Christianshavn

I 1674 blev købstaden indlemmet i København, men sjovt nok er Christianshavnerne alligevel meget lokalpatriotiske. Og forholdet til deres værtshuse er ikke uligt det som beboerne i Amagergade havde til Emma i Rottehullet. (Sidstnævnte eksisterer desværre ikke i virkeligheden.) Omvendt sker det også kun sjældent at Sjællandskøbenhavnere forvilder sig over på Christianshavn som dermed får et stærkt lokalpræg til forskel fra alle Citypubberne på den anden side.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Base Camp Holmen

Holmen, Halvtolv Bygning 148
70 23 23 18
7
8
Fadøl (Tuborg)
00 8
0,5 l fad: 35; Yngre
Kæmpe diskokugle, slukkede spillemaskiner 17.11.00
Lukket

Ikke længere en café

Her i den postindustrielle æra har man det alvorlige problem at vi faktisk ikke har noget at bruge vores imponerende fabrikshaller til, men at indrette et spise- og drikkested giver jo heldigvis altid mening.
Hvad Base Camp har været brugt til i Holmens militære fortid, skal vi ikke kunne sige, men det er godt nok et stort sted som kombinerer en halvsmart og egentlig ret god restaurant med netop den slags rå, lidt forfaldne stemning som er så moderne. Man kan altså godt forvente en vis kvalitet i servering og service, men her er samtidig cementgulv, og matrosernes toiletter fra flådetiden har man også bevaret.
Vi er egentlig ikke helt sikre på hvem der finder på at opsøge Base Camp bare for at drikke sig en bajer, for når de smarte uddannelsesinstitutioner på Holmen har lukket, er her jo egentlig ingenting i nærheden. Stedet overrendes i hvert fald ikke tale af christianitter eller stamgæster fra det nærliggende Café Høvlen, og sandt at sige var der på denne aften heller ikke rigtig noget drikkende publikum.
Om sommeren har man servering udenfor i en slags garage med sand på gulvet, og her kan publikum så sidde i nogle små strandstole og forsøge at spise deres mad. Det er mere sjovt end egentlig behageligt. Endelig er Base Camp vist diskotek i weekenden og derudover ramme om mange forskellige arrangementer, så hvis man vil undgå mærkelige overraskelser, er det nok en god idé at se i kalenderen før man begiver sig ud i vildnisset nord for Christianshavn.

Dankort


Bastionen + Løven

Christianshavns Voldgade 50
32 95 09 40 www.bastionen-loven.dk
8
Meget smukt, men mere restaurant end værtshus
6
Øl, whisky og kaffe
00 9
Kaffe: 25; Fortrinsvis spisende og kaffedrikkere
28.10.01
Når grøn er vårens hæk og kåben kastes væk, skal der som bekendt gås tur med jomfruen på volden Store Bededagskvæld. Man ser jo for sig herren med den høje hat som foreslår en kop kaffe på løvens bastion, og her hundrede år efter kan man sagtens genkalde sig stemningen, for der er jo hyggeligt og fredeligt på Estrups gamle vold, og indendørs spiser bedsteborgere stadig søndagsfrokost under nationalmuseets beskyttelse.
Så på trods af at man kalder sig både café, restaurant og Bar, skal det sidste nok tages med en smule skepsis; der er i hvert fald ikke lagt op til lørdagsdruk for de lokale. Men her er smukt og hyggeligt, og med udeterrassen om sommeren har man et fint refugium med udsigt til både ænder, joggere og Vor Frelser.

