Connell Street finder vi et meget flot sted i en slags art deco-stil som næsten ville være selvskrevent til konditori eller hotelreception. De kloge irere har heldigvis valgt at indrette et hyggeligt værtshus i de prægtige omgivelser. Receptionsskranken, som jo altså nu er bar, ligger let tilgængeligt midt i lokalet. Sådan får man jo også flest mulige meter bardisk for pengene. Man burde næsten gå herind bare for at beundre de udskårne paneler i mørkt træ og de flotte lamper, men heldigvis behøver et sådant museumsbesøg jo ikke at blive en aldeles tør og ølløs oplevelse.

Musikken er dæmpet nok til at tillade højrøstede mobilsamtaler. Sandt at sige var det anmelderne der førte alle disse samtaler, ikke en praksis vi normalt anbefaler, men ellers var vi aldrig kommet hjem til vore ventende læsere.
Visa


The Rex Bar

215 Shankill Road, Beal Feirste (Belfast)
028-9024-1698


23;
pint Guinness: GBP 2,20
08.04.07
Den første velkomst da vi trådte ind i unionisternes bydel, var fuckfingeren fra bydelens unge. Men denne hilsen passer fint med det krigeriske ydre man finder på Shankill Road i Belfast Nordvest. Murmalerierne beskriver paramilitære operationer mod fjenden 300 meter herfra, eller effekterne og dødsfaldene fra de angreb som republikanske terrorister eller frihedskæmpere har foranstaltet her på vejen.

Vi trækker ind på The Rex Bar, en meget spartansk, lille, snusket bar hvor der flages med både Union Jack og dronning Elisabeth. Og nu har øludbuddet lige pludselig skiftet, der er britisk øl i hanerne, men man kan dog stadig få en Guinness, men det nordirske Harp man ellers finder alle steder, er åbenbart bandlyst her. Bag baren står Jønkes storebror med tatoveringer så store at der kunne stå et ølanker på dem. Umiddelbart virker han lidt skræmmende, og det er vel også meningen, men han er egentlig meget flink. Bag ham trasker Dolly Partons lillesøster rundt med sine store ... nå, ja. Hun er knapt så flink, men hun er tilsyneladende kæreste med bartenderen, og det er da pænt af dem at de gider være her og holde dette slidte ølsted åbent. Alle gæster sidder trætte ved bordene, og vi føler selv trang til over endnu et par fadøl at synke hen i glemslen sammen med dem. Men vi må videre fra Rex Bar til Royal Bar; alle værtshuse her er åbenbart kongelige. Det er ikke til at se det hvis man ikke lige ved det.


The Scotch House

51 Main St, Bushmills
028 2073 1642
7
8
Fadøl (Guinness, Harp, Tennent's, Bass)
23; 9
pint Guinness: GBP 2,40 Avislæsende mand
Fjernsyn, spillemaskine 03.04.07
Så er Københavnsguiden kommet til Bushmills som jo er verdenskendt for sit whiskeydestilleri som blev legaliseret i 1608 og altså må være startet som ulovligt hjemmebrænderi. Nu er vi sandt at sige ikke så begejstrede for deres produkt, så vi styrer mod The Scotch Inn hvor man vel må kunne få nogle gode dråber fra det Skotland som faktisk er inden for synsvidde nede fra stranden.

Her er sådan set meget hyggeligt med brunt træværk og plasticmursten, men whiskyudvalget er ikke for godt, og vi nøjes med en Guinness nede i hjørnet hvor vi ikke kan se det fjernsyn der tilsyneladende er den eneste trøst og underholdning for en meget lidt travl kromutter. Bortset fra flimmeren er her musestille, og vi kan beundre nogle småkunstneriske fotografier af stamgæster i færd med at drikke Bushmills. Det ser mere højtideligt end egentlig headbangerfestligt ud, men måske er The Scotch House et sted hvor nydelsen kommer indefra.


Tig Coili

Mainguard Street, Gaillimh (Galway)
10
10
Fadøl (Guinness, Stella Artois, Budweiser, Heineken, Amstel, Hof, Murphy's Stout, Smithwick's)
8
pint Guinness og 35 ml Tullamore: 7,50 EUR; Forskelligt larmende
Orkester 05.04.07
Gågadestrøget i Galway ligner hver aften Strøget i København på en lørdag nat. Folk vader frem og tilbage mellem værtshusene, og ingen kunne drømme om at gå hjem før de bliver smidt ud klokken elleve. Midt på strøget ligger Tig Coili, et charmerende, rødt ølsted hvor der hver aften er levende violinstrygning, og hvor halvdelen af Galways indbyggere tilsyneladende er samlet på under 100 kvadratyard. Midt i det hele har vi nu kæmpet os ind og har fået en ståplads trængt op i en vægkrog hvor vi balancerer med en Guinness i den ene hånd og en Tullamore Dew i den anden.

