Fyn

Vi har samlet et rimeligt bredt udvalg af væsentlige værtshuse på Fyn. Vi har dog visse undladelsessynder på øen. Bogense har vi ikke besøgt, og Odense er kun sparsomt repræsenteret.
Kerteminde, Nyborg, Assens, Middelfart og Fåborg er hæderlige værtshusbyer, men først og fremmest Svendborg vil vi anbefale som et særdeles hyggeligt bekendtskab. Kilder der står Kbhguide nær, vil vide at der flere gange er blevet scoret på den vældigt hyggelige Strandlyst. Og det er da også områdets bedste og mest afslappede udskænkningssted uden at det dog er et lavkasteværtshus af den grund.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Air Pub

Kongensgade 53, 5000 Odense
66 14 66 08
10
10
Fadøl (Odense, Odense Classic)
02;
0,25 l Odense fad: 25; Folkeligt
Propeller, turbinehjul og den slags 07.07.07
Ligesom i Kastrup ved den rigtige lufthavn har man også her i Odense en rigtig Air Pub, og måske er det den i Kastrup der har været inspirationskilde. Samme gæsteprofil, samme aeronautiske udsmykning og samme musiksmag og lydtryk. Men her har man faktisk en rigtig levende helikopter, nå ja, hvis ikke levende så i hvert fald i naturlig størrelse. Det eneste udsmykningen mangler, er faktisk Nuser på toppen af sit hundehus styrtdykkende mod fjenden.

Man kan nemt se hvem der bestemmer her på stedet, for kromutter, en nydelig ung dame, har fartøjschefens fire striber på skulderen. Navigatøren i baren er i bedste ungdomsstil ved at tabe bukserne; det var sgu ikke gået i en Tupolev 45.

Gad vide hvor Air Pub'erne skaffer sit publikum fra. Findes der en butik hvor man køber storrygende flyfanatikere med bedsteborgerbugt på mavsen. En lørdag aften i selskab med god musik og glade og drikfældige mennesker kan i hvert fald klart anbefales.

Dankort


Amanda Bar

Hans Schacksvej 18, 5300 Kerteminde
65 32 29 10
6
6
Fadøl (Odense Pilsner og Classic); grillmad, Underberg
00 7
0,5 l alm.: 24; Underberg: 15; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 06.07.02
Selvfølgelig må Kerteminde have sin Amanda, både som statue og som værtshus. Denne hersens Amanda er jo gået over i den folkelige tradition som et labert stykke filet, men sandheden var jo at hun forlod sin fynske kæreste til fordel for en medicinsk student. Sangen skulle efter sigende omhandle en virkelig begivenhed i 1890erne hvor alle kunne genkende den fynske tøjte som stak af til København og fordærvede de studerende. Klogt af hende, kunne man måske mene, for ellers skulle hun jo have henslæbt sin tilværelse her i Kerteminde hvor konventionen tilsyneladende er at ethvert værtshus skal dublere som pizzeria, burgerjoint eller, som i dette tilfælde, grillbar. Men selvfølgelig, når man endelig skal på grillbar, er det vel altid et forsonende træk med fadølshaner, egetræsborde og et par maritime detaljer som man kan dele med en samling nærmest dødlignende sløve lokale.
I dette miljø ville Amanda med årene være blevet så imprægneret med fritureos og panering at selv den mest begavede mediciner ikke ville kunne skelne hende fra en fiskefilet med remoulade. Til sidst ville hun avancere til positionen bag baren hvor hun kunne forvirre tilrejsende københavnere med helt egne fortolkninger af formodet kendte begreber som pilsner og fadøl. Vi anbefaler hermed på det varmeste at pigerne fra Fyn drager østpå i tide.

Cafe Anthon

Mellemgade 25, 5800 Nyborg
65 31 16 64
8
9
Fadøl (Guinness, Kilkenny, Albani, Albani Classic, Albani Porter, Odense Lager); 12-15 single malts;
sø-to: 00; fr-lø: 03; 8
Albani: 20; Yngre lokalt
Jukebox, fjernsyn., spillemaskine. 21.07.00
I Nyborg bryster man sig af sin historiske betydning, og vi tvivler ingenlunde på at Svantevit kom på Chr. II og Marsk Stig på Guldhornet, men ingen lykke varer evigt, og den gamle købstad må jo også se at komme med på noderne. Og derfor er det jo ikke mærkeligt at vi også her har fået en café, hvor ganske unge piger kan sidde og lave engelsk stil og blot spytte i glasset. Man ser det jo for sig; bag stålbaren står nogle nydelige piger på et par og tyve i deres hvide logoskjorter og serverer farvestrålende drinks for deres jævnaldrende kønsfæller der aldrig har forstået at sætte pris på en ærlig bajer.
Her er såmænd ganske nydeligt, men alle genstande af hvad art nævnes kan, er set mange gange før i tilsvarende etablissementer, dog ikke det guldfiskeinvaderede klaver der er eneste originale indslag. Så nu ved vi hvad næste stykke masseproducerede inventar til landets knopskydende cafeer vil blive.

Lav musik.
Dankort


Banjen

Klosterplads 7, 5700 Svendborg
62 22 31 21
7
6
NB Sent
alm 20 Syret
03.07.95
Lukket


Barbella

Vestergade 10A, 5700 Svendborg
8
6
(Mad og kaffe)
9
0,5 l Fad (Odense Fad) til? 20; 0,5 l Fad (Odense Fad) fra? 26 Intet (Tidlig mandag aften)
Jukebox 03.07.95
Lukket


Blækhuset

Østergade 11, 5600 Fåborg
62 61 35 00
10
9
Fadøl (Carls Speciel, Classic, Hof)
18;NB Samtidig med almindelig butikslukketid.
0,5 l Midtfyns Bryghus mikrobryg: 48; Lokalt
Fjernsyn, avisholder. 14.07.08
Det kan knibe lidt med at finde gode klassiske og venlige værtshuse i de fynske købstæder. Enten er det unge bonderøvs-slå-på-tæven-steder, up market-tærtecafeer eller alkoholiske og åndelige bræksteder, men i Fåborg har de faktisk et enkelt godt, pænt menneskested. Blækhuset fungerer som stam- og hyggested for et aldersmæssigt blandet klientel som man også ser det på fx Tinsoldaten i Gråsten eller Onkel Jule i Flensborg. Her på Blækhuset ser man også lidt lokalpatriotisme på ølsiden, for man fører produkterne fra Midtfyns Bryghus i Brobyværk. Men det er vist mest til pynt; ingen af gæsterne drikker andet end Hof og Odense, og da anmelderne forsøger sig med to stout fra omtalte bryggeri, ser bartenderen helt forvirret ud og må ned i kælderen for at konstatere at han ikke kan levere alligevel. Det vil vi nu ikke lægge det til last, for noget andet spændende kan fremskaffes, og gæsterne hjælper gerne til med at skaffe det rigtige.

Man ser tydeligt den moderne fine bodegastil fra midthalvfjerdserne da Blækhuset blev skabt, og det falder tilsyneladende stadig i god jord. Lad os håbe at det hyggelige lokale med bedstefar-vægur, plysmøbler og pseudopetroleumslamper også klarer de næste tredive år.

Rygning
Dankort


Børsen

Gerritsgade 31A, 5700 Svendborg
62 22 81 21 www.borsenbar.dk
10
9
Fadøl (Odense Pilsner og Classic, Heineken, Royal Export og Brown, Guinness, Kilkenny, Murphy's Irish Red, Murphy's Irish Stout)
ma-on: 01; to-lø: 03; sø: 00; 7
0,48 l Murphy's Irish Red: 65; NB: Højt ølprisniveau Bredt gå-i-byen-publikum.
Billard 10.11.10
Anmeldt første gang 03.07.95
Her lidt oppe ad bakken ligger Danmarks sidste fattiggård. Som en uheldig konsekvens af bistandsloven måtte den lukke i 1974 og henstår nu som et museum over sig selv. Men i de gode gamle dage blev svirende alkoholikere, dårekistelemmer og andre uværdigt trængende i Svendborg indsat her på vand, brød og hårdt arbejde indtil det behagede forsorgen at lukke dem ud igen. Når vi nævner det, er det fordi det måske er på tide at åbne porten igen. Vi bliver i hvert fald hurtigt fattige hvis vi sidder for længe på Børsen, for priserne på øllet er her skruet op til et absurd niveau.

Børsen opfatter ganske givet sig selv som byens mest hippe sted. Og hvordan argumenter man så for det? Jo, man finder et gammelt smukt lokale, klasker nogle klinker på, finder en sær tingest at placere centralt, og så hænger man noget lidt bedaget kommerciel popkunst op. For at det rigtig skal trække i det klientel der gerne vil have hvad de kender, så har man også en udenlandsk standardfadøl eller to. På den måde er alibiet sikret, og det kan ikke skelnes fra andre cafeværtshuse i fx Odense eller Vejle. Og så kan man jo samtidig slippe afsted med de høje priser for øllet.

Børsen fører sig nu frem som "gastropub", men er uforandrede i forhold til tidligere. Den sære tingest er her en kobberkedel der efter skiltene at dømme har søfartstilknytning, selv om det ikke lige er til at se om det er en dampkedel eller et bryggekar, men det ser da hyggeligt ud med lidt blankt kobber. Rent faktisk påstås det at øllet løber denne vej til fadølsanlægget.

I weekenden er her naturligvis fyldt til bristepunktet, for det unge, pæne borgerskab kan ikke gå på den hyggelige Strandlyst eller de mere slammede steder som Svendborg også har en rimelig andel af.

Dankort


Chr. II's Pub

Kongegade 19, 5800 Nyborg
65 31 19 84
8
7
Fadøl (Albani, Albani Classic) En del single malts.
lø-on: 18; to-fr: 20; 7
Alm. flaskepils (Odense): 17; Lokalt ældre
Spillemaskine, fjernsyn 21.04.08
Anmeldt første gang 21.07.00
Hvad Kristiern den Anden (som det vel retteligt staves) har med Nyborg at gøre, ved vi ikke, men han tog vel også færgen engang imellem ligesom alle vi andre også gjorde engang. I hvert fald er han hædret her med dette lille stamværtshus som således låner lidt fortidsrøgelse til at peppe stilen lidt op med. De ophængte fotografier klarer ellers opgaven meget godt, for det er nydelige, velkomponerede billeder af det ældre Nyborg fra dengang man rendte i træsko på brolægningen.
Men i denne Schwarzwaldhytte indrettet af en tysk whiskyentusiast har man naturligvis også hovedpersonen hængende, og vi ved det er ham, for som den ene anmelder bemærkede: "Havde Kristiern den Anden kun den samme hat?"

En læser fortæller at Nyborgs forkærlighed for Kristiern den Anden skyldes at han er født på slottet (lige som i øvrigt en række andre konger).


Café Citronen

Brogade 33, 5700 Svendborg
62 20 21 95 www.citronen.dk
9
10
Fadøl (Hof, Carls, Dark)
ma-to: 01; fr-lø: 03; sø: lukket; 9
0,4 l fad: 40; Opstemte lokale og (denne gang) sommerturister
03.07.04
Lad os begynde med en advarsel. Vort første besøg på Citronen nogensinde finder sted en lørdag aften midt i noget der skal forestille at være højsommer, så det er vel nærmest forventeligt og ikke noget særligt hvis her er gang i den på dette ret nye sted i en af vores yndlingsbyer. Bortset fra placeringen midt i drukkvarteret har dette værtshus ikke mange udvendige kvaliteter at byde på. Det kan lige blive til en meget flot bar og nogle spejle i noget der ligner et værre provinscafeteria, men det er da fuldstændig lige meget når musikken spiller, og det gør den sgu når det er sommer, sol og Svendborg.

Lige nu er Citronen fyldt med et entusiastisk publikum samt en trio som spiller en pågående rocket loungemusik af den slags man også kan finde på københavnske Drop Inn på hverdage. Folk drikker, danser og morer sig storartet, og det gør vi sådan set også. Som garvede interessenter i Svendborgs natteliv siger vi velkommen til Citronen.

