Øer i Kattegat

Den største ø i Kattegat er Samsø, og den er vældig charmerende at opholde sig på. Det er vi ikke de eneste der ved. Selve det oprindelige navn Sams bærer vidne om at øen har været beboet i mange tusinde år; det er så gammelt at det menes at tilhøre en sprogæt der er forskellig fra den europæiske.
Vi har desværre ikke været heldige at finde et engageret natteliv her selv om vi havde regnet med at turistsæsonen i det mindste ville sætte fut i folk.

Tunø er en sød lille bilfri ø. Den ses på lang afstand fra havet. Navnet kommer af Thund, på olddansk 'forhøjning' eller 'noget svulmende'. Værtshuslivet kan ikke siges at svulme her, men vi fandt dog et mejeri der ikke solgte mælk, men kun øl.

Den højeste ø i Kattegat ligger mildest talt langt fra de øvrige og kan ikke ses nogen vegne fra. Den ligger faktisk så afsides at man her kan lulle sig hen i ren økuller. Regionsbilledet på siden er taget fra Anholts sydvestre hjørne i retning mod Sjælland der dog ligger langt under horisonten.

Øerne Endelave og Hjarnø kan også anbefales; dog ikke hvis man forventer et spændende natteliv. I så tilfælde må man med færgen til Snaptun og videre til Horsens.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Anholt Kro

Nordstrandvej 19, 8592 Anholt
86 31 90 80 www.anholtkro.dk
10
8
Fadøl (Tuborg, Tuborg Classic) Jacobsen på flaske.
23; 9
0,4 l fad: 40; Turister
Storskak i have, udeservering, netcafe, billard 09.08.09
Anmelderen ankom engang til Anholt på en gråvejrsaften i vinterhalvåret og vidste ikke sine levende råd. Anholt Kro havde lukket, og der var derfor mere end et halvt døgns rejse i modvind til den nærmeste øl i Grenå eller Gilleleje.

Men i dag er det heldigvis sommer, og folk ligger og soler sig i liggestole og læser krimier på Kroens græsplæne imens de søber latte eller øl i sig. Anholt Kro ligger i skoven lidt nord for byen på kanten af ørkenen, Nordeuropas største, og her er så fredeligt som tænkes kan. Inde i krobygningen findes en krostue hvor der er dækket pænt op til spisning, men lyset er slukket, og vi må derfor sidde i haven; hvad er det for noget pjat? Kroen er altså langt fra noget stamværtshus for den lokale befolkning hvor alle mødes efter endt dags gerning, men den er det eneste sted der kommer i nærheden af at ligne et egentligt værtshus, og det er da også her øens håndværkere holder til når Anholt vedligeholdes udenfor sæsonen.

Hvis man drømmer om den ypperste inaktivitet, er der nok ikke noget bedre sted at tage hen og udfolde den, og betjeningen er ganske venlig selv om de påstår at her altid er åbent.

Dankort, Master


Casablanca

Gennem Landet 82B, 8592 Anholt
61 26 92 22 www.casablanca.dk
9
9
Fadøl (Tuborg, Tuborg Classic)
21-02;NB måske åbent til 05;NB Kun åbent i sommerferien 7
0,5 l fad: 50; Turister
Udendørs servering 02.08.13
Sidste år serverede man også mad her på dette diskoteksagtige sted med måske særlig ungdomsappel. I år holder man sig til drikkevarer, og næste år er det her måske slet ikke. Ejeren forsøger i hvert fald at sælge stedet, og da man kun har 5 uger til at hive årsomsætningen ind, kræver det en ihærdig restauratør som kan tage kampen op med Molevitten, Havhexen og alle de andre der hiver personale ind fra fastlandet.

Casablanca er det eneste sted på Anholt der er beregnet til egentlig afslapning og øldrikning uden spisning; til gengæld er der så DJ og dans til ud på natten, og i indretning og udbud henvender man sig til det yngre segment, hvoraf nogle er de bartendere der bor ovenpå baren i den periode hvor de er udstationeret hertil. Uge 31 omkring månedsskiftet til august er sidste åbningsuge, og Casablanca ligger herefter øde hen i næsten elleve måneder.

