Frederiksstaden og Nyboder

En del af indre by hvor der stadig er en del beboelse. Det ses på værtshustypen der er den klassiske og faktisk også lidt sumpede. Undtagelsen er Nyhavn som jo mest er besøgt af turister. Prisniveauet uden for Nyhavn er forholdsvis lavt.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Bang's Naval Pub

Store Kongensgade 97
33 12 00 50
10
10
Fadøl (Tuborg, Classic, Classic Rød, Guinness, Kilkenny); Underberg
ma-on: 01; to-lø: 04; sø: 00; 7
0,5 l Guinness: 40; En englænder og en kansasklædt håndværker
Spillemaskine, Photoplay 25.06.05
Anmeldt første gang 21.12.97
Lukket

Her i det maritime spændingsfelt mellem Holmens Kirke og Mærskfortet har der i lange tider heldigvis ligget et maritimt værshus ved navn Bangs Bodega. Det har altid været et af bydelens værdsatte, sene steder med et let britisk udtryk før den slags for alvor blev moderne. Nu er man for alvor sprunget ud som Bang's Naval Pub, altså nærmest et ægte flådeværtshus. Navnet i sig selv og små citater som "if you ain't Marine you ain't shit" kan selvfølgelig give anledning til en vis tvivl om hvilket lands flåde det i virkeligheden drejer sig om. Her er masser af emblemer fra fremmede landes flådestyrker, men sørme også fra chefen for Jægerkorpset, og den store torpedo i loftet er da i hvert fald dansk. Vi har tidligere gjort os lystige over det indtryk en torpedo måtte formodes at gøre på søfolk, men en læser med tilknytning til stedet har gjort opmærksom på at sagen selvfølgelig stiller sig anderledes for det flådepersonale som i disse tider begræder afviklingen af de danske ubåde. Og når der endelig skal drikkes gravøl, hvorfor så ikke her?

Dankort


Barock

Nyhavn 1 / Store Strandstræde
33 33 01 51 www.barock.dk
9
9
Fadøl (Tuborg, pt. Sne, Classic, Carls Hvede, Guldtuborg, Guinness, Kilkenny)
ti-to: 01; fr-lø: 02; 8
0,5 l Guinness: 50; Næsten intet tidlig lørdag aften.
Flygel. 20.01.07
Anmeldt første gang 30.12.97
Her på Barock kan man skænke en Guinness ud af en automat på fem sekunder. I Dublin ville den slags være helligbrøde, men det passer fint til stilen her, hvor ingen kan smage forskel på en Corona og en Bacardi breezer. For Barocks pubafdeling i kælderen skal blot tjene som tidsfordriv for folk der gerne vil have det til at se ud af noget mere.

Indretningen er diskret britisk og maritimt præget med mørkt træ, havfruer og mærkelige instrumenter. Den fjerneste ende er indrettet som en filial af Eventyrernes Klub med kamin, dybe lænestole, bogreoler og en stor krokodille.

Det lugter selvfølgelig langt væk af Streckers, men ingen kan vel have noget mod at synke ned i lænestolene her når man er blevet smidt ud ved lukketid et andet sted i nærheden. Det skulle da lige være fordi man skal erlægge 50 gode danske kroner for en fadøl.

Som regel levende musik.
Dankort


Black Swan

Borgergade 93 / Fredericiagade
33 32 00 46
9
10
Fadøl (Herslev IPA, i øvrigt varierende udbud)
10
0,5 l fad: 48; Fortrinsvis cafesegment-publikum
Aviser, Fortovsservering 06.08.09
På dette hjørne ved Nyboder lå der længe en cafe ved navn Le Chat Noir, og den var ganske populær blandt funktionærer og studerende der kunne komme her i dagtimerne og holde et møde eller sidde og boge den over en kop kaffe af den type man nu foretrak.

Nu er der kommet ny ejer, og den sorte kat er nu blevet til en sort svane, og det har medført at man nu er begyndt at tage øl lidt mere alvorligt her på stedet. Indehaveren er - som det sig hør og bør - engelsktalende, og derfor skal stedet måske signalere engelsk pubtradition, men faktisk er det nærmest umuligt - bortset fra øludbudet - at skelne lokalet fra sin tidligere café-inkarnation.

