Indre Vesterbro

kan afgjort byde på lidt af hvert. Der er steder hvor turisten vil få sine værste fordomme om bydelen bekræftet, men der er også hyggelige klassiske værtshuse og moderne caféer. Priserne er så lave som man nu kan finde dem i København. Gæsterne er i høj grad stampublikum hvilket kan give sig udslag i både fællessang og dans flere steder. Visse steder kan det være en god ide at have lagt overskægget hjemme da man ellers vil blive betragtet som politimand.
Allerede oppe ved Hovedbanegården finder man anerkendte værtshuse som Pinden og Jernbanecafeen der lukker klokken to hvilket desværre er sent på Vesterbro. Også Sommersted vil vi gerne anbefale.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Café 33

Dybbølsgade 33
33 31 90 16
5
6
sø-to: 00; fr-lø: 02; 7
0,5 l alm.: 30; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn, en slukket jukebox. 03.02.07
Anmeldt første gang 19.12.98
33'eren domineres af to borde. Dels et billardbord og dels et rundt bord hvor stampublikumet sidder og diskuterer dagens begivenheder. Hermed er det meste beskrevet, for de eneste andre attraktioner er nogle små borde der kliner sig op ad væggene. Når man sådan sidder i mørket, kan man se på baren som ud over billardet er det eneste lyspunkt, og man kan lytte til den igangværende debat. Uden at være smagsdommere vil vi dog hævde at debatten der er ret fjendtlig over for medmenneskene, kan få en til at føle sig uvedkommende og fremmedgjort.

Café 42

Sønder Boulevard 42
33 31 60 66
8
5
00; 6
alm.: 17; Lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine, fjernsyn 03.02.07
Anmeldt første gang 16.09.00
Efter at have tilbragt timer med at besøge halvsmarte caféer med småintellektulle ambitioner er vi nu endelig havnet på dagens første skilteværtshus, og vi havde da næsten glemt det vittige i at "Cykler skal anbringes i Baggaarden", at baren tilsyneladende er en filial af "Kongelig dansk Lodsvæsen", eller den elementære fniseværdi i at toilettet tilsyneladende indeholder "Krigsgas". Om det skyldes de morsomme skilte, skal vi ikke kunne sige, men nummer 42 er velbesøgt, med godt tryk på Radio 2 og Cecilrøgen og et noget støjende billardspillende publikum, og man kunne næsten komme til at tro på at her kunne komme god gang i den senere på aftenen.

Ligefrem bydelens naturlige samlingssted bliver det vel aldrig, men for den gæst der har lyst til et traditionelt værtshus med mere end de tre drukmåse i hjørnet, er det et rigtig godt bud

Musik: Lokalradio


Bodega 54

Halmtorvet 54
33 31 65 27
5
7
Fadøl (Hof, Carls Special)
ma-lø: 00; sø: 20; 6
alm.: 15; 0,5 l alm.: 20; Lokalt
Fjernsyn, telefon. 03.02.07
Anmeldt første gang 16.04.99
Gab. Hvad er der nu galt med dynejakker, murerkasketter, et flimrende sportsfjernsyn der udsender sit rungende hysteri, og et renoveret lokale med cafeteriaambitioner. Sådan er der i hvert fald her hvor man kører videre på bedste beskub med et noget fortidigt koncept uden videre ambitioner. Hele denne kaffestue er overmalet i lyseblåt med lidt hovedløst tingeltangel rundt om. Baren er dog klassisk, omend sparsomt udstyret. Men ganske uklassisk er en af lamperne der er konstrueret af en pære ophængt under en metalplade med ølflasker tæt sammen rundt om.

Café Asger

Vesterbrogade 42
33 31 96 64
9
7
Grøn og Classic fra fad.
sø-lø:22-05; 9
alm.: 21 Blandet lokalt
Fjernsyn, spillemaskine. 19.09.98
Lukket

Asger kender vi bedst fra den lyse side af klokken 2, og her samles da også en stor del af Vesterbro ud på natten. Klientellet er blandet, og en ret stor del sidder og kysser i hjørnerne. Det forstærkes ydermere lidt af at det grønlandske publikum for øjeblikket er fortrængt hertil under Istedgades byfornyelse. Det basale lokale skriger på caféindretning med højt til loftet og store flader, men den skarlagensrøde vægfarve og parketgulvene med lidt spredte gulvtæpper ændrer indtrykket fuldstændigt i retning af teatercafe. Men her ud på natten skifter stilen til noget der ikke ligger lige for, med høj, lidt aggressiv musik, kvinder af vidt forskelligt tilsnit der kan virke hæmmende på ens sindsro, og så de før omtalte romancer.

Dankort


Café Bar2k

Sønder Boulevard 30
33 25 88 15 www.bar2k.dk
9
7
Fadøl (Staropramen, Carls Special, Hof, Erdinger, Menabrea) Ca. 30 slags flaskeøl
ma-on: 00; to-lø: 02; sø: 22; 9
fadøl: ca 40; Yngre
Pool, bordfodbold, spillemaskine, fjernsyn 03.02.07
Anmeldt første gang 16.09.00
Lukket

Lolas Café åbnet her

Hvis vi, bare rent retorisk, antager at der i vore dage partout skal ligge en ung, smart café på hvert gadehjørne, så må Bar2k roses som en hæderlig repræsentant for genren. Nogle caféer kan faktisk genskabe den fra værtshusene kendte intime, dagligstueagtige atmosfære hvor man får lyst til at hænge hele eftermiddagen. Det er selvfølgelig ikke let at sige hvad der skaber denne stemning, men indretningen må have noget at sige.
I modsætning til de yuppieinficerede overklassecaféer hvor man jo bare køber stort ind af dyrt og fantasiforladt inventar, så har Bar2k møbleret med et charmerende udvalg af marskandiservarer suppleret med kunstnerisk draperet fløjl (eller hvad det nu er) i loftet, en væg tapetseret med gamle nodeblade og al den slags skrammel der tiltaler de cafégæster som lever af SU snarere end aktieoptioner, og som ikke strammer slipset før besøget. For at tilgodese hele spektret er avisholderen dog leveringsdygtig i både Euro(wo)man, Familie Journalen og Anders And.
Hvis du ikke lige må og skal have en Hof på flaske, kan Bar2k godt anbefales.

Musik: Impressionistisk stene-pop.
Dankort


Barbar Bar

Vesterbrogade 51
33 31 88 89 www.barbarbar.dk
9
9
Fadøl
sø-on: 00; to-lø: 02; 7
Alm.: 26; 0,5 l fad 47; Yngre cafépublikum.
Trådløst internet 22.03.10
Anmeldt første gang 19.09.98
Navnet Barbar Bar stammer fra Wikke og Rasmussens fantasifulde univers, men etablissementet her kunne ikke have mindre til fælles med det skumle film noir-værtshus hvor Olsen bestilte to kolde fra kassen. Virkelighedens Barbar Bar er nemlig et standardcafeprodukt til Vesterbroborgerne når de vil have brunch, sandwiches eller wraps i et gyldent og trygt cafeskær. Den ligner en sammenblanding af en spansk klosterkælder og et konditori med ægte plastikstuklofter og klunkelysekroner, og på trods af denne indretningsspecialitet har man alligevel ikke kunnet undvære det obligatoriske metaludsugningsrør under loftet der hører hjemme som pynt på enhver café.