Umiddelbart skulle man jo tro at det var det glimrende irske øl der fik folk til at sprænge værtshusene hver aften, men de tre unge piger ved siden af os under det landlige dukkehus drikker Millers og Bud light - hvor meget mangel på anstændighed skal man egentlig tilstå den unge generation; men de skal selvfølgelig ikke bebrejdes at de søger samme sted hen som alle andre. Bebrejdes skal derimod musikken på Tig Coili, tre musikanter sidder lige ved udgangen og klimprer på et par strenge, og de kan næppe selv høre noget for lydtrykket fra de mange gæster der måske giver den en ekstra skalle i aften, eftersom hele Republikken i morgen holder Langfredag hvor alle taler om øl, men ingen må drikke det.

Vi opgiver og går i stedet over til An Púcán hvor en mikrofon og en rytmebox synger for pæne, tykke amerikanere der klapper høfligt inden de spytter i glasset næste gang.


Tracy's Bar

1 William St, Derry (Londonderry)
028 7126 9700


23; 7
pint Guinness: GBP 2,30; Irske øldrikkere
Fjernsyn, spillemaskine 03.04.07
Noget kunne tyde på at borgerkrigsbyen Derry er ved at falde lidt af på den. På den ene side flager baren massivt med irske flag og støtter helhjertet det katolske fodholdhold The Celtics, og med en kæmpe plakat lader man forstå at den sentimentale sang om en ung mand der kæmper med hungersnøden og den kongelige overmagt så hans lille barn og hustru kan leve videre, har noget med fodbold at gøre, samtidig med at man falder på knæ for undertrykkerne og viser itv-fjernsyn med kampe fra det forenede kongeriges fodboldhovedstæder, Liverpool og Manchester.

Vi har ladet os fortælle at Derry nærmest er det store nattelivscentrum i Irland, men i så fald er vi vist vidne til en sløv start. Lad os håbe på at det blot er fordi der nu skal samles kræfter til det store musik- og ølbrag senere i aften.


Trader John's

Sráid ó Móhrad, Ath Cliath (Moore Street, Dublin)
8
9
Fadøl (Guinness, Foster's, Carlsberg, Budweiser, Beamish, Smithwick's, Heineken)
23 3
Pint Guinness 2,45 IEP Lokalt, en del ældre
Sportsfjernsyn på storskærm, lyskryds 13.07.01
Kbhguides debut i Báile átha Cliath (da. Dublin) og Irland må naturligvis indledes med en Guinness, og stor var forbløffelsen da den mærkværdigvis smagte som hjemme. Men atmosfæren for øldrikkeren er lidt anderledes. Irland er nemlig et vidunderligt civiliseret land der trods sit ringe indbyggertal kan fremvise et værtshus på næsten hvert eneste hjørne. Som man kan se af navnet på dette værtshus, var her engang en købmandsbutik, men man har indset nødvendigheden af at skifte til mere basale næringsmidler og har fået en ganske særpræget pub ud af det der overhovedet ikke ligner det en dansker forstår ved en irsk pub. Her er højt til loftet og lydt, men de gamle omgivelser lader lidt diskret charme sive ud. I øvrigt udgøres udsmykningen af historiske billeder på væggene, bl.a. fra påsken 1916.

Vi sluttede af med en pint Smithwick's, en lidt frugtagtig mørk øl der ikke rigtig gør sig efter en Guinness. Brug den evt. i stedet som hors d'oevreøl.

Ingen musik.
Visa


Willie Boulgers

An Caiseal (Cashel)
Vi har kun angivet bynavnet som adresse. Det er alt rigeligt.

8
10
Fadøl (Guinness alm. og extra cold, Hof, Heineken, Harp, Smithwick's, Budweiser, Kilkenny)
NB Se note øverst på siden 5
Guinness: 2,30 IEP En irsk bondemand
Fjernsyn, jukeboks 17.07.01
Her er vi ved at være fremme ved det Vestirland vi havde håbet på. Efter at have trodset regn og rusk på smalle veje der vrimler med køer, får og beder, er vi nået til An Caiseal. Her er tre huse på en bakke med udsigt over en lille fjord og nogle flere bakker.
Et af husene er selvfølgelig en pub af ganske almindelig beskaffenhed, men med den flotte udsigt og ild i pejsen. En enkelt rødmosset lokalbeboer får sig en formiddagsguinness og -whiskey, og kromutter tuller rundt og gør rent. Her er præcis så øde, isoleret og forblæst som man kan forvente sig her på kanten af Atlanterhavet. Illusionen brydes kun af at bardamen lige har tændt for flimmeren for at se en eller anden soap. Vi forstår og tilgiver.