Ydre Nørrebro

skal først og fremmest fremhæves for prisniveauet. Og for mange af stamkunderne er dette også helt essentielt.

Bydelen er først og fremmest karakteristisk for et stort udbud af klassiske værtshuse med et ligeså klassisk publikum. Hvis man mener at et værtshusbesøg skal afspejle bydelen, kan vi blandt andet anbefale Karrusellen og Prinsens Bodega.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Bageriet

Haraldsgade 44
39 20 34 98
10
8
Fadøl (Tuborg, Classic); Underberg
ma-lø: 00; sø: 22; 6
Alm.: 14; NB: Lavt ølprisniveau Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine 28.05.11
Anmeldt første gang 16.10.98
Er Bageriet egentlig Nørrebro eller Østerbro? Hvis man anskuer det værditeoretisk, er sagen klar. Vi er på Nørrebro, uanset hvad postvæsenet måtte mene. Der er ikke den ringeste påtagede fornemhed over stedet der bestyres rutineret og fremfusende af nogle unge piger der langer bajere over disken og kun kræver 14 kroner for dem; og så får man tilmed et glas med hvis man beder om det.

Nu sker der noget mærkeligt. Nogen har bestilt noget sprøjt hvori der indgår juice og kokosmælk. Det er nok ikke ham den skallede fodboldentusiast med tatoveringerne, for han drikker jo guldbajere, men under alle omstændigheder fumles der nu bag baren med ingredienser man ellers aldrig ser på Haraldsgade. Nå, efter lang tids arbejde med syl og dåseåbner lykkes det at få lavet vammelvæsken, og halvfjerdseratmosfæren genetableres på et af Ydre Nørrebros klassiske værtshuse med Tina Charles i højttaleren.

Dankort.


Castro

Nørrebrogade 209A
22 16 29 34
9
9
Fadøl (Faxe, Faxe Classic, Ceres Royal, Cains) Importflaskeøl.
sø-to: 00; fr-lø: 02; 9
Stor alm.: 36; 33 cl. mørk Staropramen og andre importerede: 28; Yngre cafégæster.
Bordfodbold, Photo Play. 08.02.03
Kære læser

Jeg håber du har det godt derhjemme på Nørrebrogade. Jeg sidder her under palmerne i baren og ser beundrende på billederne af en af verdens få tilbageværende kommunistiske heltediktatorer. Musikken er dekadente, imperialistisk amerikanske merkantilrytmer, men hvad gør det når bare den spiller, og man kan se på bigotte katolske helgenfigurer, og Che Guevara nikker samtykkende fra sin himmel.

Men i øvrigt er jeg nu lidt skuffet over den caribiske hygge. Når indgangsdøren går op rammes jeg af russisk permafrost med indbygget chillfaktor, palmerne er ikke større end de kan nå standardpariserkageloftet, og plasticlædermøblerne ligner noget fra en café på et københavnsk brokvarter.

Hils Bush, Anders Fogh, Ulrik Høy og de andre kapitalister derhjemme.

Kammeratlig hilsen
Vor mand i Havana.


Cafe Compagniet

Jagtvej 52A
35 37 15 15
7
7
ma-on: 00; to-lø: 02; sø: 23; 7
alm.:17; Lokalt
Spillemaskine 04.12.99
En ny café påkræves naturligvis at have de runde marmorborde og den lyse rødlige farve på væggene. Folk sidder jo og hygger sig foran et flimrende fjernsyn ingen ser, og på væggene hænger jo avisstativer som ingen henter læsestof fra da de kun indeholder Go-Cards og BT og Søndagsavisen. Men vi er på Nørrebro, og derfor er det vel forventelig lokalkolorit at her kun spilles arabisk tromme- og zitarmusik. Men bortset fra dette fremmedartede indslag som også involverer store dele af klientellet der må nøjes med kaffe, og som virker overraskende på Deres udsendte, må Compagniet i enhver anden henseende betegnes som snydt ud af næsen på den københavnske standardcafe.
Der er dog undtagelser. Og vores oplevelser under besøget kan tjene som advarsel. Alene den blotte tilstedeværelse af vores løseligt henslængte fotografiapparat fik fire udenlandske mænd under slet skjulte trusler om vold til at kræve apparatet udleveret da de påstod de mente at det indeholdt billeder der kunne bruges mod dem af deres koner. Ingen andre gæster var os særligt behjælpelige, tværtimod stødte en anden kunde til og mente at vi nok burde have nogen på ørerne. Da de var blevet snakket ned og var gået, tog vi det billede der ses øverst, med gæsterne nu noget mere imødekommende.

Musikken er som sagt så tyrkisk at det gør noget.
Dankort


Den lille jagtstue

Jagtvej 57
7
.5 (JT:6 LL:7)
6
00 6
alm 10 Bistandsklienter, fortrinsvis unge.
Raflebægre 17.03.96
Lukket


Det Gamle Sted

Ægirsgade 45-47
35 83 75 16
8
6
01 6
Alm.: 15 Lokalt
Billard, spillemaskine 10.02.07
Anmeldt første gang 16.10.98
At dømme efter navnet og facadeskiltningen ville Det Gamle gerne give indtryk af at have skænket øl på Nørrebro siden middelalderen. Indenfor finder vi et enkelt lokale med linoleumsgulv, små borde med dug og den reglementerede potteplante, hvorfra et overvejende stedkendt publikum kan betragte en stor samling skilte som dels må være organiseret fra det offentlige eller købt på loppemarkeder. Fordelen ved skilte er jo at de er flade og ikke fylder så meget, så de er jo oplagt materiale til ethvert værtshus, men disse her skilte fremkalder ikke noget smil, og hensætter ikke én i nogen stemning. Ellers er her småt med antikviteterne, men et vognhjul med de mest rørende små lampetter må dog nævnes.