De lokale nybodere som følte deres trygge fundament briste under sig da Le Chat Noir blev solgt, kan ånde lettet op, og de har allerede fundet tilbage og har rystet forskrækkelsen af sig. The Black Swan har utvivlsomt nogle gode år foran sig, for den er tydeligvis populær i lokalmiljøet. Vi anbefaler også gerne et besøg, og en god øl er vel også lidt mere væsentlig end et standard-kaffeudvalg.

Dankort


Borgerkroen

Borgergade 132
33 13 96 63
8
8
Fadøl (Classic, Tuborg)
sø-on: 02; to-lø: 04; 7
0,5 l alm.: 39; Alm.: 25; Underberg; 28; Lokalt
Fjernsyn. Photo Play, spillemaskine 21.09.12
Anmeldt første gang 23.02.98
Borgerkroen overgiver sig aldrig. Mange af de andre gamle kæmper - som fx nærliggende Bangs Bodega - har for længst overgivet sig, men Borgerkroen holder endnu stand, og den gør det i fin stil. At man kan have et lokalværtshus for den almindelige arbejder og borger her midt inde i København er egentlig overraskende, men det er alligevel tilfældet her. Og denne lørdag aften er der gang i den med længe åbent og store kander øl til de bramfri unge mennesker der ikke kan passere en bartender uden lige at skulle forsøge sig med en vammel bemærkning.

Ligesom den afdøde nabo, Bangs, er der også her et præg af maritim smugkro. For ud over det lidt Valbyagtige i en finérborgerkro er her også et både kongeligt og vandet motiv. Man kan nyde billeder af livgardens marcheren forbi kroen og af både Fregatten Jylland, RMS Titanic og mange andre af standardmotiverne der dækker danskerne af over for den truende afvikling af søfarten.


Cafe Borgerly

Borgergade 93
33 93 61 65
10
8
Fadøl (Hof, Carls)
ma-to: 23; fr-lø: 00; sø: 21; 7
0,5 l alm.: 34; Underberg: 26; Lokalt og temmelig sumpet.
Billard 21.09.12
Anmeldt første gang 22.12.98
I et hyggeligt lokale i et hus i Frederiksstaden finder vi Cafe Borgerly. Her er pænt - omend enkelt - indrettet i klassisk værtshusstil som man egentlig ikke ville forvente her i kvarteret. På trods heraf vil man næppe føle sig hjemme medmindre man er beruset og i øvrigt alkoholiseret, da der er en til tider løssluppen og øllet attitude blandt gæsterne. Og så kan man ydermere glæde sig over at man tilsyneladende ikke bliver smidt ud hvis man trænger til en lur.

Udsmykningen er varieret med en tønde på gulvet, pæne malerier og fotografier på væggene blandt reklameskiltene. På en endevæg har man i lighed med andre steder i Frederiksstaden fået plads til de kendte kongeportrætter.

Musikken er P3-agtig blandet med skrål og rallen.


Café Brooklyn

Toldbodgade 3
33 36 53 36 www.brooklyn.dk
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic, Hvede)
ma-to: 23; fr-lø: 02; sø: 22; 8
0,5 l fad: 30; Underberg: 19; Lokalt og turister
Dart, gårdhave 24.12.09
Anmeldt første gang 21.12.97
Men det skete i de dage ved juletid at Københavnsguiden drog hinsides (til Malmø nærmere betegnet), for Skånes hovedstad skulle skrives i tal. Og når vi efter den hårde dont vendte tilbage med de evigt drønende flyvebåde, lå Brooklyn og lyste forjættende på kajen med løfte om pebernødder og julemænd - Vi sad faktisk en hel juleaftensformiddag og ventede forgæves på den store gavedistributør sammen med andre barnlige sjæle.

Nu er det imidlertid et nyt årtusind, flyvebåde på sundet er en saga blot, det samme er julemænd, men Brooklyn består, i hvert fald lidt. Borte har godt nok taget det gamle Nyhavnsværtshus, og man har rettet ind til højre og henvender sig nu til den købedygtige turist som foretrækker mørkt træ og kobberlamper. Men stadig er det ikke gået op for det gamle klientel som stædigt holder fast ved deres gamle beverding. Og i dag hvor det igen er blevet jul i Danmark, er her så hyggeligt som i gamle dage.

Mon ikke Brooklyn på trods af sit oversøiske navn alligevel vil vedblive at være et godt gammelt københavnsk værtshus der måske af og til vil sminke sig lidt op.