Dankort


Café Den Gamle Smedie

Hovedvejen 27, Hjarnø, 8700 Horsens
75 68 42 00 www.cafedengamlesmedie.dk
10
7
Fadøl (Ceres)
23; 8
Alm: 20; 0,5 l fad: 35; Lettere forfrosne sommergæster
Klaver 14.07.04
Det er let nok at komme til Hjarnø, i hvert fald hvis man lige tilfældigvis skulle befinde sig i Snaptun. Det tager sådan cirka fem minutter med færgen, og den sejler tilsyneladende hele tiden. Når man så kommer i land, må man berede sig på lidt af en forskrækkelse: Få skridt fra havnen ligger Hjarnø Tidligere Kro og nyder et otium som ferielejligheder, og så kan man jo let som førstegangsbesøgende få bange anelser om at det er forbi med nattelivet på øen som nu også lidt virker som en parcelhusforstad til Horsens. Heldigvis er der trøst at hente, for efter et par højresving og et par venstresving ad en vej man ikke kan tage fejl af, for der er kun den samme, ligger der et hus hvis formål er at servere stegt flæsk med persillesovs. Til den slags drikker anstændige mennesker jo øl, så fad uden flæsk i gårdhaven ender med at gøre det ud for et værtshusbesøg. Alternativet er campingpladsen som vi endnu ikke kan sige hverken godt eller skidt om, men den Tidligere Smedie er nu også ganske anvendelig, både til øl og til familiebrug. Her har da siddet en del forældre med deres småkræ som har fået tiden til at gå med at chikanere et udvalg af små, nuttede kattekillinger.

Det er begyndt at smådryppe lidt, så vi har sat os indenfor hvor persillesovsstemningen før var intens med næsten alle borde besat. Nu er man færdig med det store frokostrykind og sunder sig lidt med kun et enkelt bord reserveret til i aften, og Radio Horsens orienterer om døgnets forbrydelser. Vi kigger os om i ro og mag og konstaterer at det her nok godt kan have huset en smed engang i fortiden, men egentlig er her så renskuret og nyrenoveret at rummets håndværksfunktion synes meget langt væk. Essen og de andre renskurede smedeartifakter passer faktisk fint til potteplanterne og Beethovens buste på klaveret, så foreningen af det rustikke og det forfinede er altså lykkedes fuldt så godt som på provinsens utallige andre "Gamle" steder. På rette tid og sted virker det faktisk.

Dankort


Det gamle Mejeri

Tunø Hovedgade 39, Tunø, 8300 Odder
86 55 30 24
8
7
Fadøl (Ceres)
NB 22 måske, de ved det ikke helt;NB måske åbent i vinterhalvåret, en gang imellem, det ved de heller ikke rigtigt; 7
0,5 l fad: 30; Landlige turister
Overdækket terrasse 18.07.04
Anmeldt første gang 07.07.03
Det er altid en stor fornøjelse at besøge de danske småøer som, så forskellige de end er, alle byder på den specielle østemning. At opholde sig et sted hvor der sandt at sige ikke sker noget videre, og hvor transport til og fra er tidskrævende, sætter krop og sind i et lavere gear. Når man møder de samme mennesker hos købmanden, i havnen og på kroen, opfattes hele øen let som en stor feriekoloni hvor alle vi deltagere cirkulerer mellem de forskellige aktiviteter.

Lige nu hedder aktiviteten aftensmad og aftensøl, og her har vi så valgt Det gamle Mejeri som sammen med Thunø Kro udgør nattelivet her på øen. Der er nu ikke meget gammelt mejeri eller gammel sur mælk eller andre gamle spor af tidligere tiders almindelige samfundsliv tilbage, for stedet har jo selvfølgelig deltaget i den almindelige feriekolonisering og er blevet til sommerrestaurant med udestue, pizza og wienerschnitzel. Indenfor finder vi en krostue med spisning og en bar som vist mest fungerer som anretterdisk, men på mejeriet kunne man ikke finde på at se skævt til de gæster som bare skal drikke en øl. Her er folkeligt snarere end fornemt, forekommende snarere end fancy, og man har heldigvis slukket for musikken. Udsigten over havnen, det blå vand og Samsøs bakker nydes bedst ledsaget af øens almindelige sommeraftenslyde som vel at mærke ikke overdøves af motorlarm. Tunø er nemlig bilfri, og knallerter og scootere er tilsyneladende heller ikke nået hertil, så bortset fra den årlige festival er her ret så stille. Hvordan Det gamle Mejeri fungerer i de fastboendes dagligliv uden for sæsonen, skal vi ikke kunne udtale os om, men hvis Københavnsguidens læsere endelig vover sig til Tunø, sker det vel også om sommeren, og så kan vi godt stå inde for en anbefaling.