Musikken indendørs er latinsk romantisk klimpren.
Dankort


Eiffel Bar

Wildersgade 58
32 57 70 92
9
5
02; 6
alm.: 18; Lokalt
Jukebox, spillemaskine 27.04.13
Anmeldt første gang 01.12.97
På en eller anden måde begynder Christianshavn jo at blive fashionabelt og overrendt af studerende, intellektuelle og multimediekonsulenter. Til deres brug har man indrettet steder som Café Wilder og nogle tilsvarende kaffekagebutikker langs kanalerne.
Hvad de færreste måske ved, er at noget tilsvarende var ved at ske i halvtredserne hvor man tilsyneladende her på stedet havde udviklet en mærkværdig forventning om en forestående invasion af kagespisende hattedamer med puddelhunde fra Frederiksberg. Derfor skulle et gammelt muggent værtshus nu konverteres til parisisk café. Det endte med en røgfarvet spejlvæg med billeder af Eiffeltårnet og Triumfbuen, en slags tricolorestribet markise rundt om baren, og en forgyldt vindeltrappe af den slags som også kan findes i palmehuset i Botanisk Have. Det hele kan altså opfattes som en samtidig karikatur eller forvrængning af det franske koncept, men ellers er her ikke sket noget videre. Da hattedamerne udeblev, befolkedes Eiffel Bar atter af lokale barhængere uden hang til cappuccino og kagemontre, men til gengæld med evnen til at goutere en bajer til 12 kroner.

Det er nok ikke de helt unge som lægger vejen forbi, men ellers er her egentlig et ret blandet klientel denne søndag aften, og som nu lader sig smide ud lidt i utide fordi bartenderen ikke gider mere.


Fingerbøllet

Wildersgade 39
32 54 67 17
10
8
Fadøl (Carls Ale, Carls Special, Hof, Sne, Kilkenny) Underberg.
02 5
Alm.: 20; Lokalt og lidt sejt.
3 billarder, jukebox, spillemaskine, fjernsyn, telefon. 27.04.13
Anmeldt første gang 01.12.97
Det er herligt at det gode gamle Fingerbøl stadig eksisterer på Christianshavn, som jo ellers arbejder ihærdigt på slette historien til fordel for nyopfunden standardkøbenhavnsk regelrethed finansieret af kæmpe skattefrie kapitalgevinster på ejendomsmarkedet.

Der er sikkert ikke mange af gæsterne her i aften der er begunstiget af den bølge, men så er de jo til gengæld begunstiget af at deres gamle in-sted stadig står distancen som et af de absolut allersidste arbejderværtshuse fra Flyttemand Olsens dage og længere tilbage endnu. Aldrende flippere, tilbageværende skolelærere, gevindskærere og andre åndens og håndens håndværkere tyr til Fingerbøllet når nu Sofies kælder og Gasolin har forladt den gamle købstad.

På udstyrssiden er stedet stadig spartansk til det påfaldende: man nu har man sparet lidt på billardborde og hevet lidt flere møbler ind. Den gamle fingerbølsgarage er altså blevet en lille smule mere moderne. Linoleumsgulv og bølgeeternit er skiftet ud på pubpænhed, og alle tidsskrifterne i loftet er røget på møddingen sammen med resten af Christianshavns historie. Den store, men ikke særligt velforsynede bar i hjørnet har man endnu, men vi vil nok anbefale at man besøger Fingerbøllet inden næste gang hvor indehaveren får et ryd-op-og-smid-væk-flip, mens man endnu kan beundre de mange kønne christianshavnerbilleder, og se de sidste rester af det gamle Christianshavn.


Færge Cafeen

Strandgade 50
32 54 46 24
9
5
23; NB senest 23, tidligere hvis gæsterne er få; NB køkkenet lukker 21. 8
0,5 l fad: 35; Lokalt stampublikum. Men også spisende gæster, specielt til frokost.
Billard, spillemaskine. 08.12.05
Anmeldt første gang 08.08.98
Endnu en gammel kulturinstitution har gennemgået den almindelige cafevandalisering. Det der tidligere var en sjov blanding af restaurant og værtshus beliggende på et hjørne med udsigt til Christianshavns Kanal, er nu kun et lidt uambitiøst drevet spisested. Fordums storhed kan dog stadig anes; de gule bindingsværksvægge og vægpanelerne i svensk sommerhusfarve er udsmykket med maritime såvel som christianshavnske motiver, og det flotte originale plankegulv er sine steder overordentligt skævt. Der er ikke meget skibstingeltangel, men vi vil dog lige fremhæve et stort koøje i hoveddøren. De fleste borde er, i hvert fald om eftermiddagen, dækket til spisning, men det er som regel i orden bare at komme ind og drikke en øl.