Dankort


Cap Horn

Nyhavn 21
33 12 85 04; Fax 33 15 71 30
8
7
01;NB Men tidligere hvis der ikke er kunder. 11
0,5 l Fadøl 28 Citypublikum og turister.
30.12.97
Et gammelt sømandsværtshus med det dramatiske navn Cap Horn er blevet gjort lidt mondænt og kedeligt uden at man rigtigt kan sætte fingeren på hvordan. Farverne er klare og kraftige. Stedet er mest en restaurant, men man har også en værtshusdel med et originalt Ib Spang Olsen-billede på den ene endevæg. Et enkelt billede fra den vestindiske havnefront og et billede af et skib der runder pynten bærer vidne om gamle dage. Flot udsigt over Nyhavn fra en god meter over gadeniveau.

Dankort


Fremtiden

Sankt Annæ Plads 22
33 12 96 52
10
6
Fadøl (Tuborg Grøn og Classic)
18;NB Måske senere 9
alm.: 18; 0,5 l alm.: 42; Frokostspisere og en tyk mand med fuldskæg
Billard, jukeboks, elyatzy 06.04.02
Anmeldt første gang 04.01.97
Det er rart at få sat skik på begreberne. Hvor man tidligere har forsøgt at bilde os ind at fremtiden begyndte i 1984 eller 2000 eller andre arbitrære år, så har vi nu endelig fået klar besked: Fremtiden åbner kl. 10, står der nemlig på et stort skilt ude på gaden. Til gengæld lukker køkkenet kl. 15, og derefter må man så nøjes med øl og snaps hvilket nu heller aldrig har generet Københavnsguidens anmeldere nævneværdigt. Når vi så oven i købet får lejlighed til at indtage drikkevarerne på et godt gammeldags mørkebrunt værtshus med et diskret maritimt islæt og et dejlig stort billardbord, kan det næsten ikke blive bedre. Mon ikke mange af de nordmænd som Oslobåden udspyr hver formiddag, vil være enige?
I hvert fald har et talstærkt norsk selskab for nogle år siden tildelt stedet et diplom som anerkendelse for netop de samme klassiske og ærkekøbenhavnske værtshusdyder som nærværende hjemmeside jo også søger at belønne og fremme. I en by hvor disse dyder længe har været under hårdt pres, må man man virkelig håbe at Fremtiden er fremtiden.

Hong Kong

Nyhavn 7
33 12 07 65
8
0
Øl og intet andet.
NB DØGNÅBENT !! 7
alm. 25. Der er et stampublikum, men ellers er stedet samlingspunkt for alle byens morgenbranderter, når alt andet er lukket.
Jukebox 01.01.00
Anmeldt første gang 30.12.97
Et af de få steder i Nyhavn der ikke har haft en kapitalstærk bagmand til at gøre stedet fashionabelt. Gammelt og slidt med linoleum på bordene. Stemningen er lidt som i en smugkro i 70erne. De malede blomster på træbænkene bidrager lidt til vores nostalgiske stemning af sømand og arbejder. Det kinesiske præg kommer fra vægmalerier og mærkelige lamper i loftet. Baren er lillebitte, og man skal nærmest om bag ved den for at komme på toilettet.

Levende musik on-lø med Jonny Guitar og Ole Biksemad.

Dankort


Hyttefadet

Nyhavn 25
33 12 01 07
10
8
fadøl (Classic, Tuborg, pt. Kylle)
02 7
0,33 l Jacobsen: 58; 0,48 l Sne: 68; NB: Højt ølprisniveau Mandag aften var her næsten tomt, men efter sigende er publikum ganske blandet.
Fjernsyn 07.11.10
Anmeldt første gang 15.03.99
I Nyhavns gadeplan har der i mange år ligget et godt gammelt sømandsværtshus med en del nostalgisk autenticitet over sig. Udefra opdagede man stedets specielle logo der var designet af den tidligere stamgæst Asger Jorn. Det var vel et af landets første logoer, og det var både elegant og bastant som det slyngede sig i solidt tovværk.

Det gamle Hyttefad eksisterer sådan set endnu som et ret lille lokale delt op af et par tapetserede portaler, og væggene er udsmykkede mørkt med dejligt naivistiske motiver fra junglen og de syv have. (Der spekuleres i om AJ også står for den hjemkommende sømand, men det er mere tvivlsomt.) Hertil kommer forskellige modeller og billeder der formentlig får den dvælende sømand i enhver dansker til at synke hen i søde drømme om langfartstogter.

