Brønshøj-Husum

Som mange vil vide, kører busserne i en lind strøm inde fra byen gennem Nørrebro ud til Brønshøj og Husum, men ingen ved hvorfor.
Det sociale liv er ikke til at få øje på. TPC-ratioen i Brønshøj er forbavsende lav, og på værtshusene ser man vist nok kun meget ihærdige kunder. Gæsterne er fortrinsvis mennesker ude over den første ungdom, og dansktoppen er afholdt og velafprøvet lydtapet på de steder der trods alt findes.
I dette område kan vi bedst anbefale Lord Nilsson(!) og Trinbrædtet.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Baronens Dagligstue

Frederikssundsvej 123
38 28 76 26
9
9
Fadøl
sø-to:00; fr-lø: 03; 8
Porter: 20; Pænt påklædt yngre og midaldrende.
Jukebox, spillemaskiner 13.11.99
Efter opfordring fra en læser forlagde vi residensen til dette 'værtshus' lørdag aften. Og det var en beslutning med konsekvens, for det blev vores værtshus nummer 600. Faktisk er Baronen en restaurant, men der er en pubafdeling hvor man kan sidde og fulde sig på provinsfacon. Og mere dansk kan det vel ikke blive end her med pseudofornemhed og national storhed. En baron kunne vel godt have haft en sådan dagligstue med lædermøbler, flerarmede lysestager, en Harald Blåtand-spillemaskine, kongeportrætter og billeder af andre store danskere. Men kæmpe dannebrogsflag hører vel snarere hjemme i førerhuset på en lastbil. Alt i alt er her overlæsset, men det er faktisk meget hyggeligt selv om der er et skær af amatørisme og naivitet over det.
Bartenderen havde for eksempel aldrig hørt om en porter, men i fællesskab fandt vi ud af at det var det der sorte i flasker. Men Underberg havde de da, påstod hun, men kiggede i alle retninger uden at være klar over efter hvad. Man kunne godt formode at vi er på Brønshøjs mest besøgte pub, og det forstår vi egentlig godt. Hvilket siger mere om Brønshøj end Baronen.

Cafe Bella Notte

Brønshøjvej 6
38 89 72 72
8
8
01 10
alm 18 Intet (På vores besøg søndag aften)
Spillemaskine Alkotester 16.03.97
Lukket

Dankort. Alkoholtesteren er en fin ting. 5 kr.


Berg's Café

Frederikssundsvej 162
38 28 11 08
10
9
Fadøl (Tuborg, Classic, pt. sne)
ma-lø: 02; sø: 01; 8
alm.: 18; sø-to: stor fad: 28; div. flaskeøl: 30; Lokalt, både ungt og ikke helt ungt
Jukebox, spillemaskine 26.12.10
Anmeldt første gang 16.03.97
Hold da op hvor er der i grunden mange værtshuse i Brønshøj. Bliver man træt af et sted, skal man bare vralte nogle få meter ned ad Frederikssundsvej før man når det næste. Og skulle det være lukket, og det sker tidligt søndag aften her, ligger der sikkert et til på næste gadehjørne. Den store tæthed er selvfølgelig til størst gavn hvis man mener at det ene værtshus kan være lige så godt eller skidt som det andet, og det mener man ikke nødvendigvis på disse kanter. Uden at skulle gøre os til eksperter i Brønshøjs øldemografi vil vi alligevel påstå at klientellet her på Bergs er i den lidt pænere ende som man måske kunne kalde småborgerlig, eller i hvert fald mindre slidt end andre steder. Her er fx mange flere kvinder i flere forskellige aldre end tidligere set i aften, og skønt de ikke ligefrem er hvidvinsnippende hattedamer, er de da i hvert fald heller ikke udprægede havgasser. Og ved nabobordet sidder en ung mand og underholder sin veninde om utilfredsstillende sprogbrug i matematiske beviser.

At Bergs har et vist udbud af svagt eksotiske øl, bidrager også til indtrykket af at vi befinder os på et sted af en vis klasse, som dog heldigvis ikke har ambitioner om at være andet end værtshus. Den gule maling og de standardiserede halvmoderne cafémøbler får i hvert fald tilstrækkeligt modspil af den dejligt lange bardisk med lidt messingbestykning der sender tydelige signaler om solid bar.

Rygning.
Dankort.


