Arktis

I den allernordligste del af verden finder man også gode værtshuse. Kbhguide var på besøg i den sydligste del af arktis, som samtidig er den nordligste del af Skandinavien. Der er meget øde, men inde imellem bjergene og ude på sletterne finder man med mellemrum byer med samer, svenskere og nordmænd.

Særligt de sidste har det med at opkræve fuldstændig uhyrlige priser for øl, så det er egentlig ikke for svage økonomier at tage hertil. Men alt i alt må det alligevel siges at her er et besøg værd. Om sommeren går solen aldrig ned, og når man spadserer hjem fra værtshuset, kan man derfor altid glæde sig over at det er højlys dag.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Abisko MackåMat

Kallejonsvägen 1, 981 07 Abisko, Sverige
098 040255
6
6
Få flaskeøl
21;
Forbipasserende turister
Terrasse med udsigt over bjergene og Torneträsk 21.07.12
Skønt der ikke er meget, kan der dog godt siges noget pænt om udskænkningsstedet her. Det er ikke om benzinsalget der er over 16 kroner literen eller burgerne med fritter, men netop det at det er et udskænkningssted langt fra alt andet. Hvis man af en eller anden grund befinder sig her ude i ødemarken tæt ved bjerggrænsen til Norge, kan man faktisk få sig en øl og nyde den fantastiske udsigt over søen Torneträsk i den absolut yderste del af Lapland. Selv om vi er midt i juli måned, er temperaturen kun otte grader, og også af den grund kan det være helt nødvendigt at skutte sig lidt her frem for at fryse ude i regnen.

Artur Cocktailbar

Storgata 57, Tromsø¸ Norge
77 64 79 85
10
8
fadøl (Mack pilsner, Mack Haakon, Mack Bayer)
ma-to: 01; fr-lø: 02; sø:lukket;
0,4 l Mack: NOK 64; Underberg: NOK 70; Lokalt
17.07.12
Hvis man som Kbhguide foretrækker ølbarer for cocktailbarer, skal man ikke lade sig skræmme af Artur. På denne tirsdag aften ses der ikke mange farvestrålende drinks med parasol og stjernekaster her i det mørke, hyggelige lokale som godt kunne minde lidt om et københavnsk rocksted i stil med Drop Inn eller Mojo. Bartenderen er også en tatoveret fløs som sagtens kunne passe ind i Minefeltet. Her drikkes mest øl og vin, og verdens to største tåber (gæt hvem) har lige købt verdens formentlig allerdyreste Underberg. Den kendte og værdsatte lille flaske sælges her for halvfjerds styk af en valuta der netop i disse dage har opnået paritet med DKK. Men det skider vi nordmænd da bare på, for det gælder om at fejre og nyde de få dage om året hvor vejret ikke er aldeles utåleligt. Det lader til at gå fint i denne hyggelige by.

Bishops Arms

Föreningsgatan 6, 981 31 Kiruna, Sverige
0980-155 00
10
11
Fadøl (Newcastle Brown Ale, Bombardier Premium , Bishops Finger, Fullers ESB, Kilkenny, Guinness, Belhaven Twisted Thistle IPA ,Bitburger, Budejovicky, Hoegaarden, Leffe, Falcon, Hof, Staropramen, Krusovice, Blå Chimay, Mikkeller the american dream, Brooklyn East India Pale Ale, Gotlands Bulldog) gæstehaner.
ma-to: 00; fr-lø: 01; sø: 22; 10
Guinness: 76 SEK; Lokalt
Billeder af Churchill og Lizzie 16.07.12
Som by betragtet lader Kiruna til at være anlagt efter samme principper som andre nordlige byer i kuperet terræn. Man bygger rundt om og på bakkerne, og det hele får et præg af at være planlagt af naturen og ikke af mennesker. Det gælder f.eks. også i Reykjavik, og Kiruna har lidt den samme Klondyke-lignende stemning. Tag nu bare Bishops Arms som vi kender fra adskillige svenske byer og nu også København. I Malmø er stedet blevet renoveret og fremtræder næsten luksuøst. I København har man indrettet sig i det fashionable Grønnegadekvarter. I Kiruna ligner stedet udefra lidt en garage, og facaden præges af en stor kasse med sand til at strø ud på de frostsprængte gader når vinteren for alvor tager fat. Men bare rolig. Indefra ligner det fuldstændig og i skræmmende grad klonen fra København. Og når det samme koncept virker i Grønnegade og på Nordpolen, må det vel være OK.