Men Hyttefadet har endeligt givet op og er blevet en ret ligegyldig café på linje med alle de andre i Nyhavn og har sin eksistensberettigelse i lige netop adressen der jo giver den mulighed for at opkræve groteske nyhavnspriser af udenlandske turister og andre der går i fælden. 58 kroner for en flaske øl er simpelthen latterligt, også i Nyhavn. Og specielt når niveauet i øvrigt er lavt; fx den ret påtrængende lugt fra toilettet der siver ud i krolokalet. Det er med andre ord længe siden en mødig Osvald Helmuth der gik sig en tur langs med havnen, kunne nyde at komme ind her.

Dankort


Le Chat Noir

Borgergade 93 / Fredericiagade
33 92 00 46
8
7
Fadøl (Dark, Classic, Tuborg)
ma-lø: 01; sø: 00; 9
Alm.: 26; Lokalt, mest yngre
Fodboldspil, telefon. 14.08.07
Anmeldt første gang 23.02.98
Lukket

Så er vi kommet til en lille café på et hjørne. På trods af forkromede stole og marmorborde er stedet meget fjernt fra Citys strømlinede cafémiljø. Fra en meter over gulvet slår en lidt kitschet dagligstuestemning igennem med gamle raderinger (bl.a. enkelte bibelske motiver), et lille vitrineskab med nips, kolorerede fotos af mindre filmstjerner og endelig dronningen og prinsen i sort/hvid. Dagligstuetanken vinder genklang hos gæsterne hvor flere sidder og læser avis (ud over de traditionelle danske dagblade kan man fordybe sig i Le Monde, Milliiyet og og Illustreret videnskab) eller bare hænger. Måske er Le Chat Noir et afslappet midtpunkt for det alternative miljø i Frederiksstaden hvis man ellers kan forestille sig sådan et.

Dankort


Café Limona

Store Kongensgade 42
33 16 00 67
9
5
Sandwiches, croissanter, salater og lignende cafémad. Cigaretter.
00 8
alm.: 20; 0,5 l fad: 34. Priserne justeret 30.11.99 Yngre.
Pool, fjernsyn, Back Gammon 21.12.97
Meget langt, smalt lokale i gammelt hus: Skæve gulmalede vægge med bindingsværk og plankegulv. 1700-tals-idyllen er herefter forsynet med bar, poolbord, plakatkunst og halogenlamper. Gæsterne sidder ved små, runde marmorborde. Barstole har man ikke fundet plads til. Fjernsynet viste under vores besøg MTV hvilket var yderst generende. Efter sigende er sportsfjernsyn dog det mest dominerende.

Dankort


Mc Joy's Choice

Nyhavn 47
33 12 40 22
10
10
Fadøl (Bl.a. Tuborg, Classic, Kilkenny, Guinness), og et drinkskort med 16 muligheder. Men vil man have en flaske, bliver det Corona eller lignende.
sø-ma: 00; ti-to: 01; NB fr-lø: noget senere, Generelt afhængigt af besøgstallet 8
0,5 l Guinness: 47. Yngre
Fjernsyn 26.01.03
Anmeldt første gang 10.02.98
Stort kælderlokale med stor bar i hjørnet. Om tennisketchere og lacrossestave er specielt skotske, er vel et åbent spørgsmål, men der er både en sækkepibe, en gine med kilt og et skotskternet gulvtæppe. En del af gulvet er hævet til en slags tribune med et flot gelænder og en lækker sofa hvorfra man både kan overskue lokalet og lidt af gaden.

Ofte er der levende musik om aftenen.
Dankort


Nyboder Bodega

Fredericiagade 78 / Gammelvagt
33 11 36 42
8
6
ma-fr:00; lø-sø:lukket 7
alm. 15; 0,5 l Fad:20 Midaldrende og lokalt. Det er ikke diskvalificerende at være fuld her.
Billard, spillemaskine 11.05.98
Lukket

1/3-99 åbnede Cafe Kartoteket her.