Bondestuen

Frederikssundsvej 153
38 28 01 43
11
7
7
Underberg
Alm.: 14; Lokalt
Billard, spillemaskine 26.12.10
Tænk engang at der har ligget en bondestue her lige siden folk gik med bowlerhat og drak brændevin til 13 øre pæglen. Hvis man ikke tror på det, kan man bare betragte det kæmpe fotografi af Bondestuen taget på en sommersøndag i 1905 som hænger på den ene endevæg i stuen. I mellemtiden er Bondestuen flyttet til byen i takt med Københavns udvidelse, men det bondske er kun i begrænset omfang blevet afløst af det byfine. Her trives jordens salt sidst på aftenen ved bordene omkring det tunge billard, omend diskursen på stedet nok har bevæget sig fra radrensning af roer til opgradering til iPhone4 og andre moderne nødvendigheder i tilværelsen.

Til at våge over alt dette hænger der over udgangsdøren to store portrætter af hvad der kunne ligne et kongepar, men dog kun er den tidligere ejer, Hansen, og hans fru Alice, forældrene til den nuværende bartender, Gitte. Der går altså en rød historisk tråd gennem sjælen på dette værtshus, stærkt understøttet af den fra Brønshøjs fortid fotografiske udsmykning af stedet, og møbler, paneler og barkøleskabe står fortsat uantastet hen upåvirket af tidernes og gæsternes skiften. Hvorom alting er; Bondestuen er et ældgammelt udskænkningssted der trodsigt lever videre stærkt støttet af et hjemmevant og trofast publikum.

Rygning.
Dankort.


Brønshøj Bodega

Frederikssundsvej 189A
38 60 48 15
8
5
00; 6
alm 15 Lokalt
Billard 16.03.97

Brønshøj Borger Kro

Frederikssundsvej 128 A
38 60 58 49
9
7
Fadøl (Tuborg, Classic)
00
alm.: 14; ma-on 10-13; alm.: 10; Lokalt
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn 24.05.08
Anmeldt første gang 18.09.99
Borgerkroen må være en af bydelens store og vigtige institutioner. Beviset må være at stedet ikke har forandret sig nævneværdigt i de ni år der beklageligvis er gået siden vort sidste besøg. Den eneste forskel er egentlig at hvor her sidst var aldeles græsgrønt, er her nu bordeauxrødt på samtlige vægge og lofter, og man har fået en engelsktalende bartender som det jo også kendes fra kulturcentrummerne i den indre by. Hun er nu meget flink, og gæsterne leger med på bedste brønshøjengelsk.

Lige nu er klientellet mest i den modne ende, men mon ikke her fra tid til anden støder lidt yngre kræfter til på trods af den lidt konservative lukketid?

Rygning.


Destilleriet

Frederikssundsvej
38 60 42 30 www.destilleriet.com
7
8
Fadøl (Tuborg, Classic, pt. sne); Underberg
ma-ti: 22; on-to: 00; fr: 02; lø: 22; sø: 20; 8
-16: alm.: 16; sø: alm.: 12; stor fadøl: 30; Lokalt
spillemaskine, jukebox 26.12.10
Kbhguide har med skam at melde ikke været på disse kanter i en årrække, og vi opdager først nu at den gamle Kaffebaren er blevet til Destilleriet efter en periode under navnet Fikret. Det nuværende brand er en 5-6 år gammelt, og stedet er også moderne i en grad der i hvert fald stræber efter det pæne og caféagtige. De ret få gæster som har fundet frem på denne kolde dag, er nu nok fra Kaffebarens tid og bidrager til atmosfæren på en måde som det halvstilige indtræk ikke formår.

Vi har lige deltaget i en videnskabelig diskussion i baren om det nu også kunne passe at temperaturen på vestkysten (den jyske formodentlig) kan komme ned på tres minusgrader i disse dage. Ellers sker her ikke alverden, men måske har alle fået frost på hjernen i aften.

Rygning.
Dankort.


Gert's Vinstue

Frederikssundsvej 158
38 60 66 74
6
8
Fadøl (Kilkenny, Classic, Tuborg)
00; 7
Alm.: 16; 0,5 l fad: 25; Intet, her fredag aften.
Lyserødt ingenting. 30.05.03
Anmeldt første gang 16.03.97
Som Kbhguides læsere vil vide, tilhører Gerts Vinstue den stolte skare af traditionsbevidste udskænkningssteder der ikke har haft fantasi til at finde et ordentligt navn, og derfor blot har en sølle genitiv. Man kan når man kommer indenfor, se at det ikke står helt så galt til med fantasien, for på de provinscenterpubbodegaer der er forbilledet, har man ikke billeder af Brønshøj. Sjovt nok er de gamle billeder på væggene kun en små hundrede år gamle, for Gerts Vinstue kunne da godt have en patriotisk historie at fortælle. Da svenskerne i februar 1659 havde opslået lejr her før stormen på København, har de åbenbart været så skuffede over nattelivet på Gerts Vinstue at de aldrig siden er vendt tilbage. Hurra for det og hurra for Gert.