Bistro

Föreningsgatan 13, 981 31 Kiruna, Sverige
098010235
10
11
Fadøl (La Trappe, St. Erik IPA, Samuel Adams Boston Lager, Budejovicky, Bernard, Bavaria Premium, Hobgoblin Strong Dark Ale, Three Towns) mange flaskeøl og whiskyer.
ma-ti: 23; on: 01; to: 23; fr-lø: 02; sø: lukket;
Lokalt
Fjernsyn, udeservering på terrassen når der ikke er polarkulde. 16.07.12
Her oppe i Laplands hovedstad bliver man let forvirret over mange ting. Man tror det er tidligt på dagen, men i virkeligheden er det sent og solen stritter bare imod at gå ned. Man går ind på et værtshus, og det vrimler med gode øl og godt whisky, men det er også en restaurant med oksekødsbøffer og rejemadder og tilmed en fjernsynsbar hvor klientellet kan sidde over en stille drink og hygge. Alt sammen okay, for Kiruna er en lille by hvor alle behov skal stilles, og vi nyder i hvert fald også her nord for polarcirklen vores Hobgoblin og Liberty Ale midt i et mærkværdigt stykke civilisation i et kæmpe vidtstrakt øde af grantræer.

Master


Blå Rock

Strandgata 14, 9008 Tromsø, Norge
www.blarock.no
9
8
Fadøl (Mack pilsner og Bayer, Erdinger, Sam Adams, Oyster Stout)
8
0,5 l fad: NOK 71; lokalt
Jukebox, spillemaskine 18.07.12
Blå Rock passer til sit navn. Dels ligger den i et lille blåmalet træhus, og dels er musiktemaet gennemført. Ved nærmere eftersyn indvendig viser det sig at der faktisk er tale om et halvstort spillested i flere etager med en lille bar i stuen. Her er rockplakater, dansegulv og klassisk jukebox. Her serveres også mad, selvfølgelig gør der det, og burgerne har navne som Elvis og Motörhead, så her dækkes et bredt smagsspektrum, musikalsk måske mere end kulinarisk. Det sparsomme klientel er nu noget afdæmpet. De sidder og hænger eller spiser burgere, så headbanging i Roskildestil er der ikke tale om endnu. Måske skal man hellere forestille sig noget i retning af Den Gyldne Hund i Lohals eller Den Glade Pingvin i Struer.

Men hvorom alting er, efter en lang spadseretur i regnvejret er det ikke noget dårligt sted at nyde en eftermiddagsøl som tilmed efter lokale forhold sælges til en rimelig pris.


Corner

Fiskeriveien 1, 9750 Honningsvåg, Norge
8
7
Fadøl (Mack Pilsner)
01; 8
0,5 l Mack: 74 NOK; Lokale og tilrejsende
Fjernsyn 19.07.12
Som læserne vil vide, har Kbhguide en for københavnske guider ukarakteristisk forkærlighed for denne verdens udsteder, men denne gang har vi overgået os selv. Vi er kort og godt endt på en ø i Ishavet, og nu skal vi så se hvad sådan en kan byde på. En rundtur i øens hovedstad Honningsvåg er ved første øjekast lidt skuffende. De lokale anbefaler det rustikke værtshus Nøden, men det er sørgeligt nok lukket. Som alternativ har vi fundet Corner der som udskænkningssted betragtet ligger lige på kanten af hvad vi beskæftiger os med. Der er nemlig mest tale om en restaurant med sprødstegte torsketunger og andre specialiteter, men vi føler forpligtelsen til at anmelde det potentielt eneste sted i byen som byder på øl når Nøden har lukket. Når vi har kunnet omtale købmanden på Avernakø på disse steder, skal Corner også have en chance, og ved eftersyn finder vi da også en mere øllet slyngelafdeling uden kuvertopdækning hvor der ikke ses skævt til den der bare bestiller en stor fadøl. Og hvorfor dog også sige nej tak til fireoghalvfjerds gode norske stakater stykket?

Restauranten ligger på første sal i et hus ved havnekajen. Udefra ligner det lidt noget fra Grønland, men indenfor er her faktisk pænt og nydeligt, og vi kigger ud over en stor terrasse hvor man kan ryge og nyde det gode vejr hvis det engang skulle indfinde sig. Et blandet dansknorsksvensk selskab gnaver burgere ved nabobordet, og der er en lille smule lokalradio i højttaleren. Lokalt og internationalt uoverraskende på samme tid. Vi vil nok kigge på Nøden en ekstra gang senere, men der er altså under ingen omstændigheder nogen grund til at føle sig helt fortabt i Honningsvåg.


