Flensborg

Man kan vel dårligt tillade sig at sige at Flensborg er Sønderjyllands hovedstad, men lidt er der om snakken. Det er en ikke ubetydelig provinsby, og sønderjyderne orienterer sig da også i den retning, og det er ikke ualmindeligt at støde på tyskere der behersker den danske tunge. Vi har da også valgt at rubricere Flensborg under Danmark.

I den nordre ende af byen omkring Nørregade findes et stort og varieret udvalg af værtshuse som man ser det i storbyer. Lukketiderne er meget civiliserede; faktisk kræver det tyske bevillingsnævn (eller hvad sådan en myndighed nu kan hedde) kun at der er lukket en time i døgnet. Vi kan for eksempel anbefale Bärenhöhle og Victors hvis man vil prøve lidt af hvert, og samtidig have det hyggeligt. Førstnævnte kræver dog lidt overbærenhed af gæsten med hensyn til toiletforholdene. Øllet i Flensborg er den lokale Flensburger Pils

Skulpturen på billedet er H. W. Bissens Istedløve som godt nok står i København. Selv om den er et sejrsmonument fra treårskrigen, illustrerer den glimrende vores sørgmodighed over nederlaget i 64, som ikke kan undgå at føles nærværende når man færdes i Flensborg.

Henter kort...

Eventuelle kommentarer og rettelser til værtshusene i området er velkomne.


Bier Bar

Norderstrasse 87, 24939 Flensburg
7
3
NB Ikke så sent 7
0,5 l fad: 3.64 DEM (Det betalte vi i hvert fald) Lokalt og lettere lavsocialt.
Spillemaskine, jukebox. 13.07.98
Et enkelt lille lokale hvor man sidder langs baren. Mørkt træ udgør apteringen sammen med de formentlig originale stukagtige lofter. Spejle og spillemaskiner giver en lidt forvildet atmosfære. En ældre herre pralede med at han var 78. Vi spurgte ikke hvad han lavede under krigen, men det fortalte han beredvilligt og uopfordret selv. Lidt musik ville have været rart til at overdøve lyden af stoleskramlen.

Bubi's Ecke

Schiffbrücke 56, 24939 Flensburg
(0461) 4808422
10
6
Underberg
6
alm.: EUR 1,70 Bestemt lokalt.
Diskokugle og jukebox 08.07.04
Så er vi nået ud til den ydre og nordre del af havnen i Flensborg - hvor Bubi har et hjørne til alle de ydre eksistenser. Her er en smuk poesi forankret i det sølle; interiøret ser ud til at være ældgammelt og er tilsyneladende importeret fra Stasis møbellager til brug for autoriseret socialistisk hygge. Men vi anmeldere er enige om at det er livsbekræftende at disse steder for upretentiøs fortid eksisterer. At opleve at tiden kan stå stille, er altså også muligt.

Oppe under loftet ruller den til alle tider mest beskedne diskokugle, og den passer fint til aktiviteten på dansegulvet som vi vedlægger et fotografi af. Jukeboxen betjenes jævnligt af bartenderen som kan levere en stadig strøm af tysk slagermusik hvor en rytmebox og en tysker med tausend träume strides om at sejle ud i lokalet. Vi sejler nok tilbage ad fortovet mod de lidt mere inne steder efter vor Flensburger Pils fra flaske, men vi er glade for at have oplevet Flensborgs pendant til Café Malmø.