Dankort


Drop In

Langgade 26, Tranebjerg, 8305 Samsø
86 59 06 32 www.droppen.dk
6
7
Fadøl (Tuborg Grøn, Classic)
21; 8
0,5 l alm.: 40; Lokale burgerspisere
Fjernsyn 25.07.11
Anmeldt første gang 07.07.02
Her i den yderste provins har vi fundet et eksempel på et fundamentalt spørgsmål som i de senere år har plaget Københavnsguiden. Og hvis Drop Inn måske ikke fortjener omtale for så meget andet, så skal den da trækkes frem alene som illustration. Problemet er i al sin uforskammede enkelhed at hvor udbuddet af friske anmeldelsesværdige steder i de tidlige år kunne forekomme uudtømmeligt, så har vi i den senere tid måttet afsøge mere og mere af emneområdets periferi. Er fx et cafeteria med en bardisk som ligner noget fra en DSB-færge, værdigt til at blive omtalt på disse sider? Hjemme i København har vi hidtil kunnet unde os selv den fornøjelse at forbigå den slags steder i stilhed, en fornøjelse vi forhåbentlig deler med læseren. I provinsen, og især i småbyer og -havne hvor den tilrejsende ofte står med valget mellem en cafeteriaøl og ingen øl, forsøger vi så vidt muligt at dække alle muligheder.

Så lad det derfor være ført til protokols at Drop In, "family restaurant" i Tranebjerg, Samsø, faktisk fører op til adskillige slags øl, heriblandt de kendte Tuborg og Classic. Det tidspunkt kommer hvor mindst een læser vil finde og anvende denne oplysning med taknemmelighed.

Drop In fungerer også som en slags kro med værelser.
Dankort


Emil B / Ballen Badehotel

Aavej 21, Ballen, 8305 Samsø
86 59 17 99 www.ballenbadehotel.dk
10
9
Fadøl (Classic, Tuborg)
02; 9
0,5 l fad: 40; Turister.
John Wayne 25.07.11
Anmeldt første gang 07.07.02
Vinden er i vest, og det var stævnen også da vi sloges med Kattegat for at nå frem til Ballen på Samsø, og godt mørbankede trænger man selvfølgelig som noget af det første til en øl på Cafe Ofelia.

Eftersom Ballen i virkeligheden ikke er en rigtig by, men bare et turistleje, er alting under konstant forandring for at tilpasse sig tidens modeluner. Byens udgave af Park Cafe til det raffinerede publikum hed tidligere Cafe Ofelia, men det føltes åbenbart allerede gammeldags og har derfor skiftet navn til det lidt mere glatnakkeagtige Emil B. I øvrigt er der ingen ændring sket. Det er stadig et flot gammelt lokale, men det bruges kun - som café og nattelivssted - i den korte tid hvor Ballen lever op. Så vil man opleve noget på Emil B, skal man komme om sommeren torsdag, fredag eller lørdag, hvor der kan være livemusik, og så er Emil B nok øens bedste bud på lidt gang i den.

Dankort


Endelave Gæstgiveri

Kongevejen 15, Endelave, 8700 Horsens
75 68 90 21
7
8
Fadøl (Tuborg)
NB Afhængigt af besøg, måske så sent som 00; 9
alm.: 18; Lokalt og tilrejsende, sikkert en del en-dagsturister
Spillemaskine 15.07.04
Anmeldt første gang 08.07.02
Endelave er helt bestemt en dejlig ø. Dels har den et sjovt navn, og beboerne kaldes endelavitter. Dels kan man se mange spændende ting og sager som for eksempel hede, skov, strand, vilde kaniner, et mærkværdigt betontårn og, hvis man er heldig, måske endda en ferierende tidligere udenrigsminister i korte bukser. Endelig har de en vældig flink og hjælpsom havnefoged.