Gæsterne her skulle efter sigende alle være noget ved musikken, men den ægte vare kan dårligt trænge igennem det meget høje lydniveau af højrøstet tale. Klientellet deles afgjort ikke med naboen Vester Kro da man ser et voldsomt socialt skel på de tyve meter.

Maden er der efter sigende vist ikke så meget at sige om, men en gang imellem er her stand up-show.

Dankort


Boulevarden

Sønder Boulevard 76
33 31 83 03
7
5
01 6
Alm.: 11; Lokalt
Billard, spillemaskine, fjernsyn, jukebox. 19.12.98
Er det en frokoststue eller et støvet kælderlokale brugt som beboerrum? Ingen af delene, men det er et linoleumsbeklædt gulv i et åbent lokale med et billard prominent placeret i midten. Langs vinduerne står de nussede borde hvor de åbenmundede og barskt hjertelige gæster sidder. Billardet er specielt, for her har man seks kegler, men til gengæld har man kun én hvid kugle. Vi har altså at gøre med et lokalpatriotisk værtshus hvor det største og måske eneste aktiv udgøres af gæsternes medleven.

Musik: Holger F og Lars Lilholt.


Buddha Bar - Vester Kro

Vesterbrogade 47
33 21 39 53
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic)
02; sø: 00 6
alm. 0,4 l Guinness: 35; Blandet lokalt
Fjernsyn, spillemaskine, jukebox, telefon 13.06.06
Anmeldt første gang 29.10.99
Her på denne supersommeraften på Vesterbros Torv hvor de lette kjoler og de tunge tatoveringer spadserer rundt omkring, er det vel ikke urimeligt med citypriser for en Guinness, men ellers ville man vel forvente et lidt mere socialklassevenligt prisniveau på Buddha Bar. En ven af Københavnsguiden var der i hvert fald i sidste uge, og denne selvbevidste person følte sig ikke tilpas blandt den typiske stamgæst på kroen, og hermed har vi antydet at den gamle Vester Kro trods navnetilføjelsen stadig er et lidt øllet, råt sted, men heldigvis har anmelderne ikke det fjerneste mod det miljø, men nu er sensible storbylæsere blevet advaret.

Buddha Bar ligger et par trin over gadeniveau ud til Vesterbros Torv. Et ikke særlig stort lokale hvis okkergule vægge prydes af forskellige slags ølreklamer. Føler man trang til søge tilflugt fra det noget støjende leben, kan man trække maven ind og krænge sig rundt om baren til et lille anneks med et 8-personers bord og en flot sofa.

Om aftenen ser man til tider et blandet danseglad publikum der hiver i hinanden med stor lyst under de ihærdige vakkelvorne ventilatorer til tonerne af klassisk popmusik af Larsen, Mogensen, Belli og den slags.

Dankort


Centralen

Gasværksvej 26
33 31 64 16
8
7
Underberg
01; 7
Alm.: 17; Underberg: 25; Mellem 16 og 18 rulles om prisen. Lokalt, hovedsageligt med et eskimoisk islæt.
Spillemaskine 05.03.11
Anmeldt første gang 14.05.97
Advarsel: Her kommer en favorabel anmeldelse af et værtshus som mange af vore læsere - det ved vi af bitter erfaring - vil finde anløbent og utjekket. Dels frekventeres det hovedsageligt af medborgere fra den nordlige del af riget (og værtshuset på den modsatte side af gaden hedder da også Cafe Nuuk), dels er det Brødrene Olsen der spiller Beatles og Svenne og Lotta, og endelig er belysningen så kraftig at man kan se alle de skavanker som ens stævnemøde havde håbet på at kunne skjule. Alt i alt fremragende grunde til at blive væk hvis man trænger til at styrke sit selv i et moderne storbysamfund.

Når vi alligevel ikke kan lade være at holde lidt af stedet, er det måske af selvsamme grund. Der er en behagelig stemning af frikvarter; her står vi af og kommer som vi er, og sidder og snakker med vennerne eller går roligt rundt og lufter øllen. Ingen fup eller falbelader, blot et gammelt københavnsk værtshus i egetræ og linoleum, og så selvfølgelig en Underberg til at skylle efter med.

Hele værtshuset er nærmest at betragte som et stort og tæt rygerum.


Centrum

Halmtorvet 58
33 79 77 27
8
8
01 7
Alkotester og kondomautomat.
alm.: 12 Yngre vesterbropublikum af den slags, der ikke stikker op for bollemælk.
Flippermaskine, Photo Play-maskine, elektronisk dart. 19.09.98
Lukket

Centrum var tidligere stamværtshus for den ene af Deres to anmeldere. Dengang et typisk værtshus for Halmtorvet, men siden er her frisket op i moderne farver, og vore gamle venner som altid kunne platte én for en bajer eller en halvtredser, eller Tove med tyve damer i sit brød, er her ikke længere. Anmeldelsen kan derfor ikke blive hel fair når man konstaterer at de mennesker som næsten havde fast bopæl her er fortrængt til andre græsgange. Men på trods af stilskiftet står der stadig tydeligt Vesterbro skrevet hen over atmosfæren. Der er to lokaler med den orangegule træbar imellem der giver lidt præg af spejderhytte, hvilket er meget hyggeligt. I et tilstødende lokale findes stadig et billardlokale. Loftet foran baren prydes af det største dannebrogsflag vi hidtil har set indendørs, og mange af gæsterne er endog meget kortklippede og typisk iført sorte nylonjakker.


City Pub

Vesterbrogade 19
33 31 79 72
8
8
Fadøl (Guinness, Kilkenny, Classic, Tuborg). Underberg.
02 8
0,5 l Guinness: 39; Lokale funktionærer
Spillemaskine. 30.06.03
Anmeldt første gang 16.09.99
Den østafrikanske situtunga med afuldet gulvtæppeøre, den schweiziske bjergged og et metaltyrehoved; alle signalerer de mandig territorialbevidsthed på storvildtjagt. Og voldsmotivet underbygges yderligere af de conquistadorhjelme der anvendes som barbelysning, og som vel først og fremmest skal give lidt bodegastemning.

Denne lille pub har ligget her med nogenlunde samme stil siden halvfjerdserne, men det gamle navn unddrager sig for øjeblikket vor hukommelse. City Pub er kort fortalt et lille værtshus for funktionærer der hellere ser sig selv i denne dagligstue blandt billig kunst og ophængte hjortehoveder der får storvildtjægeren frem i inkassoopkræveren, end hjemmehørende blandt de virkeligt lokale på pinden. Eller endnu værre på Postillionen.

I højttalerne høres forældet popmusik.
Dankort


De fire Årstider

Halmtorvet 34
33 22 82 85
8
7
sø-lø:05-01 7
alm.: 15; Stampublikum, men han forlod stedet, mens vi var der.
Spillemaskine, jukebox 23.11.98
Anmeldt første gang 27.12.94
På Halmtorvet ved Gasværksvej ligger De fire årstider der er en institution på Vesterbro da det er et kendt og elsket morgenværtshus. Populariteten er svær at spore en hverdagsaften hvor gæsterne er lige så livlige som en kilometersten.

Vi snakker her om et klassisk værtshus med træbordene, og dertil kommer reklameudsmykningen fra et kendt og elsket bryggeri. Det meste af det ophængte materiale er af ældre dato, bl.a. en Carlsbergetiket med hagekors på. Det ormædte frokoststueskilt er mindst ligeså gammelt, men desværre har man ikke gennemført denne type udsmykning særlig konsekvent.