Bärenhöhle

Norderhofenden 3, 24937 Flensburg
09 461 23850
10
8
Fadøl (Flensburger); Cuba Libre, Caipirinha, Abehjerne (Affenhirn)
ma-to: 02; fr-lø: 08; sø: lukket; 9
0,4 l Flensburger: 2,60 EUR; Lokalt
10.07.08
Anmeldt første gang 12.07.98
Så indtog vi omsider atter Bärenhöhle og mødte Dieter og snakken gik - og gik - Jeg giver en omgang, Mögt Ihr deutsche Frauen (hvad synes I om tyske kvinder?), Bruger man euro i Sverige?
En anmelder binder an med opgaven, Dieter; en anden - og fru Bärenhöhle - har allerede opgivet. Snakken går, og der skal jo også bydes en omgang den anden vej. Vor ven vil nu med os videre ud i byen, men da snakken hovedsagelig er monologisk, betakker vi os, og vi forlader derfor stedet - en anelse mere skyndsomt end det havde fortjent. Sådan tog bjørnehulen sig ud sidste gang vi var her.

Og i dag har den ikke ændret sig synderligt. Denne gang forestås snakken af nogle unge rødder der støjende kommer væltende ind for at få en bajer og et skud Abehjerne inden de skal videre ud i byen

Kig endelig ind i fald vejen falder forbi Flensborg. Der tales ikke dansk, og det er nogle gange en fordel, og så bør man bemærke de yderst civilisede lukketider

Rygerum.
Ikke visa.


Börsenkeller

Große Straße 77, D-24937 Flensburg
10
8
Fadøl (Flens, Flens dunkel)
10
0,4 l flens: 3,35 EUR; Lokale, turister, spisende
Udendørs servering 18.07.09
Flensborg har med sin placering inde i bunden af fjorden og i ly for vestenvinden bag de høje bakker altid været en hovedby i dansk søfart, i hvert fald indtil den sidste slesvigske krig, og dette søfartstilhørsforhold fornægter sig ikke her i børskælderen på Storegade. Her har man en stilforvirret - men sjov blanding - af ophængte reproduktioner af alt muligt mærkeligt med tilknytning til havet.

Det er en rigtig kælder af den gammeldags slags, men den er blevet moderniseret på en noget hårdhændet facon, hvilket jo formentlig passer det moderne bypublikum der kommer på værtshus for at spise fisk og drikke Flens, meget godt. Man fornemmer dog stadig lidt middelalderatmosfære når man kigger gennem murstenshvælvingerne og forsøger at fange baren.

Betjeningen er sød og køn, og det er sikkert derfor at Børskælderen er et kendt gå-i-byen-sted blandt danske unge i hele Slesvig


City Club

Große-Strasse 89, 24937 Flensburg
(0461) 22247
7
7
Fadøl (Warsteiner, Jever, Heineken)
8
0,4 l Warsteiner: EUR 2,50 Et par hængerøve
Jukebox, spillemaskine, pool 09.07.04
Anmeldt første gang 14.07.98
City Club eksisterer måske mest for at sørge for gæsterne i spillebulen ovenpå, men det er nu også ganske velegnet til at sidde og kigge ud på sommerregnen når man nu er tvunget til at søge ly for elementernes rasen. Her er en stor flot bar med gevaldige ølkrus, og så er der helt ærligt ikke ret meget andet. Helt tavst som i graven bortset fra poolballernes smæld og bartenderens roden rundt med tomme øltønder, men en stille eftermiddagspilsner kan man da snildt kvæle her.

Gaststätte Dart und Billard

Bergstrasse / Burgplatz, 24939 Flensburg
5
3
Fadøl, kaffe.
sø-to:01; fr-lø:02 7
0.3 l Fad: 3.30 DEM Yngre
Pool, 2 dartmaskiner, spillemaskine. 15.07.98
Det kunne se ud som om den lokale beboerforening har åbnet deres billardlokale for offentligheden og for et syns skyld opstillet en lille bar med fadølshane, kaffemaskine og det hele. Det her er et sted hvor man kommer for at spille pool og elektronisk dart. Det kan ikke anbefales til andre.