Harrys

Storgatan 27, 972 32 Luleå, Sverige
0920-231210
9
9
Fadøl (staropramen lys og mørk, hof, 1664, Falcon)
sø-ma: 21; ti: 22; on: 23; to: 22; fr: 01; lø: 02; 9
0,5 l Guinness: SEK 72; Lidt lokalt
Spillemaskine 24.07.12
Harrys-kæden fører sig frem under det varemærkebeskyttede slogan "där människor möter människor", og det kan man jo godt have brug for efter Kbhguides arktiske turné hvor vi mest har mødt rener og elsdyr. Og så de griske nordmænd med deres forskruede ølpriser. På den måde er det her næsten som at komme hjem, for Luleå kan nemlig ses fra to retninger. Kommer man sydfra, er det let at se byen som et udsted af et svensk provinshul, men kommer man nordfra, er det som at komme til en vibrerede metropol hvor værtshusene lyser og blinker en tørstig rejsende i møde. Og Harrys er selvfølgelig et symbol på denne godt nok svenske ølcivilisation som på beroligende vis binder Luleå sammen med andre vigtige steder som f.eks. Malmø.

Om selve Harrys er der selvfølgelig ikke mere at sige end at det ligner sine navnebrødre i resten af landet, dvs. mørkt og skandinaviskbritisk med Guinness og den slags. Se evt. anmeldelser af andre Harries.

Det har været en strabadserende tur, men Kbhguide har nu restitueret gejsten og vender styrket hjem til nye pligter.

Master


Nøden

Larsjorda 1, 9750 Honningsvåg, Norge
11
7
Fadøl (Mack Pilsner, Mack Arctic)
02; 7
0,5 l fad: 72 NOK; Lokalt
Billard, en masse storskærme, dart 19.07.12
Kbhguide har nu rejst hele dagen igennem ødemarker og flere tidszoner for at komme til verdens nordligste værtshus. Og nu er det lykkedes, og det var hele rejsen værd. Det er en glæde at se at civilisationsting som dart og billard og godt fadøl også findes her i vinterkulden på en sommerdag 18 grader fra Nordpolen.

Nøden har lige nu foruden visitten fra verdenspressen besøg af en flok unge øldrikkere der ikke er til at skelne fra gæsterne hjemme på Kastrup Centerpub eller Rødager Bodega, bortset fra at de har lidt færre tatoveringer. Selve værtshuset er i bedste klassiske bodegastil, og de lokale er da også meget stolte af det og mener at hulehyggen med stearinlys, lædersofaer og fodboldtrøjer er noget helt særligt for Finmarken. Vi tilgiver gerne denne vildfarelse i vildmarken og ville måske selv tro det samme hvis vi også boede et sted hvor der var 600 km til det næste anstændige værtshus.

Master


Piccadilly pub

Sandgata 2, 8005 Bodø, Norge
11
9
Fadøl (Guinness, Kilkenny, Stella Artois, Frydenlund Bayer, Kilkenny, Nordlandsbryggeriet) Underberg
sø-to: 02; fr-lø: 03; 9
0,5 l Guinness: 74 nok; Underberg: NOK 69; Lokalt
22.07.12
Kbhguide har i en uge jagtet værtshuslivet nord for Polarcirklen og er nu nået til Bodø. Her finder vi for første gang på Piccadilly Pub et rigtig lokalt forankret publiv uden væsentlige turistindslag. Selv om klientellet er sammenligneligt med Smut Inns eller Jaguar Bodegas, skal man dog ikke tro at man kan drikke øl til 15-20 kr. bajeren. Som alle andre steder i Norge koster øl og andre drikkevarer foret ud af lommerne, og de tilstedeværende småberusede værtshusgængere må formentlig have fået deres andel af nordsøolien udbetalt for at have råd til at sidde her, og det er jo kun fornuftigt at de bruger oliemilliarderne klogt, så man kan have et levende og hyggeligt værtshusliv her på Piccadilly i Bodø, men det er godt nok synd for os andre udlændinge at vi pr. mand skal smide 143 kr. for en øl og en Underberg.

Master


Public

Sjøgata 14, 8006 Bodø, Norge
9
9
Fadøl (Mack Bayer, Mack Arctic)
sø-lø:0330;NB alle dage året rundt 7
0,5 l Fad Mack Arctic: 66 Nok; Lokalt
Pool 23.07.12
I Bodø findes der værtshuse for alle og enhver. The Match Bar for fodboldtosserne, Cafe Kafka for de hvidvinsdrikkende intellektuelle kvinder, Piccadilly for jordens tørstige salt, Cafe du Verden for lattedrikkerne og endelig Public for det uprætentiøse konservative rockpublikum. Mangler vi nogen?

