Gdansk

Gdansk er en fin ølby som også har meget andet kultur at byde på. Den har ikke været polsk så forfærdelig længe i denne omgang, og det ses da også at den er sluppet fint gennem krigen.

Der er naturligvis mange værtshuse i international stil eftersom Gdansk året rundt er hjemsøgt af turister, men man kan alligevel godt finde mange lokale små barer hvor turister øjensynligt ikke vover sig ind.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Cotton Club

Zlotników
8
9
Fadøl (Guinness, Kilkenny, Zywiec, Heineken)
NB 00-01 7
0,5 l fad: PLN 5 Yngre
Pool (3 stk.), klaver. 17.10.99
På trods af navnet finder vi ikke noget belæg for at dette skulle være en jazzklub. Den lidt skumle placering i en kælder kunne ellers godt tyde på det, men i virkeligheden tilgodeser stedet mest poolspillere med hang til at vise sig frem. De tre poolborde er placeret i et stort højloftet lokale, og vi andre kan spændt følge slagets gang fra reposen hvor der denne søndag aften hersker en lidt melankolsk sidde-og-hænge-over-en-øl-eller-måske-en-cola-stemning der fint underbygges af ensformig technoagtig musik. Æstetisk set er her egentlig meget pænt i en minimalistisk okkergul stil hvor der ikke er megen udsmykning til at distrahere. Hvorfor det flotte newyorkermaleri fra 30erne skal suppleres af et stort telefonreklameskilt er ikke til at sige, men kapitalen har jo overtaget her i landet.

Her kunne godt være levende musik i ny og næ.

Visa.


Duszek

ul. Sw. Ducha
9
6
Fadøl (Okocim, Hof)
NB Måske så sent som 02; 8
0,5 l Okocim: PLN 5; 0,4 l Hof: PLN 5; Lokalt og turister.
Næsten legemsstor Svejkdukke. Skakspil. 18.10.99
Her midt i det allermest turistede finder man en lille lokalbar med meget få pladser. Til ethvert polsk værtshus med respekt for sig selv hører kæmpereklamer af mobiltelefoner eller andet skrammel som udsmykning. Således også her hvor vi sidder og kigger på en stor rød plakat med Casioure. Og paven opdager man jo overalt i Polen hvor der er plads til glitterpapir. Men bortset fra den pågående amerikanske musik er her vældigt hyggeligt i den utvungne atmosfære der egentlig passer sig meget godt til soldat Svejk som tilsyneladende er en slags skytshelgen for stedet. Den gamle anarkist ses på væggene, og et spøgelse går igen over det hele.
Når man kommer udefra ville man forvente en international pub med Kilkenny i fadølshanerne, så det er da en behagelig overraskelse at man i stedet finder en lille klaustrofobisk hverdagspub a la Café Ægir med imødekommende betjening og det hele.

Visa.


Hotelbaren, Novotel

Pszenna 1
7
8
01 10
0,5 l Fad: 5 PLN; Hotelgæster
17.10.99
Lad os forsøge en lille intellektuel øvelse som handler om motivationen for at udskænke øl. Vi forestiller os at flertallet af vores anmeldte værtshuse er etableret med et af to følgende formål: (1) "Vi har lyst til at give gæsterne en god øloplevelse" eller (2) "Vi vil blokke de unge mennesker for så mange penge de har". Hvad man end måtte mene om nogen af delene, så er der dog en slags raison i at holde stedet åbent, betale bartender, lys, husleje og den slags. Men gælder det egentlig for hotelbaren på Novotel Gdansk? Næh, her synes argumentet snarere at være (3) "Vi er et flot hotel i den internationale Novotel-kæde, så naturligvis må vi have en bar, og så skide være med at her kun sidder to ludere og en lommetyv (og to anmeldere, men vi er vist ikke gennemskuet endnu)". Så kort sagt, med mindre du har et ærinde i den østlige ende af Gdansk, eller det er meget sent på natten, kan du sikkert finde et bedre værtshus. Måske. OK, søndag aften kan det være svært, men det her er en nødløsning.