Øens turistkontor udleverer en folder med forslag til en vandretur til alle de forskellige seværdigheder. 13 stive kilometer, og efter sådan en gang strabadser kan man jo nok trænge til en øl eller to. Nu ville det jo aldrig falde anmelderne ind at gå så langt bare for at få noget at drikke, så vi har snydt lidt og styret direkte mod Endelave Gæstgiveri som bortset fra campingpladsens cafeteria er øens eneste udskænkningssted. Og her bryder illusionen om uspoleret øidyl desværre sammen. En skolekammerat til denne anmelder boede i en nybygget villa i Vallensbæk hvor man selvfølgelig nede i kælderen havde gildesal med billard og hjemmebar og formentlig også pladen med sangen om landevejen i West Virginia som vi hører i dette øjeblik. Det kunne man med sin opvækst i mere beskedne kår da godt blive lidt imponeret af, og i dette øjeblik vælder minderne da også frem, så meget desto mere som de øvrige gæster med deres snak om traktorer og skridtbajer (det sagde de altså) godt kunne minde om en overmoden udgave af de pubertære knægte som samledes om billardbordet i de tidlige 80ere.
Men nu i vores fremskredne og mere bagkloge alder ved vi selvfølgelig at et hyggeligt festlokale aldrig kan indrettes i en kælder med betongulv, lige så lidt som dette absolut firkantede, gule lokale nogen sinde for alvor kan blive til et gæstgiveri. Den intime, traditionsrige, landlige hyggestemning vil ikke indfinde sig her, heller ikke den dag kaninerne begynder at gå på bagbenene, heden springer i skov, eller Lykketoft eventuelt bliver minister igen. Men en god brandert skal man nu nok kunne hente hjem uden at der bliver set skævt til en.

Tag nu for eksempel bare de nys ankomne en-dagsturister fra Silkeborg, Mingo og søster, som var meget snakkende og mente at de måske kendte den ene anmelders afdøde mor, for hun var jo også fra Silkeborg, og så hed hun Olsen. Som man ser, bør den besøgende på Endelave selvfølgelig slå et smut forbi gæstgiveriet. Der er ingen grænser for den indsigt man kan få.

Dankort


Finn's Fisk

Anholt Havn, 8592 Anholt
86 31 92 54 www.anholt.dk/finnsfisk.htm
8
5
Fadøl (Tuborg, Tuborg Classic)
17;
0,4 l fad: 35; Sejlere og turister
Petanque baner og anden underholdning. 08.08.09
Lukket

Hvorfor i alverden skal man gå på et værtshus der hedder Finns Fisk, og hvor de kun skænker fadøl og serverer fiskefrikadeller og fiskefileter? Det skal man fordi stedet er det eneste værtshus på Anholt havn, skønt det nok er mere korrekt at kalde det for en fiskegrillbar, men fisken er frisk og velsmagende, og man skal jo altid værdsætte at kunne drikke en øl et sted med en god udsigt.

Da Anholt ikke har almindelig mobildækning for alle teleselskaber, er Finns Fisk også væsentlig eftersom det er her man køber trådløst HotSpot. Og her kan man så sidde og surfe eller kigge ud over bølgerne og stranden og lade andre tage sig af surfningen ude på Kattegat.

Ikke Dankort


Flinchs Hotel, Sams Bar

Langgade 23, Tranebjerg, 8305 Samsø
86 59 17 22
8
6
Fadøl (Tuborg, Classic)
NB Folk går sikkert ofte tidligt. 9
0,5 l fad: 34; Lokalt
Spillemaskine, fjernsyn 07.07.02
Lukket

Flinchs hotel eksisterer endnu, men der er ikke nogen bar hvor man kan komme i løbet af dagen.

Hvor har vi glædet os. Og nu står vi uden for Flinchs Hotel i Tranebjerg, Samsøs metropol. Den ene anmelder der i parentes bemærket har set Strisser På Samsø, fortæller at det er her det sner. Når vi kommer ind, vil det vrimle med narkobaroner, hustrumishandlere og lystmordere. Den anden anmelder får lidt nervøse trækninger ved mundvigene, men ser også lidt skeptisk ud og beslutter sig for at følge med ind på Sams Bar som krostuen hedder her.

