Dragør

Her er vi kommet et stykke vej uden for det egentlige København, men Dragør hører nu med for at fuldstændiggøre Amager. Værtshuslivet lider af en slags harmonikasyndrom. Til tider vælter folk fra det indre Amager og andre dele af København til Dragør for at gå i byen, og nogle år går trafikken den anden vej, og så er her helt dødt. (Også lørdag aften). Selvsagt er dette et besværligt vilkår for restauratørerne. På Matrosen ved havnen havde man i færgens tid dog trods alt et tørstigt kundegrundlag udgjort af naboerne fra den anden side. Men bortset fra fritidssejlerne kommer gæsterne nu fra Skåne i bil, og de bidrager ikke meget til værtshusenes omsætning.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Beghuset

Strandgade 14
32 53 01 36 www.beghuset.dk
9
8
Fadøl (Cains, Faxe). En af fadølshanerne skænker gudbedredet vand.
00 10
0,5 l Cains fadøl: 49 Tre hattedamer, som deler en halv flaske uspecificeret rødvin.
09.03.02
Anmeldt første gang 13.04.96
Hvis man vil have øl på Beghuset, bliver det enten en Faxe eller den liverpoolianske Cains (begge til urimeligt høje priser), og ingen af delene vil vi råbe hurra for. Men det er måske meget passende, for Beghuset er bestemt ikke Dragørs øldrikkersted. Faktisk findes der i Dragør kun få utilpassede eksistenser der ikke er sunket hen i familieidyllens trygge selvtilstrækkelighed, og de har deres egne udskænkningssteder.

På Beghuset er der pænt og stilfuldt, og her kommer bedsteborgerne hvis de undtagelsesvis letter sig for at få et glas rødvin uden for de hjemlige omgivelser.

Beghuset er et eksempel på en cafestilsrestaurering der efterhånden har holdt i mange år. Flere og flere af de små runde café-stålborde bliver dog efterhånden inddraget til fordel for de spisende gæster, så om kort tid er forvandlingen fra borgerforeningskro til restaurant måske fuldstændig.

Beghuset er med andre ord en smuk, men lidt tam café der sikkert vil tiltale mange. Prøv for eksempel med et besøg fastelavnssøndag hvor hele byen mødes netop her for at stå i lag og drikke øl. Helt klart årets bedste dag.

Stille popmusik.
Dankort


Dragør Kro

Strandgade 30A
32 53 01 87 www.hoteldragorkro.dk
11
5
Fadøl (Tuborg, Rød Tuborg, Classic)
ma-on: lukket; to-sø: 22; 8
0,5 l fad: 36; Lokalt borgerskab og udenlandske turister.
Fjernsyn 22.09.02
Anmeldt første gang 21.01.95
Lukket

Kroen fik sit kongelige privilegium i 1721, men har ligget her længere. I alt væsentligt har den formodentligt ikke ændret sig meget i den tid. Trægulve med store brede egeplanker og tunge almuemøbler. Kroen er beliggende i et større hus hvor det midterste rum på salen lidt over gadeplan fungerer som krostue. De øvrige lokaler på etagen fungerer som restaurant. Hele etablissementet ligger i Dragørs gamle by, og til den ene side har man en have, og til den anden en stor og til tider velbesøgt gårdhave.

Disse gamle lokaler er svært hyggelige, og det siger sig selv at det tiltrækker nye restauratører med gåpåmod. Dragør Kro har skiftet ejer endnu en gang for nyligt, og nu virker det som om at man vil koncentrere sig om gammeldags krodrift. Omdrejningspunktet for så vidt angår forplejningen ligger tydeligt nok på køkkensiden, og det ses da også på åbningstiderne som intet regulært værtshus ville være bekendt. Der satses på spisende gæster, herunder ikke mindst arrangementer af typen: Barnedåbsfest med 70 gæster, suppe, steg, is og tilhørende overnatning på en af Europas smukkeste og ældste kroer.