Esrom Kroen

Esromgade 4B
35 83 17 45
6
6
00;NB men kan holde åbent til 02; 8
Alm.: 15; Lokalt
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn 08.02.03
Anmeldt første gang 20.04.95
Udenfor har kyndelmisse slået sin knude for nogle dage siden, men nu har miljøet tilpasset sig til en lidt lunere, fugtigere og mørkere stemning der står sig bedre til en vinterdepression, og som samtidig er en fin kalkering af hyggen på Esrom Kroen.
Her er både helårsblomstrende stofblomster, mobiltelefonsspillende ølmaver og en jukebox der en gang hvert tyvende minut bryder ventilatorlydskompositionen der er det fremtrædende lydindtryk her.
Klientellet er afgjort helt lokalt, men det er da sjovt at se der stadig findes steder hvor mobiltelefonen er en nyhed.

Musikken som sagt sparsom.


Hector

Ægirsgade 73
35 83 68 21
8
9
Fadøl (Tuborg, Classic, pt. Sne). Et længere whiskykort, men uden nogen særlig spændende mærker på.
sø-to: 02; fr-lø: 05; 7
alm.: 18; stor fad: 30; Underberg: 29; Lokalt. Men også en meget stor andel arabisktalende.
Billard, pool, jukebox, eldart, spillemaskine, fjernsyn 10.02.07
Anmeldt første gang 16.10.98
Endestationen på dødsruten gennem Ægirsgade præsenterer sig som et stort lokale med en masse spillemaskiner og derudover en række temmelig mørke finerborde. Ellers er her ikke meget karakteristisk at bemærke, men vi har alligevel at gøre med en af Nørrebros institutioner hvor man altid kan gå ned og få en omgang til sent på aftenen.

I de glade universitetsdage holdt vi sammen med resten af naturvidenskabeligt fakultet til her om natten, for Hector leflede for det ungdommelige, og det gav os mulighed for at komme til at spille noget billard uden at skulle smide en plovmand på bordet. Måske er det det der gør at vi trods alt stadig kan se kvaliteter i stedet og derfor giver en hæderlig karakter.

Man skal være opmærksom på at prisniveauet er højt for et værtshus på denne adresse.


Cafe Heimdal

Heimdalsgade 17 / Mimersgade
35 83 06 61
8
7
Fadøl (Hof, Carls, Porter); Underberg
02; 7
7-14: alm.: 12; 14-02: alm.: 15; 14-02: 0,5 l alm.: 24; Lokalt
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn 08.02.03
Anmeldt første gang 20.04.95
Vi sidder lige og snakker om at Ydre Nørrebros værtshuse ligner hinanden i forfærdende grad, så her kommer bare en hurtig opsummering af hvordan Heimdal adskiller sig fra alle de andre steder mellem Nørrebro Station og Ægirsgade. Først og fremmest serverer de fadøl, tilmed Carlsbergs porter, og det er lidt af et særsyn i området. Dernæst spiller de musik hele tiden så gæsterne ikke skal bekymre sig om at balancere aftenens budget mod ønsket om et lille frirum for gæsternes snøvlen. Endelig har Heimdal den store fordel at det ligger lige over for et lille, hyggeligt møntvaskeri hvor denne skribent tit og ofte har læsset snavsetøj i maskinen og derefter flygtet til Heimdals atmosfære som trods alt har mere at byde på. Denne idyl fik desværre en brat ende da den eneste tilstedeværende centrifuge gik i stykker så der måtte opsøges mindre charmerende løsninger andetsteds.
Den mere sportsligt tilbøjelige gæst ville nok have tilmeldt sig Heimdals old boys-hold som bl.a. har fejret triumfer ved Renovadan Cup 1990 og flere tilsvarende begivenheder. I moderne tid er Heimdal fast deltager i værtshusenes fælles backgammonturnering. Kort sagt er Heimdal et af kvarterets bedre bud på et uprætentiøst hverdagsværtshus hvor man godt kan være bekendt at vise sig.

Hovedsageligt jukeboxmusik.


Bodega Hjorten

Kronborggade 12
35 85 64 19
6
5
23 7
Alm.: 13 Lokalt
Billard, flippermaskine, spillemaskine 16.10.98
Lukket

I et meget langt lysegult lokale delt i to har man baren i den ene ende og billardet i den anden. Udsmykningen har man ikke ønsket skulle være prangende: En opslagstavle, en skifteramme med fotografier af stamkunderne og et hjortegevir med papirflag. Man føler sig hensat til beboerforeningens selskabslokale, og der hænger da også henstillinger fra bestyrelsen om at holde igen med hashen.


Hvepsereden

Mimersgade 113 / Borgmestervangen
35 83 20 18
7
6
Underberg.
ma-fr: 2145; lø-sø: 1945; 7
ma-fr: alm.: 12; lø-sø: alm.: 10; Lokalt
Spillemaskine 08.02.03
Anmeldt første gang 12.10.97
Vi bør faktisk sidde andægtigt og nyde vores øl her, for det er vel utænkeligt at Hvepsereden kan overleve ret meget længere. Disse gamle frokoststueagtige steder der altruistisk og selvopofrende ikke vil være bekendt at tage mere end en rund tier for en øl af de gamle udhængere der er groet ind i møblementet, bliver sjældnere og sjældnere. Det siger sig selv at stedet er et fluepapir for den mere sparsommelige (hvad enten det er frivilligt eller ej) del af befolkningen. Men sparet er jo tjent, og denne indtjening omsættes tilsyneladende prompte i cigaretrøg hvilket nærmest må betragtes som en del af indretningen her. For at forhindre at dagslyset udenfor skal blænde det trætte øje alt for meget, er det - altså lyset - forment adgang ved hjælp af foranstaltninger som gitter, farvet glas og markiser.

Som man vil forstå, er her noget videre skummelt som man siger på Nørrebro, men ruineret bliver man ikke hvis man skulle indtage dagens første dusin her.