Dankort


Dania

Vesterbro 26, 5000 Odense
66 17 89 31
8
7
Underberg
00; 7
alm.: 18; Underberg: 20; Lokalt, lidt slidt
Spillemaskine, fjernsyn, Photo Play 08.07.07
Dania ligger i grænselandet mellem centrums gågader og det folkelige kvarters solcentre og møntvaskerier. Geografisk set et sted mellem borgerskab og arbejderklasse, men stilmæssigt set har Dania valgt side til fordel for de kæderygende kansasklædte som ifølge sloganet på facaden altid tager sig en Albani til. Og det er da noget af det fornuftigste vi har hørt her søndag ved middagstid hvor Odenses eneste attraktioner er en åben Superbrugs og den å hvor H.C. Andersens mor efter sigende vaskede sit tøj.

Dania er heldigvis befriende HC-fri; her er billeder af ænder og fasaner, men eventuelle grimme ællinger skal sikkert findes blandt klientellet som har vokset sig store og stærke uden af den grund at blive smukke. Ellers er her ikke meget at bemærke: Potteplanter og firserrock, Albani og Prince Light, og man holder sparekassefest den 1. september på Bogense Hotel.


Den Høje Stue

Frederiksgade 15D, 5700 Svendborg
62 21 03 17
8
7
NB Sent 7
alm.: 20; Underberg: 23; Lokalt, lettere forsumpet
Fjernsyn, photo play, spillemaskiner, billard, dart. 23.08.12
Anmeldt første gang 03.07.95
Jaja, selv om man har forsænket halvfjerdserbræddeloft, kan man da godt kalde sig en høj stue. Vi sidder nemlig næsten på første sal med flot udsigt over Svendborgs nydelige station. Ellers er Den Høje, præcis som ved vort første besøg for snart tyve år siden, stadig et mødested for byens modne øldrikkere. Søndag 13-16 rafles med tre terninger om ølpris.

Selve værtshuset er tvedelt med en hel lille lejlighed for sig selv til at spille billard i. Resten af gæsterne kan så sidde og høre på ventilatoren og blip-lydene alt imens de spiller på den nul-armede eller ser på et svendborgensisk modelskib.


Den røde pimpernel

Vestergade 8, 5300 Kerteminde
65 32 13 43
8
8
Fadøl (Odense, Odense Classic, Albani Fad)
sø-on: 00; to-lø: 05; 7
0,5 l Odense fad: 29; En anelse yngre end andre steder i byen
Fjernsyn 06.07.02
Er det et specielt nordfynsk fænomen at man kan kalde en frilandsbodega for et diskotek? Det eneste der adskiller diskoteket her fra andre værtshuse i byen, er en anelse yngre klientel og lidt yngre musik. Nå jo, der er faktisk en zebrastribet dansesal uden dansere ude bagved.

Men vi skal ikke klage. Det er lørdag, og Fyns mindste købstad har faktisk et sted der har åbent til 5. Hurra for det. Der er ingen der synger om Amanda og Paludan-Müller, men det gør man jo heller på Streckers i København, og de unge kertemindensere her har sikkert også mere til fælles med unge, festskrudsklædte storbypiger end med provinsielle folkesangere. Pimpernellen er godt bud på en standardpub for folk der ikke skal have noget klinket, men blot vil strække P3-atmosfæren ud fra stuen derhjemme.

Dankort


Erik Menveds Kro

Østergade 2, 5400 Bogense
64 81 38 14
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic)
sø-on: 2130;NB to-lø: potentielt 05;
0,5 l fad: 43; Alm: 20; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn, gårdhave. 06.07.09
Hvorfor skal denne kro opkaldes efter en af Danmarkshistoriens værste regenter? Godt nok er Erik Menved født på Fyn, men der må være en anden begrundelse. Og kroen, der skriver sig fra 1543, kan jo ikke dér have haft Erik som stamgæst 250 år efter han blev født. Men her er nu hyggeligt og gammelt med skråt bræddeloft og slidte barstole og en særlig slyngelstue hvor man kan slippe for at spise pommes fritter og fiskefilet og hvad man nu ellers spiste i middelalderen. Slyngelstuen i Erik Menveds Kro får altså sin atmosfære fra det gamle hus og ikke fra den lave dunkende 80-er-popmusik og det brummende køleskab.

Dankort


Frandsen

Gerritsgade 52, 5700 Svendborg
62 22 84 04
9
10
Fadøl (Hof, Sort Guld, Elefant, Porter, Ice, Guinness, Kilkenny). Underberg. Vin, cigarer og cigaretter.
sø-to: 01; fr-lø: 03; 9
alm.: 20; 0,5 l alm: 30; 0,5 l Guinness: 35; Yngre lokalt og vel også sommergæster.
Telefon, fjernsyn. 08.07.99
Anmeldt første gang 03.07.95
Lukket

Slået sammen med naboen Under Uret

Frandsen har ligget her i flere år, og kører stadig samme anglosaksiske kitschede samlesætstil hvor vægten er lagt på det brune med lædermøbler og sjove træmannequiner og et større drinkskort til de forlystelsessyge fynske ynglinge. De kolde drinks går lige fra Abehjerne over Frandsen Banan Ø til Østersø Perle (skal staves med mellemrum). Naturligvis, havde vi nær sagt, er man her med på cigarbølgen, og det kan der naturligvis kun siges godt om, men også her må det vel betragtes som en gimmick, for vi så da kun cigaretrygere. Frandsen er simpelthen et sted hvor man anstændigt nipper til sin Guinness eller sidder under parasollerne udenfor med sin kaffe. Selv om køkkenet måske ikke går så meget i dybden som på en restaurant, er der alligevel meget spændende mad at se på spisesedlen.

Dankort


Frederik IX

Østergade 44, 5610 Assens
64 71 31 30
8
6
Fadøl (Albani Odense, Classic)
00 8
0,5 l alm.: 35; Lokalt, ville vi tro
Ventilator, bindingsværk, skøjter, luftskib omm. 29.10.05
Anmeldt første gang 11.07.00
Hvis Frederik var et stort scorested hvad det formentlig ikke er, eller for den sags skyld et bordel hvad det med stor sikkerhed ikke er, ville det nok tælle som en stor fordel at alle de potentielle ofre sidder i et stort udstillingsvindue med god belysning lige ud til gågaden. Hvis vi skal komme ind på hvad Frederik egentlig er, så har vi at gøre med et assensk bud på en chic café med flot zinkbardisk og det hele, men da det lokale marked ikke tillader den helt store differentiering, har man udvidet med en madafdeling holdt i en noget afstikkende raritetskabinetsstil. Solide træmøbler, solide bøffer og en solid menu trykt på laminatdækkeservietter.
De maritime og kongetro segmenter tilgodeses af udstillingsvæg med gamle billeder fra Assens havn, herunder selvfølgelig samtlige hovedpersonens besøg med kongeskibet.

Afdæmpet popmusik undtagen når der spilles Brdr. Olsen.
Dankort


Færgegaarden

Strandgade 13, 5610 Assens
64 71 14 28
8
6
sø-to: 20; fr-lø: 05; 7
alm.: 15; 9-12: alm. eller bitter: 10; Lokalt
Jukebox, eldart, spillemaskine, fjernsyn, gårdhave 04.07.09
Anmeldt første gang 12.07.00
Hør, hvad pokker er der sket med den gode, gamle Færgegaard? Godt nok er Bågøfærgen jo ikke Queen Mary og fortjener ikke partout at blive fejret med et maritimt værtshus, men sjældent har vi da set et sted i den grad fornægte sin tradition og historie. Borte er redningskransen og søstykkerne, og stedet fremtræder nu som solidt provinsdiskotek med sortmalet loft, fastboltede barstole og sorthvide fotos af stamgæster såsom f.eks. Svend Nakke, som muligvis er gået bort eller bare fortrukket til byens andre øl- og pizzabarer. Discostemningen har ikke rigtig indfundet sig her lørdag eftermiddag hvor en lille gruppe lokale nyder en Irish Coffee eller tyller en øl, men her er længe åbent i weekenden hvor Færgegaarden tilsyneladende ser sin fremmeste eksistensberettigelse og henter sin omsætning.

Den eneste positive nyskabelse for et par år siden da den nye ejer overtog, var et forsøg med gratis øl mellem 16 og 20 i weekenden, men det er vist desværre gået i sig selv igen, men de er stadig billige om formiddagen, og gårdhaven er stadig uspoleret.

Blød pop.
Rygning.
Dankort, min. 100 kr.


Gertrud's

Jernbanegade 8 (Gråbrødre Plads/Sankt Gertruds Stræde) 5000 Odense C
65 91 33 02 www.gertruds.dk
9
9
Fadøl (Odense, Odense Classic, Royal Weiss, Royal Brown Ale, Heineken)
sø-on: 01; to-lø: 02; 8
ca. 0,6 l Royal Brown Ale: 56; Citypublikum
Gratis trådløst internet (Man skal have en kode) 07.07.07
Gertrud's i Odenses cafékvarter dækker egentlig mest gæstens behov for forudsigelighed. Her kan man sidde og æde sin mad til overkommelige cafepriser og samtidig betale uhyrlige ølpriser for ret ligegyldig øl. Gertrud's er stedet hvor man sidder og spiser midt på dagen og hvor man går hen om aftenen hvis man ikke har fantasi til andet. Man ved hvad man får, og det har i sig selv en stor værdi for en moderne cafegænger. Det man får er så til gengæld ikke så ansporende set fra et ølsynspunkt, men måske har ølentusiasmen endnu ikke ramt studerende, småbørnsmødre og reklametegnere i Odense.

Dankort


Guldhornet

Vestervoldgade 25, 5800 Nyborg
65 30 28 28
9
7
Fadøl (Albani, Albani Classic)
ma-lø: 23; sø: 21; 7
Albani: 15; 0,5 l Fad: 25; Lokalt stampublikum.
Spillemaskine, fjernsyn, jukeboks 21.07.00
Lukket

Her er vi på et værtshus af den helt klassiske slags hvor publikum højlydt snakker løs, og kun løsriver blikket fra barsektionen når man gennem røgtågerne kan spejde at en ny gæst træder ind, for hvem af gutterne kan det mon være. Og bag den livlige snak kan ældre kendt popmusik høres, så vi kan vel nærmest kategorisere stedet i klassen borgerkroer. Og når hertil lægges at hele herligheden er beliggende i smukke gamle lokaler i midten af det ældste Nyborg som i øvrigt kan beskues på talrige bedårende gademalerier, giver det sig selv at vi gerne anbefaler stedet.


Guldkronen

Torvet / Algade, 5500 Middelfart
64 41 02 63 www.guldkronen.com
11
10
Fadøl (Indslev Den Gyldne Krone, Hof, Carls Special, Jacobsen Brown Ale, Indslev Classic, Indslev Svane Hvede, Tuborg Guld) Underberg
ma-to: 23; fr-lø: 01; sø: 20; 11
, bæltudsigt
0,45 l Indslev: 40; Lokalt
Fjernsyn 10.08.12
Anmeldt første gang 06.07.98
Vi ville egentlig være gået på Rådhuspubben, men den er blevet til Bubba's, som er et nattested der først åbner klokken 10 om aftenen. Det gør dog ikke noget, for vi vil faktisk hellere på Guldkronen.

Guldkronen har efter egne oplysninger ligget her ved havnen siden 1933, endda med værtshusaner tilbage til 1909, og man skal ikke lade sig skræmme af den stadig mere opgejlede havnefront og værtshusets fancy udeservering. Guldkronen er stadig et ganske uspoleret værtshus i krostue/sømandsknejpe/frokoststue-stilen, og noget af inventaret og såmænd også nogle af gæsterne kunne godt se ud til at have været her siden 30erne.