Hansens Brauerei

Norderstrasse 83, 24939 Flensburg
0461-22210
8
3
Men temaet er jo også stedets hjemmebryg. Her findes også kaffe.
7
Kondomautomat
0.4 l fad: 4.90 DEM Fortrinsvis yngre.
11.07.98
Lukket

Åbnet igen ved havnen

I et meget stort, aflangt lokale der tidligere husede mindretallets dansksprogede Flensborg Avis, har man indrettet et mikrobryggeri med tilhørende værtshus. Den forreste del af lokalet består dels af en meget lang bar og dels af en mængde små borde. Den bageste del er hævet et halvt plan, og herfra man kan beundre to store kobberkedler hvor stedets øl brygges. Øllet fås i en lys og en mørk version hvoraf vi prøvede den første. Der er selvfølgelig tale om en gul, let skummende væske der udmærker sig ved at være en smule uklar og have en frisk smag med tydeligt frugt- og humlepræg. Som næsten alt andet øl smager det herligt. Øllerne kan også fås i metermål, og det er godt, for maden er fortrinsvis tørstfremkaldende. Fade kan også bringes til bordene så man selv kan stå for aftapningen. Ud over ølkedlerne bidrager en masse sporvognssouvenirs på væggene og en temmelig rå finish til at give stedet en fabriksagtig stil.


Hansens Brauerei

Schiffsbrücke 16, 24939 Flensborg
0461 22210; Fax 0461 24244 www.hansensbrauerei.de
9
8
Fadøl (Hansens Pilsener og Schwarzbier, pt. Weizenbier)
9
0,4 l Hansens Pilsener: EUR 3,30; Lokalt
Husbryggeri, udeservering 10.07.08
Hansens er Tysklands nordligste mikrobryggeri med udskænkning og har eksisteret her i byen siden 1990. Københavnsguiden har tidligere anmeldt bryggeriet på den gamle adresse som måtte fraflyttes pga. pladsmangel i slutningen af 90erne. Nu besøger vi det nye Hansen som har indlogeret sig på byens charmerende havnefront i et gammelt, fredet hus der tidligere har indeholdt familien Sonntags romforretning. Stedet fremtræder nu moderne, men husets alder og bevarede detaljer giver stadig et ganske nobelt indtryk. Bryggeriets kobberkedler i traditionelt design kan beses inderst i lokalet, men det var alligevel sjovere at gå rundt på det gamle bryggeri hvor udstyret spredte sig over flere etager.

Pilsneren er ganske storartet, og det er sjovt at kunne følge den fra mæskning til nedsvælgning. Alt i alt ganske æstetisk, men også irriterende lydt, hvad en familie med småkravl ved nabobordet lod os mærke. Selvfølgelig skal den unge generation lære at drikke øl, men det skal da ske i smug og ikke i al offentlighed på dette stilige sted.


Journal

Schiffbrücke 34, 24939 Flensburg
27663
7
6
NB Sent ud på morgenen.
0,5 l Flensburger: 4.00 DEM Lokalt
Jukebox, spillemaskine og cigaretmaskine. 12.07.98
Lukket

Et sparsomt udsmykket lokale med standardtræborde, og på væggene findes gamle aviser klasket op med fernis. Her er dunkelt og larmende, men der er længe åbent. Her kommer vraggodset ud på morgenen.


Kogge

Schiffbrügge 36
8
6
NB Ret sent (04?) 8
0,5 l Flensburger flaske: 4.00 DEM Lokalt og måske lidt nedtrykt.
Spillemaskine, jukebox. 15.07.98
Lukket

Her på havnefronten har man haft ambition om at indrette stedet maritimt hvorfor her ses et par redningsbælter og skibsmodeller i loftet. På væggene findes skilte og anden udsmykning med motiver fra havet. Ellers er her indrettet noget sparsomt med store træmøbler og klinker på gulvet som man også finder dem på nogle toiletter. Belysningen er til gengæld som på diskoteker. Her er mørkt, og alt efter temperament finder man sikkert stemningen spændende anderledes eller trøstesløs.