Svag Søs Fengerjazz lige nu.
Dankort


Kilden

Husumvej 83
38 60 44 57
8
8
Underberg
02 7
alm.: 17; Lokalt, yngre
Billard, jukebox, spillemaskine, fjernsyn 24.05.08
Anmeldt første gang 18.09.99
På den mørke og øde strækning hvor Vanløse er forlænget med brædder op mod Husum, har en eller anden fået den lyse idé at lægge et lille værtshus for at afværge den værste tristesse. Indledningsvis er det lidt forbløffende at det pertentlige villakvarter tilsyneladende er befolket af unge mænd med skaldepande og kasket, men når det nu skal være sådan, er det da betrygende at Kilden er udstyret med en solid muret bar og robuste egetræsmøbler som kan holde til det halbal her sikkert godt kan udvikles fra tid til anden. Retfærdigvis er her stille og fredeligt denne lørdagaften lige før lukketid. Vi hører Shubidua og anden lødig musik fra vores ungdom, og der er speedway i fjernsynet og et kyssende kronprinsepar på væggen. Og så har man stadig diplom på at Kilden er regionsmester 85/86 i Hof-Pot, en billardkonkurrence sponseret af et bryggeri med et produkt der engang hed Hof.

Det er nu ved at være lukketid, fløsene daffer stille og roligt ud i en ventende taxa, og vi andre begiver os videre mod downtown Vanløse.

Rygning.
Ikke Dankort


Krudtuglen

Frederikssundsvej 356
38 60 46 28
8
8
Underberg
22; 8
Alm.: 20; Lokalt
Spillemaskine 26.12.10
Anmeldt første gang 18.09.99
Ude på landet mellem Husum og Herlev ligger en forvokset pølsevogn hvor der serveres wienerschnitzel og den slags fra kuvertopdækkede borde med papirservietter, men i den ene ende er der også blevet plads til et lille værtshus med en masse pensionerede taxachauffører efter samtalen at dømme. Det forlyder fx at taxachauffører laver sorte penge, og hvem skulle nu have troet det?

I aften er der krudt i debatten på Uglen, for storpolitikken er under behandling. Dansk Folkeparti er ikke i krudthuset her fordi de angiveligt stemmer imod varige forbedringer for pensionister, og dem er der mange af her. Muslimer og fadøl er heller ikke så populære, faktisk kniber det lidt med at huske hvad det øl der kommer ud af en hane, hedder.

Vi har forsømt at besøge dette lille sted i mange år; vi har slet ikke været her i indeværende årtusind før nu, men Krudtuglen har en særlig standhaftig forstadsprofil der ser ud til at holde, så vi behøver måske slet ikke komme igen de næste tusind år. Så længe holder den søde bartender, Doris, dog næppe, og det aktiv er måske med til at man stadig kan gå på lokalværtshus ved Kagsmosen mellem Husum og Herlev.

Gammel tresserrockmusik.
Rygning.
Dankort.


Lille Kro

Frederikssundsvej 129 A
31 60 48 03
8
8
Fadøl (Classic, Tuborg)
02; 7
Alm.: 15; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 24.05.08
Anmeldt første gang 18.03.97
I marts 1997 kostede en almindelig øl her på Lille Kro 13,75, og nu mere end 11 år senere er den sgu steget med 1 krone og 25 øre. Det har nu ikke jaget kunderne væk, for her er stadig både skovturs- og festudvalg. Sidste gang vi var her, var her festlig søndagsfællessang, men denne lørdag aften er her mere fredeligt. Her sidder et par ældre damer der har købt en ligeud til sporvognen, så de kan komme hen på værtshuset og få sig et par bajere, og så kan de jo samtidig købe en billet til skovturen 2009 der løber af stabelen om 364 dage, og da salget til denne enestående begivenhed allerede er gået i gang, skulle man jo nødigt komme for sent.

En af damerne fortæller at hendes gode ven blev begravet i går, men Lille Kro bliver næppe begravet de næste hundrede år; selv om prisen på en bajer til den tid sgu nok er steget til 17 kroner eller deromkring.