Vi sætter os ved et bord med rødternet dug, og snart kommer bartenderen Henrik med to topfyldte pokaler øl som serveres med ordene "Sådan der, godsejer," og det vælger vi så at fortolke som et servilt pust fra Middelfarts feudale fortid og ikke en smartass-bemærkning. I det hele taget er stemningen fin, for Guldkronen er den slags beværtning hvor alle kender hinanden og alligevel har masser af nyheder og meninger at dele ud af. Snakken og latteren går derfor lystigt, og ifølge Henrik er Guldkronen faktisk et multikulturelt samtaleværtshus. Han serverer derefter en oversigt over stedets historie som også er detaljeret dokumenteret i en lille folder. Endelig præsenteres vi også for den helt lokale øl, Den Gyldne Krone, som specialfremstilles af det nærliggende Indslev Bryggeri. Det bliver nok til en omgang til så, og den indtager vi gladeligt, for i sommersolens ulideligt klare skær er det sgu svært at have noget imod Guldkronen.

På samtaleværtshuset drejer samtalen sig lige nu om 3F's ret til at blokere hvor der er kristelige overenskomster, og man kan undre sig over at de gamle arbejdere her blandt billeder af færger og heste og posthorn ikke bakker op om deres egne kampmidler, så måske er Danmark truet af historieløsheden. Men Guldkronen er oplagt et af de smukkeste værtshuse på Fyn, og man er heldigvis meget historisk bevidste. Bartenderen Henrik er faktisk tredje generation; hans mor, Else, havde værtshuset i 50 år, og hans mormor Elfride overtog stedet for 80 år siden. I følge artiklen i Fyens Stiftstidende var det lige ved at gå galt, og man kunne ikke finde en køber da Else i en alder af 75 ville sælge, men heldigvis må Henrik være kommet på bedre tanker, og han driver nu værtshuset i den rette ånd. Vi håber at se en af oldebørnene bag baren når vi om 80 år kommer for at få en klassisk fadøl.

Rygning


Hattrick

Torvet 4, 5600 Fåborg
62 61 15 45
6
8
Fadøl (Hof, Carls Special, Carls Ale, måske Tuborg Påskebryg)
ma-to:23; fr-lø: 02; sø: 20;
alm.: 19; Ungt
Pool, bordfodbold, spillemaskine, Photo Play, fjernsyn 14.07.07
Idræt er jo godt og sundt for ungdommen, og det samme er jo som bekendt øl, så egentlig er det jo ganske nærliggende at blande det hele sammen og lave en sportscafé. Det skulle man da i hvert fald tro, men et eller andet sted må kæden være knækket, for vi har aldrig oplevet en sportscafé der ikke var ubærligt kikset. Hattrick er ingen undtagelse, men lad os bare godskrive den for både pool og bordfodbold og en hel masse fjernsyn. Et af dem viser boksning fra Viasat Sport hvor to usædvanlig grimme mænd er ved at slå hinanden til plukfisk. Forvirringen bliver total af et ungdommeligt pigeselskab som på karaoken maltrakterer den danske popskat under almindelig fnisen og hylen. De får nu selskab af pigerne henne fra Øl- og Vinstuen, og de er heldigvis holdt op med at synge. I stedet er de blevet afløst af noget høj, dunkende musik som sikkert snart får rystet den signerede landsholdstrøje ned fra væggen hvor den ellers har hæderspladsen i glas og ramme.

Bartenderen blander sjove drinks, en ung fløs har netop iført sig en stor badering for at imponere pigerne, og en ensom midaldrende mand ved baren - formentlig en stamgæst fra det tidligere sted på adressen - følger trist med i hele det håbløse menageri. Københavnsguiden har dyrket sejlsport hele dagen, og nu har vi vist fået sport nok.

Dankort


Havnen

Strandvejen 5, 5300 Kerteminde
65 32 44 37
8
7
Fadøl (Odense, Odense Classic, Albani Giraf)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 6
alm.: 16; 0,5 l alm.: 26; Lokalt
Spillemaskine 06.07.02
Nå, havnebyen Kerteminde kunne trods alt godt mønstre et skipperværtshus i klassisk stil med huleatmosfære, egetræsborde og sømandskunst på væggene. Men af en eller anden grund skal den seriøse øldrikker belemres med silde-, suppe- og sandwichspisere, men det er da bedre end friturestanken på Amanda Bar. Man mangler bare at kunne få lappet sin cykel og kunne købe galvaniseret ståltråd, så er sammenblandingen total.
Det er nok dette sammensurium der gør at her ikke bliver rigtig hyggeligt og løssluppent. Bygængere med forskellige dagsordener træder simpelthen hinanden over tæerne. Hvorfor er musikken så lav at man er tvunget til at finde stemning i alle de samtaler man ikke kan undgå at overhøre. Måske skulle man prøve at vende tilbage efter midnat, for potentialet til et lille hyggeligt værtshus er her faktisk, og lad dette så være en forsigtig anbefaling i denne hårdt prøvede by.

Dankort


Heimdal

Havnegade 12, 5600 Fåborg
62 61 35 35
10
8
Fadøl (Hof, Carls Special, Carls Ale, Classic)
sø-to: 00; fr-lø: 02; 9
0,5 l alm. (en "mellem"): 36; lø 13-14: alm.: 12 og gratis spegepølsemad; Lokalt
Spillemaskine, juebox 14.07.08
Når man tager i betragtning at Københavnsguiden jo først og fremmest er en guide til København, så klarer vi os nu også meget godt her i Fåborg hvor vi gennem tiden er kommet med stor glæde. Men hvordan pokker har vi kunnet overse Heimdal som med sin beliggenhed ved havnefronten og sin utvungne bodegaatmosfære må være et af byens vigtigste værtshuse? Nu er vi endelig kommet indenfor på en sommermandag ved titiden om aftenen, og vi konstaterer en god, intens stemning med temmelig mange besøgende i et klassisk, lettere maritimt miljø hvor der hverken mangler jukebox, omgangsklokke eller udstoppede ænder.

Her er muligvis to slags publikum; det ene forbijagende, turistagtigt og højrøstet; det andet mere af heldagstypen som lavmælt og langsomt lader sig imprægnere med malt og humle. Pænt besøgt under alle omstændigheder og med fin udsigt over havnen. Et besøg værd hvis man skulle være i Fåborg.


Bodega Hjørnet

Gl Banegårdsvej 3, 5500 Middelfart
64 41 43 08
8
7
Underberg
ma-on: 20; to: 22; fr: 00; lø: 22; sø: 18;
alm.: 22; Velhængt lokalt
Billard,jukebox, spillemaskine, fjernsyn 05.07.09
Anmeldt første gang 12.07.04
Nu er vi kommet så langt ud at hovedgaden er lige ved at blive til landevejen, og så skal vi lige om hjørnet, og så ender vi på en bodega så lokal at de færreste har hørt om den, og vi forbigik den da også ved talrige besøg tidligere. Med optagelsen i Københavnsguiden er verdensberømmelsen lige om Hjørnet, og det er fortjent, for stedet har meget at byde på. I hvert fald kan de byde på Tuborg, Albani og Arnbitter; stamgæsterne lader i hvert fald ikke til at drikke andet, bortset fra ham i undertrøjen henne i hjørnet. Han har da vist også fået sig en kaffetår. En spillemaskine er her også. Den skranter vist lidt og skal ind imellem have et dunk for at sluge mønten, men så kører den også lystigt og udspyr nogle af mønterne igen.

Her på Hjørnet synes vi den slags er vældig spændende, og vi kan få timer til at gå med det. Billardet har det tilsyneladende fint bortset fra at det er rødt, men alle har vist oplevet nok for i dag, så vi orker ikke rigtig at spille mere. Jukeboksen keder sig lidt, det skind, så den forsøger sig med en lille Kim Larsensang, men det kan vi ikke rigtig hidse os op over, så vi fortsætter bare med at lytte til den enarmede. Så sker der godt nok heller ikke mere, men om lidt begynder alle at spille banjo og skyde til måls efter vildfarne københavnere. Vi begynder næsten at glæde os.

I dag er det godt nok sommersolskin, invalidescooteren står udenfor i varmen, og herinde har den hjemlige hygge bredt sig. Man kommer som man går og står i sit hverdags- eller undertøj, og folk går frisk til baren, og så bliver det hele lidt mere tillokkende.

Rygning


Holms

Algade 60A / Nygade, 5500 Middelfart
64 41 01 31 www.holms.dk
10
10
Fadøl (Tuborg Grøn, Classic, Classic Gylden, Guinness, Kilkenny, Staropramen); en del udenlandske flaskeøl; pt. nyheder fra Skands og Herslev Bryggeri
ma-to:00; fr-lø:03; NB sø: Tidligst muligt (Når restaurantgæsterne går). Levende jazzmusik hver fredag. 9
0,5 l alm.: 34; Lokalt og lidt jazzagtigt.
13.07.04
Anmeldt første gang 05.07.98
I et af byens ældste huse, opført i 1584 som brændevinsbrænderi, finder vi en klassisk kro med restaurant og slyngelstue. Bygningen har gennem tiden været anvendt til mange formål, herunder udskænkning, og det nuværende interiør kunne tænkes at stamme fra omkring århundredeskiftet.

Stilen er i den ydmyge ende; her har været sand på gulvet, og gæsterne er vadet direkte gennem byporten og ind på Holms i deres træsko. Vi anbefaler så afgjort slyngelstuen med de mange opbyggelige råd som fx 'Bed og Arbejd', hvilket vi gjorde over en Leffe og Skands. Lokalet er så skævt og ældet at det kun kan virke charmerende. Bag baren står et venligt personale med god viden om stedets historie og jazzbegivenhederne i området. Ølentusiasmen, som Holms er hoppet med på, dyrkes kun på skrømt her.

Dankort


Hong Kong

Frederiksgade 19, 5700 Svendborg
62 22 44 83
10
8
Underberg
01; 7
Til adskillelse mellem de to toiletter har man de mest besynderlige kropshøje hovedløse fotografier, men de virker så godt som noget piktogram.
alm.: 20; happy hour 16-19: alm.: 15; søndag i kirketiden: 4 genstande for 3; Lokalt, musikalsk med en forkærlighed for ølsange.
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn, klaver, Anders And 11.11.10
Anmeldt første gang 08.07.99
Lukket

Et lokalt Hong Kong bør man naturligvis have i enhver havneby med respekt for sig selv, og her er altså den svendborgske fortolkning af det fjerne østen. Den flotte nymalede facade mod Klosterpladsen og stationen synes egentlig at annoncere et ret hipt, ungt sted, men indenfor er der klart mere troskab mod Hong Kong-traditionen. Et lidt slidt sømandsværtshusagtigt sted hvis seneste nydekoration må have fundet sted i tresserne. De eneste orientalske indslag er den palmestamme som bærer halvtaget over baren, samt en reklamekalender for en kinarestaurant i en østtysk provinsby. Ellers er der selvfølgelig sejlskibe og slæbebåde, skibsrat og skibsskrue, koøje og barometer, truthorn og romtønde og den slags over det hele. Og for ikke at glemme nutiden har man såmænd også et fotografi af et kæmpemæssigt bølgebetvingende containerskib og op til flere billeder af en mindre tremasters med en øretæveuddelende skipper.

Klientellet, som småsnakker hen over en hitparade af gamle dansktopnumre, er måske ikke netop søfolk, men de fleste er noget vejrbidte og bærer spor af et langt liv her ved havnen. Vi anbefaler gerne - og specielt fattige eller påholdende sejlere - at gå forbi Hong Kong. Dels er det dejligt tæt på havnen, dels er prisniveuaet ikke højt, og så kan man sidde i maritim atmosfære og planlægge næste stræk på rejsen til lyden af dansk popmusik. Ophængt blandt skibsmodeller og billeder finder man nemlig søkort for området, og så er der både smukke og sjove Svendborgbilleder.