Musikken kommer fra den pladesamling som andre mennesker har lagt i kælderen, men der kan altså ikke siges noget ondt om The Supremes, Rolling Stones og Abba.


Det lille Øresund

Oehlenschlægersgade 41
7
6
00; 7
alm.: 13; Underberg: 18; Lokalt
Spillemaskiner 03.02.07
Anmeldt første gang 07.08.99
I disse byfornyelsestider forsvinder de gammeldags værtshuse i stort tal fra Vesterbro. Så længe det gammeldags, slammede stampublikum ikke som enhver anden truet dyreart er beskyttet af Washingtonkonventionen, er det noget af en kunst og et kapløb at finde frem til sådan noget som denne lille bræddehytte med egetræsborde, rustikke petroleumslamper, potteplanter og flæsegardiner hvor man stadig kan slå en time eller otte ihjel med god stille sump som i gamle dage. Det er for den uvidende ikke lige til at sige hvilken logik der ligger bag det vandige navn, for hverken søværnet, handelsflåden eller sejlsporten lader til at være særlig stærkt til stede. Den eneste sport der udøves i stor stil på dette Øresund, består i at knalde en hund i den enarmede og nyde de blinkende lys.
Stamkundebillederne som naturligvis hører sig til, vidner dog om at bølgerne til tider går højt på Sundet. Faktisk så højt at det har været nødvendigt at hænge dagens bøn op ved indgangsdøren:
    Oh Herre! Lær mig at holde min store mund lukket indtil jeg ved hvad jeg taler om.
Enkelte af de billeder er faktisk af en sådan beskaffenhed at man må glæde sig over at de typiske gæster er over den alder hvor de kunne formodes at medbringe mindreårige børn.

Vi skylder selvfølgelig lige at fortælle at årsagen til det maritime navn her midt inde på Vesterbro er at ejeren af Øresund i Nyhavn trængte til et lille værtshus med fred og ro, og det blev så her på Det Lille Øresund hvor vi nu sidder og gynger med på 'Slabadubadelle' og 'Man skulle købe sig en tyrolerhat'


Dyrehaven

Sønder Boulevard 72
33 21 60 24 www.dyrehavenkbh.dk
8
8
Fadøl (Hancock pilsner, Porse Guld, Svaneke Classic, Refsvindinge Ale no. 16)
sø-on: 00; to-lø: 02;
ca. 0,4 l Hancock Fad: 40; (indtil kl. 18: 30,-) Yngre cafépublikum
Fortovsservering 14.11.11
Anmeldt første gang 16.09.00
Vi er på Vesterbro, og alle de unge studerende her skal jo have en café med kagemontre og lattemaskine, og det må helst ikke ligne de efterhånden gammeldags blankskurede cafehelveder man ser alle andre steder, så derfor har overtagelsen af det smukke gamle værtshus Dyrehaven været ganske bekvem.

Sidst vi var her nød vi den klassiske beverding hvor der var liv, øl, snak, billard og cigaretter. Men de gamle vesterbrostamkunder er kylet ud, så nu er her i stedet dødt, danskvand, tablettrykken, back gammon og kager. Selv om fortiden stadig æres med både det gamle kronhjortelogo og ophængte gevirer og gammel kaffebarindretning, er det altså gået temmelig meget ned ad bakke for Dyrehaven, men de unge studerende med deres opgaver har dog fundet en hjemcafé der med al sin retroagtige vesterbrohistorie klart er at foretrække frem for et stort lyst cafeakvarium for euromanden.

Dyrehaven fortjener ros for sin gode smag i fadøl omend de ikke skænker de lovede 50 centiliter, og derfor opfordrer vi gerne ølnydere til at besøge stedet og give lidt sund konkurrence til al den danskvand og kaffe vi mødte ved vores besøg.

Let guitarrock.
Dankort


Cafe Fatty's

Viktoriagade 14
33 31 76 65
8
3
Cigaretter 40,-
01; NB Åbner klokken 5. 3
alm.:15 Ældre lokalt.
Jukebox Billard Yatzymaskine 05.01.98
Lukket

Et lidt dunkelt værtshus i typisk vesterbromiljø. Et billardlokale hvor man finder de fleste borde rundt om billardet. Linoleum på gulvet og laminat på bordene. Billardrummet minder mest om en gammel spejderhytte hvor træskodder og spejle illuderer vinduer. I øvrigt er farverne værtshusgrønt som kendt fra tyverne og rødt loft. Baren ligger i separat lokale, og det hele ligner egentlig lidt en frokoststue.

Dankort


Fermentoren

Halmtorvet 29C
9
10
Fadøl(Croocked Moon Meat Market, Beer Here Hop Cat, Dark Horse Crooked Tree IPA, Croocked Moon Lawnmower - Cascade, Evil Twin Biscotti Break, og andre)
00; 9
0,5 l fad: 50;
Ølentusiaster 21.01.12
I et nyopført kælderlokale har man lavet endnu et ølkælderderivat med passende reverens for Mikkeller og BeerHere. Det er al ære værd, og kenderpublikummet har allerede fundet frem til de fine øl. For at kræse om dem, har man villet lave et lille stuemiljø med sofahjørne og det hele, men alle sidder alligevel oppe ved baren og snakker om fadøl, og når de ikke gør det, så drikker de dem til 50 kr. stykket. Sammenlignet med så mange andre steder i byen, er det måske ikke så urimeligt, øllets kvalitet taget i betragtning.

Der sker ikke alverden, selv ikke en lørdag aften som denne, så Fermentoren må først og fremmest betegnes som et afslapningssted for den halvsøvnige øldrikker der lige skal have en ekstra inden næste ølpause.

Dankort.


Foley's

Stenosgade 1
33 79 61 20
9
10
Fadøl (Tuborg, Carls Hvede, Classic, Hof, Guinness, Kilkenny)
05;NB evt tidligere ved mangel på kunder 8
0,5 l Guinness: 29; Blandet
Dart, fjernsyn 03.02.07
Lukket

Det gamle britiske Keegan hedder nu Foley's efter et par mellemstationer. Denne udgave af Foley har ikke noget at gøre med den hedengangne i Lille Kannikestræde, men det forholder sig vel bare sådan at Foley betyder Nielsen på irsk. Men til forskel fra landsmanden Kennedy rundt om hjørnet på Gammel Kongevej taler bartenderen dansk her.

Ellers ligner lokalet sig selv fra de gamle Keegan-dage med et stort højloftet rum hvor der er plads til lidt spredt fægtning inden for agtværdige sportgrene som dart og fodboldkigning. Lige nu er her besat med nogle festaber fra det bedre borgerskab fra Jørn Hjorting-segmentet, og derfor kan man godt formode at det er blevet et trygt, forudsigeligt - men afgjort også hyggeligt - Vesterbrosk bedsteborgersted.

Prisniveauet er overraskende lavt, og det sætter vi selvfølgelig stor pris på her på Vesterbro, men hvor længe mon det holder?


Freddys Bar

Gasværksvej 28, st
33 22 70 95
8
5
00 8
alm.: 14; Underberg: 20; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine 27.04.06
Anmeldt første gang 23.11.98
'Hellere det mørkeste værtshus end den lyseste arbejdsplads' står der på et af Freddys mange skilte. Det står ikke anmelderne ganske klart hvad denne fyndige påstand skal betyde, men her lever man i hvert fald fint op til hensigten.