Rygning.
Dankort


Lord Nilsson

Islevhusvej 49
38 60 74 84
9
8
ma-to: 22; fr-lø: 00; sø: 20; 8
ma-lø: alm.: 18; sø: alm.: 12; Lokalt
Billard 26.12.10
Anmeldt første gang 18.09.99
Langt fra havet, på den uhyggelige vindblæste strækning mellem stationen og busholdepladsen, har nogen opkaldt et værtshus efter den store svenske søhelt Lord Nilsson. Bortset fra et par enkelte koøjer er her nu ikke megen maritim stemning, og det første indtryk er at det må handle sig om en sportspub hvor publikum er entusiastiske nok til på samme tid at holde med FCK, Brønshøj, Frem, Liverpool og Barcelona og en hel del andet. Men det er heller ikke en sportspub. Vi har at gøre med et ganske almindeligt, gedigent lokalværtshus hvor de tilstedeværende sidder og hoster tobakssovs og kløjs i øllen uden at være det mindste maritime eller sportslige. Denne anden juledag føres der en interessant diskussion om det amerikanske retssystem som vel også godt kunne trænge til en gang velrettet husumsk kritik. Billard er der ingen der gider spille, og ingen gider heller protestere over den strøm af popviseballader der netop kan høres.

Det er i øvrigt ikke opkaldt efter en søhelt, men efter grundlæggeren som hed Hr. Nilsson. Længere er den såmænd ikke.

Rygning.
Ikke Dankort.


Ny Grøndal

Frederikssundsvej 219
38 28 10 15
10
7
Underberg
fr-lø: 05; sø-to: 00; 8
Alm.: 17; Lokalt
Spillemaskine, jukebox 26.12.10
Anmeldt første gang 18.09.99
Ny Grøndal er en af Københavns gamle klassikere. Her er det næsten som at komme ind på Bymuseet og synke tilbage i historiens tåger. Spredt sidder der nogle stamkunder; ubevægelige som var de en del af inventaret, hvad de nok også er. De er lige så slidte og gamle som linoleumsgulvet og de brunmønstrede voksduge, men ungdommen og fremtiden er også repræsenteret ved den temmelig friske og overdådigt tatoverede kvindelige bartender, samt ved den tvære halvrocker der har lidt svært ved at forstå begreber som juledag og juleaften.

Den lidt matte stemning kan dog ikke fortrænge glæden over et smukt og nostalgisk udsmykket gammelt lokale, og kromutter fortæller oven i købet at der til tider kan være rigtig meget gang i den her. Så Ny Grøndal er klart et sted at besøge, men det kan næppe anbefales til børnefamilier eller den slags folk der kan kende forskel på en teske og en snegletang.

Rygning


Rutens Bodega

Ruten 14
38 60 57 61
8
7
Fadøl (Hof, Carls, pt. Carls Påske)
ma-to: 22; fr:02; lø: 00; sø: 20; 6
alm.: 17; Lokalt
Billard, jukebox, spillemaskine 30.05.03
Anmeldt første gang 18.09.99
Tingbjergs tressermoderne, arkitekttegnede nærmiljø er måske ikke helt faldet ud som Steen Eiler Rasmussen havde forestillet sig det. Området har med tiden fået et lidt lurvet ry, og det interesserer efterhånden også kommunen, som pt. forsøger sig med et dyrt kvartersløft. Ved et af vore sjældne besøg konstaterer vi at virkeligheden har flere nuancer end man måske umiddelbart forestiller sig. Pladsen foran Rutens Bodega er faktisk på godt og ondt en slags landsbytorv hvor unge og gamle, tobenede og firbenede mødes og udveksler tanker om livets gang og genvordigheder. Her er i hvert fald altid en slags leben hvad der sørme kan være en kvalitet i sig selv, og de lokale kan jo ikke gøres ansvarlige for tredive år gammel systemtænkende æstetik. Bodegaens egen fremtræden følger næsten logisk. Når man har et stort, lavloftet betonlokale med nopret gulv i Storebæltsfærgestil til rådighed, kan man jo ikke lige fremtrylle den samme stemning som på Hviids Vinstue. Det bliver næsten nødvendigvis noget med høj musik, sænket tremmeloft og bordeaux maling. Et robust lokale der forlænger torvets stemning af at man egentlig kan te sig som man har lyst, være sig selv, snakke eller spille billard alt after præferencer og humør, og her er godt besøgt. I dette lidt lyserøde, undskyld bordeaux, lys er Rutens Bodega det naturlige lokalværtshus på sin lokalitet, og som det så ofte er tilfældet på den slags steder, skal man måske være lokal for virkelig at værdsætte det.