Kritz

Nordermarkt 3, 24937 Flensburg
(0461) 21700 www.kritz.de
8
9
Fadøl (Flensburger, Alsterwasser)
8
0,5 l Flensburger: 4,00 EUR; Cafepublikum
Gratis trådløst internet 16.10.11
Anmeldt første gang 09.07.04
Cafe Victor på Nørre Torv er blevet til Café Kritz, for den slags skal jo til for cafepublikummet i en by der ellers udmærker sig ved at være standhaftig og stå sine beværtninger bi igennem årenes gang. Men selvfølgelig går den ikke for den store åbne standardcafé med hvide vægge og lidt almindelig popfiduskunst. Fornyelse er jo tidens løsen, og hvis fantasien ikke rækker, kan man jo altid ændre navnet.

Men nu har Kritz faktisk bestået prøven og leverer åbenbart en vare folk gerne vil have. Her spises Frühstück fra om formiddagen, og det glider over i cafemad hen på eftermiddagen og aftenen, og der er sørme også lidt af et nattepublikum for alle dem der ikke har fantasi til at bruge et af de mange fremragende værtshuse som Flensborg også byder på.

Master


Lord Nelson

Speicherlinie, 24937 Flensburg
11
9
Fadøl (Flensburger)
08;
0,5 l Flensburger: 2,80 EUR; Modent
Spillemaskine, jukebox 10.07.08
Anmeldt første gang 09.07.04
Vi har netop beundret solnedgangen over Flensborgs inderhavn, og det var en fin naturoplevelse. Nu sidder vi så og kigger på en hundredårig skildring af selvsamme solnedgang på et billede som hænger over baren på endnu et maritimt værtshus opkaldt efter den gamle nar. Man må formode at messen på Elephant har været væsentlig mere simpel og ildelugtende, men ellers er temaet ganske godt gennemført.

Lord Nelson er ganske enkelt en skibsbar som ved skæbnens lune er løbet på grund her ti skridt fra havnen. Selv hakkeordenen blandt personalet har et maritimt islæt. Kromutter bærer distinktioner som mindst må gøre hende til admiral, mens hendes yngre medhjælper må nøjes med at være styrmand med tre striber på skuldrene. Så har man fået det slået fast, og så kan det sagtens tilgives at munderingen måske ikke passer helt til Royal Navy anno 1800. Og så mange kvindelige officerer havde Nelson vel heller ikke. Skænke øl kan de i hvert fald. Den lokale, storartede Flensburger Pilsener får flot skum når den hældes op i småskvæt over et par minutter, og den er en ren fornøjelse at drikke her i messen hvor alle sidder omkring den store bar og lytter til gedigen tysk musik som for eksempel "Tür an Tür mit Alice", heldigvis uden råbekor.

Humøret er ganske højt her torsdag aften selv om vi egentlig bare sidder og småsnakker og ryger cigaretter og kigger på maskintelegrafen. Hvor betryggende er det egentlig at kaptajnen kan styre skibet uden at fjerne sig fra baren?


Onkel Jule

Schiffbrücke 29 / Oluf Samson Gang, 24939 Flensburg
(0461) 1602954
11
8
Fadøl (Flensburger)
ma:lukket; NB ti-sø: "open end"; 7
0,4 l Fad; 2,50 EUR; Underberg: 1,50 EUR; Velhængte barhængere
Jukebox, spillemaskine, cigaretautomat 22.05.13
Anmeldt første gang 12.07.98
Gad vidst hvem Onkel Jule egentlig var? Vi ved det ikke, men det må have været en storslået onkel, sådan at have stået fadder til Flensborgs absolut bedste værtshus. Her forenes det bedste fra alle verdener, det lokale, det nautiske og det spirituøse. Onkel Jule har ikke ændret sig siden vi besøgte det første gang, og det er kun godt, for det bliver ikke meget bedre.