Dankort


Café Hekla

Prinsessegade 59
32 54 87 28 www.cafehekla.dk
6

ma-ti: 23; on-to: 00; fr-lø: 01; sø: lukket;
Rimelige priser Yngre lokalt. Forbavsende nok virker det ikke udpræget som et cafépublikum.
Fjernsyn, livsstilsmagasiner 09.08.06
Anmeldt første gang 01.12.97
Hekla holder på andet årti cafestilsambitionerne højt. Faktisk fungerer det egentlig mest som klassisk christianshavnerværtshus, men da beboerne er lidt anderledes end i Flyttemand Olsens dage, skal de selvfølgelig have vor tids tilsvarende lidt fantasiløse indretning. Det er så blevet restaurationspapirduge og standardcafemøbler.

Der er ikke alverden at sige om Hekla. På vore kontrolbesøg finder vi aldrig et øje derinde, men en gang imellem må der vel være gæster. Vi glæder os til at opleve det en gang.

Dankort


Café Høvlen

Prinsessegade 77A
32 54 21 70
8
6
Underberg
00 6
alm.: 11; bitre : 10-13 kr.; Støvet lokalt.
Billard, jukebox, spil, fjernsyn 29.04.07
Anmeldt første gang 17.03.95
Hvis læsere der ikke har besøgt dette hjørne af Christianshavn, har lyst til at forestille sig hvordan et værtshus ved navn Cafe Høvlen monstro kunne være, kan vi berolige med at stedet lever op til alle forventninger: Et godt, gammelt værtshus, godt pakket med de lokale drukmåse som glemmer verden udenfor og hygger sig gevaldigt. Det har ikke gjort nævneværdigt indtryk at Høvlen er blevet internationalt berømt i kraft af omtalen i Frøken Smilla. Turisterne har endnu ikke indfundet sig, indretningen er ikke forandret og indeholder naturligvis et møblement der har set bedre dage, og et billard der har set lidt af hvert, ikke mindst utallige Cecil. Og gæsterne er stadig et bredt udvalg af unge og gamle lokale. Lige nu spilles Bad Moon Rising, så musikken er der ikke noget at udsætte på, måske bortset fra at den ofte overdøves af det kvindelige klientels råben efter bartenderen Keld.

Vi vil med andre ord gerne anbefale en dejlig gammel klassiker af et værtshus med sit slidte indre i bedårende rødt, grønt og brunt, og naturligvis med en ægte høvl i baren. Og her tænker vi ikke på bartenderen.


Kabyssen

Strandgade 20
32 54 85 26
8
5
Fadøl (Hof og Carls)
05 7
alm.: 20; kl. 23-01: alm.: 10; Yngre blandet
Spillemaskine, jukebox 27.09.02
Anmeldt første gang 04.01.97
Lukket

Med dette navn er det jo givet at vi er på et søfartssted, og i baren står da også to kraftige lanterner i de kendte messinghuse, men det er afslørende at man har byttet om på styrbord og bagbord. Ellers kommer det maritime islæt fra nogle menutavler over baren der er maskeret som koøjer. (Retterne er i øvrigt variationer over hvad man kan gøre med en saltet sild). Faktisk er her noget ordinært med de nødtørftigste indretninger til brug for rudimentær værtshusdrift.
Det skal ikke beskrives nærmere, men vi skal blot konstatere at Kabyssen har sin berettigelse ud fra sin centrale beliggenhed overfor udenrigsministeriet og sin åbningstid. Alene det at vi er på den anden side af Knippelsbro, giver en mere afslappet adfærd end man typisk ser det i København før en fridag. Men hvis man ikke er til en lidt anarkistisk vi-skal-lige-nå-den-sidste-bajer-også-atmosfære, så er Kabyssen næppe stedet.

Dankort


Kafé Falken

Prinsessegade 20
32 57 64 56
7
5
01; 7
alm.: 20; Lokalt
Billard, spillemaskine, fjernsyn 15.12.10
Anmeldt første gang 15.03.98
Ja, der er jo sket noget siden sidst vi var her. Dengang kostede bajerne ti kroner stykket, og nu koster de det dobbelte; det er en prisstigningstakt der vist kun er overgået af kollektiv trafik i København.