Freddys er et fredeligt værtshus der virker som en stille oase i et af byens hårdere kvarterer. Et lille firkantet lokale med fire egetræsborde hvor enkelte gæster hænger og melankolsk betragter en beskeden samling vejskilte som de glade donorer fortrinsvis har hentet på Amager og i Brønshøj. I vinduet ses en skibsmodel i en glasmontre. Resten af udsmykningen er hovedsagelig reklamer fra landets dominerende bryggeri. Blandt alt det rodede tingeltangel ses den mest ynkelige rumsterstang vi nogen sinde har set. Det er tvivlsomt om her nogen sinde kommer rigtig gang i den, men her er fred og ingen fare.


Godiva

Stenosgade 1
33 79 03 80
7
9
Fadøl (Hof, Carls Special, Carlsberg Hvede, Guinness, Kilkenny, Strongbow)
ma-lø: 05; sø: lukket; 9
0,5 l Guinness: 26; Yngre citypublikum
Pool, fjernsyn 02.02.02
Lukket

Læseren kender sikkert de flotte Kings-askebægre som ligner et gennemskåret projektil, oftest i grå plastic eller rustfrit stål. Meget smukke, men besværlige at bruge og umulige at tømme. Vi kan forestille os at en arkitekt som på denne måde prioriterer form frem for indhold og væsen, har været ansvarlig for konverteringen af det gode gamle Keegan's til Godiva.
Stedet har jo været lukket i en lang periode, og her er virkelig taget fat om nældens rod. Væk er det gamle, mørkebrune, smattede inventar og det spændende internationale spektrum fra afghanere til zuluer. Man har bevaret den overordnede grundplan med poolbordet lige indenfor til venstre, derefter en lang gang med baren og til sidst en slyngelstue, og frem for alt har man stadig den sene lukketid.

Den dunkende og alt for høje musik er her også, lige som de engelsktalende bartendere. Ellers er det hele designet af Kings-arkitekten med stål og plastic og stearinlys og selvfølgelig gule vægge med cafékunst. Her er fuldt af ret unge mennesker, og sjovt nok virker det som om her er meget mere plads end i de gamle keegandage. Man har sågar indført en glasdør hvorfra gæsterne kan beundre baggården, men sandt at sige er vi overordnet noget skuffede. Det gamle Keegan var ikke altid lige tiltalende, men det havde trods alt en slags sjov, uforudsigelig rodebutiksstemning over sig. Godiva er sterilt, støjende og usexet. Desuden reklamerer de med Guinness til 22 kr., men man betaler altså 52 for to, og de smager ikke som de burde.

Dankort


Café Grotten

Sønder Boulevard 37
33 21 85 51
7
6
Grillmad.
00 6
0,5 l alm.: 28; Yngre lokalt
Billard, jukebox, dartmaskine, spillemaskine, yatzy 27.04.06
Anmeldt første gang 16.04.99
Nej, her er ikke klippestykker og dryppende vand og andre uhyggelige grotteting. Engang i fortiden har en eller flere anonyme kunstnere dekoreret Grottens vægge med sydlandske motiver som fx vinranker, guitarer og veldækkede borde. På trods af gentagne lakeringer og mange års tobakstjære kan man godt forestille sig at det en gang i fortiden har været ganske smukt. Den poetiske atmosfære der således lægges op til, har dog ikke ganske indfundet sig på denne fredag aften hvor den højtråbende stemning akkompagneres af Gasolin og anden kontant rock. Et af den slags steder hvor stampublikum er en stor flok der går rundt mellem hinanden, og alle kan tale med alle - hvis man er en af gutterne altså. Vi må desværre med vores sjældne besøg indrømme ikke at være en af gutterne, og derfor forespurgte man os forholdsvis høfligt om vi mon var politiet.

Hvis vi må give et godt råd, så er menukort med billeder af biksemad og lasagne måske mere passende til en grillbar end til et værtshus.


Guldregn

Oehlenschlægersgade 1
33 31 75 45
8
9
Underberg
ma-to: 00; fr-lø: 02; sø: 20; 7
alm.: 15; 0,5 l fad: 22; Lokalt
Jukebox, spillemaskine. 03.02.07
Anmeldt første gang 04.12.99
På trods af det beskedne ydre har Guldregn i lange tider været en rigtig berømt Vesterbroinstitution på grund af de liberale åbningstider. Det ligger lidt tungt for anmelderne at huske om man åbnede klokken 5, eller om man holdt åbent til 5. At Guldregn for en ti års tid siden var en skattet ingrediens i en ordentlig tur i byen, ligger i hvert fald fast. Måske en læser kan hjælpe med denne oplysning som under alle omstændigheder kun har historisk interesse, for åbningstiderne ligger nu i den konservative ende. Man bliver altså nødt til at indfinde sig inden 2 hvis man vil have lejligheden til at sætte sig ved et halvfjerdsercafeteriabord og nyde malerierne af eksotiske nøgne kvinder samt bartendersken som i vores fantasi godt kunne have ligget model til nogle af dem. Og egentlig er der stadig ganske idyllisk på en noget mere stilfærdig måde end i gamle dage.

Her er stille og fredeligt lige nu, og den flinke mand der gav en omgang til kammeraten Jens Erik B. og alle os andre sidst vi var her, er her desværre ikke mere.


Café Hjørnet

Halmtorvet 10 / Abel Cathrinesgade Gade
33 31 21 83
8
5
Fadøl: Tuborg.
02 6
alm.: 14 Lokalt
Spillemaskiner, jukebox 16.04.99
Anmeldt første gang 27.12.94
Lukket

Det må stå hen i det uvisse hvordan udsigten over Halmtorvet og Kødbyen har kunnet inspirere til den maritime udsmykning med sejlskibsbilleder, skibsrat og lanterner, men en vis kunstnerisk frihed må en værtshusholder vel have. Derudover er indretningen traditionel mørkegrønbrun, så man næsten kommer til at tænke på den indre by snarere end Halmtorvet. En messinglampe med en mærkelig hank belyser hvert bord hvor man finder 1 stearinlys, 1 potteplante og 1 askebæger. Bortset fra et par øjebæer af spilleautomater er Hjørnet altså et godt, gammelt, klassisk, anbefalelsesværdigt værtshus som forhåbentlig overlever by- og beboerfornyelsen.

Et yngre, eller i hvert fald nogenlunde yngre, stampublikum holder til omkring baren og lytter til solid dansk pop.


Jernbanecafeen

Reventlowsgade 16
33 21 60 90 www.jernbanecafeen.dk
9
7
02; 7
alm.: 19; Lokalt
Jukebox, spillemaskiner, trådløst internet (Få koden i baren) 27.03.12
Anmeldt første gang 26.10.97
Hvis man ikke skulle have forstået at værtshuset lige over for Hovedbanens mindre pæne indgang virkelig er en jernbanecafé, kan man bare se sig omkring. Her opfyldes virkelig drengetidens lokomotivførerdrømme med gode, gamle jernbanemalerier og et par vitriner med en samling Märklinmodeller som næsten overgår DSBs nissetog med møntindkast oppe i afgangshallen. Og banegårdens teutonske facade lige uden for vinduerne giver næsten mindelser om Berlin Alexanderplatz og de glade tredivere da rigtige mænd kunne slænge en kulsæk over skulderen og dragerne lastede Orientekspressen med østers og champagne til turen ud i den store verden.