Her på Public sidder nogle ikke længere helt unge fløse og sløver hen over de dyre bajere og den stille rock. Der sker ikke noget videre, men Public med sin bordelrøde indretning kunne måske godt have kimen i sig til nogle lange headbangingnætter når nu engang natten indfinder sig senere på sæsonen.

Hvis man ser på priserne, er der i hvert fald al mulig grund til at tro at gæsterne skal være meget berusede når de er parate til at betale 76 kroner for en Heineken og 700 kroner for en flaske champagne. Og det er vel at mærke uden at bartendersken smider tøjet.

Public er dog ikke noget dårligt værtshus, men personligt foretrækker vi nu nok det mere afslappede Piccadilly.

Master


Roger's Hawk

Stortorget, 9008 Tromsø, Norge
www.rogershawk.no
8
7
fadøl (Mack, Bayer)
ma: lukket; ti-to: 0130; fr-lø: 03; sø: 0130; 8
0,5 l Mack: 76 NOK; Lokalt
pool, spillemaskine, fjernsyn, rygekabine 17.07.12
Kbhguide har rejst hele dagen for at nå frem til Tromsø som ikke overraskende ligger på en ø i Atlanterhavet ganske tæt på Nordpolen. Her er tingene af lave. Menneskene taler en svært forståelig dialekt som ganske vist minder om dansk, men ikke helt er det. Solen nægter at gå ned, så vandreturen hjem fra værtshuset i fuldt morgenlys som vi jo også kender hjemmefra, kan her finde sted ved midnat. Og en pizza koster to hundrede kroner.

Efter en sådan omgang fremmedartede indtryk kan man nok have brug for en øl, og til det brug har vi fundet Rogers som ligger på første sal med udsigt over Stortorvet (eller hvordan det nu staves på norsk i denne uge), havnen, et bjerg og en bro. Holdt i farverne sort og rødt er Roger solidt på natklub- eller diskoteksmåden, og det drøner da også ud af højttalerne med åndssvag Dire Straits-pastiche og andet hårdført dunkeri. Denne tirsdag aften er der ikke rigtig kommet gang i den. Der er en håndfuld poolspillere og nogle rygere, men ellers er det store lokale tomt. Man kunne håbe på at løjerne indfinder sig når mørket falder på, men det gør det jo ikke.


Rorbua

Søren Fløtmanns Plass, 9008 Tromsø, Norge
77 75 90 86 www.rorbuapub.no
10
8
Fadøl (Mack Pilsner, Mack Arctic, Mack Bayer, Mack Haakon)
ma-ti:0030; on-sø: 0130;
0,5 l fad: 77 NOK; Lokalt
Terrasse 17.07.12
Der er dem der påstår at der ikke findes isbjørne i Tromsø, men det er i hvert fald løgn. Vi har da fundet en der stor og mægtig bevogter denne meget fine bræddehytte. Og hvis isbjørne godt kan lide øl, så er det nok derfor den er søgt netop herhen, for verdens nordligste bryggeri ligger få meter herfra, og dets produkter skænkes fra hanerne her. Vi er på Tromsøs sikkert livligste værtshus. Det vælter stadig ind med folk selv om det er midnat og i morgen er arbejdsdag. Men ingen har tilsyneladende opdaget at klokken er mange, for man kan ikke se forskel på dag og nat.

Cafe Silja

Riekontie Rievssatgeaidnu 1, 99400 Enontekiö, Finland
6
6
Fadøl (Lapin Kulta), nogle flaskeøl.
ma-to: 21; fr-lø: 03; sø: 18; 7
0,5 l Lapin Kulta: EUR 5,40; Familier med småbørn
Fjernsyn 20.07.12
Kbhguide har i dag krydset Finmarken der, som navnet antyder, er stærkt præget af det finske eller samiske. Alle byerne har alenlange samiske navne, og der sælges tørret renkød fra små telte i vejkanten. Efter at have kørt i hælene på alle de nordmænd der søger øl og andre forbrugsgoder til halv pris i EU, er vi nu endt i det rigtige Finland hvor de samiske by- og vejnavne får selskab af lige så lange finske. Her midt i ødemarken ligger der en slags by der mest består af campingpladser og feriehytter, og her finder vi Cafe Silja i et træhus hvor terrassen prydes af Fosters-parasoller. Indenfor viser øllet sig dog at være det lokale Lapin Kulta som serveres i hvide finske cafeteriaomgivelser med kagemontre, kaffekolbe og skrigende småbørn fra flere sider. En lokalradio udspyr kaudervælsk og mærkelig musik, og en myg er ved at drive denne skribent til vanvid. Måske ikke verdens bedste sted som værtshus betragtet, men for de besøgende der åbenbart har valgt at vegetere deres ferie væk her, må det meget hurtigt blive verdens navle.