Men hvis man på en eftermiddag sidst på ugen trænger til en stille eftermiddagssveske, så kan man ikke handle meget mere fornuftigt end at placere sig blandt de smukke Eckersbergagtige billeder med Dragørmotiver i krostuen. Man kunne jo fx sætte sig ved Fisker Peter Månes bord og lægge en mønt i skuffen under bordet. Indtægterne herfra går ubeskåret til ubemidlede landevejsfarende med trang til en enkelt øl. Et værdigt formål.
Vi har ikke undersøgt det nærmere, men vi mener at kunstneren der har lavet de nu historiske billeder, er Vermehren der på trods af det dragørsk (hollandsk) klingende navn ikke er en indfødt 'en af vøre', men fra Ringsted.

Dankort.

Dragør Kro fik international guldmedalje for Hotel- og Restaurationsdrift i 1995.


Dragør Strandhotel

Strandlinien 9
32 53 00 75 www.dragørstrandhotel.dk
8
8
Fadøl (Hof, Carls Special og Dark, Jacobsen Pilsner)
sø-lø:2130; 9
0,4 l fad: 26; Lokale, endagesturister, bryllupsgæster osv.
Udendørs terrasse 24.03.08
Anmeldt første gang 08.08.05
Der har vist nok været udskænkning på dette sted i mere end 800 år, og det forstår man jo godt når man for sit indre øje ser al den røre der må have været her under sildeeventyret i middelalderen, og når man nu for sit ydre øje ser et stadigt charmerende fiskerleje med røgeri, skibsværft, smedje og andet der hører sig til. Og det er jo det Dragør Strandhotel lever af, alle arrangementer og al turismen som selvfølgelig samler sig når de skal sidde ude og nyde solen og udsigten, eller sidde under halvtaget i regnvejret og beundre havn og Øresund.

I nyere tid har man dog også set sig nødsaget til at indrette en lille hjørnecafé for krogæster og lokale borgere. Men det har man godt nok gjort med venstre hånd. Indehaveren må have købt en eller anden standardindretning inklusive storskærm og lilla hattedamebetræk. Her sidder da heller ikke et øje, alle er udenfor eller på terrassen. Udenfor sæsonen kan man træffe et par lokale i hjørnecaféen, men det skyldes mest at resten af Dragørs værtshusliv for tiden er ved at pakke sammen.

Hvis vi kun skulle bedømme caféen og ikke hotellet ville det blive en ringe karakter, men Dragør Strandhotel er altså under et hyggelig og trækker mange mennesker til sig. Den nuværende bygning er fra 1845, og vi spår at den vil ligge her mange år endnu, og selve udskænkningen klarer sikkert 1000 år til.

Dankort

PS. Billedet viser at anmelderen besøgte stedet allerede i 1967; men der blev dog ikke skrevet en anmeldelse ved den lejlighed.


Fasan Pub

Engvej 66A
32 53 73 00
10
7
Fadøl (Hof, Leffe) Underberg
sø-to: 00; fr-lø: 02; 9
0,41 l alm.: 25; -14: 0,41 l alm.: 20; Lokalt, blandet i alder.
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn. 24.03.08
Anmeldt første gang 10.02.95
Fasanen kunne godt forlede en til at tro at Dragør er en rigtig provinsby hvilket vi nu ikke finder er tilfældet, men den lidt nussede properhed med gulvtæppe, planter og statuetter ses i hvert fald sjældent på brokvartererne.
Det er et enkelt lokale apteret med mørkt træ hvor den pænt store bar er proppet over i hjørnet, og resten af siddepladserne er inddelt i båse. Og så er der en del gulvplads der ved sjældne lejligheder udnyttes til dans. På væggene finder man ældre og nyere historiske billeder af dragørborgere.

Og her mødes man så med sin hund og naboen over en øl og fire glas rødvin. Udenfor er der en lille terrasse, så alt i alt ser vi intet problem i at uddele en pæn karakter til denne moderne dragøridyl.