Men bortset fra denne væsentlige forskel og at Lone Kellerman der stod henne ved baren, nu for evigt har forladt stedet, er alt ved det samme. Det lille lokale ligner sig selv, baren er klemt over i det fjerne hjørne, og det centralt placerede billardbord forårsager en del trængsel ved borde og barstole der trykker sig op mod væggene.

Mennesker er her ikke mange af på denne hverdagsaften, men så kan vi da se på de flotte vægmalerier der forestiller Christianshavn i gamle dage, og de mange formiddagsbladforsider der er klistret op på loftet, formentlig efter inspiration fra Fingerbøllet.

Værtshuset er opkaldt efter et gammelt jerndampskib som i øvrigt ses på et billede i baren. Falken genopstod på dette sted i 1993 efter at have været faldet grundigt af på den, men den har eksisteret på Christianshavn i mange år på forskellige adresser.

Dankort og masser af rygning.


Kanal Bodega

Overgaden oven Vandet 36
32 57 90 76
9
6
Fadøl, Underberg
01; 6
alm.: 16; 0,5 l alm.: 25; Underberg: 20; Lokalt.
Jukebox, spillemaskine 27.04.13
Anmeldt første gang 24.11.97
Kbhguide har i mange år frekventeret Christianshavns bedste og eneste egentlige lokalpatriotiske bodega, og det er ikke uden grund. Her er en ægte identitet, som enhver der har set Huset på Christianshavn ved, men også her mange årtier senere mærker man ånden fra et kulturelt sammenrend der på bodegaen består af filosoferende bedsteborgere, udtjente christianitter og ihærdige fulderikker der nyder den hygge der fås fra den udlængsel der altid ligger opad kanaler, koøjer og vand.

Det er et relativt lille lokale med en bar i hjørnet. På den ene side er stemningen 50er-dagligstueagtig og på den anden side maritim med fiskenet, redningskranse, koøjer, en slags bøje og en krokodille. Her er også masser af smukke gamle malerier fra Christianshavn, og det hele rundes af med en imponerende samling ølbrikker.

Kanal Bodega er et af de sidste ægte christianshavnske værtshuse fra ældre dage, og det holder tilsyneladende godt stand endnu. Der er ikke så meget musik på stedet, men til gengæld kan stamklientellet få drejet verdenssituationen stille og roligt over noget øl til rimelige priser.


Café Nemoland

Bådsmandsstræde 43 (Christania)
32 95 89 31 www.nemoland.dk/
7
5
02; fr-lø:03-04; 6
alm.: 15; 5 cl. tequila med orm: 40; Yngre.
Skydespil, racerspil, flipper, pool, jukebox. 08.08.98
I modsætning til det nærliggende Woodstock hvor de lokale og gæstende københavnere af den mere alternative slags mødes til en stille joint, virker Nemoland mere som Christianias tilbud til turisterne. Selve værtshuset var lukket på besøgsdagen, så her anmeldes kun de udendørs faciliteter der består af en stor overdækket terrasse hvor man også finder baren. På den ret store plads foran er rejst en række overdækkede pavilloner hvor gæsterne kan krybe i ly omkring små caféborde eller større borde med bænke. I huset bag baren er der et lille rum med et poolbord samt en del ret avancerede spillemaskiner. Her findes også toilettet. Om denne Biergarten er åben uden for sæsonen, skal vi ikke kunne sige.

Cafe Rabes Have

Langebrogade 8A
32 57 34 17
9
6
ma: lukket; ti-sø: 1630 7
alm. 18; Lokalt og fortrinsvis spisende.
Tildækket billard. 25.06.05
Anmeldt første gang 19.04.96
I København har vi stadig et hav af smukke gamle beverdinger hvor lofterne er presset skæve af årenes tyngde. Restaurant Nytorv, Kanalkroen og også Cafe Rabes Have hvor vi sidder nu. Her er jo smukt, folkeligt og hyggeligt, men hvorfor skal man altid sidde som eneste øldrikker mens alle andre sidder med det kolde bord og snaps og kaffe osv. Således også nu hvor to udgaver af familien Danmark, henholdsvis unge og ældre, er nået til kaffen efter at have indtaget lørdagsfrokosten i disse fine lokaler. Klokken er allerede en time over lukketid, så vi var for en gangs skyld heldige med at få lov til at drikke en god gammel arbejderpils på hvad der må være Christianshavns ældste beværtning.