Området heromkring er afgjort ved at blive mondænt, og det sker jo mange steder, som for eksempel i Nyhavn, men de gode flensborgere har af en eller anden grund ikke valgt ganske at kassere den traditionelle, gedigne havneknejpe til fordel for fiskerestauranter og havnerundfarter. Det er forfriskende at opleve hvor godt byens klassiske værtshuse klarer sig.

I dag er det en solbeskinnet lørdag eftermiddag, men indenfor stråler hygge og rekreation ud fra alle hjørner. Anmelderen falder i snak med en tysker der har lært sig dansk, for hun skulle jo gerne kunne følge med i sønnens skolegang, for han går selvfølgelig i dansk skole. Det bliver selvfølgelig til et ordentligt knus ved afskeden, for på Jule er alle flinke og imødekommende.

Jule anbefales hermed ubetinget.

Rygeforbud


Porticus

Marienstrasse 1, 24937 Flensburg
(0461) 21285
10
7
Fadøl (Flensburger Pilsener, Guinness)
01; 6
0,4 l fad flensburger: 3,20 EUR; Citypublikum
10.07.08
Anmeldt første gang 14.07.98
Fredag aften ved midnatstid er der tavst og øde ude på hovedgaden i Flensborg, men indenfor på Porticus er liv, glade dage og wochenende. Sådan plejer det at være, men denne gang kommer vi en torsdag eftermiddag, og til at begynde med er vi helt alene med bartenderen der ikke desto mindre ikke kan huske vores bestilling, men giver os en Flens i stedet for en Guinness. Men pyt, Flensen er en fremragende pilsner.

Men mon ikke der kommer liv i kludene senere? Det vil i hvert fald være forventeligt og forståeligt, for beværtningen her er indrettet i et smukt gammelt dansk hus med megen fryd for øjne og sentimentaliteten.

Porticus skriver sig fra 1740 og virker ved første øjekast også meget gammelt. Ved nærmere eftersyn viser det sig dog at stedet er forholdsvis nyrenoveret. Det der ligner bindingsværk og gamle loftsbjælker, er faktisk ren staffage. Men der er masser af gamle møbler (hvoraf nogle ligner kopier), gamle spejle og lamper samt en masse afstøbninger af klassiske buster og skulpturer af den slags, man også kan finde på visse københavnske diskoteker. Temmelig interessant er en uomtvistelig original mekanisk musikmaskine - en kæmpe spilledåse med en stor valse med små tappe, sikkert fra omkring århundredskiftet.

Dunkelt og hyggeligt, konkluderer vi.


Rudy's Schinkenklause

Norderstrasse 95, 24939 Flensburg
(0461) 26151
9
7
Fadøl (Flensburger)
sø-to: 01; fr-lø: 04; 9
0,3 l Flensburger: 1,60 EUR; Intet
jukebox, fjernsyn, spillemaskine, bordfodbold 09.07.04
I den nordre ende af Nørregade ligger der et raritetskabinet der fornuftigvis også fungerer som drikkested. Rudys Schinkenklause hedder det selv om der sikkert bliver drukket mere øl end spist pølse. Lige nu er det dog ikke til at se det med drikkestedet, for ganske alene sidder vi her en stille fredag eftermiddag i supersommeren i en pause mellem regnen og de opklarende byger med torden. Stedet er velegnet til at man plejer sit værkende hoved med en stille reparationspils. Thi man kan blive helt sentimental af at sidde og se på gammelt tingeltangel i tipoldemors forhenværende havestue.

Nu kommer der sørme en kunde; han låner hammeren og slår et søm i væggen for at have noget at kunne hænge sin hat på, og man siger jo at man bor der hvor éns hat hænger. Sådan et sted er Rudys.

Visa, hvilket bestemt ikke er en selvfølge, men som der står: Die Zukunft spricht Visa.