Folkelig jukeboxmusik.


Café Staalvand

Brønshøjvej 6
38 81 66 22 www.staalvand.dk
8
8
Fadøl (Budvar, Urquell, Heineken, Erdinger)
sø-to: 23; fr-lø: 02;NB Eller senere; 9
0,5 l Budvar: 40; Drikkende yngre og spisende familier
Flygel 30.05.03
På sådan en flot sommerdag hvor solen skinner så man næsten kan føle sig hensat til Californien eller Côte d'Azur, kan den minimalistiske loungestemning vel egentlig være meget tiltalende. Når vi sådan sidder og kigger ud over terrassen med de rødkogte familier som drikker hvidvin til deres nachos, så kunne vi godt forestille os en dejlig strand med nogle palmetræer og et stort, blåt hav bagved. Hensat i sådant humør kan man let nyde at inhalere sin udenlandske fad- eller flaskeøl ledsaget af stille jazz mens man nyder den farverige kunst på væggene (for god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på at Københavnsguidens anmeldere ikke gør sig til af at være kunstkendere, men noget af kunsten er da i hvert fald kødfarvet).

På intense sommeraftener kan der sikkert opstå en så svedig hormonstemning at man kunne optage en fin Bacardireklame her, men ak. Sæsonen er trods alt kort, og når man glipper med øjnene og vågner af drømmen, forsvinder palmerne, og regnen drypper over Brønshøj Torv med bibliotek og stilladser og gule HT-busser og alskens elendighed. Hvad skal man stille op med det eksklusive designerinteriør (som nu faktisk skulle være hjemmebygget) og hvedeøllet når man har behov for en Underberg eller et glass glögg for bare at overleve? Måske oplever det lokale publikum situationen på samme måde. Siden vi anmeldte det herværende Bella Notte i 1997, har stedet været igennem to navneskift som måske er konjunktur- eller netop sæsonbestemte. Vi glæder os over at det tidligere navn Bad Boy Bobby er blevet skrottet til fordel for det helt fascinerende Staalvand som man kan filosofere over mens man venter på bussen.

Dankort


Trinbrædtet

Slotsherrensvej 139
38 71 95 28
9
8
Fadøl (Hof, Carls, pt Carls jul). Underberg.
02; 7
0,45 l fad: 25; Underberg: 20; Lokalt
Spillemaskine, billard 15.01.05
Så er Kbhguide nået til the final frontier, grænselandet hvor man skulle tro at det hverken var land eller by, men i stedet er det både - og.

Her ved foden af Islev station er der liv og en slags dage. Der spilles Malerhjerne, og chicksene lufter brystkanalen og længes slet ikke efter storbyen 200 kroners taxatur herfra. Deres udsendte nyder at være på antropologisk ekskursion skønt det langt fra er sommer og ferie. Vi læner os tilbage i møblementet, skåler i aftenens første Underberg og glæder os over at vi netop har valgt dette beskedne Trinbrædt til at fejre et mange hundrede besøgs jubilæum på. Borte har endnu ikke taget klassikeren med det smukke ukunstlede popmusik, det prætentionsløse samvær og den ukontrollerede og ufarlige brandert. Så vi stortrives, men alle vore mundskægslæsere bør holde sig væk fra et motivløst Trinbrædt.


Voldes Bodega

Voldparken 1
38 60 62 26
9
8
ma-to: 00; fr: 03; lø: 01; 7
alm.: 15; Lokalt. Alle kender hinanden
Dart, spillemaskiner, fjernsyn, jukebox 24.05.08
Anmeldt første gang 18.09.99
Voldes, som i parentes bemærket er ganske fredelig og uskadelig, lever en lidt anonym tilværelse som lokalværtshus for bebyggelsen i og omkring Voldparken, og det er ikke utænkeligt at hemmeligheden om stedets eksistens kun kendes af de lokale, anmelderne og Københavnsguidens læsere. Da Voldes efter omtalen på disse sider kan imødese en rivende udvikling, kan det stærkt anbefales at ile herud og i tide opleve et værtshus helt uden ambitioner hvor tiden har stået stille og møblementet samlet støv i umindelige tider.

Bag os hænger et fotografi af en ung, men afdød, stamgæst der giver os fingeren. Det er heldigvis ikke helt retvisende, for selv om de lokale er noget skeptiske når fremmede kommer ind og forstyrrer freden, så bliver de hurtigt venlige og snakkesalige. Når de altså ikke lige bryder ud i improviseret skønsang, hvilket ikke sker helt sjældent lige før lukketid.