Dankort


Hvalfisken

Brogade 3A, 5700 Svendborg
9
10
Fadøl (Hof, Carls Special, Hvede, Guinness, Kilkenny); mange spændende flaskeøl;
02 10
0,5 l Guinness: 36; Fortrinsvis borgerskabet
12.07.03
Et par pæne mennesker havde anbefalet Hvalfisken som et rigtigt godt sted i Svendborg. Og ganske rigtigt: her kommer de pæne mennesker. Og så skal vi jo have fat i den irsk-inspirerede stil med mørkt træ, lidt dansk skrap farve på væggene, og så mindst én tjener der kun taler engelsk. De før omtalte tøsinger fortalte også at det skulle være en slags ølentusiaststed, men i så fald er man ikke særlig entusiastisk her, for man finder kun de normale ølhaner på dette i bund og grund pæne og lidt kedsommelige standardsted.

Det flød over med besøgende i dag, men personalet virkede ikke specielt talentfulde i håndteringen af gæsterne omend de såmænd var ivrige nok. Her har Svendborg fået sit første etablissement hvor borgerne kan lege gå-på-bar-ligesom-de-gør-i-de-store-byer. Det skal helst ligne en irsk bar i Irland, men det ligner desværre kun de halvdøde mainstream irske barer i København og Malmø, og det er vel også lige præcis dér inspirationen kommer fra.

Levende musik ved vort besøg.
Dankort


Hæstrups Cafe

Torvet 2A, 5600 Fåborg
63 61 00 20
8
8
Fadøl (Hof, Carls special)
8
La trappe: 38; Turister og lokale
Udendørs servering 31.07.04
Når Kbhguide vælger at besøge Hæstrups Cafe på det smukke Fåborg Torv, er det ikke fordi vi tænker på alle vore nachos- og tærtefans blandt læserne. De kan sikkert udmærket genkende en standardcafe ved at se på placering og indretning. Vi har derimod til hensigt at gøre ølentusiasterne opmærksomme på at denne cafe vist nok er den eneste i Fåborg der sælger andet end standardpilsnere fra Carlsberg og Albani. De har et mindre udvalg af trappistøl, og således er alibiet i orden for at kalde sig en rigtig trendy café.

Det har givet bonus. "Faaborg Backgammon Klub" holder nemlig konkurrencer her - og hvor kunne de ellers gå hen - og Hæstrups bidrager så til gengæld med fine sponsorpræmier. Pigerne er søde, så kig endelig forbi og få et spil backgammon.

Lydtapetet er lidt let baggrundsrock.
Dankort


Jettes Diner

Kullinggade 1, 5700 Svendborg
62 22 17 48 www.jettesdiner.dk
6
7
Fadøl (Kilkenny, pt. Tuborg Sne, Tuborg, Classic)
21
0,5 l Fad: 40;
08.11.09
I den mørke årstid viser den ellers levende Svendborg sig som lidt af en soveby, særligt om søndagen, og i den forbindelse kunne nogen måske finde på at overveje Jettes Diner som et gå-i-byen-sted. Her sidder nogle kasket-unge og drikker deres øl, og ældre par er kommet her for at få lidt at spise.

Så faktisk kan man betragte dineren som en slags café selv om ideen vel er at lave lidt større måltider. Gastronomisk befinder vi os på grillbarniveau. En teenager vender dybfrosne bøffer på panden og hælder eddikekrydret salat fra plasticspande ved når maden serveres. Men er den palatale ambition til at overse, så er der jo altid hyggen og øllet. Også her fejler Jette tilsyneladende noget. Alle gæsterne haster hurtigt videre så snart indtagelsen er overstået, og skønt der er flere slags fadøl, lokker det dog ikke folk til at blive til en ekstra øl. Kilkennyhanen var ved vores besøg også betænkelig flad og var efter alt at dømme ikke blevet renset for nylig.

Dankort, Masterkort


Kahytten

Frederiksgade 15, 5700 Svendborg
62 21 63 77
10
10
Fadøl (Hancock fad, Gambrinus, Hancock black, Guinness, Daleside, Kilkenny, Tuborg, Tuborg Classic) Underberg
ma-to: 02; fr-lø: 03; sø: lukket; 8
0,45 l Guinness fad: 45; Lokalt
Spillemaskine, billard, dart, jukebox 23.08.12
Anmeldt første gang 10.11.10
Henne om hjørnet, nede i kælderen, et par skridt fra det hedengangne værtshus Hong Kong, ligger stadig et søfartsværtshus. Med navnet Kahytten signalerer man i hvert fald hav og navigationsevne. Om alle de tilstedeværende har disse evner i behold her ud på natten, er nok tvivlsomt, men netop derfor er det jo også praktisk at buekarmen ind til billardrummet er flankeret af en styrbords- og bagbordslanterne, så man kan finde frem. For landkrabber er det måske meget naturligt at den grønne lanterne er at finde på højre side ved indgangen, men da en sidelanterne jo lyser fremad fra ret for til to streger agten for tværs, er lanternernes placering måske ikke baseret på en søfartsfaglig baggrund. Men lad nu det ligge, for stedet ligner faktisk en kahyt med rigtige koøjer og fin trædørk, og øllet kommer da også fra en havneby. Man fører den glimrende Hancock i hanerne, men af en eller anden grund holder de fleste sig til Tuborg.

Her ryges og rafles og spilles høj musik som det sig hør og bør på et rigtigt nattested, og Kahytten er en værdig repræsentant for det Svendborgske natteliv.

Dankort


Kahytten

Strandvejen 25, 5300 Kerteminde
65 32 22 01
10
6
NB Når folk går, bevilling til 05; 6
alm.: 20; ma-fr 16-18: alm.: 10; Musikalske lokale og udlændinge.
Billard, spillemaskine, fjernsyn, pirat 06.07.02
Lukket

Bedst som vi var ved at blive lidt deprimerede over Kertemindes multifunktionelle mødesteder hvor man ikke kan drikke en øl uden at blive revet i næsen af wienerschnitzeldunst og sildehørm, lykkedes det os at finde et uforfalsket, aldeles mørkebrunt værtshus hvor en gruppe midaldrende mænd i entusiastisk samarbejde med et par tysktalende slavere og en enkelt guitar forsøger at rekonstruere deres ungdoms lyd. Begejstringen er nok større end talentet, og bartenderen ender da også med at overdøve den improviserede jamsession med Alanis Morissette uden at det dog lægger en nævneværdig dæmper på humøret.

Slyngelstuestemningen er gennemført i et flot, gammelt lokale tæt ved havnen, det hele som sagt brunt i brunt med en lillebitte bar, bajerne på parade i køleskabet, og det hele overvåget af selveste Kaptajn Klo hvis kahyt det måske skal forestille at være. Hertil kan føjes et billardlokale som i modsætning til alt andet ikke er brunt. Det er til gengæld grønt, så det vil noget. Vi har indtrykket af at befinde os på et af de få steder i byen hvor man faktisk hygger sig mens man koncentrerer sig om at drikke øl, og hvor åbningstiderne er absolut anstændige. Hvis vi boede her i byen, ville Kahytten her sikkert være vores stamværtshus, især da den ene af musikerne nu får dispensation til at aflevere en mundharpefortolkning af sangen om den svigefulde Amanda.


Klosterstuen

Klosterplads 1, 5700 Svendborg
62 22 44 08
10
8
Fadøl (Tuborg Classic, Carls Ale)
ma-lø: 22; sø: 17; 7
alm.: 17; 0,5 l fad: 25; Lokalt modent
Spillemaskine, jukebox 18.07.08
Anmeldt første gang 03.07.95
Klosterstuen er stadig - sammen med Hong Kong - et rigtigt ægte værtshus med historie og liv. Levedygtigheden er nu suppleret med ale fra fad, og det er sjældent man ser det på et almindeligt værtshus. Det er et godt bud hvis man har brug for at vente på toget til Odense, hvis toget altså ikke går alt for sent, for stuen lukker klokken ti, og det er en lidt tynd lukketid, men så kan man jo gå over gaden til konkurrenten Hong Kong. Men de tilstedeværende ser nu ikke ud til at skulle nogen steder bortset fra hjem i seng.

Klosterstuen er altså ikke opvarmningssted for byens øvrige, ret så hektiske, natteliv, men snarere et hygge- og hængested for det mere modne publikum, og til deres adspredelse har man opbygget et raritetskabinet af de mest forskelligartede effekter. En Buddha, en heks på kost og en kæmpeflaske Jameson hører vel lige så lidt hjemme i et kloster som i banegårdens ventesal, men her er også mindre kontroversielle dekorationer som for eksempel nogle smukke malerier af Svendborg havn.

Skulle man have fået indtrykket af et fordrukkent hængemulested, er det ikke rigtigt. Man kan læse BT og Stiften, M! og Politi Idræt, ved nabobordet diskuteres Blüdnikows uretfærdigheder over for venstrefløjen, og vi hører noget lidt kedsommelig blød rock, så her er faktisk næring til alle sanser; og så tages lukketiden vist ikke helt alvorligt.

Rygning.


Kolibrien

Algade 46D, 5500 Middelfart
64 41 02 35
9
8
Fadøl (Odense, Odense Classic, Odense Fad)
ma-on: 23; to: 01; fr-lø: 02; sø: 18; 9
Ca. 0,46 l fad: 32; Lokalt
Lokalt reklamefjernsyn, Elvis 05.07.09
Anmeldt første gang 05.07.98
Ifølge Holms på Algade var klientellet på udskænkningskonkurrenten Kolibrien lidt mere underklasse end hvad Holms selv ville være bekendt. Det ville Kolibrien åbenbart ikke have siddende på sig, så nu har den fået en ordentligt restaurering, hvor det aldeles udmærkede gamle værtshus har fået klinkeflisegulv, pubbrun bar med op til flere fadølshaner og Elvis og skibstingeltangel proppet ind i ledige udstillingsnicher.

Vi anmeldere elsker jo som altid et godt sømandsværtshus, men kolibriens restaurering har altså ikke gjort dens stamkunder af møbelpolstrere, tømrersvende og Fernet Brancadrikkere til fiskere og matroser, og søfartsmotivet her virker altså noget påklistret. Alligevel er Kolibrien et godt fredeligt sted i en lige så fredelig by.

Dankort virker pt. ikke.


Kunst Caféen

Gl. Lundeborgvej 2, Lundeborg, 5874 Hesselager
62 25 29 40; Fax 62 25 29 50
5
5
Restaurationsudbud
NB apr-sep: 22; NB okt-mar: 20; 11
Alm.: 18, 50 Lokalt og campinggæster mm.
Kunst og den slags 14.05.03
Anmeldt første gang 14.07.02
Lukket

Se under Lundeborg Hotel og Café.

Vore trofaste læsere kan ikke være i tvivl om at Lundeborg har været genstand for særlig interesse og hengivenhed fra Københavnsguidens side. Her tildelte vi for flere år siden vort første trettental som anerkendelse af den helt særegne atmosfære på Lundeborg Kro. Ved samme lejlighed gav vi Kystens Perle og dens henkogte kobraslanger i orientalsk indfatning en gang meget passende ris, og vi slappede af i Pakhusgården med Ove Bagers ånd svævende over kakkelgulvet. Ved et senere besøg kunne vi så til vores bestyrtelse konstatere at kroen var lukket og under ombygning til nymodens café.

I indeværende år er katastrofen nærmest altomfattende. Lad gå med at Perlen er blevet til Havgassens Oase; tabet er til at overkomme. Men den moderne café som fortrængte kroen, er gudbedredet sommerlukket, og af Pakhusgården som oven i købet blev bestyret af et par rutinerede værtshusholdere fra København, er der ikke længere nogen spor (bortset fra at selve gården selvfølgelig står der endnu). Det bedste sted på Jorden med fiskerpiger, fiskermænd, havn, vand osv. er kort sagt efterhånden svært at få øje på. Misèren bliver ikke mindre da vi efterhånden finder ud af at byens eneste spage bud på et udskænkningssted er et nybygget, aldeles gråt galleri for turistkeramik og hjemmemaleri hvor man allernådigst kan få serveret en pilsner ved et campingbord på parkeringspladsen. Indendørs ligner Kunst Caféen nærmest cafeteriet på et folkebibliotek eller et kursuscenter, og med både turistkontor og B&B inden for murene kan det da også være man netop satser på kursus- eller konferencepublikumet. En keramikkonference måske?