Musikken fås fra en standardudstyret jukebox.
Dankort


Gøg og Gokke

Kirkevej 137
32 53 55 33
9
8
Fadøl (Hof, Tuborg, Classic) Underberg.
sø-to: 22; fr-lø: 02; 7
0,4 l alm.: 30; Lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine, storskærmsfjernsyn. 15.01.11
I mange år lå værtshuset Kaptajn Morgan på denne adresse. Dets storhedstid var nok i halvfemserne med et fyldigt stampublikum og en fast skok af udadreagerende unge mennesker i weekendnætterne og dertil nogle sjove og karismatiske bartendere. I den almindelige værtshusdød og latte-ficeringen af befolkningen mistede Morgan i nogen grad sit kundegrundlag, men forblev dog et af de overlevende værtshuse i Dragør. Til årsskiftet 2011 skulle der dog ske noget. Indehaverne fandt at Morgans forretningsmæssige stil var for gammel og slidt, og nu skulle der derfor ske noget nyt, og stedet skiftede navn til Gøg og Gokke.

Og dér står vi så nu. Men Morgan - undskyld, Gøg og Gokke - ligner sig selv. Kun er der ændret lidt på møblementet, men grundlæggende er det den samme indretning og det samme faste publikum. Ejernes ambition om at få banket lidt liv og festlighed ind i lokalet ser dog ud til at være lykkedes, og her lørdag aften er der igen gang i drukkenskaben for både unge og gamle, så det ser ud til at vi er på vej mod bedre tider. Og så er det vel også snart på tide at halvfemserne skal være retro.

Vi ønsker de nye ejere, Gitte og Pernille, held og lykke med at få etableret et solidt værtshus, for Dragør behøver det, og vi lover at holde et vågent øje med Gøg og Gokke.

Om det nu skyldes en særlig undtagelse i rygeloven eller hvad, ved vi ikke, men der pulses i hvert fald livligt.
Dankort


Kaptajn Morgan

Kirkevej 137
32 53 55 33
9
8
Fadøl (Hof, Classic, Jacobsen Brown Ale, Kilkenny) Underberg.
sø-on: 22; to-lø: 02; 7
0,41 l alm.: 27; Underberg: 21; Lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine, storskærmsfjernsyn. 06.09.08
Anmeldt første gang 14.01.95
Lukket

Lidt uden for Dragørs centrum finder vi dette temmelig store værtshus der i hvert fald tidligere har været en institution i byens natteliv. Gennem en lang årrække var det også anmeldernes stamværtshus i Dragør, så det var med bedrøvelse vi måtte konstatere en betydelig afmatning i forhold til fortids stormfulde weekendaftener med fulde huse og folk.

Men på denne aften er det sandelig livet op igen. Unge mennesker vælter ind for at blive set på det gamle Morgan der har nyopfundet sig selv i en snart gammel stil med Kilkenny-hane til plastikkrusene. Udbuddet er droslet ned, for klientellet er egentlig ligeglad med hvad de drikker når bare der er procenter i, og opmærksomheden går i stedet på stemningen med indkaldt levende musik der efter evne spiller kopinumre af alt det rock og pop man kender for tiden. Her er fyldt til randen, så det lover forhåbentligt godt for Morgans revival. Normalt er her ellers god plads i et stort lokale med en række firepersoners båse ved den ene langvæg, en bar med rigelig plads til at sidde og hænge, og så et ret nyindrettet anneks med et godt billard. Indretningen er nogenlunde moderne med pastelgule vægge der ikke overraskende prydes af natcaféen, kirken i Auvers og andre samtidige reproduktioner. Kommer man til Dragør, bør man holde øje med Morgan, for det er måske her det sner.

Dankort


Kongelundskroen

Kalvebodvej 270
32 53 31 57; Fax 32 53 99 12 www.kongelundskroen.dk
10
7
Fadøl (Ceres)
NB Afhængig af gæsterne 9
0,5 l fad: 50; Restaurantgæster
10.02.08
Anmeldt første gang 19.08.98
Kongelundskroen er en restaurant hvor spisningen finder sted i et lavloftet lokale der mest minder om havestuen i en stor villa. Umiddelbart efter indgangen findes en lille forstue der formentlig mest bruges af gæster der venter på plads i restauranten. Her har man indrettet en lille café i et interiør der kunne være skildret af Carl Larsson: Rustikt med træloft, tapet i pastelfarver, flotte petroleumslamper (nu elektrificerede), gamle møbler i almuestil og en pejs. De runde marmorborde bryder stilen en smule. Hvis man har lyst til bare at drikke en øl her, må man dels affinde sig med stedets karakter af gennemgangslokale og dels være forberedt på at blive godt sulten af de dominerende maddufte samt skramlen med potter og pander i køkkenet. Kan man det, er her faktisk hyggeligt. Stedet kan såmænd godt oprindeligt have været beboet af skovfogeden; vi er i et gammelt træhus lige op af skovbrynet, og der er en lille legeplads og en kæmpe græsplæne alene til de små gæster.