Men narkobaronerne må være hjemme for at høre Sky Radio der nu skal have en sendemast i Ballen. Imens sidder vi her mutters. Ikke en strømer, ikke en medgæst, end ikke lidt animerende musik. Blot lidt søndagsstøvregn udenfor på Langgade og lidt hotelfoyeridyl indenfor på Tranebjergs ældste udskænkningssted. Men her er da hyggeligt med historiske malerier på væggene, vort eneste problem er bare dette: Klokken er over 7, søndag aften. Hvordan hulen kommer man til Ballen nu hvor den sidste buschauffør er gået hjem i seng? Det må være i Ballen øen mødes til ramasjang og afrygning af cigarer.

Som sagt er her næppe skelnelig musik.
Dankort


Havhexen

Gennem Landet 86B, 8592 Anholt
41 10 44 61
8
7
Fadøl (Tuborg, Tuborg Classic)
22; NB Kun åbent de fem uger i sæsonen.
0,4 l fad: 40; Turister fra fastlandet
Udendørs servering 03.08.13
Det tidligere udskænkningssted nede ved kajen, Finns fisk, er nu lukket, men lige ved siden af er Havhexen opstået. Det er en besynderlig hybrid af en mexicansk palmebodega og fiskerestaurant hvor de fleste får stillet sulten med hekseskud og andet fisketingeltangel, men der er faktisk også et egentligt overdækket skur der kan tjene som værtshus; man får i hvert fald lov til at nøjes med at drikke en fadøl derinde hvis det er det man har lyst til, og det er det nok, for hvor skulle man ellers gå hen?

Det hele styres af en vognmand fra Ålborg og nogle assisterende damer, og det gælder i øvrigt al arbejdskraft på Anholt at den er hentet udefra. Øen har kun et erhvervsliv fem uger om året, og resten af tiden er her lukket ned for alt. Øens aldrende befolkning er ikke aktive og ses sjældent, bortset fra brugsuddeleren der holder åbent en time om dagen, men i sæsonen betjenes den selvfølgelig af nogle ynglinge fra Århus.

Lige nu her på havnen er der fyldt op med bådfolk og tilfærgede turister, og så altså importeret arbejdskraft fra Århus og Ålborg. Det vides ikke om det er et særligt nordjysk fænomen, men her på Havhexen afvises kortbetaling fuldstændig. Kun kontanter kan bruges, og kvitteringer fra kasseapparater findes ikke, så hvis man har brug for et bilag til regnskabet, må man gå på restauranten Molevitten hvor det trods alt foregår lidt mindre ad hoc.


Nordby Kro

Nordby Hovedgade 8, 8305 Samsø
86 59 60 86 www.nordbykro.com/aerobar
7
7
Fadøl (Hof, Carls Special)
00; 8
0,5 l fadøl: 50; Spisende
Fjernsyn 25.07.11
Lyder Nordby Kro ikke som et sted hvor Edvard Persson mødigt kommer vandrende forbi og hvor Ib Schønberg er krovært? Men hvorfor er der så pizzarestaurant (selv om de kalder det Cafe Aerobar) i den ene ende af huset og kuvertopdækket i den anden. Vi blev i hvert kylet ind i pizzaafdelingen da vi bad om en øl i krostuen. Skammeligt. Stakkels samsinger; en eller anden epidemi må have udryddet de sidste, og nu har Foreningen af Danske Småøer valgt at fylde op med pizzabagere, skosælgere og lysestøbere. Det har betydet at det hele helst skal ligne en kopi af Hellerup Strandvej og helst også være lige så kedeligt med de samme fornuftige og pæne mennesker, præcis som målgruppen der netop nu kom ind og bestilte en kande vand og tre glas.

Dankort. Master.