Visa.


John Bull Pub

Ved markedspladsen i Gdynia
9
8
Fadøl (Zywiec, EB, Warka, Guinness, John Bull Bitter, Heineken).
00 9
0,5 l Fad Zywiec: 8 PLN; Guinness: 15: PLN; Pæne folk.
Bl.a. dannebrog og et NATO-flag. 18.10.99
Vi har valgt at tage billedet på nogen afstand for at sandsynliggøre at pubben rent faktisk ligger i Gdynia. For hverken på fronten eller inde er der nogen som helst polsk indflydelse. "Jaruzelski, aldrig hørt om ham", vil de sikkert hævde. Og vi vil springe over hvor gærdet er lavest, og henvise til en tilfældig anmeldelse af en Streckerbar i København, for den vil sikkert også gælde her. Priserne holder bortset fra de polske drikkevarer også næsten københavnerpriser.

Musikken er jo blød pop, og man tager naturligvis næsten alle kreditkort.
Visa.


Mariacka

ul. Mariacka
8
7
Fadøl (EB)
23 10
0,5 l Fad: 6 PLN; Blandet lokalt og turister.
18.10.99
Et ret lille lokale med en fortættet stemning der hidrører fra en aldeles opulent udsmykning af vægge og lofter med byvåben og historiske malerier. Klaustrofobien befordres yderligere af at vi sidder ved ganske små borde og på nogle stole som må være designet til pygmæer. Møblementet i imiteret læder, guldindvirkede bordduge, blondegardiner og nuttede lampetter kunne andre steder give mindelser om hyggelig dagligstue, men her bliver associationerne mere til noget i retning af luderbar eller hotelreception. Men det er jo også til at leve med ind imellem. Den almindelige bløde pop er ved at blive overdøvet af et tysk selskab ved nabobordet som står 20 centimeter fra vores, så nu siger vi auf Wiedersehen.

Visa.


Rudy Kot, Internet Café

ul. Garncarska 18-20, 80-894 Gdansk
6

01 6
Det bliver måske pænt, når det er færdigt.
0,5 l Fad Lech: 5 PLN; Blandet
Klaver 18.10.99
Vi var egentlig lige ved at afskrive Rudy Hankat på grund af undertitlen, for på trods af vor fascination af det verdensomspændende Internet holder vi ikke af at blande teknik med fornøjelsen ved at anmelde. Men hva, Rudy annoncerer sig også som natklub, så den fik en chance alligevel. Nu sidder vi så i et højloftet lokale hvor enkelte borde omgiver et stort dansegulv foran en lille scene. Vi underholdes af en enkelt øldrikkende pianist som overdøver alt og alle mens hans veninde ser beundrende til. Her er også kulørte lamper og tangokugle, så i grunden kunne man jo forvente den helt store dekadente underholdning med letpåklædte korpiger, slangetæmmer, tryllekunstner og smørtenor, men ærlig talt kan det også godt være her aldrig sker noget som helst. Lige nu minder det egentlig mere om en halvkedelig frokoststue der tilmed flyder med byggerod.

Med hensyn til det der med Internettet kunne man jo forestille sig at stedet slet og ret bare er opkaldt efter dette tekniske fænomen i den kendte østeuropæiske tradition hvor et fodboldhold jo kan hedde Dynamo eller Lokomotiva uden af den grund at være sammensat af elektrikere eller togførere. Vi har svært ved at finde en udbudskarakter, for alle drikkevarer hentes af tjeneren fra et hemmeligt sted.

Øh, ved nærmere eftersyn viser det sig at hele reposen hvorfra man også har udsigt til scenen, faktisk er en rigtig Internet-café med 13 arbejdsstationer og printer og det hele. En mærkelig blanding.