Dankort, Internationale kreditkort.


Matrosen

Kongevejen 24
32 53 23 56 www.dragoerstrandhotel.dk/Dansk/lokaler.htm
9
8
To slags fadøl.
sø-to:01; fr-lø:02; 7
Alm.: 18; 0,5 l fad: 25; Lokalt
Bordfodbold, dart, jukebox, spillemaskine, fjernsyn. 06.05.06
Anmeldt første gang 21.01.95
Lukket

Helt afgjort et af Dragørs førende værtshuse, centralt placeret på hovedgaden og i tilknytning til Strandhotellet. Klinkegulv, båse og en bar med adgang fra tre sider. I enden modsat baren fandtes tidligere et billardbord med godt albuerum, men nu står der sørme et bordfodboldspil. Det kan jo alt efter temperament tjene som anbefaling eller advarsel, men det giver i hvert fald et solidt vink om hvem det er der nu frekventerer stedet.
Tilhørsforholdet til byen og havet markeres af ophængte søkort og gamle billeder fra Dragør. I parentes bemærket er det gode ved gamle Dragørmotiver at alle lokaliteterne findes endnu og er genkendelige hundrede år efter.

Matrosen er det værtshus i Dragør der ligger tættest på havnen, og en lørdag aften i sæsonen kan man være så heldig at det giver stedet et internationalt præg, men i de senere år er Matrosen faldet godt og grundigt af på den. De tilfældige bartendere der er her, brænder ikke for stedet, og de efterhånden noget slukørede gæster kommer her egentlig kun fordi vanen kræver det.

Musik er som regel fra jukeboxens klassiske repertoire.
Dankort


Papillon

Ugandavej 111
32 53 84 85
8
7
2 slags fadøl.
ma-lø:00; sø:18; 8
alm.:16 Lokalt
Spillemaskine, dartmaskine, fjernsyn 19.08.98
Hvis man regner med at inspirationen til indretningen af Papillon kommer fra sommerfugle, tager man fejl. Rent faktisk har man mere tænkt på det omkringliggende Vestamagercenter som er et af de mere kedelige og stereotype af slagsen. Her er præcis som man forestiller sig en centerpub. Men på en måde er her også som på det eneste værtshus i en mindre provinsby hvilket passer godt på Vestamagers udstrakte parcelhuskvarterer. Møblement af træ og finér, rødt flisegulvtæppe og plader i loftet. Stor bar i den ene side hvor alle stamkunderne sidder og sludrer, hvilket betyder at her er en hyggelig og dagligdags atmosfære.

Sylten

Søndre Strandvej 50
32 94 01 49 www.sylten.dk
8
7
Fadøl (Hof, Carls), nogle udenlandske flaskeøl;
ma-lø: 22; sø: 21;
0,43 l alm.: 24; flaske Staropramen: 25; Fortrinsvis spisende cafegæster.
Fjernsyn 05.10.08
Anmeldt første gang 03.08.05
Hvis man som god parcelhusborger i Dragør skulle blive træt af at sidde i sin egen udestue og glo på sine egne potteplanter, er redningen heldigvis om ikke nær, så dog inden for gåafstand. Ude på den yderste kant af strandengene har fornuftige mennesker nemlig fundet på at anlægge den nuttede lille Café Sylten hvor udestuen bortset fra en fortræffelig udsigt også har den fordel at der sælges øl og et pænt udvalg af cafémad.

Sylten var tidligere måske nærmest indrettet som grillbar i et sommerhus, og i udestuen var det nok på en lummer juliaften måske præcis det man havde brug for. Men nu er Sylten også blevet et andægtigt spisested hvor de tidligere Dragørfiskere og -arbejdere ikke så gerne hænger ud. Ikke desto mindre er Sylten stadig et udmærket alternativ til Dragørs andre udskænkningssteder på grund af den fine beliggenhed.

Dankort