Ud på aftenen kan det være svært at få sig en plads, og når det endelig er sket, kan det være svært at trække vejret gennem den røgfyldte atmosfære, men det generer tilsyneladende ikke de mange gæster.

Her er stadig fællessang hver onsdag og såkaldt train jam søndag.


Jernstangen

Istedgade 61
33 31 19 70
7
7
Fadøl(Carls Special, Tuborg)
ma-lø: 2130; sø: 2030; 7
Alm.: 12,50; Lokalt
Fjernsyn 16.11.02
Lukket

Vi kommer lige fra Riga, et selvbevidst sted med ugeblade på udenlandsk. Derfor er det et kulturklask at gå ind til naboen hvor alle gæster sidder og gætter med på lørdagsquiz med Jarlen. Kan man føle sig mere hjemme og samtidig fremmedgjort når man skal konfronteres med Dorthe Kollo og Keld Heick i dagligstueidyl lørdag aften. Nå, der er ikke lagt op til dans og disk bagefter, for klokken 10 bliver vi sendt hjem i seng, men de to anmeldere vil nok snyde og fortsætte ud i natten, og skulle vi blive skræmte ude i den pulveriserende verden, ligger Jernstangen her sikkert endnu i morgen.


Keegans Bar

Stenosgade 1
33 31 37 15
7
7
Hof, guldøl (pt. Carls Jul), Guinness, Kilkenny
05 7
alm.: 19; 0,5 l Guinness: 30; 16-22: 0,5 l alm.: 20. Yngre; mange engelsktalende
Pool, dart. 23.11.98
Lukket

For en ti års tid siden da Høfners Bar (eller sådan noget i den retning) netop var overtaget af irere, og i lang tid fremover lignede det bare et gammelt muggent værtshus med ølsjatter i krogene og et halvt århundredes tobakstjære i luften. Efterhånden som bartendernes landsmænd har gjort Keegans til deres stamsted, er der blevet råd til en af begynderæskerne fra fabrikken for irske værtshussamlesæt. Herfra har man fremdraget en bar med fadølsanlæg, en masse små brune borde og matchende stole, en dartskive, et poolbord, nogle enkelte Guinnessreklamer og et uhyre af et fjernsyn der brøler Sky Sport ud over et entusiastisk publikum. Ellers er her temmelig dunkelt, faktisk i en sådan grad at man dårligt kan se forskel på en Guinness og en almindelig Hof. Keegans er et populært sted, også blandt de indfødte fra Vesterbro og Frederiksberg. Det kan skyldes åbningstiden, men sådan set kan her vel være meget hyggeligt, måske fordi ølsjatterne og tjæren stadig kan fornemmes.

Dankort


Lolas Café

Sønder Boulevard 30
33 25 88 15
8
8
fadøl(Tuborg, Carls special, Guinness, Carls hvede)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 10
0,5 l Guinness: 45; Lokalt cafepublikum
Tændt sportsfjernsyn 05.03.11
Eksotiske billeder fra Cuba og den slags steder kunne tyde på at Eventyrernes Klub holder til her, og en eller anden slags ualmindelig forklaring har Lolas egentlig fortjent. Ellers er det måske svært at se motivationen for denne gule café på et Sønder Boulevard som kun langsomt har fulgt med i det øvrige Vesterbros udvikling fra arbejder- til artistkvarter.

Klientellet er af den lidt pæne type, altså ikke egentlige aristokrater, men måske med højere frekvens af studentereksamen end på de nærliggende Sommersted eller Grotten. Den slags ser også fodbold i dette århundrede, så Lola dublerer som sportsbar med et minimalt fjernsyn over for baren og storskærm i rygelokalet. Parret i baren diskuterer om fattige mennesker er kønne at se på, muligvis i relation til Cuba eller Tibet, men der skulle da ellers være masser af empiri lige uden for døren.

Rygerum.
Dankort.


Lones Kro

Gasværksvej 33
33 31 41 01
9
6
sø-lø:05-02; 7
Alm.: 17; Vesterbroere og grønlændere
Billard, jukebox, spillemaskine, yatzymaskine, fjernsyn 05.03.11
Anmeldt første gang 03.02.07
Gennem bulder og ballade synger Gustav Winkler at når man ser et stjerneskud, så skal man tænke på noget godt og ønske. Ønsker og ambitioner har de tilstedeværende helt sikkert, om ikke andet vedrørende øl og drinks og askebægre, men stjerner ser de nok kun når den herværende repræsentant for Nanortalik Tømrer- og Smedeforretning Aps er blevet puffet tilstrækkeligt og må tage til genmæle. Det sker lige nu, og næsten samtidig knuses et par glas, så den kompetente bartender har nok at gøre. Der er ikke noget at sige til det, for Lone er nemlig noget så sjældent som et morgenværtshus hvor klokken nu er hen ad tre om eftermiddagen, altså den gyldne periode hvor aftenen og natten er solidt gennemdrukket, og hvor en ny aften så småt kan tage sin begyndelse. Man skal nok have været med fra starten for rigtigt at kunne goutere det, men vi kan godt forestille os nydelsen ved at kunne fortsætte turen på dette vigtige sted.

Man hygger sig hos Tove

Gasværksvej 29
33 24 37 82
6
5
ma-lø: 00; sø: 16; 7
alm.: 15; Lokalt
Spillemaskine, jukebox, fjernsyn. 05.03.11
Anmeldt første gang 16.11.02
Man hygger sig da hos Tove, men hvorfor ligner det så et færgecafeteria på Bogø-Stubbekøbingoverfarten. Hvis der nu var en dump brummen af en 5000-hestes diesel, ville det nok være lidt hyggeligere, men her på landjorden er tiden løbet fra grønne cafeteriaduge, filtgulvtæpper og åben rungen.

Der er dog et sjovt billede fra Fyrtøjet af hunden med øjne så store som møllehjul der bortfører prinsessen. Bortset fra det er det småt med prinsesser, men en enkelt mølædt hund blandt gæsterne kan det blive til. Den har også store øjne, men det er af forundring over hvor meget man skal finde sig i.


McGonigle

Halmtorvet 10
33 31 21 83 www.mcgonigle.dk;
8
10
Fadøl (Tuborg, Tuborg Classic, Tuborg Gylden, Brøckhouse IPA, Leffe Blonde, Leffe Brune), Mange gode whiskyer.
sø-on: 00; to-lø:02; 8
0,5 l Tuborg Fad: 38; Fortrinsvis yngre publikum
13.06.06
Anmeldt første gang 01.12.05
Lukket

Her på hjørnet lå tidligere Cafe Hjørnet, et klassisk Halmtorvsværtshus med øl til rimelige priser for et arbejdende publikum. Den slags kan naturligvis ikke blive ved med at gå, og en ny ejer måtte derfor genopfinde stedet. Nu er det jo nemmere at finde på noget som andre allerede har fundet på, og derfor valgte man en pubagtig ting i engelsk stil, og stedets tema i 2006 skal selvfølgelig være udenlandsk øl og øl fra mikrobryggerier. Den slags kan vi selvfølgelig af helt principielle årsager ikke gøre andet end at støtte, men det er dog en skam at temaet ikke er valgt af veneration for øllet, men kun for at tækkes den imagebevidste kunde der gerne vil lægge pengepung til de lidt urimelige priser. Bartenderen i aften er både sød og charmerende og sjovt nok vist ikke den helt store ølentusiast. Men pyt med det, kunderne er egentlig også ligeglade og er mere interesserede i højrøstet at følge VM-kampen mellem Kroatien og Brasilien på stedets storskærm.