Samsø Bryghus

Øster Ringvej 22, Nordby, 8305 Samsø
86 59 68 98 www.samsoe-bryghus.dk
9
8
Egne produkter.
ma-lø: 18; sø: 21;NB Kun åbent i sæsonen.
0,5 l flaske: 40; Spisende og ferierende.
Gårdplads 25.07.11
I udkanten af Nordby på Samsø ligger en gammel bondegård, man ser jo for sit indre øje hvordan alt er forfald. Den gamle harvemaskine står op ad gavlen, og kun ukrudtsbegroningen forhindrer den i at forvitre endeligt i rust. Dyrehold og pløjning har længe været fraværende, men vi har faktisk lidt af en solstrålehistorie her, for nu har nogen på den gamle gård kastet sig over landbrugets fornemste opgave, at brygge øl. Og så har gården fået nyt liv som Samsø Bryghus.

Det er det nu ikke blevet noget værtshus af, for dem er der ingen af på Samsø, men det er dog blevet et af Nordbys bedste udskænkningssteder alene i kraft af at de først lukker kl. 18. Som alle andre etablissementer her på øen henvender man sig også her til spisende, men eftersom øl er omdrejningspunktet, føler man sig ikke helt fejlplaceret selv om man nøjes med at drikke en kølig bajer uden samtidig at få en økologisk tærte.

Hvor fanden er de henne, hele den befolkning vi husker fra Strisser på Samsø, alle dem som sidder på værtshuset og drikker øl og spiller billard og ved hvor hunden (eller liget) ligger begravet? Når vi har drukket vores Ballebjerg Stout og Ilse Made Pale Ale, må vi prøve at lede efter dem på Nordby Kro, og hvis vi ikke finder dem der, må vi konkludere at Samsø er uddød og blevet til udkantsdanmark hvor tilbagetrukne pensionister eller økoflippere kan åbne cafeer og gallerier for tilfældigt forbipasserende turister.

Dankort.


Skipperly

Havnevej 9, Ballen havn, 8305 Samsø
86 59 10 18 www.skipperly.dk
10
7
Fadøl (Hof, Carls special) Herudover flere gode flaskeøl
21; 10
0,5 l fad: 55; NB: Ølpris i restaurantniveau Ferierende og spisende til forkost og aften
Stor terrasse med udsigt over havnen 09.08.12
Anmeldt første gang 25.07.11
Ballen er måske nok Samsøs turisthovedstad, og det skyldes at øens eneste tiltalende større lystbådehavn ligger her. Så dette ferieparadis er grundet almindelig markedslogik også blevet noget af et turisthelvede. Der er fx ikke noget ordentligt værtshus hvor fiskerne og andre samsinger kan slappe af efter dagens prøvelser. Der er godt nok den gamle og meget smukke Skipperly med en charmerende krostue, men mon ikke de skippere den er opkaldt efter og hvis ly den har været, har brugt den til at drikke bajere i snarere end at spise hønsesalat med sennepscreme? Nu er den selvfølgelig blevet til en skaldyrsrestaurant opdækket med hvide duge og vinglas.

I gamle dage for ikke så mange år siden var sejlere søulke der efter en frisk dag på havet trængte til at slå sig løs på kroen om aftenen med en flok bajere efter at have smidt strikketrøjen og fået vasket håret og skægget. Vore dages friværdissejlere er i virkeligheden bare en slags campister, og de er mere til lidt let spisning og rødvinssipperi i skaldyrsrestauranter, og afters er ofte henlagt til deres egen kahyt hvor man ikke behøver mænge sig med verden.

Skipperly kan dog godt bruges til at nyde en øl i i løbet af eftermiddagen, men man skal finde sig i madstanken og det faktum at her ingen lokalbefolkning er.

Dankort.


Café Sophie Amalie

Langgade 12, Tranebjerg, 8305 Samsø
86 59 06 31
7
7
Fadøl (Hof, Carls, Porter)
15; 9
0,5 l alm.: 38; Pæne spisende folk og deres børn
Rød postkasse 25.07.11
Anmeldt første gang 07.07.02
Næppe havde vi taget første slurk af vores øl før den søde servitrice prøvede at lokke mad i os, og det er da bestemt venligt af hende at være bekymret for vores maver. Det er vi nu også selv, omend af andre grunde. Hermed har vi også forsøgt at forklare at Sophie Amalie ikke i hovedsagen opfatter sig som værtshus hvor kunderne sidder og bæller øl. Bortset fra anmelderne forefindes her ikke andre øldrikkere end et par modne herrer som med henholdsvis pibe og Ekstrablad fordøjer deres middag omgivet af koner og børn. Selv om de hviddugede borde og de gule vægge er suppleret med en pæn bardisk, er det næppe lige stedet hvor man rafler, skændes eller scorer, og Sophie har da også i nyere tid taget konsekvensen og droppet at have åbent om aftenen; så nu er det en ren caferestaurant der lukker klokken 15 efter at turisterne har fået stillet frokostsulten.