Musikken er overraskende moderne, vist nærmest Voice, NRJ eller sådan noget.


Karrusellen

Ægirsgade 10
35 83 29 16
7
8
Fadøl (Hof, Classic, Carls Hvede)
sø-to: 02; fr-lø: 03; 7
-12: alm.: 13; 12-: alm.: 17; 0,25 l fad: 12; Lokalt
Jukebox, billard. 10.02.07
Anmeldt første gang 14.01.95
Vi vendte hjem til vores gamle natlogi efter et længere fravær fra bydelen. Det var ikke den store forlystelse, for tidligere har Karussellen altid været god for bøvlet tale og intensiv druk, men nu oplevede vi kun få stamkunder, og end ikke et kvindeligt islæt var der. Vi tror vi fangede etablissementet på det forkerte ben, for her har den rodede indretning med polske regionaltogssæder og diskoteksloft altid borget for entusiastisk nattedruk.

Kejserstuen

Tagensvej 102
35 83 42 52
7
7
00 6
Alm.: 14 Lokalt, lidt sumpet.
Jukebox (i uorden), spillemaskine, fjernsyn 16.10.98
Lukket

Her er absolut ingen særprægede indslag i udsmykning og møblering. Men det er da et pænt dunkelt lokale som et brokvarterværtshus skal se ud. Indehaveren er næppe kunstmæcen, men der er da et par afdankede platter og nogle reklameplakater. Der er et anstrøg af forne tider over etablissementet med sine lysegrønne farver i gangen og sit gulbrune fliseloft som dog er nyt. Havde der været lidt mere lys, og havde der været gardiner frem for draperier, havde det lignet en frokoststue.


Keller Bar

Heimdalsgade 2 B
35 83 03 15
7
6
ma-lø: 00; sø: 18; 6
alm.: 14; ma-fr 09-12: alm.: 11; Happy Hour ml. 17-19: 4 cl. spiritus: 20; Ældre lokalt, ikke meget
Jukebox, spillemaskine 20.04.00
Lukket

I betragtning af at den ene anmelder har tilbragt en stor del af sit voksenliv i umiddelbar nærhed af dette lille regulære værtshus, må der have eksisteret en reel risiko for at Keller Bar var blevet vores stamsted i området. Det skete ikke, og i bagklogskabens ulideligt klare lys er det måske ikke så overraskende. At nyde sin eftermiddagsøl i selskab med de lokale invalidepensionister til akkompagnement af et par nularmede tyveknægte er ikke i sig selv noget forkasteligt forehavende, og her er sådan set også hyggeligt nok til de stille og eftertænksomme stunder. Keller Bar er helt klart opkaldt efter psykiateren Dr. Keller som omkring forrige århundredskifte revolutionerede behandlingen af rigets sindssyge, bl.a. ved at sende dem til Sprogø. Hans og hustruens portræt hænger og overvåger en broget samling af stentøjskrukker og staldlamper, og en af hans patienter har komponeret og broderet denne lille ode til Keller Bar som vi her bringer in extenso:

I Kellerbar vi har det rart
ej kredit, det er klart
Servering vi til alle yder
mens øl, drinks, musik I nyder.
Vi kniber en tåre på vejen ud.

Lav popmusik fra radio.


Klør Dame

Tagensvej 67
35 83 90 66
7
7
00; 7
Alm. 13; Lokalt
Fjernsyn, spillemaskine. 20.04.00
Vi er her på et lokalværtshus der er lige så rent i stilen som en politimands overskæg. Her er hvad der skal være, og ikke en skid mere. Den i alle mennesker iboende længsel efter fjerne horisonter understøttes her af et meget spagt safaritema: Få spredte hjortegevirer blandt obligatoriske fotografier og billeder, og et billede af to elefantsnabler der griber om en elefantbajer, hensætter jo straks en i storvildtjagtshumør.

Stille poprock fra miniaturestereoanlæg.


Knejpen

Borups Plads 26
38 19 42 42
7
5
00 8
alm.: 14; 9-14: alm.: 10; Lokalt
Billard, jukebox, fjernsyn 18.09.99
Lukket

Nogle gange går man på værtshus for at møde nye mennesker og opleve noget spændende. Men Knejpen besøger man snarere når det forlængst er blevet en vane at lørdags-BT skal indtages sammen med en bajer, eller når man dagligt føler behovet for at småsnakke med bartenderen om døgnets begivenheder på Borups Plads. Kort sagt et klassisk lokalt værtshus med skakternet linoleumsgulv og blomstret voksdug. Det oprindelige interiør har tilsyneladende været pænt olivengrønt, men sjovt nok lader det til at de fleste nyindretningstiltag er foretaget af en person med blåt på hjernen. Her er blå vægge, blå lamper og et blåt billard for at det ikke skal være løgn.
Nyere pop/rock formår at overdøve stamgæsternes småsnak.


Lenco Bar

Jagtvej 21
38 86 46 59
8
6
sø-on:00; to-lø:02; 7
Alm.: 14 Lokalt, lidt sumpet.
Fjernsyn, spillemaskine, jukebox 16.10.98
Det er sikkert svært at komme til at føle sig alene på Lenco Bar som er et af bydelens mindste værtshuse. Man kan sætte sig i baren hvis der er plads på en af de tre barstole, men det er der nok ikke, for på denne fredag aften ville mindst ti personer gerne hænge i baren. Ellers finder vi sådan cirka tre egetræsborde hvoraf et er et langbord med plads til alle forbipasserende. Man kan bare sætte sig ned og falde i snak og nyde udsigten til et fjernsyn der heldigvis er slukket. Sikkert et meget godt sted hvis man keder sig på ydre Nørrebro.

Musikken er dels blød dansk pop og også en del gammel amerikansk crooner-musik.