Medlemmer af Ølentusiasterne får 10 procents rabat, og det skal til stedets ros siges at her er rigeligt at gå i gang med. God tørst.

Dankort


McKluud

Istedgade 126
33 31 63 83
8
7
02; 6
Alm.: 17; Albani: 15; Unge og et par lokale.
Prærievognshjul, billard, jukebox, spillemaskine, fjernsyn 03.02.07
Anmeldt første gang 16.11.02
Hvilket voksent menneske husker ikke den populære bonderøvsdetektiv fra Texas, McCloud, og hans sure chef Clifford fra de glade dage i halvfjerdserne. Selvfølgelig skulle han have et københavnsk værtshus opkaldt efter sig. Og den ultimative amerikansk inspirerede bonderøvspubkultur er og bliver Texas-Mexicostilen, og det holder sgu endnu.
Her lørdag aften går det stille for sig, og det er ikke lige hvad man forventer på et vesterbrosted med en anstrøg af landlighed. Her burde jo sidde nogle skrålende ynglinge og bræge bræk- og bajerpoesi ud i lokalet, men de kommer forhåbentlig senere. Men det kan selvfølgelig også være at den almindelige tiltagende økonomiske muskelkraft blandt de unge danskere har gjort et værtshus med billige bajere overflødigt.

Ikke dankort.


Cafe Mexico

Dybbølsgade 49
33 31 83 08
11
8
Fadøl: Grøn og Classic.
02 7
0,5 l fad: 29; Underberg: 25; Håndværksklientel
Jukebox, billard, eldart, Photoplay, fjernsyn, bordfodbold 21.01.12
Anmeldt første gang 07.08.99
Hvorfor ligger der mon et Mexico i Oehlenschlægersgade? Burde det ikke have heddet Gulnare eller Guldhornet. Men kommer man indenfor giver det en smule mere mening, for der er over stedet noget saloonstemning der med lidt god vilje kan give Rio Grandeassociationer.

Tidligere foreslog vi at man på Mexico skænkede uniformsregulativet en tanke inden man kiggede forbi. Vi anbefalede sort løsthængende tøj, meget gerne sort adidasjoggingtøj, men nu er stilen lidt mere afslappet, og stemningen er fri og venlig.

Det er helt klart et etablissement for et blandet klientel, og umiddelbart kunne det godt virke som om en lidt rå opførsel gør sig her. Men vi så ingen brådne pander, og vi har intet belæg for at hævde at noget sådant forekommer. Faktisk mener vi at Mexico er et af de sidste ægte headbangervesterbroværtshuse der er tilbage, og vi anbefaler det ubetinget, ikke mindst på grund af den venlige og imødekommende betjening.

Musikken kommer fra jukeboxen som de forlystelsessyge kvinder fodrer ivrigt, og den spytter solide pophits med god baseffekt fra sig.


Mikkeller

Viktoriagade 8 B & C, kælderen
33 31 04 15 www.mikkeller.dk
8
10
(20 slags fadøl, de fleste fra eget bryggeri)
sø-on: 00; to-lø: 02;
0,2 l Citra Ipa fad: 35; NB: Meget høj ølpris Roligt vegeterende publikum
Udendørs servering på fortovet 28.11.11
På Vesterbro ligger en lille bar hvor man drikker øllet af snapseglas eller noget i ca. samme størrelse. Det kan virke temmelig underligt, men forklaringen kommer når man ser på prisen. Her udskænkes Københavns allerdyreste øl med literpriser helt op til 200 kroner. Her drikkes ikke meget, men folk nipper lidt til dråberne med kendermine og synker så hen over arbejdet med ipad'en imens de lytter til lidt forsigtigt hyggejazz fra højttaleren.

Om øllet nu helt lever op til priserne i konkurrencen med andre fremragende øller i byen, må vi lade være op til hver enkelt ølkender, men der er i hvert fald et rosværdigt stort udvalg i typer og styrker, lige fra 2,9% til 12,0%. Anmelderens personlige favorit til eftermiddagsbrug er Citra Ipa, en frisk smagende kraftig - omend ikke lammende - humlet ale af amerikansk tilsnit. Hvis pengene sidder lidt løst, kan vi sagtens anbefale at man går på opdagelse i den gamle kælder midt i det oprindelige arbejderkvarter hvor man i øvrigt stadig kan købe en øl til 15 kroner.

Dankort


Obelix

Vesterbrogade 53
33 31 34 14 www.cafeobelix.dk
9
9
Fadøl (Tuborg, Tuborg Classic, New York Lager, Ravnsborg Rød, Leffe Blonde)
sø-on: 02; to-lø: 04; 8
0,5 l fad: 45; 0,4 l New York Lager: 55; Happy hour 16-19. Studierabat. Yngre
Spillemaskine, fjernsyn 08.08.11
Anmeldt første gang 19.09.98
Af alle udskænkningsstederne på Vesterbros Torv er det nok Obelix der har den bedste udsigt. Hele facaden består nemlig af store glasdøre som i sæsonen er åbne mod den udendørs afdeling. Takket være nogle potente gasaggregater er det muligt at skabe en tålelig temperatur udendørs på kolde sommerdage. Man kan blandt andet nyde udsigten til en fascinerende butik med frækt undertøj.

Indenfor har vi et lille højloftet lokale med baren i et hjørne. Den gulvplads der ikke er optaget af små borde i mange forskellige designs, er dækket af en masse stole, så der er ikke megen bevægelsesfrihed når stedet er velbesøgt, hvad det som oftest er. De gule vægge fremviser stedvis bindingsværk og derudover forskellige motiver fra titelpersonens liv i gallerbyen.

Desværre ses lidt fusk med priserne. Produkterne fra Nørrebro Bryghus anprises til 55 kroner for en halv liter, men faktisk får man kun 0,4 liter i glasset. Foreholdt dette gives der alligevel ikke prisnedslag.

Musikken og de mange gæster bidrager til et ikke ringe støjniveau.
Dankort


Pinden

Reventlowsgade 4
33 31 50 35
11
8
ma-lø: 02; sø: 00; 8
Alm.: 24; Citypublikum
Klaver, spillemaskine 05.04.06
Anmeldt første gang 16.11.02
Pinden er stadig og har allerede været en smuk klassiker i mange år. Et værtshus i Georg Carstensen-stil som man efterhånden kun ser ganske få steder i byen. En smuk grøn 1840-er-stil som er passende her lige ved siden af kongerigets første jernbane.

Udsmykningen er italiensk romantisk, klientellet er vist hverken italienske eller romantiske, men de kan ryge cigaretter og drikke øl. Det kan man ganske vist også andre steder på Vesterbro, men ikke i helt så hyggelige omgivelser som her hvor to ældre gæster sidder afslappet og spiller Alley Cat på klaver og klarinet. Resten har åbenbart svoret sig sammen om at glemme at der efter i aften kommer en ganske almindelig torsdag morgen, men hvorfor bekymre sig om det nu.

Vi vil afslutningsvis hævde at hvis man har en hemmelig drøm om at møde Lumbye, Andersen eller Kierkegaard i de rette omgivelser, så er Pinden givetvis tidsmaskinen at gøre det i.