Vi har i hvert fald vedtaget følgende resolution: Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt at en charmerende fynsk idyl på ganske få år kan forvandles til rendyrket turistfælde. Det kan ganske enkelt ikke være rimeligt at lokale og besøgende forholdes den mest elementære lejlighed til at nyde en øl i noget der minder om et værtshus. Nu må der handles. Hermed selvfølgelig ikke være sagt at Lundeborg ikke er et besøg værd. Det er stadig en fantastisk hyggelig og indtagende destination for en udflugt eller en sejltur, og vi skal nok give den en chance til i fremtiden, og til den tid forhåbentligt berette godt nyt.

PS. Ovenstående anmeldelse er faldet indehaverne for brystet selv om den indeholder forbavsende lidt om selve Kunst Caféen, og vi har modtaget en henvendelse fra brancheforeningens advokat om snarest at slette artiklen. Vi har derfor nu været forbi igen, og situationen i Lundeborg er fremdeles som den beskrives her.
Der er derfor overhovedet intet grundlag for hverken en rettelse eller en sletning. Men vi skal da være de første til at give Kunst Caféen ret i at den er komplet uegnet til at sidde at hygge sig i med et godt glas øl, og det derfor måske ikke er rimeligt at medtage den i Kbhguide.com. Kunst Caféen fremhæver på det kraftigste i sit brev til os at den vil opfattes som et spisested med overnatningsmulighed, og at kunsten ikke henvender sig til folk der drikker øl.

Når vi alligevel medtager den, er det fordi det blandt andet er vort formål at beskrive nattelivsgrundlaget, også når der ikke er noget. Og Lundeborg er i årevis blevet holdt under opsyn af Kbhguide.com. Det vil også ske fremover.

Dankort


Kystens Perle

Kystvej 1, Lundeborg, 5874 Hesselager
62 25 21 62
7
5
22; 10
alm.:15; Intet, men der kommer vel spisende gæster senere.
Kæmpe abehåndsfender. 04.07.99
Lukket

Enhver ved jo at sommerens store turiststeder efterhånden er blevet oversvømmet af små fikse boutiques med kunsthåndværk, og det i en sådan grad at udbuddet af hånddyppede vokslys og hjemmestrikkede trøjer i økologisk, naturfarvet lamauld er større i Løkken og Blokhus end i Grønnegade og Larsbjørnsstræde. Man kan selvfølgelig ikke umiddelbart drage paralleller til helt andre brancher, men man sidder nu med følelsen af at hvis konceptet med noget nyindrettet, lidt historieløst og lidt tilstræbt eksklusivt skulle overføres til restaurationsverdenen, så kunne resultatet godt blive noget i retning af Kystens Perle. Menukortet virker temmelig lødigt og har undgået den stilforvirring der præger indretningen. Den gode, uprovokerende smag repræsenteres af pastelfarvede vægge, som bl.a. bærer Willumsens badende børn fra Skagen, van Goghs natcafé (som efter alt at dømme udleveres som afgangsdiplom fra restaurationsskolen) og nogle abstraktmønstrede duge. Lokalkoloritten fra vores foretrukne fynske havn repræsenteres af enkelte søstykker, et par hamperebsemballerede glaskugler og den klassiske fisker med pibe og sydvest, denne gang udført i haut-relief i kobber. Gulve og bardisk i lysegråt marmorimitat kunne stamme fra en hvilken som helst grillbar, og det kunne personalet vel sådan set også. De er nemlig orientalere alle til hobe. Og her har vi sikkert også forklaringen på det mest eksotiske indslag vi til dato har observeret blandt flaskerne bag baren: Henkogte cobraslanger i en eller anden slags forhåbentlig stærkt spritholdig lage. Så kan mexicanerne godt pakke deres tequilaorm sammen! Om denne reptillikør er til servering eller til pynt har vi ikke vovet at undersøge, så lad os slutte med den lidt tamme bemærkning at af alle Lundeborgs udskænkningssteder ligger Perlen faktisk længst fra kysten.

Dankort


Lundeborg Hotel og Café

Gl. Lundeborgvej 2, Lundeborg, 5874 Hesselager
62 25 41 50 www.lundeborg-hotelogcafe.dk
7
6
Fadøl (Hof)
22;NB eller før
alm.: 25; Vi så ikke noget
Terrassemiljø 09.07.07
Årsagerne til Lundeborgs efterhånden fremskredne forfald skal søges på havet: Dels er fiskerne næsten udryddet, fra tyve fartøjer for få år siden til de nuværende to, og dermed er der påløbet et minus på atten øldrikkende besætninger som byen i høj grad burde savne. Derudover er der sejlerne som i løbet af samme periode har udviklet sig fra skæggede mænd i islandsk trøje til velhavende familier i flydende sommerhuse med tørretumbler og opvaskemaskine. I det omfang den slags mennesker drikker øl, gør de det åbenbart om bord, og de vover sig kun ud på kajen når der skal fourageres efter hånddyppet keramik og hjemmestrik. Eller måske når der skal indtages en enkelt treretters menu på Pakhusgaarden.

Kort sagt drikkes der ikke ret meget øl i denne stakkels by, men på Hotelcaféen må der dog være røget noget over disken, for da vi kom, var fadølshanen tom. Den melankolske restaurationstjener tilbød os i stedet et par flasker, og således forsynede bænkede vi os på terrassen og mindedes Kunstcaféen hvis eksklusive kreationer tidligere trak de store tegnebøger til denne adresse. Bortset fra at vi ikke længere skal se på kunst der får os til at skamme os over vores lønmodtagerindkomster, er det ikke til at få øje på de helt store nyskabelser siden Kunstcaféens dage, og vi kan da heller ikke umiddelbart anbefale stedet her til anden brug end en kølig forfriskning i Skagensmøblerne. Hvem ved, måske endda en fadøl.

Dankort


Lundeborg Kro

Havnevej 10, Lundeborg, 5874 Hesselager
62 25 10 48
13
8
Fadøl
NB Ved lejlighed 9
Der findes en gammel skydevægt, som den skolelægen havde, og den viser, at anmelderen bør være mindre ihærdig i sin embedsførelse.
0,5 l alm.: 28; Lokale og turister
Billard 04.07.99
Anmeldt første gang 04.07.95
Lukket

Den hyggeligste kro vi endnu har opdaget i Danmark er i dag væk. Til dens minde lader vi anmeldelsen stå.

I dag ligger Lundeborg lidt uden for alfarvej, men i 1860 var det et knudepunkt på diligenceruten mellem Svendborg og Nyborg. Der har været krodrift i huset (hvor vi nu sidder i pigens svært hyggelige værelse) siden, samtidig med at det fungerede som station på ruten. Og på trods af en slags restaurering føles historiens vingesus meget tydeligt her.
Vi har tidligere harcelleret over mange moderne og tilstræbt mondæne konceptbarer som fylder ledige hjørner og kroge med mere eller mindre velmotiverede antikviteter. Hyggeeffekten er uomtvistelig, men ofte har man også en forstemmende følelse af blot at være offer for en professionel effektmagers beregninger. Lad os bare slå fast at hvis Det mystiske Hus i Lundeborg nogen sinde har haft besøg af en indretningsarkitekt, har han formentlig været der som køber snarere end som konsulent. Stedet ligner nemlig ikke bare en antikvitetsforretning - det er det! Forstuen fungerer som udsalg. Her må man kante sig forbi vakkelvorne opstillinger af kunst-, nips- og brugsgenstande som alle er prismærkede. Værtshuset, må man forestille sig, er indrettet i bagbutikken hvor antikvaren har samlet sine kæreste stykker om sig og nu indbyder os andre til at beundre herlighederne over en øl. Her er ganske enkelt gamle ting over det hele, og vi forestiller os at vi oplever et repræsentativt udtryk for livets gang i Lundeborg, Oure og Hesselager gennem de sidste hundrede år. Selv om lokalerne er bygget til beboelse snarere end værtshus, er der sågar blevet plads til et billard. På vej op til restauranten på første sal passerer vi lageret, et enormt rum fyldt til randen med overskuddet fra omegnens pulterkamre. Nu mere end nogen sinde ønsker vi læseren var til stede og kunne nyde en sjælden krooplevelse som vi ikke evner at beskrive fyldestgørende.

Vi befinder os i et hus der har nogle sjove, spændende og gamle, dagligdags historier at fortælle; og det lykkes. Endnu har ingen åndsforladt beslipset kaffebrygger gjort en ende på det. Vi bøjer os i støvet for et ægte, uprætentiøst kroværtshus hvor man har det bedre end i den hyggeligste dagligstue, og der er ingen vej udenom. Vi må helt op at ringe med karakteren.

Dankort


Mayday

Strandvejen 36, 5800 Nyborg
9
8
sø-to: 00; fr-lø: 02; 7
alm.: 16; Modent lokalt
Spillemaskine, fjernsyn, jukeboks 21.07.00
Mayday formelig skinner af messing. Her er så mange maritime rariteter at vi såmænd ikke kan udelukke at man med en smule flid kunne samle et helt skib af stumperne; hvem ved, måske et af de fyrskibe man har en stor samling billeder af? Cafeteriet ville man i hvert fald ikke have svært ved at stykke sammen, oven i købet med nogle egetræsborde som sjældent er set magen til. Om klientellet ligefrem er søfarende svende, eller måske tidligere sådanne, er selvfølgelig ikke lige til at sige, men her sidder da en mand i en orange kedeldragt der godt kunne se ud til at have kendt bedre tider i et olietilsølet maskinrum. Til gengæld oplyser en anden gæst at hans hidtil længste sejltur var med bornholmerbåden. Men omend vi ikke umiddelbart kan placere gæsterne, har vi uden påtrængende musik lejlighed til at få det fulde udbytte af den stille fredagsaftenssnak på et meget hyggeligt lille lokalt værtshus hvor vi mest kan klage over navnet Mayday som må siges at være en noget tvivlsom hilsen til søens folk.

O' Neill's

Østergade 11, 5610 Assens
64 71 31 78
10
9
Fadøl (Hof, Carls Special, Guldtuborg, Tuborg, Hoegaarden, Guinness, Kilkenny)
ma-on: 00; to: 02; fr-lø: 04; sø: 22;
0,5 l Guinness: 45; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine 04.07.09
Borgerne i Assens, der tidligere talte søhelte og statsministre iblandt sig, er stadig innovative og udadvendte. For eksempel lever hele byen nu af pizza og kebab, hvilket man kan forvisse sig om bare ved at gå en tur ned ad det lokale strøg, Østergade. Men der er nu også tænkt på den tørstige assenser. Håndværkerne, kontorfolket og teenagerne har stadig værtshuset Vestfyn og Rådhuspubben, men pizzaudbyderne har også ønsket at tilgodese Latte-segmentet med caféen Frederik IX, og i nyere tid har selvsamme restauratører (Frederik IX's) også villet trække penge ud af Guinnessdrankerne, og det er sket i det til formålet skræddersyede tempel, O'Neill's, der er en fuldstændig tro kopi af alle andre danske 'irske' pubber. Og det er jo en sikker vinder.

Vi sidder og glor på sportsfjernsyn hvor Leipheimer lige nu rykker ind på Miller, og i højttaleren hviner irske sækkepiber så vi hverken kan høre fjernsynet eller musikken. Alt i alt en helt almindelig eftermiddag på O'Neill's hvor vi kan skue ud over Assens Centrum hvor der heller ikke sker en skid. Og som sådan gør pubben fyldest, og det gør den såmænd ganske godt. I aften er det uden tvivl her det sker. For man kunne godt tro at lørdags-gå-i-byen-publikummet har flyttet markedsandele fra den gamle rådhuspub til O'Neill's. Det vil vi undersøge når der forhåbentligt lidt senere kommer liv i gaden.

Dankort. Master.