Nyhavn 17

Nyhavn 17
33 12 54 19
10
10
Fadøl (Tuborg, Classic, Guldtuborg, Jacobsen Brown Ale, Guinness, Kilkenny, Leffe, Hoegaarden) Masser af single malt.
sø-to: 02; fr-lø: 04; 8
0,5 l alm.: 48; 0,5 l Guinness el. Leffe: 52; Citypublikum
20.01.07
Anmeldt første gang 31.05.99
Januar 2007 vil blive husket som en meget blæsende måned, og her mens den hundredsyttende ødelæggende storm fejer gennem Nyhavn, har vi fundet ly i en af de legendariske skipperknejper, nemlig Nyhavn 17. Ordet legendarisk er velvalgt, for stedets skipperfortid fortaber sig aldeles i historiefortællingernes og anekdoternes tåger, og sådan er det jo også i resten af Nyhavn. I januar 2007 er nr. 17 en helt igennem standardiseret britisk pubefterligning hvor der måske er skruet lidt mere end normalt op for art-deco-nuttetheden, og det lokker i hvert fald turisterne til. Selv her uden for sæsonen er her flere udlændinge end danskere, og schweizeren ved nabobordet har lige bestilt stedets bedste danske øl. Vi venter nu i spænding på hvad barpigen vælger. Et dansk par i hjørnet bliver undertiden så intime at man kan blive helt opstemt af det, og her spilles god rytmisk musik i forskellige varianter. Sådan set er det hele meget hyggeligt, men man kan ikke helt frigøre sig fra følelsen af omklamrende pænhed og savnet af den maritime tradition som Nyhavn da burde kunne byde på.

Schweizeren fik i øvrigt en Ale nr. 16, og det er vel OK.

Dankort


Salatfadet

Store Kongensgade 91
33 93 28 20
7
9
Fadøl (Tuborg, Classic, Rød)
ma-on: 01; to: 03; fr-lø: 05; sø: lukket; 7
alm.: 17; 0,5 l alm.: 30; Yngre
Fjernsyn, billard, pool, jukebox, spillemaskine, dart, træindianer 17.10.00
Lukket

Her er hvide træpaneler, grønne vægge og træmøbler, så med den rette indstilling kunne det her komme til at ligne et af vore yndlingsværtshuse, nemlig Frederik VI på Frederiksberg. Det gør det imidlertid ikke. Her er ikke gang i den med fjernsynet og småsnakken som eneste lydlige indslag i et stort set tomt rum. At dømme efter åbningstiderne tjenes pengene på andre tidspunkter af ugen, for man holder vel ikke åbent til fem bare for at betjene fire barhængere som dovent skeler til en eller anden fodboldkamp.
Her er mulighed for at sidde i nogle bastante læderlænestole med udsigt til Station 1 som sammen med et enormt forbryderbillede fra Finderup i '86 slår det kriminelle tema an. Men selv om man skal tvinges til at glo på politibetjente, ville det jo ikke være nogen lovovertrædelse hvis Salatfadøllet var koldt og måske lidt mere skummende.

Og for at føje spot til skade er der nu ankommet tre gæster til, og man har skruet op for noget jazzet mexicanermusik, så nu er hele anmeldelsen ødelagt.
Dankort


Café Strandstræde

Store Strandstræde 11
33 15 32 88
7
3
To slags fadøl.
01 7
alm.: 18. Midaldrende.
Telefon. 10.02.98
Lukket

Et lille lokale hvoraf halvdelen er dækket af en art halvtag der leder tanken hen på både Texas og en norsk bjælkehytte. Den anden halvdel ligner mere et almindeligt værtshus der er søgt opgraderet med lidt kunst og plakater. Et flot elefanthoved som desværre ikke bliver brugt som fadølshane. Vi løb ind i en mægtig fest på en tirsdag aften, men det var vist et særarrangement.

Dankort kun til nærmeste 100 kr.


Toldbod Bodega

Esplanaden 4 / v. St. Kongensgade
33 12 93 31 www.toldbod-bodega.dk
9
7
00 7
0,5 l alm. fadøl: 32 Pæne mennesker i Østerbrogenren
Gamle Københavnske motiver på væggene 03.02.08
Anmeldt første gang 20.07.96
Toldbod Bodega er en gammel klassiker. Man kan diskutere om den falder inden for Københavnsguidens jurisdiktion, for det er først og fremmest en frokostrestaurant; en af dem med sild og snaps og en masse pæne mennesker der har noget at fejre, eller med nogle forretningsfolk der bruger den som pølsevogn.

Vi har nu primært brugt den som værtshus i forbindelse med at vente på polensfærgens afsejling, og til det formål er Toldbod Bodega et fint sted at varme op. Ikke mindst da ølpolitikken er at man markedsfører sig på de fremragende produkter fra Thisted Bryghus, og Toldbod Bodega er et af de eneste steder i landet hvor man kan få Porse Guld fra fad.

Dankort og internationale kreditkort.