Cafe Lille Peter

Stefansgade 14 / Søllerødgade
35 85 10 19
8
7
Underberg
00; 7
Alm.: 12; Underberg: 18; Ældre lokalt
Spillemaskine 27.03.04
Anmeldt første gang 16.06.96
Der er mangt og meget at gøre her i kvarteret på sådan en småsur lørdag eftermiddag. Når man har været i Føtex, spist en falafel og gået sin spadseretur i det nynedrevne område bag Nørrebrohallen, må man jo nok have lov at mene at det er på tide med en pilsner. Og hvis man hører til de modne livsnydere som holder af at indtage den til lyden af dæmpet halvtredserrock til synet af generationers indsamlede skilte og rariteter og, vigtigt nok, til en pris af tolv kroner, så er Lille Peter i grunden ikke et dårligt bud. Her er helt afgjort tale om et stamsted i den kendte og stadig populære dagligstuestil, og en halv snes stamgæster nyder det i fulde drag. Her kommer med garanti aldrig gang i den, men den solide, stille hygge og de mange sjove skilte og opslag kan jo sagtens være fint i sig selv.

Lumskebuksen

Lersø Parkallé 23
39 29 87 59
9
8
Fadøl (Tuborg); Underberg.
ma-on: 23; to: 01; fr-lø: 03; sø: 21; 8
Alm.: 17; Underberg: 25; Lokalt og studerende fra Københavns Universitet.
Billard, spillemaskine, fjernsyn, jukebox 28.05.11
Anmeldt første gang 16.10.98
Lumsken er en lidt bondegårdsagtig hule med intention om også at ligne et bornholmsk granitbrud. Vi er i et hjørnelokale lidt borte fra alting (bortset fra de studerende ved Datalogisk Institut, H. C. Ørstedsinstituttet og Danmarks Farmaceutiske Højskole som kalder den deres stambar), men alligevel med et lokalt publikum. Det ligner visse steder et træskur, og det er altså ikke egetræ.

Tidligere bestod udsmykningen blandt andet af fanhalstørklæder fra sjællandske fodboldklubber, men da publikum her på stedet lørdag nat netop kunne være typerne der kunne få et solidt slagsmål op at stå på den baggrund, er det måske årsag til at Lumskebuksen ikke har villet anspore sine gæster med fodboldstimuli. Der er et separat sportslokale med billard.

Musikken er fortrinsvis blød amerikansk popmusik.


Café Lunden

Lundtoftegade 93
35 85 57 08
7
5
Fadøl, cigaretter.
01; sø: 19 6
0,5 l fad: 20; porter: 16; hver dag -14: alm.: 10. Yngre lokalt.
Billard, spillemaskine, jukebox, fjernsyn. 28.11.97
Lille lokale ud til gaden med bar i hjørnet. Desuden et billardlokale indenfor. Et typisk brokvarter-værtshus der er frisket lidt op med bordeauxfarvet vægmaling, matchende bordduge og moderne lamper. På en torsdag aften virker stemningen blandt de få gæster noget løssluppen.

Dankort


Mascot

Nordre Fasanvej 259
38 34 19 53
9
8
22; 8
8-12: alm.: 14; sæt: 24; 12-: alm.: 17; Lokalt
Jukebox, fjernsyn, spillemaskine 28.05.11
Anmeldt første gang 12.10.97
Den omsiggribende pængørelse af brokvartererne er indtil videre gået sporløst hen over den Nordligste Fasanvej, som stadig byder på det sædvanlige miskmask af højbane, småindustri, kebabbokser og mange små værtshuse hvor man finder nogle af byens billigste øl. Her hører Mascot dog til i den lidt dyrere ende, og man skal slippe hele 17 kroner for en bajer hvis man da ikke lige får sig et morgensæt til 24.

Vi er mange som denne lørdag eftermiddag har fundet ind på Mascot som byder på mørkebrune laminatborde med rødternet dug og potteplanter, god pop i højttaleren og en liberal rygepolitik der annonceres på facaden med næsten lige så store bogstaver som stedets navn. Der er noget udpræget centerpubagtigt over Mascot, men vi har god udsigt over den absolut grå Fasanvej og således bevis for at vi ikke befinder os i centrum af noget som helst.

Rygning


Mimers Bodega

Thorsgade 70 / Mimersgade
35 82 38 68
7
6
Fadøl (Tuborg, Classic)
ma-lø: 00; sø: 22; 6
Alm.: 14; Lokalt
Spillemaskine, internet games, jukebox, fjernsyn 08.02.03
Anmeldt første gang 17.03.96
Hvorfor fanden skal døren ud til gaden stå åben den ottende februar. Vi sidder her og ryster af kulde, men stamgæsterne må være vant til mosten, for de står i vindjakkerne og kyler de sidste pils ned inden lukketid. Der må derfor være noget ganske særligt over Mimers, men det går hen over hovedet på os, for vi kan ikke skelne den fra andre agtværdige steder som Mucki, Ægir, Karrusellen og Heimdal.
Men måske er der en dybt bevidst mytologi bag rationalet, for både Heimdal og Ægir havde jo hoved på hvilket gæsterne de pågældende steder med garanti også har i morgen, men Mimers var jo skilt fra kroppen, og folk i denne del af gaden virker hovedløse når de sætter liv og helbred på spil for den sidste bajer. Og de er ikke de eneste, skal redaktionen hilse og sige.

Ups, det var et sparsomt skudsmål Mimers fik, men vi kan da godt lige melde hjem om et FCK-halstørklæde og et ... nå ja, så ikke mere.


Café Miss Moneypenny

Sigurdsgade 2
35 85 00 73 www.moneypenny.nu
9
8
Fadøl (Hof, Carls special)
sø-on: 2230; to-lø: 01; 8
0,5 l Hof: 36; Yngre cafepublikum
Fjernsynsprojektor 28.05.11
Den tidligere K's Café som vi aldrig fik besøgt, er netop blevet til Miss Moneypenny, et ambitiøst forsøg på at bringe gourmetmad til Ydre Nørrebro, og til "middelklassepriser" som den entusiastiske indehaver forklarer over en smøg på det udendørs serveringsareal med grillen. Stedet er inspireret af ejerens afsky for salatmayonnaise og nachos som serveres på dyre og dårlige københavnske caféer. Om aftenen skal Miss Moneypenny være cocktailbar, et efterhånden ret omtalt begreb i det københavnske forlystelsesliv.