Dankort


Tanternes Hus Anno 2001

Bygaden 9, 8592 Anholt
86 31 92 21 www.tanterneshus.dk
10
5
Fadøl (Tuborg, Tuborg Classic)
NB Om aftenen 10
Flot gammelt indlejret håndvaskebassin
0,5 l fad: 49; Turister
Gynger, line, boule, bordfodbold 09.08.09
Endnu huskes vel forrige århundrede hvor nu tabte slægter levede i et Danmark med mange lokale facetter fra egn til egn og by til by. Ude i det danske ørige var der langt ind til byen, og lokale sproglige, erhvervsmæssige og kulturelle særpræg trivedes. Men nu har Morten Korchs lokalchauvinisme endelig tabt til Kaj Ikasts dejlige trafik, og man kan ikke længere skelne Rønne, Rødovre og Ringkøbing fra hinanden. I den lokale Superbrugsen eller Netto findes intet lokalt fingerpeg i udbudet der røber andet end en solid mainstreamsmag, og de små øer i øhavene er blevet forstæder til Næstved, Svendborg eller Århus,

Men der findes dog ét sted i Danmark hvor man er uberørt af den trafikale udvikling. Fra Sjællands nordkyst kan man med en god halvvind efter mange timers sejlads pludselig se Anholts høje sydvestre pynt dukke op over kimingen og kalde én til sig. Og vel ankommet til Anholt kan man konstatere at den eneste trafik her er gående, cyklende eller pr. golfvogn. Vi snupper cyklen til Tanternes hus inde i byen fire kilometer fra havnen.

Overtanten i dag er en ung mand der effektivt driver dette udskænkningssted som en typisk hvidskuret cafe hvor vi kan få Peruinspireret sushi baseret på Anholt-fisk. I gårdhaven kan man slappe af i hængekøjen eller sidde under et træ og nyde op til to slags fadøl, og med jævne mellemrum kan man høre motorlyden fra flyvepladsen hvor små privatfly lander og letter, for den eneste praktiske måde at komme til Anholt på er med flyvemaskine. Da vi stadig er i begyndelsen af august, kan man gå til i feriestemning, og det gør de mange turister i gårdhaven da også. Her gås på line og tales svensk og hollandsk mens man venter på at maden serveres.

Men om mindre end en måned er det forbi, og Tanternes hus går i vinterhi, og øen vil igen være så isoleret som den er skabt.

Dankort


Thunø Kro

Tunø Hovedgade 20, Tunø, 8300 Odder
86 55 30 30
7
6
Intet udbud at se, men det er næppe stort. Fadøl (Ceres)
NB Afhænger af publikum, kun åben få måneder om året 8
0,4 l Fad: 30; Larmende
Gudelige grydelåg 18.07.04
Anmeldt første gang 07.07.03
Hvilket smukt billede forventer en rigtig storbybo at finde på en afsides ø hvor et par gravsten af lokalbeboerne på en tynd græsplåne kan blive til en mindelund? Ja, man må da i det mindste kunne forlange en rig godsejersøn der på det skammeligste forsøger at gennemtvinge sin lumre vilje på den sky krodatter som bor i den stråtækte med sin gamle far. Men det så vi intet af. Dyden bliver blot repræsenteret af fyndord som: Aand og Føde tilsammen gør Gavn i Jesu Navn. Krostuen ser sent om aftenen ud til at være opdækket til en konfirmation nordenfjords, og ingen af gæsterne i gårdhaven ligner Poul Reichardt.

Faktisk må vi nok erkende at Tunø skuffer lidt. Her er hverken fugl eller fisk, skidt eller snot; lidt romantisk bondekultur ville gøre underværker. Det er sjældent at de hårdt arbejdende anmeldere når at komme af sted før lukketid, men det sker i dag.

Intet musik.
Dankort