Sofiekælderen

Overgaden Oven Vandet 32
32 57 77 01 www.sofiekaelderen.dk
7
9
Fadøl (Jacobsens Brown Ale, Hof, Carls special, Blanche de Namur, Krusovice, Budejovicky)); en del forskellige flaskeøl.
sø-on: 00; to-lø: 03; 8
0,5 l Budejovicky: 45; Yngre til modent
Miniaturedansegulv eller musikerplatform. 08.02.08
Anmeldt første gang 01.12.97
Mon ikke Sofiekælderen har skærpet sin profil yderligere siden vores sidste besøg? Vi vil påstå at det mere end tidligere fremtræder som udpræget spillested. Et spillested må jo næsten naturnødvendigt også være et ølsted og i dette tilfælde oven i købet et spisested som serverer retter man ikke kun kan udtale på kokkesprog. Kulinarisk har kælderen altså hævet sig over sin efter sigende noget venstreorienterede fortid, og måske derfor har Gasolin i protest afhentet deres guldplader som tidligere hang til skue her.

Sagaen fortsætter altså, og her i vinteren 2008 er kælderen gestaltet som et halvmystisk new age-værested med stearinlys i massevis, enkelt hvidt møblement (bortset fra de polske regionaltogssæder ved udgangen), og monoton meditationsmusik der må formodes at blive ved indtil enten en DJ eller spirende kunstner eller søndagsjazzen overtager scenen.

Flaskerne i baren er bagbelyste i pink, orange og grønt så man slet ikke kan læse etiketterne, og dagens menu er nu stegt multe med ovnbagte persillerødder, syltede tomater og jordskokcreme. Månedens øl er den eksotiske Stella Artois, så man lige kan mærke man ikke befinder sig i en ashram.

Om klientellet kunne vi forestille os at de er lokale storbymennesker i alderen yngre til midaldrende, og når lys og musik som nu er blevet dæmpet, kan de såmænd godt få en hyggelig aften ud af det, men for den forbipasserende øldrikker er øl til 45 kroner for nogle lidt anonyme mainstreamøl måske ikke incitament nok til at kigge forbi.

Rygning.
Dankort


Stærkodder

Overgaden neden vandet 43
32 57 86 20
7
8
Fadøl (Tuborg Classic, Leffe Brune, Carls special). Underberg.
01 8
alm.: 18; Underberg: 20; Lokalt.
Spillemaskine, fjernsyn 27.04.13
Anmeldt første gang 08.08.98
Beverding er måske det mest velegnede ord til at beskrive Stærkodder. Da det jo er på Christianshavn, er der en maskintelegraf og en kæmpe skødeblok på væggen, men i øvrigt er indretningen noget skødesløs, træmøbler og gult lysarmatur, fransk firkantet cafeloft og en billig bræddevæg som sine steder er udskiftet med plasticmursten.

Blandt gæsterne foregår der nogle gange en livlig politisk debat som absolut tager sit udgangspunkt i christianshavnske forhold; til tider - som i aften - er det mest enetale om fodbolden i fjernsynet der udgør lydtapetet. Bartenderen sætter gerne lidt musik på (med tryk på Lidt), men nogle gange kan man faktisk være så heldig at man kan høre Vor Frelsers Kirkes meget smukke klokkespil underholde ovre på kanalens modsatte bred.

Stærkodder har ligget her i mange år, men i takt med bydelens almindelige udvikling er et mere moderne publikum rykket ind. Hvor vi tidligere mest mødte ældre drukmåse, er klientellet nu suppleret med yngre fløse af hipstertypen og udenlandske studerende. Og at man sådan kan kombinere tradition og udvikling, lover jo godt for Stærkodders fremtid.

(Stærkodder er den uovervindelige danske helt som op imod historisk tid kæmpede for Harald Hildetand. Som olding var han stadig ubesejret, og han lod sig til sidst frivilligt skille ved livet ved at tilbyde den unge Hader alt sit guld hvis denne blot ville hugge ham ned straks. Hader står beredvilligt til tjeneste, og så meget styrke er der stadig i oldingen at hans hoved bider hårdt i græsset.)