Oasen

Strandgade 2, 5600 Fåborg
62 61 13 55
8
7
Fadøl (Royal Pilsner, Royal Export, Royal Classic, Murphy's); Underberg
sø-to: 02; fr-lø: 03; 8
ca. 0,43 l alm. fad: 25; 0,43 l Murphy's: 30; Lokalt; udholdende drukmåse
Jukebox, spillemaskine 14.07.07
Anmeldt første gang 13.07.99
Fåborg er jo en køn gammel by med museum, torv, arrest, klokketårn og hvad der nu ellers hører sig til. Men en lille advarsel til ølentusiasten må være på sin plads: Strejf ikke langt væk fra gågaden eller torvet, for der er ikke noget at finde. Men lige ved torvet har vi dog fundet denne lille slyngelstue hvor de sidste drukmåse møder turisterne og sejlerne. Pseudobindingsværket, de rundbuede døre og de rustikke, konkave bondehusruder må være resultatet af en særlig syntese mellem byens lidt slappe købstadsidyl og ambitionen om en ungdommelig café.

Man skal dog ikke tage fejl. Oasen er en oase for de rigtige værtshusgængere. Når alle kage- og sportsstederne har lukket, kan man falde i søvn over den sidste øl her indtil taxachaufføren står og rusker i en, og man skal hjem til Jordløse eller Vester Hæsinge eller hvor man nu bor i oplandet til Fåborg.

Dankort


Pakhusgaarden

Havnevej 7A, Lundeborg, 5874 Hesselager
62 25 25 27 www.pakhusgaarden.dk
9
8
Fadøl (En del mikrobryg); pt. belgisk ølkort
NB Senest 23;
flaskeøl: 26; 0,33 l fad: 28; Næsten kun spisende
Gårdhave 09.07.07
Anmeldt første gang 04.07.99
For ganske få år siden var Lundeborg en by. Der var skov, der var strand, der var fiskerpige, og der var fiskermand, og på kroen eller Pakhusgården sad Ove Bager og drak sin aftenbajer mens hans søn spillede harmonika til. Nu er der ingen ting tilbage i byen. Danmarks hyggeligste kro, Lundeborg Kro, lukkede for et halvt dusin år siden, Pakhusgården blev gjort trendy, men kunne dog stadig fungere som udskænkningssted, og samtidig kom der en rædselsfuld Kunstcafé. Nu er også købmanden lukket, og i mellemtiden er Pakhusgaarden blevet til en restaurant som ingen fisker ville komme i, og det selv om folk i Thyborønhabit havde været velkomne, hvad de næppe er. Her lugter der nemlig af unghane i hvidløgssmør og ikke af knurhane i fiskersved.

Og således oplever vi et mærkeligt paradoks. I takt med at en by dør, trækker den samtidig flere og flere turistkroner fra sejlere og campister til sig. Lundeborg er ved at drukne i sin egen idyl; den by der begyndte som et folkeligt levende og levedygtigt Klondike i midten af det nittende århundrede, og som ifølge førnævnte Bager blev det bedste sted på jord, indeholder nu kun badebolde og vaniljeis. Det er synd for Lundeborg og synd for Pakhusgården. Men der er ingen tvivl om at Pakhusgården er veldrevet på sine egne retroidylpræmisser, og Michaela og Michael Heering er både søde og meget elskværdige værter som vi ønsker alt godt.

Dankort


Phønix

Adelgade 4, 5800 Nyborg
65 30 11 69
10
6
Underberg
ma-to: 01; fr-lø: 02; sø: 00; 7
alm.: 16; Lokalt
Billard, jukeboks, spillemaskine, fjernsyn 11.03.04
Anmeldt første gang 07.07.95
Nu kigger anmelderne ind på Nyborgs mest typiske stamsted på en isnende kold martsdag, hvilket jo er betragtelig forskel fra sidste besøgs højsommer. Man kunne derfor have forventet en anden atmosfære denne gang - med årstidens øl, og billard i kaminens fortærende skær. Men sandelig, de samme grånende købstadseksistenser sidder på samme stol og tygger lidt på den tanke der om et øjeblik skal sætte denne omgang skomager i et større perspektiv. Og sådan går dagen, men anmelderen skal gå efter den obligatoriske Odense Pils og reddes derfor fra at gro fast i det stivnede lydrum; man tør ellers dårligt røre sig, for det knirker og knager, og musikken skal være så lav at alle kan få den sidste bemærkning om de seks skæve, og om hvordan man kunne have undgået dem, med.

Navnet har man jo til fælles med nogle kendte hoteller, og sådan set kan lokaliteterne delvist minde om morgenmadsrestauranten på et traditionsrigt, men måske lidt afdanket hotel som man kan finde dem i provinsen, Nordsverige og Østeuropa: Finervægge, lyserøde duge og et lidt støvet indtryk selv om her sikkert er rent nok. Men Phønix er et temmelig stort sted, og man har da heldigvis også en slags slyngelstue af den gode gamle klassiske værtshusslags med et mørkebrunt billardbord og et ikke helt ungt publikum som drikker langsomt men stabilt, og som sikkert let kan inhalere en 10-15 stykker uden mærkbar effekt på balance eller stemmeføring. Vi har således at gøre med et værtshus som vi dårligt kan andet end holde af. Men skal vi drage paralleller til København, hvad vi jo ind imellem ikke må glemme, så observerer vi at Phønix denne aften er cirka lige så levende som de ydmyge steder på Rantzausgade eller Ydre Nørrebro. Vi sidder derfor med et antropologisk spørgsmål: Er Nyborg bare en død provinsby, eller foretrækker indbyggerne også her at opsøge Citys mere spraglede steder? Læs resten af Nyborg-anmeldelserne og få svaret.


Rasmus

Frederiksgade 19, 5700 Svendborg
7
8
Fadøl (Hancock, Gambrinus, Black Hancock Lager)
sø-to: 01; fr-lø: 02; 7
0,5 l Hancock: 40; Lokalt
Dart 25.01.12
Alle indfødte svendborgensere kender Hong Kong der indtil for nylig lå her på Frederiksgade. Det var det klassiske søfartsværtshus som en rigtig søfarts- og værtfsby som Svendborg selvfølgelig skulle have et af. I den sidste tid var det måske ikke så meget matroserne der kom her, men fortrinsvis aktive og pensionerede håndværkere fra landjorden. Atmosfæren var her dog stadig med palmestammer, sejlskibe og slæbebåde, skibsrat, barometer, truthorn og romtønde og den slags. A. P. Møller er jo fra Svendborg og store modeller af containerskibe og øretæveuddelende skippere fandtes også, og det hele rørtes sammen i en gryde af dansktopmusik. Øllerne var billige, og klientellet opfattedes åbenbart også sådan, og det kunne jo ikke blive ved med at gå.

Så nu er spritterne kylet ud, og et halvgammelt bedre borgerskab er rykket ind i lokalerne der nu er skuret ned til et fattigt cafelook med sort-hvide fotografier og dødsyge kolde stole. Men der er stadig kunder til den triste larmerock, og måske er det i virkeligheden bare det gamle stampublikum der stadig sidder her. Der er godt nok i pagt med tiden kommet nye bajere, de fremragende Hancock fra Skive Bryghus, men kunderne holder sig stadig til Hof og Tuborg og overser fuldstændig drinkskort og andre nyheder til den kræsne kunde.

Rygning.
Dankort


Restaurant Vestfyn

Østergade 84, 5610 Assens
64 71 22 63
9
7
lø: 01; 7
Alm.: 20; Modent lokalt
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn 04.07.09
Anmeldt første gang 13.07.00
    Ingen grund til klage
    Vestfyn som i gamle dage
har nogen fundet på at skrive på væggen her på dette traditionelle værtshus et godt stykke oppe ad byens pizzabarinficerede hovedgade. Og hvis juli 2000 tæller som gamle dage, er det i hvert fald rigtigt nok, for Vestfyn har vist ikke ændret sig meget siden vort sidste besøg. Måske er her blevet en tand mere brunt siden sidst hvis det ellers kan lade sig gøre, for Vestfyn har vist altid været et overordentligt brunligt sted, indrettet som det er med den slags finerbeklædning som simpelt hen skriger provinsrestauration fra 50erne. Gæster er her sørme også denne gang, og de hygger sig fint med deres smøger, raflebægre og oven i købet en tår Thor her langt fra Randers. På Thorsdag mellem 16 og 20 kan man sågar købe en Thor til en tier, så Vestfyn lever op til sit sociale ansvar her i krisesommeren.

Når solen skinner udenfor, og det gyldne øl lyser midt i alt det brune, og den klassiske rock siver gennem tobakstågerne, er Vestfyn såmænd ikke et helt tosset sted. Og nu giver en heldig enarmet-vinder en omgang til huset, så vi bliver lige hængende lidt endnu.


Rio Bravo

Vestervoldgade 36, 5800 Nyborg
65 31 75 65
10
8
Fadøl (Odense og Albani Classic)
fr-lø: 04; NB sø-to tidligere 7
Alm. flaskepils (Odense): 20; Yngre lokalt
Pool, jukeboks, spillemaskine, dart 21.04.08
Anmeldt første gang 21.07.00
Navnet lover jo pistolskydende cowboydere, råt ubehandlet træ, letlevende syngepiger og dårlig whisky, og her i Nyborg er man meget tættere på end den latterlige undskyldning i København der nok bare er opkaldt efter et forlig. Westernindretningen her i Rio Bravo, Nyborg fortjener at prises for sin gennemførthed både i stemning og udsmykning. Der er naturligvis ingen scene, men på væggene ses fotografier som vi først troede var fra Louis Malles Maria og Maria (Man husker scenen med den ufrivillige opfindelse af stripteasekunsten), lampeskærmene er lavet af kobbercowboyhatte, og for resten er der naturligvis det foreskrevne antal af vognhjul, spillemaskiner og bøffelhorn. Vores ene sofa er beklædt med kohud, og det betyder intet at koen har græsset i Otterup og ikke i Oklahoma, og så siger det naturligvis sig selv at man i baren sidder på sadler og ikke på stole. Westernmotivet er vel nok lidt anløbent i vore dage, men i Nyborg er det det eneste værtshus der har kunnet trække levende mennesker til, resten ser fjernsyn eller er taget til Odense, har vi fået at vide. Pooltalentet er ikke noget at skrive hjem om, men vi anbefaler alligevel enhver østkysthustler på vej vestpå at slå et slag omkring Rio Bravo.

Rob Roy / Svendborg Stuen

Møllergade 32, 5700 Svendborg
62 21 09 01
9
9
Fadøl (Guinness, Kilkenny, Classic, Tuborg)
20 8
0,5 l Guinness: 38; isvand: 10; En mand
Fjernsyn, Photo Play, keltisk bongotromme 11.07.07
Dette sted førte sig tidligere frem under navnet Louise selv om undertitlen Svendborg Stuen lader til at have eksisteret siden 1956. I efterhånden en del år har konceptet været irsk/skotsk, og den flinke kromutter har forlængst lært at skænke en Guinness. Det mørkebrune koncept fra de tågede øer er jo kendt og gennemprøvet, og på en regnvåd onsdag eftermiddag er det såmænd heller ikke så galt at sidde i akvarievinduet og betragte den mennesketomme gågade til tonerne af Georgia on my Mind mens kromutter rafler med den eneste gæst i baren. Baren skal have det gode ord med på vejen, at den er forsynet med barstole til hængerne, og det er jo noget af det vigtigste ved et værtshus. Her er ikke så meget plads, men kan man ikke være i stueetagen, kan man kravle op på en repos hvor man så kan sidde og betragte livets gang. Der er kort sagt ikke meget at berette fra denne ret døde dag, men hyggeligt er her da.

Dankort


Røde Kro

Torvegade 16, 5400 Bogense
64 81 11 87
10
8
Fadøl (Odense, Odense Classic)
22;NB ofte senere; sø-to: 02; fr-lø: 05; 7
0,5 l fadøl: 25; Lokalt
Spillemaskine 06.07.09
Bogense har heldigvis også et rigtigt solidt provinsværtshus med gulvtæppe, jukebox og dansegulv sådan som det skal være, og det skal enhver provinsby jo bruge. Et uprætentiøst sted hvor man kan lytte til solid datidspop og komme på alle tider af døgnet.