Så vidt stedets egen PR. For os andre ligner det en for bydelen meget stor og luftig café med den slags pænt interiør som hører til den slags. Efter vores smag måske lidt i den sterile ende, men så må vi jo selv skabe stemningen, assisteret af den nyindkøbte projektor som snart skal i gang med at vise Champions League. Vi forbinder ikke umiddelbart cocktails med fodbold, og vi bliver nok ikke hængende for at finde ud af det, men vi bliver dog længe nok til at få kompetent grillmad ad libitum, og det var ikke så galt.

Tilfældig poprock.
Dankort.


Mucki Bar

Thorsgade 7
35 85 40 47
8
8
Fadøl (Tuborg Grøn, Classic, Guld)
01 7
0,5 l alm.: 18; ma-fr: 12-18: alm.: 10; 18-01: alm.: 13; lø-sø: alm.: 10; Lokalt
Jukebox, spillemaskine 08.02.03
Anmeldt første gang 17.03.96
Da Mucki Bar engang skulle peppes lidt op, fik man loft og vægge malet bordeaux, og så var den potte ude. Heldigvis bevarede man de idylliske landskabsmalerier som Morten Korch ikke kunne have malet bedre, og de store billeder af middelalderens kroliv fik også lov til at blive hængende, præcis som gæsterne som også bare blev hængende. Det mærkelige og morsomme er jo at Mucki kun på disse små marginaler kan skelnes fra alle de andre værtshuse i kvarteret, og samtidig har det formentlig et stort og trofast stampublikum som af en eller anden - måske tilfældig - grund har valgt netop dette sted til at henslæbe tilværelsen, og alle som en vil hævde Muckis uhåndgribelige fortræffeligheder.
For den forbipasserende gæst er alle disse steder næsten umulige at skelne fra hinanden, og udfordringen bliver derfor at sætte sig uden for tid og rum, træde ind i et andet univers og forsøge at goutere forudsigelighed og konstans i en uendelig række tikronerspilsnere mens mørket falder på, og musikken spiller.

Og Mucki Bar spiller faktisk god barmusik, selv om den bare kommer fra Radio 2.


Ny Tagens Kro

Jagtvej 135
35 83 33 54
9
7
Fadøl (Tuborg Grøn, Rød, Classic)
ma-lø: 00; sø: 22; 7
alm.: 13; 0,5 l fad: 22; 08-12: alm.: 10; Lokalt
Bowlingspil, spillemaskine, projektionsfjernsyn. 20.04.00
Her på en højhellig Skjærtorsdag har vi vadet rundt i gudekvarteret på Ydre Nørrebro og har følt os som Kristus på sin fyrretyve dages march gennem ørkenen. Alle drukmåse kan da for søren ikke være gået til påskefrokost hos familien. Men nu forstår vi, for da vi trådte ind af døren til Ny Tagens mødte vi alle de andre alkoholikere som naturligvis mødes hvor der er ordentlig jazzmusik i højttaleren og fin fadøl ud af hanerne. Egentlig er der tale om et sted med et klassisk slidt gulvtæppe-look hvor der ikke er kælet for indretningsarkitekten. Hvorfor skulle her se ud som i Bo Bedre hvis bare øllet flyder, og man fornemmer at Ny Tagens Kro er et meget levedygtigt værtshus.

Musikken er big Band-jazz, og det vist helt konsekvent. Der er live-optræden en gang imellem.


Nørre Bodega

Nørrebrogade 152 / Uffesgade
35 85 39 26
8
7
Fadøl (Tuborg, Classic)
ma-lø: 00; sø: 22; 7
Alm.: 12; Lokalt
Jukebox, fjernsyn, spillemaskine 27.03.04
Anmeldt første gang 30.07.96
Hvad sker der med folk når de bliver ældre? Det er i virkeligheden nok et nemt spørgsmål at besvare, for de bliver måske lidt mere kritiske over for de unge, men essentielt ændrer de sig vel ikke!

Hvad sker der så med folk når de bliver yngre? Det samme vel. De justerer trommerytmen på popmusikken, og Kronhjorten bliver ombyttet med Kurt Trampedach og lidt retro á la James Dean og Betty Blue, men grundlæggende forbliver de de samme.

Og det er netop hvad der er sket her på Nørre Bodega, de sidste pensionerede håndværkere og forslidte manuelle funktionærer har tilsyneladende endeligt stillet træskoene, og brokvarteret har leveret næste generation af barhængere med hang til et sammenspist slam- og stamsted. For alt er sig selv ligt, og det er med meget stor glæde at vi kan konstatere at de klassiske kvaliteter ikke forgår i glas og stål. Nørre Bodega klarer sikkert hundrede år til; vi skal i hvert fald gerne vende tilbage og kontrollere til den tid.

Musik fra Elvis og til ... nå ja Elvis. Med lidt Beatles ind imellem, og Penny Lane er sgu da god.


Café Parken

Hillerødgade 4
35 85 51 14
7
7
Underberg
00; 7
Alm.: 14; Lokalt
Billard, Jukebox, Spillemaskine, Fjernsyn 27.03.04
Det er lykkedes Kbhguide at forbigå Café Parken i næsten et årti uden at bare en enkelt læser har gjort os opmærksom på forsømmelsen. Og Parken er da ellers et ægte Nørrebroværtshus hvor Patsy Cline 'falls to pieces' fem gange i timen og hvor bartenderen er så travlt beskæftiget med at banke gæsterne på billardet under tobakstågerne at han ikke altid har tid til at betjene de tørstige ølforbrugere ved baren.