Skarven

Strandtorget 1, 9008 Tromsø, Norge
www.skarven.no
10
7
fadøl (Mack pilsner, Mack Haakon)
10
0,5 l fad Mack: 77 Nok; Lokalt
Trykkemaskine 18.07.12
Vi er langt nord for trægrænsen, men alligevel er alle huse her i Tromsø bygget af træ. Således også her i den gamle smørfabrik fra 1832 hvor der godt nok er frisket op med nogle nye lægter i loftet siden, men det er svært hyggeligt alligevel. Også på indholdssiden har man opgraderet idet at smørret er skiftet ud med øl. Ikke meget, men man kan dog få to eksemplarer af verdens nordligste fadøl fra Mack.

Lige nu sker der ikke alverden, to lokale sidder og småsludrer, og der er en stemning af inderlig stilstand. Det er jo også stadig tidligt, og måske sker der noget senere på aftenen og natten, men der går jo et stykke tid endnu; faktisk flere uger.

Master


The Match Bar

Dronningens Gate 26, 8006 Bodø, Norge
46814476 www.tmbar.no
9
8
Fadøl (Hof, Nordland)
NB Annonceres ikke
0,5 l alm.: 69 NOK; Lokalt, enkelte engelsktalende lokale
Mange fjernsyn, spillemaskiner 23.07.12
The Match Bar ligner mest en frisørsalon udefra, og umiddelbart indenfor ligner det et beboerlokale, men hele foretagendet ligger nede ad trappen hvor man har forsøgt at lave en slags britisk sportsbar med masser af fjernsyn og forskelligt nostalgisk tingeltangel, lidt atypisk udført i norsk fjeldtræ. Vi mødes af en engelsktalende bartender, og denne gang er det ikke en nordmand der ikke kan forstå os, så vi tøjler vor skandinaviske sprogfortørnelse for denne gang.

Bænket med to Nordland pilsner, som vist er de billigste fadøl, vi har fået her i landet, slutter vi os til alle de øvrige tilstedeværende og følger med i den spændende fodboldkamp mellem Rosenborg og Lakselv. Eller Lofoten eller Lönneberg eller Leningrad eller Los Angeles, i hvert fald noget med L. Vi er aldeles uinteresserede, og det er lidt af et problem her hvor man ganske enkelt ikke kan undgå at se på et gjaldende fjernsyn. Kommentatoren er langt mindre interessant end dengang i firserne hvor Norge slog England på Wembley, hvad mange sikkert stadig kan huske.

Men uden for fodboldsæsonen skal man slet ikke afskrive sportsbaren i kældermørket. Her kunne godt blive hyggeligt nok når man har fundet slukknappen.


Värdshuset Polcirkeln

Naisheden 48, 956 98 Lansjärv, Sverige
6
3
Lättöl og cola
8
Pris 5 SEK
En Risingsbo Lättöl og en Premier Cola ("Original taste of America"): 35 SEK; Turister
Bjørn, terrasse 16.07.12
Ifølge et skilt ude på vejen er det gået tilbage for skovdriftsindustrien her i området, men til gengæld har mange fundet beskæftigelse i den offentlige sektor. Der fables også om et IT-opsving, men med mindre der er tale om hjemmesysler, kan vi ikke rigtig tro på det. Her er i hvert fald hverken byer, mobildækning eller caffe latte. Til gengæld har man så selveste polarcirklen, og for at sætte gang i turisterhvervet har man ladet opføre en stor bræddehytte som fungerer som en blanding af kiosk og kaffebar.

Vi køber en øl og en cola til chaufføren af en sød formentlig thailandsk ekspedient ude i kioskafdelingen, og derefter sætter vi os i kaffestuen i selskab med en udstoppet bjørn og et selskab af tre midaldrende svenskere hvis gnasken og tyggen i noget meget tørt brød næsten overdøver de summende fluer som her på egnen er store og onde. Det vækker ganske svage minder om den hedengangne kro på Lyø, som dog var hyggeligere. Til vores forfærdelse opdager vi at øllen holder 2,1 volumenprocent alkohol, så om det her overhovedet kan kaldes værtshus, er tvivlsomt. Bjørnen har vist haft en tilsvarende oplevelse i dødsøjeblikket. Dens ansigtstræk er i hvert fald stivnet i en grimasse som nærmest må kaldes overrasket, måbende eller slet og ret paf.

Men polarcirklen kan man ikke tage fra stedet. Den flytter sig ganske vist langsomt syd- eller nordpå, men den skal nok skabe omsætning her en rum tid endnu.