Rygning
Dankort


Voldens Bodega

Torvegade 55
9
3
00 5
alm.:13 Ældre lokalt
24.11.97
Lukket

Stedet minder mest om en gammeldags landsbykro. De dybrøde vægge med træpaneler er tæt belæsset med Christianshavnsmalerier og -fotografier. Stedet er meget fredeligt på trods af navnet. Dog har man en mærkelig lampe der er lavet af en slags granat.


Café Wilder

Wildersgade 56
32 54 71 83 www.cafewilder.dk
9
9
Fadøl (Hof, Carls, Dark, Leffe Blonde, Hoegaarden)
sø-ma: 00; ti-on: 01; to-lø: 02; 7
0,5 l alm.: 47; 0,33 l Leffe: 40; Mest yngre
08.02.08
Anmeldt første gang 27.12.04
Wilders hjemmeside præsenterer stedet som Christianshavns ældste og hyggeligste, og den tror vi da selvfølgelig på. Det falder os fuldkommen naturligt at forestille os at Christianshavns skiftende beboere, lige fra det syttende århundredes skippere og matroser til christianitter, grønlændere og Flyttemand Olsen, netop har valgt Wilder til at nippe til deres espresso efter på hjemmesiden at have forvisset sig om at brygmester Francesco kun bruger de allerfineste bønner. Deres efterkommere sidder her endnu og ser på det historiske fletloft og det antikke ventilationsrør, og christianshavnernes traditionelle æruelighed fornægter sig ikke. Bortset fra en ældre mand i hjørnet drikker alle vist cola, æblejuice og forskellige af Francescos kaffevarianter mens de gennem de store panoramaruder beundrer krydset mellem Sankt Annæ Gade og Wildersgade. Vi andre beundrer et kolossalt maleri af en nøgen kvinde som sidder i morgenlyset og funderer over nattens udskejelser omgivet af et væld af tomme flasker.

Ellers går livet sin traditionelle gang denne disede februardag 2008: De unge piger spiser Wilders pastasalater, manden med øllen læser Politiken, espressomaskinen hvæser, og vi glædes os over at en café som måske på overfladen ligner et dusinsted, har vist sig at være et brugbart samlingssted for et varieret publikum i et meget hyggeligt kvarter.

PS: Det laminerede menukort indeholder ud over drikkevarer også et lille leksikon over mere eller mindre kendte mennesker med efternavnet Wilder, lige fra værftsejeren Carl til Gene og Billy.

Dankort


Woodstock

Bådsmandsstræde 43 (Christania)
32 54 55 86
9
8
Økologiske øl, Underberg
05 8
Toiletkvaliteten er opgraderet voldsomt i de senere år og har nu en pæn borgerlig standard.
alm.: 15; flaske Gambrinus: 15,50; Underberg: 20; Lokalt samt besøgende af den mere flippede slags. En del udlændinge.
Dansegulv. Det bliver det i hvert fald til i praksis. 14.09.07
Anmeldt første gang 08.08.98
Hvis denne gamle militærbarak af træ og med cementgulv havde ligget noget andet sted, var den revet ned forlængst. For de entreprenante christianitter har det været en smal sag at indrette et meget spændende værtshus. Arbejdet har stort set bestået i at klunse en masse gamle havemøbler og at opbygge en bardisk i mursten. De mange besøgende må dele de ret få borde hvilket sker uden skærmydsler. Alt i alt en intim og hyggelig stemning der yderligere fortættes af det liberale forhold til medbragte røgvarer.

Denne søndag aften er der liv og glade dage som om der ikke var en dag i morgen. Musikken brager derudad med det rigtige repertoire fra gamle dage, Røde Mor og Sebastian, I kan ikke slå os ihjel. Det giver selvfølgelig en fantastisk stemning hvor folk danser med levende lys, og Woodstock lever derfor højt på tidligere tiders kunst og nutidens syrehoveder. Blot kan det undre at 70-ersentimentaliteten står over det politiske, for entusiasmen er allerstørst når Hjorting-dansktopmusik besynger det dejlige charterspaniens Francodiktatur. Måske er også Woodstock kommet i takt med tiden og er blevet mere form end indhold?