Røde Kro, der måske er opkaldt efter den unge ejers rustrøde hår, minder mest om det hedengangne håndværkerværtshus, Brøndums, i Juelsminde ovre på den anden side af indsejlingen til Vejle Fjord, men vi håber at kroen (egentlig værtshuset) her vil have en fynsk fremtid. Ligesom en ægte dansk irsk pub skal have sit mørke træ, sine sportsfjernsyn og billeder af Henrik VIII, skal et kronomenisk værtshus have sin faste blandingsmængde af fransk kunst, gamle tilfældigt udvalgte middelaldertaljer, modelskibe og uforklarligt motiverede fotografier, og sådan er det her på Røde Kro hvor folk sidder og hygger og lytter til TV2 og Ib Grønbech.

Her er sent åbent en gang imellem, og det må være her de unge i Bogense (hvis der er nogen) kommer og fyrer den af i weekenden. I dagtimerne sørger de basale socialklasser for omsætningen.


Raadhus Pubben

Østergade 16, 5610 Assens
64 71 51 51
11
9
Fadøl (Ale no 16, Tuborg, Porter, Classic). Underberg.
02 5
Toilettet kan ikke låses, og vedligeholdelses tager man vist ikke så alvorligt.
0,5 l Fad (Ale no 16): 44; Lokalt yngre
Fjernsyn, jukebox, spillemaskine, billard, dart (alm. og elektronisk) 17.10.10
Anmeldt første gang 11.07.00
En by med så store sønner som Peter Willemoes og Klaus Berntsen må naturligvis være historisk selvbevidst, og derfor er det ikke unaturligt at et gennemalmindeligt folkeværtshus hvor kunderne iført Prince, omvendt taberkasket og ølmave vasker hovedgadens kedsommelighed af sig, har en vis ambiance. Og den har man opnået i et smukt højloftet lokale med stuk, romanske buer og marmorsøjler hvor man snut har indset at man kan forene det obligatoriske provinsgulvtæppe med lidt klassiske avisudklip og århundredskiftebelysning.
Vi kan ikke helt vurdere hvor meget af grejet der er originalt, og hvor meget der stammer fra den britiske værtshusfabrik. Men alt i alt godt at kapitalen der tidligere havde til huse her i form af Assens Sparekasse, viger for sundere interesser.

Vi er altså endnu engang på det helt klassiske og fornemme værtshus i Assens som allerede søndag formiddag er fyldt op med stamgæster og røgtåger. Alle generationerne er repræsenteret; en mindre dreng øver sig i cola indtil han om seks år må komme her og drikke øl med sin far, og i den ande ende ved udgangen sidder som en figur en ældre herre og holder øje med livets gang. Han er nu blevet for gammel og træt til at sidde med ved baren. Men det er jo heller intet rigtigt værtshus hvis ikke gæsterne trækker andre dyrearter med sig, og her er det et kæmpe næsehorn forklædt som hund eller hest. Bæstet piver lidt, for en atmosfære af røg, søndagspop og høj tale er måske ikke særlig dyrevenlig. Nogen burde da i det mindste byde hunden en Odense pils eller en danskvand. Vi får os derimod lokalpatriotisk en fadøl fra Refsvindinge og en Underberg. Sidstnævnte har bartenderen dog aldrig prøvet at sælge før, og vi må tale os frem til prisen. Den ender på tyve kroner, hvilket er helt rimeligt, men stadig dobbelt så dyrt som i Flensborg.

Toilettet er indrettet i bankboksen, og det er meget fordelagtigt, for så kan man gemme sig der når stamgæsterne smadrer ruder og hopper på hinandens hoveder. Der er ingen fast lukketid, men baren lukker når politiet kommer.

Moderne popslagere.
Dankort


Rådhus Pubben

Østergade 2, 5500 Middelfart
64 41 34 01
9
8
Odense Fad.
sø-on:2345; to:0245; fr-lø:0645 9
0,5 l Odense: 20; efter 24: 25; Lokalt
Pool, spillemaskine (ret støjende), dart. 12.03.04
Anmeldt første gang 05.07.98
Lukket

Hedder nu Bubba's

Selv om det bider lidt i huden udenfor og folk har taget det varme tøj på, så sidder kvinderne i det yngre selskab indenfor på Rådhus Pubben temmelig let påklædt, hvilket selvfølgelig er påfaldende, men ved nærmere eftertanke passer meget godt til den afblegede brintoverilte-stil de i øvrigt har valgt. Det er altså her alle os halvunge vælger at gå på værtshus i Middelfart. Og anmelderen læner sig op ad bogreolen i hjørnet, kigger og nyder den begyndende weekend og filosoferer over indretningen mens han hastigt lige når en enkelt eller to Odense inden han skal videre til Svendborg.

I et pænt gammelt hus har man forsøgt at indrette en pub i en pæn gammel stil. At petroleumslamperne er elektriske, er naturligvis helt tilgiveligt, men når almuebænkene læner sig op ad korkbeklædte vægge, og loftsbjælkerne tydeligvis består af almindelige brædder, får man let indtryk af en splinterny og ikke særlig autentisk kulisse. Loftet består af en slags sammenpresset hø. Men det virker altså alligevel, for af en eller anden grund lykkes det at fremmane en hyggelig stemning af provins. Her er to lokaler med billard i det ene og en dejlig lang bar i det andet hvor man også har et helt bibliotek hvis kendetegn er at de fleste titler findes i mange eksemplarer. For eksempel har 'Vor tids leksikon' kun bind 5, 7 og 8, men til gengæld også i flere eksemplarer.

Rådhus Pubben er stedet hvor der er en del 'gang i den' på de rette tidspunkter. Alt i alt et godt bud på hvor man kunne vælge sit stamværtshus i Middelfart.

Musikken er den nyere pop behageligt afdæmpet og blandet op med en talende blip-maskine med grillbarlyde.
Dankort


Rådhuskroen

Skovvej 8, 5400 Bogense
64 81 16 61
9
7
Fadøl (Tuborg)
NB sø-to: 22 eller senere;NB fr-lø: 03 eller senere; 8
0,45 l fad: 30; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn, eldart, billard 06.07.09
Hvadenten det nu er med stolthed eller med skam, udstiller Rådhuskroen sin fortid som "Afholds- og Højskolehjem", og det er kun et eksempel på de gamle Bogensebilleder, vi kan beundre efter at have indfundet os på "byens mødested" en sommereftermiddag. Afholdstanken lader nu til at have mistet sit greb i klientellet, lige bortset fra et par børn på en 7-12 år, som har fået lov til at komme med familien på værtshus i mandagens anledning. De sidder ved stambordet og måber næsten lige så åbenlyst som en lidt desorienteret ældre herre ved baren, hvor der ellers sidder den formentlig faste kødrand af lettere svimle bogenseborgere.

Undervejs i ombygningen fra afholdshøjborg til druktempel har Rådhuskroen tilsyneladende gennemgået en cowboymexicansk periode hvor der er kommet tremmeloft med tegltag til, og det står i nogen kontrast til den klassiske bardisk som ikke ville falde igennem på værtshuset i Korsbæk. Stedet er ellers stort med adskillige lokaler, dansegulv og formentlig stort weekendpotentiale, men lige nu er drikfældigheden mindre fokuseret, omend slet ikke ueffen. Vi hører Johnny Cash og den slags og nyder udsigten over parkeringspladsen og skolegården. Rådhuset kan man ikke se. Det ligger oppe om hjørnet, i en helt anden verden.

Rygning


Skænkestuen

Præstegade 5 (i gården), 5300 Kerteminde
65 32 26 56
11
6
19; 8
Toilettet ligger ude i gården rundt om hjørnet til venstre.
Alm. Odense Pilsner: 16; Lokalt
11.08.10
Når man kommer spadserende på Præstegade i Kerteminde, opdager man ikke Skænkestuen, for man skal ind gennem en port i gården og faktisk halvvejs ud mod Vestergade igen for at komme hen til Skænkestuens indgang i baggården. Og da vi kom ind, fik stuen vist også nærmest et chok, for man er ikke vant til at se fremmede mennesker her. Men man bliver venligt modtaget af den kvindelige øloptrækker, og de mange hverdagsgæster vender hurtigt tilbage til at tale om stort og småt i en velvedligeholdt fynsk dialekt.

I det hele taget er Skænkestuen et fantastisk sted. I disse lokaler kunne Jul i den Gamle Købmandsgaard sagtens være optaget; bræddegulvet er ujævnt, taget har sat sig en hel del de sidste par århundreder, alt er i træ eller linoleum, og henne ved døren står Kærens Ribsgele til salg for 20 kr. glasset.

Her er ikke noget musik, for her handler det om uforstyrret at være sammen om nogle øl indtil verdens realiteter melder sig ved lukketid klokken 7, og man skal hjem og spise eller hvad man nu skal.

Hvis man er i Kerteminde, bør man ikke snyde sig selv for et besøg i Skænkestuen. De tager selvfølgelig ikke dankort, men mon ikke man kan finde 16 kroner i kontanter.


Slotskroen

Nørregade 54, 5000 Odense C
66 17 86 36
9
9
Fadøl (Odense og Odense Classic) Underberg.
ma-on: 00; to-fr: 01; lø: 00; sø: 22; 8
0,5 l fad: 27; Lokalt med rollator, en sort hund
Jukebox 27.01.12
Anmeldt første gang 07.07.07
Det står skralt til med organisationstalentet her på Slotskroen. Turen til den lokale bowlingbane er gået i vasken på grund af almindelig slendrian i en sådan grad at det var usikkert hvor arrangementet overhovedet fandt sted.

Hvad pokker rager det mig, tænker læseren måske, og det tænkte vi egentlig også da en lettere uklar gæst uopfordret forklarede os om fadæsen. Vi fortæller det alligevel, for den slags er måske meget karakteristisk for en sløv lørdag eftermiddag på et lidt sløvt sted hvor der spilles cover-versioner af Johnny Cash og en original John Mogensen som netop kan høres over ventilatorens hvislen. Det kunne ellers se ud til at være et meget hyggeligt værtshus i den lidt nuttede potteplantegenre, og en stor scene med underlag af ølkasser giver håb om mere gang i den på dansegulvet. Indtil videre nyder vi vinterens første Albani og de hyggelige gamle billeder fra det sort-hvide Odense, og John spiller stadig.


Strandlyst

Brogade 5A, 5700 Svendborg
62 21 16 56
11
8
Fadøl (Royal blå, Royal brown ale, Murphy's Irish Stout, Murphy's Irish Red, Odense Classic)
05; 9
0,5 l Murphy's Stout: 55; Lokalt og turister
Smuk maritim stue. 11.11.10
Anmeldt første gang 08.07.99
Strandlyst består af to lokaler der er så lampetgule at det går gennem marv og ben, og herfra til hjertet. Dette overmåde charmerende (måske) gamle sømandsværtshus holder en ægte klassisk stil der naturligvis tiltrækker levende mennesker, og det uden at der er et gram kitsch over stedet. Det er ikke til at afgøre om vi sidder i messen på en bark, men skulle man have sine tvivl i mangel på duvning, vejer det massive billedmateriale på væggene af historiske skibsbilleder i den anden retning. Og her må vi indskyde at man i yderstuen har et portræt af vor elskede gamle sømandskonge i halvbar figur og fuld tatovering. Der kunne fyldes på i et stykke tid endnu, men vi vil blot konstatere at ethvert menneske med en smule saltvand i blodet og hang til humle og sydvesten ikke bør snyde sig selv for et besøg her.