Hvis vi havde kigget ind en kold martsdag for 84 år siden, havde vi næppe kunnet skelne stedet fra i dag - selvfølgelig bortset fra at Patsy Cline og melankolsk halvfjerdsermusik ikke var opfundet dengang - og det er en lise for sjælen at tiden nogle gange står stille. Og så er vi tilbage ved årsagen til at vi ikke har nogen klager over vores manglende anmeldelse, for det afslappede klientel her giver formentlig ikke en flad lukketidstuborg for det opreklamerede internet som vi kbhguider jo betjener os af.


Poeten

Jagtvej 43 / Bjelkes Alle
35 82 82 12
3
5
ma: lukket; ti-on: 01; to-lø: 02; sø: 21; 6
alm.: 20; Yngre lokalt
En stabel aviser og et ur. 04.12.99
Lukket

Er SU'en steget radikalt, eller hvad kan ellers få køberen af denne tidligere grønthandlerbutik til at tro at Ydre Nørrebros ungdom er indstillet på at betale citypriser for deres øl mens de nyder udsigten til Assistens' mur gennem store akvarieruder? Har man ikke lyst til at se ud på gaden kan man lade blikket glide hen over væggen hvor man beundre udstikkende rawplugs og tapestrimler. Sandt at sige er udsigten til Andersen og Kierkegaards sidste hvilested måske det mest ophidsende ved denne discountcafé hvor små runde og utvivlsomt kostbare borde er strøet tilfældigt ud over lokalet sammen med lidt smårod i hjørnerne. Med mindre du har lyst til at betale vattet ud af ørerne for at se et "Shakespeare-portræt fra 2. halvdel af det 17. århundrede" (han ser nu ret frisk ud som 200-årig), Holberg, Molière og en grøn hund, har du ikke meget at gøre her.
Tag lukketiderne med et gran salt: Vi er ved at blive smidt ud ved midnatstid lørdag.


Prinsen

Hamletsgade 4
35 82 66 76 www.cafeprinsen.dk
10
9
Fadøl (Tuborg, Classic)
sø-to: 03; fr-lø: 05; 7
Stor alm.: 30; Smedekande: 130; Lokalt
Spillemaskine, storskærm, pool 10.02.07
Anmeldt første gang 07.01.95
Prinsen på Ydre Nørrebro overgiver sig tilsyneladende aldrig; stadig lalleglad fodboldromantik blandet med den gode in-musik man også hører på Radio Voice og Rosie McGees. Ingen ved vist om den omtalte prins er Hamlet eller Henrik, men det bekymrer næppe heller publikummet. Det har i øvrigt i årenes løb undergået en mindre forandring der kongruerer med bydelens befolkning, men de mange øldrikkende muslimer virker nu ikke særlig fundamentalistiske.

Ups, ovenstående kommentar gav anledning til en længere diskussion om betimeligheden i at sammenstille folks oprindelse med deres forventede religiøse tilhørsforhold, og således dokumenteres det flot at Nørrebro er ontologisk spændingsfelt indenfor områder som eksegese og moderne metropolitik. Alt dette usagt, skal det pointeres at Prinsen stadig er det bedste 5-sted på Ydre Nørrebro.

Musikken er de halvt år gamle in-rytmer.
Dankort


Café Runddelen

Nørrebrogade 151A (Nørrebros Runddel)
35 85 46 47
9
8
Fadøl (Tuborg Grøn, Rød, Classic, Guld)
02; 8
-22: 0,5 l fad: 18; 22-: 0,5 l fad: 30; Diverse lokale natteravne
Spillemaskine, photo play, fjernsyn 08.02.03
Anmeldt første gang 30.07.96
Vi er nu nået til en af de vigtige nørrebroske institutioner. Café Runddelen tilhører den klasse af værtshuse hvor indretning, udseende, betjening, pris og bartenderens deodorant virkelig er irrelevant. Det eneste der virkelig betyder noget, er lukketiden, og især efter Det Gyldne Krus' sørgelige endeligt har Runddelen qua 2-værtshus fået et stort opland hvorfra de udholdende drukmåse strømmer til. Den slags steder antager med tiden en helt særegen stil og stemning. Glem alt om hyggelig stamkundesnak, potteplanter og røvballegardiner. Her går det ud på at prygle øl i kloakken, ingen kender hinanden, og bartenderens fornemste egenskab er at være en stor, ond muskelmand som kan skræmme de værste branderter væk.

Her er præcis så ramponeret som her skal være, musikken spiller, vi drikker lystigt og ikke mere pjat. De hårdføre folk som serverer for nattens revl og krat, bestrider en vigtig opgave. De burde næsten have en medalje.


Saxon's

Jagtvej 71
35 86 16 03 www.saxons.dk
7
6
Fadøl (Hof, Carls, pt. Carls Påske); en del mad 11-21.30
sø-to: 00;NB Eller måske 02; fr-lø: 05; 9
Alm.: 20; Lokalt cafepublikum
Telefon, postkortstativ. 20.04.00
Vi har for et par måneder siden anmeldt en Saxon i Gdansk (Se denne), og nu støder vi på endnu en af slagsen i København. For forskellen er ens, og hvorfor skal de stakkels saksere undgælde for forvirrede restauratørers fattigfine fornemmelser om tysk øl og vaskekælder. Som udskænkningssted er her ganske uegnet, og det kan vi med det mest hårrejsende eksempel dokumentere, for den flinke barpige spurgte: 'En Hof, hvad er det?'. Skal man virkelig finde sig i den slags i Kongens København. Men er her for uhyggeligt til øldrikning, kunne man med fordel tilbyde lokalerne til den spanske inkvisition hvis de skulle finde på at genoptage deres entreprenante virksomhed igen. Delinkventen skulle i hvert snart få tungen på gled ved at lytte til hjernevaskende slangetæmmerlydstråler fra højttaleren.