Saxon Pub

Havnefronten
8
9
Fadøl (EB, Hevelius, Specjal, Specjal Mocna, Mönchshof, Heineken)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 8
0,5 l EB: PLN 6; Ungt
Eldart, telefonboks med mannequin, fjernsyn. 18.10.99
Saksisk påstår fronten, men burde det ikke snarere være teutonsk. Vi er nu nået til det rustikke cafemiljø hvor unge mennesker sidder og snakker i støjende bastung musik af ganske moderne tilsnit. Til forskel fra København har publikum her ikke bakkenbarter, og de drikker mindre cappucino og flere øl. Når denne kælder i et 350 år gammelt hansahus netop skal indrettes med laksefarve, eldart og sport i fjerneren, bekræfter det os i at verden bliver mindre, og det er lidt sørgeligt når man har brugt så meget tid på at rejse udenlands. Men atmosfæren kan man ikke tage fra lokalet, og møblementet er også mere smagfuldt end den almindelige cafe, og her vi vil særligt nævne de solide jernstole som kun kan løftes af vægtløftere.
Lidt mindre kommercialistisk skamfering af væggene, lidt mindre motoriseret karavanemusik og en belysning fra noget andet end blottede pærer og elektronisk dippedutlys kunne gøre underværker her. Mon ikke vi skulle fortrække fra havnefronten og hen om hjørnet til Ølgaden.

U Hubertusa

Ulica Piwna
305-79-43; Fax 305-76-71
7

00 8
1 flaske Zywiec: 6 PLN. Yngre
Fjernsyn, eldart. 17.10.99
Alene gadenavnet gør det (Ulica Piwna betyder Ølgaden, og den ses på billedet), men sandt at sige er denne spiserestaurant ikke for alvor værdig til denne fornemme adresse. Ud på aftenen nøjes folk jo med at drikke øl, men tidligere timers fødeindtagelse sætter sig igennem med en kraftig odør når man træder ind. Og i montren ved baren ligger ikke kager og tærter som i en dansk café, men ferske fiskehoveder. Det højloftede lokale har ellers hele den gdanske fornemhed over sig, og der kunne indrettes et fint værtshus her, men med et dødsygt fjernsyn der sender sin flimrende fordummelse ud i den kiksede bedstemoratmosfære, og spredt katolsk kitsch (herunder skarlagensrødt tapet hvor der står god jul på de fleste nabosprog) kan man ikke bebrejde det spisende publikum at de har søgt andre græsgange. Og det vil vi også gøre, for hvis vi ønskede at se polsk overdubbet amerikansk krimi, ville vi gå hjem.

Musikken er Tina Turner og andet ikke hel ny rock.
Visa.


U Szkotu

Ul. Piwna
9
8
Fadøl (Guinness, Kilkenny)
00 8
0,5 l EB (flaske): PLN 6-7; Ikke meget. Det er svært at kende gæster fra personale.
Fjernsyn 18.10.99
Hvis man interesserer sig for sjældne naturfænomener, vil man her glædes over at kunne opleve en polak i kilt. Vi har i hvert fald aldrig set noget lignende. Skulle interessen for det skotske derimod have en mere alkoholisk drejning, må vi desværre mane til besindighed. Ballantines og Johnnie Black Label er de ypperste blandt de skotske indslag, lige bortset fra en enkelt flaske Talisker som sikkert aldrig bliver åbnet. Ellers sidder vi igen i en lille bar i noget der nærmest virker som en slags forlokale til den egentlige kombinerede restaurant og beværtning som findes ovenpå. Der ser meget hyggeligt og dunkelt og rart ud, men vi sidder altså i baren og deler opmærksomheden mellem en spændende polsk film i flimmeren og et stoftryk af sækkepibespillere foran Edinburgh Castle.

Musikken kan vi ikke rigtig høre, men der er et eller andet der distraherer i baggrunden.
Visa.