Dankort


Café Thor`s

Nørregade 26, 5800 Nyborg
65 31 20 30
6
6
Fadøl (Tuborg Grøn, Classic, Guld)
sø-to: 22; fr-lø: 00; 8
alm.: 17; 0,4 l alm.: 30; Lokalt, formoder vi
Spillemaskine, fjernsyn 21.07.00
Lukket

Hedder nu Kastel

Tja, vi så et par øldrikkere herinde og besluttede straks at for så vidt Københavnsguiden overhovedet havde noget at gøre i Nyborg, så måtte vi jo ind. Ved nærmere eftersyn bliver konklusionen nok at Thors har et identitetsproblem. Fysisk fremtræder stedet som en flot, halvdyr café i den lidt minimalistiske stil som efterhånden er trendy. Her er rødbrune vægge, indirekte belysning og designerlysekroner, og parketgulvet stammer fra en tropisk regnskov hvilket jo er smukt omend ikke ganske politisk korrekt. Alt i alt en lovende start, i hvert fald for visse publikumssegmenter, men når gæsten mødes af frituredunster, lokalreklameradio og et drinkskort med de sædvanlige infantile cocktails for gymnasieelever, virker Thors nærmest som en forklædt grillbar, og det er i grunden synd. Man kunne sikkert for de samme penge have skabt et spændende, moderne tilbud til den yngre generation som jo ikke holder så meget af gode, gammeldags værtshuse, men samme generation lader heller ikke til at benytte Thors til andet end en hurtig gang fritter på vej til nærmeste disk.

Dankort


Tingstedet

Vestergade 50 / Smedegade, 5000 Odense C
66 17 86 30
9
7
Underberg
ma-to: 00; fr-lø: 02; sø: 22; 7
alm.: 18 Yngre lokalt
Jukebox, spillemaskine 07.07.07
Odense har et meget hyggeligt gågadekvarter med en masse gamle huse. Nogle af dem er værtshuse som påstår at have ligget her siden 15-1600-årene, og ved første blik kunne Tingstedet godt ligne et af slagsen, som det ligger der i en kælder med blyindfattede ruder.

Man skal imidlertid ikke lade sig narre sådan som vi gjorde. Tingstedet er et ungdommeligt, pseudo-gammelt værtshus i en pseudo-gammel kælder med grottestemning og polstrede hjørnesofaer af den slags man nogle gange ser på provinsdiskoteker. Her lørdag aften er her ikke ligefrem disko-gang-i-den, men her sidder da et udvalg af unge og halvunge som hører lindtflydende pop og drikker lige så rigeligt flydende bajere. Hvis man vil opleve værtshusstemning fra HCAs ungdom, må man et andet sted hen, men det her kan såmænd være godt nok.

Dankort


Toldbodvinhus

Havnegade 95, 5500 Middelfart
64 41 08 48
9
Det skal bemærkes, at det er en af Danmarks smukkeste udsigter, der trækker godt op på atmosfærekarakteren her.
3
Fadøl
22; ti:lukket 9
0,5 l Fad:23. Lokalt. Formentlig også en del sejlere fra havnen lige udenfor.
06.07.98
Det første indtryk der møder den ankommende gæst er værtshusets toiletter som tilsyneladende optager hele stueetagen. Udskænkningslokalet er placeret på første sal. Det inderste lokale med baren er det mest værtshusagtige, mens det yderste mere er i restaurantstil med dug på bordet, hvide træmøbler, hvide vægge med lidt kunst og messingtingeltangel osv. Trappe- og garderobepartiet som vi også kunne se fra vores vinduesplads, får én til at føle sig hensat til et parcelhus fra 70-erne. Stedet må specielt fremhæves for den fantastiske udsigt over Lillebælt med begge broer. Og man sidder da også lige ud til den gamle havn.

Dankort


Torvecafeen

Torvet 10A, 5700 Svendborg
62 22 40 76
10
9
Fadøl (Odense, Odense Classic, Refsvindinge Ale no16)
19 8
0,5 l fad: 35; Underberg: 25; Lokalt
Udendørs servering 11.07.07
Anmeldt første gang 28.07.04
Torvecafeen fra 1872 kunne meget vel være det ældste udskænkningssted i Svendborg. I hvert fald spiller den selv det historiske kort flot. Udsmykningen er fotografier af et forgangent Svendborg fra fotografiets barndom, og indretningsmæssigt er caféen klassisk krostue på den provinspæne måde. Og her sidder da også nogle lokale nydelige mennesker der af en eller anden besynderlig grund fører en lang samtale på østjysk om farerne ved den fugtige sommer vi oplever nu. Men hvis Svendborgs næsthyggeligste værtshus kun kan overleve ved indvandring fra fastlandet, så skal det også være det tilgivet. For Torvecafeen fortjener at leve videre lige så længe som den allerede har bidraget til livet i Fyns største værtshusby.

Dankort


Tre Kroner

Strandgade 1, 5600 Fåborg
62 61 01 50
10
8
Fadøl (Hof, Carls, Classic)
ma-on: 22; to-lø: 00; sø: 21; 9
0,5 l fad: 36; Lokalt og ikke helt unge
14.07.07
Værtshuse kan ofte i overført betydning beskrives som dagligstuer, men her på Tre Kroner er illusionen helt håndgribelig. I denne gamle fåborgensiske stue må der simpelthen bo mindst en gymnasielærer. Ulandspretiosa, lidt musikinstrumenter med tilhørende fotografier af musikanten, og endelig lidt tilfældig plakatkunst vidner om det bedsteborgerskab der sad og spillede guitar og spiste spegepølsemadder den gang det var moderne.

Denne aften hvor alle gæster netop tilhører den aldrende lektorgeneration, nyder vi at sidde i den nuttede stue. Der er en hyggelig afslappet atmosfære, og selv om klokken har passeret lukketid, bliver vi alligevel lukket ind. Stedet har 2-bevilling som vist sjældent udnyttes, og nu begynder de fleste også at nikke med hovederne og undertrykke en forstilt gaben. Måske skal de op at undervise i morgen tidlig.

Dankort


Under Uret

Gerritsgade 50, 5700 Svendborg
62 21 83 08 www.under-uret.com
9
10
Fadøl (Carls Ale, Guinness, Kilkenny, Carls Special, Hof, Jacobsen Brown Ale, Carls Hvede, Jacobsen Extra Pilsner, Jacobsens Sommer Wit)
sø-to: 23; fr-lø: 00; 9
0,5 l alm. fad: 50; Fortrinsvis spisende
Udendørs servering 19.03.12
Anmeldt første gang 03.07.95
Hvor tryghedsfornemmelse tidligere havde noget at gøre med at kunne putte sig ind i hjørnet på et dunkelt værtshus og synke i et med sin bajer behageligt fjernt fra verdens tummel, har det eksistentielle tryghedsbehov i det nye årtusind taget en mere selvbevidst drejning hvor det drejer sig om at ikke at tabe billedet af sig selv som midtpunkt. Denne tidsånd er med sikker hånd grebet af Under Uret der for snart længe siden slog pjalterne sammen med Frandsen, og nu fremstår som et moderne lyst og lydt lokale hvor man kan ses og høres over store dele af rummet. Krasnapolskitraditionen mærkes tydeligt som inspirationskilde, men Under Uret er mere mondænt og ganske flot indrettet med store spejle, kobberplader og smukt træ. Vi kan dog ikke undgå at konstatere at her var hyggeligere tidligere hvor den britiske pubtradition var i højsædet. Den kan man også sige en del på når den anvendes i metermål i Danmark, og man kan spekulere på hvorfor etablissementets bagmand ikke bare kan lave noget personligt. Måske er det for at have alibiet i orden når prisen for en bajer jo helst skal flå gæsten.

Til gengæld kan vi ikke komme uden om at berømme Under Uret for dets meget fine spisekort, dets fortræffelige - og kvaliteten taget i betragtning - ganske billige mad. Normalt kommenterer vi ikke menuer og spisekort, men Under Uret har efterhånden bevæget sig i retning af at blive en egentlig restaurant selv om drikkende gæster også er velkomne. Skal man have sig et måltid mad, det være sig formiddag eller aften, så er Under Uret et af byens bedste valg.

Tilfældig slappe-af-poprock som lydtapet.

Dankort


Varmestuen

Dosseringen 8A, 5300 Kerteminde
65 32 34 30
10
8
Underberg
19; 7
Alm. Odense Pilsner: 17; Lokalt
Gårdhave 11.08.10
En gang for rigtig mange år siden fik erhvervsfiskerne i Kerteminde den naturlige ide at de havde brug for et røgeri med tilhørende varme- og slyngelstue. Her kunne de komme af med deres fisk til røgeriet efter en kold morgen ved Hatter Rev og samtidig få noget varme i slyngelstuen resten af dagen og fejre det gode resultat. Der er ikke mange fiskere tilbage, men til gengæld er Varmestuen overtaget af et trofast klientel i kedeldragt eller korte bukser der lige nu enten har sommerferie, eller også bare ikke arbejder i dagtimerne. Der er i hvert fald lystig gang i snakken og i drukkenskaben.

Vi måtte vente lidt på vores øl, for en af de kvindelige stamgæster havde fået den fikse ide at hun ville betale med noget så overraskende som et dankort. Det satte naturligvis tingene noget i stå, for sådan en terminal er jo ikke sådan lige til at finde ud af, og efter ti minutter måtte det opgives, men heldigvis havde kunden overvejet dette udfald og havde alligevel de sytten kroner i kontanter da det kom til stykket. Det fik selvsagt os alle på stedet til at diskutere det urimelige i den tiltagende digitalisering af tilværelsen, så vi kan roligt konkludere at Varmestuen er et smukt, gammelt (både huset og kunderne) værtshus med et endnu livsdueligt potentiale af trofaste ølforbrugere.

Dankort (måske)


Vægterstuen

Vægtergade 4, 5800 Nyborg
65 31 09 63
8
7
Fadøl (Tuborg Grøn, Classic, Rød, Guld, Porter)
ma-to: 00; fr-lø: 02; sø: lukket; 8
Det eneste hidtil sete toilet med to vandhaner midt i urinalet
alm.: 16; 0,5 l alm.: 26; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 21.07.00
Vægterstuen erklærer stolt at deres gårdhave er et besøg værd, men da havearbejde og den slags friluftsliv ikke er dækket af anmeldergerningen, koncentrerer vi os i stedet om at finde ud af om Vægterstuen er er besøg værd. I alt seks-syv nyborgensere, alle mænd for øvrigt, lader til at mene at det er den i hvert fald, mens resten åbenbart er enige om at nok er grønt godt for øjnene, men at den særlige slags lysegrønne farve som dulmer gemytterne for de indespærrede i fængsler, hospitaler, folkeskoler og skatteforvaltninger, kan være lige lovlig for meget af det gode. Da den eneste anden farve er træfarvet, kan man jo være tilbøjelig til at give dem ret i at her da godt kan være meget pænt, men måske også en lille bitte smule kedeligt. Vores anbefaling skal ikke uforbeholdent rettes til andre end dem der fredag aften finder adspredelse i en tidsskriftholder med Kig Ind, Stiften og, sørme, fagbladet Politi Idræt.

Øl og Vinstue (Ved Klokken)

Østergade 25, 5600 Fåborg
7
8
Fadøl (Hof, Carls, Carls Ale); Underberg
sø-to: 00; fr-lø: 02; 7
0,4 l alm.: 30; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 14.07.08
Anmeldt første gang 14.07.07
Fåborg er jo blevet centrum for nylig for en kommune der hedder Midtfyn, hvordan en havneby så bærer sig ad med at være centrum. Lørdag aften forventer vi altså noget der er mindst lige så stort som Giraffen i Haarby. Første forsøg er et ægte no nonsense-sted. Det hedder slet og ret Øl og Vinstue, og så er tonen jo lagt, skønt det nok snarere er øl end vin der bliver drukket her. Lige nu vælter de lokale plysklippede tatodrenge i hvert fald ind og vælter omkring. De går i gang med billarden, og ovre langs den ene væg er håndværker-Herbert råbende i færd med at prikke øjet ud på sin diskussionspartner med en arrig pegefinger fordi han fandme ikke gider høre mere vrøvl nu.

Sådan er der nu engang på et rigtigt værtshus, det være sig i Ålborg, Tuborg eller Fåborg.

Musikken er Lars Lilholt og den slags.


Øster Vemb

Mellemgade 16, 5800 Nyborg
9
.5 LL 9 - JT 10

11
0,5 l Fad 32 Lokalt
08.07.95
Lukket

Nu genåbnet som spiserestaurant.

Hyggelig gårdhave.