Formentlig gang i den sent på aftenen. Levende musik eller DJs, tilsyneladende hver uge onsdag-lørdag.
Dankort


Stjernen

Nørrebrogade
8
6
02; on-to: 03; fr-lø: 05 7
alm 20 Ungt
Jukebox 04.01.97
Lukket

Café åbnet i stedet.


SuperGeil

Nørrebrogade 184
70 20 86 06
5
6
Fadøl (Hof, Carls, Hvede)
sø-to: 23; fr-lø: 04; 8
0,5 l fad Hof og Carls: 40; 0,5 l fad Hvede: 50; flaskeøl: 30; Yngre forvirrede mennesker.
08.02.03
Lukket

Hvad hedder dette sted egentlig. Navnet skifter i lysbogstaver hvert sekund, men SuperGeil er vist det mest autoriserede. Det lyder jo som et stærkt inspirende, tysk sted med det navn. Sidste gang anmelderen var på et værtshus med et uanstændigt tysk navn var på Das Klo i Berlin. Af en eller anden grund virkede den analfikserede stemning med toiletter i loftet og ruller i 00-kvalitet på bordene mindre provokerende end den selvfede holdning man finder her.

Her er smagløsheden gennemført med en orange pornobelysning der formodentlig blot har til opgave at være anderledes og dermed bekræfte de usikre unge piger i at netop de er noget særligt, hvilket desværre underbygger det faktum at det er dét som de lige præcis ikke er. Den eneste association der byder sig til, er at sådan må det have set ud hvis de gamle Molslinjefærger ville have lavet en afdeling til helliggørelse og tilbedelse af Roskildes betonforstæder i tiden hvor køleskabet og fjernsynet blev omdrejningspunktet for civilisationen.

Dankort


Tagensborg

Jagtvej 147
35 83 72 13
7
6
Fadøl (Grøn, Classic), Underberg
sø-ti: 02; on-lø: 05; 6
alm.: 13; 10-14: alm.: 10; Lokalt
Jukebox, fjernsyn 20.04.00
Tjah, her møder man fuld af forventning op på en af Ydre Nørrebros gamle institutioner, og man mødes af et stort, dunkelt lokale hvor to gæster sidder ved hver sit bord og småsnakker med bartenderen som i hvert fald kan passe sit arbejde uden at få sved på panden. De store stimulanser for øjet er her ikke, i sin mørkt-finer-og-messinglampe-enkelhed er Tagensborg næsten østeuropæisk, eller måske minder den mere om halvtredserølstuerne i den pt. aktuelle Edderkoppeserie. Stemningen her på stedet skal med andre ord skabes af gæsterne selv, og Tagensborg er da også set med god gang i den. For nylig har man udvidet åbningstiden onsdag og torsdag til klokken 5, og det er jo nok ikke bare for at servicere de lokale to ludere og en lommetyv. Vores anbefaling må være at man besøger Tagensborg en sen aften og holder sig væk fx Skærtorsdag eftermiddag.

I disse ikkerygertider må vi pointere at Tagensborg er berømt for at man færdes i blinde i røgtågerne.

Musik fra jukebox og en stille båndoptager.


Café Thor

Thorsgade 60 / Odinsgade
35 83 86 02
8
7
00; 7
alm.: 12; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 27.03.04
Anmeldt første gang 06.07.96
"Velkommen!" udbryder to stamgæster mens vi kanter os ind ad døren og forbi Thors bar, og de udstråler faktisk ægte gensynslæde og påstår de sagtens kan huske os selv om vi med skam at melde ikke har været forbi i årevis. Lad nu det være hvad det være vil, men det er nu et godt udtryk for stemningen på Thor hvor musikken spiller og humøret er højt. En velkommen kontrast til de brokvarterværtshuse hvor indre og ydre forfald lægger en dæmper på atmosfæren. Det er ikke godt at vide hvordan det egentlig kan være, for Thor ligner sådan set alle de andre steder i kvarteret, og bortset fra nogle nysselige lampetter med plisseret skærm og en stedmoderblomst på bordet er her egentlig ikke så meget at skrive hjem om. På Thor virker det bare, og det må vi så alle være glade for.

Dansk popmusik.


Café Tit Inn

Nørrebrogade 249
7
7
Underberg
ma-lø: 22; sø: 20; 7
8-12: alm.: 12; 12-22: alm.: 15; Lokalt
Jukebox, spillemaskine, fjernsyn 08.02.03
Anmeldt første gang 20.04.95
Lukket

Siden den ene anmelder for efterhånden en del år siden fraflyttede området, har Københavnsguiden desværre haft ringe anledning til at besøge Ydre Nørrebro, og det er egentlig en skam, for værtshusene ligger tæt, de åbner tidligt, og næsten alle har særlige formiddagspriser, typisk en tolv kroners penge for en øl. Det siger selvfølgelig også en del om hvordan kvarterets beboere bruger deres lokale steder, nemlig som en slags privatiserede medborgerhuse hvilket vel må formodes at glæde den siddende regering midt i de andre udliciteringskatastrofer.

Disse betragtninger nedfældes på Café Tit Inn som vi har genfundet i den lidt rodede, garageagtige blok over for Nørrebro Station. I et kvarter i forandring har dette lille halvfjerdserværtshus overlevet og fortsætter ufortrødent med at lange formiddagsbajere over disken til glæde for en trofast lille skare. Her har vist været en mand forbi med en spand orangefarvet maling siden vort sidste besøg hvor gæsterne henrykkede os ved at synge arbejdersange for os. Det sker nok ikke i aften, og i det hele taget anses musik vist ikke for særlig vigtigt her. Bortset fra et enkelt nummer med Lars Lilholt har man ikke fundet det nødvendigt med noget til at overdøve barsnakken.
Kort sagt er her måske ikke meget at komme efter, men hvis man finder nostalgisk glæde i oplevelsen af at intet forandrer sig, kunne man vel godt finde på at titte ind en sløv formiddag.