Postillonen

Istedgade 38
33 21 70 61
9
5
03 6
Alm: 17; Lokalt, men også et opsamlingssted for hele bydelen. En del grønlændere holder til her.
Jukebox, spillemaskine, flippermaskine. 16.11.02
Anmeldt første gang 27.12.94
Lukket

Kan man føle sig mere velkommen end når man allerede ved indgangsdøren bliver taget kærligt på kønsorganerne med en saglig kommentar om temperatur og størrelse. Nogle stivstikkere vil nok mene at denne hjertevarme modtagelse er lige lovlig pågående. De er hermed advaret mod at komme på Postillonen. Forcerer man alligevel indgangspartiet, vil man komme ind i et af bydelens mere særprægede steder.

Som man vil kunne forstå på indledningen er det ikke svært at komme i kontakt med folk her, selvfølgelig lige bortset fra at det kan være svært at skelne talen, godt blandet op med alkohol som den jo er. Der har med garanti aldrig været et ædru menneske indenfor her, og opførslen er derefter. Postillonen er stedet hvor hvem som helst kan score trods nok så uheldigt udseende, moden alder og hvad livet i øvrigt har udstyret en med af skavanker.

Enhver stilsikker cafegæst ville elske at hade stedet her hvis han ellers kendte det. Men på trods af et absolut sølle ydre, mener vi at det er godt der er plads til et alternativ til de tjekkede in-steder på Istedgade. Og der er hårdt brug for det når alt andet i området er lukket fra klokken 2.


Riga

Istedgade 79
33 25 25 60
6
8
Fadøl (Hof, Hvede, pt. Carls Jul)
ti-sø: 01; ma: lukket; 7
alm.: 19; 0,5 l alm.: 30; Engelsktalende udlændinge og unge piger i sort tøj
Syrefotografier 16.11.02
Lukket

Vores bartender er en rigtig humørspreder, men det er et surmulende og småtvært humør han har sat sig for at sprede på denne såkaldte kunst café hvor cafékunsten pt. består af landskabsbilleder fra de tyske motorveje. Mærkeligt at han ikke kan være lidt gladere, for han har sørme en stilsikker Puma-baseballhat som han sikkert har set omtalt i det ultimative livsstilsmagasin Wallpaper som her forefindes i rigeligt mål, og det burde da også fryde ham at hans nyopdukkede konceptbar lader til at gå strygende. Det nye vesterbropublikum i den købedygtige og studentikose alder har tilsyneladende opdaget et hidtil uerkendt behov for at drikke øl og cappuccino i dagligstuemøbler fra 50erne og lytte til psykedelisk jazz. Det skal såmænd nok holde i flere måneder, og til den tid er der nok nogen der har fundet på et nyt koncept. Der er jo mange østeuropæiske hovedstæder at tage af.

Nul dankort.


Café Sjælland

Halmtorvet 1
33 31 08 53
6
5
01 7
alm.: 14 Lokalt lettere forsumpet.
Spillemaskine, billard, fjernsyn, jukebox 30.11.98
Lukket

Vesterbro ligger på Sjælland og Sjælland ligger på Vesterbro, men det er nu svært at finde nogen mening med navnet. Den rungende Malm havde måske været et bedre navn, for her er lydt, og diskussionen kan man ikke undgå at høre selv om det kan være besværligt at høre hvad der bliver sagt. Selv om farverne er varme og kulturen er tilgodeset med både en buste af Beethoven og nogle spillemaskiner, føler man sig hurtigt fremmedgjort da andre end stamkunderne næppe føler sig velkomne. Her er en jukebox, og det ville vidunderligt hvis den blev brugt. Det skete dog også under vort besøg, og vi sendte straks en vemodig tanke til DRs hedengangne stereotest, for her har man vist anbragt højre højttaler ved baren og den venstre under billardet. Eller omvendt, men det samlede lydbillede blev højst mærkværdigt.


Cafe Skammekrogen

Svendsgade 1
33 31 19 08
8
7
Fadøl (Hof, Carls Special, Jacobsen Brown Ale)
sø-ti: 00; on-lø: 02 5
0,5 l fad: 28; Yngre og knapt så ungt. Formentlig fortrinsvis stampublikum.
Spillemaskine, fjernsyn 22.03.10
Anmeldt første gang 23.11.98
Måske er det meningen at Skammekrogen skal illudere jazzagtig parisercafé, men i så fald er værtshusholderen ikke besat af ideen. Først og fremmest er det nu et gammelt vesterbroværtshus med mørkebrune lofter i den velkendte nuance fra indre by. Caféassociationen kommer fra de velplejede trægulve og den lysorange væg med mønster i pudset. I det bageste rum gennem portalen hænger temmelig mange bybilleder og et stort stik af Københavns havn, og her sidder man hyggeligt og ugenert.

Det er faktisk helt mærkeligt at sådan et gammelt huleværtshus kan få lov at bestå på Vesterbros Torv, men på et enkelt punkt er Skammekrogen blevet moderne: man kan nu få lov at betale med op til flere slags kreditkort. Selv arbejdere og pensionister går ikke længere med kontanter. Tidligere var det reglen her at man blev sat i skammekrogen hvis man nævnte det forbudte ord, Dankort.

Dankort


Skippers Bodega

Istedgade 66
33 31 84 76
7
7
Fadøl (Hof, Carls Special)
ma-ti: 22; on: 00; NB to: ?; fr-lø: 05; sø: 19; 8
0,4 l fad: 35; Lokalt
Jukebox, fjernsyn, eldart 03.02.07
Anmeldt første gang 16.11.02
Istedgade er jo på sin egen måde et farvand hvor der både sejles og fiskes, men Skipper er nok det eneste sted i gaden hvor de faktiske redskaber kan beses. Her er nemlig skibsrat, redningskrans, fiskenet og det klassiske billede af fiskeren med pibe, sydvest og fuldskæg.

Det lader nu til at gå helt hen over hovedet på de lokale barhængere som underholder sig selv og næsten ikke kigger på fjernsynet som viser et program om smukke unge mennesker på en øde ø. I det hele taget må evnen til selv at skabe indhold og sammenhæng i sit besøg være en forudsætning for stamgæsterne, for Skipper gør sandt at sige ikke meget for underholdningen. Vi anbefaler at man tager en bog eller en avis med.

Pop- og slagermusik.


Sommersted

Sommerstedgade 2
33 21 01 60
10
9
Fadøl (Hof, Carls Special, Tuborg) Underberg.
05; 7
0,43 l fad: 37; Underberg: 25; Lokalt.
Billard, spillemaskine, rygerum. 05.03.11
Anmeldt første gang 19.09.98
Sommersted ligger henne om hjørnet, men ikke nede i kælderen - tværtimod ligger størstedelen af det ret aflange lokale nogle trin over gadeplan. Bortset fra denne afvigelse er her tale om en eksemplarisk repræsentant for det kendte københavnske lokal- og stamværtshus. Her er dug på bordet, potteplanter, levende lys og den rette mængde nips til at skabe en hyggelig dagligstuestemning. På denne lidt stille lørdag aften er der masser af plads på Sommersted; bartenderen Tanja med bare arme og tatoveringer trisser rundt og hygger om gæsterne der sidder klumpet sammen omkring to borde, og snakken går. Her er kort sagt et sted med en omgængelig stemning hvor man føler sig velkommen.

Lige ved indgangen findes et nogenlunde uforstyrret hjørne med billard.

Separat rygerum.