Shamrock

Schiffbrücke 11, 24939 Flensburg
www.shamrock-flensburg.de
9
8
Fadøl (Flensburger, Guinness, Kilkenny, Strongbow)
05; NB Biergarten åbner kl. 11 ved særlige arrangementer. 7
0,5 l Flensburger: 3,50 EUR; 0,33 l Flensburger: 2,50 EUR; Priser opdateret pr. 20.08.05 Ungt
Live-musik to-lø. 08.07.04
Vi er gået direkte fra det skumle og dunkle Bärenhöhle via Flensborgs flotte havnefront til vort første møde med den sydslesvigske fortolkning af den irske pubtradition. Et sted ved navn Shamrock må da, om noget, være et standardirsk konceptsted med Guinnessskilte og den slags, inklusive den desorienterede musiker som har fået besked på at spille Whiskey in the Jar.

Det første indtryk holder faktisk ikke helt. Præcis som Bärenhöhle er Shamrock nærmest en hule med lavt til loftet og mørke i krogene. Det kan måske minde lidt om det hedengangne Keegans i Stenosgade, men her er gjort lidt mere for hyggen. Der averteres for Guinness, men sørme også for Heineken, og den lille scene flankeres af palmetræer, så man også lige får et indtryk af eksotisk beachbar.

Lige nu er her sandt at sige lidt kedeligt. Ved bordet ved siden af sidder et ungt selskab og kværner Flens, barpigen småsludrer med sine venner, og rosesælgeren har lige gået en forgæves runde. Hyggeligt og dunkelt er her nu altså, og så venter vi alle på aftenens underholdning. Ifølge skiltet vil det være selveste Frelseren som vil underholde os fra kl. 23 denne torsdag. Mon ikke han kommer levende fra det denne gang?

Visa


Silberquell

Norderstrasse 43, 24939 Flensburg
7
5
Fadøl
01 8
0.4 l Flensburger Fad: 4.25 DEM Ældre, lokalt.
Jukebox. 15.07.98
Her er stille og roligt, et aflangt lokale med en lille bar. Gæsterne sidder ved fire-personers borde med en lille lyserød dug og en plasticblomst. I almindelighed er stemningen måske ikke helt som i bedstemors dagligstue, men i hvert fald som værtshusholderen forestiller sig den: Potteplanter, kniplingsgardiner, porcelænsplatter på væggene, og her slap fantasien op, så det endte som opholdsstuen på et provinshotel.

Victors

Nordermarkt 2, 24937 Flensburg
0461-26299
9
9
Kaffe
04 9
Kondomautomat
0.3 l Flensburger: 4.00 DEM Yngre
Fjernsyn 14.07.98
Lukket

Moderne café beregnet til - og besøgt af - unge mennesker. Typisk caféindretning (men dog stadig mørkt og ølagtigt) med små runde borde og en lang bar. Lidt neon hist og her og spejle overalt, nogle plakater og et lille dansegulv. Musikken er rytmisk og høj. Konceptet er kort sagt velafprøvet, men også professionelt. Betjeningen er venlig. Da stilen er international og moderne, burde man forvente at de modtog VISA-kort, men pas på, for det gør de ikke.


Wunder Bar

Nordermarkt 6, 23937 Flensburg
(0461) 180 821
9
6
Fadøl (Flensburger)

0,5 l Flensburger: 2,30 EUR Lokalt citypublikum
Jukebox, fjernsyn 08.07.04
Anmeldt første gang 13.07.98
Lukket

Eftermiddagens første fadøl indtages i den lille hyggelige bardiskhule Wunder Bar. Og den er som skabt til det. At komme herind i en slesvigsk udgave af Kongens Bar med samme lange bardisk, det imødekommende personale og ikke så meget andet - bortset selvfølgelig fra at øllet i hanerne er godt - er jo en fin tilskyndelse til at slå enden i Dave Allen-stolen og tage en ekstra for en sikkerheds skyld, og det gjorde vi så.

Kbhguide anbefaler gerne en af Flensborgs mindste beværtninger, og så ligger den dejligt bekvemt og centralt mellem Nørregade og havnen.