Under Hylden

Nordre Fasanvej 212
38 11 74 77 www.underhylden.dk
10
9
Fadøl (Tuborg, Tuborg Påskebryg, Classic, Hoegaarden, Guinness)
ti: 01; on-to: 03; fr-lø: 05; sø-ma: lukket; 8
0,5 l Guinness: 35; Ikke så meget lige nu, men det bruges ofte af polterabender og andre selskaber
Spillemaskine 28.05.11
På dette hjørne har der vist ligget et værtshus i umindelige tider, og det kunne sagtens være at Stauning eller Jens Jensen har siddet her og nydt en velfortjent bajer sammen med andre arbejdere på Nørrebro. I mellemtiden har der været restaurant, men nu er der overraskende nok dukket et næsten klassisk værtshus op igen. Fadøllerne er selvfølgelig blevet til Hoegaarden og Guinness, og det kan man jo ikke have noget imod. Og så måske alligevel. I hvert fald raser vores medgæst, Ole, over verdens forfald. Det er for dårligt at værtshuse ikke længere er hyggelige, og internettet ødelægger familieværdierne, men det kan alligevel konkluderes at livet sgu er meget godt. Så værtshusdiskursen er grundlæggende den samme som for hundrede år siden, og vi anbefaler derfor altså gerne Under Hylden som en slags værtshus hvis man accepterer at barmutter kun kan tale engelsk, og så kan man nyde den smukke gamle stue hvis man altså kan løsrive sig fra nutidens uhyrligheder.

Lidt nyere popmusik.
Dankort


Cafe Viking

Ægirsgade 36
35 83 14 93
8
7
Fadøl. Underberg
01 7
Alm.: 15; Lokalt
Billard, spillemaskine 25.06.05
Anmeldt første gang 16.10.98
Så er vi på Viking endnu en gang. Adskillige læsere har presset på for at få os til at opdatere Viking, og hvorfor nu egentlig det? Vi havde jo givet en fin anerkendelse sidst vi var her og berømmet Jane, barmutteren, men hende her i dag er noget mere afdæmpet.

Viking ligner sig selv med de samme gode gamle kitschede hollywoodplakater, Marilyn Monroe som Jesus ved den sidste nadver omgivet af de tolv amerikanske disciple. Bajerne er billige, men det forhindrer alligevel ikke publikum ved baren og omkring billardet i at være noget mere afbalancerede end man ser det andre steder på gaden (læs Karusellen). Det er næppe et tilfælde at Cafe Viking ligger på Ægirsgade; Ægir var jo som bekendt vikingernes havgud, og enkelte gæster dingler roligt som havde de stået de sidste par dage på et klinkbygget langskib i høj sø, men det har de måske også?


Café ['gugenhaim]

Jagtvej 119
35 83 80 75
7
8
Fadøl (Tuborg Grøn, Rød, Classic, Guld)
ma-to: 02; fr-lø: 05; sø: 00; 8
alm.: 20; 0,5 l fad: 30; Yngre lokalt cappuccinopublikum
Fjernsyn, spillemaskine 20.04.00
Hvad der får formentlig begavede unge mennesker til at sidde i sådan et glasakvarium og drikke kaffe og spille yatzy eller et andet terningsspil, får stå hen i det uvisse. Her er så lydt at terningernes raslen borer sig ind i hjernen, og tilmed mørkt som i graven, så man vel dårligt nok kan se øjnene. Indretningen med ædelt træ på gulvet og Guggenheim i lydskrift (som vi desværre ikke helt kan gengive) slebet ind i de kolossale ruder giver et lidt halvdyrt udseende, og retter man blikket mod de små øer af lys hvor man trods alt kan se noget som helst, kommer en god, lidt asketisk smag også til syne. Helhedsindtrykket bliver alligevel lidt sterilt, lidt hen i retning af en lufthavnscafé med akut strømsvigt, men det er da fint og demokratisk at man kan opleve den slags stemning uden at flyve business class.

Musikken er dæmpet, lidt brægende pop fra en CD-spiller som regelmæssigt går i selvsving, men til gengæld hænger der en operaplakat over urinalet.
Dankort


Café Ægir

Ægirsgade 16
35 83 10 02
7
7
Underberg
00; 6
alm.: 12; Lokalt, pt. kun mænd
Billard, spillemaskine, akvarium 08.02.03
Anmeldt første gang 04.11.95
Umiddelbart kunne man måske godt få det indtryk at Ægir ikke har så meget at byde på i forhold til konkurrenterne på dødsruten i Ægirsgade, men ved nærmere undersøgelse har stedet sørme sine kvaliteter. Ingen af de øvrige stationer på ruten har fx akvarium med sjove fisk eller separat billardlokale med et utugtigt billede fra riddertiden.

Publikum har måske forandret sig siden vort sidste besøg. Det er ikke sikkert at Ægir er blevet til homoværtshus, og faktisk er her ankommet en enkelt kvindelig gæst, men tonen er ganske bramfri. Vi har i hvert fald ikke tidligere overværet en diskussion om hvorvidt man kan være en ordentlig bøsse uden at have lyst til at aflevere eller modtage analsex. Det stakkels offer forsvarer sig ihærdigt, men modstanderne giver ikke op. Her har Ægirs publikum virkelig fundet aftenens emne, og det lader til at være uudtømmeligt. Vi andre passer vort, lytter til den ligegyldige popmusik fra et ringe anlæg, kigger på fiskene, ser på et verdenskort som overraskende nok er helt moderne og hverken udviser Sovjetunionen, DDR eller Sudeterlandet, og vi irriteres af nogle små dumme fluer som har fundet et lunt sted at overvintre.
Kort sagt en blandet fornøjelse, men alligevel en uomgængelig destination på den potentielt lange vandring mellem Nørrebrogade og Tagensvej.