Spunk

Istedgade 17 / Abel Cathrines Gade
33 31 57 45
9
8
02; 7
0,5 l fad: 40; Underberg: 28; Lokalt, måske
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn 28.11.11
Anmeldt første gang 16.11.02
Af en eller anden grund virker Spunk altid propfuldt selv om resten af byen er stendød. En mulig forklaring kunne være at her sandt at sige ikke er meget plads, så folk kommer helt automatisk til at stå på nakken af hinanden, men her er nok også bare mere gang i den end så mange andre steder i gaden.

På Spunk virker publikum mindre forsumpet og mere initiativrigt, og med Hovedbanen i umiddelbar nærhed får stedet også et vist citypræg i modsætning til kvarterets almindelige lokalbodegastemning. Man kan bare betragte den formue i fremmed valuta som nu hænger i glas og ramme over det hele, og så kan man sagtens forestille sig Spunk som det foretrukne udgangspunkt for den kræsne forretningsmand eller fulde svensker som skal ud og studere det lokale næringsliv.

Spunk åbnede for 38 år siden og er efter bartenders oplysninger opkaldt efter mytisk væsen hos Astrid Lindgren og slet ikke noget sjofelt.


Stig's Vinkælder og Bodega

Helgolandsgade 1
33 21 44 68
8
5
Ceres alm. og guld fra fad.
02 9
0,5 l fad: 32. Udenbys?
Telefon 30.11.98
Lukket

Tilnavnet "den jysk/fynske ambassade" som optræder på facaden, skal selvfølgelig mest tages som udtryk for restauratørens ønske om selviscenesættelse, men mon ikke der er noget om snakken? Selv om det dominerende klientel denne mandag aften kom fra den modsatte side af Nordsøen, virker Stigs kælderrestaurant og -værtshus som et lille stykke provins. Indtrækket på stole og bænke langs væggene er lys bordeaux, lamperne er selvfølgelig af messing, de dominerende farver er mørke og brune, og blandt de obligatoriske ophængte pyntegenstande finder man egnsflag fra Bornholm, Ærø og Vendsyssel. Det mest markante indslag i udsmykningen er et væld af kasketter i baseball/bøllehat-stilen, og man kunne forestille sig at politifolk med hjemve her har hentet inspiration til korpsets efterhånden kendte hovedbeklædning. Stig serverer dansk mad, og bortset fra barhængerne er de fleste af de øvrige gæster da også kommet for at spise. Restaurantstemningen er umiskendelig, men der blev ikke set skævt til anmelderne der bare skulle have en stor Ceres, og musikken er også gængs, uprovokerende pop man sagtens kunne forvente på et ølsted. I sandhedens interesse så vi ingen påviselige politibetjente, hverken med baseballhat eller uden.

Dankort


Touché

Viktoriagade 2
33 31 72 70
7
8
(Fadøl, måske en gang imellem) Shots, cocktails
05;
Alm.: 25; Yngre
Spillemaskine, jukebox 28.11.11
Anmeldt første gang 19.09.98
Touché er efterhånden en rigtig gammel kending i det vesterbroske natteliv, og natteliv er måske et nøgleord her, for på andre tidspunkter af døgnet er det så som så med liv overhovedet.

I dag besøger vi Touché først på aftenen hvor en bartender trisser ensomt rundt og trykker lidt på tyveknægten, men han får da også tid til at at servere os et par øl. Fadøl kan det ikke blive til trods et par haner man ellers skulle tro var beregnet til det samme, og han kan heller ikke overkomme at slå det ind på kasseapparatet, men der bliver da tændt for lidt stille baggrundsmusik som supplement til lyden fra spillemaskinerne.

Caféen her er ellers nyrenoveret - men fadølsanlægget der heller ikke virkede ved sidste besøg, har man altså ikke kunnet få i stand - og noget kunne tyde på at det skulle bringe stedet tilbage til forne tiders storhed. Dengang havde stedet latinamerikanske ambitioner med mange livlige aftener. Tequila solgtes der oceaner af, loftet var fyldt med papmachépapegøjer, og over baren havde en udstoppet mexicaner fundet sit sidste hvilested i en hængekøje, selvfølgelig stadig med tequilaflasken i hånden. En vindeltrappe førte op til et lokale med et poolbord til betalende poolister og airhockeyspillere. Vindeltrappen er nu reetableret, men hvis gæsterne skal finde vej tilbage, skal man nok overveje om ikke man skulle gøre noget mere festligt end blot at efterligne bordtennisrummet på Hotel Propellen i Billund.

Dankort


Venus Bar

Gammel Kongevej 7
33 31 32 56
9
7
Der føres ingen anden form for øl end Faxe Fad.
05 8
0,5 l fad: 90; 0.25 l fad: 50; Mænd i mange aldre, en del turister.
16.01.98
Når man kommer ind fra gaden, føler man sig på vej ind i mørk hule. Det føles først noget forvirrende på grund af det lille spejlkabinet der driller én i det sorte lokale. Kommer man først over til baren, hjælper det med orienteringen, men det virkelige omdrejningspunkt på stedet er en mindre scene i form som et T helt ovre i hjørnet. I et beskedent lysshow underholder særdeles letpåklædte kvindelige dansere fra et østeuropæisk og asiatisk dansekompagni en af gangen med en enkel ballet hvis koreografi væsentligst drejer sig om et klammeri med en tyk metalstang fastgjort mellem scene og loft.

Man sidder ved meget små ottekantede borde og nyder sin dyrt indkøbte øl, og hvis man irriteres over at showet godt kunne være mindre ærbart, behøver man bare at kigge ned på glaspladen, for der vises det man ikke ser på scenen. Rundt omkring sidder turister og kendere, men først og fremmest sidder der en hær af alle de damer som ikke optræder lige nu. Og de slår såmænd gerne en sludder af med én på udenlandsk hvis bare man køber en drink til nogle få hundrede kroner til dem.
Mellem klokken 02 og 05 vises et Wet Wet Wet-show i kælderen hvor der også er en bar.

Vi er måske fordomsfulde, men vi tror ikke at mandlige gæster bør invitere koner og kærester med her. På trods af den noget kedelige indretning har vi givet en pæn karakter, og det beror på den levende underholdning. I den forbindelse vil vi gerne præcisere at vi overlader moralske indvendinger til andre og bedre kvalificerede.

Dankort


Yrsa Bodega

Dybbølsgade 9
33 31 53 42
7
5
ma-fr: 01; lø: 18; sø: lukket; 8
alm.: 20; Yngre lokalt
Fjernsyn, billard, elektronisk dart, spillemaskine, jukebox 04.04.12
Anmeldt første gang 16.04.99
Alle har sikkert set Yrsa der ligger strategisk korrekt placeret for ingenting, men alligevel ved en S-togsstation. Den flotte facade lyver egentlig ikke, for der er bemærkelsesværdigt indrettet indenfor. Grundlæggende er der næsten bedstemoragtig hyggenyggestil med småblomstret tapet, men hertil kommer at det er et stort, temmelig tomt og rungende lokale med kaffebarsfinér og stilforvirret lampebelysning. Dette rigtig gamle traditionelle værtshus er udsmykket med Mads Stage-tegninger som på de fleste cafeer, naturalistiske malerier og bl.a. et kitschet fotografi af Golden Gate-broen i San Francisco.

I de senere år er klientellet blevet opdateret, dvs. blevet yngre, og det har Yrsa benyttet sig af til at sætte priserne væsentligt op. Men med en pris på 11 kroner for en bajer ved vort oprindelige besøg er der jo også et rimeligt manøvrerum.